Чий беше ''заговорът'' срещу изборите?

Сканираният протокол от секция 47 в Младост 2 в София, в която се "загубиха" сто гласа

Сканираният протокол от секция 47 в Младост 2 в София, в която се "загубиха" сто гласаХаосът на местните избори отново показа магически възпроизвеждащите се безотговорност и некадърност, заради които България не е в състояние да реши трайно и рационално нито един от проблемите си, пише Ясен Бояджиев за "Дойче веле".


Невиждана в България кибератака блокира за часове сайтовете на четири от най-важните български държавни институции - точно в деня на първия изборен тур. Атаката с основание бе определена като заговор, отлично организиран от вражеска държава или от финансово мощна българска сила, целящ да опорочи демократичните избори и най-вече да провали референдума, като компрометира в очите на гражданите надеждността на електронното гласуване. Във всеки случай се видя, че държавата не е подготвена да се противопостави на киберзаплахите, което е много опасно за общата ни сигурност.


"Арена Армеец" и общата ни сигурност


Тъкмо сайтовете (или поне част от тях) бяха проработили и дойде ред на друго, разиграло се не във виртуалното киберпространство, а пред очите на всички, и затова още по-потресаващо, събитие. Блокирано бе приемането на протоколите на близо 1600-те софийски избирателни секции, а 5 000 души, заедно с чувалите с бюлетини, бяха заключени под строга полицейска охрана за повече от две денонощия ("заложници, гладни, унижени, пълни идиоти", по определението на един от тях). Залата се превърна в нещо като затвор, бежански лагер, военно-полева болница и митинг, крещящ познатите лозунги: "Оставка! Мафия! Убийци!".
Тази картина ни показа, че електронното гласуване или всякакво друго, в което гласовете се регистрират и броят от машина, а не от хора, е за предпочитане. Но същевременно у мнозина тя вероятно е доубила и без това крехката вяра в смисъла от гласуването, от изборите и демокрацията въобще. Във всеки случай ясно се видя, че държавата не е в състояние да оправдае собствения си смисъл, което представлява още по-голяма заплаха за общата ни сигурност.


Причините


И както и в случая с кибератаката, някои побързаха да обяснят станалото със специално организиран заговор. За опозицията, естествено, това е удобно оправдание за катастрофалната й загуба. Затова "заговорът", според тях, е организиран от управляващите: "добре планиран и управляван хаос, целите на който са манипулиране на изборните резултати, в полза на победителите", "нагла подмяна на гласовете на хората". За управляващите пък "заговорът" е организиран от опозицията, която така се опитвала да омаловажи и да им отнеме победата. Ето защо "това е сценарий за нов Костинброд".


Нищо от това не е вярно. Ако някъде изборният резултат е манипулиран, то е станало заради директно купените гласове, сплашените или организирано новорегистрирани по "настоящ" адрес избиратели, а не заради някакви умишлени злонамерени игри с бюлетините и протоколите в избирателните комисии, в които партиите имат свои представители.


Според други, причината е в сложността на изборите – едновременното им провеждане с референдума, гласуването с по няколко бюлетини, преференциите. Само че, първо, независимо от сложността на изборите и от това кой е на власт и кой в опозиция, хаос като сегашния не е изключение, а система. През 2007-ма протоколите пак се приемаха толкова бавно, че се стигна до бунт на членове на избирателни комисии, част от които незаконно се бяха прибрали в къщи заедно с изборните книжа, и до искания на оставки. Четири години по-късно бедствието бе още по-впечатляващо и масово не само в столицата - пак имаше протести, разпръснати бюлетини, сцени като от бежански лагер, депутати, влачещи чували в неизвестна посока, и скандирания "Мафия!".


"Законът е безумен! Написан от много глупави хора или от садисти", обобщи тогава член на избирателна комисия. А всички, с изключение на самите организатори, бяха единодушни, че не е имало по-зле организирани избори. Е, сега може да се спори дали тогавашният рекорд не е бит. И вторият аргумент срещу оправданието за сложността на изборите – всичките им "сложности" бяха отдавна известни и описани, но никой не направи нищо, за да ги преодолее.


Кой е отговорен?


Сега всички се обвиняват взаимно и си прехвърлят отговорността. Истината е друга: виновни са всички по цялата верига на изборния процес. Самите жертви на трагикомедията в "Арена Армеец" – членовете на секционните комисии, всъщност, са и сред виновниците за нея. Бавното приемане на протоколите до голяма степен се дължи на направените от тях елементарни грешки. С просто око е видно, а и запознатите отвътре с процеса експерти свидетелстват, че голяма част от тези хора са необразовани, събрани от кол и въже по партиен признак, за да изкарат някой лев. Преминали всичко на всичко едно (!!!) формално обучение (при това вероятно далеч не всички), те са напълно неподготвени за дейността и отговорността, с които са натоварени. Повечето от тях дори не са чели указанията за работа, да не говорим за закона. Затова са сгрешените и многократно преправяни протоколи, множеството бюлетини, неоснователно обявени за невалидни, неотчетените преференции и абсурдните ситуации по време на гласуването.


Виновни са и членовете на общинската комисия. И те подбрани по партиен признак, и те "обучени" със същото "старание". Създали абсурдната организация по приемането на протоколите и ненаправили нищо да я подобрят, след като са видели какво става. Наглите твърдения на председателката на комисията, че нямало "никакво напрежение и хаос", имало "перфектна организация" и припадналите всъщност били симуланти, сами по себе си показват за каква потресаваща неадекватност става дума. Виновна е и Централната избирателна комисия, която е трябвало да предвиди всички "тесни места" и неблагополучия в процеса. А и защото, всъщност, прекрасно ги е предвиждала, но не е направила нищо, за да ги предотврати.


С често неясните си и противоречиви методически указания ЦИК даже е създавала още по-голяма бъркотия. Виновни са и партиите-законодатели, които вечно говорят за промени в Изборния кодекс и вечно залагат в него недомислици, неясноти и клопки (като малоумното намаляване на членовете на софийската комисия от 41 на 19 души при два пъти повече работа). С нежеланието си най-после да изградят работеща изборна администрация, като се откажат от партийността и самодейността за сметка на професионализма и компетентността, те залагат бомба в самата основа на демократичната държавност.


Тъй че заговор няма. Действителното положение обаче е може би още по-страшно – защото, за да се стигне до хаоса, на който станахме свидетели, не е нужен никакъв заговор. Хаосът и без това си се получава перфектно. Някак от само себе си. Тези избори, всъщност, са само един от примерите за като че ли магически възпроизвеждащите се безотговорност, нeкадърност, институционална и интелектуална недостатъчност, заради които българското общество не е в състояние да реши трайно и рационално нито един от проблемите си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  Във всеки случай ясно се видя, че държавата не е в състояние да оправдае собствения си смисъл, което представлява още по-голяма заплаха за общата ни сигурност."Много добре казано,господин Бояджиев.

 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Гневно

  Крайно време е поне 50% от членовете на ЦИК и ОИК да се деполитизират, както и председателите на СИК, и да се създаде изборна администрация, която е истински обучена и сработена и знае какво и как да прави, а партийните назначения да са просто наблюдатели в процеса, а не основни, но за сметка на това тотално некадърни и некомпетентни лица!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  От всичко по млко и става много.

  Кибератаките са планувани. Има цял натамънен УНИБИТ - замаскиран като шпионска рашистка централа. Там работят и дерибействат мутри на ДС и меркантилни индивиди.

  Окопаха се и в Информационно обслужване. Първопроходец беше мутрата Цвятко Цветков ....... вицето на Мутрата Гестапо.

  През времето между избори =>
  цвъцкат Опорни Точки,
  които се подемат от леви и ДСБ-ари.

  - Нещо неясно за последните индивиди ..... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Абсолютно точно. СК се състоят преди всичко от неграмотни и изкуфели долни чинове на партиите, сложени там, да се облажат и те малко от политиката. Нищо, че са тъпунгери и не могат да организират избор даже на един претендент за кварталната тоалетна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#1:"chicago514"]че държавата не е в състояние да оправдае собствения си смисъл,[/quote]
  Споделяш левичарските сентенции за експлоататорската държава, заговорите на масоните и всички са маскари ...... ???!

  Само на крачка си от лакардията "Закривай" > така любима на левичари и драгалефски форумни джедаи !

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кибератаката идва от Аамбубата. Хаоса в Армеец ни е от закона Мая, и от манталитета ни.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Докато ни занимаваха с "кибер" атаките, мутрите драскаха по протоколи и бюлетини.
  В малка проста държавица "кибер" атака може да същестува само в главата на веук вожд, който вижда конспирация срещу него дори и когато вали дъжд.

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#7:"calc"]Докато ни занимаваха с "кибер" атаките, мутрите драскаха по протоколи и бюлетини. [/quote]
  +++++

 9. 9 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Има заговор, има.
  На простотията срещу разума.
  Ама полириците са чели само Винету, пък и се хвалят ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 10. 10 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Ако знаехте какво предствалява една такава атака, как се изготвя и какво трябва, за да е достатъчно голяма, нямаше да пишете глуипости. Няма нито пробив, нито нещо подобно, така че не смятам, че някой мислещ човек ще си помисли, че видиш ли електронните избори нямало да бъдат сигурни, защото някой си провеждал смешна DDoS атака.

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Заговорът срещу изборите не е от оня ден. Той е вече над 20 гидини и се активизира преди всички избори срещу нормалните избиратели за да не могат те да изберат нормални хора в Парламента и другите изборни органи. Заговорът е на"елита"- мутрополитическия и се проявява в постоянните помени на изборните закони и нагласянето им така,че неговите марионетки да бъдат избирани,независимо от желанията на народа.
  Единствено изборите за ВНС събрание може да се каже че минаха без кой знае какво манипулации. Във ВНС превратаджиите от БСП,заедно с най-наглата и крадлива част от демократите се обединиха и ни спретнаха "прехода" във вида,който знаем-обогатяване на една малка част от хората и обедняване до невиждани мащаби на по-голямата част хората.

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Вместо прости машинки за машинно гласуване,които не можеш да манипулираш и с края на изборния ден ти дават на секундата на прекратяването изборния резултат, "елитът" постоянно създава хаос за да отклонява вниманието на хората от съществуващите проблеми и да го насочи към едни чисто технически елементи на технологията.

 13. 13 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Заговор или безхаберие? Аз на приказки не вярвам. Вярвам на факти. А фактите са следните:
  https://dremla.wordpress.com/2015/10/29/%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82/

  най-обикновена шматка съм
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Много директен и точен коментар ... тъп закон, политически /по древен обичай/ назначения от ЦИК до СИК, мърлявост и незаинтересованост !
  Ако комисията в НС, одобрила този ИКодекс, си беше направила труда да проиграе изборния процес в една СИК, с всичките процедури, в реално време, с реални хора, щеше да е ясно, че процеса е ТОТАЛНО КОМПРОМЕТИРАН, от самото начало !!!
  Дали имало кибератака ?
  Какво друго са 650 млн "запитвания" към сайта в един момент ?!
  Но има ли кой в ДАНС професионално и мотивирано да разследва това ?
  Като знаем генезиса на тази слъжба - надали !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Една система трябва да работи независимо от това какъв персонал е участва. Като е неграмотен и немотивиран има хиляди начини това да се промени. Самата система може да се напасне на персонала. Напр. чрез машинно гласуване. Да не говорим, че винаги трябва да има предвидени резерви, които да помагат при затруднения. По-добре да се похарчат повече пари за избори, отколкото да се създава впечатление за нагласен хаос.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  "Според други, причината е в сложността на изборите – едновременното им провеждане с референдума..."

  Спомнете си кой настояваше рефередума да се прокара покрай изборите? Защото иначе нямаше никакъв шанс. Той и сега няма.

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Е няма как да е истина твърдението "Истината е друга: виновни са всички по цялата верига на изборния процес."
  Всички няма как да бъдат виновни ..... значи процесът не фела....
  Апропо защо се "отказахме" от простата и лесна за броене, контрол система за гласуване с цветни бюлетини, без безкрайни задрасквания кръстчета и чавки?? Вероятно за да стане по трудно!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Добре го казхте,г-н Бояджиев!
  Изборите доказаха,че държава няма - това не бяха избори,а тържища!Самият изборен закон,заложен като бомбичка от Манолова,просто генерира всичко онова,което се случи.
  И референдумът НЕ е причина за това.Референдумът доказа,че точно електронното гласуване е правилният път.

  Tony
 19. 19 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 465 Неутрално

  "Атаката с основание бе определена като заговор..."
  "Тъй че заговор няма. "

  Всичко е добре написано, но има "малко" противоречие: "има заговор, няма заговор".
  ВЯРНО Е И ТОВА, ЧЕ И БЕЗ ЗАГОВОР, ХАОСЪТ И ТЪПОТИИТЕ ОКОЛО ВСИЧКО, СЕ ПОЛУЧАВАТ КАТО ОТ САМОСЕБЕ СИ!
  Всички факти говорят, че никой не се е замислял сериозно върху един въпрос: КАК ще стане?
  И каквото и да се реши или предприеме, като по правило се оказва недомислено и недоправено! Вижда се, че качеството на решенията и авторите им са под всяка критика. Иначе не би се налагало редовно да се оповестяват разни инициативи, които почти веднага се отменят или коригират! Управлението е лошо и слабо и "материалът", съставящ "елита" и "политическата класа" е за боклука. Проблемът обаче е в замяната - с КОИ и КАК!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 20. 20 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#0:"Ясен Бояджиев"]С нежеланието си най-после да изградят работеща изборна администрация, като се откажат от партийността и самодейността за сметка на професионализма и компетентността, те залагат бомба в самата основа на демократичната държавност.[/quote]

  Това е! Явно никоя партия няма сметка от честни и прозрачни избори. Или поне никоя с шанс да влезе някой ден във властта...

  @)----,--'--
 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  "Истината е друга: виновни са всички по цялата верига на изборния процес"

  Точно така, но в основата е Избирателният кодекс. Не е малка вината на ЦИК и ОИК.
  Много точно

 22. 22 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  освен дето ще лапат по една не-лоша заплатаи и ще утежняват бюджета, какви ще ги дъвчат птез 4-те години от избор до избор?
  Вероятно ще направим изборите през 6 месеца

 23. 23 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 498 Весело

  "Тази картина ни показа, че електронното гласуване или всякакво друго, в което гласовете се регистрират и броят от машина, а не от хора, е за предпочитане."
  Както винаги удивително повърхностни псевдоанализи на Дойче Веле. Истината за електронното гласуване тук:
  http://blogopisezhrabur.blogspot.bg/2015/11/blog-post.html

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 24. 24 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#23] от "Sars Saraktos":
  Техническият прогрес винаги е имал фанатични опоненти като Вас. Така и електронното гласуване. То, разбира се, няма алтернатива и постепенно ще се наложи навсякъде, както се налага да се правят избори. Въпросът за нашата олигархия е да запазят статуквото колкото е възможно по-дълго.

 25. 25 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 498 Весело

  [quote#24:"авторът"]Въпросът за нашата олигархия е да запазят статуквото колкото е възможно по-дълго.[/quote]

  Напротив, точно феодалите и олигарсите, а и циганските барони, искат електронно гласуване. Ще купят и съберат на циганите електронните подписи - еднократен разход, устройствата кебапчета и бира не искат, и ще има 120% гласували в Столипиново, Факултета и разбира се Анадола.
  А българите в чужбина ги видяхме за пореден път колко им пука. От уж двата милиона заинтересувани на референдума гласуваха 28 000....
  А, и да не забравя, сървърите в ЦИК ще са подведомствени на Цветан Цветанов.. Тогава тези циркове с фалшивите бюлетини сега и изкуствената анархията за подмяна на чували и протоколи в зала "Армеец" ще ти се струват като детска приказка...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 26. 26 Профил на shmandov
  shmandov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Истинските неща, работещи с времето, са опростени до максимум.
  Не защото хората са прости а за да няма съмнение, че някой нещо прави. Това е.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Точно и ясно написана истината за тези избори!

  klimentm
 28. 28 Профил на Aleksandar Lambov
  Aleksandar Lambov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единственият виновник за ужаса в "Армеец" е недоразумението президент. Той ни натресе Референдума в едно с най-тежките избори - местнити.

 29. 29 Профил на Aleksandar Lambov
  Aleksandar Lambov
  Рейтинг: 8 Неутрално
 30. 30 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#22:"naskom44"]какви ще ги дъвчат птез 4-те години от избор до избор?
  Вероятно ще направим изборите през 6 месеца
  [/quote]

  Ами няма лошо. Избори за Главен прокурор, за Главен секретар на МВР, за Върховни и конституционни съдии, за Омбудсман (най-паче, защото трябва пряко да ни защитава) и др. Даже държа лично да ги избирам.

  @)----,--'--
 31. 31 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Вижте кои партии са против всякаква промяна - електронно дистанционно, машинно в секциите, професионална изборна администрация, броене на бюлетини в преброителни центрове, и ще разберете кои са пазители на статуквото. И после гласувайте за тях!

  vesela
 32. 32 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 903 Весело

  Е как #ЧИЙ беше заговорът? Ми то е ясно #КОЙ е виновен!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  "...тези хора са необразовани, събрани от кол и въже по партиен признак, за да изкарат някой лев."
  И затова ще страдаме всички.

 34. 34 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#11:"чобанмахала"]Единствено изборите за ВНС събрание може да се каже, че минаха без кой знае какви манипулации. [/quote]
  Много си далече от истината маи всичко започна от там, а сега има едни "певци" дето ни обещават, че само ново ВНС ще оправи нещата?!!!

 35. 35 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  "Тези избори, всъщност, са само един от примерите за като че ли магически възпроизвеждащите се безотговорност, нeкадърност, институционална и интелектуална недостатъчност, заради които българското общество не е в състояние да реши трайно и рационално нито един от проблемите си."

  Изводът е трепач, абсолютно в десятката!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 36. 36 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#11:"чобанмахала"]Единствено изборите за ВНС събрание може да се каже че минаха без кой знае какво манипулации. [/quote]или си млад и не знаеш или много стар и не помниш! а най вероятно си трол-манипулатор!
  впрочем СДС във ВНС бе доминирано от луканови марионетки и ДС агенти ( да не се смесват- те с различни кукловоди)

 37. 37 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#22] от "naskom44":
  ЦИК е на заплата нон-стоп, а изборните експерти, които имам предвид, няма да са на заплата, а на хонорар - ще получават пари само по време на избори, през останалото време ще си работят нещо друго!
  За да ме разбереш по-лесно, аналогията е футболните съдии - работят си хората нещо, а събота и неделя свирят мачове. Не им е основна професия съдийството. А при нас с изборите по аналогията какво става - на всеки мач викаме аматьори за съдии! Айде, нема нужда

  Цацата трябва да бъде изпържена!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK