Бул. "Александър Малинов": Видими резултати (и скрити дефекти)

 Няколко месеца след откриването на чисто новия бул. "Александър Малинов" в София част от него вече е затворена за цялостен ремонт.


Фирмите, които си позволяват да строят некачествено, го правят за собствена сметка – казват от столичната управа. И да, наистина – гаранционни срокове има и ако нещо дефектира преди те да са изтекли, ремонтът е за сметка на фирмата-изпълнител.


Въпросът обаче не е в гаранционната поддръжка, а в следгаранционната
При положение, че броени месеци след изграждането на абсолютно нов булевард, той пропада и се налага цялостен ремонт, какво би се случило с този булевард след 2, 5 или 10 години? Отговорът е: никой не знае; данъкоплатците само могат да стискат палци да не се налага да плащат за ремонти на току-що излезли от гаранционен срок обекти. А фирмата-изпълнител пък ще стиска палци да не се проявят скритите дефекти преди изтичането на въпросния гаранционен срок.


А скрити дефекти определено има
и това се видя още през първата година от експлоатацията на въпросния булевард


Защо обаче има скрити дефекти? Защо масово обществени поръчки се изпълняват некачествено, така че да се налага ремонт веднага след изпълнението? Може би за да се "захранват" впоследствие други фирми (или пък същата) с поръчки за ремонтни дейности? Може би. Но едва ли. Никой не е толкова глупав, че да си сложи сам главата в торбата, рискувайки ремонтни дейности за собствена сметка (в рамките на гаранционния срок). Не. Казусът е малко по-различен.


Дъмпинг, комисионерство, некомпетентност. Това е казусът


За да спечели дадена фирма обществена поръчка, са необходими най-често две условия: да оферира извънредно ниска цена и да предложи добро обратно овъзмездяване на възложителя за осигуряването на работата. Постигането на ниска цена (близка до или под себестойност) може да се постигне или с некачествени материали и некадърни работници, или с наемане на кадърни подизпълнители и впоследствие не извършване на заплащането към тях. Като се прибави и "мизата" на възложителя, която в някои случаи достига дори до 30-50% от хонорара, сами си направете изводите колко остават за самото изпълнение на поръчката.


Да, видими резултати има, никой не го отрича. Това, от което трябва да се притеснява обществото обаче е, че под повърхността на тези видими резултати се спотайват много скрити дефекти, с които впоследствие сметката излиза прескъпа. Но...щом такава била волята на народа – така и трябва да бъде.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK