Тайната на полицейския бунт, или втора крачка към авторитарния режим

Полицейски протест

© Георги Кожухаров

Полицейски протестОще след първия тур на изборите честно предупредих: с единия крак сме в авторитарен режим. Личи си по това, че докато властта стремително се събира на едно място, в същото време надолу по веригата държавният ред се разпада. Това е тайната на авторитарните режими: колкото повече власт отива в едни ръце – толкова по-голям хаос настъпва в реалния живот на хората. Тайна е, защото не личи от пръв поглед. Както от пръв поглед не личи, че колкото ти е по-голям джипът, толкова ти е по-малко едно друго нещо. Което е доста по-важно от джипа ти.


Това е положението с авторитаризма. Държавата съществува, за да осигурява ред и сигурност за своите граждани. А не – за да са нагълтват властимащите с още власт и обществен ресурс. Затова в момента, в който те застанат пред нас като всемогъщи (все-нагълтали се), оказва се, че нещо друго е станало много, много малко. Като например – осигуряването на ред и сигурност за гражданите.


Докато лениво размишлявах след втория тур на изборите дали да не напиша трактат по въпроса – и самият жив живот ни поднесе пример за разпад на държавния ред.
Полицията вдигна метеж и започна да запушва кръстовища и пътища


С което ликвидира реда и сигурността за гражданите. Които плащат на полицията, за да им осигурява такива неща.


Защо метеж, ще питате. Как така гражданите могат да блокират кръстовища и пътища, а куките – не?


Има обаче огромна разлика между хората и куките. Хората не носят оръжие. Полицаите – носят. Когато хората се вдигнат на протест, единственото им оръжие е собственото им тяло, което те излагат на опасност (т.е. да бъде повредено от куките) в името на кауза, по-голяма от самите тях. Когато полицаите се вдигнат на протест, те имат истинско огнестрелно оръжие. И не залагат целостта на телата си. Защото: кой ще изрине въоръжените полицаи от блокираните от тях кръстовища? Невъоръжените граждани, които за оръжие имат само телата си?


Гражданите са цивилни – невъоръжени. Полицаите не са цивилни. Те са въоръжени.


Там, където управляват ЦИВИЛните, имаме ЦИВИЛизация


Там, където управляват въоръжените – цивилизация няма.


Затова в политическата философия е установено, че когато въоръжени мъже се вдигнат на бунт – това не е протест или гражданско неподчинение. Това се нарича метеж. Също така: пуч или бунт. А бунтът, вдиган от въоръжени групи хора, е държавна измяна. Поне така пише в българския Наказателен кодекс:


Чл. 95. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) Който, с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката, участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.


Не съм го писал аз. Но мога да чета: от десет до двадесет години (най-малко).


Може би ще кажете, че макар въоръжени (и следователно – метежници), полицаите все пак имат кауза, по-голяма от тях самите, която да извинява това, че нарушават обществения ред. Аз пък ще ви питам – коя им е каузата?


За сравнение, да вземем гражданите:


- Каузата при окупацията на Орлов мост от 2012 година беше: да не мине закон, позволяващ на шепа приятели на властта (същата като днешната) да одерат окончателно българските планини откъм гори. Никой от окупантите не следваше свои битови цели.


- Каузата при протестите срещу Пеевски беше: да не бъде назначаван шефът на задкулисието за шеф на контраразузнаването. Защото така окончателно мафията щеше да превземе държавата. Никой от протестиращите през 2013-2014 година не гонеше свои битови цели.


- Каузата при идния зелен протест (11 ноември) ще е да се спре вакханалията на изсичане на гори, почнала наново, след като резултатите от изборите показаха на секачите, че техните приятели и покровители укрепват властта си. Никой от зелените няма да се бори, за да решава свой битов проблем.


Каква е, в сравнение, каузата на полицаите? Справедливост? Някакъв нов закон? Опазване на обществения ресурс от частни крадци? Подобряване сигурността на гражданите? Световен мир?


Няма такова нещо.


Протестиращите полицаи, за разлика от протестиращите граждани, нямат кауза


Не излагат телата си на риск в служба на някаква цел, по-голяма от тях самите. Напротив. Нито излагат телата си на риск (те са въоръжените, не аз), нито се борят за цел, по-голяма от тях.


Борят се за чисто свои, битови, убоги, недостойни неща, в които няма нито принцип, нито чест. Разбъркват ни живота, за да запазят за себе си онова, което в началото на метежа правилно нарекоха "привилегии", а впоследствие (когато се усетиха колко грозно звучат) назоваха със звучното социалистическо име "придобивки".


Дори не се борят за заплащане; и може би затова вдигнаха метеж, вместо да започнат преговори за заплати чрез профсъюзи, както се прави в ЦИВИЛизованите страни от ЦИВИЛните. Борят се за привилегии. Ама – само за тях си. Не за пенсионери, лекари или горски.


Привилегии съществуват само във феодализма и социализма


В ЦИВИЛизациите привилегии няма, защото всички са равни помежду си. Всички имат еднакво справедлив достъп до обществения ресурс – като например до данъците на гражданите. Ако вършиш нещо повече от редовия гражданин, като например да си рискуваш живота срещу терористи – справедливо е да получиш компенсация за риска. Не привилегии.


Привилегията е краят на ЦИВИЛизацията, защото: а) подкопава идеята за равенство и б) разрушава самата ЦИВИЛизация и връща нещата към варварството, където никой не е равен. Където номерът е да се уредиш в някаква вождистка номенклатура, та да докопаш повече обществен ресурс, отколкото принципно ти се полага.


И заради едните привилегии полицаите рискуват да вдигнат метеж, което е държавна измяна? Не, драги.


Неосъзнатият дневен ред на протеста на куките,
тайната на техния бунт е друга – да се прекрати ЦИВИЛизацията


Нещата да се върнат там, където бяха – да няма равенство, а всеки да драпа нагоре, за да стане някаква номенклатура, имаща привилегии за приоритетен достъп до парите на всички.


Това е тайната на метежа. За да не остане съвсем тайна обаче, медиите, излъчващи "опорки" в подобни случаи, благоволиха да раздъвчат нещата така, че да ги разберем. А именно: да бъдат изгонени от правителството всички представители на Реформаторския блок, както и Румяна Бъчварова. И Бойко Борисов да бъде оставен сам, защото е незаменим, уникален и единствен. Почти като другаря Путин.


Това е положението, драги. Тайната цел на полицейския метеж е да се направи втората крачка към авторитарния режим. Да бъдат спрени всички реформи и да бъдат разкарани всички, които вярват в ЦИВИЛизацията – в това, че всички сме равни, че никой няма правото на привилегии и че в ЦИВИЛизацията управляват ЦИВИЛните, а не въоръжените. Та да може властта окончателно да се събере в едни ръце.


Ако това ви харесва, гответе се за обратната страна на авторитаризма: окончателният разпад на целия държавен ред, на цялата ваша сигурност. Всеки въоръжен човек, в униформа или не, кука или мутра, ще може да ви влиза в дома и да прави там, каквото си поиска. Както се случва в недалечни от нас авторитарни режими.


Наблюдаваме метеж, организиран от въоръжени мъже, изразяващ идеология, равносилна на преврат и на смяна на установения (ЦИВИЛизован) строй. На всичкото отгоре метежниците категорично отказват да влизат в каквито и да е преговори с управляваната от цивилни държава. Напротив, заплашват, че "ще отидат докрай".


Добре, ако аз в качеството си на невъоръжен протестиращ кажа същото, какво би означавало? Ще счупя някоя витрина например. А когато въоръжени метежници заплашват да "отидат докрай" – това какво значи? До какъв край могат да стигнат, бидейки въоръжени?


Няма изход освен прекратяване на свличането към авторитаризъм и решителното възстановяване на държавния ред. С обичайното мълчание Борисово това няма как да стане. В Наказателния кодекс пише какво се прави в такива случаи.


Е, уважаеми властимащи, поне веднъж в живота си направете онова, което пише в закона. Алтернативата е да се предадете на метежниците. А историята показва, че метежниците не се отнасят особено ЦИВИЛизовано с пленниците си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (302)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Дайнов отново е видял под вола теле.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Много хора плюят по правителството, че се огъна и отстъпи за реформата в полицията. Но освен да плюят тези формуци не правят нищо за да подкрепят правителството. Един човек не отиде да застане срещу полицаите. Стоят си пред компютрите с розовите очила и пердетата пред очите. Но пред народното събрание се е свила армия от ченгета, които много лесно могат да съборят правителсвото (знаят всякакви ченгеджийски номера от типа Костинброт). И след това - идва премиер тип кукла на конци (като орешарски), дава властта на пеевски и доган, и ставаме отново азиатска диктатурка. Същите тези ченгета които протестират сега ще премазват от бой всеки който отиде да протестира (помните ясно какво беше при орешарски). Реформи се нужни - някои успяват някои се провалят (това е демокрацията). Ако тръгнеш на инат да правиш реформи без да се съобразиш с пост-комунистическата балканска действителност - някой от задкулисието лесно може да ти бутне стола.

 5. 5 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За четвърт век прогониха всичко читаво да си търси поминъка в чужбина, но за нехранимайковците, които не могат да бъдат друго освен милиционери, пари и грижа държавата има.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Честито на ДПСи БСП:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/03/2642413_i_bsp_podkrepi_protestirashtite_slujiteli_na_mvr/

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Обяснявам причините за въгледите на Дайнов по принцип.

  Хората които му дават грантове, искат България да е малко или много нестабилна. Затова една от задачите на Дайнов е когато види нещо стабилно в България да го атакува. Учачно е за атаката да използва , че "стабилното нещо" е "авторитарно нещо"

  Защото ако една система е стабилна, от друга гледна точка, на група с други интереси, може да и се види авторитарна.

 9. 9 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 450 Весело

  Малко пресилен и краен анализ бих казал...

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Повърхностен текст. Типичен за Дайнов.

 11. 11 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Авторът добре цитира закони но да каже и кой ще ги наложи срещу силовите структури - армия+полиция

 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сръчно умно момче е Гената, дори и на вол е готов да акушира ...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Стабилността на една система означава, че тя е управлявана и под контрол.
  Това е от гледна точка на група , коята контролира системата, и която има изгода от това.

  Същата ситуация, от гледна точка на друга група, която не е на печалба от тази ситуация, може да изглежда като "авторитарност".

  Така че "авторитарност" и "стабилност" често са едно и също, но гледано от различни гледно точки.

 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Протеста е на служителите на МВР, от които не всички са куки и е нелепо да се твърди, че са отишли въоръжени. Апропо, промяна в бюджет не може да се нарече реформа.

  Най-гнусното за мен в тази ситуация е как си подсигуриха задниците с промените за НСО преди няколко месеца и сега ни отвличат вниманието от фарса, наречен избори, с поредната псевдо реформа, която с нищо няма да направи МВР по-ефективно или по-малко корумпирано.

 16. 16 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 453 Неутрално

  За да се краде не е нужно да има авторитарен режим, т.н. демокрация у нас създаде отлични условия за сериозни кражби. Защото никой не ще възрази, че всички досегашни правителства крадяха, но авторитарен режим нямаше.

 17. 17 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ама наистина - вземат да направят един преврат - и да им видим сеира. нещастници.

 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#2] от "wallenstein":

  Извинявай, не бях те прочел ...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#4:"event_horizon"]Но пред народното събрание се е свила армия от ченгета, които много лесно могат да съборят правителсвото (знаят всякакви ченгеджийски номера от типа Костинброт). [/quote]

  ПР-ите на ГЕРБ, залисани да убеждават как били прецакани от костинбродската афера, услужливо забравят, че печатницата принадлежеше на член на ГЕРБ...

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 21. 21 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много добра статия. Браво!

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  А на гражданите в момента не им пука. Живуркат си криво-ляво с дълговете, които трупа правителството за негова сметка. И чак когато се обърне колата ще се търси нов спасител...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 425 Неутрално

  И правителството ( 25 години е едно и също ), и минцифайките са врагове на България. Основни причини за изчезването на тая държава.

 26. 26 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И Бойко Борисов да бъде оставен сам, защото е незаменим, уникален и единствен. Почти като другаря Путин.

  А, много моля, нашият Вожд и Учител не е почти като другаря Путин, той си е съвсем като другаря Путин. И нашия Вожд, и руския Вожд измамиха една тумба (псевдо) либерали и демократи, които им харизаха цялата власт, защото били "по-малкото зло". Да живей Вождът на умните и красивите протестъри!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Руската дружинка е дежурна в защита на мЮлЮционерите! Следователно , същите продължават, осъзнато или не, да служат основно на организиралите ги през 1944г. съветско-руски, имперски мераци за пълното подчинение на България и доказването и като лош пример, слаба брънка в ЕС и НАТО!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  70 години милиционерска държава...

 30. 30 Профил на wolf11
  wolf11
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дайнов е прав в едно, всъщност в повече , но аз ще спомена само едно.
  Гражданите преобладаващо са за орязване на привилегиите на полицаите. Т.е имаме 7 милиона срещу 50 хил. Едните въоръжени другите не.
  Премиера застана на страната на малцинството, с което загуби мнозинството. А би следвало да е обратното. Той дори се опита да заблуди и подкупи гражданите, изнасяйки реч, НЕ за полицейските привилегии, а за това колко много бил дал, т.е е каза ни директно, абеее ЯЯЯЯЯЯЯ си.....!
  Когато мнозинството, дори тайно, от страх, неподрепяйки те, те търпи на власт - това е АВТОРИТАРИЗЪМ!

 31. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#19:"fortunes"]А бе, никой, никой, ама я гледай що народ получи постове, грантове и благинки при новата власт. Вождът знае как да нахрани своите протестъри... [/quote]

  Ми, Сатаниш и Местаня като са стиснати....

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#4] от "event_horizon":

  Гражданите приятелю не излизат дори когато става дума за защита на собствените им интереси,как изкаш да защитят държавата за която с право много от тях мислят че е мащеха?!

  klimentm
 34. 34 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Г-н Дайнов сигурно се е поддал малко повече на емоциите и затова анализът му не е съвсем пълен. Липсва ми сюжетната линия с ретроградните сили в герб начело с цецо ушенцето и неговия коалиционен партньор лютфи местан. Цецко е много неумен, но затова пък силно ревнив, злобен и отмъстителен. Усети, че други започват да се настаняват на позицията любимец на слънцето, усети, че и министрите от РБ започват да се сближават със слънцето. Затова са водевилите от последния месец със заяждането с РБ, затова и подкрепи милиционерите с/у гражданите.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#31] от "puknatastotinka":

  Така е! Те само раздават кебапчета, пък Вождът раздава постове!

 39. 39 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  Вчера при подобна статия на Смилов имах удоволствието да напиша ПАНИКА!
  ПАНИКА не само сред тесния властови кръг, НО и сред грантовите мрежи!
  Дайнов отива по-далеч - ИСТЕРИЯ!
  ИСТЕРИЯ!!!!!!!!!
  ИСТЕРИЯ на всякакви грантови структури, които са обсебили РЕАЛНАТА ВЛАСТ!
  ИСТЕРЯСАХТЕ, Дайнов, Вие Богатите, Убразованите, Работещите, "Плащащите си данъците", Умните, Красивите и Моралните.
  Истерясахте защото всяка ваша "Реформа" си я представяте като РЕЖЕНЕ, ОТНЕМАНЕ, ПЛЯЧКОСВАНЕ!
  Дкато отнемахте от всички други беше лесно. Масата е неорганизирана и срещу нея изпращахте Силата на полицията. Даже бяхте и все още сте готови да изпратите Силата на Платената Армия. А сега?
  Просто е Дайнов. Защитаваш реформи, които се вършат като работата на слон в стъкларски магазин.
  СЛОН В СТЪКЛАРСКИ МАГАЗИН!
  Ясен краен резултат.
  Затова е ИСТЕРИЯТА!
  А иначе може и да не е справедливо всичко при привилегиите на армия и полиция. Но "реформите" изглеждат толкова НЕСПРАВЕДЛИВИ, че по-скоро предизвикват благо отношение към протестиращите, отколкото обратното.
  ИСТЕРИЦИ!

  !

 40. 40 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#35] от "wallenstein":

  А много моля сега! Може и да са отговорни, ама съм сигурен, че след това ще се правят пак на първа опозиция, пък протестърите от Потресна Мрежа ще се правят на първи мъченици срещу диктатурата МУ, въпреки че те също помогнаха доста за окопаването МУ във властта. Матряла всичко ще е забравил и ще налапа куката пак. Само гледай...

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#39] от "AzDebil":

  Защо сте така превъзбуден, другарю Дебил? Защо този патос? Тонът на Дайнов, когото обвинявате в истерия, е далеч по-спокоен от вашия...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нормално Дайнов е недолюбван от форумните милюционери. Какъвто ще да е, той остана един от малкото "сини" интелектуалци които не припознаха слънцето като демократ. Други като агента съдия Марков, Един Другарев, Надка Нейнски и Евгени (един киноцентър, а толкова мъка) Михайлов се скъсаха да сервилничат и заслужено получиха наградите си. Един Другарев тази седмица е станал консул в Ниш...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 43. 43 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Ако си разпечатам тази статия мога ли да стана бежанец в Канада?

  Автора да ми отговори, моля !!!

 44. 44 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 543 Гневно

  Като гледам коментарите - цялата машина за метежа е задействана! Да видим докъде ще стигнат метежниците и дали пък ние цивилните ще ги търпим!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Дайнов активно участва в опитът за налагане на тоталитаризъм, когато венцеславеше опитите за сваляне на законно избрано правителство. Ако те не се бяха провалили вече щяхме да сме свидетели на установяване на пишман-диктатура. Казвом пишман, защото карикатурите от ГЕРБ нямат нито глава, нито дупе за да направят такава. Те ще си останат на ниво опит, който е толкова жалък, колкото и безполезното им управление.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има рационално зърно в мнението на Дайнов. Крайно е, но пък ние внаги моделираме света в крайности. Пример за краиности са демкрация и авторитарен режим, ама между Швейцария и Северна Корея могат да се подредят много страни. Действителността не е черно-бяла.

  Наистина, големият въпрос остава - защо реформата започна така. Защо с конфликт? Не отричам, че трябва да се реже месо. Не отричам, че и мерките на Горанов са наложителни, но защо с конфронтация и само парите ли са реформа? Сложен въпрос, който няма отговор. От друга страна, похватът на Бочко с противопоставянето на съсловия в обществото е до болка познат. Не бяха ли лекари, учители и учени унижавани и противопоставяни на останалата част от населението при първия мандат? Интересното е, че тогава Дянков (учителят на Горанов) правеше тези мизерии. Явно не сме мръднали на йота по отношение на разбирането какво е реформа. За последните 25 години това понятие все си е съкращаване на бюджета без много да се мисли. От години повтарям, че Герб нямат капацитет да проведат реформите. Под капацитет се разбира съвкупността от управленска култура и ресурси (пари, хора, власт, обществена подкрепа и т.н.) необходими за планирането и изпълнението на реформата.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#43:"pascaleto"]Ако си разпечатам тази статия мога ли да стана бежанец в Канада?
  [/quote]

  Що Канада, бре? А, Германия и Швеция?...

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  [quote#42:"The Dark Prince Of Bankya"]Един Другарев тази седмица е станал консул в Ниш...[/quote]

  С това ли го подкупиха? Консул в НИШ?!

  Явно доста го е закъсал...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  Най-много се смях на играта на думи с "цивилизация". Дайнов, знаеш, че цивилизадия идва от град, а не от цивилен. Знаеш. Тъкмо за това си смешен. Сам ставаш за посмешище. Твоя си работа.
  Обаче има още нещо. Дайнов заплашва с идването на някяква си авторитарна власт. Греши Дайнов.
  Авторитарната власт отдавна е установена. Тя е тук и сега. Авторитарната власт на Бойко Борисов!
  Но е неумело камуфлирана с демократичната драперийка и осигурена с придворната власт на Тоталитарната Партия ГЕРБ.
  Това е реалността.
  В тази реалност грантовите ни политици и грантовите демагози ВЛАСТВАТ.
  Затова и квичат, когато някой се опитва да раздуха драперийката.
  !

 55. 55 Профил на terozavar
  terozavar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Какви привилегии бе, привилегии има само в ресторанта на депутатите, това са компенсации за животи, обречени на несгоди единствено и само за защита на цивилизацията ТИ.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Разстроено

  В тази "държава" а това население до третата крачка има съвсем малко.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Този път у Дайнов говори философската школа от Миндя. Ако в Оксфорд прочетат този текст, сериозно ще се замислят на какъв човек са дали диплома.

  Горбачов
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  Дайнов, ти до сега къде си бил? Виж какво си написал:

  """"Всеки въоръжен човек, в униформа или не, кука или мутра, ще може да ви влиза в дома и да прави там, каквото си поиска. Както се случва в недалечни от нас авторитарни режими."""

  Тук е така вече 25 години. И преди беше така, само нямаше мутри.
  С какво ни плашиш Дайнов.
  Или при вас от номенклатурата не е било така и сега ви е страх?
  Ох на "дяда"...
  !

 63. 63 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Дайнов е прав.
  Някои май сериозно се притеснени от изборните резултати и ще си резнат клона, на който висят.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#63:"Malama"]Някои май сериозно се притеснени от изборните резултати и ще си резнат клона, на който висят.[/quote]

  Викаш, Плевен падна и Осман ага Борисов се уплаши Зеленогорската чета да не стигне до Босфора.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 66. 66 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Къде са въоръжените мъже, които се привиждат на Дайнов? Хората си протестират като нормални граждани. Никой не размахва оръжие.

  Голяма част от форумниците плюят по полицаите, сякаш са забравили, че именно те висят на границата и излагат телата си на риск (по думите на Дайнов), да ни пазят от така наречените бежанци. Много е лесно да плюеш от домашния уют, уважаеми. Но е жалко, че няма признателност към труда на полицаите.

 67. 67 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  Втората Опорна Точка на

  "спец'ялиста" от Миндил

  се пръкна с красък
  и жужене на винарки около мутрата Му ...

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 68. 68 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Един умен чичо го каза онзи ден по телевизията с прости думи и ясни аргументи, че чак аз разбрах и не мога с нищо да му опонирам - "В една солидарна система като нашата пенсионна система, служителите в системата за сигурност се пенсионират на 45 години (т.е. вземат пенсия 20 години повече от редовите граждани), получават по-висока пенсия (защото са I-ва категория труд) и на всичкото отгоре получават 20 брутни заплати при пенсиониране. За каква солидарност от тяхна страна става въпрос?"

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Друго, което каза човекът по телевизията, е че ние издържаме една система за сигурност (полицията), която не ни осигурява необходимата сигурност и затова се разви паралелна система за сигурност (частните охранителни фирми), за която плащаме още веднъж. Т.е. на нас ни се налага да плащаме 2 пъти за едно и също нещо.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#35:"wallenstein"]и ако действително вървим към авторитарен режим, куневци и раданчовци са също отговорни за подобно едно развитие. [/quote]
  защото не са се съгласили да предадат министерствата си на милиционерите ли?

 72. 72 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Макар и с известно хиперболизиране на моменти,общо взето точна статия. За сметка на това доста народ се е нахвърлил с нападки към автора и към омаловажаване и дори осмиване на проблема.....А нещата до няколко месеца ще изглеждат доста сериозни дори и за най-върлите непукисти. Просто скоростта на разпад на всякакви остатъци от държавност силно се ускорява......

 73. 73 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Полицайте ни са твърде ъпички и страхливички за да се опитат да налагат режим..Лостовете явно,но неявно ) ,се натискат от разни подобия на сертовци,драшковци,писанчевци,йоовчовци,гесто-митьовци и прочие недобити русоидни кучи синове...

 74. 74 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не харесвм повечето неща които Дайнов пише, но този текст е доста добър!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 75. 75 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#72:"thepirineagle"]Просто скоростта на разпад на всякакви остатъци от държавност силно се ускорява...... [/quote]

  И що така? Нали евроатлантици ни управляват.

 76. 76 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И още от утре ,всичкото началник на областните дирекции на МВР да го пратиш на трудовата борса,ако обичаш,тикво.

 77. 77 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#71] от "historama":

  Не, защото подкрепят подобна политика.

 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абе този автор не е ли чел закона за мвр? Или му изнася друго? Защо не е написал, че ЗМВР е променен ПРЕЗ АВГУСТ 2015г. и ако действително касаеше провеждането на ИСТИНСКА реформа в мвр, то поне 20 негови члена щяха да бъдат с променено съдържание ОЩЕ ПРЕЗ август 2015г.- когато на власт беше СЪЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО Е И СЕГА- на 08.11.2015г.? ИСКАМ ОТГОВОР ОТ 43 ТОТО НС- ЗАЩО ВЪРШИТЕ ТИХОМЪЛКОМ ЛОБИСТКИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНИТЕ? Нима през август '2015г. нямаше нужда от промени в ЗМВР, от истинска РЕФОРМА в мвр? Жалка и мръсна работа е политиката и нормален човек обичайно не иска да го залива с кал това страшно блато!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 898 Любопитно

  не може да има милиционерски преврат в една вече отвърдена милиционерска държава ,вероятно е само разпра между два милиционерски клана ?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Полицаите са сложна работа, хем те имат нужда да знаят че ние ги уважаване и подкрепяме, хем трябва да им кажем, че не сме съгласни с исканията им. В България трябва да се научим "agree to disagree" т.е. да толерираме несъгласието си без да губим уважението си един към друг

 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До писалият минус на коментар № 78-
  http://www.lex.bg/laws/ldoc/2136243824 ЗАКОН ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ Обн. ДВ. бр.53 от 27 Юни 2014г., изм. ДВ. бр.98 от 28 Ноември 2014г., изм. ДВ. бр.107 от 24 Декември 2014г., изм. и доп. ДВ. бр.14 от 20 Февруари 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.24 от 31 Март 2015г., доп. ДВ. бр.56 от 24 Юли 2015г., доп. ДВ. бр.61 от 11 Август 2015г.
  Т.е. за 2015г. ЗМВР е променян ЧЕТИРИ пъти до днес - 08.11.2015г.- като през цялото това време България е управлявана от едно и също правителстви - -
  1. ДВ. бр.14 от 20 Февруари 2015г.
  2. ДВ. бр.24 от 31 Март 2015г
  3. ДВ. бр.56 от 24 Юли 2015г.
  4. ДВ. бр.61 от 11 Август 2015г.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "тайната на техния бунт е друга – да се прекрати Цивилизацията"
  Че те, варварите ,изобщо не знаят какво означава тази дума/да ме прощават полицаите,но точно така се държат/.Те
  си търсят привилегиите,а онези ,зад тях,без лица,които ги организират,искат всичко да определят в държавата,без да са избрани,на тъмно.

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#77:"wallenstein"]Не, защото подкрепят подобна политика. [/quote]
  Как да разбирам? Виновни са пред Баце че го подкрепят ли?

 86. 86 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2528 Весело

  в рамките на 10 минути, почти 20 коментара, защитаващи ченгетата. случаеност? не мисля

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 87. 87 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Гневно

  До коментар [#23] от "ЕвразиецЪТ":

  Я да те подбера за още едно скудоумие. Най-стабилно е блатото драги. Да бяхме една Швейцария или Норвегия, или поне една Америка, да не ни се налагат реформи. А ние сме до гуша в лайна. И такива като тебе седнали да викат: Йок, никакви рефрми, така ни е добре.

  Пфу...

  "Я з москалями не балакаю!"
 88. 88 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#33:"klimentm"]Гражданите приятелю не излизат дори когато става дума за защита на собствените им интереси,как изкаш да защитят държавата за която с право много от тях мислят че е мащеха?![/quote]
  Баш!
  Цялата тая история с ченгетата на протест я спретнаха тия дето спретнаха и първото падане на ГЕРБавото правителство!
  Аре, приемане на докладните за напускане на протестиращите ченгета и вдигане на заплатите на армията 3 пъти! Да видим дали ще има после ербапи около Орлов мост!
  Аре и една грузинска реформа на полицията и .... чао с милиционерщината!
  Не им клякайте на тия хрантутници!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 89. 89 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644253_edvin_sugarev_zaminava_konsul_v_nish/

  Нали са съучредители на движение 22 с Евгени (един киноцентър, а толкова мъка) Михайлов. Това движение трябваше да е някаква нова дясна супер чиста от Костово влияние партия, която да се превърне в удобна патерица на герб. Ама с такива водачи...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 90. 90 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#75] от "wallenstein":

  Я посочи един гербав евроатлантик.

  "Я з москалями не балакаю!"
 91. 91 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#85] от "historama":

  Какво не разбираш? При парламентаризма е така, като не си доволен с нещо, напускаш правителството и отиваш в опозиция. Просто е!

 92. 92 Профил на kvr59474551
  kvr59474551
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Харесвам текста на Евтим Евтимов,изпълнен в песен от Веселин Маринов"Родната полиция"'.В този ред на мисли Орлов мост-две думи ,в които виждам следния следния смисъл:Моста е символ на сътрудничество и проява на добронамереност,а Орела е символ на извисен поглед върху случващото се в живота,закрила и защита,както се казва като майка Орлица ни е родната полиция.Това им смислено благородство е гарант за техните разумни и осъзнати действия при вземане на правилни решения в конкретни ситуации и стратегия според обстоятелствата.Поредното доказателство за отдаденост при изпълнение на служебния дълг към гражданите и страната ни.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#0:"Дайнов"] Как така гражданите могат да блокират кръстовища и пътища, а куките – не?
  Има обаче огромна разлика между хората и куките. Хората не носят оръжие. Полицаите – носят. [/quote]
  Ето че и Дайнов обяснява това, което от няколко дена повтарям и потретвам!
  Има съществена разлика между положението на силовите структури в държавата и обикновените граждани.
  Точно поради тази разлика първите нямат право на синдикална дейност и протести. Още по-малко с политически искания.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  Настоящата ситуация в страна ни може да се опише по следния начин:
  - Патрициите изпаднаха в паника, не защото плебеите се бунтуват. Патрициите никога не се страхуват от плебеите или робите. За плебеите патрициите си имат Преторианска гвардия. За робите си има плебеи.
  Сега обаче протестира Преторианската гвардия. Затова Патрициите се паникьосват.
  В същото време плебеите изобщо не обръщат внимание на ставащото. Те вече са се примирили. И не заемат страна нито на патрициите инто на гвардията. Което истерясва Демагозите, защото тяхната роля е да мобилизират плебеите за каузата на Патрициите. А не са го направили достатъчно добре. Ужасът им е да не би плебеите да застанат на страната на Преторианската гвардията.
  Но и това няма да стане.
  Просто Патрициите ще се договорят с Преторианската гвардияи отново ще го отнесат Плебеите.
  Просто в днешно време няма роби.
  !

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "В съседна Румъния полицаите са по-зле платени. Средното възнаграждение в сектора е малко над 400 евро, при 578 евро за страната. А заетите са близо 60 000. Ако обаче погледнем колко полицаи се падат на човек от населението, то България определено изпреварва Румъния."
  Румъния е най-близко до нас.Те може би искат заплати като в Германия.И да не заблуждават,че получават малко.Преди дни говорих с пенсиониран тази година катаджия.Пенсията му е над 700 лв.Направете сметка,колко е получавал.

 96. 96 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Весело

  Ама недейте да се правите на учудени. Моля. Кой у нас дърпа конците и гребе благата? Другарите, подкрепени от полицаите и мутрите. Така е било, таке е, и така ще бъде!

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  До коментар [#1] от "ЕвразиецЪТ":
  Хе-хе-хе!
  Евразиецът пръв се изтупанил под статията за да огласи съкровените мисли на....метежниците и техните кукловоди!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  [quote#93:"Храбър"]Точно поради тази разлика първите нямат право на синдикална дейност и протести. [/quote]
  ТОВА Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА И Е ТЯ Е В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС СЕГА ДЕЙСТВАЩИЯТ ЗАКОН НА МВР! Вие политически трол ли сте, че УМИШЛЕНО нарушавате законите на Р. България, игнорирате ги и си внушавате умишлено, че ЕДНО ЗАКОННО ПРАВО НА РАБОТЕЩИТЕ В МВР , ПРОГЛАСЕНО В АКТУАЛНАТА РЕДАКЦИЯ НА ЗАКОНА ЗА МВР, КОЯТО Е ОТ АВГУСТ'2015, Е ПРОТИВОПРАВНА И НЕЗАКОННА! Защо пишете ЛЪЖЛИВИ ВНУШЕНИЯ? КАТО БЪЛГАРСКИ АДВОКАТ ОСТРО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМ НА ВАШИТЕ ВНУШЕНИЯ И ИЗИСКВАМ ОТ ВАС ДА ГИ ПРЕУСТАНОВИТЕ И ПРЕКРАТИТЕ! Или сте нечий политически трол и НЕ МОЖЕТЕ да ги прекратите, защото иначе няма да си получите ежемесечното необлагаемо с данъци и маскирано като "дарение" възнаграждение за троленето си?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  До коментар [#97] от "Boqn Trenchev":
  Браво!
  Хем не си можал да прочетеш статията, хем даваш мнение!
  Много си неЦИВИЛизован!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK