Полицаите, парите и уважението

Протест на полицаи на 8 ноември в София

© Георги Кожухаров

Протест на полицаи на 8 ноември в София 
Протестиращите полицаи твърдят, че го правят не само заради парите, но и за да бъдат уважавани. Само че това с уважението няма да е никак лесно. Ясен Бояджиев разказва за "Дойче веле" три многозначителни истории, които обясняват защо.


Българските полицаи протестират за втори път тази година. През лятото го правеха по площадите. Сега "спонтанно" блокираха движението. И показаха, че отлично знаят къде и как да го правят, за да бъде ефектът най-голям. Първия път протестираха, за да запазят правото си да се пенсионират по-рано от всички останали в държавата (и от всичките си колеги в Европа). Сега протестират, за да запазят непокътнати привилегиите, които другите нямат - като например 20 заплати накуп при пенсиониране, 30 дни отпуск, по 2% върху заплатите за всяка година стаж и всевъзможни други надбавки.


Не само заради парите?


Въпросът дали тези привилегии са справедливи е спорен. Отговорът на полицаите, естествено, е положителен. Според тях това са компенсации за рисковете, несгодите и "специфичните условия на труд". За мнозина други обаче отговорът е отрицателен. Най-малкото защото далеч не всички, получаващи тези "компенсации", работят при такива условия.
Така или иначе правителството отстъпи от повечето си намерения. Полицаите обаче продължиха да блокират улици и пътища. Както каза един от синдикалните им лидери, "играем ва банк - или всичко пада, или нищо". И предявиха още една претенция: понеже отношението към тях било подигравателно, обидно и унизително, проблемът вече не бил само в парите, а и в уважението.


В края на краищата те може и да запазят парите си. С уважението обаче няма да е толкова лесно. Не защото гражданите са обидени заради неудобствата с блокираните улици - не им е за първи път, ще го преживеят, а и мнозина от тях сами са участвали в подобни блокади. Не е и заради показаните от медиите грозни ругатни на протестиращи към случайни минувачи. Причината е друга. Ето я:


Ранна вечер в самия център на областен град. Трима души разбиват вратата на къща, затварят възрастната ѝ собственичка в банята и я пребиват зверски почти до смърт, за да им каже къде са парите (които тя няма). После на спокойствие претършуват двата етажа на къщата и вземат каквото си харесат. През това време случайно преминаващ съсед вижда разбитата врата и звъни на 112. Полицаите идват чак след 20 минути, но все пак задържат един от тримата нападатели. Часове по-късно обаче го пускат - нямало "достатъчно доказателства". Едва когато на другия ден за случая се разшумява по телевизията, го прибират пак. Другите двама нападатели са добре известни, но са още на свобода и никой не ги търси. Пак поради "липса на доказателства" - нямало отпечатъци, каквито, всъщност, никой не си е направил труда да търси. Днес свидетелят на престъплението не смее да иде сам дори за хляб, а като се стъмни не излиза от дома си. На всичко отгоре образуваното по случая разследване не е за пребитата до смърт жена, а за "противозаконно отнемане на едно одеяло" и други вещи.


Ако всичко това е възможно в центъра на областен град, представете си на какво могат да разчитат жителите на някое затънтено село. Затова историите като тази са стотици. Полицейското разследване в България е подигравка, обида и унижение за жертвите на престъпленията, за техните близки и за всички останали. Резултат от некадърност и бездушие.


"Ти недей да знаеш много!"


Градинка в центъра на София. Любимо място за разходка и почивка. Особено за майки и баби с деца. Те обаче винаги се събират само в едната половина на градинката, която е чиста, подредена и поддържана. И никога не стъпват в другата половина. Тя е осеяна със захвърлени спринцовки - запазена територия за наркоманите, дилърите и покупко-продажбата на наркотични вещества.


Не е нужно да си особено наблюдателен, за да забележиш какво става. Така е от години и всички го знаят. Прекрасно го знае и полицията, но не прави нищо. Често наоколо ще видите полицаи, които наблюдават безучастно. Ако ги попитате защо не се намесят, ще ви посъветват да не знаете много и да внимавате да не ви откарат в районното.


Това далеч не е единственото подобно място. Мнозина сигурно могат да разкажат доста подобни истории, свързани далеч не само с наркоразпространението. Истории, при които демонстративното бездействие на полицията прилича повече на покровителство и съучастие.

 
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно


Вилата на столичанин в малко провинциално градче е обрана, както се казва, "до шушка". Минава много време без да последва нищо. Една сутрин, когато той е вече на път да забрави за обира и за вилата въобще, в ранна утрин го буди силно блъскане по вратата. Когато отваря, нахлуват двама-трима полицаи, изблъскват го, оглеждат наоколо, без никакво обяснение го отмъкват както си е по тениска и долни гащи и го натоварват в полицейска камионетка. След няколкочасово мотаене насам-натам по техни си работи, най-накрая го откарват във въпросното малко провинциално градче. "Айде, бе. Къде ходиш?", посреща го усмихнат полицай. "Няколко пъти ти пращам призовки и все не идваш." Оказва се, че пращал призовките до обраната вила - не се сетил, че собственикът ѝ не живее там и хабер си няма, че го търсят. А призовките били, за да се подпише, че разследването за обира се прекратява, защото извършителят не е открит. След като се подписва, го пускат да си ходи по живо по здраво - както си е, по тениска и долни гащи и без пукнат лев.


На първо четене случката е, разбира се, уникална и смешна. Като стар виц от соца - очевидно някогашната милиционерска глупост си е жива и здрава и в днешната полиция. Но тази история е и безкрайно банална и тъжна - като десетки други подобни истории, които се трупат всяка година в полицейските архиви. Едва ли има човек в държавата, който да не е потърпевш по един или друг начин. Мнозина даже вече не се оплакват в полицията. Защото резултатът обикновено е все същият - разследването е прекратено, извършителят не е открит. А и защото е ясно, че в повечето случаи никой не е търсил извършителя. Поради голяма заетост или поради безхаберие, незаинтересованост и нищонеправене. Покрай сегашните протести и повтарящите се заплахи колко много били подадените "рапорти за напускане" се появи и нов виц: "Какво ще работят полицаите като напуснат? Пак нищо..."


Как ще ги стигнем грузинците?


Естествено, далеч не всички български полицаи са такива. Само че досега не се е чуло някой да протестира срещу некадърността, бездушието, бездействието, безхаберието и корумпираността на колегите си.


За това положение са виновни далеч не само и далеч не толкова редовите полицаи. Вината е по-скоро на онези, които поради собствените си некадърност и нехайство или пък за да използват МВР за политическите си цели, не направиха нищо за реформирането му. По брой на заетите и по отделяните средства за вътрешен ред и сигурност на глава от населението България е сред първенците в Европа и света, но резултатът е все така мизерен. Сегашният опит за реформа изглежда като поредната половинчата импровизация, сякаш нарочно проведена така, че да не успее.


А добри примери има. В Грузия към средата на миналото десетилетие в МВР работят 85 хиляди души. Грузинската полиция е символ на корупция с едва 5% обществено доверие. За две години са уволнени 75 хиляди служители. Старата структура е разрушена и изградена наново. Пътната полиция, например, е разпусната и преоснована след три месеца с изцяло нови хора, подбрани по строги критерии за образованост, интелигентност, психологическа и физическа годност. В новото грузинско МВР работят 26 хиляди души. Заплатите им са многократно по-големи. Общественото доверие в полицията надхвърля 85%. А грузинските деца вече не си играят на престъпници, а на полицаи.


В България обаче такива радикални оздравителни действия изглеждат невъзможни. В България реформите са по-скоро една безкрайна агония.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Весело

  Полицаите показаха на държавата, че понастоящем нямаме държава, а по-скоро - сбирщина!

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Хайде като в някоя държава от нашата черга - Унгария или Словакия например - който знае английски остава с по-висока заплата.Който не- пътя !

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  Летните протестъри ни пожелават да стигнем грузините ...

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Това за уважението,да си имаме уважението,много сте далеч да заслужите уважение.

 5. 5 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Уважение могат да спечелят с действията си. Когато глобяват баровеца с мерцедеса за неправилно паркиране, когато задържат кварталния наркотрафикант, апаш, джамбазин, когато ни пазят от джигитите по пътищата, когато хванат корумпиран политик, служител, магистрат, или техен колега, когато станат полицаи и застанат на страната на гражданите да им служат и ги пазят, а не са милиционери да бият и репресират. Толкова е простичко.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 6. 6 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Каквото и да се говори, винаги става въпрос за пари....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "В новото грузинско МВР работят 26 хиляди души. Заплатите им са многократно по-големи"
  ----------------------------------------
  Около десетина пъти по-високи в сравнение с преди реформите. На някои длъжности взимат дори три пъти по-високи заплати в сравнение с българските си колеги. При по-ниска средна работна заплата в Грузия, между другото.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  Ако МВР си беше на мястото, нямаше да има хляб за 150 000 охранителя!!!!
  А все пак -не мога да открия основата на причините - Кой има нужда от бъркотията сега? Кой има полза от полицейските протести…? Кой накара Горанов да се опитва да променя договори и закони? Кой му внуши, че със закона за бюджета може да промени закона за МВР?

  [email protected]
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "kasko":

  А японски ако знае някой?

 10. 10 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Гневно

  Самият термин "привилегия" трябва да бъде заличен от живота ни.
  Привилегии за депутатите, за полицаите, плащани от изработващите с труда си малко останали граждани.
  Не може в демократично общество (каквото ние явно не сме и няма и да бъдем) да се говори за привилегии и да бъдем занимавани с дни с проблемите на хора, които вместо да служат на нас демонстрират, че трябва да бъдат над нас.

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":


  [quote#8:"karabastun"] Кой му внуши, че със закона за бюджета може да промени закона за МВР? [/quote]
  И ЗОВС, и други подобни... калинчеста работа тъз....

 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Добра статия. Само че има една неточност:

  "Сега протестират, за да запазят непокътнати привилегиите, които другите нямат - като например 20 заплати накуп при пенсиониране, 30 дни отпуск, по 2% върху заплатите за всяка година стаж и всевъзможни други надбавки."

  Съдии и прокурори имат същите привилегии. Само че за тях никой не обелва и дума. Плюс 13та и 14та заплата на Коледа - от нашите данъци.

 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Любопитно

  Интересно... след като години наред давам за пример "грузинският модел", все по-често същият се дава за пример от най-добрите ни журналисти и дори от някои от мислещите ни политици. Хубаво е че дори са го проучили и изтъкват факти за него, които не съм споменавал.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1090 Весело

  То нашите не са полицаи а са си милиционери и повече от половината са братя на Ханко Брат.
  Като фалират НОИ и Държавата ще стане реформата и въобще няма да има този и онзи всичките ще са на улицата.
  Защо не ги отделят в отделен пенсионен фонд както са учителите ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 15. 15 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#2:"kasko"]Хайде като в някоя държава от нашата черга - Унгария или Словакия например - който знае английски остава с по-висока заплата.Който не- пътя ![/quote]
  И с кого ще си говорят на английски - помежду си ли?

 16. 16 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Колкото и да иронизирате "Полицаят", сложете ръка на сърце и признайте, че Той също е продукт на 26-годишният, без/Успешен преход от времето на Тато, към времето на Бойко...
  Нима, учителите не са също така безкрайно "освободени" от грижи, нима работят по повече от 5-6 Учебни часа на ден, но за сметка на това
  имат три-месечен летен отпуск и се персионират много по-рано от връстниците си...
  Нима лекарите не са облагодетелствани, пора ди факта, че "спасяват" животи, бъркайки дълбоко в джобовете на близките, на тези, които очакват лечение...
  Нима Данъчни, Митничари, ЖеПейЦи, Отговорници за Водопади, Свлачища, Наводнения, Гръмотевици и прочие бедствия не са на същия хал...???

  В същност...ти мен, уважаааш ли ма...???

  Форумът е в будна кома...
 17. 17 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Уважението не може да се изисква. То се получава, ако се заслужава. Ама партенка е и това, че нашите полицаи искат да ги уважаваме. Дреме им на кобура за нашето уважение.

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "galapagas":

  А НСО?

 19. 19 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#9] от "Добрин Велков":

  Е , японският е вече друго.Личен кабинет и един пенсионирен военен с дървено чаталче и памук прикрепен към полицая.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Добре започна и свърши... като либерал.

  Не ни трябва полиция. Трябва ни тъкмо милиция - дежурства на граждани за охрана на реда, дежурстната под ръководство на избран от гражданите местен щаб (или само "шериф", терминът може и дахе друг), а щабът - подчинен на общото събрание на гражданите ( в краен случай - на общинския съвет, но с опция за подмяна по всяко време на всеки съветник по воля на гражданите).

  И да добавя: днес в Свогенско полицай, редовно малтретирал жена си, я застрелял, задето избягала от тормоза при родителите си. После се гръмнал сам, великият герой и мъжкар. Че са го взели на служба такъв, е показателно за облика на полицията. Показателно и за манталитета, поощряван у нас - от същия сой е деянието на големия мъжкар от Сливен, кого се опитал, но не успял да озапти току що осволоден затворник.

  Дали някой смята, че полицията е отговорна, че е толерирала такъв психопат? Нали уж е за превенция! А не може в собствените си редици да разпознае опасен за обществото тип.
  (познавах свестни полицаи - до един напуснаха системата с отвращение. Е, един го самоубиха на пост пред БНР)

  Та наисгина, за какво уважение може да става дума не само към полицията, но и към самата държавност!
  Ами няма уважение, не бива и да има. И системата, която поражда само страх, не бива да я има!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#8:"karabastun"]Ако МВР си беше на мястото, нямаше да има хляб за 150 000 охранителя!!!! [/quote]
  Всъщност тоя номер с "охранителите" е старата врътка с лепенките на застрахователните фирми. Един "охранител" не е свършил за пет пари работа, когато нарушат периметъра му.
  МВР си е на мястото, обаче "със средствата и методите на закона". Колкото му позволяват законите - толкова.
  А на калпавите закони (и граждани) - МВРто им пречи...

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  [quote#9:"Добрин Велков"]А японски ако знае някой? [/quote]
  Няма смисъл да оригиналничиш.
  Японците знаят английски.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#20:"Николай Теллалов"]Е, един го самоубиха на пост пред БНР) [/quote]

  Кога това е станало та съм пропуснал ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 24. 24 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  Така си тръгна риториката на Прехода.

  ДА Д'ЕБАТИРАМЕ ........
  И до днес Първанкеф > настоява за д'Ебат ..... само, че те да са д'ебататорите, а ние да сме д'Ебатирани.

  И днес тази Лакардия на Прехода се търкаля и от леви и от десни.

  Затова гласуваме за Борисов. При него няма д'Ебат и малоумно д'ебатиране.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [#23] в края на 1990-те. Димитър се казваше, преди беше в конната полиция, обичаше животните. Беше родом от Берковица.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  Уникалният отпит на Грузия е похвален.

  У нас е невъзможен поради старателно промитите мозъци за д'Ебат
  (+ нестабилно парламентарно мнозинство).

  Нека запитам :

  - Колко време е тряал д'Ебата в Грузия за тази радикална реформа ...... и въобще имало ли е д'Ебат ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 27. 27 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#16:"Ghost"]В същност...ти мен, уважаааш ли ма...???[/quote]
  След този пост - да.
  С малкото уточнение, че "всъщност" се пише слято.

 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#25] от "Николай Теллалов":

  Бкагодаря за инфото и Бог да го прости. Шефа ми от там се е пенсионирал и за това питам от чисто любопитство.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 29. 29 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  [quote#27:"Образованието, глупако!"]"всъщност" се пише слято. [/quote]

  Образованието ми куца...предпочитам да пиша с лято, а не със зима...

  Форумът е в будна кома...
 30. 30 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До тук нищо,
  после пак нищо!
  И още по после,
  "Джурасикпарк".
  настроение:ТЪЖНО

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Починала е 94 годишната жена от Видин, зверски пребита заради 30 лева. Убиецът на студентите от Плевен се укри в чужбина.
  Уважение?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 32. 32 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Любопитно

  [quote#14:"mamuncho"...]Защо не ги отделят в отделен пенсионен фонд както са учителите ? [/quote]
  И кое му е веселото?
  Може би това, че не знаете за възникващия от 01.01.2016 г. такъв пенсионен фонд.
  То всъщност повечето коментари са основани на незнанието.

 33. 33 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "В България обаче такива радикални оздравителни действия изглеждат невъзможни. В България реформите са по-скоро една безкрайна агония."

  Ако това, на което сме свидетели е изобщо реформа. Категорично е една агония безкрай.

 34. 34 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  [quote#26:"barcelonski"]Нека запитам :

  - Колко време е тряал д'Ебата в Грузия за тази радикална реформа ...... и въобще имало ли е д'Ебат ??! [/quote]
  Имаше Саакашвили. Човек, който въпреки всичко се бори до край и постигна невероятни резултати! Руснаците хвърлиха гигантски средства и усилия /включително война/ за да го очернят, но това което постигна е гигантско! Ако Русия се беше забавила още 2-3 години с офанзивата, а ЕС и САЩ бяха подкрепили Грузия по-видимо, сега щеше да е втори Израел, символ на просперитет, военна и политическа мощ, в регион, в който разрухата, мизерията и бандитизма са генетично заложени!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 35. 35 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#29:"Ghost"]с лято, а не със зима...[/quote]
  Готино!

 36. 36 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "galapagas":
  13 и 14 заплата в съдебната система не се плаща. За последните 5г. единствено миналата година бе платена половин заплата по Коледа. Това са фактите.
  Действително, класа за прослужено време е архаизъм.

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#22] от "Храбър":


  [quote#22:"Храбър"]Няма смисъл да оригиналничиш.
  Японците знаят английски.[/quote]
  Въпрос на интелект. Дай ти нещо оригинално...

 38. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Някой съмнява ли се че едни от най-големите бандити са сред полицаите. Кой нормален човек ще стане български полицай освен ако не е мързелив, алчен и корумпиран?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 39. 39 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Уважение трябва да имате вие към хората които ви издържат и искат да си вършите работата.

 40. 40 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "laundromat":а на нас електоралните единици ни показаха как се бият протестиращи мирни граждани/справка97г.2013г/.

 41. 41 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1114 Гневно

  Как да уважавам някой, с когото разговорът в най-добрия случай се свежда до "зайо, що си със шапка - зайо, що си без шапка".

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Държава с главни "оправящи ни" Боко, Цецка и Роско... То има ли нужда от коментар?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#34:"Георги"]Имаше Саакашвили. [/quote]

  Президентските избори от 4 януари 2004 остават в политическата история на Грузия с много високото ниво на избирателна активност и гласове, подадени за кандидат-президент — Михаил Саакашвили (96%).
  Всички други кандидати получават по-малко от 2% от гласовете.

  - Сега изясни ли се ..... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 44. 44 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#40:"matera"]ни показаха как се бият протестиращи мирни граждани[/quote]
  Илф и Петров: Ако не са протестиращи, ще бием само мирните. Някой обаче трябва да бъде бит, защото иначе как ще разберат, че тука се провежда турнир по шах за милиционери?

 45. 45 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Налягат ме небогоугодни, екстремистки мисли като чета подобни статии. Не срещу автора. Бясна съм на меките китки на правителството, бясна съм на ненаказуемата наглост на ченгетата и особено на платените им синдикати.
  Полицаят гръмнал жена си и после и себе си не е единичен случай. И Дневник политкоректно някак премълча трагедията. Такива нестабилни психически и ментално дефицитни може утре да си го изкарат и на невинен гражданин.
  А Борисов ще ми ги хвали. Танца да става...две напред една назад та до следващите избори.
  Борисов, българинът масово не уважава полицаите и то с основание! Така че давайте им там още пари и пр., дикато само те и циганите ви останат за електорат!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "...Въпросът дали тези привилегии са справедливи е спорен. .." Ще е добре авторът на статията г-н Бояджиев да отговори- лично той за каква ежемесечна брутна заплата в евро би работил работата на един държавен служител на МВР? Много ми е интересно- след като тази статия е за дойче веле, защо не е направил едно сравнение между заплатата на един германски полицай в евро и един български полицай пак в евро; между техническото и материално осигуряване на един германски и един български полицай? Или трябва да се плюят армията и полицията на България, да се венцехвалят армията и полицията на германия , защото България затвори границите си за нелегалните имигранти - за разлика от германия? Поръчковата статия си личи от 100 км...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Извинете за наивния въпрос, но джебчийките по варненските молове като какви се водят?
  Служители, сътрудници или завербувани агенти. Щото в първите два случая им се полагат съответните привилегии. Единствено в третия случай получават само защита и покровителство, което си е нарушение на трудовото законодателство.

  Попътен вятър в главите!
 48. 48 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#45:"Аби"]Полицаят гръмнал жена си и после и себе си не е единичен случай.[/quote]
  Уважаема, 20% от българите имат ментални и психични проблеми. Това съотношение се проектира във всяко съсловие, общност, множество, маса, тълпа. (Не ми скачай с притчата, че всеки четвърти е китаец!) Гръмвайки жена си, това не е бил полицай, макар че ми е трудно да си представя, че се съгласяваш с твърдението. Всички сме превърнати в обезумели скотове, които не могат да проумеят, че точно избраният от полицаите път е правилен: властта в лицето на оядените, лъщящи от мас по лицата, нагълтани с пластмасови европейски думички политици е в паника; няма сила в държавата България, която да задържи на власт тези, ако тръгнат хората. Апропо, знате ли че заплатите на учителите всъщност няма да бъдат увеличени?

 49. 49 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  [quote#47:"Читателят"]Извинете за наивния въпрос, но джебчийките по варненските молове като какви се водят?[/quote]

  Състезателки по джоБинг...пазени от силите на реда и спорта...

  Форумът е в будна кома...
 50. 50 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Между другото, някой помни ли как Борисов каза:
  "Оттам нататък да правят каквото знаят, но те ме познават добре и знаят, че това е последният им шанс да говорят на разбран език с мен"...
  Любопитно ми е къде е Слънцето от 2 дни и с какво ще се оправдае този път.
  Бойко??? Полицаите ти се изплюха в сурата, мойто момче...Ти си на ход. Или се махай, или си дигай гащите и се дръж като мъж, че вече ме е срам да те гледам така, плазмодий безгръбначен.

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#47] от "Читателят":
  НК Глава шеста. ОСОБЕНИ ПРАВИЛА ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ
  Чл. 60. Наказанието на непълнолетните се налага с цел преди всичко да бъдат те превъзпитани и подготвени за общественополезен труд.Чл. 62. На непълнолетните могат да бъдат наложени само следните наказания:
  1. лишаване от свобода;
  1а. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) пробация;
  2. обществено порицание;
  3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност по чл. 37, ал. 1, т. 7.
  Чл. 63. (1) За непълнолетните предвидените в особената част на този кодекс наказания се заменят: 3. лишаването от свобода за повече от пет години - с лишаване от свобода до три години;
  6. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) пробацията за ненавършилите 16-годишна възраст непълнолетни - с обществено порицание.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В пределите по предходните алинеи съдът определя наказанието съобразно с правилата на глава пета.Чл. 195. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) За кражба наказанието е лишаване от свобода от една до десет години:4. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако за извършването на кражбата е използувано моторно превозно средство, техническо средство или специален начин;

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#43:"barcelonski"]за кандидат-президент — Михаил Саакашвили (96%).
  Всички други кандидати получават по-малко от 2% от гласовете. [/quote]
  Не ви разбирам и двамата, но 96% няма дори в Северна Корея, което трябва да ви накара да мислите бе хора, ТРЯБВА ДА ВИ НАКАРА ДА МИСЛИТЕ!!!
  Между другото, славословената тук "полицейска реформа" в Грузия е тотален провал, катастрофа и Грузия си е пак същото блато-държава, като нашето.

 53. 53 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#2] от "kasko":

  Защо английски? Арабски е по-дълновидно! В следващите 10 години в Европа арабско гороворящите ще са милиони.... английски говорят всички "селяни".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Успях да изровя коментар от "бивша презряна кука", март 2010:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/09/870580_prestupnostta_v_sofiia_raste_razkrivaemostta_-_ne/#msgid2262734

  Директно го копирам, това трябва да се чете и от куки, и от граждани:

  Проблемите на МВР се наричат кадрова политика. За да станеш офицер от полицията, кандидатстваш в Академията на МВР, известна като "школата в Симеоново" или направо като "магнаурската школа". Единствената цел на тази школа е да се промият мозъците на "учащите" в нея, за да се превърнат в безропотни изпълнители. След завършването си тези момчета и момичета, имат едно единствено умение: да вият като полицейска сирена в случай , че тази в патрулката е развалена. Но те не са виновни. Това е целта на въпросната Академия. За да влезеш там трябва да минеш психотест и изпит проверяващ интелектуалното ниво. Тук е първото препятствие, наложено от ДС олигархията пред интелигентните и мислещи хора, за да не влязат в редиците на МВР. Ако си мислите, че критерият за постъпване на служба е мотивираност и психична годност, то горчиво се лъжете. Критерият е ПОСЛУШАНИЕ, РОБСКА ДУШЕВНОСТ И НИСЪК КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ. Същият критерий се използва и когато се наемат хора, незавършили Симеоновската школа. Ето защо кадрите се търсят сред бивши спортисти: гюлетласкачи ,борци, щангисти и други признати светли умове Сега разбирате ли защо се прави всичко възможно, за да не се изпълни едно от основните изисквания на Европа, а именно разследващи полицаи да бъдат само юристи ?(обясняват ви , че няма желаещи юристи, а е факт , че България има най-много юридически факултети и безработни юристи на глава от населението в СВЕТА. ) След така проведената "кадрова политика" МВР се състои от 10 % корумпирани "началници" 80 % дебили и 10 % хора имащи нужда от работа, които са били достатъчно умни, за да успеят да убедят назначаващата комисия, че са достатъчно тъпи, за да станат полицаи. Целта на мероприятието е да се наемат най-послушните и сляпо изпълняващи заповедите хора. Причините са две: 1 тези "кадри" като им кажеш "бий жените и децата по главата и хич да не ти пука" те слушат и изпълняват и даже се забавляват. 2 такива "кадри" сляпо изпълняват нарежданията на принадлежащите към ДС олигархията полицейски началници и то без да претендират за парче от баницата. Правят го или от тъпота или за да запазят мизерната заплатка, която храни децата им. За да си изясните по ясно картинката, представете си една маса, на която дружно и приятелски хапват и пийват ДС олигархията, назначените от ДС олигархията "престъпни босове" и назначените от ДС олигархията "полицейски началници" ( под "началник "разбирайте всяка личност на длъжност началник на РПУ, зам. началник на РПУ, ръководител на група, сектор и така нататък, нагоре чак до регионалните дирекции и министерството) Всички тези хора на тази маса имат за цел да осигурят безпроблемното развитие на бизнеса на ДС олигархията, а именно продажба на наркотици, проституция, рекет, препродаване на крадени в Европа коли, джебчийство. "Босовете" организират кадрово нещата (дребни пласьори ,доставки
  , пренасяне на печалбите до ДС олигархията...) а "началниците" мачкат евентуалната конкуренция (това обяснява рядко случващите се успешни акции за залавяне на дрога, крадени коли и др. подобни) и пазят олигарсите от " народната любов". За да изпълняват тези свои задачи "началниците" имат нужда от най-дебилната част от българското население, която ТЕ са назначили на работа в полицията. Ако се питате какво стана с 10-те процента, дето уж имаха нещо в главата и искаха да си хранят семействата с честен труд, ще ви опиша някои от механизмите, с които тези хора се смачкват. 1 Раздават им се неимоверен брой дела и преписки по които да работят( в нормативната база на МВР няма норма уреждаща максималния брой дела, по които един разследващ полицай например може да работи) След като е затрупан с дела той няма физическо време да се занимае дори и с половината. Обаче по всяко дело има срок за разследване и неспазването на този срок представлява ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ПРАВОСЪДИЕТО , следователно въпросният разследващ полицай ( ако е имал неблагоразумието да откаже да играе по гайдата на корумпирания си "началник" , не само ще бъде отстранен дисциплинарно , но и ПРЕДАДЕН НА СЪД за извършеното престъпление "забавяне и пречене на разкриването на обективната истина". Има и други способи , по-прости и по-бързи напр.: началникът бърка в касата на полицая ( на 6-7 полицая се пада една руска каса от 60-те години и всички каси могат да се отварят с един ключ, следователно дори всяка чистачка, във всяко районно има по всяко време достъп до всички дела...и служебно оръжие). Не мислете че този пропуск в обезпечаването на материално- техническата база е случаен). По този начин "началнико" може да открадне и изгори всяко дело заведено срещу "наш човек". Полицаят отговарящ за делото(на чието име делото е записано в деловодството) отива на съд , а "началникът" отива да си вземе заслужения подкуп. Още по лесно е да се накара някой обвиняем да напише лъжлива жалба срещу някой непослушен полицай, че е бил бит например и непокорният отива на военен съд и бива уволнен. Друг вариант е да се изпрати непослушният на реподбор (да му се направи нов психо-тест). В Психо-центъра на МВР, пристигне ли изпратен от "началнико" полицай за реподбор, на всички е ясно, че този човек се опитва да вкара прът в добре смазаната машина за мръсни пари. Следователно " психолозите" след обстоен и задълбочен 20 секунден психо-анализ стигат до извода, че лицето е негодно да изпълнява служебните си задължения и ако не го уволнят, то го изпращат да пази честта на кокошката Минка от набезите на петела Геновев в общинския курник на село "Ръгни Колец". Друг способ са веществените доказателства. Ако сте гледали по филмите как ВД-тата ( веществените доказателства) се съхраняват от специални хора в специални стаи, то в турския кенеф на Европа не е така. Помещения няма, каси още по-малко. ВД-тата се съхраняват ...на пода, под бюрото, в коридора... и всеки може да си отмъкне каквото му трябва. Когато става дума за гуми или джанти - добре , но когато става дума за златни накити пари в брой или мобилни телефони и друга техника- лошо. Нали се сещате кой носи отговорност за изчезването,( въпреки, че не е виновен за това , че УМИШЛЕНО не е осигурена материална база и помещения)- водещият разследването полицай. Между другото изчезне ли ВД почти е сигурно , че делото ще остане недоказано в съда и обвиняемия ще бъде освободен. Ето ви още един начин за "припечелване" от началниците. Способите за смачкване на читавите служители са хиляди, мисля, че схванахте принципа. Ако питате защо никой от тези достойни 10% не се оплаква, отговарям веднага: оплакването от "началника" става с докладна записка или рапорт, който се дава на... "началника".(ако се опиташ да го прескочиш отивайки при по-голям началник, става страшно на тема военна субординация) Пред такава жалба има два пътя: 1 "началникът " я хвърля в кофата. 2 "началникът" първо си избърсва гъза с нея и чааак след това я хвърля в кофата. Следователно жалбата трябва да бъде заведена в деловодството и да получи входящ номер. Но деловодителките по заповед на "началника", отказват да завеждат рапорти БЕЗ одобрението на " началника". Мислите ли , че някой ще позволи завеждането на рапорт, в който има оплакване срещу самия него. Друго интересно за данъкоплатеца нещо е как "началниците" оправдават съществуването на подобна язва наречена " полиция"? Оправдават я чрез куха статистика. Позволяват си да убеждават обществеността че разкриват 50- 60 % от престъпленията заведени в полицията, като на практика разкриват 1 % и то на престъпления извършени от конкурентите на техните ДС покровители. Как става това : хваща се някой беден човек клошар или ром ( за да са сигурни, че не може да си позволи адвокат) пребива се и се принуждава да подпише един бял лист на който после "началниците" дописват на пишеща машина десетки "самопризнания" за престъпления, за които подписалият се изобщо не е чувал. Според БГ наказателното право , никой не може да бъде осъден само въз основата на самопризнание, следователно човекът не бива осъждан. Сега изясни ли ви се откъде идва разликата между "разкритите" престъпления на МВР и реално осъдените лица. Някои "началници" не си правят дори и този труд. Те просто нареждат на подчинените си ( тия послушните с празните глави) да напишат в графата извършител на престъплението (върху бланката съпътстваща всяко заведено престъпление) името на някое живо лице ( някой който е минал през районното, било като свидетел, жалбоподател или като заподозрян, по което и да е производство) По този начин, няма защо да се учудвате, ако баба Ви Гицка дето се е жалвала някога си в полицията, че са и откраднали саксията, фигурира в полицейските бази данни , като извършител на въоръжен грабеж срещу чуждестранен гражданин , на магистрала "Тракия". Сега виждате ли колко тъпо звучат в ушите на един професионалист изказвания от сорта " Ние ги хващаме, те ги пускат ". Ако някой случайно потърси отговорност от такъв " разкривач" за подобно " разкриване ", "разкривача" гори, ако никой не потърси отговорност от него ( както обикновено става), "началникът" почва да лъже обществото, подкрепяйки се с кухи цифри, колко много престъпления е разкрило неговото РПУ, дирекция , група , хайдушка дружинка и т.н. Целта е "министъро" да може да се изтъпани по телевизията, да размаха листче с фалшива статистика и да каже:" Гледай, данъкоплатецо, колко много престъпления сме разкрили, значи ако ни няма нас ти си загинал, я торбалан ще те отмъкне, я баба Меца ще те изяде, я Ламята Спаска ще ти се изтропа на главата...но ние с "началнико" сме тук , за твое щастие, така че плащай данъци, целувай ръка и ТРАЙ ". Като казах "министъро" та се сетих...не е вярно, че няма пари за МВР. Пари има, но неправилно разпределени. Напр. по районните почти няма бензин. Полицаите слагат бензин със собствени пари, защото напр. не може да се транспортира задържано лице с градски транспорт, трябва кола, служебна. Ако не го транспортираш в определен срок получаваш обвинение за противозаконно задържане, следователно по добре да сложиш бензин за 5 лева отколкото тия от вътрешния отдел да пълнят тяхната си статистика с тебе. Полицаите нямат радиостанции, тези които ги виждате да носят, са си техни и струват горе - долу една заплата. Защо си купуват ли? Ами за да си осигурят връзка с дежурните, за тяхната лична сигурност по време на дежурствата. Полицаите си купуват компютри , принтери, хартия. Ако откажат да работят по липса на средства ,биват наказвани за неизпълнение на служебните задължения. На фона на тази мизерия на всеки редови полицай се падат по един статистик по един администратор и половин началник. За да има реформа в МВР е достатъчно да се съкратят тези дублиращи се длъжности и лицата(около 30 хил.), които не правят нищо. Сега ясно ли ви е, защо нищо хубаво не се случва и няма да се случи в България.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [#48] моля?!
  По определение в определени СЪСЛОВИЯ не би трябвало да се ПРОЕКТИРА цялата картинка, има си филтри. Например, ТЕОРЕТИЧНО простосмъртните граждани за право да носят оръжие минават филтъра за вменяемост (реално и филтъра на платежоспособността), а тук става дума за СЛУЖБА, която, за да съответства на декларираните си стандарти (демагогия), не би трябвало да съдържа същия процент психопати, какъвто уж имало сред населението.
  Щото тогава би било нормално и даскалите и докторята (което обаче е факт) да съдържат съответния процент неграмотни, клинично луди и така нататък.
  Не приемав подобни пледоарии в защита на институция (която е репресивната част от държавата), застрашаваща пряко живота на гражданите и забраняваща им да се съпротивляват.  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [#54] бих се заял с някои пожелателни моменти в този твой пост, но като цяло съм съгласен с констатациите.
  +++

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 57. 57 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#18] от "Добрин Велков":

  НСО са преторианците на властта. Там е опасно да се коментира.

 58. 58 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Николай Теллалов":

  Не е пледоария. Просто факт. В България са регистрирани 500 000 легални огнестрелни оръжия. Така нареченият от Вас "филтър за вменяемост" се състои в бележка от местния психодиспансер, че мераклията за пушка не е луд при тях. Ама може да е официално луд в съседнатата област... Законът е такъв, че там никой не е длъжен да проверява. Мога да Ви разочаровам теза по теза, но мамка му, всичко е направено за таксичката на гишенцето...

 59. 59 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Не е редно, а дори е опасно, да се изпитва уважение към пресона, укичила се с униформа, фръцкаща се като напушен паун.
  Такива хора имат мъндзърко самочувствие и цветните пера и пагона ги инжектират с дрога - това води до загуба на контакт с реалността или до съзнателна корумпираност.
  Преди две години момиче на 15 г помолило трима полицая на морето да я спасят от изнасилвач. Тия взели, закарали я в бунгало и я прекарали. Тъпо, че заснели "геройството" с телефоните си, така ги и спипали. Наказание - мъмрене, порицание. Нищо.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [#58] говори ми на ти, моля.
  По същество: не съм съгласен. Оръжието е концентрирано у определени среди. Бележките от психодиспансера не се дават толкова лесно на всеки, имат си негласни критерии кому да дадат, кому да откажат. А и бележката не прави нищо, разрешително при перфектно и честно събрани документи пак може да не бъде издадено - преценка на полицията, нищо не можеш да възразиш.
  Само че примера с разрешителното не беше главното.
  Затова подчертавам главното: служба, която не филтрира служителите си, за да не допуска в себе си психопати (или да ги открива докато служат и изхвърля поне, макар би трябвало да ги насочва за терапия), не може да претендира за роля на защитник на обществото.
  Но полицията не се притеснява от психопати в редиците си, защото те не й пречат да изпълнява основното си предназтачение - да пази ВЛАСТТА от гражданите, и то ВСЯКАКВА власт (провери колко царски полицаи са продължили служба в болшевишката полиция, кръстена за баламосване "тародна милиция", хмък, абсурдно название, при положение, че самата дума милиция значи народно опълчение, ама то и репубрика значи народна власт, а народна република става нелепа тафтология) (ще се изненадаш колко царски полицаи са се вписали в новата система).
  За защита на властта от народа психопатията всъщност е полезна.

  Всички тия много думи са не толкова да те убедят да не търсиш оправдание за ченгето-убиец-самоубиец, а чрез него и оправдание за полицията като цяло, колкото да няма недоразумения какво именно твърдя. Иначе, ти щом си тръгнал да изтъкваш извинения, значи си убеден в друго. Четящите темата да съдят кой е повече прав.

  Та от казаното горе твърдя, че полицията като явление е обществено опасен фактор. Дори при други услония да е въвела и да поддържа ред, това е затворнически ред, към който гражданите се приспособяват, но не го определят. А това е неприлично даже за представителната уждемокрация. И категорично неприемливо за реалната, тоест пряката демокрация.
  Свобода или сигурност е лъжлива дилема. Нямаш ли свобода, сигурността ти зависи от интереса или прищявките на управляващите и техните цербери.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 62. 62 Профил на dsatanasov
  dsatanasov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#38] от "emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ":

  Аз съм български полицай, граничен, нормален съм, не съм мързелив, не съм алчен и корумпиран. Името ми е Димитър Атанасов. А ти КОЙ си?

 63. 63 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#61:"Николай Теллалов"]Затова подчертавам главното: служба, която не филтрира служителите си, за да не допуска в себе си психопати (или да ги открива докато служат и изхвърля поне, макар би трябвало да ги насочва за терапия), не може да претендира за роля на защитник на обществото. [/quote]
  Благодаря. "Филтрирането" на служителите е на същия принцип, както при придобиването на разрешително за оръжие - бележка от Психото, че не си луд.

 64. 64 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#61:"Николай Теллалов"]Та от казаното горе твърдя, че полицията като явление е обществено опасен фактор.[/quote]
  Е, това звучи като някаква фикция, даже обществено-опасна. Някой все пак трябва да държи страха на нарушителите. Да разчитаме на благоденстваго общества без биячи по главата малко е комунистически, не е на мода вече.

 65. 65 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма как да получат уважение ,докато се държат като МУТРИ .
  Пълни смешници ! СОТ са доста по-стройна структора.!

 66. 66 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#46] от "logika":

  От статията "Вилата на столичанин в малко провинциално градче е обрана, както се казва, "до шушка". Минава много време без да последва нищо. Една сутрин, когато той е вече на път да забрави за обира и за вилата въобще, в ранна утрин го буди силно блъскане по вратата. Когато отваря, нахлуват двама-трима полицаи, изблъскват го, оглеждат наоколо, без никакво обяснение го отмъкват както си е по тениска и долни гащи и го натоварват в полицейска камионетка. След няколкочасово мотаене насам-натам по техни си работи, най-накрая го откарват във въпросното малко провинциално градче. "Айде, бе. Къде ходиш?", посреща го усмихнат полицай. "Няколко пъти ти пращам призовки и все не идваш." Оказва се, че пращал призовките до обраната вила - не се сетил, че собственикът ѝ не живее там и хабер си няма, че го търсят. А призовките били, за да се подпише, че разследването за обира се прекратява, защото извършителят не е открит. След като се подписва, го пускат да си ходи по живо по здраво - както си е, по тениска и долни гащи и без пукнат лев."
  Моля, Вие като запозната с НПК, да разясните на тук четящите, този кривоописан казус. Аз реших че няма смисъл да обяснявам на всеки незапознат, но притендиращ че разбира от всичко, дали в действителност така стават нещата.

 67. 67 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Музар":

  Проблемът на МВР е,че прекалено много балдъзи, шуринайки и бивши секретарайки са назначени на държавната длъжност. 25 хиляди парчета бачкат в МВР в София:
  Дирекция Международни проекти;
  Дирекция Международно сърудничество;
  Диерекция международно полицейско сътрудничество;
  Дирекция Защита на европейските финансови средства???
  Дирекция на почивните станции (1000 човека???), много кефи пичка в пълно бойно снаряжение да сменя мръсни чаршафи...
  Дирекция на тонерите без пълнеж;
  Дирекция на автомобили с 400 хил. километра пробег?
  Гнусен гьол.

 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [#63] потвърждава думите ми
  [#64] описал съм вкратце как може да се живее без привилегировани биячи, за повече подробности - има достатъмно лесни за намиране в интернет трудове на Кропоткин, Рудолф Рокер, Мъри Букчин, както и практически примери за работещи въплъщания на техните модели (не измисляни в кабинети, а описани от реалността и обобщени като цялостен модел за обществено устройство.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [#62] кое ти е нормалното, щом си полицай, и то граничен?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "Истории, при които демонстративното бездействие на полицията прилича повече на покровителство и съучастие."
  То не прилича,то е.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#62] от "dsatanasov":

  "Името ми е Димитър Атанасов. А ти КОЙ си?"

  Какво искаш да кажеш като ми казваш името си? Ами те пищовите и връзките са у вас. Нали помним случая с отпрания пагон на колегата ти дето цялото управление искаше да го натовари на момичето от улицата. Някой понесе ли си отговорността? Всичко го потулиха в началническите бюра.

  А твоят колега граничен полицай дето пиян прегази бебе в количка помниш ли? Помниш ли и как колегите ти му носеха кисело мляко за изтрезняване преди алкохолната проба?

  Спрете да рушите реда в държавата и не си въобразявайте че сте над закона. Тоя народ ходи гладен, бос и болен. 2 милиона работоспособни изхранват 2.5 милиона пенсионери. Можете и вие малко да си затегнете коланите от солидарност, а не да се събирате по площадите и да искате бабичките да стоят гладни и болни без лекарства, а вие да седите на топло в колите и да ползвате привилегии. Хората се научиха да плащат на СОТ за да ги пази от циганите.


  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2525 Неутрално


  " В новото грузинско МВР работят 26 000 души . Заплатите им са многократно по- големи . "


  Ще направя опит да открия топлата вода ... Заплатите на грузинските полицаи са по- големи, защото горките си нямат глутници от анализатори, консултанти, високи токчета и откровени чантаджии в системата на МВР !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#60] от "Образованието, глупако!":

  Май си имаме нов колега, регистриран вчера заради полицейския рекет на държавата, колега с рейтинг колкото на комара размножителния орган, но с език и нахалство на каруцар !
  УВАЖЕНИЕ ЛИ ...???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#62:"dsatanasov"]Името ми е Димитър Атанасов. А ти КОЙ си? [/quote]
  А откъде да знаем, че си точно Д. Атанасов? И какво от това дори да си Д. Атанасов? За да изпратиш банда мутри да ни пребият ли? Или да ни запалят нещо?
  Форумът ни е анонимен, изказваме мнения, избягваме да заплашваме или обиждаме. Приеми го като нормално поведение! Ако не можеш, толкова по-зле за теб.

 76. 76 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 450 Неутрално

  до втръсване известно:
  -ти Гошко какъв ще станеш като пораснеш?
  -престъпник!!
  -а ти Пешко?
  -полицай,за да си играем с Гошко!

 77. 77 Профил на emil_stavrev
  emil_stavrev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Както се казва покрай сухото гори и мокрото. Така че тотален шут на всички полицай.

 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#54] от "Музар":

  Колега,
  постнал си един изключително всеобхватен и силен коментар, нищо, че това е повече изповед на човек " отвътре " ... Погрешно си мислех, че горе - долу съм запознат с престъпленията организирани от престъпниците с полицейски мундир !
  Благодаря !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Решението на проблема с полицаите иска държавник с топките на Саакашвили, но нямаме такъв. Тогава предлагам на министър Бъчварова да последва съвета на Костов и да въведе американското правило. Тук и жена става. За всяко неизпълнение на служебните задължения като описаните от Ясен Бояджиев случаи, ако не следва дисциплинарно уволнение със загуба на всички привилегии, то, според провинението анулиране на процентите за стаж за годината, намаляване на броя заплати при пенсиониране, като за всяко провинение се води досие на полицая. Тестове за лоялност, психическа и физическа пригодност не само при постъпване, а и ежегодно.
  Ако това стане, макар и по-бавно отколкото в Грузия, но полицаят ще заслужи правото си на уважение.
  Не съм видяла социологическо проучване, но мисля, че протестите на полицаите сринаха и малкото уважение и доверие към тях.

  vesela
 80. 80 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Във всички общества, дори и тези които следваме като пример, винаги идва момент, в който полицията е недолюбвана. В историята, че и в днешно време има много примери, в които да мразиш полицията и да се бунтуваш срещу нея се приема дори за геройство. И действително много от тези бунтари са наистина герои и заслужават уважение за смелостта си. Дали обаче е такъв примерът, който ни дава Ясен Бояджиев? Мисля, че неговият бунт от една страна има право, но от друга е лицемерен и това е достатъчно да го превърне в една лъжа. Този бунт е лицемерен, защото с тези три примера, които е дал Бояджиев и в които аз дълбоко се съмнявам, че отрязяват напълно действителността, не могат да заличат хилядите примери на разкрити престъпления всяка година, някои по-леки, други по-тежки, за които съм сигурен че автора на статията най-малкото подизира, че ги има. Това би трябвало, дори и за Стефанов, да е едно облекчение, че хиляди престъпници стоят в затвора, вместо да се разхождат на свобода. Разбира се историята не е толкова лесна за разбиране и безцветна, както е предадена в тази статия. Разбира се, че тези жертви на престъпления, които не са почуствали справедливост имат право да са гневни и да искат сметка. Затова наистина си заслужава да се бунтуваме и да искаме усъвършенстване на системата за сигуност. Но не трябва също да забравяме, че както всичко направено от човека, тя никога няма да е съвършена. Когато нападаме всички служители на реда и ги караме да се чувстват виновни, за това което държавата им е дала, не трябва да забравяме, че има толкова много честни хора /наблягам на последните две думи/, които работят в тази система и не биха продали съвестта си. На същите тези хора ние разчитаме да ни спасят от поредния убиец, педофил, крадиц или измамник, който дебне нашите домове. На тези хора ние се оповаваме да спрат поредния убиец на пътя и да ни спасят. Така, че не сматам за справедливо и полезно за нас да отнемем това, което държавата им е обещала и те честно заслужават и е единственото, на което техните семейства разчитат за да оцелеят. Справедливо е, обаче, да отнемем тези права на онези, промъкнали се в системата за сигурност, които в крайна сметка увеличават нашите страдания, като се съюзяват с престъпността, или най-малкото не реагират на нея, което всъщност е тяхно зъдължение. Но за да извършим тези промени трябва да сме честни към всички. Тогава и съвестта ни ще е чиста.

 81. 81 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#62:"dsatanasov"] Аз съм български полицай, граничен, нормален съм, не съм мързелив, не съм алчен и корумпиран. Името ми е Димитър Атанасов. А ти КОЙ си? [/quote]
  Мой близък е полицай в голям провинциален град. Виждам го как живее и не мисля че взема подкупи (не е в КАТ, но длъжността му предполага такава възможност). Когато сме говорили за подкупността той казва "Ние си ги знаем кои вземат, но дори да дойдат с вътрешно разследване никой няма да ги натопи". Такава някаква криво разбрана професионална солидарност дори от него, който събира пари цяла година за да си ремонтира кухнята!
  Приемам че си такъв за какъвто се представяш, затова искам да те питам - ти как реагираш на подкупните, които всъщност излагат и теб ?

 82. 82 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Много просто на думи,но много сложно за изпълнение на практика.Възможно е, НО......

 83. 83 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Поредният долен пасквил,който оплюва българските полицаи.Как разбра,че изобщо не са търсени отпечатъци на местопрестъплението-да не бил там авторът?И щом някой обвиняем не е задържан, не значи,че няма да бъде съден.Изобщо не ставя ясно какъв е случаят,но Яворчо бърза да плюе.А пък случаят на този с вилата-най-вероятно е подал жалба и после като са го викали на разпит изобщо не е отишъл.И напълно нормално разследващият полицай е издал постановление за принудително довеждане.Пълно е с такива наглеци-като го оберат веднага подава жалба,ама като трябва да съдейства и все бил заети се крие като мишка.В НПК ясно е упоменато ,че всеки гражданин е длъжен да се яви,когато бива призован.Не се ли яви без уважителна причина разследващият орган издава постановление за принудителното му довеждане и му налага глоба.Не го викат да пият кафе,а защото разпита му е необходим за разследването.

 84. 84 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#60] от "Образованието, глупако!":
  Айде пак прОвери случая, гнусен гьол.
  .............
  Айде чети, умнико:
  Уволнените полицаи от Разград, които правиха скандален секс с момичето в курорта Камчия, не само няма да лежат в затвор, а и най-вероятно ще се върнат на работа.
  Бившият служител на СОД в Разград Драгомир Димитров и бившият районен инспектор Анани Велев бяха обвинени в изнасилване на непълнолетна и в злоупотреба със служебното положение, от което са произлезли вредни последици за физическото и психическото здраве на момичето.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=638984

  nemo malus felix, minime corruptor.
 85. 85 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#79:"vesela"]За всяко неизпълнение на служебните задължения като описаните от Ясен Бояджиев случаи, ако не следва дисциплинарно уволнение със загуба на всички привилегии, то, според провинението анулиране на процентите за стаж за годината, намаляване на броя заплати при пенсиониране, като за всяко провинение се води досие на полицая[/quote]
  Направо да ги избесим не искате ли?В качеството на каква разбрахте,че има неизпълнение на служебните задължения?Описанията случай като този с човека от вилата е редовен номер на пострадалите.Викна го веднъж,излъже ме и не дойде.Втори път пак така.Трети,четвърти.Естествено е ,че накрая се пуска за принудително довеждане както е СПОРЕД НОРМИТЕ НА НПК.Къде видяхте неизпълнение на служебни задължения?

 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#84] от "СДС":

  Значи да вярвам на статията във вестника,а не на съда ,така ли?Щом не са осъдени за изнасилване значи е нямало такова.Утре и вас някоя може да обвини в изнасилване,а всичко да е било доброволно.Знаете ли колко много такива случаи има?И какво -нека осъждаме невинни,само за да задоволим общественото мнение.

 87. 87 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Полицията в България е легализиран башибозук и няма никакво морално право да протестира за нищо. Всички останали можем да протестираме заради липсата на адекватна полиция. Най-големите некадърници, които не стават за нищо друго стават полицай а тези некадърници с повече пари стават катаджии.
  Мага само да кажа пълни нещастници!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 88. 88 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Какво уважение могат да искат от нас щом те спират и ти казват:"сега какво правим",т.е. рекетират те,като искат рушвет.Какво уважение могат да искат от нас,като те самите не се самоуважават,а се унижават сами...

 89. 89 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До #79.Весела.Предлагаш Бъчварова,но и тя няма топки...

 90. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#87:"Отпускар в командировка"]Полицията в България е легализиран башибозук и няма никакво морално право да протестира за нищо. [/quote]

  Преди 10 ноември, когато милицията си беше официално милиция, а не се кичеше с незаслуженото прозвище "полиция", на една моя колежка в службата й задигнаха цялата годишна премия - около 900 лева. Това беше огромна сума за времето си, равняваща се на заплатата на млад висшист за половин година. Докато излезе да изпушим по една цигара, някой й беше преровил портфейла и прибрал парите.

  Отидохме с празния портфейл в най-близкия милиционерски участък - до Окръжна болница, на тогавашния бул. Ленин - и милицаите още от вратата почнаха да клатят глави, да мрънкат, че от кожен портфейл трудно се взимали отпечатъци, изобщо ни дадоха да разберем, че трябва да пием по една студена вода.

  Когато настоях поне да й вземат показания, един с видимо неудоволствие й хвърли кариран лист и химикалка и й каза: имаш 5 минути.

  Тя пишеше, а сълзите й капеха по листа. Накрая милиционерите го взеха и ни казаха: Свободни сте. Сякаш ние бяхме извършили престъпление, но ни пускаха по липса на доказателства.

  На другия ден в службата ни дойде униформен и я привика на разпит - сама. Като се върна, тя ми каза, че я НАКАРАЛИ ДА СИ ОТТЕГЛИ ЖАЛБАТА, понеже нямало никакъв шанс да разкрият извършителя и намерят парите, а така само им се ТРУПАЛИ НЕРАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ и щели да им отрежат премиалните.

  Тези хора не заслужават лев от нашите пари, заслужават единствено да бъдат разжалвани, уволнени и оставени да си изкарват хляма, с каквото умеят. И понеже нищо не умеят - да просят по улиците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 91 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 829 Неутрално

  robocop1, от постовете ти излиза че си разследващ полицай. Можеш ли да кажеш какъв процент от заявените престъпления се разкриват ? Тук наскоро беше пусната статистика че разкриваемостта на откраднатите коли в София е около 2%. Ако това е така опитвам се да си представя колко време ще просъществува една фирма която работи с 2% ефективност. Най-вероятно ще фалира още през първата година, а дано и през това време да успява да плаща заплати без изобщо да говорим за обезщетения при пенсиониране и др. такива. Вярно че то не били обезщетения, а компенсации, но за ваша информация строителите например работят при далеч по-некомфортни условия от патрулните полицаи и не могат и да си помислят за компенсации или за 30 работни дни отпуск.

 92. 92 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#46:"logika"]защо не е направил едно сравнение между заплатата на един германски полицай в евро и един български полицай пак в евро[/quote]

  преди да правим сравнение между заплатите, трябва да има сравнение между самите полицаи и тяхната работа
  ако дойдат тука германски полицаи нямам нищо против да им плащаме заплатата която вземат в Германия ,а милиционерско мутренската банда не заслужава и 5 стинки

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 93. 93 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#83:"robocop1"]Поредният долен пасквил,който оплюва българските полицаи.[/quote]

  ти претендираш че си различен ? искаш уважение ?
  кога за последно вие "различните" протестирахте против корумпираните мутри които наричате ваши колеги ?
  докато се самопоставяте в един кюп с тях и мълчите за техните престъпления ще получавате същото отношение което имаме към тях

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 94. 94 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Боряна Димитрова да не спи, а да направи едно социологическо проучване за ефекта от полицейските протести върху отношението на гражданите към тях. Това просто си плаче за проучване.

  vesela
 95. 95 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Как можаха да го ударят на уважение!
  Повтарям се, но се ядосват заради орязването на привилегиите, това е. Отдавна трябваше да се случи реформа в това министерство, но никой не смее да подходи драстично. И като извиват ръцете на гражданството, защото точно това се случва сега с тези протести, как ще искат то да започне да ги уважава?!

 96. 96 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#94:"vesela"]а да направи едно социологическо проучване за ефекта от полицейските протести върху отношението на гражданите към тях. Това просто си плаче за проучване.[/quote]
  ++++++

 97. 97 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#92:"son_of_anarchy"]ако дойдат тука германски полицаи нямам нищо против да им плащаме заплатата която вземат в Германия[/quote]
  Идвали са, работил съм с такива. Бяха много доволни от качеството на сътрудничеството и свършената работа. Известно недоумение изразиха по поводнормативната база и съдебната система, но нейсе...немци, какво да ги правиш - очакват всичко да е наред.

 98. 98 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#97:"ot_tuk_ot_tam"]Идвали са, работил съм с такива. Бяха много доволни от качеството на сътрудничеството и свършената работа[/quote]

  ами това са просто празни приказки , нито може да ги докажеш нито ще ти повярвам

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 99. 99 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#97:"ot_tuk_ot_tam"]Известно недоумение изразиха по поводнормативната база и съдебната система[/quote]

  съдебната система е същия кенеф като при вас , взаимно си прехвърляте топката за крещящата липса на справедливост , те пък викат законите са такива или че вие не сте си свършили работата като хората

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 100. 100 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#98:"son_of_anarchy"]ами това са просто празни приказки , нито може да ги докажеш нито ще ти повярвам[/quote]
  Ако щеш, твоя си работа. BKA, DEA, USSS , а и други партньорски служби винаги са били доволни от резултатите от сътрудничеството с нашите служби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK