ЕС да внимава какво си пожела Камерън (или още за капаните в писмото му)

ЕС да внимава какво си пожела Камерън (или още за капаните в писмото му)

© ReutersВъв вторник британският премиер Дейвид Камерън изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което формулира четири искания за реформи в ЕС. Така официално бе поставено началото на преговори, които могат да доведат не само до излизане на Великобритания от блока, но и до съществена промяна в самия съюз.


Дейвид Камерън се надява британците да подкрепят оставането на страната в ЕС, ако той успее да договори отстъпки, които да направят членството на страната още по-неангажиращо.


Лидерите на другите страни членки ще трябва да решат докъде са готови да стигнат, за да угодят на исканията на Великобритания – втората икономика на Европа и една от двете водещи военни сили в ЕС.
Иначе казано – европейските лидери трябва да внимават какво си пожелават


Ако ходът на Камерън се окаже успешен, то Великобритания ще бъде изключена от основния принцип за все по-тесен съюз. Освен това ще бъде премахната възможността 19-те страни от еврозоната да налагат правила на финансовия сектор на Лондон.


Камерън ще настоява и за ограничаване на достъпа до социални помощи за имигрантите от страни членки на ЕС.

© Reuters

Камерън ще настоява и за ограничаване на достъпа до социални помощи за имигрантите от страни членки на ЕС.


Британският премиер се опитва и да ограничи достъпа на икономически имигранти от други страни от ЕС до социални привилегии през първите четири години от престоя им в Обединеното кралство, както и да се споразумее за реформи, които позволяват на групи държави да блокират или анулират европейски закони.


Няколко от условията на Камерън крият потенциални капани за ЕС:


Все по-тесен съюз


Европейските чиновници са склонни да подминат искането на Лондон да бъде освободен от клаузата, залегнала в основополагащия Договор от Рим (1957 г.) за "все по-тесен съюз между народите на Европа". В крайна сметка тя няма задължителен характер и не обвързва страните, подписали се под нея, да водят някаква обща политика. Клаузата има по-скоро символно значение.


Промяната е необходима на Камерън, за да убеди британците, че не са част от план за създаване на европейска "свръхдържава".


Какво обаче ще се случи, ако други страни, където гражданите се отнасят скептично към ЕС, поискат изключението да важи и за тях? Например Полша, където току-що бе сформирано правителство на евроскептична партия. Или Холандия, която на референдум през 2005 г. отхвърли идеята за конституция на ЕС?


Това би поставило под въпрос дали най-старите и най-новите членове на ЕС все още подкрепят интеграцията.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че писмото на Камерън поставя началото на преговорите за преформулиране на членството на Великобритамния.

© Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че писмото на Камерън поставя началото на преговорите за преформулиране на членството на Великобритамния.


"Мултивалутен съюз"


Същите опасения важат и за желанието на Великобритания ЕС да бъде обявен за "мултивалутен съюз", вместо досегашната формулировка, която гласи, че "валутата на Европейския съюз ще бъде еврото".


На пръв поглед това е само потвърждаване на фактите, тъй като две страни – Великобритания и Дания – са си издействали правото да не участват в Европейския паричен съюз.


Но под това се крие нещо повече. Всички 13 държави, присъединили се към ЕС от 2004 г. насам, са длъжни по силата на присъединителните си договори да въведат еврото, щом изпълнят критериите за това. Досега това са направили 7 от тях: Кипър, Малта, Словения, Словакия, Естония, Латвия и Литва. В България, Румъния, Чехия и Унгария все още са в сила националните валути, а управляващата в Полша партия "Закон и справедливост" обяви, че няма да въвежда единната валута през следващите 4 години.


Според анализатори от Международния валутен фонд (МВФ) държавите, които не са членове на еврозоната, са били облагодетелствани от гъвкавите си валутни политики в разгара на финансовата криза.


Когато Полша въведе еврото, останалите страни от Централна и Източна Европа вероятно ще я последват, което означава, че извън еврозоната остават само Великобритания, Швеция и Дания.


Някои европейски чиновници се опасяват, че националистите в Полша могат да се възползват от евентуалното признаване на ЕС за "мултивалутен съюз", за да заобиколят задължителното приемане на еврото. Този пример може да бъде последван и от други – като Чехия и Унгария.


"Червен картон"


Предложението на Великобритания мнозинство от националните парламенти на страните членки да могат да блокират предложения на ЕК и дори да анулират вече съществуващи закони също съдържа клопки. (Текстът на Пол Тейлър е написан преди Дейвид Камерън да изпрати писмото с четирите искания на Лондон до Доналд Туск. В него британският премиер говори за "група страни" и изрично уточнява, че техният брой е предмет на бъдещи преговори – бел.ред.).


Фрагмент от писмото на Камерън до Туск, започващо с думите "Скъпи Доналд".

© Reuters

Фрагмент от писмото на Камерън до Туск, започващо с думите "Скъпи Доналд".


На пръв поглед предложението звучи логично, тъй като ако по-голямата част от страните са против даден закон, техните правителства най-вероятно няма да го подкрепят на Европейския съвет.


Рискът в даването на право на колективен "червен картон" се крие в опасността от създаване на международни коалиции вътре в ЕС, които да връзват ръцете на ЕК.


Допълнителни искания


Според управляващите в Лондон, референдумът, планиран да се проведе до края на 2017 г. (Бел.ред. - все по-често се говори ,че ще е през юни 2016г.), ще реши въпроса за членството на Великобритания ако не завинаги, то поне за поколение напред. Историята обаче показва друго.


Това е третият опит за предоговаряне на ролята на Обединеното кралство, откакто е част от ЕС (1973 г.) и втори референдум.


На въпрос може ли да гарантира на европейските си партньори, че няма да иска повече отстъпки, министърът по европейските въпроси Дейвид Лидингтън отговори пред "Ройтерс": "Не мисля, че трябва да се боим от нови преговори. ЕС е в постоянен процес на предоговаряне".


Камерън също твърди, че щом получи съгласието на европейските си партньори по предлаганите реформи, Лондон няма да пречи на по-тясната интеграция в еврозоната.


Засега всичко това са просто думи. За лидерите на ЕС ще е добре да потърсят обвързващи клаузи с Лондон, че веднъж, щом получи това, което иска, няма да застава на пътя на федерализацията и няма да настоява за повече отстъпки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Камерън явно иска лидерското място в ЕС.Обаче най-много пари дава Германия.

 2. 2 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Лидерството не зависи от парите ,а от акъла!

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#2] от "rurade":

  Акълът се мери трудно,там всичко е субективно, докато парите си имат номинал

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  В Шотландия ясно казаха, ако Великобритания напусне ЕС, Шотландия на момента ще проведе нов референдум за независомост и членство в ЕС. В тази връзка смятам, че Камерън блъфира

 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  ДОВИЖДАНЕ

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  Много си убедителна,обаче сигурно и ти знаеш доста случаи на хора,които виждаш,че не стават за лидери ,щото нямат акъл,но всички знаят колко са богати!Нещо като поговорката-"По дрехите посрещат,по акъла изпращат!"

 7. 7 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Живеем във време разделно. Нещата не са такива каквито бяха, нито такива каквито ги мислихме...

  @)----,--'--
 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Англичаните са доказали с векове, че знаят как да изнудват. Така че традицията просто продължава.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Очевидно Камерън не иска създаване на Европейски Съединени Щати!

  Tony
 10. 10 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#2:"rurade"]Лидерството не зависи от парите ,а от акъла! [/quote]

  ъ чи то чиляк с пари, пък без акъл има ли!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 11. 11 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не виждам смисъл от федерализация без единна валута. Все едно в САЩ всеки един щат да си има отделна парична единица. От тук тръгват и разделните точки на Камерън. Той иска отстъпки и предоговаряне, но какво предлага в замяна?

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Край Темза от поне три века време лелеят мерака си за всичката Европа, а не само и просто, за някакъв Съюз в нея - иначе, за чий чеп англосаксите си насториха, САЩ ??? ...

 13. 13 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "Je suis Haskovo":

  Пусни си телевизора!

 14. 14 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Free person":

  Че то кой иска?

 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Добре би било евро бюрократите да не регулират финансовия сектор, че само такси им се привиждат, дето накрая всички ще плащат. Дано Камерън успее да посъбуди и другите номинални десни в ЕК.

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Европа е един добър пазар, както и историческа основа за изграждането на мисленето на британците като империя устремена извън европейските граници. В основни линии обаче икономиката и политиката на британската система в далеч по-силно интегрирана със САЩ, оттам и желанието на Камерън да предоговори значителна степен на самостоятелност в рамките на Евросъюза. Така или иначе бившите колониални държави от империята функционират в икономическата зона на интереси на старата система, която опосредства инвестициите на техните средства в североамериканския глобален пазар. Реално британския бизнес в Азия, не в Европа ще има определящо значеие за динамиката на следващите години и Камерън се опитва да ограничи отрано влиянието на общата европолитика върху суверенните решения на острова.

 17. 17 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 217 Весело

  [quote#13:"rurade"]Пусни си телевизора! [/quote]

  Пускам го сека вечер. Гледам само миг мрадър, мермата хайван и мъдрей, интирвута на насрана, напикана и мазис! Все акъллии и ора по-горня ръка.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 18. 18 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Bye, bye, dave!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#17] от "Je suis Haskovo":

  Хаха... ти явно искаш да достигнеш нивото на глупостите заливащи ни по тивитата.. Ама то е трудно за нормален човек да падне толкова ниско..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  +++++++++++++++++++++++
  И аз смятам,че на Камерън това не му изнася и това е една много рискова политика от негова страна.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Големи пазарлъци ще има между Лондон и Брюксел.

 22. 22 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 217 Весело

  [quote#19:"ostin22"]Ама то е трудно за нормален човек да падне толкова ниско[/quote]

  Ку щеш вервай, ма повекето сни такъви!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  [quote#1:"rosiraycheva50._"]Камерън явно иска лидерското място в ЕС.[/quote]
  [quote#9:"Free person"]Очевидно Камерън не иска създаване на Европейски Съединени Щати! [/quote]
  Очевидно очакванията на които се е надявала Великобритания (едно от тях сигурно е било лидерското място) при създаването на ЕС не са се сбъднали, поради което от там искат промяна на правилата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Камерън блъфира - решение за референдум изобщо не е вземано. Няма политик, който би искал да плати цената на евентуалното излизане на UK от ЕС.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 257 Неутрално

  ЕС да внимава какво си пожела Камерън
  +++

  Да, ЕС ного да внимава, наци! Ето например, членовете на наща първична партийна организация си пожелаха комунизъм и затуй трябваше да избягат в хамерика, за да тарамбукат оттам колко лоша е хамерика и колко добър е товариш бащицата Путин, и ного да внимават да се не върнат в матушка Россия, наци, щото Venceremos бе другарец, а?!

 26. 26 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  И на мен не ми харесва френско- германският съюз в този му вид!

  Бюрокрация, мудност, формализъм и беззъба политика по отношение на главните опасности- Путин, ислямския тероризъм, гръцката криза и пришълците.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 27. 27 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#26:"mr.high&mighty."]Бюрокрация, мудност, формализъм и беззъба политика по отношение на главните опасност[/quote]

  Само че нищо от това, което иска Камерън не решава тези проблеми. Напротив, най-вероятно ще ги задълбочи като спре интеграцията. Защото, да не се залъгваме, едно изключение води след себе си други изключения, и още правила, и още изключения... Ако европейските политици имаха топки щяха да му отговорят на блъфа, но най-вероятно ще му дадат това, което иска. Така или иначе излизането на Великобритания от ЕС е не по-лошо от бавния разпад и липсата на лидерство и визия в момента.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 28. 28 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1141 Неутрално
  [quote#27:"FvH"]Така или иначе излизането на Великобритания от ЕС е не по-лошо от бавния разпад и липсата на лидерство и визия в момента.[/quote]

  Мисля, че е по- лошо.

  Загубата на Великобритания ще е краят на ЕС.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7471 Весело

  До коментар [#28] от "mr.high&mighty.":

  ++++++++++++++
  Великобритания ще се измъкне ''по английски''
  http://www.segabg.com/pic/11965/777476.jpg

  [email protected]
 30. 30 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#24] от "EU defender":
  Блъфираше, сега няма връщане назад иначе е политически труп. Някои отстъпки ще бъдат направени на Лондон,но Великобритания ще бъде принудена да подпише и някои гаранции,които пък ще й вържат ръцете в бъдеще. ЕС не може да си позволи да спре задълбочаващата се интеграция заради някои местни елити и популисти. Всъщност всички проблеми и кризи с които се сблъскваме в Европа през последните години се дължат именно на недостатъчната интеграция на съюза....

 31. 31 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Шанса на Европа е федерация с обща конституция и правителство.Иначе стандарта на западноевропейците отива по дяволите.Ако това бритовете не го разберат ще духат супата.На Американците не им пука за никой друг освен тях самите ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK