Вселенски разпри

Вселенският патриарх Вартоломей

© Георги Кожухаров

Вселенският патриарх Вартоломей 
Има една характерна особеност на обществените ни дебати – първо се прави от мухата слон, а сетне всичко приключва със скандал. И все пак онова, което се разрази и изговори около посещението на вселенския патриарх Вартоломей I в България, според мен поставя своеобразен рекорд. Изприказваха се сума небивалици за нанесени и понесени унижения, заплетоха се цели конспиративни теории, в резултат на което, струва ми се, вече никой не е наясно какво точно се случи през тези няколко дни. Ала всички се почувстваха обидени, доколкото обидата със скоростта на пламък се разнесе от група обществени инициатори през медиите към държавните институции (президент и премиер), за да стигне до самия вселенски патриарх, който отмени брифинга си и си тръгна видимо засегнат. И то сподирен от твърдения, че бил част от "евроатлантическа конспирация", чрез която САЩ искали да намалят влиянието на Русия у нас, както и от вестникарски заглавия, че "фанариотът плаче за нов български Великден".


С което хаосът в интерпретациите стана пълен.
А България се разтресе от напрежение.
Отношенията между Църквите и без това са сложна и неясна тема за повечето хора, поради което тук лесно се раздуват балони с всякакви спекулации. Още повече, когато това става на фона на спомена от учебниците за църковно-народните борби през Възраждането. Колко му е предколедно през 2015 г. някои да започнат да се изживяват като участници във великденската акция в Цариград от 1860 г.? Разгръщаш книгата на Тончо Жечев за "българския Великден" или романите на Димитър Талев и римейкът е готов. Дори като гримаса на историята.


Ето защо, в името на истината, може би е най-честно да споделя онова, което лично аз не разбирам в реакциите по случилото се и в логиката на българските действия.


1. Не разбирам какво толкова страшно има в посещението на патриарх Вартоломей в България. Ей Богу, не разбирам. Ако не ме лъже паметта, той идва поне за десети път в страната ни. Без досега това да е изложило на заплаха нито българската независимост, нито да е поставило в подчинено положение Българската православна църква. Напротив, безспорна е заслугата му на Поместния събор в София през 1998 г. за преодоляването на разкола в БПЦ. Нима сме го забравили? И някой ще оспори ли този факт?


От лятото насам обаче тръгна някакъв ажиотаж около неговото предстоящо посещение, един вид артилерийска подготовка преди самото "сражение".


Първо, заговори се, че не е редно той да получи български орден преди да бъде връчено такова отличие на българския патриарх, защото това би било "неравнопоставеност". Вярно е, че българският патриарх Неофит навърши 70 години и той заслужено бе удостоен с орден "Стара планина" – първа степен. По това спор няма. Притесняваща е самата идея за "неравнопоставеност", защото тя е израз на национални комплекси. Ако душевното равновесие на една нация се постигаше с връчването на ордени, тогава лично аз съм готов да се подпиша дори на три подписки за награждаването на светейшия български патриарх. И тогава – след тези три отличия – нека Българската патриаршия да води (символично) срещу Константинополската с 3:1. Не съм убеден обаче, че в полето на църковната дипломация футболната терминология е приложима.


Друго поле на предварителни напрежения бе съдбата на паметника на екзарх Антим I в двора на българската църква "Св. Константин и Елена" в Одрин. Паметникът е издигнат през 2010 г. от Съюза на тракийските дружества, но без съгласието на вселенския патриарх, макар тази църква да е под негова юрисдикция. А това е факт според договореностите от 1945 г., сключени между БПЦ и Цариградската патриаршия при вдигане на схизмата. Тези дни проф. Иван Желев съобщи, че паметникът е бил осветен от Видинския митрополит Дометиан, но пък без да има решение на Св. Синод. С което каноничните нарушения се увеличават и решението на този проблем може да дойде само по пътя на дипломацията, а не с тропане по масата и скандали. Факт е, че патриарх Вартоломей не одобрява този паметник, защото смята, че Антим I e в основата на схизмата през XIX в., но, забележете, че не е наредил да бъде премахнат, което е в правомощията му. Очевидно, защото си дава сметка, че това е лош сигнал в двустранните отношения.


2. Не разбирам и цялата драма около думите за "етнофилетизма" в словото на патриарх Вартоломей в "Св. Александър Невски". Бях в катедралния храм при произнасянето на това слово, сетне го препрочетох отново и откровено си признавам, че не проумявам "обидата", която някои разчитат в него. Склонен съм да допусна, че в случая става дума за разминаване между исторически и богословски равнища в разбирането на този термин.


В православната традиция думата "етнофилетизъм" (равна на "национализъм"), е ерес. Християнството е отвъд етносите и нациите и по това не може да има спор. В него, както ни учи св. ап. Павел, няма "ни елин, ни иудей", тоест заличава се всяка разлика между българин, грък, сърбин, руснак, японец,  или който и да е жител на планетата, след като той е приел Свето кръщение. Защото човешката душа е християнка, по формулата на един от великите християнски апологети, а не е нито българка, нито гъркиня, нито рускиня, без значение в какво тяло обитава и какви документи за самоличност има в джобовете му. Който може да приеме това, го приема. Който не – отпада от "Божия народ", събрал се в Христовата църква, и може спокойно да се присъдени към която си иска националистическа партия, където "етнофилетизмът" не е грях, а израз на висше "родолюбие".


Проблемът на балканските народи през XIX в. е, че при тях националното им съзнание, за разлика от Западна Европа, се конструирира през техните църковни общности, което означава, че националната им идентичност се гради за сметка на единството на Църквата, станала подвластна на тежки национални конфликти.


Българите са едни от първите, поели по този път, но съвсем не са единствените. Поради което "етнофилетизмът" (национализмът) си остава православна рана, която продължава да кърви. И лесно можем да видим проекциите й в съвременността – в събитията от края на 90-те години на ХХ в. в бивша Югославия или в случващото се днес в Русия.


Тази година, когато се навършват седем десетилетия от вдигането на схизмата над БПЦ през 1945 г., може би е редно да погледнем на тези събития и с други очи.


Лично аз в словото на патриарх Вартоломей отчлених един много важен нюанс – за съвместната вина на българи и гърци в църковното противопоставяне в средата на XIX в. Нещо, което Цариградската патриаршия, струва ми се, изказва за първи път.


А именно


– че тогава "православният народ взаимно се раздира от етнофилетистките сблъсъци и се разпада на части, които се бият една срещу друга". За да се стигне и до най-лошото – "до отнемане с насилие на дара на живота, поради което и съзнателно патриаршията на събор отхвърля неудържимия национализъм като враг на единството и на мира на светата Православна църква."


Не ви ли се струва, че вселенският патриарх тук поставя въпроса за "взаимната вина", което пък е първа стъпка към едно дълбоко преосмисляне на балканските национализми, донесли толкова жертви в три поредни войни (Междусъюзническата, Първата и Втората световна)? И че това не е повод за обида, а за размисъл.


3. Не разбирам и откъде тръгнаха всички тези спекулации, че вселенският патриарх не се отнасял към патриарх Неофит като към патриарх, а като към екзарх, че дори и като към митрополит (според някои български медии). Ей Богу, не разбирам цялата тази мнителност, в която невежеството граничи със злонамереност. Който е имал уши, навярно е чул (на живо или по телевизията) патриаршеското обръщение в катедралния храм "Св. Александър Невски": "Блаженейши и Светейши брате и съслужителю на наше смирение, патриарх на София и цяла България господин Неофите". Така започна словото. И навсякъде, по стара традиция, обръщението бе "блаженейши и светейши". Представители на БПЦ достатъчно добре изясниха този факт, за да е нужно да се връщам на него. Само че цялата тази медийна канонада, лишена от каквито и да е реални аргументи, бе единият от поводите за отмяната на срещата между вселенския патриарх и премиера Борисов. С което стигаме до "поантата" на скандала.


4. Не разбирам и цялата медийна истерия, разразила се около твърденията, че патриарх Вартоломей си иска ценности от България. По-точно битово я разбирам, но не проумявам некомпетентността, с която се преекспонира един доста сложен исторически казус.


Извинявайте, но този проблем се поставя от сто години насам. Откакто през юни 1917 г. българските войски "спасяват", "прибират" или "отнасят" в Народния музей в София голям брой "артефакти" (св. мощи, ръкописи, утвар, кръстове, икони) основно от два манастира в Северна Гърция – "Св. Йоан Предтеча" в Серес и "Св. Богородица Икосифиниса" в Драма. Проблемът е само частично уреден след Ньойския договор и е обект на междудържавно споразумение от втората половина на ХХ в. Той продължава да изниква в двустранните ни отношения с Гърция, тъй като непрекъснато се поставя от епархиите на Серес и Драма и е не толкова юридически (поради давност), колкото морален и църковен.


Ето защо патриарх Ватоломей I не иска, а моли, както бе казано в словото му при при президента, за това тези "светини да са в богослужебна употреба в естествените си правоимащи места".


Казусът впрочем опира и до свети мощи, които е светотатство да са в музея. През 1992 г. НИМ извади от секретния си фонд и предостави на Св. Синод на БПЦ мощите на св. Дионисий, патриарх Константинополски (XV в), които бяха пренесени в Рилския манастир. Впоследствие нашата Църква върна част от тези мощи на Цариградската патриаршия, а друга част на митрополията в Драма.


Не мислите ли, че изходът от този заплетен морален казус е спорните "свети обекти" от НИМ да бъдат предоставени на БПЦ, откъдето вече се чуха думи в подкрепа на едно подобно решение? Православната ни църква разполага със свой Църковен музей, ще се отнесе с подобаващото уважение към светите мощи и в контакт със своите Църкви-сестри ще постигне онова споразумение, което да заличи този вековен спор между две страни и три патриаршии.


Подобно решение явно не се нрави на бившите агенти на културно-историческото разузнаване към ДС, които продължават да вдигат олелия, спекулирайки с националните чувства на българите. Защото то предполага да се извадят наяве автентичните описи на тези църковни ценности. А от 2004 г. насам по аукциони в Европа и САЩ, както и в Принстънския университет, се появяват артефакти, които според експерти, са част от тази сбирка. Дали е така, ще стане ясно, когато описите станат публично достояние.


И тогава може да се окаже, че всички тези разпри, които на мнозина изглеждат вселенски и най-вече възрожденски, се принизяват до добре познатата ни битова реалност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не ви ли се струва, че вселенският патриарх тук поставя въпроса за "взаимната вина"
  ----------------------------------------
  Не , не ми се струва.
  Защото това всъщност оправдава решението на този събор за низвержението на Антим I - нещо което Т.Н. или не знае, или умело премълчава.

  Ако Тони Николов иска да се чувства "ни елин , ни иудей" - да си се чувства.

  Аз съм българин, знам историята на моя народ,тача и почитам паметта на Антим I.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 546 Неутрално

  А действията на гръцките фанариоти по времето на Османската империя, зверствата на гръцките военни и паравоенни части през 20-те години на 20 век?

  Папа Йоан Павел Втори през 2004 година се извини на православните (по-специално на гърците) за 1204 година. А пък извинение нито от Константинополската патриаршия, нито от Гръцката църква...

  Накрая, в църквите в Северна Гърция ИЗВЪРШВА ЛИ СЕ БОГОСЛУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК????

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Нещо много яко се е напънал Тони Николов да ни убеждава, че нямало нищо страшно.
  К'во пък толкоз, демек ...

  Аз не съм специалист по канонично право, не съм историк, запознат с детайлите. Но знам няколко простички неща:

  * Когато Премиерът го хваща "дипломатически грип" - има най-малкото спорна ситуация и трябва да внимаваме в картинката.
  * Когато владиците, които са вътре в нещата, забегнат от протоколната обща снимка - трябва да внимаваме в картинката.
  * Когато си дошъл на тържествено "гости" - не се задълбаваш в меко казано "спорни" теми. Като етнофилетизма ...
  Ако нямаше етнофилетизъм - нямаше да има ни Българска Православна Църква, ни Българска Патриаршия и още щяхме да казваме "Отче наш" на гръчки. А Кирил, Методий и ученици не трябваше да са светци, а анатемосани като еретици!

  И накрая, но не на последно място ...
  Тия за етнофилетизма и тутти кванти сега са в руслото на либерализма и глобализма. Хубаво.
  Ама всеки от нас, който не е затворил очи или заслепен, (или платен), вижда, че всички говорещи за тези хубосии все гледат покрай тях да си заградят тяхното и да придърпат колкото може черга, че даже и чужда, при себе си. Вартоломей също.
  Е, затова и българите не трябва да блеят и да подлагат евтино и другата буза, че да питат и за още! Прекаляването и истеризирането може да са от простотия, не са добре, но по-добре с тях, отколкото мълчанието на агнетата!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Неутрално

  Вместо '' Вартоломеева нощ'' в България явно настъпиха ''Вартоломееви дни''.......

  [email protected]
 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Ни евреин, ни елин" няма такова тълкуване, по простата причина, че и едните и другите са били римски поданици от стотици години. Под евреин и елин се разбира не националността, а вярата, че и едните и другите ще изоставят идолите си е ще станат християни. В този смисъл българите не са се отрекли от вярата си, а от това да бъдат гърци.
  Престъпленията на фенерската патриаршия срещу православието са безбройни, те не секват и сега. Скоро, заради дивеещи фанариоти, се разцепи древната Антиохийска патриаршия, просъществувала без проблеми 2000 години, но съсипана от гръцката чума.
  Винаги съм казвал, че дори четенето и говоренето в църква на гръцки и руски е ерес и трябва да се забрани. Единствената разлика между едните и другите е, че спряма вярата на гръцки дивеят поповете, на руски интелигенцията и политиците, но и двете са еднакво зловредни.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на Търсете Истината
  Търсете Истината
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дайте им ги, което е присвоено трябва да се върне но би било по-богоугодно мощите да се погребат а не да се разнасят насам-натам.

  „...И се върне пръстта в земята както е била, И духът се върне при Бога, Който го е дал...„ Еклесиаст 12:8

 8. 8 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 751 Неутрално

  В кой век живеем, че е възможно религиозен въпрос да предизвика дипломатически скандал?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Цолев":

  че е възможно религиозен въпрос
  --------------------------------------------
  Възстановяването на Българската Патриаршия църковен или национален въпрос е?
  Абстрахираме се от това кои и какви са настощия и бившия патриарси.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Абе май разковничето на цялата тази топурдия се крие в края на статията

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  Войски на християнско Царство България
  спасили или отнесли новописмени православни светини и реликви в "Народен" музей??

  Не е ли бил Национален музей?
  Не са ли били дадени на съхранение на Българската православна църква?

  Авторът е атеистически и иначе объркан.

  Нямало е "Северна Гърция" там по него време.

  Винаги е имало мултиетнични Тракия и Македония,
  с преобладаващо там тогава българско тракийско македонско население.

  Имало е прогонване на българско население и гръцко неонационално "етническо прочистване" и шовинистична асимилация.

  Същевременно, става реч само или предимно за църковни реликви Кирилописмени Българописмени "Славянаписмени".
  Не за гръкоезични.

  Същевременно, ако изобщо има проблем,
  е проблем между Църкви: Българска и Гръцка.

  Не е между нации и светски власти.

  Не и на "вселенски" църковен деятел, на когото Не приляга
  да внася разкол и "дърпа чергата" гръкоезически шовинистично.

  Да беше се изказал, че мястото на реликвите е в Българската
  Православна Църква, а не в музей узурпиран от болшевик Димитров, "вселенският" щеше да е адекватен.

  "Откакто през юни 1917 г. българските войски "спасяват", "прибират" или "отнасят" в Народния музей в София голям брой "артефакти" (св. мощи, ръкописи, утвар, кръстове, икони) основно от два манастира в Северна Гърция – "Св. Йоан Предтеча" в Серес и "Св. Богородица Икосифиниса" в Драма.

  Проблемът е само частично уреден след Ньойския договор и е обект на междудържавно споразумение от втората половина на ХХ в.

  Той продължава да изниква в двустранните ни отношения с Гърция,

  тъй като непрекъснато се поставя от епархиите на Серес и Драма и е не толкова юридически (поради давност), колкото морален и църковен.

  Ето защо патриарх Ватоломей I не иска, а моли, както бе казано в словото му при при президента, за това тези "светини да са в богослужебна употреба в естествените си правоимащи места".

  Казусът впрочем опира и до свети мощи, които е светотатство да са в музея. През 1992 г. НИМ извади от секретния си фонд и предостави на Св. Синод на БПЦ мощите на св. Дионисий, патриарх Константинополски (XV в), които бяха пренесени в Рилския манастир. Впоследствие нашата Църква върна част от тези мощи на Цариградската патриаршия, а друга част на митрополията в Драма.

  Не мислите ли, че изходът от този заплетен морален казус е спорните "свети обекти" от НИМ да бъдат предоставени на БПЦ, откъдето вече се чуха думи в подкрепа на едно подобно решение? Православната ни църква разполага със свой Църковен музей, ще се отнесе с подобаващото уважение към светите мощи и в контакт със своите Църкви-сестри ще постигне онова споразумение, което да заличи този вековен спор между две страни и три патриаршии.

  Подобно решение явно не се нрави на бившите агенти на културно-историческото разузнаване към ДС, които продължават да вдигат олелия, спекулирайки с националните чувства на българите. Защото то предполага да се извадят наяве автентичните описи на тези църковни ценности.

  А от 2004 г. насам по аукциони в Европа и САЩ, както и в Принстънския университет, се появяват артефакти, които според експерти, са част от тази сбирка. Дали е така, ще стане ясно, когато описите станат публично достояние.

  И тогава може да се окаже, че всички тези разпри, които на мнозина изглеждат вселенски и най-вече възрожденски, се принизяват до добре познатата ни битова реалност."

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  [quote#9:"qwertqwert"]Възстановяването на Българската Патриаршия църковен или национален въпрос е? [/quote]
  Естествено,че е чисто църковен въпрос.
  Няма как в 21-ви век цялата българска нация да я идентифицираш с православието,и то дори не с православието,а с една
  негова организационна форма,и да поставяш въпроса по този начин.
  Впрочем,Тони Николов е обяснил подробно за традицията в православието да има засилена етническа карта,но това в
  21-ви век,когато мнозинството от българите не искат да се
  идентифицират с православието и с българската православна църква,няма това значение,каквото е имало преди 150 години

 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  когато мнозинството от българите не искат да се
  идентифицират с православието и с българската православна църква,няма това значение,каквото е имало преди 150 години
  --------------------------------------------------------------------------------
  Това, да не се идентифицираш с православието и да си затваряш очите пред плюенето по фигури като Антим I са две коренно различни неща.
  Айде като още по-малко българи се идентифицират с католицизма да забравим за Чипровското въстание????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Естествено,че е чисто църковен въпрос.
  -----------------------------------------
  Покръстването при Борис I и то е чисто църковен въпрос, нъл тъй?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#9] от "qwertqwert":

  Със сигурност не е национален въпрос, поне не и ако все още можем да твърдим, че България е светска държава, а не някакво подобие на Пакистан или Саудитска Арабия.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Цолев":

  Със сигурност не е национален въпрос, поне не и ако все още можем да твърдим, че България е светска държава
  ------------------------------------------------------------
  О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш
  българин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не са
  били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали
  данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род
  най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те
  са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те
  завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-
  почитани и първите славянски светци и просияли от българския род
  и език, както и за това подред написах в тая история.”

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  МОЧА вимени Лелина

  XI век...

  Марксизъмът претърпя катарзис
  и диалектически U-turn.

  Бе антикапитал безбожен.
  Лихвар стана религиозен.

  Във всека манджа
  сложно сложен

  До коментар [#8] от "Николай Цолев":

  В кой век живеем, че е възможно религиозен въпрос
  да предизвика дипломатически скандал?

 18. 18 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwertqwert":

  Ако ще си говорим с цитати, ето ти един от моите:
  "Историческата гордост е само за онази специална група некадърници, които нямат с какво друго да се похвалят".

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  [quote#13:"qwertqwert"]Това, да не се идентифицираш с православието и да си затваряш очите пред плюенето по фигури като Антим I са две коренно различни неща. [/quote]
  Чудесно е,че даде пример с Антим І
  От чисто канонична и теологична позиция,човек би трябвало да укори и критикува дейността на Антим І,доколкото дейността му като църковник е свързана с нещо не твърде канонично и християнско,каквото е борбата му срещу такава влиятелна православна структура,каквато е Вселенската патриаршия.
  Вече от българска,патриотична позиция,отговорът е еднозначен и той е респект и поклон пред живота и делото на БЪЛГАРИНА ПАТРИОТ АНТИМ І
  Сам виждаш,че това са два,съвсем различни аспекта,нали ?

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  [quote#14:"qwertqwert"]Покръстването при Борис I и то е чисто църковен въпрос, нъл тъй? [/quote]
  Най-интересното е,че покръстването е по-скоро
  военен въпрос
  В смисъл,че Борис І за добро или за лошо е бил
  некадърен военачалник и е загубил войната
  с Византия.
  Вследствие на тази загубена война,Византия
  налага на България покръстване и подчинение
  на Цариградската църква.
  България се пренаселва с гръцки попове
  И брожението сред старите български родове
  е било повече реакция срещу погърчването,
  защото покръстването е било възприемано
  именно към погърчване.
  Апропо,
  Дори азбуката,която се налага на България
  е АДАПТАЦИЯ НА ГРЪЦКАТА АЗБУКА
  Това,на което пишем в момента си е чиста
  проба АДАПТИРАНА за българския език
  ГРЪЦКА АЗБУКА,съответно еволюирала
  и както е модерно да се казва ъпгрейдната
  през вековете.
  Така,че,нещата са много,ама много сложни
  и нееднозначни.

 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hawaii":

  Вече от българска,патриотична позиция,отговорът е еднозначен и той е респект и поклон пред живота и делото на БЪЛГАРИНА ПАТРИОТ АНТИМ І
  ---------------------------------------------------
  И като как точно от тази позиция да приемем тихомълком изявленията на Вартомолей ????
  Дори и по въпроса за каноничността - как така автохтонната Българска църква е нещо канонично през 9-13 век, но изведнъж става неканонична през 19 век ?????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  [quote#21:"qwertqwert"]И като как точно от тази позиция да приемем тихомълком изявленията на Вартомолей ????[/quote]
  Ами ще ги приемем по най-нормалния начин
  С държавническо дистанциране
  Така,както един председател на Федерацията
  по бадминтон на Гърция ще дойде и ще направи
  изявления,каквито намери за добре.
  Няма как РЕГИОНАЛЕН религиозен лидер на едно от многото
  вероизповедания в света да бъде третиран като държавен глава
  и да се придава на думите му важност и значение,каквито нямат
  Единствено Папата,в качеството си на държавен глава
  на Държавата Ватикан би могло да претендира за
  директен контакт с Президента и Премиера
  на Държавата България
  Не и Вартоломей

 23. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  Това,на което пишем в момента си е чиста
  проба АДАПТИРАНА за българския език
  ГРЪЦКА АЗБУКА,съответно еволюирала
  и както е модерно да се казва ъпгрейдната
  през вековете.
  ----------------------------
  Спри се малко.....
  Пишем на ззбука която има 4 (четири) промени:
  1. създаването на Глаголицата от Кирил (колкото и странно да ти звучи, създаването на азбука не е в графичните символи. Аде да речем тогава, че гръзката азбука всъщност е адаптирана финикийска....)
  2. Трансформацията и в Кирилица от Климетн Охрдиски
  3. Правописната реформа пт 1921 г.
  3. Модернизирането/осакатяването и през 1945 г.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 24. 24 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  вероизповедания в света да бъде третиран като държавен глава
  -----------
  Бих се съгласил, ако някои кухи лейки не бяха решили да го правят доктор и други кухи лейки не бяха решили да му дават ордени, да се среща с президент и премиер.
  И тия кухи лейки са същите, които сега се мъчат да омаловажават нещата - Калин Янакиев, Тони Николов .

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  [quote#23:"qwertqwert"]Трансформацията и в Кирилица от Климетн Охрдиски [/quote]
  Това пък изобщо не е вярно
  ГЛАГОЛИЦАТА НЕ Е ТРАНСФОРМИРАНА В КИРИЛИЦА
  КИРИЛИЦАТА е ГРЪЦКАТА АЗБУКА
  АДАПТИРАНА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
  Вгледай се в първите книги и букви от онова време
  ЕДНО КЪМ ЕДНО ГРЪЦКА АЗБУКА
  Даже виетнамския вариант на латиницата е по-различен от латиницата,отколкото тогавашната българска адаптация с оригиналната гръцка азбука

 26. 26 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много вярно, но някой хора съществуват само, ако има скандал. По точно чуваме за тях само когато кряскат от средата на някакъв скандал.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Специфични въпроси, по които няма как да сме компетентни и повечето от пишещите и дали случайно (по-скоро не) и силно преекспонирани (вероятно съвсем преднамерено) по също толкова некомпетентен начин от широк кръг медии, журналисти и политици и резултата е налице - ревове и писъци с псевдо национална тоналност и шум, в който вече за да се оправи човек трябва да се изхаби такава енергия, че просто не си заслужава.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Като цяло съм съгласен с компетентно написаната статия.

  " Не разбирам и цялата драма около думите за "етнофилетизма""

  За мен проблемът е в политиката на Вселенската патриаршия в миналото за едно и също Българската Екзархия и Атинската Архиепископия са обявени за схизматични. Но, докато схизмата на нашата църква продължава около 70 г. за Атинската Архиепископия е 17 !!! Искали са дори нашите свещеници да сменят облеклото си и да не се наричат православни, което е безумно.
  Иначе, категорично мястото на мощите не е в музеи, а в църквите !
  Ако, както се твърди има "акция" на определени сили срещу Вселенския патриарх, то той успя много да им помогне с липсата си на такт и дипломатичност. Не беше мястото да иска връщане на светините в Северна Гърция, моментът когато го награждаваха

 29. 29 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Респект за материала и позицията на Тони Николов. Естествено и във форума веднага проявиха метастазите на етнофилетизма съчетани с 45 година червена шлифовка. Критикуващите горната статия въобще вникнаха ли в смисъла или просто прочетоха някакви думи и се втурнаха първосигнално на барикадата?
  Между другото последният абзац прекрасно резюмира първопричината и същността на целия този нарочно предизвикан скандал....

 30. 30 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Бих посъветвал Т.Н. да има предвид следното:
  Религията е преди всичко ефективен начин за владеене на умовете на хората. А знаем, че владееш ли ума - владееш и тялото. В този смисъл религията е политика и точка. Така е било по времето на Борис 1, така е било и по времето на Антим 1, така е сега и така ще е в бъдеще. Ако автора не осъзнава този факт, то не би следвало изобщо да пише по темата.
  От тук е елементарно да се досетим, че Фенер борейки се с "етнофилетизма" на българите, всъщност се бори за запазване на властта си над тях.
  Поради това аз смятам, че автора е: или българофоб; или е заблудена овца; или е платена проститутка - той си знай.

 31. 31 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Едно не ми става ясно -- защо никой не осъзнава, че истинският скандал в случая няма нищо общо с църковните реливки, вътрешноцърковните боричкания, кой към кого как се обръщал, кой ще се кандидатира за президент и кой не, и т.н. Това са въпроси от близо до нулево значение.

  Истинският скандал е, че Българската академия на <b>Науките</b> се занимава с религиозна пропаганда. И това не е за първи път.

  И това е още по-наболяла тема в контекста на 20-те статии за СУ и висшето образование. Как ще се прави наука на световно ниво когато научните институции за превзети от псевдонаука и мистицизъм?

  http://gkmarinov.blogspot.com/2015/11/istinskiqt-skandal.html

 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 464 Неутрално

  А бе той българският гражданин, особено средностатистическият, е специалист на по всички заплетени въпроси, най-вече теологичните и междуцърковните! И най мрази да му обясняват как не е прав, щото става сложно и не може да следва логиката...

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  уточнение

  Добре е да се помни:

  Естествен език, в частност гръцки,
  Не е собственост на която и да е група, партия, народ или държава ;

  Универсалната Християнска вяра, етика, култура и т.н. също.

  Първоначално, гръцки е бил "универсален" език на (преследвано) християнство в Римската империя.

  При Константин Велики латински (ромейски) става официален "християнски" език в християнска Римска империя.

  Скоро империята се дели на Източна, Западна... и по други "признаци".
  В източната ромейска "Византия" няколко века официален е латински език. На "ромеи".
  С различни упровляващи етно-династии,
  вкл. арменска, еврейска и македонска.

  Гръкоманията превзема Византия приблизително в същото време, когато Кирил и Методи слагат началото на "славянска" писменост, заемайки гръцки символи (заемки от финикийски, египетски и др.).

  Кой е имал интерес от такъв "славянски" проект,
  фонетично ориентиран към български език и прочее??

  Не и официална гръкоезична Византия.

  Определено е имала интерес (точно) съседна България,
  съседна държава (поне) от 7 век.

  България е имала жизнен интерес от "своя" писменост,
  за да запази културната си идентичност, самостоятелност и пр.

  Както и държавата да влезе като равен в "клуба" на Християнски държави.

  Проектът на Кирил и Методи (княз Борис и много други)
  e бил за Нова писменост и просвета, Християнска.
  За преводи на Библията и Богослужения, на първо място.

  В контраст с "пагански" езици и писменост от времена преди Новия Завет.

  Не са "партийна" собственост естествените езици,
  нито универсална човешка култура...

  още инфо

  The Timetables of History, by Bernard Grun

  Europe, by prof. Normann Davies, Oxford U.

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  България се пренаселва с гръцки попове
  И брожението сред старите български родове
  е било повече реакция срещу погърчването,

  защото покръстването е било възприемано
  именно към погърчване.

  Апропо,
  Дори азбуката,която се налага на България
  е АДАПТАЦИЯ НА ГРЪЦКАТА АЗБУКА
  Това,на което пишем в момента си е чиста
  проба АДАПТИРАНА за българския език
  ГРЪЦКА АЗБУКА

 34. 34 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":

  Има мнение, че причината за възникването на кирилицата е, че Климент искал да улесни писането на буквите (учениците са се мъчели да изпишат буквите). Кирилицата и глаголицата изобщо не си приличат по визуален вид. Глаголицата дори прилича повече на грузинската или арменската, отколкото на гръцката писменост по византийско време.

 35. 35 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 766 Неутрално

  И нито дума за президентските амбиции на Воденичаров? Именно те бяха поводът за поканата на патриарха през главата на БПЦ, бутафорната 'хонорис кауза' и прочие.

 36. 36 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":
  КИРИЛИЦАТА е ГРЪЦКАТА АЗБУКА
  -------------------------------------------------

  но комент, дет съ вика по нашенски.


  Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ или ЖИВОТЪ, или ДЗѢЛО, или ЦРЬКꙐ, или ЧАꙖНЬѤ, или ШИРОТА, или ꙖДЪ, или ѪДОУ или ЮНОСТЬ, или ѨЗꙐКЪ[1] и други тям подобни. И така беше много години.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  "..... тези "светини да са в богослужебна употреба в естествените си правоимащи места"
  Значи правоимащи не са хората, а местата. Защото хората са прогонени или избити и заменени с етнически гърци от островите и Мала Азия. Той скандалът си е скандал, а от статията личи кои и колко много са засегнати. И колкото повече авторът се опитва да го замаже, той толкова повече избива. До къде може да стигне националното предателство? Изглежда няма граници.

 38. 38 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#3:"shilliew"] в църквите в Северна Гърция ИЗВЪРШВА ЛИ СЕ БОГОСЛУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК[/quote]
  Да се извършва би било толкова полезно, колкото е било за българите да слушат богослужение на гръцки.

  В Северна Гърция просто не са останали българи — факт.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 39. 39 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "qwertqwert":

  +++++
  Това за "кухите лейки" е много точно. По "жълтите павета" на София има една категория "герои", които за собственото си добруване са готови на всякакви простотии.
  Църквата нямала нищо общо с държавата, разни църковни въпроси. Айде бе !
  Някаква групичка се о...а като кани Вартоломей. За какво - никой не разбра. За да го окичат с орден "Стара Планина - І " и да се направят на герои. А той им го начука. Тази групичка некадърници, водени мисловно от един бивш служебен премиер, който има амбицията да остане в историята като направи историческата сделка "книги срещу кости" така и не разбра, че няма капацитет да го направи. Накрая създава хаос, поставя българския министър-председател в неудобна ситуация, забележете - на негова територия ! Много тъпо го направиха - направо разбиха тъпомера тия юнаци.

 40. 40 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#3:"shilliew"]А пък извинение нито от Константинополската патриаршия, нито от Гръцката църква...

  Накрая, в църквите в Северна Гърция ИЗВЪРШВА ЛИ СЕ БОГОСЛУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК????[/quote]

  Добре го каза, но кой да го попита Светиня му?!

 41. 41 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 1056 Весело

  Оф, като видя подобни статии на религиозна тематика и имам усешането, че гледам как фенове на Хари Потър се карат на кой магьосник му е по-голям жезъла

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  МОЧА вимени Лелина

  Тъкмо академикът и Главнокомандващият обраха некой и друг негатив, а хонорис Бочко остана непричьом. Снежанка

  До коментар [#35] от "galapagas":

  И нито дума за президентските амбиции на Воденичаров? Именно те бяха поводът за поканата на патриарха през главата на БПЦ, бутафорната 'хонорис кауза' и прочие.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА

  Не е вярно.

  Някои са били прогонени, други - подложени на асимилация,
  но в Беломорска Тракия и Македония има много българи и прочее
  "славянофони" - казано гръкофонски.

  Откакто България е член на ЕС, много повече.

  До коментар [#38] от "zo":

  В Северна Гърция просто не са останали българи — факт.

 44. 44 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Тони, Тони, Тони….

  Един католически свещеник в предвечерието на френската революция от 1789 г. е написал “Благородниците трябва да бъдат обесени на червата на поповете!” Положителните страни на света, в който живеем се дължи на националните революции, в които поповете, които отказват да се променят са на лошата страна. Националните революции атакуват тоталитарната императорска власт (династичния национализъм), а после и Църквата, която е дълбоко компрометирана със своите действия в услуга на централната светска власт. Става дума за отхвърлянето на безпросветна тирания, от която имат полза само светските и църковни олигарси.
  Етнофилитзмът / национализмът са естествени врагове на религиозните заблуди и напълно обяснима е реакцията на йереите към тази доктрина. Приносът на национализма е, че изгради средната класа в Европа. Негативизмът към този политически подход се дължи на нежеланието за реформи след “победата”. Национализмът изведнъж става консервативно и реак;ционно течение, противоречащо на новите либерални идеи. Лошото е, че тези нови идеи са леви и нанасят непоправими поражения върху европейските икономики, което след това десните трябва да лекуват.
  Българският национализъм и ПБЦ са неразривно свързани. Съжалявам! Основните доводи на нашите териториални претенции се градят на Българската Екзархия, анатемосана и заплюта от “църквите-сестри”. Невежеството на поповете (и твоето, Тони, също) им пречи да разберат, че народите / нациите са съставени от етноси и това не е проблем за национализма. Ама истинският национализъм - не този на батката-наркоман-побойник Волен. Българският национализъм е приел идеята, за хетерогенността на нацията, но се опитва да наложи ценности в които присъства БПЦ, които са и против фанариотските идеи на Патриаршията.
  Аз съм повече българин, отколкото християнин и не мога да пренебрегна усилията на този наш низш клир, който запази българското. Критиките към “етнофилитизма” от Вартоломей са най-малкото нечестни, защото цялата Вселенска Патриаршия се гради на Мегали Идея, съставена от гръцки фанариоти. Точно тези дейци използваха услугите на османската светска власт, за да ни вкарат в един ярем. Те търсеха алтернатива на византийската имперска идеология.

  Така че, брат, опичай си акъла и недей да мрънкаш за институции и ценности , чиято история започва далеч преди Христа. Комунистите и религиозните фундаменталисти си приличате по едно нещо – прпознавате общочовешки морални ценности (т.е. откривате топлата вода) и си ги приписвате за уникален принос към човешката цивилизация.

  За другото – т.нар. “ценности”. Намирам за срам, да не се проучват. От какво се притеснява клирът – от това, че може да се окаже, че мощите в дадена църква са на куче или котка? Или, че Св. Йоан Предтеча има три глави? Не може в 21 в., изтъркана институция като Вселенската патриаршия да ни забрани правото на съмнение и задаване на въпроси. Не може също така и да броим собствеността на църкви извън България за “наши”. Ако ги върнем – това ще бъде по-умния ход, отколкото комунистическия инат по подскачане на място. Ако ги върнем, не правим услуга на фанариотите, напротив – правим услуга на креативния национализъм, защото по този начин ще маркираме границите на древното българско присъствие в територии, от които отдавна сме се отказали.

  CONTADOR GRATUITO!
 45. 45 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#43] от "dnevnikar":

  Точно така, едни са прогонени, а други асимилирани. Българско самосъзнание просто не е останало по тея земи, нито пък се говори езика. Това е тъжната реалност към днешна дата.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 46. 46 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За какъв етнофилетизъм става въпрос при църковните борби на българите?Никой не е поставял родолюбието си над вярата!
  При завладяване на България турците унищожават Българската Патриаршия!Както е известно пак те-с ферман я й и възстановяват в резултат на църковните борби!
  Гърците не ги е устройвало това и ни налагат схизма!След това я вдигат-какво се е променило в периода от налагането до вдигането -нищо,което означава,че и тази схизма е била незаконна и невалидна!И ако гърците не са етнофилетици-защо са унищожавали всички книги на български език,които по тогавашното време са били изцяло църковни и със свещени текстове?
  Под влиянието на гърците е унищожена и Охридската Архиепископия-също българска и просъществувала до 1767г.!

 47. 47 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "hmr29374087":
  "14. Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина.
  15. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи.
  16. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец."Матея,гл5
  Затова светите мощи ,които са нетленни и вършат чудеса,не се погребват в новозаветните времена,защото докато в Стария Завет мъртъвците са били смятани за нечисти,а допирането до тях за оскверняване в Новия Завет телата на угодилите на Бога светци са също святи! Сина Божи се е въплътил и е станал човек и след като Господ Иисус Христос се е възнесъл и стои отдясно на Отца е осветил човешкото естество!
  А светците,които са изживели живота си праведно и са угодили на Бога по думите" 23. Иисус му отговори и рече: ако някой Ме люби, ще спази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него и жилище у него ще направим."Иоан,гл. и още "12. Истина, истина ви казвам: който вярва в Мене, делата, що Аз върша, и той ще върши, и по-големи от тях ще върши; защото Аз отивам при Отца Си."и освен душите осветени са и телата им и те са станали нетленни както е писано "10. защото Ти не ще оставиш душата ми в ада и не ще дадеш на Твоя светия да види тление."Псалом 15

 48. 48 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#46] от "rurade":
  Можеш ли да посочиш поне една църковна православна книга на български или църковно-славянски унищожена от представители на Патриаршията / или "гърци" ,както ги наричаш/?
  Подсказвам: няма. Това е един български националистически мит. Това не променя факта,че самите гърци са от първите проводници на етнофилетизма през XIX в.

 49. 49 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#48] от "thepirineagle":

  Иди да спориш с историците!Всички български книги са изчезнали(оцелели са единични бройки),което доказва ,че целенасочено и систематично са унищожавани!

 50. 50 Профил на Търсете Истината
  Търсете Истината
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#47] от "rurade":

  Благодаря Ви за отговора но според мен в Новият завет никъде няма пример за пазене на мощи.
  Исус казва “...Между родените от жени, не се е въздигнал по-голям от Иоана Кръстителя...“ и все пак той бива погребан от учениците си (виж Матей 12 или Марко 6). След като научава за Йоановата смърт, Исус не казва да запазят мощи от него. Ако беше толкова важно да се прави, Исус щеше да го спомене, (или пък някой от апостолите), така че да имаме Библейски пример за пазене на мощи.
  Личното ми мнение е, че Бог ненавижда смъртта и презира всичко мъртво и това личи много ясно в Старият завет, а знаем, че Господ е “... същият вчера днес и до века...“. Т.е. трудно е да се повярва, че в Новозаветните времена е започнал да цени мъртвата плът.

  А някой дори твърдят, че имат мощи от Йоан Кръстител...Те май не са чели Евангелията на Матея и Марко.

 51. 51 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  Верно трябва да дръпнеш юздите. Има три азбуки в цяла Европа. По давност гръцка, латинска и българска. И не във формата на буквите е разликата, а в прилагането. Ш,Щ,Ч,Ю,Я,Ц, Ж намат точни аналози.

  chavo64
 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Българската православна църква е АВТОКЕФАЛНА. Тоест, тя е подчинена само на себе си, а не на която и да било друга православна (или неправославна) църква. И никоя друга църква няма право да ѝ дава непоискани съвети какво да прави и как да решава своите проблеми. Ако авторът не знае за това, то защо тогава се меси в проблеми, от които нищо не разбира? А ако знае, защо манипулира хората в полза на една чужда църква, показала се некоректна към нашата?

  Всъщност поведението на патриарха и на премиера е напълно адекватно. И ако някой в горните ни етажи тотално пак е объркал конците, това е президентът. Но това той го прави по навик и би трябвало вече да свикнем, че каквото и да направи президентът, все е погрешно.

 53. 53 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Аз съм българин, а не елин, нито пък юдей. Мен Светата православна църква ме е учила, че е грях свети мощи да бъдат държани в музей, а не в църквата им. Този въпрос трябва да бъде оставен на двете патриаршии да го разгледат. Държавната власт не трябва да се меси. Ако БПЦ вземе решение за връщане на мощите, това си е Неин прерогатив. Тук има хора, които не са стъпвали на църква от доста време и не знаят канона. Има също и ревностни почитатели на светските власти в Кремъл, които искат да всяват раздори на Балканите. Помнете едно нещо: Турция е много мощна и граничи и с Гърция , и с България. Властите в Турция искат да възстановят Османската империя. Поради това турският избирател им даде доверието си. Ако Турция нападне Гърция, какво вие ще правите? Пак ли ще злорадствувате и няма да се притечете на помощ на православния си съсед? Ние българите, заедно със сърбите, се притекохме на помощ на Византия, но бе вече много късно! И за наказание си отнесохме 500 години окупация и робство. Нека се поучим от това. България, Гърция, Сърбия и Румъния няма какво повече да спорят. Единственият начин за тези държави да се противопоставят на експанзията на Турция е да се държат здраво в общ военен, политически и икономически съюз. Премиерът Борисов на няколко пъти направи опити в София за провеждане на общи заседания с премиерите на Румъния и Сърбия. Такива заседания переодически трябва да бъдат провеждани в София, Атина, Белград и Букурещ, в които да участвуват и 4-те правителства. Когато тези 4 държави се държат здраво, присъствието на Русия на Балканите става излишно и неоправдано за Кремъл. Аз съм за здрав регионален съюз на 4 -те православни страни на Балканите. Вижте как САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия се държат здраво в световната политика, а в миналото САЩ, Великобритания и Канада са воювали помежду си, както ние с гърците, сърбите и румънците през Балканската война. Не може една мюсулманска държава да се разпорежда на Балканите, когато там има 4 ПРАВОСЛАВНИ ДЪРЖАВИ.

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#30] от "kalcho_krivija": ≪В този смисъл религията е политика и точка.≫

  Религията не е политика. Но често се ползва от политиците за политически цели. Но почти никога не се прави обратното.

 55. 55 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  1. Не разбирам...
  2. Не разбирам...
  3. Не разбирам...
  4. Не разбирам...

  Тони Николов, като се научиш ДА РАЗБИРАШ за какво точно иде реч в тия четири точки, тогава би следвало да се хващаш за перото. А ако РАЗБИРАШ, но пишеш тия съзнателно отвеяни в "една" посока мисли, толкова по-зле за тебе. Никой няма да ти признае бъхтенето с орден "Стара планина", бъди сигурен...

 56. 56 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 638 Весело

  О, Боже .......някои хора, в стремежа си да са в крак с новото, модерно, отричащо всичко традиционно време, поставят под въпрос българската азбука, българските герои и принос към историята...
  Като не искате да се гордеете- не се гордейте с нищо. А религията е важна част от живота на повечето хора по света и това е факт, независимо дали това се харесва или не.

 57. 57 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Това, че религията е факт от живота на хората, не означава, че това е положителен факт.

  Да напомним, че и ракът е факт от живота на хората (всеки втори ще го развие на един или друг етап от него).

  Всяка една идея трябва да се оценява на база валидността и, не на това какво е традиционното отношение към нея.

  Съответно единственото разумно решение е всяка една от световните религии да бъде заличена от лицето на планетата като съществен фактор в обществения живот (тъй като на базата на това, което знаем за света около нас в 21-и век, всички те са просто нелепи). Като би било добре те да не се заменят с нови секуларни такива.

 58. 58 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Това, че религията е факт от живота на хората, не означава, че това е положителен факт.

  Да напомним, че и ракът е факт от живота на хората (всеки втори ще го развие на един или друг етап от него).

  Всяка една идея трябва да се оценява на база валидността и, не на това какво е традиционното отношение към нея.

  Съответно единственото разумно решение е всяка една от световните религии да бъде заличена от лицето на планетата като съществен фактор в обществения живот (тъй като на базата на това, което знаем за света около нас в 21-и век, всички те са просто нелепи). Като би било добре те да не се заменят с нови секуларни такива.

 59. 59 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Това, че религията е факт от живота на хората, не означава, че това е положителен факт.

  Да напомним, че и ракът е факт от живота на хората (всеки втори ще го развие на един или друг етап от него).

  Всяка една идея трябва да се оценява на база валидността и, не на това какво е традиционното отношение към нея.

  Съответно единственото разумно решение е всяка една от световните религии да бъде заличена от лицето на планетата като съществен фактор в обществения живот (тъй като на базата на това, което знаем за света около нас в 21-и век, всички те са просто нелепи). Като би било добре те да не се заменят с нови секуларни такива.

 60. 60 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ооопс, извинявам се за многократното постване

 61. 61 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 407 Весело

  До коментар [#54] от "glog":

  "Религията не е политика."
  Да, да! И негрите не са черни!

  Вартоломей, завалията, хабер си няма от политика!

 62. 62 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Патриарх Вартоломей иска да узакони гръцките зверства над българите в Егейска Македония=северна Гърция. Това са територии в които са живели българи-по силата на султанския ферман, скойто е създадена българската църква Българска Екзархия 1870 година. Българските войски са вземали църковни принадлежности от български църкви,за да ги спасят от гръцките зверства.,,

 63. 63 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#61] от "kalcho_krivija": ≪"Религията не е политика." Да, да! И негрите не са черни! Вартоломей, завалията, хабер си няма от политика!≫

  Не зная кой ти е казал, че ти разбираш нещо от политиката, но жестоко те е излъгал. Дотолкова си бос, че чак си за оплакване. Но очевидно е, че и да ти докажа, че политиката и религията са две основни форми на проява на идеологията, но че принципно се различават по своите цели и начини на въздействие, очевидно е, че няма да можеш да го разбереш. Затова само си помисли: Знаеш ли принципа, към който се придържат светските държави, според който политиката и религията не трябва да се смесват една с друга. Религията не трябва да се меси в работата на политиката, а политиката не трябва да пречи на религията. А нали ако и едното, и другото е все политика, няма как да не се смесват, защото са едно и също нещо?

  Ако не знаеш за този принцип, попитай някой от твоите приятели, които разбират от подобни неща и на когото вярваш.

  Апропò, освен политиката и религията, основни форми на проява на идеологията са моралът, изкуството, медиите и така наречените ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НАУКИ (политологията, макроикономиката, етиката, естетиката, историята, социалната психология и други подобни). Общото, което ги свързва, е това, че всички те са форми на проява на идеологията. А това, което ги прави различни, са начините, по които те се проявяват в обществената реалност. Начините, по коитио въздействат върху хората, към които са насочени.

 64. 64 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз пък едно не разбрах: в качеството си на какъв Негово светейшество иска да се върнат реликви Серес и Драма, които са под юрисдикцията на Гръцката православна Църква, не на Цариградската? По същия повод, как е възможно да се говори за взаимна а не съвместна вина между българската и гръцката Църкви, като другата страна всъщност е Вселенската патриаршия? ако г-н Николов услужливо забравя, следва да му напомня: Гръцката Църква е отделена от Вселенската патриаршия (етнофилетистки, може би) и това че Негово светейшество е грък, не знами че е представител на гръцката Църква. Подобно съждение си е проява на този етнофилетизъм, познат на нашите прадеди под формата си на т.нар. мегали идея.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 407 Весело

  До коментар [#63] от "glog":

  Може и да съм бос по политико-идеологическите въпроси, но твоите философски поучения не променят факта, че всички висши религиозни дейци от всички религии се занимават преди всичко с политика. Разбира се имаш правото да отречеш фактите, но това не променя реалността.

 66. 66 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 291 Неутрално

  ++++ Поздравления за автора!Статията е точно това , което трябва да прочете всеки предубеден, за да види и ако може да проумее, каква е разликата между мисленето и морала на един достоен интелектуалец, учен и мирянин какъвто е Тони Николов и мизантропа, шарлатанина и зло ДС-ченге - подвизаващия се в НИМ, с благословията на ББ, Божидар Димитров! А и някои други тесногръди професори и богослови!

 67. 67 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#52] от "glog":

  "Тоест, тя е подчинена само на себе си, а не на която и да било друга православна (или неправославна) църква"

  Направо си "сладък"

 68. 68 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#65] от "kalcho_krivija": ≪Може и да съм бос по политико-идеологическите въпроси, но твоите философски поучения не променят факта, че всички висши религиозни дейци от всички религии се занимават преди всичко с политика.≫

  До голяма степен си прав, но не съвсем. Първо, това, с което се занимавам тук, в този форум, не е философия, а идеология, основно с политика. Разликата е принципна. Прав си, че много висши религиозни дейци се занимават и с политика, но не всички. Но това, че се занимават и с политика, не ги прави политици. Погледни телевизиите. Всички политически предавания се водят от журналисти, които се занимават през цялото това време с политика, но въпреки това те са журналисти, а не политици. Така че аз не отричам фактите. Престо прецизирам това, което пиша или казвам.

  Смесването в едно на политиката и религията се нарича ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ. Точно тава правят ислямските фундаменталисти, староеврейските юдаисти, а донякъде и съвременните неолиберали, които говорят за ХРИСТИЯНСКИ политически ценности и въвеждат забрана на смъртното наказание под предлога, че такава е шестата божия заповед от Библията.

 69. 69 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#67] от "daam": ≪Направо си "сладък"≫

  Такъв съм си! Но независимо дали съм сладък или горчив, истината е, че наистина в православието няма един висш духовник, на който да са подчинени всички други, както е при католицизма. Или една църква, на която другите православни църкви да са подчинени. Те и точно затова се наричат АВТОКЕФАЛНИ. Тоест, САМОГЛАВНИ. А защо въпреки това патриархът на Цариградската църква се нарича всесветски и поради това като че ли е над другите, е въпрос, чийто отговор е твърде обемист за един коментар в някакъв интернетфорум.

  Накратко: Това е като при държавите. Там титлата КНЯЗ е по-ниска от титлата КРАЛ или ЦАР, но князът е подчинен на краля или на царя само ако е техен васал. Иначе той е суверен като тях. Макар и от по-нисък ранг. И те нямат право да му се месят в управлението на това, на което той е княз. Например, княжеството Люксембург в никаква степен не е подчинето на кралството Англия или на което и да било друго кралство или царство.

  Съвсем по същия начин нашият автокефален патриарх в никаква степен не е подчинен на всесветския цариградски патриарх.

 70. 70 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#68] от "glog":

  Май ще стигнеш до моя извод.
  Няма "чисти" политици или "чисти" религиозни дейци.
  Като започнем от папата, минем през разните патриарси, имами, аятоласи и стигнем до далай лама, кой от тях не е и политик едновременно?

  "До голяма степен си прав, но не съвсем."
  Така е - няма абсолютна истина!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK