Финландия се превръща в новия "болен човек" на Европа

Финландия се превръща в новия "болен човек" на Европа

© Associated PressФинландия беше един от най-големите европейски критици на Гърция по време на дълговата й криза, като я укоряваше, че не е осъществила реформи, които да съживят икономиката й.


Сега северната държава се мъчи да направи щателен преглед на собствените си финанси, търсейки начин да се измъкне от тригодишната рецесия, накарала финансовият й министър да нарече страната си "болният човек на Европа".


Усилията на новия министър-председател Юха Сипиле за намаляване на отпуските и заплатите са посрещани с огромни стачки и протести, а голяма здравна реформа разкри идеологически различия в неговото коалиционно правителство, заради които то едва не се разпадна миналата седмица.
Един от опитните депутати на Сипиле дори призовава за парламентарни дебати по въпроса дали Финландия да напусне еврозоната, което да й позволи да обезцени валутата си, за да стимулира износа - знак за недоволството, обхващащо страната.


Трудната задача за намаляване на разходите в държавите от еврозоната постави Сипиле в изключително сложна ситуацията.


Протест в Хелзинки от 18 септември 2015 г. срещу намеренията на правителството за намаляване на заплатите и отпуските.

© Reuters

Протест в Хелзинки от 18 септември 2015 г. срещу намеренията на правителството за намаляване на заплатите и отпуските.


Той трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентоспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите, за да избегне още стачки и скъпо струващи сделки за заплатите догодина - и да запази трипартийната си коалиция.


Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания "Нокиа" и рецесията в Русия, която е един от най-големите й пазари за износ.


А като се има предвид бързо застаряващото население, икономистите дават мрачни прогнози за Финландия, която загуби върховия си кредитен рейтинг и преживява най-дългата си икономическа криза от Втората световна война.


Сипиле, който предупреждава, че Финландия може да бъде следващата Гърция, настоява да се спестяват по 10 милиарда евро годишно до 2030 г., включително 4 милиарда евро до 2019 г.


За де постигне това, правителството, което е на власт от пет месеца, планира да направи внимателен преглед на здравеопазването, местното управление и трудовите пазари, за да увеличи заетостта и конкурентноспособността на износа.


Протести, стачки


Но призивът на премиера за "общ дух на реформи" беше посрещнат с недоволство, когато той предложи да бъдат орязани отпуските в държавния сектор и да се понижи допълнителното заплащане за служителите, които работят в неделя, за да се намалят с 5 процента трудовите разходи за единица продукция.


Около 30 000 протестиращи се събраха в Хелзинки през септември при най-голямата демонстрация в страната от 1991 г., а стачки блокираха железопътни линии, пристанища и фабрики за хартия. Правителството бързо отстъпи, като каза, че ще намери начин да спести от други облаги.


Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания "Нокиа" и рецесията в Русия.

© Associated Press

Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания "Нокиа" и рецесията в Русия.


Според изследователския институт "Финландски форум за бизнес и политика" финландците имат средно по-малко работни часове на седмица от всички други граждани на ЕС. Според оценки на правителството Финландия изостава с 15 процента зад Германия и Швеция по конкурентоспособност на трудовите разходи, което води до загуба на пазарен дял в световния износ.


Миналата седмица разногласия за намаляване на разходите в здравната система заплашиха да сринат коалиционното правителство, но впоследствие беше постигнато споразумение.


"Ходът на събитията напоследък прави прогнозите още по-отрицателни и подкрепя аргументите за по-нататъшно приближаване на доходността на финландските облигации до равнищата на френските", заяви в бележка "Нордеа".


Доходността на 10-годишните финландски облигации е 0.89 процента, а доходността на френските е 0.97 процента.


Разногласията разкриха разломните линии в трипартийната коалиция на Сипиле, която представлява консервативните избиратели от селските райони, технократите от градовете и настроените против имигрантите популисти.


Сипиле може да има голямо желание да осъществи реформа, но се сблъсква със съпротива от консервативни членове на собствената си партия "Финландски център". Националната коалиционна партия, оглавявана от финансовия министър Александер Стуб, е реформистка, но партията "Финландците" клони наляво по фискалната политика и трудно би се съгласила с икономии.
Разочарованието на Стуб ясно пролича, когато през септември той каза: "По същество ние сме болникът на Европа."


Намаляваща работна сила


Една алтернатива на икономиите - увеличаване на разходите с цел да се стимулира растежът - не присъства сред разглежданите варианти, след като държавният дълг вече надхвърля определения от ЕС предел от 60 процента. Нивото му все още е ниско в сравнение с това на много други държави, но като се има предвид бързо застаряващото население на Финландия, правителството казва, че нарастването на дълга трябва да спре.


Премиерът Юха Сипиле трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентоспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите и запази трипартийната си коалиция.

© Reuters

Премиерът Юха Сипиле трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентоспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите и запази трипартийната си коалиция.


Очаква се до 2020 г. Финландия да има най-високият коефициент на възрастова зависимост за възрастни хора от всички страни в ЕС - 35.8 души на възраст от 65 години нагоре на 100 човека в работоспособна възраст, показват данни на Евростат.


След като нивото на безработицата се покачва към 10 процента, много финландци изпитват носталгия по времената преди 1990-те години, когато марката можеше многократно да се обезценява, за да се повиши конкурентоспособността на износа.


Съседна Швеция извлече полза от рязкото спадане на своята крона след финансовата криза от 2008 г.
Без независима валута правителството иска "умерена сделка за заплатите", при положение че в много сектори колективните споразумения изтичат догодина.


Преди да започнат преговори за заплатите, правителството иска профсъюзите да представят алтернативи на предложените от него орязвания на облагите - като размера на отпуските в държавния сектор.


"Ако не може да бъде намерено колективно решение, има риск трудовата страна да търси компенсация (на орязванията) от сделките за заплатите догодина", каза правителствен източник.


"След като сега постигаме много трудна сделка за здравеопазването, е справедливо да очакваме страните на трудовия пазар също да могат да постигнат съгласие по трудните въпроси", заяви той.


Повечето финландци все още подкрепят еврото. Миналата седмица проучването Евробарометър на Европейската комисия показа, че 64 процента от финландците подкрепят единната валута, въпреки че делът им е намалял от 69 процента предната година.


Но ветеранът от партията на Сипиле и депутат в Европейския парламент Паво Вайринен поде инициатива за референдум за членството в еврозоната, което свидетелства за нарастващо разочарование. Въпросът вероятно ще бъде обсъден в парламента догодина, след като са събрани над 49 000 подписа.


"Финландия има скъпоструваща работна сила и високи данъци", каза Яне Рантанен, който ръководи иновативната финландска компания за храни "Мерта лоджистик", възнамеряваща да започне износ на рибни деликатеси догодина. "За да изнасяме, ще е от голяма полза да извлечем предимство от обезценяването", заяви той. (БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Е що така, нали икономика на знанието и услугите! А май ще трябват пушещи комини и китайски заплати!

 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Своеобразен крах на
  => скандинавският тип соц'ялизъм.

  Само липсват 10-тина фамилии на олигарси
  и картинката се запълва с екзотиката на Елладистан.

  То само с трикове по обезценка на валутата ..... докога ... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Еврото с момента не е скъпо.

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  Малко по-скромничко ще живеят.

  При възхода на Нокия, пък
  бяха супер ...... Такива са времената.

  Призивите и бунтовете на синдикатите само ще удължат агонията и ще подхранват илюзиите на лявоориентираният матрял.

  Дисциплиниран и грамотен народ лесно може да се измъкне от подобно положение.

  Чак за оплакване - не са !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#1] от "ban":

  Значи не знам дали успя да прочетеш статията, но финландските проблеми са два:
  - застаряващо население
  - високи разходи водещи до неконкурентоспособност.

 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Весело

  Всеки социализъм рано или късно рухва. Идеята тъпите и некадърните да разполагат с парите на умните и работливите е обречена по дифолт! Просто не може да се харчи повече отколкото си изработил. Всякакви глупости за това как като теглиш заеми насърчаваш потреблението са за партийните сбирки по трафопостовете

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Весело

  [quote#5:"Ф.Нинов"]не знам дали успя да прочетеш[/quote]

  Той ако четеше като цяло, щеше да е по-грамотен (не само) икономически и нямаше да иска "безплатно образование" и "социална справедливост"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на асдр
  асдр
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Неизбежно е да се случи дори на толкова умна нация, когато изкуствено промениш естествения смисъл на човешкото съществуване - възпроизводството и инстинкта за оцеляване, в името на икономически растеж и на утопични "мулти-култи" идеали. Какъвто и гениален икономически и образователен модел да измислиш, той е обречен, щом нацията застарява и отказва да се възпроизвежда.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8707 Любопитно

  Може да се нарече ''рецесия '' - но може и да се отбележи е този факт''Очаква се до 2020 г. Финландия да има най-високият коефициент на възрастова зависимост за възрастни хора от всички страни в ЕС - 35.8 души на възраст от 65 години нагоре на 100 човека в работоспособна възраст'' !!!!!
  Ако погледнем към България - няма как да отбележим ''рецесия ''- защото ние внасяме повече отколкото произвеждаме и изнасяме, но демографското положение е значително по-зле/например на 6 дядовци се падат три внучета/870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат/от тях 300 000 младежи/и т.н и т.н.
  ИЗВОД - ВЪПРОС -Ако Финландия наричаме''"болен човек" на Европа'' - как да наричаме България?????? Или по правилото - или добро или нищо ????

  [email protected]
 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#1:"ban"]А май ще трябват пушещи комини и китайски заплати! [/quote]
  Един храбър пожарникар от покрайнините на София Ви го каза: "Харчиш толкова, колкото произведеш" !
  Ама нали сте умни соц'ялисти и полу-интелектуалци ...... не го схващате и се подигравате, че не Ви е написал доклад по темата ....

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8707 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

  Има и трети проблем - повече от две трети от износа на Финландия е бил за Русия - рецесия,ЕС,санкции о т.н.......

  [email protected]
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#8] от "barcelonski":

  Дянков беше подхванал темата за банските старци.
  Ще бъде интересно да се види какво ли пък те кибичат по цял ден и какви са им резултатите за милионите, с които ежегодно ги поливат?
  Щот нонстоп да се хвали бай Тошо и Китай си го може всеки пенсиониран старец на пейката пред блока.

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "ban":


  [quote#1:"ban"]Е що така, нали икономика на знанието и услугите! А май ще трябват пушещи комини и китайски заплати![/quote]

  Гледаш в погрешната посока.
  Както "знанието и услугите" са си ОК, така и пушещите комини не са нужни.
  Парите потъват в бездънната каца наречена социална държава.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#7] от "Позитаник потъна. RIP 1903-2015!":

  Написал съм китайски заплати и бачкане, ама май ти не четеш! Само че ако заплатите в Европа станат китайски, не знам какви ще трябва да бъдат китайските! Всъщност Европа е имала и доста векове на бедност и мизерия!

 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ф.Нинов":

  Не троли, не по темата, именно дянков даде на академиците по 1200 лева пенсия, именно с цел да изгони младите! Иначе съм съгласен да се махне социалната държава и всеки частник да отиде на пазара, и да видим как ще се конкурира с целия свят!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#16] от "ban":

  Ей сори, аз пък недочетох до края твоя пост, а спрях при пушещите китайски комини.
  В България обаче проблеми със заплатите няма - те са на път да станат по-ниски и от китайските.
  Туковиж един божи ден пуснали Кремиковци.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  "...финландците имат средно по-малко работни часове на седмица от всички други граждани на ЕС..."

  Те и в другите европейки страни много-много не се мъчат, и всички се мислят за богопомазани. Това го знаят вече и африканците и арабелите. А инвеститорите бягат от Европа, и отиват да инвестират при амуджите, дето са плака само ако се работи.
  [quote#1:"ban"]А май ще трябват пушещи комини и китайски заплати! [/quote]
  някои са се уредили и без пушещи комини. Гугъл, туитър, уиндоуз, франчайзинг, права за кока кола, и един куп незабележими неща, които носят много пари.

 20. 20 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#3:"Ф.Нинов"]

  Еврото с момента не е скъпо. [/quote]

  Няма значение, основен търговски партньор - ЕС, т.е. зоната на еврото, ако биха могли да обесценят валутата си (като Швеция ) биха имали предимство, което е валидно и за Гърция, което направи и Полша примерно. Сега нямат такава възможност. Така че - съкращения, безработица и уповаване в макро-икономиката, а в това време да приемат "бежанци"

 21. 21 Профил на ТОЛЕРАСТ
  ТОЛЕРАСТ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Неясно защо, при положение, че над 50% от благата се разпределят към по-малко от 1% от обществото
  при всяка рестрикция винаги се посяга на доходите на останалите 99%? Никога към "елита".
  А, точно този 1% не само, че не носят никаква обществена полза, ами и са точно тези, които разиграват крупните финансови далавери, водевщи до спекулативни сривове на пазари, обезценка на национални валути, глобални финансови кризи, масова безработица и спад в доходите.
  Да, верно,че този 1% богоизбрани притежават и медиите и банките, и всички икономически и политически лостове.
  И, ако някой отвори тема за поне минимална промяна в това статукво, веднага медиите и слугинажът на "богоизбраните" му се нахвърлят с обвинения, че е социалист, комунист и не знам още какъв си.

 22. 22 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#18:"Ф.Нинов"]Туковиж един божи ден пуснали Кремиковци. [/quote]

  Няма кой да построи Кремиковци
  Освен това според БГ-демокрацията не е изгодно да купуваш суровина и да произвеждаш продукт, много по-изгодно е да продадеш находище и да изнасяш суровина както стана с медта и златото

 23. 23 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Европа си е болна от лиготии по принцип. Ама ще ни уврат главите още някой друг "вирус "като преболедуваме.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 24. 24 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":

  Всичките тези неща носят пари, докато има кой да плаща! Обзалагам се че на уиндоса повечето пари му идват от държавната администрация! За БГ май отиде към 100 милиона!

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Любопитно

  дори призовава за парламентарни дебати по въпроса дали Финландия да напусне еврозоната,"
  дали пък ес/ез не се превръща в болния човек на финландия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  [quote#24:"tvi63"]Всичките тези неща носят пари, докато има кой да плаща! [/quote]
  Напр. рекламодателите.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  грижата за гладните мигранти, неработещите цигани и разни други елементи (но гаравниран настиящ и бъдещ електорат) може и да съсипе Съюза.

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#22] от "ceci_":

  Не знам дали знаеш, но след Лукойл на второ място в България по годишен оборот е металургчиният завод на Аурубис в Пирдоп, който не само е утроил прозводството в сравнение с НРБ, но и 2/3 от суровината (концентрата) е внос през Бургас.

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#6] от "Позитаник потъна. RIP 1903-2015!":

  По добре не се излагай да пишеш неща, за които си нямаш представа. Запознат ли си поне малко с политическата и икономическа ситуация във Финландия?

 31. 31 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Един руски анализатор твърди - просто трябва да поддържаме икономиката и да чакаме, няма начин западът да не рухне. Негови гробокопачи ще са некадърните политици, пращани във властта без професионален опит по специалността направо от НПО.

 32. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Един от опитните депутати на Сипиле дори призовава за парламентарни дебати по въпроса дали Финландия да напусне еврозоната, което да й позволи да обезцени валутата си, за да стимулира износа - знак за недоволството, обхващащо страната.

  Финкандия ще се помъчи още година, две, ще задълбочи рецесията като прилага остеритет по идеологически причини и накрая ще си излезе спокойно от еврозоната, за да обезцени валутата си по модела на големия брат Швеция. Остеритетната чума ще погуби ЕС и еврото!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Гневно

  Това трябва да е статия от поредицата "Европа има нужда от свежа ромска кръв от Близкия изток, иначе умира".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 34. 34 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#25] от "deribeev":

  Финландците не ги мислете, имат обща граница и история с Русия, поради "сухия режим" редовно ходят да се наливат в Санкт Петербург и спокойно може да се реализира един "аншлус" или "асосиейщън"!!!

 35. 35 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  изглежда като цикъл, в който се завъртат доста успели икономики - във времена на подем хората спират да гледат на децата като на ресурс, а започват да живеят за себе си, което пък след 1-2-3 поколения води до липса на работещи. колкото са по-бедни, толкова повече се плодят, защото е евтино и лесно, все някое от децата ще се грижи за тях на стари години, все някое ще оцелее, а и няма какво друго да правят, защото не могат да си го позволят.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 36. 36 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Ако и Финландия изпадне в криза това ще е поредното доказателство, че съвременната икономическа система е тотално погрешна. След всичкия научен и технологичен прогрес вместо живота на хората да става по-лесен то се наблюдава обратна тенденция, все повече трябва да се работи, все повече трябва да се ограничаваме, все по ниски трябва да са заплатите (това не важи за едни 5% "богоизбрани", на които стандарта неизменно винаги им се покачва), все не ни достига икономически растеж, абсолютен майтап.

 37. 37 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#6:"Позитаник потъна. RIP 1903-2015!"]Всеки социализъм рано или късно рухва. Идеята тъпите и некадърните да разполагат с парите на умните и работливите е обречена по дифолт! Просто не може да се харчи повече отколкото си изработил. Всякакви глупости за това как като теглиш заеми насърчаваш потреблението са за партийните сбирки по трафопостовете [/quote]

  ++++

 38. 38 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#36] от "Modestmouse":

  То това е проблема, че не става дума за прогрес! Къде е прогреса да ти направят един стол, от евтина дървесина, без никакви изисквания за производство и екология, за 5 евро, и ти щото имаш транспорт и магазини, да го продаваш за 99 в европа!

 39. 39 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#23:"oporna_to4ka"]Ама ще ни уврат главите още някой друг "вирус "като преболедуваме. [/quote]

  Бе този лабораторният дето не го пуснаха бил смъртоносен за общества с компрометирана имунна система, казват.

  Ако прескочим трапа, ще е чудо.

  https://goo.gl/8NG90J
 40. 40 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Либерализмът е неефективен! Той може да съществува само и единствено на кредити, но и те не са безкрайни. Нещо повече, закъсват дори страни с огромни ресурси, което показва, че либерализмът не е просто неефективен, той е отрицателен, колкото повече се работи, толкова повече се затъва.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 41. 41 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Отговорът на реторичния ти въпрос е много тъжен - спрямо Финландия ние сме "мъртвия човек на Европа"

  Както отбелязват други съфорумци, колкото по-богати са консуматорите, толкова по-малко деца имат. Гледам го и при по-успелите (успели в смисъл на по-високи доходи) ми от мен приятели - станаха на по 40 и още нямат деца или пък имат по 1, но са зарязали жените/мъжете си и ходят по барове и по екскурзии, за да се забавляват.
  Но като седнем да си говорим, се жалват, че не могат да си намерят работници

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Няма как социалните държави да оцелеят в този си вид в глобалния свят в конкуренцията на новите икономически тигри.

 43. 43 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Нема Нокиа, нема ФинландияКато няма какво да продават с надценка в пъти трудно се гради икономика на презадоволяването..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 44. 44 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#37] от "foxa5":

  Уф, бъди сигурен, че ако един ден спрат социалните плащания и държавата се оттегли, най много ще реват баш капиталистите, дето не им се плащат данъци!

 45. 45 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Много бяха зависисими от Нокия, а мениджърите на Нокия много си повярваха и проспаха ерата на смарт телефоните...

 46. 46 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Да приватизират Лапландия в едно с дядо Коледа и елените..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 47. 47 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#34:"Дедо Либен"]Финландците не ги мислете, имат обща граница и история с Русия, поради "сухия режим" редовно ходят да се наливат в Санкт Петербург и спокойно може да се реализира един "аншлус" или "асосиейщън"!!! [/quote]

  Мокри рубладжийски фантазии. Освен това няма сух режим, само висок акциз, който обаче намаля през последните 10 години. Финландците отдавна не ходят да се наливат в Русия, а по фериботите и в Талин.

 48. 48 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#39:"Valeria"]дето не го пуснаха[/quote]

  Корекция - дето ни го пуснаха

  https://goo.gl/8NG90J
 49. 49 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#41] от "kilgore":

  Това са пълни либерални тъпотии, хората нямат деца, или най много едно щото ги скапват от работа, а им плащат мизерно, освен това знаят, че не само трябва да го направят това дете, ами да имат дом, да го изучат, да помислят за бъдещето му, а на всичкото отгоре постоянно се тръби как безработицата ще расте, как ще изчезват професии, как ще трябва да се работи до 80! Сметни само колко спечели като пари България, и загуби като деца с вдигането на пенсионната възраст с десет години!

 50. 50 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#42:"galapagas"]Няма как социалните държави да оцелеят в този си вид в глобалния свят в конкуренцията на новите икономически тигри. [/quote]

  Напротив точно социалните държави ще оцелеят, но само там където има високо образовано население и високи технологии. Евтината работна ръка става все по малко конкурентно предимство в ерата на технологиите. До скоро Айфоните ги правеха нископлатени китайски работници, но Айфон 6 се прави вече от роботи и няма голямо значение къде го произвеждат. Вече почна преместването на производствата от държавите с ниско заплащане към държавите където има големи пазари за продукцията.

 51. 51 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 806 Весело

  [quote#31:"ivanivanovv"]Един руски анализатор твърди - просто трябва да поддържаме икономиката и да чакаме, няма начин западът да не рухне. [/quote]
  В Русия няма икономика, има "путиномика". Ето отличителните и черти:
  "Путиномиката има две основни свойства:
  Първо, това е икономика на "халявата". Думата "халява", подобно на думите спътник, погром и перестройка трябва да влезе в чуждите езици без превод, в първичния си руски вид. Защото, да се преведе точно, е сложно, но всеки руснак я разбира без пояснения, изглежда, това е в кръвта ни. И безусловно началото и е в руските народни приказки, където за икономическите въпроси отговаря "вълшебната покривка", която безплатно осигурява на своите стопани ядене и пиене без ограничения; и зиданата печка, от която, без да слиза, приказният герой Емеля решава всички важни въпроси. На официален юридически език "халява" може да се преведе като "неоснователно обогатяване". В путиномиката е прието да се получава облага, без да се влага нито ум, нито труд. Начинанията, които изискват подобни вложения, просто не се предприемат.
  Второ, това е икономика на тоталната корупция.Основните икономически (както и обслужващите ги политически) решения, се вземат тогава и само тогава, когато може да се открадне много. Ако не може да се открадне, не се вземат решения или просто се потулват в чекмеджето. Ето защо путиномиката се нарича още "Икономика РОЗ" (распил, откат и занос). Убеден съм, че в лингвистичен план тези думи също ще споделят участта на думите халява и спутник.
  Путиномиката не е икономика на съзиданието, а на разпределението. Източник на блага за разпределение е руската държава, бъчвата без дъно. Единственото занимание на путиномиката е как да се използва съветското наследство, тъй като след крушението на СССР на територията на Русия не е създадено нищо съществено нито в промишлеността, нито в инфраструктурата, нито в техниката, нито в науката."

  Станислав Белковски

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 52. 52 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 600 Весело

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Комай цяла Европа е засегната от огромния проблем с дългоживеещите поколения, родени след ВСВ и техния процент спрямо останалото население, както и какво да ги правят

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 53. 53 Профил на ТОЛЕРАСТ
  ТОЛЕРАСТ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако скандинавския социален модел бъде съсипан, това би сложило край на идеята за общество, в което широк кръг от населението може да води обезпечен и спокоен живот при една нормална заетост и ангажираност в създаване на общото благо.
  И окончателна присъда, обричаща обикновените маси на къртовски труд, непрекъснат стрес и ежедневна борба, докато в същото време съвсем тесен кръг "избрани" трупа излишни и неограничени ресурси , надвишаващи стотици хиляди пъти онова, което биха могли да изконсумират.
  Медиите умело насъскват тълпите един срещу друг, отвличайки вниманието от истинските крадци и безделници.

 54. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#44:"tvi63"]най много ще реват баш капиталистите[/quote]

  Няма да реват, просто ще умрат от глад. Съвременният "капиталист" съществува и печели само и единствено заради държавните регулации, които му дават предимства и задължават населението да го обслужва. Едиственото което могат "умните и можещите" е да смучат държавата и фондовете й, т.е. това, което държавата е успяла да открадне от работещите за стотинки.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 55. 55 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 806 Весело

  [quote#36:"Modestmouse"]Ако и Финландия изпадне в криза това ще е поредното доказателство, че съвременната икономическа система е тотално погрешна. [/quote]
  Не е погрешна, а да кажем, отживяла времето си. Нещата около нас се променят, трябва и ние да се променяме.
  А иначе не виждам какво толкова е станало. Имало криза? Имало е много пъти. Има върхове, има и падения. "Суета на суетите, каза Еклисиаст, суета на суетите - всичко е суета! Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави - няма нищо ново под слънцето. Всичко си има време, време има за всяка работа под небето."

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 56. 56 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Когато светът се променя, тази промяна засяга всички, независими в каква степен. Ясно е, че европейският модел на държава на благоденствието изчерпва вече своя потенциал чисто финансово. Демографските проблеми ускоряват още повече необходимостта от обществен дебат и договаряне на адекватни реформи. Това е пътят към сравнително безболезнена промяна, защото такава е ясно че ще е необходима. А за страни като нашата са нужни и ефективни антикорупционни мерки. Смисленото реформиране на образованието също е много важно, защото до голяма степен от него зависи развитието на научния и технологичния потенциал на страната и мотивацията и компетентността на работната сила.

  komitata
 57. 57 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До 10 години балтийските държави ще настигнат Финландия и то само благодарение на либералните си реформаторски партии, които упражняваха властта в продължителни периоди от време

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Сега изведнъж излезе някакъв "скандинавски социален модел"? Досега в Южна Европа имаше комунизъм и затова беше затънала в дългове, а на север див капитализъм и крайно утра-супер-дясно управление, затова се давили в пари. Сега изведнъж на север било "социален модел"?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на ТОЛЕРАСТ
  ТОЛЕРАСТ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#52:"Consumer"]Комай цяла Европа е засегната от огромния проблем с дългоживеещите поколения, родени след ВСВ и техния процент спрямо останалото население, както и какво да ги правят [/quote]
  Това, че нашите майки и бащи могат да поживеят още някой и друг ден повече НЕ Е ПРОБЛЕМ,
  а е нещо ПРЕКРАСНО.
  И ресурсите на тази планета напълно го позволяват.
  Проблем е това, че има в определен кръг/за съжаление населяващи тази земя/ дива чудовищна ненаситност и алчност.

 60. 60 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Всяка държава ще изживее сама проблемите в ЕС.Ние пък си живеем още в прехода.На нас българите да не ни е по-лесно.

 61. 61 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#49] от "tvi63":

  Примерът, който давам е за конкретни хора, чиито доходи позволяват да имат цял футболен отбор деца, но не искат, защото са егоисти и искат времето само за себе си.

  Не съм съгласен, че хората правят малко деца, когато са бедни. Тъкмо обратното е. Излез на улицата и се огледай...
  Ела пред моя блок да видиш могодетното безработно семейство.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 62. 62 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#47] от "galapagas":
  Не забравяйте, че в навечерието на Втората световна война имаше и Съветско-финландска война и милионната Червена армия едва успя да избегне унизителен край след героичната отбрана на финландската войска. А Финландия има проблем най-вече със застаряващото население, което е резултат от социалното разточителство десетилетия наред (това провали и Нокиа).

  komitata
 63. 63 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#61] от "kilgore":
  Вярно е. Намаляващата раждаемост е социо-културен проблем. Общата тенденция, че при повишаване на жизнения стандарт (качество на живот) раждаемостта спада. Този феномен се наблюдаваше и в България в годините на социализма - въпреки, че формално жизнения стандарт на българите се повишаваше или поне не падаше надолу, от края на 60-те години на миналия има трайна тенденция към спад в раждаемостта. Днешната ситуация е обратната и затова България днес е едно голямо изключение - сравнително ниски доходи и ниска раждаемост. Причините тук обаче вече не са толкова финансови, а морални и в известна степен исторически.

  komitata
 64. 64 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#61] от "kilgore":

  Да се спре дундуркането (соц. помощи, детски, не знам си какви помощи) и да видим дали ще е така. Това само стимулра и храни маргиналните елементи.
  И въобще не е лошо да поживеем малко в капитализъм - кой каквото си изкара, това е. Стига с тия субсидии и стимулации!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 65. 65 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Баба знае и 2 и 200 казва поговорката и Всеки се разпростира според чергата. Лесно е когато си живял дълги години в презадоволено общество да решиш, че всичко хубаво и добро ти се полага по дефоут. Някога хората са били по-адаптивни и сме се справяли според ситуацията без драми. Трябва да си даваме сметка, че нещата няма да стават по-добре и социализмът не е отговорът на проблемите.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 66. 66 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#51] от "captainFill":

  На халяву и уксус сладкий!
  Най точния превод на български е "муфта" или "аванта".

 67. 67 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 600 Весело

  До коментар [#61] от "kilgore":

  Аз съм от тях, признавам си. По лесно се живее И си напълно прав за останалото.

  До коментар [#59] от "европейските ценности":

  Ресурсите са оскъдни, а човешките желания безкрайни!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 68. 68 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тия ще се оправят, думата "болен човек" е неолиберален термин насаден за плашене на гаргите.

 69. 69 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 736 Весело

  Така е като карат без винетки.....

 70. 70 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#27] от "др. Иванов":

  [quote#27:"др. Иванов"]Финландците са най-простия народ на земята, но за сметка на това най-трудолюбивия, което доказва и връзката на едното с другото. Акоте не работеха, освен малка администрация, а само изнасяха ресурси, щяха да живеят два пъти по-добре отколкото като работят, ...[/quote]

  Ти си бил невероятен интелект!

  Аз не зареждам в Лукойл.
 71. 71 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Има десетилетия да "боледуват" докато стигнат нас, българите.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 72. 72 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  кога ви наредиха да правите имбарго на Русия защо не ревахте , а викахте УРА , сега ревете , след ощи два-три месеца ще виете , а и хора от виещете се увеличава

 73. 73 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Нокия не е единствената фирма с бастисани телефони.
  Преди това бяха Блекбъри, Мотрола, Ериксон, Сони, Алкател и Сименс.
  В момента обаче Нокия е водещ производител на голямо оборудване за телекоми, като освен собствени разработки успя да придобие бизнеса на Сименс както и целите фирми Алкател и Лусент.
  Преди 15 г. всичкото това на борсата имаше стойност от $800млрд. или почти $1трл. сегашни пари.

 74. 74 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#27] от "др. Иванов":

  Ти когато ги пишеш тия неща, наистина ли си вярваш, или си убит трол? Трудно е да се каже, и ако е второто, вършиш си работата много добре.

  Every cradle is a grave.
 75. 75 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 605 Любопитно

  [quote#10:"karabastun"]ИЗВОД - ВЪПРОС -Ако Финландия наричаме''"болен човек" на Европа'' - как да наричаме България?[/quote]

  Агонигизиращ ще го наричаме. Преди година писах, че ще сме първата нация в света, изчезнала поради собствената си глупост и отнесох доста палци. След това последва КТБ, набълбукване със заеми, фалшифицирани избори...Така че, вече съм на страната на оптимистите! Не можело да стане по-лошо! Може, може!

 76. 76 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ватник":

  Вместо безмислени въпроси беше хубаво да напишеш защо не съм прав? Някакви идеи?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 77. 77 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Тия нали щяха да строят комунизма, даже интернационала беше много въодушавен от идеята на финландците за basic income.
  Свършиха парите чуждите пари, и соца спихна?

  Every cradle is a grave.
 78. 78 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Истината е че неолибералния модел налазва и по стабилните държави на север и само Норвегия ще издържи най дълго, но и нея не я чака нищо добро. Финландия и Швеция са експортни държави като цяло, а през годините започнаха да губят големи фирми тяхна собственост. Нокия, Волво вече не са голямо перо в икономиките им. Доста фирми се изнесоха от там или намалиха производството си така че нищо неочаквано.

 79. 79 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 558 Весело

  Ами да вземат да си преориентират износа. Който работи с Русия ще търпи проблеми през 10 - 15 години.

 80. 80 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":
  ИЗВОД - ВЪПРОС -Ако Финландия наричаме''"болен човек" на Европа'' - как да наричаме България?????? Или по правилото - или добро или нищо ????
  ------------------------------------------
  Да, това е правилният въпрос.

  И отдавна на мат'ряла би трябвало да му е направило впечатление, че в публичния "дебат" в България се дъвчат все "чужбински" проблеми, които са къде-къде по-остри в България, ама за собствения хал - ни гък!
  И не е заради "или добро-или нищо", а за да не се смущава оглозгването и храносмилането му.
  Както и съня на мат'ряла ...

 81. 81 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Гневно

  Ами гръцката болест е силно заразна, така че е нормално да се появяват нови болни из Европа.

 82. 82 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#76] от "др. Иванов":

  Представи си ако човек започне да отговаря на всеки идиот от мрежата...

  Правиш корелация между това колко проста е една нация с това колко е работлива. Може би ти се иска да вярваш, че твоите другари са най-умните, защото са най-мързеливата сган на света. Но и те трябва да вдигат лопатата от време на време, за самогон и малко каша.
  Финландците са прости, защото са работливо (условно), и имат висок стандарт съответно. Т.е. СЪЗНАНИЕТО определя тяхното БИТИЕ?! Ама това противоречи на ученията на вашия пророк Маркс.

  Второ, знам, че мечтата на всеки мужик е сондата да дълбае, а той да си бара макарите и налива с водка по цял ден, но на практика тая "икономическа философия" се оказа нефелна. Все пак простите финландци, на които им се налага да поработват, имат 10 пъти по-високи доходи от средностатистическия мужик.

  Като цяло хич не си постоянен в своите коментари, и единствената ти цел е да предизвикаш негативна реакция е четящите глупостите ти.

  Every cradle is a grave.
 83. 83 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#57] от "cinik":

  аха, всеки момент ще рухне прогнилия скандинавски социализм...

 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Понятието "болен човек" идва от "Болният човек на Босфора" за някогашната Османска империя и може да се използва само за големи държави.
  Преди 15 г болният човек в Европа беше ФРГ , днес е Франция.
  Неуместно е малки държави като Гърция, Финландия и България да се наричат. "Болен човек"

 85. 85 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  то в статията 100 пише, че не могат да си оправят износа заради малоумно направеното евро и че имат проблем със застаряващото население, ама не виновни са че не разрешават на местните мутри да клатят работниците за китайски заплати... ех тази българска икономическа мисъл...

 86. 86 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 968 Неутрално

  КОЙто се гушне с руската мечка винаги страда.Фините го знаят най-добре.Те направиха за смях червената армия през 1940г.но след това бяха окупирани.Даже след като се освободиха там има мощна руска пета колона.

 87. 87 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#43:"ostin22"]Нема Нокиа, нема ФинландияКато няма какво да продават с надценка в пъти трудно се гради икономика на презадоволяването.. [/quote]

  Като плещиш глупости мислиш, че е много интересно!? Просвети се малко относно икономиката и индустрията на Финландия. Ако твоите представи за нея се простират само до Нокиа , това говори единствено за собствената ти ограниченност.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Накрая бай Тошо каза едно вярно нещо "социализъма е едно недоносче". Оказа се вярно и за скандинавският (шведски) тип социализъм.

  chavo64
 90. 90 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На вниманието на българите, финландците се чудят дали да не се махнат от еврозоната, а ние още крепим борда.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#79:"znayko84"]Ами да вземат да си преориентират износа. Който работи с Русия ще търпи проблеми през 10 - 15 години. [/quote]
  Износът им е достатъчно диверсифициран, а това че се ползват и от исторически и географски предопределените им предимства за бизнес с Русия е напълно естественно. Само не бъркай техния бизнес с нашенския такъв ,олицетворяван от мутри, петоколонници и путлеролюбци.

 93. 93 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  На зле отива Финландия - разреждат чашата водка на финландеца с капка вода. Друго нещо са успехите на България - добавят към чашата гола вода за българина по капка водка.

 94. 94 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#90] от "42":

  Няма нещо по-лесно от бутане на борда.
  Тези, които предварително научат точния момент на бутането, ще си...........
  ..... позлатят носовете.

 95. 95 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 25 Неутрално

  [quote#83:"lol"]аха, всеки момент ще рухне прогнилия скандинавски социализм... [/quote]

  Няма да рухне, само ще го задминат като колче на ски-слалом

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 96. 96 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Лесно е да вадиш кирливите ризи на другия(Гърция) а собствените си насрани гащи да криеш, ма не става - мирише!

 97. 97 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#34] от "Дедо Либен":

  Повее ходят в Талин. Езика им е като нашия спрямо "македонския", една етническа група (племе са), залива между Хелзинки и Талин е към 40 мили! Ак дринкат през уйкенда. Работил съм с финландци, страхотно интелигентни и работливи са. Повечето им продукт е на интелектуална основа, нямат суровини, живеят в жесток климат, но са постигнали много. Тука разни разбирачи говорят врели-некипели, ама фините и като войници са яки пичове- справка, войната им със СССР!

 98. 98 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 566 Весело

  Аз пък въобще не мисля, че Финландия има проблеми. За 3-4 години могат да си оправят всичко, ние да му мислим !

  cineart.me
 99. 99 Профил на ivelin.simeonov
  ivelin.simeonov
  Рейтинг: 225 Весело

  Опасявам се, че болестта хронична и се нарича скандинавски социализъм.

 100. 100 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 520 Неутрално

  А пък може би са взели поука след случая Гърция и са пресметнали, че е по-изгодно да се правят на ударени да не спазват финансовата дисциплина. После ще им опростят дълговете и ще си свиркат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK