Финландия се превръща в новия "болен човек" на Европа

Финландия се превръща в новия "болен човек" на Европа

© Associated PressФинландия беше един от най-големите европейски критици на Гърция по време на дълговата й криза, като я укоряваше, че не е осъществила реформи, които да съживят икономиката й.


Сега северната държава се мъчи да направи щателен преглед на собствените си финанси, търсейки начин да се измъкне от тригодишната рецесия, накарала финансовият й министър да нарече страната си "болният човек на Европа".


Усилията на новия министър-председател Юха Сипиле за намаляване на отпуските и заплатите са посрещани с огромни стачки и протести, а голяма здравна реформа разкри идеологически различия в неговото коалиционно правителство, заради които то едва не се разпадна миналата седмица.
Един от опитните депутати на Сипиле дори призовава за парламентарни дебати по въпроса дали Финландия да напусне еврозоната, което да й позволи да обезцени валутата си, за да стимулира износа - знак за недоволството, обхващащо страната.


Трудната задача за намаляване на разходите в държавите от еврозоната постави Сипиле в изключително сложна ситуацията.


Протест в Хелзинки от 18 септември 2015 г. срещу намеренията на правителството за намаляване на заплатите и отпуските.

© Reuters

Протест в Хелзинки от 18 септември 2015 г. срещу намеренията на правителството за намаляване на заплатите и отпуските.


Той трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентоспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите, за да избегне още стачки и скъпо струващи сделки за заплатите догодина - и да запази трипартийната си коалиция.


Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания "Нокиа" и рецесията в Русия, която е един от най-големите й пазари за износ.


А като се има предвид бързо застаряващото население, икономистите дават мрачни прогнози за Финландия, която загуби върховия си кредитен рейтинг и преживява най-дългата си икономическа криза от Втората световна война.


Сипиле, който предупреждава, че Финландия може да бъде следващата Гърция, настоява да се спестяват по 10 милиарда евро годишно до 2030 г., включително 4 милиарда евро до 2019 г.


За де постигне това, правителството, което е на власт от пет месеца, планира да направи внимателен преглед на здравеопазването, местното управление и трудовите пазари, за да увеличи заетостта и конкурентноспособността на износа.


Протести, стачки


Но призивът на премиера за "общ дух на реформи" беше посрещнат с недоволство, когато той предложи да бъдат орязани отпуските в държавния сектор и да се понижи допълнителното заплащане за служителите, които работят в неделя, за да се намалят с 5 процента трудовите разходи за единица продукция.


Около 30 000 протестиращи се събраха в Хелзинки през септември при най-голямата демонстрация в страната от 1991 г., а стачки блокираха железопътни линии, пристанища и фабрики за хартия. Правителството бързо отстъпи, като каза, че ще намери начин да спести от други облаги.


Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания "Нокиа" и рецесията в Русия.

© Associated Press

Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания "Нокиа" и рецесията в Русия.


Според изследователския институт "Финландски форум за бизнес и политика" финландците имат средно по-малко работни часове на седмица от всички други граждани на ЕС. Според оценки на правителството Финландия изостава с 15 процента зад Германия и Швеция по конкурентоспособност на трудовите разходи, което води до загуба на пазарен дял в световния износ.


Миналата седмица разногласия за намаляване на разходите в здравната система заплашиха да сринат коалиционното правителство, но впоследствие беше постигнато споразумение.


"Ходът на събитията напоследък прави прогнозите още по-отрицателни и подкрепя аргументите за по-нататъшно приближаване на доходността на финландските облигации до равнищата на френските", заяви в бележка "Нордеа".


Доходността на 10-годишните финландски облигации е 0.89 процента, а доходността на френските е 0.97 процента.


Разногласията разкриха разломните линии в трипартийната коалиция на Сипиле, която представлява консервативните избиратели от селските райони, технократите от градовете и настроените против имигрантите популисти.


Сипиле може да има голямо желание да осъществи реформа, но се сблъсква със съпротива от консервативни членове на собствената си партия "Финландски център". Националната коалиционна партия, оглавявана от финансовия министър Александер Стуб, е реформистка, но партията "Финландците" клони наляво по фискалната политика и трудно би се съгласила с икономии.
Разочарованието на Стуб ясно пролича, когато през септември той каза: "По същество ние сме болникът на Европа."


Намаляваща работна сила


Една алтернатива на икономиите - увеличаване на разходите с цел да се стимулира растежът - не присъства сред разглежданите варианти, след като държавният дълг вече надхвърля определения от ЕС предел от 60 процента. Нивото му все още е ниско в сравнение с това на много други държави, но като се има предвид бързо застаряващото население на Финландия, правителството казва, че нарастването на дълга трябва да спре.


Премиерът Юха Сипиле трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентоспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите и запази трипартийната си коалиция.

© Reuters

Премиерът Юха Сипиле трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентоспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите и запази трипартийната си коалиция.


Очаква се до 2020 г. Финландия да има най-високият коефициент на възрастова зависимост за възрастни хора от всички страни в ЕС - 35.8 души на възраст от 65 години нагоре на 100 човека в работоспособна възраст, показват данни на Евростат.


След като нивото на безработицата се покачва към 10 процента, много финландци изпитват носталгия по времената преди 1990-те години, когато марката можеше многократно да се обезценява, за да се повиши конкурентоспособността на износа.


Съседна Швеция извлече полза от рязкото спадане на своята крона след финансовата криза от 2008 г.
Без независима валута правителството иска "умерена сделка за заплатите", при положение че в много сектори колективните споразумения изтичат догодина.


Преди да започнат преговори за заплатите, правителството иска профсъюзите да представят алтернативи на предложените от него орязвания на облагите - като размера на отпуските в държавния сектор.


"Ако не може да бъде намерено колективно решение, има риск трудовата страна да търси компенсация (на орязванията) от сделките за заплатите догодина", каза правителствен източник.


"След като сега постигаме много трудна сделка за здравеопазването, е справедливо да очакваме страните на трудовия пазар също да могат да постигнат съгласие по трудните въпроси", заяви той.


Повечето финландци все още подкрепят еврото. Миналата седмица проучването Евробарометър на Европейската комисия показа, че 64 процента от финландците подкрепят единната валута, въпреки че делът им е намалял от 69 процента предната година.


Но ветеранът от партията на Сипиле и депутат в Европейския парламент Паво Вайринен поде инициатива за референдум за членството в еврозоната, което свидетелства за нарастващо разочарование. Въпросът вероятно ще бъде обсъден в парламента догодина, след като са събрани над 49 000 подписа.


"Финландия има скъпоструваща работна сила и високи данъци", каза Яне Рантанен, който ръководи иновативната финландска компания за храни "Мерта лоджистик", възнамеряваща да започне износ на рибни деликатеси догодина. "За да изнасяме, ще е от голяма полза да извлечем предимство от обезценяването", заяви той. (БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK