Терорът, Франция и Европа

Френската полиция проверява мъж по време на операцията в района на зала "Батаклан", в която бяха убити над 87 души <br /><br />

© Christian Hartmann, Reuters

Френската полиция проверява мъж по време на операцията в района на зала "Батаклан", в която бяха убити над 87 души Препубликуваме текста на Даниел Смилов от портал "Култура":


Тероризмът е едно от най-големите падения на човешката раса – каквато и да е неговата кауза, той не е никога оправдан или дори разбираем. Днес, вярвам, всички нормални хора по света са солидарни с Франция и се молят тя да преодолее бързо шока от убийствата, да накаже организаторите им, и да запази начина си на живот, който е обект и на възхищение, а явно и на завист от останалата част на света.


Тероризмът е безумна стратегия, но в действията на безумците винаги има "логика". И в този случай "логиката" е прозрачна и фалшива и се състои в желание да се "докаже" следното:


"Либералната демокрация е провалена, слаба и беззащитна"
Нищо подобно. Либералната демокрация е преживявала всякакви кризи и е излязла победител в Първата световна, Втората световна и Студената война. Всякакви други режими са се срутвали междувременно било под външна заплаха, било под собствената си тежест. Всъщност в съвременния цивилизован свят няма друг модел на демокрация освен либералната: тоест съчетанието на народен суверенитет и защита на индивидуалните права и свободи (конституционализъм). Това са идеите на Мил, Констан, Токвил… и те са се оказали по-успешни (и много по-привлекателни) от всякакви радикални и по-умерени техни алтернативи от фашизма и комунизма, през народните "демокрации", та чак до талибаните. Не случайно хората са бягали и бягат от тези режими към либералните демокрации.


"Извънредното положение слага край на демокрацията"


Целта е явно да се вкарат европейските държави в режим на "извънредно положение", което суспендира временно определени права и свободи. Така например след 11 септември в САЩ бяха въведени мерки за сигурност по летищата, беше приет и т.нар "Патриотичен акт", в който правомощията на изпълнителната власт да следи комуникацията на гражданите бяха сериозно увеличени. Подобни мерки ще бъдат взети сигурно и във Франция, заедно със затваряне на границите. При обявяване на извънредно положение Франция може да се превърне в едноличен президентски режим – властта в ръцете на Оланд по конституция става неограничена.


Но това не трябва да разпалва паранои от типа на тази на Карл Шмит. Шмит е смятал, че невъзможността да се предвиди всяка "изключителна" ситуация прави необходим един постоянен авторитарен режим. Нищо в историята на последните сто години не потвърждава тази теория, нито пък извънредното положение във Франция ще прерасне в авторитаризъм.


Германия през 60-те и 70-те преживява период на радикализъм и тероризъм. Тя се справя, прилагайки стандартните защитни мерки – най-вече "милитантната демокрация". Това означава забраната на някои радикални организации, строго наблюдение от страна на специалните служби върху радикалите и екстремистите, проверки за лоялност в цялата администрация.


Проблемът тук е, че приемането на подобни мерки в справедливия гняв, предизвикан от ужасен терористичен акт, може да доведе до загуба на мяра. Някои от мерките, приети и в САЩ след 11 септември, и в Германия през 70-те години, са се оказали твърде рестриктивни и контрапродуктивни. Но и двете демокрации – както и Франция – имат достатъчно вътрешни политически механизми, за да коригират подобни дисбаланси.


"Тероризмът ще сложи край на френските свободи, на начина на живот, характерен за страната"


Това е всъщност най-голямата грешка, която терористите правят. Напротив, французите ще се консолидират, така както стана след атентата срещу "Шарли Ебдо". Изобщо, фанатикът иска да покаже, че всички са като него, че и другите ще започнат да действат като него, ако са поставени в определена ситуация. Франция няма да падне в плен на фанатизма обаче. Възможно е радикалното дясно да "спечели" подкрепа от събитията, но дори и това не е сигурно. Политическата култура във Франция е много висока, а подобен акт на тероризъм ще мобилизира и центъра, мейнстрийма, който в други случаи може да остане инертен. Така че по-скоро очаквам консолидация около основните центристки формации в средносрочен план.


"Франция и Европа ще бъде въвлечена в открита война с "тероризма"


Метафората "война с тероризма" беше въведена в САЩ след 11 септември. Тя мобилизира хората, създава им представа за ясен враг. Но кой е "тероризмът" всъщност? В най-чист вид това сега изглежда е Ислямска държава. Тя има някаква локация в Сирия и Ирак. Изглежда следва, че Франция и Европа трябва да организират кампания срещу ИД. Както опитът на САЩ показва обаче, тук всички трябва да са много внимателни. Първо, война срещу ИД и сега се води. Второ, ескалацията й с наземни операции може да е с непредвидими последици, ако не е добре обезпечена. Трето, основният въпрос не е толкова дали може да се прати там експедиционен корпус (може), а какво ще стане, като той си тръгне един ден. Отново опитът на САЩ, а пък и вече на Русия, не е много обнадеждаващ в това отношение – местната подкрепа за светска или поне нормална власт остава слаба и неефективна. Така че колкото и да е голямо изкушението за радикален отговор, той трябва внимателно да се обмисли в цялата му сложност. Нещо повече, една такава мярка няма автоматично да намали терористичната опасност, защото поне досега екстремистите са били по-скоро "вътрешни" за Европа.


Така или иначе, стратегията на САЩ и НАТО в Близкия Изток имаха нужда от преразглеждане и трагичните събития в Париж са основание това да стане максимално бързо, интелигентно и ефективно.


"Тероризмът слага край на обединена Европа"


Подобни твърдения са много далеч от истината. Всички ожалиха вече Шенген, но неговото временно суспендиране не е нещо, което може да постави ЕС под въпрос. Да, това е сигнал за стресова ситуация, но не е драма. Нещо повече, тези терористични актове едва ли ще уплашат европейците – напротив, по-скоро ще засилят солидарността и чувството, че заедно са много по-силни. Едва ли има в ЕС държава, която в момента би отказала помощ на Оланд – и то от най-различно естество. Най-важното – европейците разбират, че заплахата е за един общ начин на живот – базиран както на сравнително високо материално състояние, така и на гаранция на базови ценности, права и свободи. Европа изглежда най-неориентирана, когато загуби своята кауза. Парадоксално, но подобни трагични събития ясно показват каква е всъщност каузата на Европа и защо си струва да се правят жертви за нея.


Реален проблем е, обаче, че механизмите за "извънредно положение" са изцяло на национално ниво в Европа. ЕС трябва да излезе от наивната си фаза и да предвиди и наднационални механизми за "извънредни ситуации". Спешна среща на Европейския съвет и експресни координирани мерки в целия ЕС са от крайна необходимост – не е толкова важно естеството им, а способността да се приемат. Тоест Европейският съвет трябва да е форум за ясна заявка за солидарност с Франция. За в бъдеще такива механизми е необходимо да се институционализират, включително с промяна на договорите. Но сега не е моментът за бюрократични пререкания.


"Европа е неспособна да се справи с бежанската криза."


Мнозина ще хвърлят върху ситуацията с бежанците вината за терористичния акт. Безспорно е, че бежанската вълна е предизвикателство за службите за сигурност. Но трезва глава трябва да се запази и двата проблема – бежанци и тероризъм – да се разглеждат отделно. И двата имат измерение "сигурност". В крайна сметка, ако нищо не се прави с милионите хора, които се трупат в Турция, Гърция и Италия, в един момент тези страни ще колабират и тогава ще сме изправени пред още по-голям проблем. Ако всички сложат телените мрежи, ние ще станем фронтова линия и целият натиск ще е по нашата граница, наред с Гърция и Италия.


Без планомерно облекчаване на бежанското напрежение в критичните точки, Европа си създава времева бомба, от която телената мрежа няма да я спаси – една Турция извън контрол е може би най-лошият от всички възможни сценарии, например. Така че бежанците не са само "хуманитарна" кауза – разумното управление на потоците е първостепенен въпрос на сигурността.


Явно е обаче, че приемането на хора трябва да става с някаква проверка на тяхна базова "лоялност" към политически ценности на Европа. Не в тяхната пълнота, но поне отказа от насилие, зачитането на правата на другия. Без да се изпада в макартистки забежки и истерии, необходимо е много сериозно наблюдение на новопристигналите, което може да е свързано с ограничаване на част от правата им.


"Европа е ислямофобска – тя е кръстоносна сила срещу исляма"


Подобни терористични актове няма как да не засилят ислямофобията в Европа, но и едва ли ЕС ще стане неин пленник. Франция е светска държава и тя ще отстои принципите си на строго въздържане от политизация на религията. Това е всъщност и основната европейска позиция. Ще има натиск за "християнизиране" на Европа, което е малко парадоксално, защото липсата на пряка политизация на религията е точно базова християнска ценност в съвременността. Да, всеки има право на своя идентичност и запазване на общността, но от XVII век Европа е започнала да настоява за политическа и гражданска, а не религиозно-дефинирана принадлежност към политическата общност. В този смисъл, всеки който приема политическите и гражданските изисквания може по-принцип да бъде член. Така или иначе в Европа, както и у нас, има голямо население, изповядващо исляма. Подобни терористични актове не бива да го превръщат във втора класа граждани. Това би било всъщност сериозна победа за терористите.


Това са основните политически послания на терористичните актове в Париж, това е и перверзната логика, на която те са базирани. Приемайки и тиражирайки техните послания, всъщност изпълняваме безумния план на екстремистите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  А дано, ама надали...
  Всякакви свободи и свободии отстъпват пред желанието ти и децата ти да се приберат живи и здрави вечерта.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кърваво християнско кресчендо беше този акт. Зад всеки един куршум, дори и не уцелил жертва стои един политик....президенти, канцлер....министър на т.нар. ''демократичен'' или по-точно нео либерален свят. Ноооо, ако всеки този кървав куршум, или политик си мислят, че хомо ероктуса, който защитават и налагат под формата на толерастия и либерастия ще надвие над хомо сапиенса(европейската християнска цивилизация) жестоко се лъжат. Няма как ....просто няма как.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 915 Неутрално

  "Метафората "война с тероризма" беше въведена в САЩ след 11 септември. Тя мобилизира хората, създава им представа за ясен враг."

  Що за клишета пробутвате на читателите си? Колко според вас са останали, които още да вярват на тази бутафория?

 5. 5 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Проблемът започна от бившите европейски колонии. И ... криворазбраната толерастия.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7543 Неутрално

  Без съмнение, развитието на нашата планета ще бъде такова, че ще се наложат много сурови и трудни мерки. Демокрацията не е в състояние да се справи с една спешна ситуация. Проблемът е, че политиците, които биха използвали езика на истината, няма да бъдат избрани. Кой може да привлече гласовете на съгражданите си, проповядвайки политика на рестрикции във всички области ???

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Още не е увряла европейската глава.
  Въпроса е "или те, или ние" и ислямистите нямат никакво съмнение относно това, че трябва да сме "ние, тия които трябва да ни няма".
  Докато християните се джавкаме помежду си, разделени политически - ислямистите, обединени от идеологията на исляма ще ни изтребват и ще набират сили.

 8. 8 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Ако след зверското избиванена участниците, най- често чрез декапитация на абсолютно мирния първи кръстоносен поход, европейските Християни бяха продължили по мирен начин, много отдавна, до ден днешен Европа щеше да е мюсюлмански континент. За съжаление държавите се управляват от неуки!

 9. 9 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  втората световна я спечли сталин, изявен либерален демократ. Първата, колониалните сили. Отново чудно извъртане на историята за да си натаманим статията.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7543 Неутрално

  До коментар [#1] от "unlight":

  Сегашният тероризъм предстои да бъде осмислен. Ние не разбираме какво представлява един терорист, готов да умре, за да убие други хора. При тях става дума за налагане на страданието и смъртта, които понасят и те самите.......Страшното е,че не можем да преговаряме. А още по-малко да воюваме с тероризма, без да знаем дори къде са терористите, дали съществуват, дали имат желание да преговарят…Войната и оградите не могат да ни опазят от това Зло !!

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2725 Разстроено

  [quote#0:"Смилов"]Без планомерно облекчаване на бежанското напрежение в критичните точки, Европа си създава времева бомба, от която телената мрежа няма да я спаси – една Турция извън контрол е може би най-лошият от всички възможни сценарии, например. Така че бежанците не са само "хуманитарна" кауза – разумното управление на потоците е първостепенен въпрос на сигурността.
  [/quote]
  Това което ни предлага автора е самоубийството на Европа: да върви по свирката на Турция и да приема всички муслими които Турция ще и праща. За автора стабилна ислямистка Турция шантажираща Европа за пари и планомерно наводняваща я с муслимски нашественици е по-добра от слаба и раздирана от противоречия Турция която не може да налага волята си на никой.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хитлер е демократично избран..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Всички козяци се фърлят на амбразурата кат същий матросовци, ха ха ха.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 15. 15 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Западът не може да помогне на тия хора. Трябва да се разбере, че както има национална (колективна) памет и гордост, така има и колективна отговорност.
  Докато те не разделят религията от реалния живот, никога няма да можем да общуваме помежду ни. Европа също е минала през тоя път, но някъде преди около 500г. е започнала да се отърсва от религиозните догми, и тоя процес напълно е узрял към края на 18-век.
  Никой не може да ги "научи" на това. Трябва да го изживеят, да стигнат до тези мисли сами. Това ще отнеме може би столетия. Дотогава, извинявам се, ще трябва да живеем разделени. Западното общество няма време да чака някому да узрее някаква мисъл в главата.
  Нямам нищо против да живеем заедно, но това е възможно само ако имаме едни и същи ценности. Тези народи трябва да бъдат оставени, да изчистят главите си от религиозни глупости, и тогава, ако искат, да заповядат да говорим. Та ако ще и това да отнеме 500 години.

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  [quote#0:"Смилов"]Либералната демокрация е преживявала всякакви кризи и е излязла победител в Първата световна, Втората световна и Студената война[/quote]
  Много погрешна теза. Именно ПСВ нанася жесток удар на демокрацията с раждането на тоталитарните режими, ВСВ завършва с победа над един тоталитаризъм и засилването на другия. Студената война която може да се приема като някаква победа на либералната демокрация може да се окаже най-тежкото и поражение защото позволи разрастването на най-отвратителният и примитивен тоталитаризъм - ислямизмът, който я разяжда отвътре.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Само с ценности не става, пък били те и християнски,... трябва и акъл, за да разберем, че сме прибрали едни хора, които също си имат ценности, но напълно противоположни на нашите...И само един пример - на нашето " обрънете и на другата буза", те имат -
  " хващайте ги и ги убивайте, където ги сварите". Е , как ще се разберем за ценностите , г-н Смилов?

 18. 18 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Писна ми от глупостите на псевдо-десният Даниел Смилов. На малкият пръст на консерваторите не може да стъпи. Да ходи да чете Дейвид Камерън, Маргарет Тачър.

 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 944 Неутрално

  "Така или иначе в Европа, както и у нас, има голямо население, изповядващо исляма. Подобни терористични актове не бива да го превръщат във втора класа граждани. "

  Ми те сами се поставят в друга категория, като идват в Европа трябва да приемат европейските ценности и да изхърлят забрадките, шериата и прочие религиозни щуротии. Те хем искат да са в Европа и да са като европейците, хем да си останат същите примитивни същества, жените да ходели забулени, да не се усмихвали, да нямало музика и прочие щуротии.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "staska ‪‎Je suis France":
  Ква толерастия те го гони, бе, човек? Това да разчовъркаш целия арабски свят не е никаква толерастия, а малоумие и гонене на тесни икономически интереси. Кво общо има тук либерализма не мога да разбера?

  Pivoley
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тази статия трябва да се казва "В защита на либералната демокрация"

 23. 23 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#15] от "koz":
  "Докато те не разделят религията от реалния живот, никога няма да можем да общуваме помежду ни. Европа също е минала през тоя път, но някъде преди около 500г. е започнала да се отърсва от религиозните догми, и тоя процес напълно е узрял към края на 18-век. "

  Това никога няма да се случи - ислямът е теократична доктрина не признаваща никакви други авторитети освен тези по веригата - Аллах - Мохамед - халифа - наместници те му. Разделение на властите там е невъзможно - исляма трябва да контролира цялото общество 24/7. Не е случайно, че от 60% (Франция) до 80% (Великобритания) от мюсюлманите в Европа заявяват, че те са лоялни първо на религията си и после на държавата, в която живеят.
  Колкото до християнството - църквата може през годините да узурпирала доста от светските функции на държавата, но още при самото си зараждане си знаеш кой е казал "Кесаровото - кесарю и божието - богу!"

 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чета мнения цял ден и си мисля: защо ни приеха в ЕС? Та ние нямаме нищо общо с европейците. За нас първата реакция на какъвто и да е проблем е: убийства, забрани, гонения. И левите и десните в БГ изпитват един особен апетит към авторитаризма и сталинисткия начин на решаване на проблемите.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Днешният тероризъм е на верска основа. Колкото повече се насажда религия, толкова по-разединени и враждебно настроени едни към други са гражданите.
  В България, объркани стратези решиха да изградят щит, при който едно вероизповедание да се изправи срещу прииждащите емигранти. Няма да помогне. Само ще засили омразата.
  Защото едно вероизповедание не може да елиминира друго. Може единствено да воюва с него, вечно, както историята показва. Религиите се катализират една друга и убиват бъдещето на една нация.

 26. 26 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "today":

  Това е и основната заблуда/лъжа на хора като смилов, те пропагандират че мигрантите от африка и азия идват заради европейските ценности, а истината е че е заради богатството тук. Мюсюлманите искат европейският стандарт, не либерализъм.

 27. 27 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Годината е 2000. Немски и френски и британски политици: "Границите за българи и румънци не бива да падат. Ще наводнят Европа и те са реална заплаха за работните ни места!"
  Годината е 2015. "Добре дошли, бежанци!" казва Меркел.
  Хак да ви е, жалки еврочиновници! Смъртта май не идва от българи и румънци, а?

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 28. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#26:"lol"] пропагандират че мигрантите от африка и азия идват заради европейските ценности, а истината е че е заради богатството тук. Мюсюлманите искат европейският стандарт, не либерализъм.[/quote]

  Просто трябваше още преди много време да им се обясни, че тука има правила, и те ще важат за всички, който не се съобразява ще го връщат веднага откъдето е дошъл.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  АДо коментар [#24] от "stupid_american":
  Защо ни приеха в Европа е политически въпрос от друг характер, но по принцип реакцията ти има основание. Именно това ме е карало да критикувам моно идеологически постановки в споровете на форума.
  Един от проблемите който виждам е липсата на мнение, или на отразяване на мнение, на местните , да ги наречем националните мюсюлмански общини по въпроса. Без активното включваме на тези диаспори в борбата против тероризма пропастта ще се задълбочава и в екстремния вариант ще подкрепя усещането за верска война. Ако това стане, целта на ислямистите ще е постигната.

 30. 30 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "today":

  Няма как да стане това освен в мокрите ти сънища.

 31. 31 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  " Отново опитът на САЩ, а пък и вече на Русия, не е много обнадеждаващ в това отношение – местната подкрепа за светска или поне нормална власт остава слаба и неефективна. "

  Значи там трябва да има постоянно корпус /международен или не / без значение, който да поддържа националното правителство. И това трябва да е така докато тези там не се научат на ред и дисциплина. Ако трябва 50,70 год. докогато е необходимо, докато не се изкорени тази зараза. ЕС час по скоро трябва да създаде своя единна армия и специални служби и да организира единно опазване на външните си граници.

 32. 32 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "М.Георгиева":

  Нещо не виждам много езичници наоколо, ама те сигурно природни бедствия са ги погубили а не "вероизповедание не може да елиминира друго", нали така.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 33. 33 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Заглавната снимка е неправилна. В комбинация със заглавието "Терорът, Франция ..." човек се бърка, че става въпрос за някъв терор на френските полицаи на гражданите.

 34. 34 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Този пък веднъж не го ли досрамя и не вземе да замълчи, ако не може да измисли нещо по-смислено, за да заработи надницата.
  Човекът е от плът и кръв, и когато близките ти ги събират с пинсета като веществено доказателство, Смиловите "бла-бла" имат стойност на изпусната течност в писоара.
  Скоро ще узреем за идеята за "подкастряне, постригване" на популации, за да оцелеем.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Терорът, Франция и Европа " и смилов . отново . уви ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  [quote#17:"marsena"]" хващайте ги и ги убивайте, където ги сварите". Е , как ще се разберем за ценностите , г-н Смилов?[/quote]
  Остави го тоя! И БХК са същите. В момента има конфликт между ДВА ОТДЕЛНИ ВИДА хора! Нещо, което горните другари не могат да разберат! На тях им липсва изначално познания по зараждането и еволюцията на видовете! Затова пишат глупости, все едно всички са хора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2903 Неутрално


  [quote#29:"daskal1"]Ако това стане, целта на ислямистите ще е постигната.[/quote]
  И толкова по-добре! Тъкмо ще има чудесен повод да ги преселим при девиците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Статията не е нищо повече от едно политическо плацебо, което трябва да ни успокои, че въпреки жестоката и опасна реалност, нещата все пак са добри. Защото либералната демокрация, за която не е казано кога и къде е родена и има ли нещо общо със сегашната модерна неолиберална демокрация, била победила и през Първата, и през Втората световна война, а спечелила и в студената война, когато комунизмът без чужда помощ напълно ефективно успя да се саморазгради. Така че това са общи лафове, чийто достоверност е прекалено съмнителна и направо недоказуема.

  Статията е или поне би трябвало да е теоритична и да се базира на реални факти и на задълбочени анализи. Анализ няма. Има недоказани и недоказуеми твърдения, които ние трябва да преглътнем на юнашко доверие.

  За да се бориш успешно с едно зловредно обществено явление, каквото е тероризмът в неговата съвременна форма на проява и съществуване, трябва преди всичко да знаеш реалните причини за неговото възникване. И да не го смесваш нито с комунизма, нито с нацизма, защото той няма нищо друго общо с тях, освен своята терористична жестокост. Има връзка предимно с две държави: САЩ и Саудитска Арабия. При това основните причини за неговото възникване и разрастване са три.

  Съвременния тероризъм възниква в Близкия изток и на практика се ражда с помощта на САЩ в Афганистан. САЩ правят всичко възможно да попречат на СССР да прилапа Афганистан. Но САЩ са богати, а след Виетнам те правят всичко възможно да не поставят под огън собствените си граждани, а да водят война с чужди ръце. И с чужда кръв. Така се създават талибаните, които са фанатизирани ислямисти и именно затова са избрани от САЩ за техни съюзници, и които са финансирани и въоръжени от САЩ,. Русия е принудена да се отдръпне, но вместо да остави афганистанците да си възстановят държавата и да живеят така, както техният народ иска, САЩ се опитват насила да демократизират тази държава и едновременно на практика да я поставят под свой контрол. Но афганистанците са се били не за да изгонят руснаците, а на тяхно място да дойдат американците. И така се ражда съвременния ислямски тероризъм.

  По подобен начин, използвани поради своя ислямски фанатизъм, финансирани и въоръжени от САЩ, за да се бият за интересите на САЩ, но след като са се организирали и въоръжили отказващи да станат проводници на политиката на САЩ в този регион, са създадени после Алкайда, а сега и ИДИЛ. Както и ударната жива сила на АРАБСКАТА ПРОЛЕТ, която бързо деградира до АРАБСКА КАКАФОНИЯ.

  Втората основна причина е във факта, че след като установят своето влияние в дадена държава или даден регион, САЩ и бившите колониални държави от ЕС корумпират новите политически елити, след което закупуват техните природни ресурси. И или купуват, или унищожават тяхната индустрия, доколкото имат такава. Което предизвиква обедняване на широките народни маси, които след това вече лесно могат на религиозна основа да бъдат организирани за отпор срещу това това ограбване на съответната държава. Което при дадената ситуация се свежда до организиран ислямски терор срещу тези държави, които са ги поставили в подчинено положение и са ги ограбили.

  Третата причина е в създаването на големи и многобройни ислямски анклави в бившите колониални държави и в Германия. Целта на тези държави е те да бъдат интегрирани в новото общество, но да бъдат интегрирани само политически и културно, но не и икономически и социално. Въпреки многото хвалби, колко тези общества са толерантни, заселниците чувстват и направо знаят, че от местното население и от управляващия елит на тях всъщност се гледа като на хора от второ качество. Така те се чустват едновременно икономически ограбени и социално подценени. Поради което колкото повече време минава, толкова по-лесни за манипулиране на религиозна основа стават тези ислямски анклави.

  Така че ако съвременните политически елити в САЩ и в ЕС искат да се справят с ислямския тероризъм, преди всичко трябва да отстранят причините, които са го породили и подклаждат неговото развитие. А бодряшките апели и декларации на автора вместо на нас, нека да ги предложат на тези, които са жертви на този терор. И да се опитат да ги убедят, че нещата са точно такива, каквите той им ги казва.

 40. 40 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Цитат "Тероризмът е едно от най-големите падения на човешката раса"
  Късогледо твърдение. От позиция на по-силен, да окрадеш държава, да и налагаш система на управление насила, да я бомбардираш тази държава и да не помислиш за последствията е висша глупост!
  Тероризмът е оръжието на хората пострадали от късогледата американска и западно-европейска политика. Най-добре това се вижда в отговора на арабското момиченце на въпроса каква искаш да станеш като пораснеш: голяма , да взема бомба и да убия тези които убиха моя татко.
  Знам че ще ми пляскате минуси, но това няма да реши проблема на Европа.

 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "koz": ≪Докато те не разделят религията от реалния живот, никога няма да можем да общуваме помежду ни.≫


  До около 1980 година нямаше ислямски тероризъм, макар че и тогава арабите и още някои други държави бяха толкова ислямски, колкото и сега. Защо тогава можеше да живеем в един относителен мир, а сега не можем? Защо и сега ние нямаме подобни проблеми с нашите ислямски сънародници? И ако от 1980 тгодина до сега арабите са станали по-религиозни от преди, коя е причината за това?

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  [quote#39:"glog"]Така че ако съвременните политически елити в САЩ и в ЕС искат да се справят с ислямския тероризъм, преди всичко трябва да отстранят причините, които са го породили и подклаждат неговото развитие. [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

  Никога няма да бъдат отстранени тези причини, даже ще бъдат създавани нови.

 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall": ≪Много погрешна теза.≫

  Зависи от какъв ъгъл гледаш на нещата. От гледна точка на обективната истина си стопроцентово прав. Но ако погледнеш от гледна точка на интересите на автора и на тези, за които пише, а може би и от неговата реална политическа гледна точка, нещата могат да изглеждат и точно такива, каквито ни ги предлагат авторът и Дневник.

 44. 44 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 916 Неутрално

  "Вы хоть понимаете, что вы натворили" - каза Путин. Мисля, че вече на запад започва да им просветва. Някъде в западния мозък някакви неврони се активизираха и синапси започнаха да проблясват.

 45. 45 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#39] от "glog":

  То и твоит твърдения са дрън-дрън, особено в частта "западните държави корумпират политическия елит". Абе вас, руските слуги, ако ви пита човек, на изток, било то Източна Европа, Северна Африка или Близкия Изток, всички са перфектни, ама ония западни мръсници зорлен ги правят лоши. Не може да има корумпирани политици просто щото има корумпирани политици, задължително трябва да ги е създал Запада.

  Абе типичното за комунистите прехвърляне на престъпника към жертвата. Бедните не са виновни, че са бедни: виновни са богатите, че ги ограбват. Ето тук, по оста лична отговорност, са фундаменталните различия между комунягите и прогресивните хора.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 46. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Много политкоректна статия, но едва ли всичко ще се развие по този безоблачен сценарий. Например, този терористичен акт ще подхрани ултрадесните партии и ще засили ксенофобията в обществото, това е неминуемо. Авторът ни описва една утопична картина на едно толерантно общество, чиято търпимост е безгранична. Такова общество няма в реалния свят, има го само в политкоректните статии на някои журналисти.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4710 Любопитно

  До коментар [#43] от "glog":

  Има ли промяна в благосъстоянието на обикновения европеец в сравнение с това преди ПСВ? Има ли в Европа военни и остри политически конфликти след ВСВ?

  klimentm
 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#47] от "klimentm": ≪Има ли промяна в благосъстоянието на обикновения европеец в сравнение с това преди ПСВ? Има ли в Европа военни и остри политически конфликти след ВСВ?≫

  Въпросите ти нямат нищо общо с моя коментар. Поради това ще трябва да си им търсиш отговорите сам.

 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  [quote#25:"М.Георгиева"]Днешният тероризъм е на верска основа. [/quote]

  До коментар [#25] от "М.Георгиева":

  Не, Георгиева днешния тероризъм не е на верска основа, а само се прикрива зад религията и използва за пушечно месо лесно поддаващи се на манипулация хора.

  Както едно време Кръстоносните походи са внушавали на куп хора, че трябва да отидат да се бият за освобождаване на светите земи от не-християните. Докато всъщност целта е била да се възстанови контрола на християните до достъпа до важните търговски пътища. След инвазията мюсюлманите вече държат "ключа от палатката" и контролират достъпа на търговците до стоките на Изтока. Това пряко накърнява интересите на Европа, която решава да си върне обратно контрола. Естествено малко биха се навили да воюват за такава "комерсиална" кауза, необходимо е да се внуши на матр'яла по-високо морална цел, най-добре "свещена", щото кой би поставил под въпрос нещо свещено? А дори и някой да посмее да постави под въпрос, лесно може да бъде заклеймен.

  Та и сега се случва същото. ИД само използва религията, за да придаде благовиден облик на дейността си, а всъщност целта е владеене на газовите и петролни кладенци. Да не мислиш, че се интересуват от територии където няма ресурси?

 50. 50 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Харесвам текста и тона на автора, както и на повечето негови текстове и само ще се спра на тази част, която ми изглежда възлова:

  "Изглежда следва, че Франция и Европа трябва да организират кампания срещу ИД. Както опитът на САЩ показва обаче, тук всички трябва да са много внимателни. Първо, война срещу ИД и сега се води. Второ, ескалацията й с наземни операции може да е с непредвидими последици, ако не е добре обезпечена. Трето, основният въпрос не е толкова дали може да се прати там експедиционен корпус (може), а какво ще стане, като той си тръгне един ден. Отново опитът на САЩ, а пък и вече на Русия, не е много обнадеждаващ в това отношение"

  Тука някъде е зарито кучето, понеже ресурси з подобна намеса има в изобилие, но това по никакъв начин не може да гарантира какво ще стане след това.
  И тук някъде е мястоти на организации като ООН, но не и по начина по който е изградена в момента и по който се вземат решенията. Някой ще наложи вето, друг се въздържа и..няма решение. Може би трябва да се преживеят още много и още по-ужасни трагедии, та да "узрее" съвета за сигурност за някакво общо, достатъчно радикално и същевременно работещо решение на този и такъв тип проблеми.

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#46] от "proza":


  [quote#46:"proza"]Много политкоректна статия, но едва ли всичко ще се развие по този безоблачен сценарий. Например, този терористичен акт ще подхрани ултрадесните партии и ще засили ксенофобията в обществото, това е неминуемо. Авторът ни описва една утопична картина на едно толерантно общество, чиято търпимост е безгранична[/quote]

  Не знам какво влагате в израза "политкоретна" (към кого) статия. Що се отнася до ксенофобията, ами тя е като скачен съд с подобни актове, нещо като нашето ДПС и Атака и само не особено високото ниво на средностатистическия избирател ( материала де) у нас и по света, ще дава възможност на разни тарикати, при това със съвсем не идеални мераци, да си уреждат положението без да се късат от работа.

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#45] от "stupid_american": А от къде знаеш, че съм слуга на Русия? Или съдиш по себе си, че след като ти си американско мекере, всички други също са такива като тебе? Ако не на САЩ, то на Русия?

  С форумни хулигани, които вместо доказателства използват недоказани и недоказуеми обвинения и обиди, не споря. Просто им връщам обидите, за да не им остана длъжен в нещо.

 53. 53 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Любопитно

  [quote#45:"stupid_american"]фундаменталните различия между комунягите и прогресивните хора.[/quote]
  И какво фундаментално има в твоето твърдение? Колко войни проведоха "комунягите" докато ги имаше и колко "прогресивните" хора?
  Какво твърдиш, че богатите олигарси не са виновни, а виновните са бедните им работници с недоплатения труд?

 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#52] от "glog":
  [quote#52:"glog"]С форумни хулигани, които вместо доказателства използват недоказани и недоказуеми обвинения и обиди, не споря[/quote]

  Чудесен начин да прикриеш приказването на общи приказки. Що се отнася до доказателствата, ти трябваше да ги приведеш, аз просто ти подчертавам, че нямаш такива.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Очевидно е, че приемането на много бежанци увеличава риска от атентати. Много по-трудно е да има качествен контрол над големи групи хора. Ако един на хиляда е терорист, то много скоро може да има стотици атентати в цяла Европа. Дори да приемем, че няма никакви терористи сред бежанците, приемането на много голям брой означава, че ще има гетоизиране на тези общности след години. А вчерашните атентатори са най-вероятно именно от такива маргинализирани общности. Не може да се приемат бежанци на кило без да има ясни стъпки за интеграцията на тези хора, след години пак ще има ново "Шарли ебдо". Очевидно, че трябва да се ограничи броят им и най-добрият начин това да се случи е да се намери бързо решение на конфликта в Сирия и да се ограничи достъпът на икономически и нелегални емигранти. За жалост това най-вероятно ще доведе до нови смъртни случаи по границите на Европа. Очевидно времената са тежки и трябва да се взимат трудни решения. Казвам го като човек, който е дарявал пари в помощ на бежанците и пак би го направил. Но трябва нещата да се вкарат в ред и да има някакъв план какво ще се случва.

 56. 56 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "luda_krava":

  Не, скъпа. Всеки луд от психиатриите може да възприема себе си за "Властелинът на пръстените".
  Изпълнителите на деянието, макар и инструмент в ръцете на своите водачи, стрелят срещи невинни и се взривяват в "името на Бога".
  Религията е смърт, защото е средството, чрез което се стига до крайния резултат. Тя е връзката между водачът и обсебените. Ако я нямаше религията, пастирът би бил просто един шизофреник, а не "връх" на пирамидата.
  Препоръчвам ти Ницше (Антихрист) и Ричард Докинс (Делюзията Бог).

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#54] от "stupid_american": ≪Чудесен начин да прикриеш приказването на общи приказки. Що се отнася до доказателствата, ти трябваше да ги приведеш, аз просто ти подчертавам, че нямаш такива.≫

  Stupid_american, нима не знаеш простата истина, че общите отрицателните доказателства са невъзможни? Че човек може да докаже, че е правил нещо някога, но няма как да докаже, че не е правил нещо никога? Възможно е само дъказването за едно единствено конкретно обвинение, и то не винаги. Например, аз мога да докажа че не съм убил някого, като представя доказателствено алиби. Но няма как да докажа, че никога през живота си никого не съм убивал.

  Нима не знаеш, че точно по тази причина в съда прокурорът трябва да обвини вероятния престъпник в някакво точно определено конкретно престъпление, и да го докаже? И чак тогава обвиненият трябва да опроверга това конкретно обвинение, зяа да не бъде наказан.

  Така че след като си заел позата на форумен прокурор, докажи своето обвинение, че съм бил слуга на Путин или на Русия, макар и само един единстен път. И аз ще ти докажа, че това не е вярно. Защото наистина никога не съм бил.

  Впрочем, аз не съм слуга на никого. И не съм чуждофил или чуждоман нито по посока на САЩ, нито по посока на Русия. Нито съм САЩ-офоб или русофоб. Аз съм бългаприн и защитавам, доколкото мога, интересите на България като държава. Което не ми пречи да оплюя САЩ, Русия или българския елит, когато те си го заслужават.

 58. 58 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#57] от "glog":

  Оф, много приказки за нищо. Явно много обичаш да говориш за себе си. Казвам, че нямаш никакво доказателство, че западът корумпира политическите елити в БИ или Северна Африка.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 59. 59 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Начина е един и има теории, че руснаците го използват - избиване на цялото семейство на доказан терорист/камикадзе, за да послужи за назидание на всички останали които биха се замислили за направят атентат. Да разберат, че не жертват само себе си, а цялото си семейство и всички близки.

 60. 60 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#58] от "stupid_american": ≪Казвам, че нямаш никакво доказателство, че западът корумпира политическите елити в БИ или Северна Африка.≫

  А къде ти е доказателството, че съм слуга на Русия? Или ти избягваш да отговаряш на подобни въпроси? Защото в досегашния ни спор точно за това ставаше дума.

  Впрочем, не очаквам отговор и спирам до тук. А доказателството за това, че САЩ корумпират всичко, до което се допрат, имам. Но ти и без това знаешщ, че съм прав. Достатъчно е да се сетиш за Марица - изток и за седмия реактор в Козлодуй. 61. 61 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#60] от "glog":
  [quote#60:"glog"] Но ти и без това знаешщ, че съм прав. Достатъчно е да се сетиш за Марица - изток и за седмия реактор в Козлодуй.
  [/quote]
  ???

  Изобщо не смятам, камо ли пък да знам, че си прав. Такива подмятания няма да направят лъжите ти по-истински. Нито пък споменаването на Марица-Изток и Козлодуй: няма никакви данни за корупция там.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Днешната ситуация в общият ни живот не се нуждае, само и просто от "либерална демокрация", Авторе - в нейните условия, както и сами се убеждаваме, светът на хората все по-трудно преодолява своята нехомогенност и вътрешното им противопоставяне, поради хобективно неравния им достъп до житейските и цивилизационни блага ...
  Вече и 70 години подир ВСВ, ние още газим джибрите на това, което ни е положено преди повече от два века време насам , а над това отгоре и по неистовия ни стремежа да променим условията и обстоятелствата на политическото ни хобщуване ...
  Накратко, либералната ни демокрация не носи методология на нашето достоверно познание, за успешното излизане на света ни от "кръговото", в което тя все още го върти ...

 63. 63 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#52] от "glog":

  Браво! Между другото коментар № 39 е много правилен! Умеете да се изказвате и да се защитавате. Хареса ми как с няколко изречения поставихте американчето на място. Дано само да не Ви изтрият, че някои потребителчета тук са с протекция.

 64. 64 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#5:"staska ‪‎Je suis France"]Проблемът започна от бившите европейски колонии. И ... криворазбраната толерастия[/quote]
  И това е само началото. Последните демографски анализи прогнозират, че половината от световният човешки прираст ще се случва в Африка; до 2050 година на този континент ще живеят 1,5 милиарда жители. Европа май трябва сериозно да се замисли или след години еврото ще се нарича афро. И докато някои "мислители" пробутват клишета и демагогстват, непобедимата природа ще реши всички проблеми на децата и внуците им. И в САЩ няма да се спасят.

 65. 65 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 388 Весело

  САЩ и Европа сами си създават тероризма, за да има с кога да се борят/да купуват оръжие!

  САЩ създадоха Ал Кайда, за да пречат на СССР в Афганистан! След 10 години храненикът захапа ръката на спонсора си, гътна им кулите в Ню Йорк!

  Когато убиха Осама САЩ се постараха да му създадат приемник и хопла извадиха от ръкава си Ислямска държава!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  [quote#65:"Читател на "Раб. дело" - помощ, Цензура!"]САЩ създадоха Ал Кайда, за да пречат на СССР в Афганистан! След 10 години храненикът захапа ръката на спонсора си, гътна им кулите в Ню Йорк! [/quote]
  очаквам идиотчета да подемат темата, че терорът в Париж е извършен от френските служби.

 67. 67 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#39] от "glog":

  Благодаря, Колега,
  В последно време не чета писалите преди мен, а ти си разгънал широко и достъпно, тезата ми от постинга под №62...
  Чудесно, мнозина тук ще обогатят знанията си по обща история на Европа ...

 68. 68 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#4:"Отнесен"]Метафората "война с тероризма" беше въведена в САЩ след 11 септември. Тя мобилизира хората, създава им представа за ясен враг."

  Що за клишета пробутвате на читателите си? Колко според вас са останали, които още да вярват на тази бутафория?[/quote]

  Е, човекът е професионален пропагандист,
  какво очаквате да пише...

  http://www.cls-sofia.org/bg/our-staff/Daniel%20Smilov-31.html

  а, че има достатъчно "вярващи" на подобни грантаджийски текстове всеки ден ни демонстрира този форум

 69. 69 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Смилов - КМЕТ на Париж!
  И без това парижани са свикнали с глупостите на платени либерални дякони.

 70. 70 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#61] от "stupid_american":

  Здравей СТУПИДо, дерзай!

 71. 71 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#5:"staska ‪‎Je suis France"]Проблемът започна от бившите европейски колонии. И ... криворазбраната толерастия. [/quote]

  ... бившите колонии тайно и полека бяха обладани от кремъл, респ. кагебе и натъпкани с савецко оръжие и надзиратели, пардон, сЪветници (по сЪветски)... и превърнати в Тирании, неистово печатащи фалшиви долари (образно и буквално казано)

  ... "толерастията" е производство на креатурите на третия интернационал, така ми се вижда...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 72. 72 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#39:"glog"]Но САЩ са богати, а след Виетнам те правят всичко възможно да не поставят под огън собствените си граждани, а да водят война с чужди ръце. И с чужда кръв. Така се създават талибаните, които са фанатизирани ислямисти и именно затова са избрани от САЩ за техни съюзници, и които са финансирани и въоръжени от САЩ,[/quote]

  ... факти, анализ... а евангелието - пак наопъки!
  ... руснаците влязоха за трети... ТРЕТИ ПЪТ в Афганистан... а американците били виновни в несъгласието си да бъдат избивани цивилни и насаждани с руско оръжие диктатури...
  ... а в Чечня... там производството на "терористи" как беше...
  а във Виетнам, Египет и Либия... ако искате да се върнеме и до гражданската война в Испания...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 73. 73 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#64:"Мърмор"] непобедимата природа ще реши всички проблеми на децата и внуците им. И в САЩ няма да се спасят. [/quote]

  ... "силата" природата срещу Колт - история с предизвестен край...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 74. 74 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Полша отказва да приеме мигранти след атаките в Париж
  Новото правителство не признава квотите за разпределение на бежанци

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 75. 75 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Един въпрос към автора, г-н Смилов: След бозите, които изписахте за "бедните бежанци", бихте ли казали колко приютихте във дома си за изхранване и обгрижване? Вие вярвате ли искренно в бозите, с които ни заливате или ги пишете да си изкарате хляба? Предварително Ви благодаря!

 76. 76 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#29:"daskal1"]Без активното включваме на тези диаспори в борбата против тероризма пропастта ще се задълбочава и в екстремния вариант ще подкрепя усещането за верска война.[/quote]

  Ех, ако и американците така бяха се грижили за активното включване на местните отряди на НСДАП, СА, СС и Хитлерюгенд в изграждането на Германия...

 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Статията остава впечатление за подсмърчане и хленчене на либерален демократ който вижда, че всичките му старания за промиване на мозъците и изкуствено внедряване на толерастията стремително отиват в канализацията. И прави последни опити да спре нещо което е невъзможно да се спре, проглеждането на хората за истината.

  Юмрук трябва за тези изверги г-н Смилов, юмрук в зъбите! Те само от това разбират, всякакви призиви от рода на "Скърбя за..., съпричастен съм..." само ги карат презрително да ни се смеят. Обявили са ни война, война на нас самите, на нашият свят. Е, на война като на война, за един наш загинал 1000 техни и да видим кой ще победи накрая.

  Ще ни щурмуват границите а толерастите ще ги посрещат с цветя като скъпи гости, това си е направо колаборационизъм и сътрудничество с врага. За такива неща във военно време разстрелват. От колко време тук във форумът разправяме, че срещу нас се води война а някои либералстващи философчета като Смилов ни убеждават да сме били хуманни и добросърдечни. Е, дори гьон като Оланд най-накрая го вдяна и го каза "Във война сме!".

  Така че всички хленчещи либерали да се махат встрани и да оставят мъжете с топки да оправят кашата която техните философствания сътвориха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#63] от "9l9na": Благодаря!

 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  [quote#39:"glog"]Третата причина е в създаването на големи и многобройни ислямски анклави в бившите колониални държави и в Германия. [/quote]
  Снощи и аз това си го мислех "Изпъдиха ви от колониите, решихте да си създадете колония на собствена територия, съвременни роби които да работят без пари мръсната и тежка работа която вие не искате.

  Добре, първото поколение може и да са съгласни. Защото са избягали от неописуемата беднотия в родината си, имат с какво да сравняват. Но второто и третото поколение вече се чувстват равни, тя и държавата все това им пропагандира, че всички са равни.

  Да ама не, оказва се че в реалността има една невидима но непреодолима бариера, синът на алжиреца е второ качество човек, има таван за него. И едно скрито но забележимо пренебрежение и натякване че той е второ качество човек. И съвсем естествено се ражда озлоблението и желанието за отмъщение".

  Като сложиш към това и исляма който по същността си е завоевателна религия, в комплект с високата раждаемост която дава усещането за нарастваща сила и се получава взривоопасна смес.

  Затова бяха тези протести тук срещу бежанците, поради тези ясно различими опасности в бъдещето. Но лакомията на някои да си имат персонален слуга и персонален ратай им замъглява разума. Отделно изключително мощната кампания на платените които си отработваха грантовете.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#67] от "dimko": Всъщност аз трябва да ви благодаря. И го права: БЛАГОДАРЯ.

 81. 81 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#79] от "Fred": ≪Снощи и аз това си го мислех "Изпъдиха ви от колониите, решихте да си създадете колония на собствена територия, съвременни роби които да работят без пари мръсната и тежка работа която вие не искате.≫

  Точно така е. Нещо повече, разширяването на ЕС на територията на почти (без руските територии) на цяла Европа, че и дори извън нея (дълго време поглеждаха към Турция) има като основна цел разширяването на вътрешния пазар на ЕС, а не еднакво бързото развитие на всички членки на на ЕС. Това следва от внимателния анализ както на особеното дефиниране на избирателната пропускливост на вътрешните граници на държавите-членки, така и от анализа на вътрешната управленческа структура на Съюза.

  Колкото до лакомията, за която пишете в последния си абзац на този коментар, тя не е единствената и дори не е най-важната причина за тяхното изглеждащо необяснимо странно поведение. Но проблемът е сложен и не е за коментар в този, а и във всеки друг интернетфорум.
  à è ѝ ò „″ –

 82. 82 Профил на seirdji_jovo
  seirdji_jovo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До автора:
  Амиииии...., неееее..... тази статия е закърпена с несмислени изводи от разхвърлена фактология, които сте се напънал да подредите в някаква логическа нишка, която от своя страна е напълно лишена от смисъл. Мдааа....

 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  [quote#81:"glog"]има като основна цел разширяването на вътрешния пазар на ЕС, а не еднакво бързото развитие на всички членки на на ЕС. [/quote]
  Известно време от началото на демокрацията и аз живеех с илюзията, че ще им бъдем полезни като евтина работна ръка тук в държавите ни. Имаме високата квалификация за която непрекъснато плачат работодателите, отваряме вратите за западните компании, малко инвестиции в технологиите /парите те ги имат/ и ставаме новият Сингапур или поне Китай.

  След като минаха 5-6 години и това не ставаше почнах да се замислям. Особено след 1997г, дотогава да кажем комунистите ни бяха виновни. И постепенно стигнах до мисълта, че на тях евтини работници не им трябват, дори обратното, опасни сме защото ще им крадем от ТЕХНИТЕ работни места. А там профсъюзите и общественото мнение са силни, малко да се разклати системата и падаш от власт.

  Така разбрах, че основното с което сме интересни за тях са ПАЗАРИТЕ ни. Да произвеждаме каквото си искаме, да се оправяме както можем, важното е да имаме пари за да купуваме стоките ИМ.

  И особено въоръженията, много смешно ми беше да наблюдавам как дори един Станишеф въртеше на пръст мощни западни държави, обещае им някаква голяма сделка и хоп, почнат да се навъртат наоколо видни западни личности. Но то обещаното не е като даденото, той прибираше изгодата от обещаното а пък даването го оставяше на тези за след него.

  Това е положението, трябва да се гледа света без илюзии и намира начин между мощните интереси на големи държави да се намери пътят и за малкото ни корабче. Сами да си го търсим, не да се надяваме че някой ще се сети за нас. И е добре да не сме сами защото тези неща не са единствено само за нас но и за целият бивш соц.лагер, в една или друга степен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  [quote#53:"makadam"]Какво твърдиш, че богатите олигарси не са виновни, а виновните са бедните им работници с недоплатения труд? [/quote]
  Комунизмът (или съветския модел) не бе изнесен вън от границите на СССР от богати олигарси, а от бедните им изгладнели работници, въоръжени с Шпагин и винтовки.

  А иначе тук можем да си чешем езиците какво трябва да се прави, и как, но се сещам и за нашите роми. Колко време ще ни трябва да ги убедим, че сексът с малолетни момичета на 10-11 години е противозаконен? Които иначе са много добре информирани какво трябва да получи една млада майка, и какви суми се отпускат за първокласниците. Може би самите власти не се вълнуват много-много те да се очовечат?

 85. 85 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Отново класически опорни точки от Смислов, тягостни за четене и запалянковски по същество. Не че няма и истини, но повечето от тях са хиперболизирани като в най-добрите марксистки традиции. Дълбоката убеденост в правотата и липсата на каквото и да било съмнение в пропагандните тези на автора, за съжаление, са характерни за чугунените комунисти от дружество "Георги Кирков", нежели за либерален "мислител" като Данито. Но, викат, времето било такова.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#72] от "o_sando":

  Глупости,всички нормални знаят,че Русия няма пари да се обръсне,няма технологии и е толкова изолирана и изостанала,че си стои в собствените миазми и не може да спонсорира режими и да предизвиква кризи по света.Сверявай опорните точки,че се излагаш

 88. 88 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Партизанската война няма нищо общо с бедността .
  Това е борба за власт !!!

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 89. 89 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":
  "Това което ни предлага автора"

  Всъщност, авторът не предлата нищо, а само набелязва проблемите. Той обаче не е единствен - дори политиците не знаят, какво да правят в момента. Атеннаторите имат простички искания: "Оставете Сирия и ИДИЛ на мира. Не се месете в работите ни.". Какво следва оттук нататък? Бомбенето на ИДИЛ ще бъде най-грешната стратегия, след като терористите са вече в домовете ни и продължават да прииждат. Те са първата ни цел.

 90. 90 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#87] от "pavur":

  ... ако ти се чете (а определено имаш нужда) - чети, ако ли не продължавай с определянето на исторически факти като "невъзможни" и "глупости"...
  (защо ли съм сигурен, че нищичко няма да прочетете обаче...)
  хахахахахаха

  http://echo.msk.ru/programs/code/1657808-echo/
  Ю.Латынина: Исламисты не успокоятся, пока Нотр-Дам не станет Мечетью Парижской Богоматери

  А. Илларионов (жж): «Бредовые версии» (с). 15.11.2015г.:
  1. До 1993-94 гг. (до массового применения насилия в ходе Октябрьской мини-гражданской войны на улицах Москвы и до начала Первой чеченской войны) жертв терактов в России почти не было. А затем начался их заметный рост. Это случайность?
  2. Резкий рост числа жертв терактов (столбики оранжевого цвета) наблюдался в 1995-96 гг., в 1999 г., в 2002-04 гг. Не напоминают ли эти даты о рубежах в политических (избирательных) циклах в стране, пока они (избирательные циклы по выборам парламента и президента) в условиях полусвободного политического режима еще кое-что значили?
  3. После формирования жесткого авторитарного режима в России (к 2004 г.) число терактов заметно снизилось. Устранение политического (избирательного) цикла привело к устранению террористического цикла?
  В статье приведена табличка с терактами.
  …………………………..
  «Полагаю, что европейские страны и европейские правительства не должны будут сильно удивляться, если весной следующего, 2015-го, года развернется массовое движение, своего рода «Исламская весна», но не в арабских странах, а в Европе. Это [движение] будет нацелено на дестабилизацию некоторых европейских стран. Чтобы отвлечь внимание и энергию европейских лидеров как раз в то время, когда г-н Путин попытается воплотить в жизнь свой неоимперский план на территории бывшего СССР».
  А. Илларионов: «Предупреждение об операции «Исламская весна 2015 г.» в Европе». 10.01.2015г.
  А. Илларионов: « Еще раз о предупреждении «Исламская весна 2015 г.» в Европе». 14.11.2015г.
  ……………………….
  «Союзническая коалиция, созданная гением и усилиями генерала Сулеймани, в настоящее время включает в себя вооруженные силы 6 участников – Ирана, России, Асада, шиитского правительства Ирака, Хезболлы, а также ИГИЛа.
  На сегодняшний день практически единственным противником этой коалиции, подвергающимся ударам со стороны всех участников этой коалиции (кроме Ирака; со стороны России – 55 ударов из 57), являются подразделения сирийской умеренной и исламской оппозиции, выступающие против режима Асада и получавшие подготовку, тренировку, оружие от США".
  А Илларионов: «Братья по оружию. Международная коалиция им. генерала Сулеймани». 08.10.15г.

  *** и едно въпросче от мен: как става така, че путин "бомбардира" идил, а ответният удар се състои в Париж, а не в Москва... м?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2725 Разстроено

  До коментар [#89] от "volarok":
  Статията се вписва в туркофилската политика на днешното ни правителство според която Турция трябва да бъде поощрявана затова че подпомага ИДИЛ и пълни Европа с бежанци вместо да и затворят завинаги пътя към ЕС. Днес по Нова още един виден туркофил - Коритаров настояваше за бързо приемане на Турция в ЕС за да се решели проблемите с бежанците.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  "... бежанци и тероризъм – да се разглеждат отделно."
  Колко пъти трябва да се обясни,че това не са бежанци.Някои са икономически имигранти,някои ,просто терористи.

 93. 93 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Любопитно

  [quote#70:"makadam"]"stupid[/quote]
  Как се произнася тази дума, "с тъп" или само "тъп"? Иска ми се да не обидя някой дри той да го иска!

 94. 94 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#92:"rosiraycheva50._"]Колко пъти трябва да се обясни,че това не са бежанци.Някои са икономически имигранти,някои ,просто терористи. [/quote]
  Някои са просто нашественици, а други навлеци, но трябва да признаем, че те всички са деца на западната демократуризация!

 95. 95 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 646 Гневно

  САЩ разрушиха държавността в Ирак. В Сирия също положиха големи усилия да я разрушат. Ето кой насърчава тероризма !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 96. 96 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Депортация на всички, които нямат паспорт и виза, пък и за по-старите нашественици, които са се възползвали от милозливостта и доверчивостта на западните страни. . Щом са се навлекли в Европа и харесват НАШАТА система, обратно по родните си места да си построят такава система. Не трябват бомби и войски в Сирия и Ирак. Да се върнат милионите млади мъже, нахлули в Европа, те да воюват за родините си ТАМ. Европейските младежи нямат работа в Близкия изток

 97. 97 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#13] от "manu_chao":
  Прав сте! Да припомня само, че почти всички български ходжи ходиха да учат в Саудитска арабия, всички джамии се построиха със саудитски пари. Но засега си траят, щото положението още е мътно и все още полицията всява малко респект

 98. 98 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Бежанската вълна неможе да се разглежда отделно от тероризма,защото тероризма е предизвикал тази вълна за вкарване бойци на ИДИЛ в Европа.Трябва да очакваме нови терористични атаки,които не са задължително да бъдат във Франция.

 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#90] от "o_sando":

  Благодаря за линка. ПРЕКРАСНО начало, засега само до там съм стигнал но е изключително впечатляващо.

  За кой ли път не мога да си обясня, как така в тази толкова мачкана и унищожавана руска интелигенция и все пак оцеляват макар и малко но изключително качествени интелектуалци? А при нас уж нещата ни са доста по-добре а посредственост до посредствеността.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  [quote#87:"pavur"]всички нормални знаят,че Русия няма пари да се обръсне,няма технологии и е толкова изолирана и изостанала,че си стои в собствените миазми и не може да спонсорира режими и да предизвиква кризи по света.[/quote]
  Явно си някой пубертет който не е живял по онова време на социализма когато износът на революция беше официалната политика на СССР. И естествено под строй помагаха и соц.страните. Бледа ти е фантазията какви огромни ресурси се хвърляха за това, като се започне от финансирането и обучаването на кадри и се стигне до директно участие на военни под формата на "съветници". "Съветници" които летяха на руските изтребители и се сражаваха в руските танкове.

  Руснака може да е на хляб и картошка но за световното господство и от тях ще се откаже. Ако не доброволно ще го принудят. Не я познаваш тази страна, макар че явно ти е любима.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK