За двойната нетолерантност в Европа и слоновете без родители

За двойната нетолерантност в Европа и слоновете без родители


Когато става въпрос за нетолерантност и толерантност в европейските общества, мнозина пропускат, че всъщност има две противостоящи си групи на нетолерантни хора.


Едните идват в Европа като нашественици, без да имат никакво желание за интеграция, с агресивно очакване държавите, към чиито системи за социално подпомагане са се прицелили, да удовлетворяват всичките им претенции, без да изискват в замяна нищо от тях.


Те са нетолерантни към гражданите на тези държави, към начина им на обличане, към културата им, към религията им, към чувството им за хумор. Нещо повече - те ги ненавиждат.
В едни други времена доста от тях биха извадили ятагана и биха раздали масово своята "справедливост", за да подредят света по начина, който на тях им харесва. Няма какво да се лъжем - най-яростните главорези (и в буквалния смисъл) на "Ислямска държава" са етнически араби, но също така и граждани на страни като Франция и Великобритания. Европа си ги отгледа и те не случайно станаха такива.


От другата страна е групата на нетолерантните граждани на тези държави, слагащи под общ знаменател всички чужденци. Те не различават онези, които са се интегрирали в обществото им и с честен труд и уважение към цивилизационните и културните достижения и ценности допринасят за местното икономическо и културно развитие.


Тази група забравя, че голяма част от имигрантите в страните им са били привлечени, защото в даден момент някой е трябвало да върши тежка физическа работа, за която не е достигала работна ръка или се е струвала "долна" за европейците.


Мюсюлманите във Франция например съвсем не са там от вчера. Те са докарани от държавата масово след Втората световна война от колониите, за да изграждат наново съсипаната от войната инфраструктура. И понеже обществото ги е възприемало като втора категория хора – ниско платени социални еквиваленти на робите - те са държани с погнуса извън градовете, в оградени гета. Подписвали са договори, задължаващи ги да се върнат след няколко години по родните си места, но икономическият възход на страната е изисквал все повече и повече тежък физически труд, твърде много за някои "аристократични" французи - и договорите на мюсюлманите от бившите им колонии са били удължавани. (Впрочем колко от вас днес биха отишли да работят в "Чистотата" на София например?)


Междувременно, в гетата, в тази ничия територия (във всеки смисъл), са се родили техните деца и са израснали там, без да се идентифицират с каквото и да е освен с усещането за отхвърленост и нищета, а крачката от това до омразата, обвинението и агресията е малка. Едва през 90-те години френската образователна система осъзна мащаба на проблема с неинтегрираните си граждани от мюсюлмански произход и започна да търси решения. Това беше времето, когато френският национален отбор по футбол изведнъж се преобрази и в него останаха един-двама етнически французи. Сякаш Франция един ден се събуди и осъзна, че след някое и друго десетилетие повече от половината от населението й ще произлиза от бившите й колонии.


Не всяко дете от гетото обаче има шанса да стане Зинедин Зидан, защото се иска не само талант, но и много труд и доста късмет, за да достигнеш до позиция французите да те уважават. Много по-лесно е да респектираш с автомат в ръка.


В този смисъл резултатът от погнусата на стара Европа днес раздава своето "правосъдие".


Това обаче е не толкова на акт на религиозна омраза, колкото на социална. Гетото на Европа разстрелва хора и подхранва с бойци "Ислямска държава".


Преди време гледах по канал на "Дискавъри" филм за стадо от слонове убийци, нападащи агресивно и без причина хора, противно на традиционния мирен нрав на тези животни, докато не бъдат застрашени. Оказало се, че родителите били избити от бракониери, когато те били малки, и при липсата на инстанцията на възрастния, който да възпитава и да дава модел за поведение малките слончета пораснали в условия на абсолютна свобода - без задължения и санкции - и се превърнали в агресивни убийци.


В значителна степен нещо подобно се случва в Европа, и то не от днес. Просто днес слоновете са достатъчно пораснали, за да започнат да убиват. Виновен е обаче и онзи, който ги остави да растат в собствената си къща в условия на абсолютна свобода.


Впрочем циганите (а и не само те) в България също растат в условия на абсолютна свобода. Беззаконието, погнусата и бедността в страната родиха много гета, а попарата от това тепърва ще си я сърбаме.


При кризи, когато има напрежение по оста свои-чужди, принципно стоящите в средата неутрални хора, които винаги са много повече от тези в крайностите, също се радикализират. В такива моменти трябва да направят своя избор кое от ценностите им съответства на "своето" и кое трябва да бъде отхвърлено като "чуждото", кое е тялото и кое болестта.


При всички случаи наблюдаваме криза на имунитета на Европа в момент, когато тя прогресивно се разболява. Ясно е, че трябва да се действа решително, но продължава да се спори кое е тялото и кое вирусът, кое трябва да се атакува и кое да се спасява.


Сигурен съм, че много от отговорите на въпросите днес вече са дадени от историята, пълна с грешки. Една от най-големите грешки на Европа е произтичащата по някакъв начин от колониализма вяра, че старите европейци могат да поканят в дома си чужденци да им слугуват, но да не искат след това да им седнат на масата, да се хранят заедно с тях, не дай Боже, някои от тях дори да поискат да се променят порядките в къщата им.


Погнусата на европейците от другите, както и от черната работа, която много от имигрантите вършат, е една от основните причини днес Европа да е пълна с невъзможни за интегриране хора. Европа трябва генерално да преосмисли провалените си интеграционни политики и да покаже напредък в това отношение. Едва тогава въобще трябва да се поставя въпросът дали е редно  да се отварят границите й.


Когато България се справи с циганските гета и интегрира циганите, превръщайки ги в актив на икономиката и културата си, тогава евентуално можем да опитаме да приложим успешния модел и спрямо чужди на европейските ценности хора. Това не е някакъв абстрактен проблем, а съвсем конкретна тенджера под налягане, която вдига все повече градуса си и е въпрос на време да гръмне.


Време е Европа да подреди собствената си къща. България също.


Авторът е бивш журналист от "Дневник". В момента работи в САЩ, но често пътува до България. Текстът е първата му реакция във "Фейсбук" на атентатите в Париж. Публикуваме го с неговото съгласие. Заглавието е на редакцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Айде уважаемият автор, да ми обясни благодарение на коя група Европа се е съхранила християнска - групата на толерантните ли ?

 2. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Прав е.
  Само че лекарството е горчиво и включва принуда.
  Само с изливане на пари и прекръстване на циганите в роми няма да стане.
  Трябва страх от Закона.
  А за да има страх от Закона - първо трябва да има Закон.
  А не разни Цацаратури, Ханко Брат-ци, Яневи и ПетяВладимировата Мариана Тодорова.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Хващам се за последната част от текста - господине, не ние трябва да интегрираме циганите, а те трябва да се интегрират. Има огромна разлика. Живял съм доста време в чужбина и сам съм се интегрирал там и в работната и ежедневната среда, никой нищо не ти дава и подарява Изискват се трудолюбие, коректност и постоянство.

 4. 5 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 294 Неутрално
 5. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "neznaiko.bg":
  [quote#4:"neznaiko.bg"]Живял съм доста време в чужбина и сам съм се интегрирал там и в работната и ежедневната среда[/quote]
  Защото нямаш друг избор.
  Ако имаше друг, по-лесен изобр и беше прост, нямаше да го направиш.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 7 Профил на nothing_else
  nothing_else
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само да вметна. Мой приятел, който дълги години учи и живя във Франция каза следното. Правилата там се спазват, но ако за една работа при равни условия (квалификация, стаж, образование) кандидатстват местен французин и французин от арабски произход, вторият знае че няма никакъв шанс. Трябва да е видимо по-добрият избор, за да пробие. И двете страни го знаят, но това се замълчава и се смята за некоректно да се споменава. В защита на французите каза, че същото се отнася и за всеки източноеврепеец или друг пресен имигрант.
  Не че в България с циганите не е същото.

  https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E
 7. 8 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Започнах да чета и си казах, че от Дневник най-сетне са прогледнали, но, уви, продължават с политкоректните бълвочи. Въпрос към автора - защо аз да съм виновна на някого, който не сиак да се интегрира? Защо да го храня и поя през целия му живот, само и само за да не се ядоса той и да ме гръмне. правилата са за всички - когато отидем в БИ искат от нас да спазваме техните правила, обратното също трябва да важи. И да няма квартали в европейските столици, където полицията не смее да влезе - ако трябва и жандармерия, и армия да влизат, но редовно да бъдат прочиствани от търговци на оръжие или дрога, на нелегални, педофили, които се издържат от това, че четирите им жени се водят самотни непълнолетни майки, аккто и да се проверява какво точно се проповядва в техните джамии и за подстрекателство към насилие да ги вкарват на топло за дълго, ако не и завинаги!
  Аман от лигльовци, които не могат да разберат, че интеграцията е двупосочен процес!

 8. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  Някога е имало гета пълни с европейци. Вършели са черната и ниско платена работа. И са били смятани за втора ръка. И са създавали много проблеми.
  Постепенно се "интегрирали" (общо взето образовали) и спрели да вършат въпросната кофти работа. Та почнали да внасят нови черноработници. И те почнали да правят проблеми.
  Та въпросът е след като и те се интегрират какво става с "непривлекателните" работи.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 10 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  (Впрочем колко от вас днес биха отишли да работят в "Чистотата" на София например?)
  ...........................................................................................
  И какво ли си мисли авторът, че работят болшинството от 2,5 милиона българи на Запад. Знае ли той че повечето от нас с удоволствие биха започнали работа в местната Чистота. И каква е заплатата на чистача в Париж и тази в София ? Знае ли авторът че на Запад се използва техника,която прави тази мръсна работа приятна? Предполагам че и авторът би хванал метлата, ако някой му предложи тази позиция в Париж. И след като арабите не учат, трудно може да се намери за всички тях работа на бюро...

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 10. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 720 Неутрално

  уважаеми колеги, интеграция може да има единствено и само на база ЗАКОН! не индивидуална емоционалност, групови предрасъдъци и морално-етични разсъждаваници!
  ЗАКОН, с огромна сила във всяка точка на територия или общество.
  та да питам, имаме ли?

 11. 12 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#2:"zxp53317185"]Европа се е съхранила християнска - групата на толерантните ли ? [/quote]

  Точно на нея! Благодарения на нея успяват съжителстват - католоци, протестанти, лютерани, православни, и т.н. И толерантноста не трябва да се бърка с ненакзаността.

  Моралът не е порок!
 12. 13 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#7:"nothing_else"] В защита на французите каза, че същото се отнася и за всеки източноеврепеец или друг пресен имигрант.
  Не че в България с циганите не е същото.[/quote]
  Ако тези общности сами отлъчваха вредните елемети сред тях положението може би щеше да бъде различно. Има социологически проучвания обаче, според които 15% от мюсюлманите не биха се свързали с властите, ако знаят, че техен познат е терорист, а 25% смятат, че е оправдано ислямът да бъде налаган с насилие. Така е и с нашите цигани - те все чакат държавата да им дава и смятат за нормално да не работят и да крадат,а точно тези цигани, които се интегрират в нормалното общество и се захванат д аучат или да работят или биват обратно завличани в блатото (примерно младежи и девойки, женени в ранна възраст, поради което спират да учат0 или биват отлъчвани от клана

 13. 14 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Статията е леко елементарна. Авторът и забравя, че т.н. интеграция всъщност е възприемането на един потребителски модел на поведение , който е далеч от източния спиритуализъм. Просто има различни хора и западняците сбъркаха, като искаха да направят своя модел универсален. Сега берат плодовете оттова.

 14. 15 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Слаби лидери и двойни стандарти -Нормалните да спазват законите ,а другите "ако не им нарушаваме правата".

 15. 16 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#10:"Venci Mirchev"]И след като арабите не учат, трудно може да се намери за всички тях работа на бюро... [/quote]
  Точно там е работата - някои дори езика не искат да научат, камо ли да се насочат към някакво конкретно професионално образование! И като нищо не знаеш и не можеш, какво може да стане от теб, освен чистач,а ако го смяташ за нещо под нивото ти - търтей на държавна хранилка и/или престъпник!

 16. 17 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Време е да се тропне по масата...!
  Съжалявам, отнесох се! За малко си представих, че Европа има политици с топки и не е пропита от толерантност, комунизъм и ислямизъм! Та тук дори медиите не смеят да гъкнат! Заливат ни с малоумни статийки и никой не смее да поеме отговорност! Само си я прехвърлят!

  Искрено завиждам на САЩ, Русия и Китай, които имат ТОПКИ.

 17. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Нека авторът да даде рецепта за интегриране на циганите.Лесно е да се каже,че има проблем с интеграцията на циганите.Предложи решение на проблема.Защото проблем с циганите има и в Унгария,Румъния,Чехия,Сърбия,Словакия,Албания.Гледах по"Нешънал джиографик"филм за живота на американските цигани.Нямат никаква разлика с нашите-същият манталитет и поведение.Дори Франция ни ги връща,а същото искат да правят и скандинавските държави.Не можеш да интегрираш хора,които не желаят.Те искат да си живеят по техният начин-без да се образоват,да не работят много,да не плащат данъци и ток,да си строят къщи без необходимите разрешения.От малки ги възпитават,че плащането за каквото и да е е лошо.Имам приятел учител и той ми е казвал,че когато от училището организират безплатна проява,всички цигани са там.Но ако трябва да се плати и един лев,нито един циганин не присъства.

 18. 19 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 498 Неутрално

  И вместо по цял ден да ни обвиняват, колко са нетолерантни европейците, да хванат да се поучат от една дойстона малка държавица, на ръба на пропастта - ИЗРАЕЛ!!!

 19. 20 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Статията е много политкоректна, но в никой случай не отразява действителния мащаб на проблема - провала на Западна Европа да се справи с мюсюлманите си.
  Защото едната група няма желание да се интегрира, а другата е извратено толерантна - предпочиташе да ги храни, отколкото да им вменява и задължения. Същата картинка виждаме и у нас.
  Защо няма същия проблем при други етнически малцинства и групи при еднакви условия за развитие?

  [quote#6:"Никола Георгиев"]Защото нямаш друг избор.[/quote]
  Аз мисля, че не е само въпрос на това дали имаш или не избор, а на ценности, които притежаваш или не.
  Амбицията да напредваш професионално, духовно, културно идва от ценностната ти система. Затова нашият съфорумник се е интегрирал - защото е искал да го направи.

 20. 21 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Имало някога едно семейство - татко, мама, дете и куче. Задружно си живеели те, докато един ден детето не открило, че по кучето пълзят бълхи.
  - Татко, мамо - изтичало то при тях - кучето има бълхи! Трябва да направим нещо!
  - Нищо няма да правим! - отсякъл бащата, който бил модерно мислещ човек - Бълхите имат право на съществуване, кучето трябва да се научи да живее с тях!
  И оставили кучето да си живее с бълхите - по-скоро оставили бълхите да си вилнеят на воля по животинката...
  След време обаче детето забелязало и кърлежи.
  - Татко, мамо! Кучето е цялото в кърлежи! Трябва да му помогнем!
  - Не трябва да му помагаме! - заявил отново таткото, който бил умен и демократичен мъж. Кърлежите имат права, кучето е длъжно да се научи да живее с тях! Детето се натъжило, защото обичало кучето си, но нямало какво да направи - така повелявали ценностите на баща му. Оставили и кърлежите да дебелеят спокойно по кучето, а то вече било цялото проскубано и се дръгнело до кръв. След седмица детето забелязало, че кучето слабее, и отново отишло при родителите си
  - Татко, мамо! Кучето е цялото в бълхи и кърлежи и не мяза на нищо; освен това отслабва и подозирам, че има глисти! Не може ли да направим нещо? Намерих една фирма, предлагат средства за вътрешно и външно обезпаразитяване....
  - Нищо не трябва да правим! - прекъснал го ядосано таткото - Щом са се заселили в него, кучето е длъжно да осигури на глистите достойни условия за съществуване. А фирмата, за която говориш, е екстремистка организация, проповядваща омраза! - Добре де, но не може ли поне да го храним в къщи, а не на двора? Отслабнало е и уличните кучета влизат и му крадат храната - примолило се детето.
  - Не - отсякъл бащата - Това е дискриминация! Уличните кучета имат същите права, които и нашето.
  И така я карали още известно време, след което кучето умряло, майката напуснала таткото, той пък заживял с друг мъж, а детето разбрало две неща: организъм, който не убива паразитите, е обречен, а мъж, проповядващ толерантност, неизменно се оказва педераст.

 21. 22 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Анализа на г-н Хавезов е доста "повърхностен" и непълен
  -И вероятно съвсем целенасочено се пропуска най главното в проблема.Мигрантите са доста хетерогенна група и наистина има една малка част от тях които искат а и са се инегрирали в новите си "Родини".Друга много по голяма обаче нито са нито искат.Ако някой наистина иска да намери някакво решение на проблема,първото което би трябвало да се анализира е -кои/коя група са тези които са се интегрирали и кои не и защо?Има много мигранти от колониите -Индия,Филипини,
  Виетнам Тайма,в които религията не е християнска или
  (европейска) или от Африканските колонии(тези с християнска религия) .От тези ех-колонии хората много добре се инегрират в Еропа или Америка.До този момент(поне на мен)не ми е известно някой индиец или виетнамец или филипинец да е взривил бомба или да е убил някой просто затова защото е девета дупка на кавала в -беден ,болен или неук.Ето това е проблема който се замаскирва и омаловажава.А има и християни бомбаджии и терористи.Тогава ? Еми тогава нека се помисли защо на едните аутсайдери даже колкото и да им е трудно положението не посягат към пищова и защо други го правят.Не е толкова трудно да се разбере.

 22. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2147 Любопитно

  "Авторът е бивш журналист от "Дневник". В момента работи в САЩ"

  Нека позная - не е в "Чистотата" на Ню Йорк, нали?! По въпроса за двойната нетолерантност.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 23. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#16] от "pupil24":

  Не е точно така. При еднакви предпоставки, местният винаги има предимство.

 24. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  Дойде времето за КАЛЪЧКАТА . Видя се , че либерастията е ЯЛОВА и ражда БУРЕНИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 26 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Една от най-големите грешки на Европа е произтичащата по някакъв начин от колониализма вяра, че старите европейци могат да поканят в дома си чужденци да им слугуват, но да не искат след това да им седнат на масата, да се хранят заедно с тях, не дай Боже, някои от тях дори да поискат да се променят порядките в къщата им.[/quote]
  Не съм съгласна - този абзац пък си е направо манипулативен!
  Как да не ги допуснаха до масата си, като им дадоха даже половината от нея? Отнасяха се дискриминационно към работници от България, Румъния, Полша и останалите бивши соц държави, докато ферджетата имаха (и имат) всички възможни права - социални, образователни, здравни и т.н.! Организираха им непрекъснато курсове по езика, и промениха законодателството си в тяхна полза! Допуснаха ги и в политиката! За тях остана само едно малко нещо да направят - да се потрудят. А те и това не искат!

 26. 27 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Поредния толерастен тюрлю гювеч.

 27. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#4] от "neznaiko.bg":

  Вярно че си незнайко, правилно пише автора, "Време е Европа да подреди собствената си къща.", Европа а не чужденците.....
  Още повече че имаме жив пример в България, в 1956-57 Тато се зае изкъсо с цигани, бандити, бродяги, зози, суинги и за нулавреме въведе ред...
  До 1989 много софиянци въобще не знаеха че има цигани...
  А крадването от къра на чепка грозде водеше до дълго седене зад оградата......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#26:"Orchid"]докато ферджетата имаха (и имат) всички възможни права - социални, образователни, здравни и т.н.! Организираха им непрекъснато курсове по езика, и промениха законодателството си в тяхна полза! Допуснаха ги и в политиката! [/quote]
  Това вярно, особено в 50-те и 60-те, ама САМО ако се съобразяваха с ВЛАСТТА на България, иначе Сокола дисидент, оти е стоял мислиш в затвора, за притежаване на оръжие? Йок!!! А Кошлука, за непремерени приказки, от общ характер само, и те ти Старозагорския не централен......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 30 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#24:"wallenstein"]Не е точно така. При еднакви предпоставки, местният винаги има предимство.
  [/quote]
  Нямам преки наблюдения от Франция, но във Великобритания например е същото отношението към хората от ИЕ, мога да кажа, че ако избират между източноевропеец и арабин/мюсюлманин ще изберат втория, не знам защо. И все пак досега никой маргинализиран българин, румънец, поляк, унгарец или пък индиец, китаец и т.н. не знам да е направил атентат и да е убил десетки и стотици хора, защото не искат да живеят според неговата религия.

 30. 31 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#12] от "dnk":

  [quote#12:"dnk"]Благодарения на нея успяват съжителстват - католоци, протестанти, лютерани, православни, и т.н. И толерантноста не трябва да се бърка с ненакзаността[/quote]

  Вкара си автогол, понеже тези всичките които ги изброи са християни, пък и си личи че не си много запознат с историята на Европа. Хан Тервел и Карл Мартел - ако бяха и те толерантни ?

 31. 32 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#18] от "robocop1":

  Забравили сте една от страните с най-много цигани- Франция. Само че цигани като по филмите- придвижващи се с катуни * в днешно време-каравани, предоставени им с държавна помощ,със собствен социален ии културен модел. Никой не им се меси, дори децата им не са длъжни да ходят на училище (имат специални паспорти без постоянен адрес). Във всеки град има специално място, където могат да паркират, с химически тоалетни, душове и т.н. (нещо като къмпинг). Резултатът-сред тях няма крадци, нямат нищо общо в българските, не правят проблеми и си живеят спокойно. Вярно, не са интегрирани, но няма и особена нужда да бъдат. Не знам дали този модел може да се приложи за нашите (не че имаме финансовата възможност да го направим), но определено трябва да се намери някакво решение.

 32. 33 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Най-после автор който е вникнал в същността на проблема, поздравления.!
  Това което се случи във Франция е ужасно,
  Но, по стар френски обичай, се търси външна причина.
  Първо, проблема не е в Сирия а в самата Франция, ще видим, че в хода на разследването ще се установи, че извършителите са французите, които никога не са били в Сирия. Това са араби с френски паспорти от гетата, които нямат никакъв друг шанс за изява, непрекъснато дискриминирани, и неглижирани, от страна на французите с френски произход.
  Второ, Франция е в гражданска война поне от 15 години,
  някой някъде да споменава, че във Франция се палят по 35 000 коли на година?
  За това обаче не се говори, все едно е нещо в реда на нещата. Просто палещите коли, са решили да предприемат по радикални действия, тъй като никой не им обръща внимание, а и съществуването им няма никакъв смисъл. И не, не са ислямисти,защото никой не ходи в джамиите освен няколко старци.
  Проблемът е изцяло социален, както и проблема с нашите цигани. И не, не давам съвети за интеграция, просто смятам, че не трябва да допускаме същата грешка, а именно,
  да отричаме, че имаме цигани и,че имаме проблем.

 33. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Има един руски израз:"В чужой монастырь со своим уставом не ходят."На чуждо място се подчиняваш на съществуващите там правила, порядки, обичаи,закони и пр..Особено,когато си отишъл там доброволно.

 34. 35 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Само с едно не съм съгласна : НЕ ние сме виновни.

  А това , че са ги гледали с погнуса е вярно , но вярно е и , че не са ги накарали насила да идат , както в XVII век.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 35. 36 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А по въпроса за толерантността- в крайна сметка навсякъде в Европа ( може би освен Белгия и Люксембург), работодателят ще предпочете местен бял отколкто местен тъмнокож или източноевропеец. И аз имам наблюдения от Англия и там определено ние сме на последно място сред желаните работници. Но и в България е същото за чужденците ( а и за циганите), даже много по-зле. Всичко зависи от гледната точка- дали ние сме дискриминираните или тези, които дискриминират.

 36. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 824 Любопитно

  Добър материал,като изключим някои малки забележки. Точно така трябва да се говори за проблемите - обективно / доколкото собствената субективна точка позволява / ,прямо и ясно. Залъгването,заравянето на главата в пясъка,осланянето на "лесни" популистки решения само задълбочават проблемите.....

 37. 38 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#33] от "Kurti":

  Много правилно, най-лошата реакция е именно да се отрича, че има проблем. Разсъждения тип "те не искат да се интегрират" няма да доведат до добро...

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#21:"Sabbath"]а мъж, проповядващ толерантност, неизменно се оказва педераст.[/quote]
  Ами преди малко повече от половин век имаше един мъж, който не проявяваше толерантност към вас. И него не го харесахте. Което ме навежда на мисълта, че дори и за теб не всеки мъж, проявяващ толерантност, е педерст, ако проявява толерантност именно към тебе. Така че дай нов виц с нова поука.

 40. 41 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#38:"tediblabla"]Много правилно, най-лошата реакция е именно да се отрича, че има проблем. Разсъждения тип "те не искат да се интегрират" няма да доведат до добро... [/quote]
  Решения тип "как да им угодим, за да не ни взривяват' пък съвсем няма да доведат до добро. Има хора от такъв произход, които се интегрират - значи може, ако някой иска. Не може да искаш европейски стандарт на живот, но шериатско законодателство. Благоденствието на Европа се дължи на първо място на нейната култура, на нравите, аккто и мизерията в БИ се дължи на техните нрави - при техните разбирания за чест например, какво може да с еочаква, освен постоянни кланета помежду им - както по родните им места, така и в бежанските лагери или гетата, в които превръщат кварталите, в които са се настанили в европейските градове.

 41. 42 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#11:"zidane"]уважаеми колеги, интеграция може да има единствено и само на база ЗАКОН! не индивидуална емоционалност, групови предрасъдъци и морално-етични разсъждаваници! [/quote]
  Каквото и да се предприеме, то трябва да е навреме, не, не навреме, а незабавно, защото вотовете по места започват все повече да се доминират от циганският етнос, което вече не е следствие от купени гласове, а на база демографски прираст. Това означава, че играейки си на "хелзинкска" демократичност и страхувайки се от едни провалили се във всякакъв род наставници, ние българите, до четвърт век сме циганска държава, дори по-рано.
  Прав е "zidane", трябва закон, специален закон за антициганизацията. Като начало възстановяване института на трудови войски. Това означава възпитание, труд, здравни навици, образование, запознаване със закона, придобиване на професия. Участие във възстановяване на унищожената инфраструктура, като трудът се заплаща. Отнемане на децата от невръстни (12-14) годишни майки и поемане грижите за тях от държавата. За циганите педофили незабавен затвор. Незабавно коригиране на системата за майчинството (самотни майки с по 5 деца?), задължително, а не проформа посещение на училище, детските при социалните, а не за ракия на Манго. За циганските насилници по градове, села и паланки бърза правосъдна процедура. Европейските пари не се дават на цигански мошенически организации.
  Или ще станат граждани в закона, или ще понесат тежестта на закона. Крайно време е държавата да не мълчи или лигаво да мрънка за права. Защото, къде са правата на нециганските етноси? Стига вече!

 42. 43 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Изключително точен анализ.

  Най-важното е, че никъде не видях световна конспирация тип Америка-Саудитска Арабия-Русия-Египет-Израел-Марсианци.

  Точна и на мястото си. Проблемът на Европа и в частност на България е описан без преструвки и излишна толерантност.

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 43. 44 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 897 Неутрално

  All that they envisioned of what things would come to be
  Turned into a pink mist when they blew to smithereens
  We are just a war away from Amerikhastan
  When God versus God;the undoing of man

  Който не слуша Дейв Мустейн сега си пати.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 44. 45 Профил на bokoto
  bokoto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Браво на Автора! Най-сетне една добре обоснована статия по истински наболелите проблеми. Може би единственото забравено в нея е ролята на политиците в тези процеси, а именно че тези маси от хора са много лесно манипулируеми, използвани в политически битки за власт.
  Въпроса е откъде ще се роди новия морал и в политиката и у обикновенните хора? Не виждам светлина в тунела ....

 45. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  "В този смисъл резултатът от погнусата на стара Европа днес раздава своето "правосъдие"."

  По-точно едва ли би могло да се каже.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 46. 47 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#33:"Kurti"]Проблемът е изцяло социален, както и проблема с нашите цигани. ... смятам, че не трябва да допускаме същата грешка, а именно,
  да отричаме, че имаме цигани и,че имаме проблем[/quote]
  Това не е вярно!Знаем,че имаме цигани,знаем и,че имаме проблем!Но той не е у нас!Имаме си достатъчно кусури,за да си измисляме несъществуващи!

  "За българските цигани обаче е дошло вече времето разделно. Пет века ясно изразено присъствие на Балканите трябва да са им били достатъчни. Или ще се социализират, възприемайки ценностната система и поведенческия модел на основния етнос в татковината ни - ще се цивилизоват, ще учат, ще създават блага и няма да престъпват законите, или, с тези, които не го направят, ще трябва да се носим, накъдето ние решим. Все пак сме 85% към 4.9% по данни от последното преброяване.

  Струва ми се просто решението. Детски надбавки, помощи за безработица и всичко, което ние плащаме, да получават само и единствено срещу постигнати резултати - добро образование, приличен дом, строга хигиена и по възможност без продължителни престои по затворите. На наглеещите да се припомня редовно Ляпчев. Това е во кратце."
  "Циганите са неуловими археологически",ИванПетрински

 47. 48 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#31:"zxp53317185"]Хан Тервел и Карл Мартел - ако бяха и те толерантни ? [/quote]

  Не знаех, че и Хан Тервел е бил християнин и се е борил за християнските ценности на Европа. Трябва да пишем на Божо Димиторв да коригира учебницте по история.

  Моралът не е порок!
 48. 49 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  [quote#48:"dnk"]Не знаех, че и Хан Тервел е бил християнин и се е борил за християнските ценности на Европа. [/quote]

  До коментар [#48] от "dnk":

  Вече знаеш и пак да подчертая че явно не познаваш историята!

  Khan Tervel (Bulgarian: Тервел) also called Tarvel, or Terval, or Terbelis in some Byzantine sources, was the Emperor of Bulgaria during the First Bulgarian Empire at the beginning of the 8th century. In 705 Emperor Justinian II named him Caesar, the first foreigner to receive this title.[1][2] He was probably a Christian like his grandfather Khan Kubrat

 49. 50 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Хавезов, във възлюбената ти Америка също има квартали в градовете, дето полицията не смее да влезе. Айе още един новоизлюпен амеуиканец , да ни поучава! " Кога стана ваксаджия, кога ти почерня г*за?"

 50. 51 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#49] от "zxp53317185":

  Супер - и кога е бил покръстен ?

  Моралът не е порок!
 51. 52 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  [quote#51:"dnk"]Супер - и кога е бил покръстен ? [/quote]

  До коментар [#51] от "dnk":

  Във вторник!

 52. 53 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#51] от "dnk":

  На, чети! Няма да те ограмотявам повече:

  ...цар български Тривелий (хан Тервел), който в монашество приема името Теоктист, и на св. вмчк Георги Победоносец. По този начин за пръв път в България бе въздигнат и осветен храм в чест на великия войн и дипломат, който за големите му заслуги за отблъскване на нашествието на арабите в царствения град е провъзгласен за цар (кесар – 705 г.) от византийския император.

  http://pravoslavieto.org/Tribellius.html

 53. 54 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 498 Весело

  Изповедта на един християнски бежанец в Саудитска Арабия
  Днес минах нелегално границата и пристигнах в Саудитска Арабия. По пътя изхвърлих личната си карта, издадена от Първо РПУ в Бургас, и казах на граничарите, че съм бежанец от Донбас, който търси спасение от терора на Путин. Веднага ми повярваха и ме качиха на влака за Риад.

  Настаниха ме в 3-звезден хотел, макар че наблизо имаше 5-звезден, и ми казаха, че утре ще ми осигурят апартамент. Сутринта обаче взеха да ми се оправдават, че преместването щяло да се отложи с цял един ден. Това ме вбеси. Стъпках храната, която ми донесоха някакви насълзени правозащитници, плиснах им шишето с минерална вода, изпотроших скапаната хотелска стая, а дивана и фотьойлите изхвърлих направо през терасата. Някакви хора от улицата започнаха да ми крещят, но управителят на хотела им каза, че идвам от район на бойни действия, нося в душата си раните на войната, травмиран съм дълбоко и затова трябва да проявят разбиране. Проявиха.

  В четвъртък изгониха двама арабски пенсионери от общинското им жилище, за да настанят мен. Нахалните старци протестирали, та се наложило да ги измъкват с полиция и сега ще ги съдят за дребно хулиганство. Мен обаче ме чакаха деца с цветя пред входа на блока. Отнякъде се появи крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд и си направи селфи с мен. Дадоха ми 2000 долара да си покрия най-важните нужди.

  В петък ме посети социален работник. Донесе ми брошура с първите 10 члена от арабската конституция, преведени на моя майчин украински език и ме попита дали имам нужда от нещо. „Кажи на оня, дето всяка сутрин се дере от минарето на джамията, да намали малко децибелите, че ми пречи да спя“, разпоредих му се аз и той чинно си записа.

  В неделя се разходих да напълня малко окото, но всичките им жени бяха увити като пашкули. Много се ядосах и в понеделник внесох жалба в кметството. Още същия ден директорът на кварталната гимназия написа специално обръщение към ученичките да се въздържат от носенето на бурки, защото така накърняват чувствата ми. Препоръча им занапред да се обличат с изрязани блузки и къси полички, тъй като моята характерологична същност на европеец изисква да гледам цици и бедра. Листовката беше раздадена на родителите за сведение и изпълнение.

  Оплаках се на социалния и от храната. Овнешкото е твърде мазно за деликатния ми стомах, а говеждото ми идва жилаво и си хабя зъбите. Обясних му, че предпочитам крехко месце – свински вратни пържолки, контрафиленца или в краен случай – бутче. Обеща ми да вземе мерки. Сега всички дюнерджии от квартала са инструктирани да не натрапват открито овнешкото месо, за да не ми причиняват душевен смут.

  Не е лесно да си мигрант! Днес трябваше да се тътря цели триста метра, за да си взема социалните помощи – има-няма 2 хиляди долара. Това страшно ме изнерви и си го изкарах на една ученичка. „Що ходиш с бурка ма, нали ти казаха да сложиш мунижуп“, разкрещях й се аз. Тя нещо взе да ми се отваря, та й забих два-три шамара. Мислех да я замъкна в храстите и да я изнасиля, ама като си представих каква мъка ще е, докато я разопаковам, се отказах. После разбрах, че братята й не били о кей от боя, подали жалба в полицията и организирали някаква подписка срещу мен. Наложи се вътрешният министър да ме защити по телевизията. „Трябва да проявим разбиране към християните и да се надяваме утре, когато станат мнозинство в Саудитска Арабия, да имат същото отношение към нас“, заяви той.

  Тази сутрин казах на социалния работник, че умирам от скука и му заповядах да се поразмърдат и да ми организират някакво шоу – гей-парад или нещо от сорта. Той се опули, но му обясних, че вече сме 21-ви век и тук трябва да се налагат новите ценности. „Всеки брак – еднополов, а всеки мъж – майка!“, казах му патетично аз. Не съм сигурен, че ме разбра, но си записа.

  След обяд дойдоха някакви социолози да ме анкетират. Бях откровен с тях и им признах, че дълбоко презирам и ненавиждам страната, която ме прие, но нямам нищо против да ме хранят и да ми дават помощи. Не ми пречи.
  Скандалът с ученичката пак набра скорост и централната телевизия покани на дебат някакви членове на Америка за Саудитска Арабия, Отворено отзад общество и Арабски хелзински комитет. Всички бяха съгласни, че съм обвинен несправедливо, а враговете ми са ксенофоби, расисти, фашисти, атависти, човекоядци и християнофоби. Половината от тях като деца били изнасилвани от бащите си или са спали с майките си. Успокоих се, защото разбрах, че ме мрази утайката на обществото, а прогресивната част ме подкрепя.

  Днес социалният ме попита дали искам да се хвана на някаква работа. Отговорих му, че още не се чувствам интегриран, така че да не ме занимава. Оставам на социалните помощи! Вярно е – 2 000 долара са едно нищо, дето се казва, ама няма как – ще се търпи!

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 54. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нека да предположим, че всички доводи в статията в полза на ислямските терористи и ислямските нашественици са верни. Но дори и да е така, техните крайни изводи или поне част от тях са абсолютно неверни.

  И така, причината за това, терористите, родени в Европа, да станат терористи, е фактът (защото това е факт!), че те са неравнопоставени с местните коренни жители и водят борба за равни права и равно отношение към всички. Но за това неравнопоставено положение са виновни не гражданите на съответната държава, а нейния финансово-икономически и управленчески елит. Но терористите насочват ударите си срещу онези социални групи от населението, който нямат никаква вина за това, а не към управляващите, които са виновни. Защо? Защо не станат изявени специалисти и защо, като изключим онези части от религията им, които не пречат на местните хора, не възприемат начина на живот на местните коренни жители, което е незаобиколим начин, по който един имигрант може да се вгради в обществото, в което е имигрирал? И защо преди време развихриха терор във Франция по причини, които нямат нищо общо с тяхното социално и икономическо положение, а са чисто религиозни? И то теоритична?

  Но да предположим, че те са напълно невинни, както твърди авторът на статията. Но ако е така, то ясно е, че при сега съществуващите политико-икономически условия в Германия, Франция, Испания или Англия вграждането в съществуващите европейски общества на нови ислямски имигранти, както показва досегашния опит, е на пракика мисия невъзможна. А щом е така, не трябва ли да пратим по дяволите Меркел, Оланд, Юнкер и другите като тях и незабавно да спрем нашественическия ислямски поток, ако трябва – с калашници, картечници и дори с такове, след което да върнем обратно тези, които вече са влезли в Европа? Защо трябва да повтаряме грешките на европейските политици и биснесмените, извършени до сега, преди да се отстранят последиците от техните тогавашни грешки ?

 55. 56 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#48:"dnk"]Не знаех, че и Хан Тервел е бил християнин и се е борил за християнските ценности на Европа. Трябва да пишем на Божо Димиторв да коригира учебницте по история.[/quote]
  Всъщност много историци смятат, че е бил християнин, въпреки че държавата му не е била християнска. Освен това, дори и да е езичник, това не значи, че не е защитил християнска Европа от арабо-мюсюлманско нашествие.

 56. 57 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#10:"Venci Mirchev"](Впрочем колко от вас днес биха отишли да работят в "Чистотата" на София например?)
  ...........................................................................................
  И какво ли си мисли авторът, че работят болшинството от 2,5 милиона българи на Запад.[/quote]

  Болшинството от тези българи на Запад НЕ работят в чистотата.
  Противно на руските опорни точки, българската диаспора в САЩ и Западна Европа е предимно от високообразовани хора, много от тях завършили образованието си в съответните държави, напълно интегрирани, на мястото си и уважавани от местните общества.

  #KOЙ номинира бокова!
 57. 58 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 609 Любопитно

  "Впрочем колко от вас днес биха отишли да работят в "Чистотата" на София например?"

  Всичко е до заплащането, не само до физическия труд във всякакви метеорологични условия! Да направят заплатите човешки и няма да имат никакъв проблем с кандидатите!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 58. 59 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 54 Неутрално

  За съжаление прогнозата за развитието на социалните , религиозните и етнически конфликти по света и у нас в Европа е много тревожна . Близкият изток се взриви от американците , които са като слон в стъкларски магазин, а последиците са за Европа . Населението на света нараства и потоците от емигранти ще се увеличават. Милиони хора се оказват на границата на оцеляването , а скоро ще има и милиони измиращи от глад. Европа не може да приюти и нахрани всички нуждаещи се , а застаряващото население е растящ проблем.Европейските кучки не раждат, както и нашите .Урбанизирана и феминизирана Европа умира демографски . За да се възпроизвежда без застаряване доколкото знам всяка втора жена трябва да роди трето , а всъщност половината дори нямат две защото са разглезени или гонят пари и кариера. Семейството и децата вече не са ценност, а личното благополучие и удоволствие. Вместо инвестиция в новото поколение , инвестират в старините си , пенсия, спестявания . Откъде да се вземат работници за да се поддържа станадарта. Ами от внос. Е , не всяка вносна стока е качествена .

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 61 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "robocop1":

  Това е расистка теория с която съм 100% несъгласен. И какво е вашето решение - отделяне в гета, построяване на стени, сегрегиране, депортиране, кастриране...???

  Аз пък гледах филм за циганите във Финландия - напълно интегрирани, културни и цивилизовани. Имам и много познати цигани в БГ които са високо образовани и съвсем интергирани. Ако обществото ни е умно и рационално, ще образова и приобщи всички; ако е глупаво и назадничаво, ще ги остави да тънат в бедност и разруха. Това се отнася не само за циганите - цели обществени слоеве в БГ са оскотели, живеят в нищета и само чакат подаяния.

 61. 62 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#61:"kman"] Имам и много познати цигани в БГ които са високо образовани и съвсем интергирани[/quote]
  Прекрасно, само че БХК и всички други НПО-та защитават не интегриралите се цигани, а онези, които са необразовани, вършат престъпления и се държат като маймуни! Браво на образованите и работещите, но те са малко, а и наличието им не прави така че золумите на останалите да изчезнат!

 62. 63 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#61] от "kman":

  И как ще образовате някой,който не желае да го направи?Постоянно ни се втълпява, че образованието било решението за циганската интеграция.Само че как стоят нещата на практика.Майка ми е учител в основно училище с над 40 години стаж.Преподавала е на хиляди деца като много от тях са станали лекари,икономисти,инженери, юристи,инженери - хора с добро обществено положение.Учила е и стотици цигани,като повечето не са учили след основно образование, рядко са завършилите средно,а единици висше.Напоследък е вдигнала ръце и иска да се пенсионира,защото в училището основно учат цигани.Тя ми казва,че нямат желание да научат каквото и да е,карат се помежду си и с другите ученици.И аз познавам образовани цигани,но те са единици и прекъсват всякакви връзки с гетата.
  Що се отнася до решението - такова просто няма.Нещата ще стават все по - зле и случаи като Катуница, Гърмен и други ще стават все по - чести.

 63. 64 Профил на bolata
  bolata
  Рейтинг: 5 Неутрално

  сутрин на спирката, полуспящи 5 годишни българи с ранички на гърба отиват да се трудят, на език, на езда, на градина, на тенис, някакво занимание, и нито един циганин, те си отспиват, 70 годишни българи в този ранен час отиват да доработват нещо към пенсията, нито един циганин там не чака автобуса, ако не вярвате проверете

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK