Ще избегне ли Европа разпадането си след Париж

Ще избегне ли Европа разпадането си след Париж

© ReutersПосланията за солидарност с Франция валят едно след друго от всички части на континента. Но зад думите за единство и споделен гняв през цяла Европа се отварят три разделителни пукнатини. От това как ще бъде преодоляно това разделение зависи дали Европейският съюз ще излезе по-силен и с непокътнати ценности, или крехкото му единство вече е взривено на парчета от терористите.


Първата пукнатина е разделението между искащите да се затворят националните граници


и онези, които настояват да се изработи общ европейски отговор на проблема.
Новините все още ни заливат и често са противоречащи си, но вече изглежда, че корените на нападението се простират из цяла Европа. Французин, следен от службите за борба с тероризма, съучастници от Белгия, които вероятно са въоръжени от черногорец, може би фалшифициран паспорт на сириец, влязъл през гръцкия остров Лерос и преминал през Балканите на Запад...


Часове след нападението новото полско правителство свърза Париж с европейската политика за бежанците и заплаши да се откаже от своята квота. Словашкият премиер Роберт Фицо стори същото. Още преди парижките атаки Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, предупреди, че "не остава много време за спасяването на Шенген".


Австрия, Германия, Словения, Унгария и Швеция подсилиха границите си. Париж изкара на преден план с подновена неотложност въпросите за мерките срещу заподозрени за тероризъм, сътрудничеството между полицейските и разузнавателните служби и контрола върху границите.


Също толкова важни са и политическите жестове


Във Франция в момента въпросът е дали това ще помогне на Националния фронт. Но в Европа виждаме възход на партии, привлекателни за "застрашените мнозинства", както ги наричат политолозите – мнозинство от хора, опасяващи се, че демографските промени ги карат да се държат като малцинства.


Рено Кюмо, интелектуалец, свързан с крайната десница във Франция, излага тази назадничава философия в книгата си "Голямата подмяна" (Le Grand Remplacement). В нея той твърди, че в рамките на едно или две поколения европейското население на Франция ще бъде подменено от видими още сега малцинства в резултат на имиграцията и по-високата раждаемост в техните среди.


Той представя визията си за това как европейското население губи духовността си и културната си идентичност заради три идеологии на прехода – глобализацията на капитализма, антиглобализационната позиция на левицата и ислямизма. Подобно мислене е подхранвано от популярността на крайнодесните PEGIDA и Алтернатива за Германия, от датската Народна партия, Шведските демократи и британската UKIP. Но то влияе силно и на традиционните партии, а по този начин – и върху вариантите за общ европейски отговор.


Втората пукнатина се формира около идеята за война срещу терора 


Президентът Франсоа Оланд и премиерът Манюел Валс използват езика на извънредното положение и определят "Ислямска държава" като терористична "армия". Но мнозина европейци прекараха 15 години в критикуване на САЩ за това, че са започнали глобалната война срещу терора след 11 септември (която най-малкото даде на руснаците и на някои други възможност да обвинят Запада в двойни стандарти).


Ако "Ислямска държава" беше подготвила парижките атаки директно от Сирия/Ирак, езикът на войната би бил по-подходящ от случая с "Ал Кайда", тъй като ИД реално представлява протодържава. Но ако последва мащабен военен ангажимент на Франция плюс трима-четирима партньори в коалиция на "война срещу терора" на ИД, как ще се отнесат към този факт други държави, които не са част от такава коалиция?


След 11 септември САЩ предприеха глобална военна кампания, която, изглежда, промени приетите в международното право правила за легитимни цели, задържане, разпити и т.н. Ще се сражава ли Франция съгласно международното право (включително като представя убедителни аргументи там, където дори законът е неясен), или допълнително ще ограничи глобалните си действия?


Покрай съсредоточаването върху Париж се подминава фактът, че този уикенд САЩ извършиха първите удари срещу ИД извън Ирак и Сирия – убиха лидера на "Ислямска държава" в Либия.


Ще избегне ли Европа разпадането си след Париж

© Yves Herman


Трябва ли европейците да тръгнат по този път

Какво да кажем за взимането в плен на бойци на ИД – граждани на страни от ЕС или не, било то в Сирия/Ирак или в Европа? Всички те трябва ли да бъдат изправени пред съд? Може ли да бъдат задържани без съд, защото са военнопленници? Не е трудно да си представим какво разделение цари сред членовете на ЕС по тези трудни въпроси.


Съвсем друг въпрос е какво може да се постигне с въздушни удари срещу ИД. Много малко – освен ако те не са част от по-широка политическа стратегия, включваща действия на войски на терен и активно обхващане на регионалните играчи.


Една резолюция на ООН с участието на Русия, Иран, Саудитска Арабия, Катар и Турция би била само първата – макар и трудна – стъпка в подобна стратегия. При всички случаи разгромът на ИД в Ирак и Сирия е едно нещо. Съвсем друго е да се попречи тази организация да подготвя и вдъхновява нови атаки в Европа. Използването на езика на войната не бива да замъглява факта, че Европа се нуждае от много повече от един конвенционален военен отговор.


Това повдига третия въпрос и още една от пукнатините


които може да се появят – как подходът към терористите и бежанските кризи ще повлияе на европейските отношения със съседите.


Свидетели сме на засиленото влияние на парадигмата на сигурността във външните отношения на ЕС при преминаването от периода, в който европейците смятахме, че участват в оформянето на света, към такъв, в който имаме чувството, че светът оформя нас.


Един от авторите на този коментар написа през 2005 г. книга, в която се твърди, че през ХХI век Европа ще е водещият фактор – ще развие сила, способна да предизвиква промени, да помага за превръщането на бившите комунистически диктатури в пазарни демокрации чрез приемането и прилагането на 80 000 страници закони на ЕС или като вдъхновява промени чрез Розовата и Оранжевата революция.


Ще избегне ли Европа разпадането си след Париж

© Yves Herman


Но днес става дума за нещо различно

Близкият изток изнася хаос, а не внася демокрация. Африка и Западните Балкани опитват да си изяснят как да използват значението и влиянието, с което изведнъж се сдобиха.


За единството на ЕС големият въпрос е как да се отнасяме към най-големите ни съседи, предизвикващи и най-много спорове вътре в съюза. Русия се надява нашето отчаяние от бежанската вълна и страхът от терористите да ѝ осигури силно влияние върху нас. В Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган осъзна, че докато заплашва да отвори границите си, няма да го поучават за авторитарните тенденции в страната му.


На виенските преговори за Сирия, изглежда, има напредък: споразумение за това как трябва да изглежда политическият процес, обещание за избори под международен мониторинг в замяна на приемане от Запада, че Башар ал Асад ще остане засега на поста си, и съответният натиск от две страни за прекратяване на огъня. Но тези преговори в миналото демонстрираха, че никаква пътна карта няма да проработи, докато няма достатъчно сериозно отношение на регионалните фактори, които ще трябва да я прилагат. Европа трябва ясно да определи действията си и да привлече международните играчи.


Нападнат бе Париж, но не само френският президент е застрашен от изброените линии на разделение.


Ангела Меркел също се оказа на фронтовата линия

Тя бе спойващата сила, оформяла европейската реакция на кризата с еврото, с Русия, с Brexit. Тя е все по-самотна в една битка в ЕС за намиране на баланс между моралните и законовите задължения на континента по въпроса с бежанците, от една страна, и все по-твърдата позиция на общественото мнение, от друга. Сега критиците на Меркел използват Париж като поредното доказателство, че тя е изгубила контрол (т.нар. Kontrollverlust) над бежанската криза.


Виждали сме позицията на Меркел да е отслабена поради вътрешни борби в нейната Християндемократическа партия, както и на европейско ниво заради страни членки, отказващи да приемат отредените им бежански квоти. Но ако тя изгуби, застрашени са не само европейската реакция на терора или бежанската криза – рискуваме една по-широка дезинтеграция в отношението към Русия, еврото и мястото на Великобритания в ЕС. Всички страни членки са засегнати от това, че целият район затъва в хаос. Трябва да се надяваме, че трагедията в Париж отново ще сплоти европейците, ще засили езика на солидарността с общите действия и ще предизвика подсилване около споделени ценности на фундамента на европейския проект. 


Марк Ленард е директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). Весела Чернева е програмен директор на ЕСВП. Текстът е предоставен от ЕСВП, преводът и акцентите са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Въпросът е сбъркан. Разпадането на Европейския съюз е закономерен исторически процес, нямащ нищо общо с "бежанската" криза и тероризма (само дето те ще го ускорят). Така например се разпадна и Съветският съюз.

 2. 2 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 334 Весело

  Текстът е предоставен от ЕСВП, преводът и акцентите са на "Дневник".
  ..................................................................................
  Ми то може и без този текст и превод...

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 936 Неутрално

  В Европа няма бежанци.
  Бежанци може да има в Турция, Иран, Саудитска Арабия.
  В Европа има мигранти.
  И разделителната линия в Европа в момента е само една:
  Между споделящите европейските ценности свобода на словото, отделение на религия и държава и правов ред и тези, за които е живота е един безкраен хепънинг, в който всеки има права, но никой няма задължения.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Европа по-скоро ще я разпаднат милионите имигранти от Африка и Азия.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Надявам се да се сплоти още по-силно. За да е силна Европа трябва да е цяла.

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  В този си вид (Европа на сговора на правителства и картели на бизнеса) ТРЯБВА да се разпадне.
  За да се изгради отново като една гигантска Швейцария (в подобрена версия) без неоколониални апетити, без ролята й на съучастник в обедняването и вкарването в разруха на други региони, без слугинаж към империи.
  Европа на гражданите, не на бюрократите

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Да.Ще избегне разпадането и ще става все по силна.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Рено Кюмо, интелектуалец, свързан с крайната десница във Франция, излага тази назадничава философия в книгата си "Голямата подмяна"
  ------------------------------
  Назадничава-напредничава, в Германия (гимназията в Покинг, Долна Бавария) призоваха ли по искане на "бежанците" учениците да не носят миниполи и прозрачни блузи, щото ги били смущавали "и нещо лошо може да се случи" ????????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Теллалов":

  Европа на гражданите
  -----------------------------------
  В която всяко българско семейство в нужда ще получава немски социални помощи, нъл тъй?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Време е за генерален прочит на националните политики за имиграцията, не само относно бежанците. Не е честно Германия, Франция, Англия, Белгия и т.н. да си вкарат по 5 милиона мюсюлмана, а Чехия и Полша и други да трябва да им сърбат попарата и да са "солидарни". То се видя как Меркел ги кани - ние ги храним!?! От къде на къде, все пак нас някой трябва да ни попита първо.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#1] от "12345":

  Много ми е любопитно какво общо намирате ушанките между любимия ви покойник и ЕС.
  Няма много страшно за ЕС. Просто трябва да позареже толерастията и левичарството. И да се сети, че сам трябва да се грижи за сигурността си.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 424 Неутрално


  Европа НЯМА ЛИДЕРИ.

  Меркел и Оланд не стават за тая роля.

  Затова - може и да се разпадне.


 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Със слаба армия и патологични пацифисти на власт ЕС няма шансове. Шансове има само ако европейските граждани успеят да изгонят политиците пацифисти

  подпис
 14. 14 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Има много неща за коментиране по статията.
  Първо . И преди много хора говореха, че тази бежанска вълна си е организирам удар по ЕС. Предполага се КОЙ е организатора. Целите са неясни.
  Второ. Атентатите на 11 септември, в които Някой бутна небостъргачите, бяха Използвани като повод за нахлуване в Афганистан и там Изведнъж производството на опиум се вдигна до ниво тази държава да стане основния доставчик в света. Странно...
  А САЩ се превърна в полицейска държава с доста странни правомощия на службите, близо до тоталитарни.
  А версиите за самите атентати, няма даже да ги обсъждам, защото нещата там са повече от съмнителни, ако не и пародия.
  Трето . Меркел напоследък се държа доста странно и допринесе оста за бежанската криза. Като знаем кой и дърпа конците, пак може да се досетим, че ще има и оттук удар по ЕС.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#8:"qwertqwert"]учениците да не носят миниполи и прозрачни блузи, щото ги били смущавали "и нещо лошо може да се случи" ????????[/quote]
  И аз съм против неадекватното облекло на ученичките. Щото неща са им се случвали и ще им се случват и от европейски бели момчета! И да- консервативна съм. Защото тестостеронът на мъжете в определена възраст не винаги може да бъде овладян.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 415 Неутрално

  абе какви са тея левичарски вопли.
  олеле мале какво щяло да стане.
  нищо няма да стане.
  ще бъде овладяна кризата, както винаги.
  путин няма да получи индулгенция, както и
  асад.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Не е нужно ЕС да открива топлата вода. Имаме прекрасни примери за това как САЩ реагираше на заплахите преди Обама и скоро ще видим отново САЩ без Обама.

  подпис
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#1:"12345"]Въпросът е сбъркан. Разпадането на Европейския съюз е закономерен исторически процес, нямащ нищо общо с "бежанската" криза и тероризма (само дето те ще го ускорят). Така например се разпадна и Съветският съюз.[/quote]

  Комунистически бръщолевения.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  Най-смешното че много от тези назадничави мислители, всъщност са евро-федералисти, но нали федерализацията на Европа трябва да става по един определен хомо-ляв начин и ги определят като анти-ЕС.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#16] от "mihail_p":
  "абе какви са тея левичарски вопли.
  олеле мале какво щяло да стане.
  нищо няма да стане. "

  Политиците и техните помощници в ЕС искат да ни внушат, че те са незаменими, че никой няма идеи, а не само те са празноглави.

  подпис
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  [#9] бедно въображение да си представиш строй без нужда от такива помощи?
  Разбирам и съчувствам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "Цецо":

  1. Левичарството и толерастията са в самата основа на Европейския съюз. Това е част от проблема.

  2. Общото между ЕС и СССР - опитите на "центъра" да унищожи националните държави.

  3. Няма как ЕС да се "грижи сам за себе си", просто защото Европа не е една държава, а са много. И интересите им не винаги съвпадат.

 23. 23 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#13:"Иван К"]ЕС няма шансове. Шансове има само ако европейските граждани успеят да изгонят политиците[/quote]
  Е аз лично се надявам да има шансове и да оцелее, но правилно че трябва да се гонят политици. В Брюксел пък и другаде властват политици които са държани от американските служби, я с компромат я с заплахи, което си личи и от васалното им поведение, погазващо интересите на народите им.
  Откъсването от положението на васалитет, заради грешни политици, може да е шанс. Но пък как да бъдат изгонени ? Как да бъдат сменени ?

 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  За мен ЕС се разпадна, в мига когато отговорните за живота ни лица ни лишиха от сигурността ни. И не ми пука кое е първо-яйцето или кокошката, т.е, КОЙ е виновен Близкият Изток да гъмжи от освирепели мразещи и нас и "братята" си мюсюлмани, които се различават от тяхната представа за религията им.
  Кой ще ни защити, когато отидем до супера да си напазаруваме? Кой ще ми гарантира, че посещението ми на концерт няма да е последното в живота ми?! Къде отиде ефективността на службите за сигурност?!! как така ще допускате стотициниляди мигранти в ЕС, без да им се снемат отпечатъци и без да има проверка за надеждността им ОЩЕ на външните граници на ЕС?
  И ако някой смята, че ме е обхванала параноята се лъже. Догодина, а защо и не сега по коледните празници ще стане ясно дали съм здрава, или права!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#16] от "mihail_p":
  [quote#16:"mihail_p"]бе какви са тея левичарски вопли.
  олеле мале какво щяло да стане.
  нищо няма да стане.
  ще бъде овладяна кризата, както винаги.
  путин няма да получи индулгенция, както и
  асад.[/quote]
  .. Много хубаво и точно..Поздравления.. точно така ще стане..
  .. другото са всевъзможни бъртвежи...
  ..а многото висене по форуми само обърква и побърква "коментаторите"..

 26. 26 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Според мен,напротив,сега Европа е точно в момента,когато трябва да е по-единна и да не забравя този горчив урок никога!

  Tony
 27. 27 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Задължително ЕС трябва да се разпадне. Всяка държава трябва да има своити си ценности, а не слаби държави като нашата да се подчинява и слугува на по-силните. Незнам дали на някой българин му харесва жалката ситуация, в която се намира обикновения българин в момента. Ако някой иска ЕС да продължава диктатурата си над България, значи не е никакъв българин. НЕ на ЕС!!!

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 28. 28 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Щом Европа успя да остане цяла след случката с Гърция,един Париж не може да я накара дори да трепне.Точно обратното, ще има сближаване и много добри заварки по шевовете.Много скоро ще имаме Съединени Европейски Щати начело с Президент по американски модел.

 29. 29 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Преди две седмици Русия даде 2 пъти повече жертви от Париж но не се разпадна, защо Европа да се разпада а да не се промени към по-добро?

 30. 30 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#28] от "batgosho":
  Виждаш ли как те наскачаха по команда... лицемерните комундели ронят крокодилски сълзи по Европа а най- съкровеното им желание е да се разрадне а ние ако може пак от другата страна -където бяхме до 1989..
  .. пълно с едни комунистически прикрити лъжци .. и реват за Европа..

 31. 31 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много е важно да не ти напишат 5 минуса за 20 секунди, но също толкова важно е и кой ти ги пише.

 32. 32 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#30] от "lynyrdS":

  №31 е адресирано към теб,мерси,че го забеляза

 33. 33 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Пълна боза...!!!
  Усеща се уклона на автора, който ни внушава "Дръжте Меркел, щото без нея ЕС се разпада"...
  В същност, тя вече е пътник, както и ЕС...

  Този формат на съюз, с това изпразнено съдържание, не издържа на изпитанията...!!!
  Време е официално да бъде закрит и на негово място да се създаде нов съюз, с нови правила, с нови ангажименти и права на членовете му...!!!

  И тетака...

  Форумът е в будна кома...
 34. 34 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ghost":

  В десетката!
  сто плюса

 35. 35 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Гневно

  Само много болен може да повярва ,че самоубийството на 8 боклука,отнели около 130 човешки живота в Париж, ще срине Европа.

 36. 36 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 356 Неутрално

  ЕС ще съществува ,ако се промени , и всички участници имат еднакви права и задължения!
  Това до сега не стана !
  Но общ пазар е необходим , но за цяла Европа!
  Иначе разделението и малките пазари ще убият Европа!
  А ЕС в този си вид-пак ще разори Европа.
  Трябва промяна !
  Но няма елит за това.

 37. 37 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#35] от "batgosho":
  Атентата можеше да бъде навсякъде другаде.
  Защо избраха символът на свободата -Париж.
  Защо не Германия ,или Англия например.
  Не е имало никакъв проблем.
  ЕС е болен стар човек.
  И си е загубил мъдростта.
  Време е младите да го сменят.
  Макар и неопитни , но избор няма!

 38. 38 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Изсмукани из пръстите въпроси. Абсолютно неадекватни сравнения. Тендициозно. Тъпо. Общо взето това е. Този текст имам предвид. Вярно е, че Европа е изправена пред огромно изпитание. Ситуацията наистина подлежи на внимателен анализ. Уви, това писание не е от този тип.

 39. 39 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Разстроено

  До коментар [#37] от "Ilia Iliev":

  Париж е Столицата на Европа,Брюксел е вилна зона,Берлин е просто един град,ако продължа с низходящата градация,София е ?

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  [#37] Париж отдавна не е символ на свобода.
  Всъщност кое днес е символ на свобода - не блясък на стара слава, а истински?


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#28] от "batgosho":

  Една от причините за неразбирателствата в ЕС е именно тази - няма единно ръководство и всяка държава си дърпа черджето към себе си. Ако най-накрая се случи американския модел за Европейски щати, наистина ще настъпи време за просперитет в Европа. От това ще спечелят всички, а най-много слабите държавици като нас.

 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  единно ръководство = централизация
  централизация = повече бюрокрация
  от повече бюрокрация добро не чакай. Тя ще предприема мерки, за да пази преди всичко себе си - и вече ги е предприемала и предприема.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 829 Неутрално

  От евентуално разпадане на ЕС единствен полза има Путин. Така че няма да има такова нещо, но напрежението е голямо. Ще спада, ако Франция успее срещу нейните "джихадисти" и когато се уталожат апетитите за Сирия

 44. 44 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Е защо трябва да се разпада Европа, нещо не разбрах? Че тя Европа си имаше външни граници до преди 20 г и беше още по силна

 45. 45 Профил на aussie81
  aussie81
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  И друга разделителна линия има - между тези които категорично се противопоставят на всички форми на омраза, расизъм, дискриминация, кненофобия и ислямофобия което е изценна европейска ценност и другите които разпространяват идеологията на омразата обиждайки всеки който е различен от тях и най-вече демонизирайки мюсулманите И бежанците с всички възможни средства.

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Очаквам точно обратното.
  Европа да се обедини още повече!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Любопитно

  До коментар [#42] от "Николай Теллалов":
  Я обясни по-точно като как централизацията води до повече бюрокрация?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "batgosho": ≪Преди две седмици Русия даде 2 пъти повече жертви от Париж но не се разпадна, защо Европа да се разпада а да не се промени към по-добро?≫

  Защото Русия е единна държава, а ЕС е съюз от полусуверенни държави, които в рамките на този съюз на практика далеч не са равнопоставени.При което върховната власт на съюза, европарламентът и еврокомисията, не носят никаква отговорност за некадърната си управленческа дейност. Поради което всяка държава си има свои национални интереси, но управленческата структура е такава, че малките и бедните държави нямат начин да защитят своите интереси и бавно, но сигурно, се превръщат в нещо като колонии на богатите и големите.

 49. 49 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#30] от "lynyrdS":

  Реват за субсидиитеее.

 50. 50 Профил на rogers
  rogers
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Да...и ще стане още по-сплотена и силна !

 51. 51 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  "Защото Русия е единна държава, а ЕС е съюз от полусуверенни държави, които в рамките на този съюз на практика далеч не са равнопоставени."

  Ходили ли сте в Русия?
  Ако да, щяхте да схванете , че Русия не е просто държава , а империя от 19 в. И всякакви сравнения тук просто будят недоумение.
  И второ, ако сте на повече от 45 г., щяхте да помните , какво значи "равнопоставеност" във Варшавския пакт

 52. 52 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#48] от "glog":

  Правилата са еднакви за всички!Ти какво, да не би да си очаквал някакво специално отношение към нас защото сме бивши соц. страни?

 53. 53 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тази тема ме подсети нещо, гледаш историята и се питаш, как може Римската Империя дето е била поне 100г по-развита от другите диви орди да се разпадне, как е било възможно? После се връщаме във настоящето и разбираме, че то има хиляди начини това да стане, а това че си по-развит от други не означава че това ще ти помогне да съществуваш.

 54. 54 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#51] от "Петър Иванов":

  Нито варшавския пакт съществува, нито Русия е във 18в., нито пък Русия е виновна за.. как да кажа, безхаберната външна политика на ЕС. Дори мога да назова направо Меркел, много, много слаб политик, като сложиш слаб политик на стратегически пост става катастрофа. Като започнеш от Гърция, та стигнеш до бежанците просто една голяма нула. Имам чувството, че някой държави извън ЕС, като гледат външната политика на съюза се питат, тея дали са нормални?

 55. 55 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Европейска конфедерация - няма друга алтернатива !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 56. 56 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  С такива като Меркел нямаме общо бъдеще! Евакуират стадиона в Хановер, мача Германия-Холандия е отменен!

 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  "Той представя визията си за това как европейското население губи духовността си и културната си идентичност заради три идеологии на прехода – глобализацията на капитализма, антиглобализационната позиция на левицата и ислямизма."
  Може ли някой, който е по в час по тези теми, да обясни как Европа губи идентичността си хем поради глобализацията, хем поради антиглобализма?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  Според мен ЕС трябва да се оттърве от държави като България, Гърция, Унгария и Кипър който внасят единствено корупция, хаос и забъркват каши.

  Марс е изконна Американска територия!
 59. 59 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  Както се вижда, на руските - български медии, много им се иска ЕС да се разпадне! Все за разпад припяват! Но както е известно, и на коча ташаците се клатят, ама не падат!

 60. 60 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Врабци по елхата вдигат врява, че някой я сече ...
  Казионници дигат въпроси на маса Граждански форуми в Европа ...

 61. 61 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#53] от "deutschland":

  Ония дивите орди са персийски племена нахлули от изток ,вандали=германци достигнали през днешна Франция чак до вАндал-усия и през Ламанша до Англия, хуните са се добрали само до днешна хУн-гария, но славяните чак до остров Крит.
  Днес същото правят сирийските араби,но напират от юг.

 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#51] от "Петър Иванов":
  Странно е твоето сещане за днешната ситуация, Колега - всеки простак би те попитал, в кой Свят имаш своя Личен живот ...
  И аз, с надеждата си да кандидатствам в твоя "двор"...

 63. 63 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#53] от "deutschland":

  Днешните германци много добре знаят,че са Персийско племе,и не е случайно,че избиха евреите през ВСВ,то тяхната племенна вражда си е от памтивека и когато намерят удобен момент винаги си го връщат един на друг.
  Не е случайно и това,че Германия и Турция през първата световна бяха съюзници.
  Ако Кемал не беше умрял малко преди втората световна,днешната Турция нямаше да я има .
  Турция щеше да е влязла във войната на страната на оста и щеше да е от губещите,днес на картата можеше да има могъщ Кюрдистан с някакво незначително турско малцинство.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Майната и на Европа, пет пари не давам за нея. Какво ще стане с България? Някой има ли идея по този въпрос? Затъваме бавно, но сигурно. Някой знае ли как да се измъкнем?

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  Прочетете пророчествата на Муамар Кадафи, направени малко преди неговата смърт, и не се чудете защо Европа, управлявана от посредствени и лениви чиновници, твърдо върви към разпадането си.
  С поглед не по-далече от носа ДО ТУК.

  http://news-front.info/2015/09/15/udivitelno-tochnoe-prorochestvo-kaddafi-eduard-limonov/

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  Варвари рападат Европа от хилядолетия...

  #ОСТАВКА!

  "Ще избегне ли Европа разпадането си
  след Париж"

  "Марк Ленард е директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).
  Весела Чернева е програмен директор на ЕСВП."

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  Предсказал ли е пророкът Кадафи
  как ще свърши?

  До коментар [#65] от "alexsilver":

  Прочетете пророчествата на Муамар Кадафи,
  направени малко преди неговата смърт,
  и не се чудете

 68. 68 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#67] от "dnevnikar":

  Тия глупости дето ги дрънкаше на площада са дооооооста преди неговата смърт. Включително човекът си се виждаше жив когато болната му визия се осъществи, но уви.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 69. 69 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Репликирам на заглавието: Глупав въпрос (ако не е реторичен). Европа е преживяла толкова неща, че нищо няма да я разруши. Е загиналите Бог да ги прости и загубите са тежки. Но това е!

  chavo64
 70. 70 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 486 Неутрално

  И това е от 2001 година:
  Концепцията за "насищане на Терористичните нападения. "
  УВОД
  1. Техническото превъзходството на европейците е поразително и не може да се неутрализира с военни средства.
  2. Северът действа ефективно във военната област, ако успее да постигне единна политическа реакция на събитията.
  3. Северът е много бавен. Времето на отговор на събитията е от няколко месеца.
  4. Северът е безразличен към материалните загуби.
  5 Северът е изключително чувствителен към жертви.
  6.Загуби сред цивилното население са за севера по-впечатляващи от загубата на войници.
  Въз основа на тези констатации може да бъде изградена нова стратегическа концепция: взаимодействието на военно слаба система с по-силна - става въпрос за настъпателна партизанска война на територията на врага, слаби и коренно различни епизоди, които сега се наричат "тероризъм".
  Концепцията за "насищане на терористичните атаки."
  Организиране на територията на Европейския враг серия от терористични актове, насочени единствено към унищожаване на цивилното население. Ако желаете, на север може мощен "чадър" да покрие най-важните военни и промишлени съоръжения, за да се гарантира защитата на политическото и военно ръководство на страната. Въпреки това, нито армията, нито специалните сили или Федералната служба за сигурност, няма да защитят всички детски градини, училища, болници и родилни домове .
  1. Подготовката на "евтини" терористични групи, действащи срещу незащитени (мирни цели), може да бъде минимална. От гледна точка на южния тип на мислене тези групи убиващи жени и деца (групите сами могат да се състоят от жени и деца), са изключително евтини и много ефективни. При което такива групи са ефективни не само когато убиват, но и когато загиват.
  2. Масови действия на терористични групи, ако те са координирани, водят до паника. Невъзможно е да се предвиди каква ще бъде реакцията на атакуваната държава в Европа, но може с увереност да се заключи, че такава реакция би била неадекватна и ще доведе до допълнително усложняване на ситуацията. Например, може би рязко ще се затегне граничния контрол, но саботажните групи са прехвърлени на територията на врага преди кризата, и по този начин резултат, различен от понижаване на общата съгласуваност на транспортната система, това няма да доведе. Рано или късно паниката ще доведе на сцената "ловът на вещици" в собствената си среда - с всичките му последствия.
  3. Опитите на армията и полицията да се справят със самите атентати и техните реакции на терористичните атаки, обсъжданията, пораждат нарастваща снежна топка на проблеми в правителството и парламента, на равнището на ООН, "блокират" всички транспортни и информационни мрежи.
  4. Опитите да се "покрият всичко и всички и нищо да не се даде" бързо изчерпва възможностите на правоохранителните органи да отговорят на все по-сложната ситуация.
  5. Изпращането на европейската територия на невъоръжени хора, имитирайки действията на терористични групи, ще доведе до допълнителни проблеми за демократичните идеали в съзнанието на Севера. Унищожаването на невъоръжени групи е неприемливо от гледна точка на европейската етика и е морална победа на Юга. Игнорирането на тези групи не е възможно, защото те усложняват и без това трудното положение за силите на реда и закона.
  6. Само след горните стъпки, довеждащи до политически хаос в Севера и напълно блокиращи възможността за активна съпротива от негова страна, пълна и безусловна победа на Юга може да се постигне с помощта на биологични оръжия. Високата свързаност на европейската транспортна мрежа на Севера е изключително уязвима за атаки с помощта на биологични оръжия. Почти е невъзможно да се предотврати появата в редица големи международни летища на «смъртници» заразени с инфекция с дълъг инкубационен период. Заболяването се стартира в мирно време и случаите на масови заболявания трябва да бъдат «синхронизирани» с върха на терора. При прилагането на сериозни и трудно излечими, особено при масова заболеваемост инфекции, броят на жертвите в края на втората седмица от "биологична атака" ще надхвърли десетки хиляди.
  7. Това ще бъде достатъчно, за да се гарантира, в днешна Европа да падне което и да е правителство. Тогава ще дойде моментът за прехода към третия етап на войната – внезапен удар на резерв специално обучени, "скъпи" бойни групи по военни цели – главно военни летища, след това по диспечерски центрове, транспортни центрове, атомни електроцентрали.
  8. Този удар на "скъпите" групи има реален шанс за успех, тъй като в този момент ще бъде сведени до минимум възможностите на европейските въоръжени сили. Загубата на въздушно превъзходство означава за една модерна европейска армия пълно и безусловно поражение.
  Има едно последователна "насищане" /изчерпване/ на възможностите на охранителните, медицински и военни структури. Поради ефекта на "насищане" защитата на Севера напълно се разпада - с очевидни и страшни стратегически резултати. Така, въпреки огромното военно превъзходство на Севера, има стратегия, която най-малко да го накара да премине към стратегическа отбрана. Но за основаната на «експанзия» стратегия на Севера стратегическата отбрана означава поражение.

 71. 71 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ЕС в сегашния си вид е изграден на основата на невероятно много компромиси. Най голямата "спирачка" пред по тясната интеграция е Велика Британия, от която за съжаление нищо велико не е останало.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 72. 72 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1137 Гневно

  Това в никакъв случай не трябва да се допуска! Противниците на обединена Европа чакат този момент с нетърпение и потриват ръце. Не им позволявайте да злорадстват!

 73. 73 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Да ме прощават авторите, ама не виждам никакви "пукнатини" и "разпадане" на Европа. Просто европейците все повече се консолидират около идеята "Европа за европейците". И това не само, че не е лошо, но е и единствено правилното.
  Хора, които не припознават ценностите на Европа като свои, не може и не трябва да бъдат европейци - да си стоят в "дивите земи". Така нареченият "мултикултурализъм" си има естествени и непреодолими граници.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 74. 74 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Авторите задали въпроси и чакат някой друг да им отговори. Преформатирането на ЕС е обсъждано много пъти, този анализ е изключително повърхностен. Ама какво може да се очаква от Весела Чернева всъщност?

 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  [#47] гугъл - Рудолф Рокер, ФЕДЕРАЛИЗЪМ И ЦЕНТРАЛИЗЪМ - там е обяснено, щом сам не се досещаш

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  [#73] Просто европейците все повече се консолидират около идеята "Европа за европейците"
  ---------------------------------------------------------------------------------------
  Ами точно това е симптомът за разпадане - самоизолацията.
  И "консолидиране" на бедни и богати за "кауза", изгодна много повече за вторите, отколкото за първите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#63] от "batgosho":

  Ако Кемал не беше умрял малко преди втората световна,днешната Турция нямаше да я има .
  Турция щеше да е влязла във войната на страната на оста и щеше да е от губещите,днес на картата можеше да има могъщ Кюрдистан с някакво незначително турско малцинство.
  .............................................................................................................
  Интересно твърдение.Само че ако Турция беше съюзник на Германия изходът на цялата война можеше да е друг.Защото Турция щеше да окупира Иран и така да спре съюзническите доставки през Каспийско море за СССР.И тогава нямаше да има битка за Сталинград,защото именно заради спирането на доставките по Волга е причината градът да е толкова важен за немците.

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  [#63] хмък
  Турция тъкмо заради това не влезе във войната, защото спазваше завещанието на Ататюрк да не воюва повече със съседите си, а най-вече - да не воюва срещу Русия.
  Поне такива изводи се вадят от известните ми негови биографии.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на venkata333
  venkata333
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дали ще избегне разпадане, зависи само от решенията на европейските лидери и какво значение има от коя страна от ЕС е пристигнал, избил е хора, през границите всеки ден минават хиляди всеки ли ще се следи и проверява щателно, но при отворени граници е така, а не да ми умуват какво да правят сега!!!

 80. 80 Профил на venkata333
  venkata333
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това на Меркел (Заповядайте, добре сте дошли!), излезна златно!

 81. 81 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#80] от "venkata333":

  [quote#80:"venkata333"]Това на Меркел (Заповядайте, добре сте дошли!), излезна златно![/quote]

  Не. Излезна кърваво.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 82. 82 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  "Тя е все по-самотна в една битка в ЕС за намиране на баланс между моралните и законовите задължения на континента по въпроса с бежанците, от една страна, и все по-твърдата позиция на общественото мнение, от друга"
  ЕС има задължения основно към своите граждани.Да правим проблеми помежду си в ЕС заради Русия и Турция е върха на простотията и никой няма да направи това,само разни маргинални политици ще дрънкат.По отношение на задържани терористи също,някои левичари ще дрънкат и до там.

 83. 83 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 504 Любопитно

  До коментар [#70] от "ND":

  Откъде е тази концепция? Дай линк, моля.


  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 84. 84 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Отколешната мечтъ на товариш Путин, за негово най- голямо съжаления, ще го надживее.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 85. 85 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Европейските елити просто ще бъдат принудени да преоткрият" усета" / common sense / , просто няма как да се случи друго след като имаш налице най-образованата популация на планетата. Да,ще има спорове и залитания,но пътят е ясен и ЕС ще се трансформира в единна държавна формация. Това, което не успее да те убие,те прави по-силен.....

 86. 86 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Що за безумен въпрос на Дневник?! Няколко терористи да доведат до разпад на Европа?! Сякаш на встника са платили с един петролен кладенец от ИДИЛ?!
  Дневник, това заглавие не биха измислили дор от телевизия Алфа.

 87. 87 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#77] от "robocop1":

  Споко,уважавам днешна Турция,вмъкнах я като помощно средство към основната ми мисъл.Нахлуващите днес от изток и от юг,антропологично не са по-различни от постоянно нахлуващите хора от хиляди години , все от изток.Днес се наричаме Гърци, германци, унгарци , руснаци, норвежци и т.н.но едно време са ни викали,елини,траки,вандали,хуни,готи,викинги и каквото ти хрумне ,всички сме персийски и египетски пришълци.Древните Йонийци са се пренесли с лодките си от днешен Ливан към Крит и по начина копи-пейст са създали древната критскомикенска цивилизация,после елинската и т.н

 88. 88 Профил на baba.bosilka
  baba.bosilka
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Терорът не е болест, а симптом. Това го знае всеки, учил дори само един семестър криминалистика. Ако гълтам сода против киселините и не си излекувам гастрита, нищо не правя. Вдигам само дозите на содата и крача уверено към стомашната язва. Докато кой ли не бомбардира тези държави както му текне, ще се раждат терористи. И ще стават все по-млади и по-надъхани. С какво ще спреш някого, дето не се плаши от смъртта, а сам си я избира?

 89. 89 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#87] от "batgosho":

  Ти па , нова история ли пишеш или хапчетата си пропуснал.

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Допреди 2 години Германия и Франция бяха считани за локомотива на ЕС. И си въобразявахме, че двете страни ще работят за интеграцията и федерализацията на Съюза. И изведнъж се оказа, че Германия си ползва Съюза за лична употреба, стотици милиарди налива в Гърция, които даже не стигат и до Гърция, а директно се наливат в германските банки-кредитори. Германия имала нужда от далавери, и по всякакъв начин саботираше санкциите към развилнелите се руснаци в Украйна, а сега понеже имала нужда от работници, покани целия Близък Изток в ЕС. И с широка ръка харчи парите на Съюза за тарамбуките, а за новоприетите страни от И. Европа нямало пари.
  Ами ако се разпадне ЕС Германия на кого ще продава фолксвагените си?

 91. 91 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":


  [quote#1:"12345"]Въпросът е сбъркан. Разпадането на Европейския съюз е закономерен исторически процес, нямащ нищо общо с "бежанската" криза и тероризма (само дето те ще го ускорят). Така например се разпадна и Съветският съюз.[/quote]

  Е забъркали сте съвсем приличен тюрлюгювеч с тези свои твърдения. (Значи не знам дали са ваши или това са ви казали да пишете).

 92. 92 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Глупости! Откъде накъде! Европа е Християнска! Винаги се е обединявала пред общия ислямски враг. Никога не трябва да забравяме, че Владислав Варненчик и Януш Хунияди са повели Кръстоносен поход за нашето освобождаване от турците, но държавата ни е била вече свръхнаселена, наводнена от турски нашественици, поради което мисията им не е успяла. Макар нашествието на мюсюлманите в Европа и в днешни дни е огромно, а Християнското население, особено младежта деморализирано, покосено от наркотици и алкохол, все пак ще намерим сили, Христос да ни е на помощ, да сме обединени и силни.

 93. 93 Профил на rooster
  rooster
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#88] от "baba.bosilka":

  Ислямът ще ни мрази винаги. Няма значение какво правим, какво не правим, какво говорим, и за какво си мълчим.

  Проблемът на исляма, е че съществуваме. Логиката в криминалистиката не може да се прилага за религиозно мотивирани престъпления. А криминалистът ако няма религиозно възпитание, не може да разбере религиозно обработен ум.

 94. 94 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Рено Кюмо, интелектуалец, свързан с крайната десница във Франция, излага тази назадничава философия в книгата си "Голямата подмяна" (Le Grand Remplacement). В нея той твърди, че в рамките на едно или две поколения европейското население на Франция ще бъде подменено от видими още сега малцинства в резултат на имиграцията и по-високата раждаемост в техните среди.
  ************************

  Кое и е назадничавото на тази истина? Май ще излезе прав френският философ и политолог Ален дьо Беноа, който казва, че либерализмът е по-разрушителен от комунизма:
  "Според господстващата идеология един милион турци, един милион китайци, един милион скандинавци, един милион нигерийци, винаги е един милион. За управляващите елити културните различия са маловажни. Единственото изключение са лидерите на някои страни от Източна Европа, които осъзнаха, че западният либерализъм е по-разрушителен за колективните идентичности, отколкото комунизма. Другите смятат, че хората са взаимозаменяеми, че те са безкрайно заменими едни с други. В основата си, техният идеал е човекът без земя, човекът отвсякъде и отникъде, човекът, лишен от всякакви характеристики, които са му присъщи. Неутралният или трансчовека: трансграничен, транснационален, евентуално транссексуален."
  http://glasove.com/categories/kultura-i-obshtestvo/news/alen-do-benoa-zapadniyat-liberalizym-e-po-razrushitelen-ot-komunizma


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 95. 95 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Има сили в света за които съществуването на ЕС е всекидневен кошмар, а разпадането му се е превърнало в стратегическа цел. Само от европейските граждани на държавите - членки и техните лидери зависи дали това може да се случи. За съжаление такива лидери като Де Гол, Помпиду, Ширак, Митеран, Аденауер, Бранд, Шмид, Кол се появяват все по рядко.

 96. 96 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Канех се да коментирам и други части от статията, ама се отказах, то няма едно полезно изречение, нито една полезна идея, единственото, което се разбира, че това, което (ще) прави сега Европа не е така както трябва да е, а как трябва да е май и самите автори не знаят. Получава се точно като в приказката - не знам как е, ама знам, че не така.
  Изобщо, покрай тези атентати всеки се напъва да пише статии, коментари и анализи, 90% от които абсолютно безполезни и напълно излишни, ама явно е трудно да се отсее зърното от плявата, затова Дневник превеждат и пускат наред.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"Иван К"]Със слаба армия и патологични пацифисти на власт ЕС няма шансове. Шансове има само ако европейските граждани успеят да изгонят политиците пацифисти [/quote]

  +++++++++++++++++
  Бих добавила и с толкова левичарщина и мултикулти. Европа трябва да се върне към корените си. Щото, на пук на всички теориии, че хората са си хора, без значение откъде идват и с каква религия са, не бива да се забравя, че точно европейците (германци, англичани, французи, испанци, унгарци, етс.) са направили Европа такава, каквато е и не можеш да ги замениш с турци, араби, пакистанци и други и да очакваш тя (Европа) да си остане същата. Виждаме какви държави са създали турците, арабите, пакистанците и прочие, същото ще направят и в Европа, ако им се позволи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#21:"Николай Теллалов"]да си представиш строй без нужда от такива помощи? [/quote]

  Няма как да съществува такъв. Винаги ще има хора, които могат повече, знаят повече, работят повече и имат повече и такива, не не могат, не знаят, не искат и нямат. И, понеже не може вторите да бъдат оставени да умират от глад, ще трябва да им се помага, в рамките на разумното, разбира се, не с мащабите на сегашните социални помощи, които създават поколения социални паразити.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 99. 99 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Европейският съюз ще изчезне , само че няма да е сега , а когато му дойде времето...За момента страните членки имат повече полза от ЕС, отколкото негативи и само някой възпалени мозъци могат да го желаят...
  Представете си една България без ЕС- веднага става вилает или губерния...с тази икономика, демография , без европарите....
  Силните в ЕС пък имат полза от по- големия пазар..

 100. 100 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#45] от "aussie81":

  ислямофобия което е изценна европейска ценност
  --------------------------------------------
  хахаххахаха , поредната порция толерастко-либерастки лъжи.
  Всуе се пънете, времето ви свърши.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK