Непосилната лекота на промяната

Непосилната лекота на промяната


"Дневник" публикува увода на новата книга на Момчил Дойчев  "Фейсбуквар. Към отговорна власт и правова държава?" Откъсът е предоставен от автора. Книгата ще бъде представена днес от 18.00 ч. в НБУ, Галерия УниАрт


Както често е ставало в българската история, опиянението от свободата, "пиянството на един народ" се прояви и в посткомунистическата трансформация твърде преувеличена метафора. Това не беше пиянство дори и на "половин народ", както го бе определил преди време Енчо Мутафов. "Опит за летене" направиха около една четвърт от българите – най-будните, най-предприемчивите, най-образованите, най-необременените от "непосилната лекота" (по брилянтното определение на Милан Кундера) на комунистическо битие. Тяхното "пиянство" обаче не увлече останалата по-голяма част от народа, която остана пасивна и предпочете да наблюдава отстрани битката на демократите срещу много по-добре организираната и въоръжена до зъби господстваща комунистическа номенклатура, решена с всички сили и средства да заграби народната собственост.


От друга страна тези около 25-30 процента от българите, които искаха демократична промяна, не бяха като цяло наясно каква промяна всъщност искат. Общият лозунг "Демокрация!" не означава, че всички разбираха демокрацията по един и същ начин. Някои (и това бяха голям сегмент от обществото) се задоволиха само със свалянето от власт на "едноличния режим на диктатора Живков" (макар никакъв едноличен режим да не е имало, а криминална диктатура на партийната номенклатура).
Друга, макар и намаляваща прогресивно част от "неочаквано получили даром свободата си" социалистически поданици и досега си мечтае за някакъв утопичен социализъм, освободен от "грешките и деформациите".


Трети, по-малък сегмент искаше в България да стане "като на Запад" – т.е. да станем процъфтяваща и благоденстваща западна страна.


А четвърти - над два милиона българи направо емигрираха в свободния и богат Свят – в Западна Европа и Северна Америка, убедени, че в България не си струва да живееш, тъй като животът е непоправимо увреден от половин век комунизъм.


Съвсем малко, да не кажа единици бяха тези, които разбираха същината на грандиозния проблем, пред който е изправена страната и имаха рационални идеи как да достигнем до европейско благополучие.


Една "обрулена" (по израза на Петър Дертлиев) и фактически банкрутирала икономически, политически, духовно, морално и демографски държава не можа да се превърне за няколко години в просперираща и модерна страна. И това е обяснимо - желанието да станем богати и проспериращи "като на Запад" не се връзва със смазаното по времето на социализма "прочуто българско трудолюбие" (останало в наивните спомени от детството на бившия ни цар).


Как може да се преодолее духовната криза, моралният банкрут, до който социализмът докара българския народ, как да се възстанови националното ни достойнство, погребано в годините след съветската окупация и смазано в душемелачката на комунистическия режим?


Българският народ като цяло от края на 80-те години на ХХ век не бе осъзнал необходимостта от радикална замяна на банкрутиралата социалистическа система с капиталистическа. Дори до днес значителни обществени прослойки не само не осъзнават необходимостта от истинска демокрация и либерален пазар, но и упорито им се съпротивляват, давайки чрез избори властта на партии, олицетворение на комунистическото минало или на статуквото, а след 2001 г. – на популизма и социалната демагогия. Такива партии управляват практически през три четвърти от времето на посткомунизма. Още по-отчайващо бе, че по-голямата част от прехода бе заета не с градеж, а с грабеж на националното богатство от една криминализирана прослойка на бившата комунистическа номенклатура.


От трета страна, поради дългото блокиране и протакане на необходимите реформи в икономиката и политиката, особено до 1997 г., страната вървеше главоломно надолу по отношение на своето икономическо развитие.


И това започна от самото начало поради "принудените" промени за по-голяма част от хората…


Окончателният провал на командната социалистическа икономика в България настъпи сравнително късно - последният фалит на комунизма съвпадна с последните месеци на тоталитарния режим и управлението на Луканов след политическата промяна на 10.11.1989. Но този банкрут се усети от народа едва след като демократичните промени започнаха. Те срещнаха огромна съпротива от страна на комунистическата партия. Демократизацията от началото на "кръглата маса" (от януари до май 1990 г.) до падането на правителството на А. Луканов в края на 1990 г., все пак успя да демонтира някои от основите на тоталитарния режим. Но това стана едновременно с рязкото падане на жизненото равнище на народа, изчезването на почти всички стоки от първа необходимост, а впоследствие, с идването на "първото некомунистическо" правителство на Димитър Попов и с резкия скок на цените в порядъка от 7 до 10 пъти само за няколко дни в началото на 1991 г.


Това стана повод левите неокомунистически идеолози да тръбят и до днес, че "демокрацията донесе разрухата". Всъщност картината на социалистическата разруха може да се прочете в "забравения" доклад на Петър Младенов за "прекрасното" наследство, което получава от Тодор Живков.


Българският преход към демокрация и пазарна икономика започна почти едновременно с промените в останалите социалистически страни. Но в България тази промяна не бе изстрадана и от управляващи, и от управлявани. Подкрепата за нея не бе масова и наистина всенародна като в страните от Централна Европа и балтийските републики. В тези страни народите запазиха чувството си за национално достойнство и чест. Те болезнено възприемаха "ограничения суверенитет", който им бе предложил съветският "освободител". За разлика от Чехия, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Естония, у нас и досега окупаторите се възприемат от държаните в състояние на политическа неграмотност народни маси като "освободители", а истинските освободители са анатемосани и сатанизирани.


И така в България се осъществи един "бавен и мъчителен преход"... Всъщност идеологемата за "прехода" се превърна в успешна форма за прикриване на действително протичащите социални процеси и на самия смисъл на социалната промяна. Например докато на повърхността на събитията се разиграваше грандиозна политическа битка между "демократи" и "социалисти", под повърхността на ежедневните събития трескаво се извършваше процес на трансформация на властта в собственост и след това на собствеността във власт. Така и собствеността, и властта в края на краищата бяха заграбени от трансформиращата се в квазикапиталистическа олигархия бивша комунистическа номенклатура. Демократичните промени започна и със силната вяра, че само за няколко години в България ще започне да функционира безотказно демокрацията и пазарната икономика. Оказахме се особено наивни. Ако комунизмът (криминалният социализъм) не може да бъде обяснен без връзката му с предходната епоха на непреодолян традиционен манталитет, мутиращ в прехода от патриархално към модерно общество, посткомунизмът се осъществи като мутация на комунистическата епоха.


Така предимно негативният опит от последния почти четвърт век на преход доведе до една патова политическа ситуация между силите отстояващи демократичната промяна и силите на все по-авторитарната, разполагаща с лостовете на икономическата власт олигархична върхушка.


Липсата от десетилетия на една промислена стратегия за действителна промяна, за превръщане на съветско-комунистическа и балкано-ориенталска България, в европейска, демократична и просперираща страна става все по-пагубна.


Досегашният преход към демокрация и пазарна икономика бе по-често имитация, а не действителна промяна. Тази имитация всъщност трябваше да прикрие опитите за трансформация на социалистическия режим в корпоративно-олигархичен, т.е. в квази-капиталистически.


Затова е особено важно да се изгради стратегия за действителна промяна. Наследството и рецидивите на комунизма е крайно време да бъдат захвърлени там, където им е мястото – на бунището на историята.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Общият лозунг "Демокрация!" не означава, че всички разбираха демокрацията по един и същ начин.Да Демокрацията има основни точки,същевременно Демокрацията не е права партийна линия която да изпълняваш.

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Много добро... препоръчвам го на всички, освен на камуняките. Те нямат капацитет за това

  "Тяхното "пиянство" обаче не увлече останалата по-голяма част от народа, която остана пасивна и предпочете да наблюдава отстрани битката на демократите срещу много по-добре организираната и въоръжена до зъби господстваща комунистическа номенклатура, решена с всички сили и средства да заграби народната собственост."

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Да се чуди човек кой цитат да извади. Всичко е достойно за цитиране.

  "Българският народ като цяло от края на 80-те години на ХХ век не бе осъзнал необходимостта от радикална замяна на банкрутиралата социалистическа система с капиталистическа. Дори до днес значителни обществени прослойки не само не осъзнават необходимостта от истинска демокрация и либерален пазар, но и упорито им се съпротивляват, давайки чрез избори властта на партии, олицетворение на комунистическото минало или на статуквото..."

  "Още по-отчайващо бе, че по-голямата част от прехода бе заета не с градеж, а с грабеж на националното богатство от една криминализирана прослойка на бившата комунистическа номенклатура..."

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Весело

  Защо си мисля, че простотията българска ще съхрани българите в по-голяма степен, отколкото европейските ценности-европейците? Говоря в контекста на варварското нашествие в Европа.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 5. 5 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Самият факт, че религията се превърна в държавна политика, уважаеми, означава, че някой не желае да завърши прехода.
  Безкраен преход - неизчерпаем източник на нерегламентирани доходи.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  През 80-те имаше ''всеобща стачка''- народът работеше по работно време, но КПД-то беше почти нулево,продукцията с отвратително качèство и тотален дефицит.Управляващите усетиха накъде отива ситуацията и проведоха преход като присвоиха основните фондове и средствата за производство.
  Това е - накратко.

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#4] от "fragment_ot...":

  Прост защото на запад управниците от десетилетия разглезиха народите си с изкуствено отглеждане в парникови условия,че започнаха да не различават мъжко от женско ,и добро от зло...При нас това свръхзадоволяване на потребностите е едва от 10-15 години -и още не може да се отрази.

  [email protected]
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Тая еклектична сбирка от гениални разсъждения за броя на ангелите , събиращи се на върха на една игла ще си я купят само членовете на семейството на автора.
  До второ коляно, ама само по права линия.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Изпуснахме ги навремето.... сега ни са качени на главата и няма изгледи за скорошно освобождение.

 10. 10 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 799 Неутрално

  ''...Как може да се преодолее духовната криза, моралният банкрут, до който социализмът докара българския народ, как да се възстанови националното ни достойнство, погребано в годините след съветската окупация и смазано в душемелачката на комунистическия режим?...''

  Само по един начин. Л У С Т Р А Ц И Я!!!

 11. 11 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Не познавам автора, но съм съгласен с всяка негова дума в този текст.

 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Достатъчно е да се прочетат първите десетина коментара, за да стане ясно, защо в България нищо не върви. А причината е, че държавата се управлява от неолиберални лаладжии, които много приказват и обещават, но освен да продават интерисите на държавата на богатите държави, друго не зная и не могат.

 13. 13 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Липсата от десетилетия на една промислена стратегия за действителна промяна, за превръщане на съветско-комунистическа и балкано-ориенталска България, в европейска, демократична и просперираща страна става все по-пагубна."
  Т.е. липсва интелектуален пробългарски елит, необременен от комунистическо наследство. Нямаме си Хавел, Валенса.
  Затова ще се гърчим и чакаме смяната на поколенията полека лека да доведат до нещо по-добро. Ако историята ни изчака.
  Горната липса съчетана с безкрайно консервативен народ води до нашите резултати.
  По време на възраждането, за разлика от сега, безкрайният консерватизъм на народа е бивал преодоляван от интелектуалния елит.

 14. 14 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "Олд Шетърхенд":

  Хубаво е, че четеш Карл Май и учени статии като тая. Аз се отказах много преди края.

 15. 15 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някой може ли да ми каже за какво бяха т.нар. "Ликвидационни съвети", какво ликвидираха те? България?

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  при все отделни проблясъци - голяма боза.
  Няма вече "комунизъм" (фактически: монопартиен държавен капитализъм), авторе. И като остатъци няма. Има разни "кадри", ама с каквито и "нови лица" да ги смениш, социално-икономическата и политическата им роля ще остане същата (сложи на длъжност данъчен колкото искаш собър човек, работата му е да бъде гад и да стриже хората, без значение дали са закъсали или несъгласни с качеството на работата на институците, захранвани от джоба му). На умряло куче нож вадиш. И на едни "утопии" противопоставящ още по-големи утопии - за "отговорна" власт и други подобни смешки.

  докога ще баламосвате хората да видят реалния облик на проблемите? Това ли ви е задачата - да клакьорствате на апологетите на "правилния капитализъм", за да вкарате хората в рамките на подчинението на новите догми? Да разсейвата и да гримирате истинските злини, да пробутвате в прицела на гнева второстепенните?
  Ами, браво - чудесно се справяте с тази задача! Истински интелектуалци - винаги в служба на властта (даже и да не е слугуване на контретен властник), винаги вирнат пред народа нос!
  И после защо не вземали пример от вас... ами от погнуса, ето защо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "glog":
  Крайно време е АОНСУ да спреш от позицията на своите 84 години и тотална обремененост да съдиш хората по форумите!

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Понеже тук се споменава д-р П. Дертлиев, помня един анализ на тема "защо истинските демократи и репресирани не взеха властта", а тия, дето сега верно или неверно управляват държавата. Става дума за старите партии Радикална, Демократична, Никола Петков, които са били фактор в политиката приди девети. Много просто, защото 90-та г. от тях останаха десетина души, бай Стефан, доктора и Милан Дренчев. Покрай тях се присосаха Желев, Тренчев, Луджев, по-късно Костов и т.н. Това е единият фактор. Другият е реституцията. Всеки искаше да получи своето, заграбено от комунистите. Не само къщи, става дума частни предприятия, в нашия град Макаронената, Оцетената, Гумената, все фабрики. От гражданите видяха селяните. Имаше спорове за бишите текезета, да ги има или не. Хората си поискаха земята и компенсации за инвентар и животни. И се почна. Сега отначало. Елементарен обаче е спора-е, нещете социализъм, ами сега при капитализма по-добре ли сме....

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "Затова е особено важно да се изгради стратегия за действителна промяна."
  И кой ще го изгради,Бойко Борисов и Цветан Цветанов ли.Че те се страхуват да променят и най -малкото нещо.Изпуснахме момента ,да направим пълна лустрация,да реформираме съдебната система,службите и МВР и още дълго ще берем плодовете на т.нар. несъстоял се ,български преход/или много дълго заседял се/.

 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "matera":

  Мatera, не чета нищо от твоите коментари, защото са прекалено тъпи и не си струва да се занимавам с тях. Но се чувствам обиден. По дяволите, нима си толкова неграмотна да мислиш, че един подкован политически в АОНСУ комунист или ДКМСар знае и може да прави това, което аз правя тук? Мога да те успокоя, че не са много дори випускници на Висшата партийна школа, които знаят и могат поне наполовина подобни неща. А питомците на АОНСУ бяха точно толкова политграмотни, колкото си и ти.

 21. 21 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "glog":Умните хора не влизат в обяснителен режим,защото са умни,а аз съм тъпа за подобните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK