Приключено ли е с либерална Европа

Приключено ли е с либерална Европа

© ReutersДошло е крайно време за решителен отпор на Европа и САЩ, на НАТО, на целия цивилизован свят срещу държавата на терористите в Сирия и Ирак. Само такъв незабавен отпор там, на място, в бърлогата на звяра, ще бъде и решението на кризата с бежанците. Те бягат към Европа от "генералния щаб" на същите терористи със средновековно мислене, които атакуваха Франция. И ако в родината им има мир и нормални условия за живот, те ще спрат да бягат мнозина от избягалите ще се върнат у дома.


Напълно основателно мащабният терористичен акт в Париж, отнел живота на 130 души, беше наречен от някои европейския 11 септември. Наистина Европа трябва да се събуди и да осъзнае, че ѝ е обявена война. След срещата на Г-20 в Анталия, има предпазлив оптимизъм, че светът, от Вашингтон до Москва и от Брюксел до Анкара, Техеран и Кайро ще успее да се съюзи срещу "Ислямска държава". Не трябва да се се изпуска удобният момент за такъв прагматичен световен съюз, който самата държава на терора създаде с последователните си удари срещу всички: Турция, "Хизбула" в Ливан, Русия, с взривения самолет в Египет, и сега Франция.


Твърдението, че
"с либерална Европа е приключено"


което виждам да подкрепят дори хора, с които по други въпроси сме единомишленици, е нещо, с което абсолютно и категорично не съм съгласен. Именно това, че с либерална Европа е приключено, терористите жадуват да чуят и видят. Те мразят либерална Европа, мразят либералната демокрация, и се опитват да я унищожат чрез всяване на страх. Както беше казал Франклин Рузвелт, "единственото нещо, от което можем да се страхуваме, е самият страх".


Ако в топла петък вечер в Париж никой не излиза по кафенетата, ресторантите, театралните и концертни зали, стадионите, ако хората се барикадират в домовете се, в градовете си, в държавите си и заживеят в страх от терор, наистина тогава с либерална Европа ще е приключено.


Либерална Европа има много врагове - от идеолозите на "Ислямска държава" до идеолозите на Евразия в Путинова Русия, от крайнолевите до крайнодесните в самата Европа. Освен това антилибералната реторика често, и струва ми се съвсем умишлено, смесва в едно две различни значения на думата либерализъм. От една страна, имаме либералната идея за равни права и свободи на гражданите, независимо от етнос, религия, политическа и сексуална ориентация. От друга страна, икономическият неолиберализъм на такива видни политици като Рейгън и Тачър. Впрочем те в Америка са известни като неоконсерватори. И мнозина от неоконсерваторите също се възмущават от гей паради, толериране на нелегални имигранти, от моралното разложение на обществото, което според тях се дължи на прекаления либерализъм…


Така че хора, които имат съвсем различни идеи за това що е либерализъм, от ляво и от дясно, от Изток и от Запад, от висшата и от нисшата класа, виждат либерализма като зло и биха искали да видят края на либерална Европа. Както икономическия либерализъм - по-малко държавна намеса в икономиката, така и социалният либерализъм — защита на индивидуалната свобода, човешките права на всички, са аспекти на либералната демокрация.


Тези, които казват, че с либерална Европа е приключено след терористичните атаки в Париж, освен че радват терористите, като им създават чувството, че са изпълнили мисията си, наливат


вода и в мелницата на крайнодесните сили


в Европа, като Марин льо Пен във Франция, които имат антиимиграционна и изолационистка реторика. С либерална Европа ще бъде наистина приключено, ако крайнодесните вземат властта на повечето места в Стария континент с призиви за връщане на старите граници и ограничаване на някои права и свободи. Бежанците и чужденците са заплаха за Европа, казват те. Тези, които бягат от ислямистите, също са потенциални ислямисти. Но когато Европа започне да се огражда с нова Желязна завеса и заживее в постоянен страх, тогава мечтата на терористите ще се реализира. И наистина с либерална Европа ще бъде приключено.


Затварянето на граници е разбираемо и нужно само като временна мярка за сигурност, в ситуации като сегашната във Франция, но не е решение на световния проблем с миграцията и тероризма. Във Франция например има сравнително по-малко бежанци, а повечето от терористите, изглежда, са френскоезични граждани на Европа. Те не са новодошли имигранти, а жители на Европа, станали "плячка" на пропагандата на ислямистите. Освен това терористите могат да влязат и легално в една страна, не като бежанци, както стана с терористите на 11 септември 2001 в САЩ.


Европа не трябва да се отказва от либералната демокрация, не трябва да забравя идеалите на Просвещението.


Трябва да се води борба с невежеството


защото невежите хора, особено когато се чувстват маргинализирани в обществото, стават лесна плячка на най-мракобесни идеи. А ако оградим Европа с нова желязна завеса, ако сложим под общ знаменател терористите и тези милиони изтерзани от тях хора, които бягат към Европа, наистина Европа ще настрои срещу себе си целия ислямски свят.


Няма война между християнската и ислямската цивилизация. Изповядващите всички религии са равноправни в свободния свят. Няма друга религиозна война в света в момента освен може би тази между сунити и шиити в Близкия изток. В глобален мащаб конфликтът е между невежеството и гнева на тези, които се смятат маргинализирани в обществото, и идеалите на Просвещението, просвещенският хуманизъм, принципите на либералната демокрация, на свободата и равноправието. Мнозина са обявявали тези идеали и принципи за мъртви, или вредни, но именно на тях се гради модерното демократично общество, модерната западна цивилизация.


Европа и САЩ, държавите от Евроатлантическия съюз, трябва да предприемат незабавни (те вече са доста, надявам се още не фатално, забавени!) ответни действия срещу основния идеологически център на войната с европейските либерални ценности. Т.нар. ислямска т.нар. държава на територията на Сирия и Ирак,


държавата на терора трябва да се унищожи с военна сила


Защото тя ни е обявила война и се налага да се защитаваме. Само така наистина може да се спре и бежанският поток към Европа.


Паралелно с това, и в по-дългосрочен план, трябва да се помисли как да се облекчат проблемите, материални и психологически, на тези групи и общности, които се чувстват маргинализирани и забравени в съвременния глобален свят.


А ако наистина с либерализмът в Европа и западния свят е приключено, тогава скоро ще навлезем в едно ново, далеч


по-мрачно и опасно кибернетично средновековие, едно ново "време разделно"


на крепостни стени, терор и религиозни войни. При съвременния технологичен напредък такава варваризация и феодализация на глобалния свят скоро може да доведе и буквално до края на света. Затова трябва да защитаваме либералните ценности на обединена Европа, да не позволяваме на терористите, или на страха от тях, да я унищожат и да ни върнат към един свят на крепостни стени, железни завеси, лагери за инакомислещи и религиозни конфликти.


Впрочем, подобни пророчества за края на либерализма се чуваха и в САЩ след 11 септември. Бяха въведени и някои рестриктивни мерки за сигурност, както и Патриотичния акт, даващ възможност на правителството да следи комуникацията на гражданите, чието действие едва в последно време беше ограничено. Икономическата криза в началото подсилваше антилибералните емоции. Но видяхме, че тези пророчества за край на либерализма в САЩ са били несъстоятелни. Днес Америка е по-либерална, отколкото беше преди 11 септември.


Сега обаче Европа и Америка, а и другите заплашени държави, трябва да се обединят и решително да се противопоставят — както с военна сила, така и с отстояване на хуманистичните и либерални ценности — на антилибералния терор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Да, приключено е. По много причини. Така че свиквайте с новите реалности.

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Приключено ли е с либерална Европа
  ----------------------------------------
  Не.Приключено е с либерастка и толерастка Европа.
  Европа , която е либерална, толерантна, солидарна СЪС СПОДЕЛЯЩИТЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ няма как да приключи.  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  "Само такъв незабавен отпор там, на място, в бърлогата на звяра, ще бъде и решението на кризата с бежанците."

  Това е погрешно. С още една война, струваща трилиони и продължаваща 10-15 години, т.нар "цивилизован свят" ще затъне още по-дълбоко в проблемите си (финансовите, във вид на дългови кризи и демографски, защото бежанците ще се станат доста повече заради бомбардировките с обеднен уран, а също и заради рязкото повишаване на броя на терористите, което неминуемо ще се случи в зоната на военни действия, както беше досега).

 5. 5 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не само терористите мразят либерализма(даже той им облекчава задачите), но и всички които искат спазване на законите и правилата в обществото, всички които държат нарушителите на законите да носят своята отговорност !

 6. 6 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На фона на смъртната заплаха, тези либерални ценности са лиготия и и глупост, Левчев. Либерализмът ли ви е толкова мил, или съответните фондации?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Редно е чужденците да се съобразяват с нашите правила. А не ние - с тези на чужденците.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ала, бала...война била обявена, глупости! Как си ги представя нещата авторът на горното недомислие, че европейски войник ще ходи да мре в сирийските пустини?

 9. 9 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да приключва толерастията. Не се нуждаем от нея.

 10. 10 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "наистина Европа ще настрои срещу себе си целия ислямски свят."

  На Европа трябва малко повече да й пука за сигурността и благоденствието на собствените си граждани и по-малко, да не кажа хич за мнението на ислямския свят.

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Във Франция, например, има сравнително по-малко бежанци, а повечето от терористите изглежда са френскоезични граждани на Европа
  ---------------------------------------------------------------------
  АФтора страда от тежка форма на невежество.
  Франция има 5 милионно мюсулманско население, пришълци от бившите френски колонии.
  И това не са френскоезични граждани на Европа, а мароканци, алжирци, либийци, говорещи (отчасти) френски с френско (често двойно) гражданство.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 403 Гневно

  Силно се надявам да е приключило веднъж завинаги.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Ми не е приключено с либерална Европа нито пък с ходенето по кафенетата( с което странно защо автора отъждествява либералното разбиране)
  Но пък би трябвало да се приключи с либерастията по отношение на брадати ислямисти, криворазбрани права и привилегии на малцинства от етнически и сексуален характер. А и малко суверенитет също няма да е вреден.

 15. 15 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Приключено ли е с либерална Европа?

  Силно се надявам!!!

 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Трябва да се води борба с невежеството
  защото невежите хора, особено когато се чувстват маргинализирани в обществото, стават лесна плячка на най-мракобесни идеи.
  .................
  Ахаааа, гледай ти, каква мъдрост !
  Комунистите разбиха институцията "семейство" в България, научиха Ганка да ходи на аборт, като хоби, а Ганьо да се развежда за спорт. Нали това бе заветът на Маркс/Енгелс, разбий семейството, на него се крепи буржоазният ред! Е, сега същите тези комунисти не могат да схванат, че семейства има там, където нямаше народни демокрации, ерго децата се обучават в него, а в у-ще просто си вземат оценки. Понял товарищ?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 462 Неутрално

  За да приключим с либерастка самоубийствена ЕВропа, преди всичко трябва да се отървем от такива, като Меркелица и Оланд!!

 18. 18 Профил на pepo222
  pepo222
  Рейтинг: 213 Гневно

  Надявам се да е приключено. Така не може да продължава, ако скоро не приключи ще дойдат едни доста по крайни националисти които може да не се ограничат само до спиране с миграциония поток и депортация на нелегално прибиваващите.

 19. 19 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Проблемите на европа и света са основно икономически, обедняване на средната класа, маргинализация на населението, липса на перапективи за реализация! Ако тези проблеми не бъдат преодолени, рано или късно ще има диктатура!

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  [quote#8:"wallenstein"]Ала, бала...война била обявена, глупости! Как си ги представя нещата авторът на горното недомислие, че европейски войник ще ходи да мре в сирийските пустини? [/quote]
  М'чи точно така - ала, бала ...

  А гер ком а'ла гер, ама пропагандната обслуга си е пропагандна обслуга. Каквото и да става ...
  Я виж как пъргаво и остро, майсторски, та дори без да свирят с гуми, сичкото гуру взема завоя!

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Дошло е крайно време за решителен отпор на Европа и САЩ, на НАТО, на целия цивилизован свят срещу държавата на терористите в Сирия и Ирак.
  ____________
  Стига с тази държава на терористите в Сирия и Ирак!!! И децата вече знаят ,че граждани на либертарианска Европа родени в Брюксел,Париж и Лондон ходят да колят и бесят невинни хора в Сирия и Ирак! Проблема са либералните ентусиасти които си мислят ,че интеграцията в възможна при положение ,че в Париж от 1955г. няма нито един интегриран алжирец!

  [quote#15:"Monsieur"]Приключено ли е с либерална Европа?

  Силно се надявам!!! [/quote]
  +++
  По-малко либертарианство по-малко инкубатори за тероризъм!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 693 Неутрално

  От Исляма по-голяма заплаха е ултралиберализма. Това е като да гледаш как някакви диваци избиват твоите сънародници, приятели, роднини, баща, майка, братя и деца и да си казваш: Е какво пък, това религията им го заповядва? Дали и аз да не си подложа главата на дръвника, та да ми я отсекат?

 23. 23 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "majorman":

  Логично. Но след 20-30 години с тези темпове на размножаване бившите чужденци ще са мнозинство. Европа твърдо е поела курс към исляма. Май ще гледаме пак към Русия

 24. 24 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Друга важна подробност която убягва на автора е, че цялата драма не е породена от Либерална Европа, а от водене на политика на отделни държави и военнополитически блокове. Всички знаем кои са - САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Иран, на НАТО и отделни европейски страни.

 25. 25 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "СДС":

  Само че туй дето го разправяш стана при демокрацията, а освен това се появиха понятията родител едно и родител две, а децата вече не са момченца и момиченца, а нещо средно!

 26. 26 Профил на асдр
  асдр
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Тоталитарният либерализъм няма да си тръгне сам и без съпротива. По същество това не е никакъв либерализъм, а злоупотреба с понятието. Те финансират терора, ислямистите и ислямското нашествие. Те искат либералните европейци сами да поискат по-малко свободи, повече контрол. Те карат милиони европейци да симпатизира на един диктатор като Путин, само защото дори той проповядва повече здрав разум от вече напълно извратените европейски лидери.. И тези извратеняци ще си платят точно заради това – защото губят битката за умовете и сърцата. Всеки ден те подменят понятията демокрация и либерализъм и карат хората да искат точно обратното.

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Не може да се приключи с толерантна Европа, ако се изпълни едно най-обикновено нещо:

  Всеки, който е дошъл в Европа, да спазва традициите, ценностите и реда в Европа. Да си вярва в каквото иска, без да се налага.
  Всеки, който не спазва горното е враг на Европа и трябва да си ходи! Толкова е елементарно, че няма накъде! Ама слободията, която проповядват някои европейски "лидери", водят до затриване на Европа! Пък и не става дума за всички пристигнали в Европа. Става дума само за мюсюлманите. Те се делят и искат европейците да се променят, да правят каквото си искат и това го наричат "правата на човека"! На тях и през ум не им минава, да се съобразяват с някого. Затова, който ходи със забрадка, никаб и тем подобни качулати истории, явно демонстрират, че не искат да са едно общество с мнозинството. Защо да ги мъчим? Качваме ги по самолетите и кой от където е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Само такъв незабавен отпор там, на място, в бърлогата на звяра, ще бъде и решението на кризата с бежанците.
  -------------------------
  Е тоя си е пълен глупак, още по лошо - глупав войнствен толераст ,ако щете ме трийте.
  Бърлогата на звяра е в свободно веещите се мюсулмански проповедници, възхваляващи бурката и шариата, във финансиращите ги фондации от Саудитска Арабия фондации.
  Нямаме работа в блатото на Близкия Изток извън осигуряването на защитени зони за мигрантите и връщането им там, само тъпак може да не е разбрал уроците на Ирак, Афганистан, Египет, Либия.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 29. 29 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Бие на очи, как тези инструктирани псевдоавторчета веднага попиват разни шаблончета. Във война сме. Тази глупост бе казана от Буш младши и всички видяхме резултатите от т,н. война, печалби за военнопромишления комплекс, тотално ограничаване на гражданските свободи. Ето за това пледира либералиста Левчев.

 30. 30 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  С толерастията и либерализма на мултикултито е приключено ,с нашия , европейски начин на живот никога няма да е приключено

 31. 31 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":

  Има логика в това което казваш, но след като унищожаването на ИД на терен е според теб много скъпо занимание какво да направим?

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Весело

  [quote#3:"Никола Георгиев"]

  Единственото, с което трябва да бъде приключено, е левичарството на сегашните политически "лидери" на Европа и САЩ (че и Канада отскоро).
  Либералното в Европа може да бъде и дясно, и ляво. [/quote]
  Либералните ентусиасти и толерантините ентусиасти не са нито леви нито десни наричаните за краткост либерасти и толерасти немогат и две думи на кръст да кажат без да преписват от опорните точки спуснати им от мозъчните тръстове либертарианските лаборатории !
  Просто нещата излязоха от контрол защото наемния акъл е като наемния войник няма как да очакваме ,че ще се бие до последна капка кръв за да брани нещо което не му е бащиния!
  Слагам в този кръг и интелектуалеца Левчев!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  [quote#2:"qwertqwert"]Европа , която е либерална, толерантна, солидарна СЪС СПОДЕЛЯЩИТЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ няма как да приключи. [/quote]
  Точно така!
  Да не забравяме, че тези терористи са домашно отгледани, т.е. не са схванали нищо от европейските ценности и тотално са ги отрекли. Затова заедно с унищожаването на терористите, трябва да се изритат всякакви имами, проповядващи радикален ислям, а джамиите да бъдат под контрола на полицията чрез информатори.
  Приемане на бежанци и мигранти - само чрез внимателен подбор и проучване.

 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  [quote#21:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Проблема са либералните ентусиасти които си мислят ,че интеграцията в възможна при положение ,че в Париж от 1955г. няма нито един интегриран алжирец! [/quote]
  И защо няма? Защото алжирците не искат! Също като нашите цигани! Пък и алжирците никой не ги е закарал насила в Европа! Дошли са, ама се заселват на куп, не допускат никой при тях, не слушат никого освен имама и как да се интегрират?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#25] от "tvi63":
  Само че туй дето го разправяш стана при демокрацията,
  .............
  Тцъ, описах НРБ, бараките за аборт бяха винаги пълни, а те както разводите се стимулираха от Партията. Колкото по сам и зависим е човек, толкова повече разчита на държавата и партията. Силно семейсто означава и силни индивиди, независими от партии, държавни помощи и други наркотици.
  При демокрацията нищо не е станало, това което ти наричаш така е продължение на народната демокрация, на социализма т.нар. но с нови средства.
  Вчера то обясняваха да си траеш, докато не дойде "светлото бъдеще", днес същите тия партийни и ДС кланове ти обясняват да си траеш, понеже това е демокрацията. С други думи излъганият камил си ти, вчера и днес. Аз на тия бълвочи никога не съм вярвал

  nemo malus felix, minime corruptor.
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Цитат: "Няма война между християнската и ислямската цивилизация."!
  Цитат: "Т.нар. ислямска т. нар. държава на територията на Сирия и Ирак, държавата на терора трябва да се унищожи с военна сила..."!

  Мисля си, че в главата на автора е един голям гювеч от объркани разсъждения и взаимно изключващи се твърдения! ИД сама са отъждествява с ислямската цивилизация и иска да я наложи със сила! Даже не просто да я наложи, а да избие всички, които не са съгласни или са от друга вяра!
  За да е днес свободна и демократична Европа са паднали доста глави, в продължение на столетия! Явно трябва да паднат и много чалми, за да се запази Европа в този си вид! Никакви приказки за образование, ценности или нещо друго ще стреснат ИД! Даже си мисля, че първоначалната забрана на всякакви ислямски символи и поведение, ще помогнат повече на Европа! Никакви чалми, забрадки, бурки, халали, полумесеци или каквото и да било! Европейците трябва да станат твърди и безкомпромисни! От дълги години, проблемите са свързани с вярващи в исляма, това са хора, които не искат да се впишат в средата, те искат да наложат нова среда! Защо се търпи и защо се допуска?!

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  [quote#28:"qwertqwert"]Е тоя си е пълен глупак, още по лошо - глупав войнствен толераст ,ако щете ме трийте.
  Бърлогата на звяра е в свободно веещите се мюсулмански проповедници, възхваляващи бурката и шариата, във финансиращите ги фондации от Саудитска Арабия [/quote]
  Тц, тц, тц!

  Ама вие ... защо така умно очаквате гарван - гарвану ... таковата де ... бърлога да вади ?
  Свободно веещ се проповедник да посегне на друг свободно веещ се проповедник? Дори идеологически да се разминават?
  Ама това са детайли, но занаятът, същността им е една!
  Като в сталинският Архипелаг - те са "социално близки"!
  И двете "религии" са наднационални, абсолютни и крайни, тясно доктринерски, безапелационни, с гурута и емоционално незряла и първосигнална, плакатнореагираща масовка ...
  А че едните се кланяли на изток, а другите - на запад ... това са наистина абсолютно дребни детайли. Именно от либерална, ама истинска, гледна точка при това!

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  "В глобален мащаб конфликтът е между невежеството и гнева на тези, които се смятат маргинализирани в обществото,"
  Защо да се смятат, те наистина са маргинализирани. Не е тайна, че повече от половин век западните общества не могат да интегрират имигрантите, които живеят в затворени общности и нямат блестящи перспективи за растеж и развитие.

 39. 39 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "В глобален мащаб конфликтът е между невежеството и гнева на тези, които се смятат маргинализирани в обществото, и идеалите на Просвещението, просвещенският хуманизъм, принципите на либералната демокрация, на свободата и равноправието."
  Това е така, НО точно вълните от бежанци мюсюлмани към Европа, привлечени от социалните помощи в либералните демокрации, са точно тази обществена група, която се маргенализира и капсулира и става бъдещ развъдник на ислямски тероризъм. Най-яркия пример е Джон Джихадиста. През 1993 г семейството му с 5 годишния бъдещ терорист имигрира в Англия. Три години чакали статут на бежанци, получавали социални помощи, въпреки, че бащата работил като таксиметров шофьор. Общо държавата изхарчила над 400 000 паунда за издръжката им. Синът завършва училище, колеж, дори Уендсминдстерския университет. (за невежество няма какво да се говори) И в последствие става фанатичен убиец и реже британски глави!
  Някой може ли да гарантира, че между стотиците хиляди сегашни бежанци (не само от Сирия) с много миловидни дечица няма да има след 15-20 години фанатични джихадисти?

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Либерална Европа има много врагове - от идеолозите на "Ислямска държава" до идеолозите на Евразия в Путинова Русия, от крайнолевите до крайнодесните в самата Европа. Освен това антилибералната реторика често, и струва ми се съвсем умишлено
  ____________
  Айде сега почнаха и нови догми , вече не браним демокрацията защото се разбра ,че либералния ентусиазъм няма нищо общо с демокрацията, вече ние страдаме за либертарианството което се оказа утопия !
  Някои хора скоро не са ми чели подписа:
  "Libertarianism is just anarchy for rich people"

  Припомням това за да си спомните ,че в Париж не са нападнали капиталисти и либертарианци защото те бяха там където ИД смята ,че е разврата от петък вечер ЛИДО, МУЛЕН РУЖ , КРЕЙЗИ ХОРС , там една бутилка шампанско е 2000 евро ! А те терористите какво нападнаха някакви нискобюджетни местенца! Така ,че всичко е фарс на либертарианските лаборатории аз не вярвам че ИД ако имат въоръжение до зъби джихадисти в Париж няма да ги пуснат там където е големия грах на Париж а ще нападат "поколението Батаклан"
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Европа трябва да остане либерална към своите, но да бъде резервирана и затвори границите си към арабските ислямисти!

  Свободата трябва да бъде за свободни хора, които са достигнали нивото да я ползват като не вредят на другите! Либерализъм само към хората от общият ни дом ЕС! За агресивните арабски тълпи, които заляха Европа и нарушиха много от нашите права, включително и живота ни! Вратите на съюза трабва да бъдат затворени! Това е!

  В противен случай се създават предпоставки измислените националистични партии /знае се от кого са финансирани/ в държавите от ЕС да създадат големи проблеми. Заради арабските имигранти, чието място не е Европа!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  [quote#38:"proza"]Не е тайна, че повече от половин век западните общества не могат да интегрират имигрантите, които живеят в затворени общности и нямат блестящи перспективи за растеж и развитие. [/quote]
  Става дума за мюсюлманите, които НЕ ИСКАТ да се интегрират. Как така източноевропейците се интегрират за много кратък срок, а на мюсюлманите и 2-3 поколения не им стигат за интеграция?
  Интеграцията е двустранен процес и няма начин да се извърши против волята на интегрирания.

 43. 43 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Надявам се! Европа трябва да се върне към християнските си корени - да се върне влиянието на на християнството върху общественият живот и образованието и да се преустанови политиката на толерастия към различни малцинства. Те също трябва да имат своите права, стига да не налагат своите разбирания на другите и да се съобразяват със християнската същност на нашите народи.

 44. 44 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Либерална Европа всъщност е Западна Европа. В източноевропейските държави далеч не са толкова либерални. Ние сми либерални заради комунистите и техния атеизъм.

 45. 45 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Левчев съвсем си няма идея какво се случва в момента:

  "Няма война между християнската и ислямската цивилизация. Изповядващите всички религии са равноправни в свободния свят"

  Да вземе да си свали розовите очила и да се обади пак, когато мюсюлманите по света се подпишат под второто изречение.

 46. 46 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#11] от "qwertqwert":

  [quote#11:"qwertqwert"]АФтора страда от тежка форма на невежество.[/quote]

  ...или от лека форма на манипулативност?

  Левчев може да е всякакъв, но не е необразован и много добре знае, че "френскоезичните граждани на Европа", които не са новодошли мигранти, са второ поколение - деца на "стародошли мигранти". Както знае също, че този факт показва и доказва опасността, идваща от новоидващия мигрантски потоп.
  Защо, след като добре знае това, ни баламосва толкова евтино - е, има си мисия, проектите са, за да се изпълняват, какво да се прави...

 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Аман от политкоректни бълвочи! Абе, Левчев, как не написа нещо свясно, а все някакви такива бози вадиш! Чак не е за вярване, че някой ти плаща заплата (или хонорар) за това.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  .............. когато Европа започне да се огражда с нова Желязна завеса и заживее в постоянен страх, тогава мечтата на терористите ще се реализира............

  Ами не.
  Европа най-после разбра, че така повече не може.
  Тъжното е, че Европа НЕ разбра, че времето вече е друго и трябва да се действа още при Путлеристкото нашествие в Украйна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Блестящи отговори в мненията под статията. И много странни признания от обърканото левичарство в самата статия. Интересно, дали скоро няма да признаят и Буш, че е имал някакво право с войните...

  Добре е да си изясним нещата. Либералното общество няма да изчезне в САЩ и Европа - твърде много герои са дали най-ценното си за да са свободни хората. Обърканото левичарство и сегашните нерешителни управляващи обаче са на път да изчезнат. Реакцията на обществото е съвсем закономерна. Пет години европейските лидери си заравяха главите в пясъка и за ужас на всеки разумен човек предприемаха контрапродуктивни мерки. Сега ще берат плодовете. И дано само с това се разминем, защото в паниката си опитват същите провалени рецепти на Буш. Коалиция срещу тероризма, войски и прочие нелепици, когато трябва ясна и точна позиция срещу идеологията на злото. А, тя е?...
  Когато знаеш врага си, половината война е спечелена. Врагът не е Афганистан, Ирак или Либия. Врагът е ислямът. Опитите с войски и дистанционни бомбардировки са само за удържане на положението, но не са средства и подходи, които да доведат до реформиране на чудовищната идеология ислям. И още нещо, това което победи комунизма няма да победи исляма. Вижте последната карикатура на Шарли Ебдо с надупченият човек с чаша и бутилка в ръка и думите "Те имат оръжие....Да го духат. Ние имаме шампанско." Това повдига духа, но не побеждава идеология, за която свтското е чуждо. Тя е за нас, не за тях... Как да бъде победена тази идеология е открит въпрос. Как да помогнем на мюсюлманите да реформират исляма? Как да проведем "деислямизация" (като "денацификация" и "декомунизация" дори сред мюсюлманите? Отговорът на тези въпроси ще е начинът за спечелването на тази война. Дотогава на война като на война... Уви, вероятно за няколко поколения.

 50. 50 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  До коментар [#38] от "proza":
  "Не е тайна, че повече от половин век западните общества не могат да интегрират имигрантите, които живеят в затворени общности и нямат блестящи перспективи за растеж и развитие"

  И защо ли обаче проблемите винаги идват от едни и същи - китайци, индийци, латиноамериканци и те могат да живеят в гета и едвам да свързват двата края ама не съм чул да са почнали да се самовзривяват

 51. 51 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Тъпо, лицемерно и извратено е да се биеш в гърдите, видиш ли колко не ме е страх, как смело ше продължавам да си ходя по кръчмите, ше си пия шампанското и ше си ям черния хайвер, без да ми пука от терористите, които живеят край нас...

  Най-малкото, щото поне 1/3 от обикновените хора, населяващи Европа, не могат да си позволят този лукс...!!!

  Форумът е в будна кома...
 52. 52 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Моят отговор на заглавието (и убеждение) на заглаивето-въпрос- НЕ. Напротив,Европа се сплотява точно под тези принципи и ще ги отстоява по-твърдо отколкото неживеещите в Европа предполагат. (справка- вчерашния мач Франция- Англия,естествено не става въпрос за мача)

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Весело

  [quote#41:"Ани"]Европа трябва да остане либерална към своите, но да бъде резервирана и затвори границите си към арабските ислямисти! [/quote]
  Е нали първа директива на либератрианците гласи Либерална Европа да стане ислямизиран търговски придатък подчинен на САЩ с ТТИП подобно на Саудитска Арабия и Пакистан ?
  То не може по време на пости хем шпеков салам в багажното отделение хем душата в рая !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":
  чудесен коментар !!+++++

 55. 55 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#53:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]подчинен на САЩ с ТТИП подобно на Саудитска Арабия и Пакистан ? [/quote]

  Аре, пак с пропагандата....какъв ТТИП с Пакистан и СА?

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Всъщност проблемът си е западноевропейски,а не на целият ЕС,да не говорим пък за цяла Европа.Докато се раздават такива щедри социални помощи много ясно,че арабите няма да се интегрират.Те могат цял живот да си живеят в гетата с осигурен покрив над главата и храна.За какво му е да учи език и да придобие трудови умения като може по цял ден нищо да не прави.Спрат ли им социалните помощи щат не щат ще трябва да се интегрират щото ще умрат от глад.

 57. 57 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#53] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Е нали първа директива на либератрианците" Либралпатиланците

  Като се махнат либералстващите лицемери и дойдат нормални и отговорни политици, загрижени за бъдещето на Европа, тогава ще отпадне и първата им директива.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 58. 58 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#11] от "qwertqwert":

  Като процент на населението, България има повече мюсюлмани от Франция - най-много в ЕС. Френските мюсюлмани от Алжир и Мароко говорят френски и най-често са родени във Франция, а не са бежанци от Сирия, които бягат от ИД. Повеюето от терористите бяха френскоезични, родени в Европа.

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Любопитно

  Да си спомним какво представляваше Европа след ВСВ и какво постигна до сега?! Има ли промяна към повече благосъстояние, на какво се дължи всичко това?!

  klimentm
 60. 60 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Нищо не е приключило.Дошъл е обаче момента да се разбере,че това не е сблъсък на цивилизации.Човешката цивилизация се сблъсква с нещо брутално и кръвожадно,което не може да бъде победено с толерантност.

 61. 61 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#58] от "dedalus":

  България има повече мюсюлмани от Франция
  -----------------------------------------------------------------
  Ислямът в България може да е само пример и надежда за ислямския свят, силно се надявам се и занапред да е така.
  Тая глупава мантра как терористите били френскоезични родени във Франция е време да престане.
  Родени във Франция, неприели френската култура и европейските ценности, определящи се като мюсулмани, с удобен европейски паспорт.
  От сегашните мигранти да очакваме същото - ако сме достатъчно глупави да го допуснем.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  [quote#56:"robocop1"]Всъщност проблемът си е западноевропейски,а не на целият ЕС,да не говорим пък за цяла Европа.Докато се раздават такива щедри социални помощи много ясно,че арабите няма да се интегрират.[/quote]
  Сериозно? А нашия проблем с ромите и милиона ТЕЛК-тарикати? Проблема е общ — как да схванем, че социалността трябва да се промени от "папо срещу нищо" до "папо срещу резултат". Всъщност трябва да въведем резултатността като основно мерило, за да нямаме социални пенсии, и искания за 20 заплати два дена след стрелба на мутри с гранатомети в същия град... Първоначално звучи кофти, ще трябва да се полага много труд, но после става интересно, щото всеки се сеща, че съседа има повече щото ей му ги резултатите, а не щото се е уредил или щото е от малцинство някакво.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#62] от "gost22":

  социалността трябва да се промени от "папо срещу нищо" до "папо срещу резултат"
  -----------------------------
  !!!!
  +++++++++++++

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 64. 64 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Плосък текст... Повърхностен. На ниво кръчмарски разсъждения за войната на световете...

 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  Исляма не е заплаха, той е лакмус, с него измерваме колко е зле обществото ни. Тази религия винаги настъпва в територии със слабо общество. Вижте европейската история. Стигнали са до стените на Виена, ама не защото са били толкова силни, а защото европейците в момента са били слаби (поради куп причини). На по-късен етап, дори сериозната Османска империя си тръгва от Европа, въпреки че се е превъоръжила с модерно оръжие. Тръгва си, защото европейските държави се променят.
  Та случките в Париж и "бежанския поток" са само странични действия, последици от неадекватната политика вътре в ЕС и във всяка европейска държава по отделно. Още не може да схванем, че света върви към големи държави и големи съюзи, а не на отделни държави (щото сме малки като население и ресурси спрямо света). И не, бомбенето в Сирия и дори на целия близък изток + северна Африка подред, няма да ни реши проблема с исляма, защото проблема е в европейския манталитет, а не някъде по света.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "либералстващите" толерасти са в отстъпление. Въпреки финансовите инжекции под формата на "грандове", "школи", "награди" и други подобни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  И в морето ми е до колене .....................
 67. 67 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 712 Любопитно

  "Ако в топла петък вечер в Париж никой не излиза по кафенетата, ресторантите, театралните и концертни зали, стадионите, ако хората се барикадират в домовете се, в градовете си, в държавите си и заживеят в страх от терор, наистина тогава с либерална Европа ще е приключено."

  Хм, не знаех, че същността на либерализма е ходене по кафета, театри и концерти, но какво ли разбирам аз.... и все пак да се чуди човек, как е имало кафета, театър и музика, преди "либерална Европа".

 68. 68 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#67] от "morf":

  Ами не е имало. Поне не в сегашния им вид. Либералната демокрация е рожба на Просвещението (18 век). Това е модерния начин на живот. Но само в част от света.

 69. 69 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако Европа не свърши с либрализма, либерализмът ще довърши Европа.
  Вярно е, няма война между християнство и ислям. Има война между Гейропа и ислям.
  Авторът смесва европейските ценности с хомосексуализма. Нека последният да го отделим от европейските ценности! Гей-правата и гей-свободите са новоизмислена ценност, която е като лайно в кацата с мед.
  Днешният либерализъм подкрепя и поощрява всички основни човешки пороци и всякакъв вид извратености. Днешните либерали използват човешките пороци, слабости и зависимости, за да трупат власт и да преразпределят пари в своя полза. С този либерализъм трябва да се приключи. И както виждаме, либералите са напълно неадекватни и неспособни да защитят нашите общества нито военно, нито икономически. Колкото повече борят радикалния ислям, толкова повече последният става по-силен и по-нагъл. Ето, радикалният ислям вече отвори фронт във Франция. Пренесе войната в Европа. Видяхме робуващата на либералните принципи Меркел каква каша забърка.
  Между другото, във Франция точно хомосексуалните започнаха масово да гласуват за "крайно десните" на Мари льоПен, защото разбраха, че по-добре те, отколкото ислям. Френските гейове разбраха колко пари чинат либералите, нашенското момче на татко още не разбрало и ни пише оди за либерализма!

 70. 70 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#68:"dedalus"]Либералната демокрация е рожба на Просвещението (18 век). Това е модерния начин на живот. [/quote]

  Какво общо имат гей-правата и гей-свободите с Просвещението? Или наркотиците? Или хедонизмът и хедонизмът?
  Вие не се чувате какво говорите. Днешният разврат няма нищо общо с Просвещението. Той е съвсем ново явление, започнало от хипарското движение насам. Какво общо с Просвещението има днешният феминизъм, ръководен от мъжки лесбийки, чиято цел е да отрови нормалните отношения между мъже и жени? Какво общо с Просвещението имат разни движения на малцинства, които се борят за привилегии?
  Ние трябва да разберем, че традициите на Просвещението и либералната демокрация нямат нищо общо с днешните либерали, които вече почти унищожиха западните общества.

 71. 71 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#6:"fragment_ot..."]Либерализмът ли ви е толкова мил, или съответните фондации? [/quote]

  За всички либерали парите и властта са движещ мотив за да защитават днешния либерализъм. Никои от тях не са идеалисти. Но за българските либерали е характерно, че защитават идеите на либерализма срещу хонорар.

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Весело

  До коментар [#69] от "gozambo":
  Пази гейовете!* Пази ги, защото като приключат с тях, ще дойдат и за теб...


  ------------
  *Има един стар, арменски виц... Всъщност има и едно истинско подобно предупреждение от един католически свещеник по истински повод, ама много тежко, та предпочитам с вицовете

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Левчев , ние задължително трябва да преосмислим толерантното си отношение към ислямистите защото : 1) Тяхната религия зове за ДЖИХАД 2) Само техни членове извършват самоубийствени атентати в името на религията 3) Точно новопристигащите незаконно, нелегално и неканени мигранти мюсулмани са потенциални джихадисти 4) Мюсулманите не искат да се интегрират успешно в християнската общност, живеят в анклави, спазват си свои традиции от средновековието и като цяло са таралеж в гащите на европееца !
  Затова трябва незабавно да се спре приемането на повече мигранти, а пристигналите да се връщат обратно когато се успокоят нещата ! Трябва да се удари и унищожи ИД в Сирия и Ирак ! Трябва ЕС да се научи и то в кратки срокове да брани територията на Европа с армия , полиция, флота ! Всички мюсулмани в ЕС да се вземат на специален отчет, а проблемните да се депортират !
  В противен случай няма да можем до тоалетната да отидем без страх ! Видяхме прекалената безкритичност до къде ни доведе- заради едни карикатури запалиха Европа, сега масов терор ! Повече така не може !

 74. 74 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нека да се приземим! В САЩ по всичко личи идват на власт консерваторите и се налагат консервативните идеи както никога досега. Не републиканците, а консерваторите, или да ги наречем консервативното крило от Републиканската партия. Промяната ще е революционна. Американският консерватизъм единствен от идеологиите доказа своята рационалност и жизненост. И либерали и социалисти са готови за музея на историята като многократно доказано негодни идеологии. Това означава, че в Европа близкото бъдеще е на силите, аналогичи на американския консерватизъм. В България трябва да се мисли коя е тази сила? Аз поне такава не виждам. Всички са отровени от либерализъм. Дори и онези, които афишират, че са десни, те също са либерали. Такава партия трябва да се създаде, още повече, че българинът по душа е консерватор.

 75. 75 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#72:"gost22"]Пази гейовете!* Пази ги, защото като приключат с тях, ще дойдат и за теб...
  [/quote]

  Гейовете така мислят да я докарат работата, пазейки европейските ценности, да пазим и новоизлюпените гей-ценности. Няма да стане тая! По-добре с чалма, отколкото гей!

 76. 76 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#21:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]в Париж от 1955г. няма нито един интегриран алжирец![/quote]

  Хм... Това сериозно ли? И от къде тез потресаващи данни? Просто любопитствам. Щото аз пък знам, че в агентурата на някои френски антирористични звена има натурализирани французи с алжирциски произход... Или викаш, те само се преструват. Иначе са си прикрити ислямисти? Ха по-полека с "правилните лозинги", моля. Колкото и да е извратен ислямизмът, не се предава по полов път.

 77. 77 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Глупости. Ислямистите не мрязят либерална Европа. Ислямистите мразят Европа. А либерална Европа им помогна да да изпълнят пъклените си планове. Много къса памет. Кой наричаше доскоро джихадистите борци за свобода и ги въоръжаваше. Кой им даде свободата да се движат свободно и да правят каквото си искат. Кой даде ход на великото преселение и кой продължава да манипулира общественото мнение, че нямало нищо общо между атентатите и пришълците. Нима не се вижда ясно че те са като скачени съдове и преливат едни в други. Кого искат да излъжат. Свършиха се глупаците, които да се хващат на подобни приказки. Европейският гражданин няма да позволи това.

 78. 78 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 433 Весело

  „Приключено ли е с либерална Европа?“

  ДАЙ БОЖЕ!!!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Г-н Левчев, човек е хубаво да се поограмоти когато пише за нещо. Например Евразийската идеа е от началото на 20 век и е дело основно на руски имигранти в Европа, например княз Трубецкой, Савитски, Алексеев, Илин, Бромнерг и т.н. По късно Леонид Гумильов развива тази концепция от историческа перспектива. Нео-Евразийската теория е една от четирите политически концепции. Тя се свежда до позицията че светът не е еднополярен а има регионални центрове на интереси.

 80. 80 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#77:"baxter"] Ислямистите не мрязят либерална Европа. Ислямистите мразят Европа. [/quote]

  Предполагам, че под ислямисти имаш предвид радикалния ислям.
  Една от грешките, които се прави, е да се дискутира само радикалния, без да се споменава за умерения ислям. И това умишлено затъмнение на проблема от либералната медия. За да си решим проблема с исляма, нас не би трябвало толкова да ни интересува какво мисли радикалния ислям. С него се води война и толкова. За нас е по-важен умерения ислям, който е е базата на радикалния. Ние трябва да влезем в диалог с умерения ислям и с него направим сделката. За радикалните е ясно, те искат да унищожават всичко различно по пътя си, но умереният ислям би поставил съвсем други искания и те са много близо до консерватизма. С умерения ислям е възможно да се намери общ път към мирно съвместно съществуване. Но точно от това ги е страх днешните либерали, че предметът на сделката ще бъде- край на либерализма, край на толерирането на неморалността, на извратености и преверзии, път към традиционните ценности. Това е най-добрият път- подобна сделка с умуруния ислям- хем радикалният ислям губи почва под краката си, хем нашите общества се връщат към тадиционните ценности, семейството, децата, морала и пр.

 81. 81 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#74] от "gozambo":

  Всичкото добре, само дето между американски консерватизъм и либерализъм, разликата е само в твоята глава.

 82. 82 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 433 Весело

  „Сега обаче Европа и Америка, а и другите заплашени държави, трябва да се обединят и решително да се противопоставят — както с военна сила, така и с отстояване на хуманистичните и либерални ценности — на антилибералния терор.“

  Е тука вече ми потекаха сълзи от умиление...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 83. 83 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#77:"baxter"]. Кой им даде свободата да се движат свободно и да правят каквото си искат.[/quote]

  С това е характерен днешния либерализъм- толерантност без граница. Да зачиташ правата и свободите на другия до такава степен, че да се отречеш от себе си, да плюеш на себе си, да мразиш себе си. Либералите развиват чувства на вина сред хората от западния свят. За какво ли не. За колониализма, за бедните по света, за климата, за гейовете, за малцинствата, за всичко, превръщайки ги в свръхтолерантни. Разбира се, по този начин хората загубват инстникта си за самосъхранение. И затова в момента изглежда, че Европа води самоубийствена политика. И тя не просто изглежда.

 84. 84 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#80:"gozambo"]Една от грешките, които се прави, е да се дискутира само радикалния, без да се споменава за умерения ислям. [/quote]

  Erdoğan: Islam cannot be classified as moderate or not. It is unacceptable for us to agree with such a definition.

  http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/11360374.asp

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 85. 85 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#80] от "gozambo":

  те и САЩ така мислят от 11 септември насам. видяхме ги какви ги сътвориха. защото никой не може да каже къде минава границата между "радикален" и "умерен". тя произволно и изненадващо се мени и пресича, сиреч, не може да бъде терминологизирана. оттук и реално не върши работа. "умерените" се оказват онези, които в момента не ни пречат и не ни рият в градинката. само гдето сме напълно неспособни да кажем дали шариатското наказание за прелюбодеяние чрез убиване с камъни е "умерено", защото е нормата в исляма или е "радикално". или защо наказанието за отстъпление от исляма е убийство само при "радикалните" и "умерените". излиза, че "умерените" са такива, които ни се нравят, защото "не са много мюсюлмани".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 86. 86 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#80] от "gozambo":

  Моля? Сделка? За какво и защо? Доста мога да поспоря с теб за морала на умерения ислям. Всичко, което си написал потвърждава тезата ми че, мирно съвместно съжителство с исляма няма как да има, защото различията в моралните норми и въоще като цяло различията в ценностните системи са несъвместими. Пак повтарям няма как да има сделка. И все пак да видим къде виждаш достойнствата на исляма, било то умерения, каквото и да имаш предвид това, пред светския начин на живот, който е избрал европеецът?

 87. 87 Профил на Управляваща опозиция
  Управляваща опозиция
  Рейтинг: 198 Неутрално

  До коментар [#16] от "СДС":

  Как с това разбито от комунистите семейство през 1975-та година са се раждали близо 3 пъти повече Българчета отколкото сега при новоизграденото 'демократично' семейство?

  https://www.youtube.com/watch?v=sqNuLPt4MdI
 88. 88 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално
 89. 89 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кво да му коментираме тъпотиите на тоя...То като му видиш биографията и ти стига - завършил Английска езикова в София 1976 г. (родители правоверни комунисти или активни борци), минал през Екогласност, та да се прави на дисидент и "изненадващо" през 1994 г. заминал за САЩ при това с Фулбрайтова стипендия. Върнал се като преподаветел не къде да е, а в Американския университет...
  Сега седнал като некой нацист през 1944 г. да ми обяснява как не трябвало да се демонстрира страх. Ам кат не искаш либерална Европа да загине, що не си подкараш цялото семейство, барабар с внуците да се разходите из Париж бе?!?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 90. 90 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Няма как да бъде приключено с либерална Европа, защото това би означавало да се приключи с Европа въобще. Всички знаем от уроците по биология, че еволюцията е в посока маймуна - човек, не обратното. Това последното е малко спорно, ако съдим по някои индивиди. В този смисъл евоюцията на човека се е движила в посока от зова на дивото към разума. В крайна сметка западната цивилизация е достигнала до убеждението, че свободният човек е двигател на прогреса. И тук идваме до либерализма, който отхвърля всякаква тирания, включително тази на боговете и поствя човека по-високо от тях. Благодарение на либерализма, западна Европа постигна всичко онова, пред което целия цивилизован свят днес се прехласва, а диктаторите ненавиждат. Няма как тираните да харесват либерална Европа, защото свободните духом хора не се подчиняват лесно. Затова всички онези, които сега храчат по либерализма и възхваляват силата освободена от разума, бих препоръчал да си стегнат багажа и да се отправят към една чудесна дестинация каквато е Северна Корея. Там ще могат на воля да крещят срещу западния либерализъм, но неудобството е, че ще трябва се примирят с полузатворническия първобитен начин на живот.

 91. 91 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 433 Весело

  [quote#90:"nnikolov_bg"]Няма как да бъде приключено с либерална Европа, защото това би означавало да се приключи с Европа въобще.[/quote]
  Левчев, ти ли си, бе?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 92. 92 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#69] от "gozambo":

  Смесването на либералната демокрация, т.е. съвременната западна демокрация от Просвещението насам с гей-права и някакви приказки за хедонизъм и разврат, каквито уж царяли в Западна Европа и САЩ ( само човек който не е ходил в САЩ може да твърди такава глупост, в Русия има далеч повече хедонизъм и разврат) е любимо занимание както на московските тролова така и на ислямистите.

 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  "Дошло е крайно време за решителен отпор на Европа и САЩ, на НАТО, на целия цивилизован свят срещу държавата на терористите в Сирия и Ирак. Само такъв незабавен отпор там, на място, в бърлогата на звяра, ще бъде и решението на кризата с бежанците."

  Съгласен съм с това. Но, освен унищожаването на ИД, което е задължително трябва да се сложи край на гражданските войни в Сирия, Либия, Сомалия... и други подобни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Разстроено

  Владо пак написа торба глупости. Именно "либерална" Европа която се отказа от изконните си ценности допусна разпространението на исляма и правото но муслимите да отстояват правата си което значи смърт за Европа.
  Неслучайно протурската партия ДПС се писа за либерална защото днешният либерализъм е отворената врата за ислямизацията на Европа и тя не се дирижира само от Ислямска Държава ами от всички фундаментални режими включително и от Турция.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#74] от "gozambo":

  Българинът е консервативен, но не е консерватор! Огромна маса промити мозъци мразеща Америка и готова да целува ръка на "братушките". Огромна маса объркана от десетки години пропаганда гледаща към Европа и пак мразеща Америка и англосаксите. Това са объркани души от повече от век пропаганда и влияние на две сили - Русия и Германия. Втората наследява влиянието си от Австро-Унгария. Двете течения в българската политика промиват мозъка на българина от Освобождението насам, завличат го в мътилката на две войни и един комунизъм и го лишават от отваряне към демокрацията и просперитета. Добре, че Германия направи завой след ВСВ иначе след като ни изпусна СССР щяхме пак да се върнем в лоното на райха. Не че и сега цялата ни европейска същност не е дефинирана от Германия. Българинът никога не е допуснат да се докосне до влиянието на вековните демокрации като Великобритания, САЩ и Франция. Затова има и маса идиоти, които си мислят, че между демокрациите в Европа и Америка може да вбие клин едно северно джудже... Да не забравя да прибавя и 10% население вперило поглед в една регионална сила, което и хабер няма за достиженията на цивилизацията.

 96. 96 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#90] от "nnikolov_bg":

  Либерализъм който отхвърля всякакъв вид тирания? Не е лошо да разясниш тез приказки на новите европейци. Либерализъм и мултикултурално общество няма как да се съвмести. Исляма не допуска различията, не приема либералния начин на мислене. Мюсюлманите, които избират светския начин на живот вече не се таксуват като такива и се изхвърлят от капсулата. Тогава какво правим? Ще чакаме да ни гърмят, да ни затворят в домовете ни? А нашите деца? Ще ги лишим от слушане на музика, от спорт, кино? Ние какво ще правим? Ще се страхуваме да отидем на вечеря или на кафе с приятели? Всичко това е неприемливо в мюсюлманския свят. И ако някой си въобразява, че мюсюлманите ще се интегрират в нашето общество и ще заобичат нашия начин на живот, свободата на която се радваме, жестоко се лъже. Това няма как да се случи. Това означава че, вече няма да са мюсюлмани. Другият вариант е да бъде забранен исляма. Или муслтикултурално общество или либерализъм. Европа трябва да избира.

 97. 97 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Интересен текст,но малко дразнещо наивен и пропагандаторски на места.
  Да, ИДИЛ трябва да бъде смазана,да либерална Европа вероятно ще си остане такава, НО веднъж завинаги трябва да се разбере, че Европа каквато познаваме от 90-те трябва да си отиде. За да бъде запазена същността на европейския модел, външните граници на ЕС трябва да бъдат строго охранявани и контролирани,имиграцията поставена в други рамки - Европа трябва сама да си избира имигрантите,а нелегалните такива в повечето случаи депортирани. Уахабизмът и някои течения в исляма са не по-малко опасни от нацизма и войстващия комунизъм. Подобни ислямистки идеолози трябва да бъдат преследвани строго от закона, а ако са неевропейски граждани и депортирани. Мюсюлманските общности на континента трябва ясно да заявят своята лоялност към обществото. В момента това по-скоро е изключение....

 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  До коментар [#74] от "gozambo":

  Хаха... мечтай си Замбо. Аз съм готов да се обзаложа с теб, че нито Карлсън, нито Тръмп няма да станат президент на САЩ. И на 99% съм убеден, че демократите отново ще спечелят изборите. ;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#76] от "zg":
  Да, мнозина във форума обичат да се изказват на едро,често без никакво познаване на фактите. Франция е пълна с нормални интегрирани потомци на алжирци,мароканци,тунизийци. Проблемът е,че има много не-интегрирани....

 100. 100 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#98:"Иво"]И на 99% съм убеден, че демократите отново ще спечелят изборите.[/quote]

  Искаш да кажеш демократката. Горко на всички ни....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK