А беше обикновена петък вечер

А беше обикновена петък вечер

© Christian Hartmann, ReutersИван Градинарски е на 21 г., студент в Париж.


Изстрели. Експлозии. Отчаяни викове за помощ. Всичко това отеква в съзнанието ми вече три дни. И когато свърши, започва отново. Сякаш този омагьосан кръг няма край.


Толкова мисли и съмнения минаха през главата ми през последните денонощия, че не знам откъде да започна. Може би трябва да съм щастлив и благодарен заради факта, че още съм жив. За разлика от всички тези, които в петък вечер, на 13 ноември, бяха решили да отидат на метъл концерт или просто на заведение и повече никога няма да се приберат у дома си.
Толкова много погубени човешки животи, толкова затрити мечти и надежди, съсипани съдби и разбити сърца, толкова скръб и болка у всички нас, станали свидетели, преки или не, на трагедията в Париж.


А нищо не предвещаваше подобно развитие на събитията. Беше обикновена петък вечер. Работната седмица беше приключила, парижани бяха навън и се наслаждаваха на един от последните топли и приятни дни за излизане за годината.


Настроението беше приповдигнато, животът кипеше, вдигаше се глъчка


Националният отбор по футбол имаше мач срещу Германия, хората чакаха с нетърпение началото, заведенията бяха препълнени. Цялостната атмосфера предразполагаше, някак по парижки, и аз също имах желание да изляза.


Изведнъж, докато се приготвях, през прозореца от улицата долетя нехарактерен шум. Излязох на терасата и понечих да видя какво се случва, бях забравил, че нямам пряк изглед към улицата. Секунди по-късно лампите в апартаментите в отсрещния блок светеха и на прозорците бяха излезли хора, любопитни като мен. Недоумението бързо прерасна в тревога, заменена на свой ред също толкова бързо от паника. Продължавах да не виждам какво става на улицата, но звуците, които идваха оттам, бяха все по-ясни: огнестрелно оръжие, куршумите на пистолет отекваха в пространството.


Скоро стрелбата престана и на нейно място се чуваха стенания, писъци, викове за помощ. Инстинктивно посегнах към телефона си и набрах 112, преди да проверя в интернет за новини, които да отразяват случващото се под носа ми. Намерих информация за поне три престрелки в Париж и експлозии в близост до националния стадион, където се играеше мачът. Не осъзнавах какво се случва. Предполагам, че дълбоко в себе си съм отказвал да повярвам, че Париж отново е обект на атаки. Защото имах "късмета" да съм тук, съвсем близо, и на злощастния 7-ми януари тази година, когато терористи нахлуха в редакцията на "Шарли ебдо", взеха заложници в магазин за еврейски храни и убиха невинни жертви по пътя си.


Отказвах да повярвам, че историята се повтаря


както вероятно присъстващите в концертна зала "Батаклан" са отказвали да повярват първоначално, че нахлулите въоръжени мъже са нещо друго освен част от шоуто.


Следващите стъпки бяха да се заключи и да се препречи вратата, да се угасят всички лампи и да се пусне телевизорът за още новини. Бях застинал в очакване на развитие, замълчан и вперил поглед в екрана, когато стрелбата навън се възобнови. Но този път не беше пистолет, а по-страшно: ясно се чуваха безмилостните гърмежи на автомат, които спираха само за да започнат отново след броени секунди. В суматохата от изстрели, писъци и неясни блъскания по вратата видях новината за задържаните заложници в зала "Батаклан", намираща се на по-малко от 100 метра от квартирата, в която живея. В следващите мъчителни мигове сякаш времето беше спряло. Тогава се чуха няколко експлозии, които несъмнено идваха откъм залата.


Впоследствие живите предавания по телевизията разпространиха новината, че силите на реда са проникнали вътре и оцелелите заложници са успели да избягат. Но кошмарът беше реалност: терористите се бяха самовзривили отнемайки живота на десетки невинни жертви.


От този момент нататък и за пореден ден в отцепения от полицията район на "Батаклан" се настани тягостна гробна тишина


Единственото, което я нарушава, са сякаш нестихващите сирени на колите на полицията, пожарната и бързата помощ в далечината.


Сутринта криеше нови шокиращи емоции. Оказа се, че поне 50-60 от оцелелите от залата са успели да се скрият в нашата сграда, където са прекарали нощта. Сред тях имало ранени, чието състояние било неясно. Сградата отвътре сякаш се беше превърнала в сцена на масово клане. Навсякъде - в асансьора, по стълбите, във фоайето - имаше локви кръв. Ужасяващи кървави петна и следи бяха покрили стените.


Навън обстановката беше също толкова смразяваща: цялата улица беше в кървави дири от ранени и влачени по земята човешки тела. По двама въоръжени с автомати мъже в униформи на специалните служби стояха от двете страни на улицата и пазеха загражденията.


В един нормален ден по затворените сега улици минават десетки хиляди парижани. Този път разликата беше огромна, нямаше жива душа, не минаваше нито една кола. От всяка страна на загражденията множества се бяха събрали да скърбят и да отдадат мълчаливо почит на загиналите. Застанали до оградите, униформените не им позволяваха да минат и метър по-напред, за да видят с очите си мястото на ужаса. След като бях излязъл, за да се прибера, трябваше да удостоверя самоличността и адреса си, за да бъда допуснат. Тежко въоръженият мъж, който ме провери, нареди да изчакам негов колега да ме изпрати до жилището ми.


Докато вървях мълчаливо редом до войника, носех плик от пазара в ръка, а той - автомат


Опитвах се отново да си обясня как всичко се обърка за отрицателно време. За пореден път чувах в главата ми експлозиите от изминалата нощ. Накъдето и да погледнех, виждах само едва засъхнали локви кръв.


Въпреки всичко имах късмет, какъвто много невинни жертви нямаха. Атентатите в Париж бяха знакови, но далеч не са единствените. Само можем да се догаждаме кога и къде ще е следващият безмилостен опит и да се надяваме да бъде предотвратен.


Такъв е светът, в който живеем днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  Беше петък 13 !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Неутрално

  Убийствата на случайни хора в ресторанти и на концерти е стратегия, която изразява политическата и религиозната слабост на тези, които я следват. Тя няма да създаде халифат в Париж. Това, което може да направи обаче, е да провокира страх.

  [email protected]
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  "А нищо не предвещаваше подобно развитие на събитията."

  http://fotos2.lmcordoba.com.ar/fotos/2015/11/222311_img_1.jpg

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 665 Любопитно

  Между другото „метъл“ концерта в Батаклан не е метъл. Явно е доста подвеждащо шеговитото заглавие на групата...

  @)----,--'--
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Убийствата на случайни хора в ресторанти и на концерти е стратегия, която изразява политическата и религиозната слабост на тези, които я следват. Тя няма да създаде халифат в Париж. Това, което може да направи обаче, е да провокира страх. [/quote]
  Вече повечето спец служби на северния си удвоиха бюджетите благодарение на "страх" Халифата на Париж е неизбежен въпрос на 15-20 години ! В момента в който исляма стане мнозинство всичко става необратимо!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1835 Разстроено

  Изстрадан разказ от първо лице. Пожелавам на автора и на всички читатели никога да не го преживеем отново!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":

  прогнозата е песимистична. за огромно съжаление !!! Човечеството е гадно племе !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кога в България са извърши атентат не бе ни обикновена петък вечер, ни необикновена. Ни експлозии, ни отчаяни викове за помощ не отекваха в съзнанието. Ни аватарки са смениха, немаше "погубени човешки животи, толкова затрити мечти и надежди, съсипани съдби и разбити сърца, толкова скръб и болка у всички нас".

  Кога същото стана в Ливан - същата работа.

  Кога са свали руски самолет - нищо.

  Но когато варварите посегнаха на живота на "белия господин" - о, колко сълзи, колко мъка, каква трагедия! Всички веднага се оцветиха в цветовете на френският флаг.

  Никому не са интересни сирийците, нигерийците, руснаците, украинците и българите. Само Египет оцвети пирамидите в цветовете на Франция, Русия и Ливан. Всички останали видяха само теракта в Париж. Аз не искам да съм кощунствен или циничен. Но истината е в това, что СМИ гледат не на реките кръв, разтичащи се по планетата, те втренчено се вглеждат в оттенъците на потоците. И изпадат в ужас, когато видят изменения в цветовата гама. Аз не казвам, че французите са недостойни за съчувствие. Аз твърдя, че за съчувствие са достойни и други люде. И ако всички не отвеждат очи от Франция, то не може ли поне с края на окото да се погледне и наоколо. Нима никой не забелязва тези планини от трупове?

  Аз смея да твърдя, че "Ислямска държава" през цялото това време бе изгодна за САЩ, Франция, Германия и Англия - доколкото те имаха общ враг - Асад, не желаещ да се подчини на тези страни. "Ислямска държава" бе изгодна на Турция - защото убиваше проблемните кюрди и доставяше евтина нефт контрабанда. "Ислямска държава" е изгодна на Саудитска Арабия и Катар, защото ослабваше позициите на Иран и отливаше евтина нефт. И ето сега тази твар посмя да захапе една от ръцете, които я хранят. Обидно, да?

  В отговор французите проведоха бомбардировка. Никой и въпрос не зададе - а не пострадаха ли там мирни граждани? Забелязахте ли странността? Белият господин се разсърдил - какви може да има въпроси. Какво да кажем за руснаците, които бомбят изключително детски градини и болници. Какво може да иска "Ислямска държава" от Франция? Прекратете да се борите с нас? Та Франция не се и бореше въобще. А те и не искаха от Франция нищо - това бе не теракт заради искания, това бе теракт заради наказание за опит да се предаде питомеца. Нима Франция, САЩ и Англия не биха съумели със съвместни усилия да преборят "Ислямска държава" в течение на месец? Та това е просто смешно. И едва когато европейците започнаха да се скланят към отказ от общите цели, "Ислямска държава" направи предупредителен теракт-наказание.

  Аз съчувствам на французите във връзка с терактите, но не повече и не по-малко, отколкото на другите жертви на терора, на които самите французи не съчувстваха, и даже не забелязваха - те просто старателно гледаха на другата страна. Нима само теракт може да ги застави да се огледат?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Тягостно четиво, но защо в секцията "Анализи"? Тук анализ няма, само факти.

  Уви, всяка вечер, в която има терористичен акт е сама по себе си обикновена вечер и нищо не предсказва ужаса, в който обикновено се превръща.

 10. 10 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Терористите умишлено са подели акцията на тази дата. Сега на всеки петък 13 Европа ще умира от страх. А и не само на петък 13, но тогава ще е с голяма сила, дори след години.

 11. 11 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1472 Неутрално
 12. 12 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#10:"Щастливец 15"]Сега на всеки петък 13 Европа ще умира от страх.[/quote]
  На петък 13 ще умират от страх и занапред тези, които винаги ги е било страх от петък 13. Не ми се вярва кой знае колко от останалите да придават особено значение именно на тази комбинация, освен ако терористите не я изберат по някаква причина.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2851 Разстроено

  Локви от кръв. Невинни хора загинаха ,заради нечии религиозни лудости.

 14. 14 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И може би трябва да се молим св.Путин да ни освободи от "неизбежния халифат" в Европа ?

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  Много интересно и правдиво представена от Иван Градинарски е тази фатална петъчна вечер.Лошото е ,че никой не знае кога,къде и как ще ударят отново тези терористи?!

 16. 16 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кой стои в основата на ислямския тероризъм...
  http://9tv.co.il/news/2014/11/13/189778.html

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4845 Неутрално

  Било е страховито, трагично и ужасяващо, което са преживели във Франция. Дано никога повече, където и да е.

 18. 18 Профил на it
  it
  Рейтинг: 466 Неутрално

  М-даа, а пък вчера в Австралия е създадена първата мюсюлманска партия...
  http://www.bbc.com/news/world-australia-34840774

 19. 19 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Любопитно

  И една история за иначе странното излъчване на българска медия пропуснала да спаси живот може би:

  "В същия този топъл и фатален петък 13 в София хората бяха изпълнили улиците и всичко бе спокойно. Накрая бяхме в квартално заведение и говорихме точно за театър и точно за Батаклан и точно за човек за който знаехме, че тази вечер е там и ще присъства. Казвам точно защото съвпаденията тази вечер ме побъркаха и затова и пиша. Понеже бях твърде близка с него знаех за негово специфично заболяване. Телевизора винаги върви на една телевизия и за трите часа от около 21 до полунощ никога на забелязах характерния надпис за случило се нещастие обещаващ подробности в новините. Поглеждах към него бегло, но достатъчно често тъй като стоях не в гръб, а почти срещу екрана. А и новините които по принцип винаги гледам започнаха в 23.30 съвсем нормално, а както знаете събитията в Париж са започнали в 22.15 българско време. Ако знаех по-навреме какво се е случило все си мисля, че бих могла да го спася след като разбрах и причината за смъртта му. Сега можеше да е просто ранен и да се възстановява в болница ако бях успяла да се свържа навреме с френските медицински служби които поемаха и се грижеха за пострадалите. Уви."

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Бях в Ню Йорк на 9/11, съзнанието се отказва да приеме ставащото за истина въпреки ревящите сирени, тълпите хора по улиците и целият ужас. Хората обаче се оказаха невероятни, в този град който външно изглежда много " студен" те запазиха самообладание помагаха си един друг кой както може и показаха че имат истински човешки сърца. Това ме изпълва с оптимизъм и надежда!

  klimentm
 21. 21 Профил на ко прайм ся?
  ко прайм ся?
  Рейтинг: 450 Неутрално

  https://www.facebook.com/1tvnews/videos/1041650365851232/
  А за тия терористи защо не се говори по българските медии?

  gstar
 22. 22 Профил на it
  it
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "ко прайм ся?":

  Имаш предвид зелените човечета в годишен отпуск, нали?

 23. 23 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НАТО 15 години бомбардира доста мюсюлмански държави в името на борба с тероризма, като изби стотици хиляди. Доста от тях бяха съвсем обикновенни мирни жители, които са отишли на разходка петък вечер или са гости на сватбено тържество.
  За тези жертви естествено не пише в “цивилизованата“ преса или се споменава междо другото, като споменаването им не предизвиква вълни на недоволство или съпричастие.
  Когато обаче някой реши да отговори на това масово клане с един терористичен акт, всички изведнъж се възмущават и покават съпричастие с “невинните жертви“, които “само“ са упълномощили политиците си да избиват мюсюлмани.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  Тази обикновена петъчна вечер остана последна за много хора.

 25. 25 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#8] от "niko_tin":

  Не е лесно да мислиш на руски, а да трябва да пишеш на български.

 26. 26 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Както е казал класикът: "Ако мислиш, че религията ти заслужава да убиваш заради нея, започни от себе си."

  Иначе, Дневник, вземете пример от човека - студент, на 21г. - нито една правописна, пунктуационна или синтактична грешка!

 27. 27 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Разказът от първо лице е винаги доста по-въздействащ!
  Голям ужас!
  Остана да се молим да сме късметлии, а отговорните национални служби да си свършат работата!

 28. 28 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 665 Любопитно

  [quote#26:"mrtoyaga"]Иначе, Дневник, вземете пример от човека - студент, на 21г. - нито една правописна, пунктуационна или синтактична грешка! [/quote]

  Е, не е чак толкова перфектно. На бърз преглед ето две:

  1. Не се ползват отварящи и затварящи кавички „“
  2. В „...носех плик от пазара в ръка, а той - автомат“, както и на още няколко места, тирето трябва да е дълго.
  3. На няколко места запетайките ми идват в повече, но не съм сигурен дали е грешка.

  Но иначе е наистина завидно правилно написан текст.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK