Късове ужас

Късове ужас

© Jacky Naegelen, ReutersМиналата седмица Деян Енев озаглави текста си в Портала Късове. Тогава и през ум не ми мина, че ще използвам тази негова дума от заглавието, но в страшен, много страшен контекст. Така започва текстът на Теодора Димова за атентатите в Париж в портал "Култура":


Няма да се опитвам да навлизам в анализи, да обобщавам, да предлагам, да правя догадки, да изказвам мнение. Социалните мрежи преливат от такива. Искам да проследя единствено пътя на ужаса, постепенното осъзнаване на мащаба на терора, защото в първия момент човек не може да приеме наведнъж цялата информация за кошмара, тя се пропива в съзнанието на  късове, бавно, просмуква се като отровата на гигантска змия.


Във вечерта на терора бях на гости у свои приятели, говорихме, смяхме се, показвахме си снимки, разказвахме си весели истории, като се прибрах не съм пускала телевизора и не съм влизала в интернет, на сутринта се събудих незнаеща, нищо неподозираща, от екрана на компютъра дойде първият челен удар, над сто души убити, атентати на няколко места в Париж, единият от които съвсем близо до Place de la République, и тук някакъв ступор ме скова, някаква глухота и немота и някаква забавеност на движенията и на възприятията, някакъв изобщо забавен каданс на времето, защото моя обичана приятелка живее в близост до този площад, не гледах колко е часът, веднага грабнах телефона и звъннах. Телефонът на абоната беше изключен или извън обхват. Не разбрах в началото какво точно ми каза автоматичният глас в слушалката и звъннах втори път. Телефонът на абоната е изключен или извън обхват, потвърди машиналният отговор. Този отговор чуваме често, но този път той означаваше друго.
Отидох до телевизора и го пуснах. И започнаха кадрите, и текстовете под кадрите, и новините, и статистиката убити, и статистиката ранени, и истеричното, все по-истеричното тичане по каналите, и CNN, и техните Breaking news, и надписите под кадрите, в началото нямаше и дума за това кой е извършил атентатите, никакви предположения, очевидно много се внимаваше.


Сигурно моята приятелка си е сменила телефона, а аз не знам, сигурно е сменен номерът и затова телефонът е изключен, такива объркани и нелогични мисли се въртяха в главата ми, защото как да не зная, ако номерът й е сменен? И как телефонът да няма обхват, ако номерът е сменен? И защо изобщо винаги трябва да мисля и да очаквам най-лошото? Не зная ли, че най-лошото най-бързо пристига и най-бързо се научава за него?


Слава на Бога всичко беше наред, слава на Бога всичко е наред с моите приятели в Париж. Но после докато говорих с всички тях, усещах едно – преживеният ужас, страх, тревога, гняв, недоумение, един стаен въпрос – защо! как е възможно! как ще живеем оттук насетне! И вече нищо няма да е както преди.


Зная, че много хора имат готови отговори на тези въпроси, точно затова няма да се спра на тях. Предпочитам здравия разум и сърцето пред готовите опорни точки.


Няколко часа по-късно през същия ден – кадрите във "Фейсбук", заснети в една улица до концертната зала от някой, който е на висок етаж и който непрестанно вика:  Qu’est-ce qui se passe, s’il vous plaît, qu’est-ce qui se passe? Гласът му кънти по улицата, гласът му е пълен с паника, която той едва сдържа, чуват се изстрели, от някаква врата изтичват хора и се скриват, някой вика по улицата: Il est mort! Il est mort! Виждат се хора, които влачат двама ранени по паважа, вижда се кървавата диря, която телата оставят (после тези кадри бяха замъглени, по-късно премахнати).


Вкусът на пясък, чувството за безвъзвратно разпадната цялостност, чувството, че си наръфан от глутница вълци. Всеки атентат, който гледаме на кадрите, които до болка познаваме, всеки взрив, на които телевизионните камери ни правят свидетели, тези кадри, тези снимки оставят белези по нас, стават част от нас.


Новото хилядолетие започна с най-гигантския терористичен акт. И от тогава насетне терорът не престава. Светът наистина е във война, нов вид война, няма нищо общо с последната Световна война, нито с последвалата я Студена война. Новият тероризъм също е много различен от тероризма на Червените бригади, Баадер-Майнхоф или Сивите вълци. Странно на пръв поглед изглежда, че мюсюлманските екстремисти не извършват атентатите в християнски храмове, а в места, емблематични за новите секуларни ценности на модерния свят. Мишени са не отделни хора, а всеки човек. Тероризмът няма граници, география, религия – всеки ден чуваме за самоубийствени атентати, заложени бомби, задържани заложници във всички страни и континенти – Близкия Изток, САЩ, Русия, Африка. Атентатите в Париж ги възприемаме по-различно, Париж заема някакво по-особено място в съзнанието на всеки от нас, Париж е градът на изкуството, на свободата, на любовта, на красотата. Точно в Париж сякаш атентатите бяха невъзможни.


И колко екзистенциално звучи сега въпросът на дъщеричката на Марин Бодаков, която пита: Тате, къде не убиват хора. Злото няма граници. Злото е като раковите клетки, видоизменени в тялото на обществото, хранещи се от него. Но това не може да се обясни на едно дете. На него може само да се вдъхне спокойствие, за да заспива без да сънува кошмари и без да вижда късовете ужас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4389 Неутрално

  Малко се преекспонира тази трагедия!
  Нека първо да разберем каква е ползата на Ислямска Държава от атентатите ,че да преписваме вината на джихатите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Късове ужас ... но, които са все по-големи острови в морето от несигурност!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2237 Разстроено

  Примитивите не се интересуват какво е Париж.
  Примитивите не знаят какво е Епоха на просвещението.
  Те не знаят какво е класическа музика.
  Не се интересуват от Гауди.
  Фанатизъм и Алах.
  Това е на вратите ни, съчетано със заливащите вълни от нещастници-бегълци, между които има спящи клетки-терористи.
  Това ни чака!

 4. 5 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Присъединявам своите подозрения, че кървавите драми в Египет и Франция са дело на путинската шайка.
  https://informnapalm.org/bg/imperskata-igra-na-kremal-karvaviyat-parizhki-hod/
  qui bono?!
  Да врят в ада!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 5. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  [quote#5:"Торбеш"]Присъединявам своите подозрения, че кървавите драми в Египет и Франция са дело на путинската шайка. [/quote]

  Извънредно интересен текст. Правеше впечатление обърканото мълчание на Кремъл през първите няколко дни след трагедията - след дежурните дебилни лъжи, че на борда се появила "техническа неудача", налудничавото твърдение, че пилотът бил поискал "алтернативен маршрут" и "летище за аварийко кацане" и типично съветската идиотщина, че самолетът бил продължил невредим пътя си и вече се намирал "някъде към Кипър".

  Още тогава бях написал във форума, че се готви replay на взривените московски блокове като повод за втората Чеченска война.

  Спомням си и яростта, с която Путиновата клика послещна думите на британския премиер Камерън, че става въпрос за терористичен акт.

  Ако изложените в статията подозрения се опавдаят, както сте казал, колега - нека врат в ада.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#5] от "Торбеш":
  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  А подзрителното едновременно удавяне на Европа в тълпи от бегълци?
  Как да разцепим Европа?
  qui bono?

 7. 8 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Франсетата си избраха страната им да се превърне в това което е. Цветът на Франция ще бъде шоколадов след 60 години , пишеше на автобусната спирка в Париж, една реклама на шоколадов сладкич, в която черния шоколад покриваше белия. Утре спокойно може да напишат на нова реклама, че религията на Франция ще е ислям и то в по- кратки срокове.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 8. 9 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 840 Любопитно

  Повод за размисъл:
  "Ислямска държава" показа бомбата от А321
  http://www.webcafe.bg/newscafe/svyat/id_471860656

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 9. 10 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#8:"Venci Mirchev"]Франсетата си избраха страната им да се превърне в това което е. [/quote]
  Франция е това, което е - образцова правова държава, могъща икономика, социална и добра за бизнес държава, с бюрокрация, която е мудна, но прозрачна и благоразположена към хората.
  Заявявам го от позицията на лично участие и засегнатост от това.
  А, че около 10% от населението (точно толкова са "некоренните", барабар с българските цигани) било с по-тъмен цвят на кожата - е, и?
  Уверявам Ви, че едни "много белокожи" изроди правят повече бели от тъмнокожите!...
  Но за тях казах в пост №5- да врят в ада!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 11 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Скъпа Теодора,

  Спокойно, Европа няма да се ислямизира изведнъж и радикално. Ще се ислямизира постепенно и умерено.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 11. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#11:"Je suis Haskovo"]Ще се ислямизира постепенно и умерено.[/quote]
  На Хасковския ще кажа така:
  Няма случай в културната история на човечеството - една по-низша "цивилизация" да повлияе културно върху една по-висша цивилизация, а е точно обратното - справка 500години османско владичество, по време на което българите, гърците, арменците и т.н. не променят своята култура, освен включването на една шепа турски думи-синоними в своите езици.
  Обратно - турците от нивото на чергари-диваци догонват нивото на завладените народи, овладяват културното им достижения.
  Същото наблюдаваме в историята с Древния Рим и варварите от север.
  Това за "ислямизирането на Европа" е пълна глупост, Хасково, изречена с необяснимото злорадство на провинциалист.
  Защото - я вижте какво сте написал като Ваш подпис?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 13 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш":

  Кръстя се и с двете ръце да сте прав, но фактите и логиката показват и говорят друго, скъпи приятелю! "По-висши" цивилизации не веднъж са падали и изчезвали под ударите на по-низши не веднъж в човешката история.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 13. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 845 Неутрално

  малко не разбрах, може би защото не съм отделил нужната концентрация. първо авторката казва: "мюсюлманските екстремисти", после: "тероризмът няма граници, география, религия". ако това са "мюсюлмански" екстремисти, значи има религия, определено. а границите му са тези на халифата: в халифата шариатът забранява тероризма.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 15 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 285 Весело

  [quote#12:"Торбеш"]Обратно - турците от нивото на чергари-диваци догонват нивото на завладените народи, овладяват културното им достижения. [/quote]

  Така овладяха културните достижения на цивилизована Европа, че днес в Турция мнозинството въодушевено аплодира ... достиженията на османската империя, жадува отказ от Републиката и сънува лъскавата чалма на новия президент-султан.

  ха - ха - ха ...

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 15. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#9] от "captainFill":

  Руските независими (недържавни) специалисти по взривно дело считат че това е опит за заблуждаване на следствието от ИД (взривът е от около килограм ТНТ а кутията от швепс би събрала около 340 г., взривателите не са от типа нужен за взрив на височина, по-скоро за таймери и т.н.). Счита се че устройството е било във внесения от служител нерегистриран куфар.

 16. 17 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#15:"Je suis Haskovo"]ха - ха - ха ...[/quote]
  Хасково си е Хасково.
  Вие познавате ли съвременни турци от Турция?
  Ако да - няма да говорите така...хмм, невежо.
  Ако не - мълчете и се осведомете, моля, но не от телевизия Алфа.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 18 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 285 Разстроено

  До коментар [#12] от "Торбеш":

  Ако някой все още не е убеден в "светлото" бъдеще на Европа мога да кажа само, че нашата любима Теодора и нейните високо извисени приятелки в най-добрия случай имат по 2 ( две ) деца. Фатмето, Айшето, Гюлчен и компания - по 3, 4, че и 5 и нагоре ...

  та, такива ми ти работи

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 18. 19 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 840 Любопитно

  [quote#16:"daskal1"](взривът е от около килограм ТНТ[/quote]
  Сигурно ли е, че е било ТНТ? Или около 1 кг. тротилов еквивалент, което е различно.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 19. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#19] от "captainFill":

  да, аз четох за еквивалент 1 кг. и за предположенията за вид експлозив, който не е тнт.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 21 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Ах колко сълзливо? А къде бяха същите хорица, когато Саркози прати самолетите да бомбардират Либия? Или когато френските командоси обучаваха терористи в Сирия? А сирийците, иракчаните и афганистанците деца нямат ли? Какви ли въпроси си задават техните деца? Аман от цивилизационно евроатлантическо двуличие!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 21. 22 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#14] от "abdelhaqq":

  Авторката нали я знаеш, какво да я коментираме. Толкова си може.

 22. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#20] от "abdelhaqq":

  Аеротайм пишат за пластик, който е 1.5 по-мощен от ТНТ,т.е. обемът се намалява. Иначе показаната комбинация от съветски детонатор и китайски таймер в кан от сода/швепс наистина е популярна сред кавказките ислямисти от обучението им от саудитите и Ал Хатаб през 1990-те.

 23. 24 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Много е съмнителен фактът, че ИДИЛ поеха отговорност за свалянето на руския самолет и показаха "бомбата" веднага след руското заключение за взрив на борда , НО всички специалисти по взривни устройства отричат това да е истинско устройство.

  Поразителен синхрон в действията на Русия и ИДИЛ.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 24. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2054 Любопитно

  [quote#12:"Торбеш"]Няма случай в културната история на човечеството - една по-низша "цивилизация" да повлияе културно върху една по-висша цивилизация, а е точно обратното - справка 500години османско владичество[/quote]
  Как пък можа да избереш точно този пример? Аз да те попитам какво е останало днес от Арменската държава една от първите приели християнството или от Византийската империя която е превъзхождала по културно развитие Западна Европа? Останали са само руини а на тяхно място се е разпростряла държавата на тези които са разрушили източноправославната цивилизация и мечтаят да направят същото и със западната римо-католическа.
  До коментар [#12] от "Торбеш":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1754 Весело

  До коментар [#5] от "Торбеш":

  Значи, какво казваш, това ЦРУ, ФБР, френските, немските, английските и прочие тайни служби са прости лукови глави, абсолютно некадърни при това, щом досега не са проумели "доказателствата" изнесени в тази статия, а продължават да разследват в "грешна" посока. Голям майтап.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8702 Неутрално

  Ислямът ще превземе Европа не с война и оръжие, а с голямата си раждаемост.Тези,които идват сега,водят хиляди деца.Тука ще народят още хиляди и милиони.След 20 години ,не ми се мисли ,колко ще са,ако продължават да прииждат.

 27. 28 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 507 Весело

  това що за стил е?хаоти4ен поети4ен колумнизъм? или е вокалът към дуо Лев4ев&Ди4ев ?

  Der Steppenwolf
 28. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш": ≪Същото наблюдаваме в историята с Древния Рим и варварите от север.
  Това за "ислямизирането на Европа" е пълна глупост, Хасково, изречена с необяснимото злорадство на провинциалист.≫

  Аналогията не е доказателство. Те, аналогиите, често са силно подвеждащи. Така е и с аналогията между варврските нашествия в Римскката империя и сегашното ислямско нашествие в Европа. Принципната разлика е, че в средните векове нашествието е от многобройни варврварски племена, които имат различни религиозни вярвания и не са религиозни фундаменталисти. Затова когато завземат Западната Римска империя, те лесно възприемат религията на покорените и изчезнали след това европейски народи. И това е първият предупредителен сигнал. Защото тогава Европа запазва религията си, но нейните народи изчезват. Не само държавите, а и народите. А това едва ли е много привлекателно за народите, населяващи сега Европа като нейни коренни жители.

  В съвременния свят нашествениците са обединени от една световна религия, която е най-агресивната в религиозно и в политическо отношение през последните 14 века. Тази религия е колкото религиозна, толкова и политическа. И е агресивна към всичко, което не се подчинява на тази религия. За най-богоугодно на Аллах дело е обявен джихадът, свещенната война на мюсюлманите срещу християните. В това число и като масов терер. Толкова богоугодно, че участието в джихат автоматично опрощава всички грехове на участника, независимо какви, колко много и колко големи са те. Така че в това отношение нещата от преди 15 или 16 века и сега са принципно различни, което не ни дава никакво право да пренебрегнем тази различност.

  Но дори ако твоята прогноза е вярна, кой може да ми даде обосновано и приемливо обяснение защо, аджеба, трябва сами да си сложим един прекалено бодлив таралеж в гащите, приемайки без никаквъв опит за сериозно противопоставяне, не бегълци и дори не икономически емигранти, а основно религиозно-политически нашественици, в резултат на което ни очакват неизвестно точно какви, но неизбежно сериозни и вредни за държавите и народите на ЕС последици?

  Впрочем, чували ли са защитниците на ислямкото нашествие онази поговорка, която казва: ПУСНАЛИ ТАРЛЬО ПОД ОДЪРА, А ТОЙ СЕ КАЧИЛ НА ОДЪРА.

 29. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#29:"glog"]покорените и изчезнали след това европейски народи. ...Защото тогава Европа запазва религията си, но нейните народи изчезват. [/quote]
  Аман от скудоумие и невежество!
  Кой народ е изчезнал? Кажете!
  Понятието "народ" възниква към 15-18век.
  [quote#29:"glog"]нашествениците са обединени от една световна религия, която е най-агресивната в религиозно и в политическо отношение през последните 14 века.[/quote]
  Защо забравяте КОМУНИЗЪМА, колега?
  Или пък НАЦИЗМА?
  Или пък РАШИЗМА?
  Аман от скудоумие и невежество!
  [quote#29:"glog"]...чували ли са защитниците на ислямкото нашествие...[/quote]
  Посочете тази категория хора!...Кой "защитава ислямското нашествие?"
  Прочее, аман от скудоумие и невежество!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 30. 31 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  ГолЕм "анализ".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 31. 32 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 831 Любопитно

  Да убиваш хора затова че не изповядват твоята религия,и имат свое мнение за живота -изобщо е престъпление.Бих предложил ,на правителствата в ЕС терористите от идил след залавянето им да бъдат заставени да живеят по европейски-без никаква възможност за отказ.След определен период от време,ще се окаже че меракът за задгробен живот ще бъде преодолян от мерака за предигробен живот.

  Ръй! Ръй!
 32. 33 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 677 Неутрално
 33. 34 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  [quote#12:"Торбеш"]На Хасковския ще кажа така:
  Няма случай в културната история на човечеството - една по-низша "цивилизация" да повлияе културно върху една по-висша цивилизация[/quote]
  Зле си с историята, по-точно я четеш през криви очила.

  За никакво "повлияване" не става дума, варварите просто УНИЩОЖАВАТ завладените. Нали знаете какво се вижда на един щраус заврял главата си в пясъка? Какво стърчи нагоре? В същото положение сте всичките които говорите със заучени кухи фрази за величието на либералните ценности докато варварите изнасилват дъщеря ви в хола.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 34. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  Интересни дни имат интелектуалците. Вечерта аху-иху. Сутринта се събуждаме и късове ужас ни удрят от телевизора. До обяд CNN и догадки що не отговарят телефоните насред антитерористична операция. След обяд Фейсбук - ох и ах! И в заключение привечер "защо! как е възможно! как ще живеем оттук насетне! И вече нищо няма да е както преди." Трудна е съдбата на трегерите.

 35. 36 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Направо не мога да чета повече подобни помии, претендиращи отгоре на всичко за "анализ". Трябва да си наистина малоумен да напишеш това. Даже комунистите не успяха да промият така мозъците, както днешните евроатлантици плюс Холивуд..

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 36. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lemmy":

  Вече почвам да се чудя какъв е тоя натиск да се приспиш, да си вдъхнеш спокойствие, да си запушиш ушите и да викаш ла-ла-ла...

  За мен е обичайно човек да има една параноична гънка в мозъка си и да знае, че насилието в света е очаквано, ще го има- и донякъде е отговорност на хората да предвиждат и да не позволяват да ескалира. Но не и да стоят в малкия си подреден свят и после да потръпват от ужас, когато външният свят нахлуе. И да се чудят откъде се е появил тоя ужас- ами винаги го е имало! Ама сме се приспивали, за да не го виждаме. За да сме позитивни и да не сме мразещи и параноични.

 37. 38 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Гледай "Животът е прекрасен" на Бенини и пак го кажи това. Знам, че е упадъчно западно изкуство, а не православни песнопения, но все пак от един път нищо няма да ти стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK