Пука ни и пишем за Ливан и Нигерия, но вие не четете

Пука ни и пишем за Ливан и Нигерия, но вие не четете

© ReutersНужно е да минат само часове след ужасни събития като атаките в Париж, за да се разгори един вечен спор - обръщат ли медиите достатъчно внимание на трагедиите в развиващите се държави?


Това се случи през януари, случва се и сега. В началото на годината ислямистката групировка "Боко харам" изкла над 2000 души в нигерийското село Бага, докато цяла Европа бе настръхнала заради атентатите срещу седмичното списание "Шарли ебдо" и кашерния супермаркет в Париж.


Тогава много хора се възмутиха, че медиите не пишат за Нигерия, а са се съсредоточили само върху Франция.
Днес рефренът е същият, само че този път се пита "Защо не обърнахте внимание на Ливан и Кения?". Двойна самоубийствена атака миналия вторник уби над 40 души в Бейрут, а през през април сомалийските джихадисти от "Ал Шабаб" избиха 148 студенти в университета в Гариса.


Всъщност е естествено атаките в Париж да вълнуват много хора доста повече. Градът ни е близък - географски, емоционално, културно. По-познат ни е от столицата на Нигерия. И вероятно много повече европейци говорят френски, отколкото местния език в Кения (който, впрочем, е суахили).


Заради това


ужасът от атентатите в Париж е по-голям


– можем да се идентифицираме с хората, избити хладнокръвно в петъчната вечер. Можем да си представим къде са се разхождали, какво са гледали в киното, какво са вечеряли. И как това, което се случи с тях, може да се случи и на нас.


Едновременно с това има региони на света, където подобни събития са ежедневие, за съжаление. В Сирия всеки ден умират цивилни. Йемен е в хаос заради гражданската война, която започна през пролетта. Хиляди мюсюлмани от етническото малцинство роинджа се давят в Индийския океан, бягайки от Мианма към Малайзия.


В знак на солидарност знакови места по целия свят бяха осветени с цветовете на френското знаме.

© Associated Press

В знак на солидарност знакови места по целия свят бяха осветени с цветовете на френското знаме.


Но тези трагедии се случват далеч, случват се често и няма как един европеец да се шокира и почувства лично засегнат от тях в същата степен, както бяхме развълнувани от Париж. Освен емоционалната тежест, за присъствието или отсъствието им в новините има и чисто рационални фактори.


Първо, новината се дефинира като нещо изненадващо за читателя, припомня Браян Филипс във в. "Вашингтон пост". Старата журналистическа максима гласи, че "куче ухапа човек" не е новина, за разлика от "човек ухапа куче". И това не значи, че нападенията от кучета не са важни, а че няма да влязат в емисията.


Второ, медиите се съобразяват с потребителите си. Хората се интересуват повече от случки, които имат общо с тях самите, така че новинарите предпочитат да отразяват


събития, които ще повлияят на аудиторията им,


отколкото тези, с които тя няма допир. А дори и да ги отразят, няма гаранция, че ще предизвикат интерес.


През 2010 г. серия взривове разтърсват Багдад, убивайки 85 души, спомня си Макс Фишър във Vox. Това се случва в сравнително спокоен откъм насилие период, но и в напрегнат политически момент. "Беше голямо, страшно и важно събитие", казва Фишър.


Коментирайки оформянето на новината с уеб редактора си той пита как да подходи така, че да заинтригува читателите. "Няма значение какво ще сложим и дали е на основната страница", отвърнал редакторът. "Никой няма да го чете". И се оказал прав.


"Освен ако жертвите не са деца или християни, никога не съм успявал да накарам читателите да се интересуват от подобни взривове, случили се извън Западния свят", казва Фишър.


Според него причината за критиките към медиите всъщност е цялостното усещане, че


светът пренебрегва травмата на Бейрут,


че игнорира други такива трагедии, че не съчувства на жертвите извън западните държави.


"Хората в Бейрут се чувстват сякаш светът се грижи повече за парижаните и то не само в конкретния случай", пише той и припомня, че сирийската бежанска криза засегна както Ливан, така и Франция.


Ливан приютява 1.1 млн. бежанци на фона на населението си от 4 млн. души, но световните лидери не се срещат, за да обсъдят как да помогнат на страната.


Бейрут се почувства забравен, писа и в. "Ню йорк таймс" и цитира пост от блога на лекаря Ели Фареш.


Бейрут се почувства пренебрегнат от света.

© Reuters

Бейрут се почувства пренебрегнат от света.


"Когато моите сънародници умряха, нито една държава не си направи труда да освети знаковите си паметници в цветовете на нашето знаме", пише той. "Когато моите сънародници умряха, светът не обяви траур. Тяхната смърт бе просто част от цикъла на новините, нещо, което се случва в онази част на света."


Редица ливански коментатори се оплакват, че явно


животът на арабите не е толкова важен


Или просто държавата им, която е сравнително спокойна на фона на съседите си, е смятана за място, където клането е нещо обичайно.


"Би било лесно вината да се хвърли върху медиите – сякаш, ако те бяха писали повече за Бейрут, светът щеше да обърне повече внимание. Имам лоши новини – медиите отразяват Бейрут, също както отразяват и тежкото положение с бежанците в Ливан от години", казва Макс Фишър. "Ако това накара повече хора да се интересуват от Бейрут, Абуджа или Багдад, ние в медиите ще бъдем доволни. От години се опитваме да разчупим апатията на читателите."


Акцията Bring Back Our Girls (Върнете момичетата ни) заля социалните мрежи, но не върна отвлечените от "Боко харам" деца.

© Reuters

Акцията Bring Back Our Girls (Върнете момичетата ни) заля социалните мрежи, но не върна отвлечените от "Боко харам" деца.


Впрочем невинаги е вярно, че трагедиите от развиващите се държави не стигат до новините и до фейсбук страниците. Помните ли #BringBackOurGirls? Хаштагът заля всички социални мрежи, като дори първата дама на САЩ разпространи посланието. Но това не върна 276-те ученички, отвлечени от "Боко харам" в Нигерия.


Проблемът всъщност не е в реакцията на хората в социалните мрежи, нито в редакционната политика на медиите. Може би е жестоко - но е и нормално - да не се интересуваме от страданието, което се случва далеч от нас.


Обществената реакция е само илюстрация на държавната политика, а когато тя неглижира проблемите на други страни, това вече е опасно.


Гражданската война в Сирия не ни засягаше, докато бежанците не тръгнаха към Европа. "Ислямска държава" също не ни засягаше, докато не започва да избива европейци. Крайно време е да започнем да обръщаме внимание на бедствията, преди да нахлуят и при нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  Ми да си заровим главите в пясъка и да се подаваме когато ни интересува това е извода

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Пишете ама никой не чете. За там си е нещо нормално, но за Европа не е..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Париж е столицата на света, ето защо и вниманието е приковано повече там.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Всички животни са равни, но някои са по-равни от други."

  Джордж Оруел, "Фермата на животните"

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Съгласен съм с Автора на статията. Наистина, самите ние се чувстваме някак си по-незасегнати, когато трагедиите се случват далеч от нас.

  Колко от нас написаха нещо в профила си във Фейсбук относно атентатите в Ирак, Ливан, Нигерия, Кения, войната в Сирия ... ?

 6. 6 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Пак мюсюлманският нахалитет, искат да бъдат приоритет в мислите ни.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 7. 7 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Весело

  "Всъщност е естествено атаките в Париж да вълнуват много хора доста повече. Градът ни е близък - географски, емоционално, културно. По-познат ни е от столицата на Нигерия. И вероятно много повече европейци говорят френски, отколкото местния език в Кения (който, впрочем, е суахили)."
  Тоест пак няма да пишем за атентатите в другите страни, освен в Европа и САЩ и не ни пука, защото вие читателите сте си такива - тъпи и кръвожадни и ние се съобразяваме с това заради рекламодателите си.

  А и на това да обърнем внимание: "Помните ли #BringBackOurGirls? Хаштагът заля всички социални мрежи, като дори първата дама на САЩ разпространи посланието. Но това не върна 276-те ученички, отвлечени от "Боко харам" в Нигерия."
  Да, с хаштагове и френски снимки наистина няма да спрем тероризма. Ще го спрем само ако свалим Меркел с камъни и я осъдим за държавна измяна или глупост, все едно как ще квалифицираме престъпното й деяние, резултатите са еднакви независимо от мотивите на извършването му. И после изметем поканената от нея сган обратно в Азия и Африка. И когато оня глупак Обонго отвъд океана спре да финансира "умерените сърцеяди" в Сирия, целуне ръка на Асад и Путин за прошка и ги помоли да се оправят с ислямистката паплач сами, защото той не може.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Четем бе, как да не четем? Всичко четем. А вие пишете, пишете. Вършете си работата.

 9. 9 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Основен принцип на новинарството е акцент върху това, което повече засяга аудиторията. Париж е повече част от нашия свят, затова е приоритет в сравнение с Мбабане, Свазиленд.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 10. 10 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Те самите нямат самоуважение към себе си , а искат европейците да им отдават почести ! В колко мюсюлмански страни почетоха жертвите на атентатите в Турция или Ливан, в колко африкански страни почетоха жертвите от атентатите в Нигерия или Кения , че искат това да се случи в Европа ? Който не уважава себе си няма право да иска другите да го почитат и уважават !

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  пишете, ама друг път. когато имаше дълги седмици наред атентати в израел, маса хора бяха намушкани или сгазени с хора, десетки на брой, не обърнахте внимание, докато не забелязахте, че нашенското Външно предупреждава да не се ходи в Ерусалим, а израелския посланик коментира предупреждението на Външно. накрая списахте един материал от немай къде, пост фактум, за да дадете контекст (за запалването на гробницата на Йосиф), и като получихте критики срещу пропускането на важните събития в региона от седмици наред, трихте и банвахте коментари.

  иначе след дъжд качулка, да.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на т
  т
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Да бе, ние се идентифицираме с французите, а те дали се идентифицират с нас?

  Именно защото убийствата на цивилни в Сирия, Ирак, Афганистан и тн са ежедневие се случват атентатите в Париж, Ню Йорк, Лондон, Мадрид и тн. Статията изобщо не взима предвид евроцентризма, който в последните няколкостотин години доминира света. Именно задача на медиите е да информира европейците какво се случва по света, защо се случва и какво тяхната държава прави за да може да има повече равноправие и справедливост по света. Докато разликите между бедни и богати са толкова големи,няма да има спокойствие. В Дамаск също ходеха на кино, както в Париж, докато не започнаха да гърмят бомби навсякъде.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Много е просто : Koгато загине някой във вашето семейство сте в траур и съкрушени. Когато се случи подобно в съседното село, не сте.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 14. 14 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Радвам се, че дневник са пуснали статия и за Нигерия.
  Ако някой си мисли, че само в Сирия и Либия е страшно, трябва да понаучи малко за Нигерия, за да разбере що се казва ужас.
  Имаше що годе нормална държава там. Но знаете познатия сценарий. Бунтове , ислямисти пълен хаос , отряди минаващи и избиващи хората из селцата до крак. И всичко това се подкрепя от правителството им.
  Но пък я познайте кой подкрепя това правителство, чий кучи син е този, който прави това и с Нигерия.

 15. 15 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 426 Неутрално


  Медиите се съобразяват с потребителите си.
  Но за да информираш някого трябва да имаш и принципи, които са над чисто търговската изгода.

 16. 16 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защото атентат с 129 жертви в Париж може да промени световната политика, докато жертвите на Боко Харам и 129 000 да станат подобна промяна е малко вероятна. Такива са реалностите.

  #killwhitey
 17. 17 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Париж - столица на Света? Като изключим шепа забележителности, градът въобще не е от най-приятните.
  Това прехласване на българите по-всичко чуждо.

 18. 18 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Никой не го е грижа за разни отпадъци на цивилизацията, недопринасящи и незначещи с нищо за останалият свят. Нигерия, например, заслужава не повече внимание от останалите на опашката -- най-населената страна в Африка и с най-големи нефтени находища не може да си събере един компетентен генщаб, който да изработи стратегия срещу банда чалми в саваната. Но каквода се очаква от още една изкуствена държава (разчертана от белите господари), където властта се дели все още на родово-племенен принцип, а на половината територия се прилага шериата.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 19. 19 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#14:"jovanoty"]Но пък я познайте кой подкрепя това правителство, чий кучи син е този, който прави това и с Нигерия[/quote]
  Кой , кой... "Шеврон", "Шел", "Тексако" и някои други... нигерийците кучета ги яли.

 20. 20 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"irons"]Колко от нас написаха нещо в профила си във Фейсбук относно атентатите в Ирак, Ливан, Нигерия, Кения, войната в Сирия ... ?[/quote]
  Тази пролет Университетът в Загреб организира масова проява в памет на убитите студенти в Кения, снимките от която обиколиха фейсбук.
  Кампанията "Върнете момичетата" в подкрепа на Нигерия също беше отразена широко в социалните медии.
  След атентата в Анкара фейсбук гърмеше и трещеше. Винаги, когато мои турски приятели пуснат портрет на Ататюрк с коментари на турски, разбирам, че пак е станал някакъв золум, с който е заплашена републиката.

  Воплите, че не сме съчувствали, са от мурзилките, които не могат да преживеят факта, че българите масово се обявиха за Шарлита и парижани, а не за москвичи. Сори, свиквайте!

 21. 21 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  Да се басираме ли, че нищо няма да се промени. Лидерите на държави-членки, с малки изключения, са в шок от случващото се и нямат идея какво да предприемат. Нямат и топките да го направят. Всега ще има показни акции в рамиите на седмица-две и това ще е. Не очаквай някаква промяна, защото ще се разочароваш.

 22. 22 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На Запад новините започват с най-важните събития от света, които се отразяват подробно и коректно.
  Българските новини започват с битовата престъпност, след което се преминава към поредната простотия на Волен, Цацаров, Бойко, Миков или който там се е изцепил за нещо. За световните събития не остава време.

 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#6:"fragment_ot..."]Пак мюсюлманският нахалитет, искат да бъдат приоритет в мислите ни. [/quote]

  Не ми хрумна, но да знаеш колко си прав. Това е точно манталитет на насилник. Той никога не е виновен, него никога не го съжаляват като жертвата на насилието му. Докато жертвата изпитва страх и вина като бито куче (или съпруга)... Малко движение от насилника и реакцията е да се свие в ъгъла и да си преглъща побоя.

  Започвам да се чудя не е ли целенасочена кампания. Тероризира си населението една религия, държавите не са в състояние да го защитят, нападат "второкачествените" неверници и на всичкото отгоре им вменяват вина, че не ги жалят!!! Гаси наглостта!

  Ето тук има едно обяснение, защо реагираме така на исляма.

  https://www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#1] от "mititu":


  [quote#1:"mititu"]Ми да си заровим главите в пясъка и да се подаваме когато ни интересува това е извода [/quote]Не,разбира се,но е нормално хората да се интересуват от нещо,което става по-близо до тях(не само в географски смисъл) .Няма да еднакво важно за тебе,ако се запали къщата на съседа ти,който всеки ден виждаш и познаваш и семейството му и него, и ако се запали къщата на хора в друг град,нали?!

 25. 25 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Малко тъпичко написано-понеже се оприличаваме или искаме да ни възприемат като такива "европейци" или "американци" затова се вълнуваме повече за Париж отколкото за Хартум.
  Човешкият живот не се измерва с произход или място на пребиваване. Да наистина в Африка ако не умреш от глад или болест ще умреш от насилствена смърт, но това не прави европейците по-специални.

 26. 26 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#17:"Х"]Това прехласване на българите по-всичко чуждо. [/quote]
  Знам, че няма да го разбереш, но ще опитам да ти обясня. Българите сме европейци, идеята за свобода, равенство и братство не ни е чужда (обичаме свободата, живеем мирно със своите братя турци, арменци, руснаци, цигани и всякакви други малцинства и мразим някой да е "по-равен" от Бай ти Ганя).
  Освен това, Франция вече е наша територия - можем да я посещаваме, да живеем и да работим там, част от интелектуалния елит на Франция вече се състои от българи (професори, писатели, философи, хора на изкуството). Много наши приятели и познати живеят във Франция. Изобщо близки сме си с тази страна.

 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Интересно ми е онези, които "питат" за Ливан и Нигерия, дали те самите четат и коментират новините за въпросните Ливан и Нигерия, когато ги публикувате.
  Мисля, че не. Нито ги четат, нито ги коментират, нито се интересуват от тях.
  Целта на такива "питачи" е единствено да разводняват дискусията с вечно неадекватния въпрос "а вие защо биете негрите".
  А каква е целта на такива?
  Най-често нямат такава. Просто така са устроени. Както в природата има полезни и вредни за човека организми, така има и полезни и вредни (тролове) за дискусията индивиди.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 28. 28 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Четеме, четеме, но вие се храните от реклами, реклами, продавате, продавате и пишете твърде, малко, малко, ама не всичко е пари!

 29. 29 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Звучи гадно, но е факт. Заложено е в човешката психика. Щом е далеч, значи не ме касае. Ние се интересуваме от атентати в Нигерия и Ливан, точно колкото те се интересуват от атентатите в Париж, Лондон, Мадрид и т.н. Ни повече, но по-малко.

 30. 30 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На мен лично не ми пука за пренаселени държави от третия свят. Виж обаче Франция е в сърцето ми.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  "Bring Back Our Girls!"
  Защо текстът е на английски? Да не би европейци или американци да са отвлекли момичетатата им? Могат ли да си припомнят колко европейски и американски посолства са взривили "гневните" им съграждани? Защо не се обърнат към големите, силни и богати мюсюлмански държави - Турция, СА, Египет, Иран, Пакистан? Или защото знаят, че и там живеят мюсюлмани, на които ще им пука само ако колачите не са от мюсюлмански произход? Беше само преди 30-40 години когато викаха и крещяха, че са се освободили от гнета и експлоатацията на европейците.
  Аз специално се вълнувам какво стана в Париж, почти толкова колкото какво се случва в Плевен или в Белград. И много по-малко какво се случва в мюсюлманските страни, защото не мога да забравя дивашката турска публика, която освиркваше минутата мълчание.

 32. 32 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#5:"irons"]Наистина, самите ние се чувстваме някак си по-незасегнати, когато трагедиите се случват далеч от нас. [/quote]

  Само че, Ливан и Сирия са толкова далече, колкото и Франция...

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 33. 33 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  крайно време е аудиторията да осъзнае, че медиите не отразяват новини, а произвеждат новини.
  тоест за нещо което НЕ е обществено значимо може да вдигнат много шум и обратното.
  медиите са средства не за масова информация, а за масова дезинформация и манипулация.

  Истината ни прави свободни.
 34. 34 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А тези е Нигерия са 158 милиона човека. С сопи да тръгнат, пак ще прегазят тези радикалисти.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Ами Макс Фишър е всъщност прав - медиите не спират да отразяват,макар и винаги да има много по-голям акцент върху "местните" събития / засягащи Запада. От друга страна,ако медиите започнат да полагат повече усилия да отразяват повече важни новини от незасягащи ни пряко региони, веднага биват обвинявани,че отклонявали общественото внимание от местните "истински" проблеми. Нещата са винаги двупосочни.......

 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":
  Английският е официален в Нигерия,няма нищо чудно, че надписът е на този език....

 37. 37 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Разстояние (по въздуха):

  София-Бейрут: 1443 км
  София-Париж: 1758 км

 38. 38 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 217 Разстроено

  За мен Ливан някак си се откроява сред останалите изброени държави. Ако някога сте срещали ливанец, сигурен съм, че и за вас е така.
  А факта, че една малка страна подслонява 1.1 млн. бежанци, при това като добавим, че самата тя е затънала в проблеми, но това не й пречи да спасява животи... Еми не е в кюпа, просто не е. Дори е над развитите държави.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 39. 39 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Опорната точка за Ливан и Нигерия вдъхновено се подхвана и размахва от мурзилската бригада у нас, която се идентифицира не с Европа, а с Путин. И типично за тях, обвинявайки другите, самите проявяват най-голямото лицемерие: от една страна, уж много съчувстват на мюсюлманските страни, пострадали от тероризъм, а в същото време и дума не дават да се издума да приемаме бежанци от същите тези страни. Кому съчувстват всъщност, че нещо не става ясно?

 40. 40 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#37] от "boris_ivanov":

  Мисля, че става въпрос за културно разстояние.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 41. 41 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#34:"Bro"]А тези е Нигерия са 158 милиона човека. С сопи да тръгнат, пак ще прегазят тези радикалисти.[/quote]

  Същото важи и за Сирия. 1 милион "сирийци" влязоха в Европа през последната година. Армия от агресивни, млади мъже в спортна форма. Видяхме, че са издръжливи, могат да вървят с дни. Знаят как се прави десант с гумени лодки. Да ги организират и обратно да си прочистят държавите. Няма кой друг да го направи вместо тях.

 42. 42 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#32] от "Bro":

  Ти къде би си пратил децата да учат или самият би отишъл да живееш - в Ливан или в Париж?

 43. 43 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#21] от "Х":

  Казах може да промени, самият аз съм скептичен, че "лидерите на свободният свят" в сегашният състав имат волята и далновидността да вземат онези мерки, които макар и трудно и скъпо (като пряка и косвена цена) ще решат трайно проблема с ислямисткият екстремизъм.

  #killwhitey
 44. 44 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#42:"murttle"]Ти къде би си пратил децата да учат или самият би отишъл да живееш - в Ливан или в Париж? [/quote]

  Каква е връзката?
  Коментарът ми е към човека, за който Ливан е далеч, а Франция близо.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  [quote#29:"zle_platen_trol"]Ние се интересуваме от атентати в Нигерия и Ливан, точно колкото те се интересуват от атентатите в Париж, Лондон, Мадрид и т.н. [/quote]
  А, интересуват се. Радват се.
  Нали показаха радостта по улиците в Палестина след 11 септември. Никога няма да забравя ликуващите им лица.
  Предполагам, че винаги се радват на такива новини.
  Аз не съм толкова злобна, просто не виждам какво могат да направят европейците след като атентатите са организирани от техни си хора, а не от имигранти, па били и второ-трето поколение.

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  [quote#34:"Bro"]А тези е Нигерия са 158 милиона човека. С сопи да тръгнат, пак ще прегазят тези радикалисти.[/quote]
  А те си вдигат чукалата и се изнасят към Европа.

 47. 47 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#42:"murttle"]Ти къде би си пратил децата да учат или самият би отишъл да живееш - в Ливан или в Париж?[/quote]

  Много българи вече са направили избор в полза на Франция.
  Малко е нелепо да искат от теб еднакво съчуствие към всички по света, когато най-скъпото ти същество е - да речем - в Париж.

  [quote#31:"historama"]Аз специално се вълнувам какво стана в Париж, почти толкова колкото какво се случва в Плевен или в Белград.[/quote]
  ++++

 48. 48 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#39:"murttle"]Опорната точка за Ливан и Нигерия вдъхновено се подхвана и размахва от мурзилската бригада у нас[/quote]
  Тезата им, че 80% от българите са русофили, се пропука силно. Поне във фейсбук българите са Шарли, Париж, Франция. Руски знамена не се веят, въпреки че от няколко дни тече кампания. Путин направи така, че хората да не искат да си слагат руски държавни символи в профилите, а сега се правят на обидени.

 49. 49 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#40] от "Chivalry":

  Да, вероятно. Но когато в подобен анализ не се посочва, че физическото разстояние -- конкретно в случая с Ливан -- е по-малко отколкото това до Париж, има нещо, което не е наред. Разсъждаваме с географията на Западна Европа. А сме в Югоизточна.

  Нещо повече: исторически ливанският, сирийският и българският народ са живели в една и съща страна, Османската империя, в продължение на векове. Тук също има културна близост, видима и днес. Такава близост има и по отношение на бившия Съветски съюз и сателитните му държави. Това не отменя културната близост на България със Западна и Средна Европа, нито факта, че сме страна-член на Европейския съюз. Не добре, обаче, когато отсъства в подобен анализ.

 50. 50 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В Афганистан, Пакистан, Ирак и Нигерия през ден-два стават атентати и това не е новина. Да не се правим на по- големи католици от папата.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#13] от "YinYang":

  Доста добре си го обобщил.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Оказва се, че едни жертви са по-жертви от други, защото били жители на "столицата на света". Очевидно е пренебрежението на медиите към развиващите се страни. Но когато нещо се случи на французите, ревем с крокодилски сълзи. Жалко е да умират невинни хора, където и да са те. Защото всеки има право на живот и това е основното човешко право.

 53. 53 Профил на memento_
  memento_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пука ви дръжки! Световните медии отразиха Париж все едно е терористичния акт на века, а далеч не е така! 90% от медиите в света са в ръцете на 6 големи корпорации! Разбира се, че се съобщава за всички атентати по света, но Бейрут се споменава бегло, а Париж се раздухва прекалено. И да не ми излизат с номера, че хората се интересуват повече от Париж и били европейци и т.н. Политиката на Великите сили, включая Франция, е причина за тези терористични атаки. Кой снабдява терористите с оръжия в Близкия изток? Франция е най-големия вносител на оръжие от ЕС в Близкия изток. От 30 години там играят имперски интереси и се избиват невинни хора. На това трябва да обръщат внимание медиите! Това прави една независима медия - анализи, разследвания, търсене не истината. Много трудно вече се намира източник, от който да се почерпи информация с дълбок анализ, а не повърхностно раздухване на бежанската криза и атентата в Париж. Търсете първопричините, а не следствията! Спрете си телевизорите!

 54. 54 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Едва ли терминът "война", носи същото онова значение , каквото , примерно, е имало за Втората световна .

  Защо трябва да си затваряме очите за войните , които се водят по света ? Защото се случват далеч от нас ли ....., защото " на вуте да му е зле , стига на нас да ни е добре" .... ли ? Да ..... , но войните водени някога далеч , вече обръщат посока ! И ....... , тогава ни се налага да се възмутим, да се чудим и вайкаме , защо ли и при нас е дошъл "дядо мраз", примерно ! Има неща , които ако оставиш непипнати , ще се развият самостоятелно, природно . Но , ако предизвикаш съдбата и се намесиш , там където не ти е работа , тогава си навличаш беля. ...... та, ние ХОРАТА .... , трябва да сме винаги будни и адекватни за случващо се , та дори то /случващото се/ да е на другия край на света ..... !

  .... never say never ..... !
 55. 55 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#53] от "memento_":

  ..... абсолютно точно и вярно ..... !

  Както се казва: ..... "просто ми взе думата от устата" !

  ++++++++++++++++++++++++++++++

  .... never say never ..... !
 56. 56 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  До коментар [#24] от "yanne":

  не ще ме интересуват причините за пожарите и ще направя необходимото да не се случи при мен

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 57. 57 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 512 Неутрално

  ..... ИСТИНАТА .... , драги медии, а не сапунени мехури !
  Светът , отдавна не е същият , хората в него - също !
  Виртуален свят ... !
  Информация всякаква .... !

  .... never say never ..... !
 58. 58 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#49] от "boris_ivanov":

  Мисля, че културната близост е тази, която е определяща. В САЩ също са много по-афектирани от случващото се в развитите страни, отколкото в Мексико, например.

  А относно Ливан, не намирам много общо с тях (като културна близост) от времето на османците, като изключим сърмичките, разбира се Сирия също е била част от империята, както и други народи, които чувствам далечни. Но Ливан е бил френски протекторат едно време, преди това също хората там са били търговци по света в продължение на хилядолетия, като араби са били винаги напред спрямо братовчедите си. Днес те са хора с модерно мислене, близо до нашето, европейско, за разлика от другите арабски държави.

  Да отбележа, това е моето мнение, не искам да Ви го налагам, може Вие да сте по-близо до истината.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  Ами много естествено явление - интересуваме се от това, което става в Нашата цивилизация /която за цитираните медии и повечето коментатори тук е западноевропейската/. Какво става с хората и в страните, които са част от другите цивилизации не ни интересува особено.
  Може да претендираме колкото си щем, че нашите ценности са общочовешки, но е реален факт, че те са ценности на нашата цивилизация. Човекът уж бил най-висшата ценност - ама само ако е от нашето племе! "Гоят", "гяурът", "гаджото" не ни интересуват докато не се сблъскаме лице в лице с тях и не ни направят някоя пакост. Е, интересуват ни и когато можем да извлечем някоя полза - ама когато можем да извлечем някоя полза за нас е ценна и кравата в обора!

 60. 60 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз пък си го обяснявам с това, че просто никога не сме били колонизатор и съответно отношенията ни с много от далечните страни са чисто формални. Хората масово не знаят нищо за Африка, Азия - сякаш са някакви отдалечени понятия, както географски, така и емоционално. Във Франция, както и в други по-големи страни този сблъсък с различни народи и култури започва от момента ти на раждане и дори децата знаят много повече за различните страни и континенти, особено за бившите колонии, най-малкото защото всеки ден се срещат с хора от тези места. Веднага личи и в медиите - много повече покритие на новини от "не-западни" страни.

 61. 61 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bro":

  Стига вече. Ясно стана, че не се говори за географско разстояние. Нормално е Париж да ни е по-близък до сърцето: посещавали сме го, имаме приятели или роднини там, но дори и да нямахме, Париж е културният свят, с който повечето българи се идентифицираме, а не Бейрут.

  количествените натрупвания водят до качествени изменения
 62. 62 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Ние хубаво се правим на европейци и се асоциираме с французите, но помислете си за миг ако, не дай Боже, подобна трагедия стане у нас дали обиконвеният французин ще изрази така дълбоко скръбта си за българите както ние за французите. Дълбоко се съмнявам. За тях ние сме с една степен по-горе от затънтено племе в амазонската джунгла. И като говорим за близост. Нещо не видях изблици на съпричастност с жертвите на сваления руски самолет в Синай. А там всъщност загинаха едни много по-близки до нас езиково, културно и антропологично хора, отколкото са французите. Т.е. тезата, че всеки жали за "своите си" издиша напълно. Колко българи говорят, четат и разбират френски? А колко, дори и да не го говорят свободно, не биха разбрали минимум 90 % от текст написан на руски? С това ни най-малко не омаловажавам трагедията, случила се в Париж, напротив. Просто показвам пълната несъстоятелността на тезата за това, че в скръбта си хората степенуват жертвите според близостта си с тях. Ако това беше така, във Фейсбук и навсякъде щеше да има поне толкова руски, колкото и френски знамена.

 63. 63 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това, че мюсли избиват мюсли и никоя мюсла не се трогва, аз как да се загрижа. Но когато тяхната идиотска апатия довлече вманиачените им примати, опасани с взрив и стрелящи по моите съграждани, тогава казвам на сектор сигурност:
  - Избийте ги веднага до един!!!
  И не очаквам някой от този сектор да философства или ме пита - Are you sure?

  Navigare Necesse Est
 64. 64 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Четем, четем, но лично аз не чета нашенски медии, за да се информирам...., а само за да направя сравнение за степента на манипулация, едностранчивост и некадърност, които се леят в творенията им...без значение е дали става въпрос за печатни издания, телевизии и т.н. Освен това в 99% от материалите, особено що се касае за събития извън страната, става въпрос за некадърни препечатки и от американския и западноевропейски мейнстрийм. Никога не се дава другата гледна точка или се поднася така, че неосведоменият читател нищо да не разбере и буквално да бъде объркан....хах

 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално
  До коментар [#32] от "Bro":


  [quote#32:"Bro"]Само че, Ливан и Сирия са толкова далече, колкото и Франция... [/quote]Нямат предвид само в чисто отстояние от километри,бре!Колко хора в България имат роднини в Нигерия или карат нигерийска кола или са пратили децата си да учат в Ливан?!Или пък любимите им поети и писатели са нигерийци?!Или са ходили на меден месец в Бейрут?!

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#52] от "proza":


  [quote#52:"proza"]Оказва се, че едни жертви са по-жертви от други, защото били жители на "столицата на света".[/quote]Как мислите-дали в Кайро,например двата атентата-в Париж и Ливан са отразявани еднакво и на местните араби кои жертви са били по-жертви?!И най-ми е интересно-дали там има

 67. 67 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#62] от "dersu_uzala":

  Бъркаш поятието "близост" - определя се от това на кого искаш да приличаш, а не с кого имаш антропологични или езикови прилики.

  Ние скърбим за французите, защото са огледало на нас в бъдеще време, а не скърбим много за руснаците, защото са това, от което бягаме. Последното е и причина и французите да не скърбят много за нас.
  Правилни наблюдения, грешен анализ.

 68. 68 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 379 Неутрално

  "Не скърбим много за руснаците"!??? Боже, Боже, болни, извратени мозъци! Гледа ли клипчето, на което са запечатани последните мигове на 2-3 годишното момиченце в самолета, което маха радостно през прозореца на другите самолети на летището? И не скърбиш? Не можеш да си представиш, което и да е наше дете? Тъжно ми е за теб, нямам какво друго да кажа.

 69. 69 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Статията има известно право. Жалко, че за французите (и другите европейци) българите са по-скоро като африканци.

 70. 70 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#68] от "dersu_uzala":

  Е, не вади от контекста - имах предвид разликата в медийното отразяване и тревогите на хората, когато е засегнато нещо, с което се отъждествяват.

  Иначе момиченца имаше много и в Руанда - да мерим сега кой колко е скърбил за там?

 71. 71 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#70] от "iazdakaja":

  Нещо си противоречиш. Нали сам каза, че близостта се определяла от това, на кого сме искали да приличаме. Колко българи биха искали да приличат на племето тутси от Руанда и колко на бели, близки по всичко нам руснаци?

 72. 72 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Крайно време е да започнем да обръщаме внимание на бедствията, преди да нахлуят и при нас."

  Ето, тук е истината, не може да си зариваме главата в пясъка и да си мислим, цхе като не видим проблема , той няма да ни застигне !

 73. 73 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 322 Любопитно

  До коментар [#23] от "puknatastotinka":


  [quote#23:"puknatastotinka"]https://www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y[/quote]

  Благодаря за този линк Впечатлително !!!! И абсолютно вярно !

 74. 74 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Кой слага минуси, който не разбира English ?

 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Но тези трагедии се случват далеч, случват се често и няма как един европеец да се шокира и почувства лично засегнат от тях в същата степен, както бяхме развълнувани от Париж."

  Всъщност има как да се почуства лично засегнат от подобни трагедии и атентати дори и те да са далеч от твоята страна... и начинастрана е да имаш познати или приятели от засегнатата страна. Примерно аз имам доста китайски приятели и когато там се случи някоя голямо бедствие примерно земетресение изпитвам съчувствие към пострадалите там хора. Имам много добър приятел от Ирак още от студентските ми години, подържаме контакт по интернет и когато невинни иракчани биват избивани от ония ИДилски изроди изпитвам съчуствие към иракския народ. Имам прятелки във Франция, когато стана атентата се притесних за тях... и така още примери мога да дам. Когато имаш приятелски контакти с чужденци и когато в техните държави става нещо лошо съвсем нормално е да се почустваш съпричастност. Хора, които не изпитват никакви чуства към страдащи, болни или просто хора в беда, които не чувстват никаква емпатия, то те са загубили човешкото в себе си....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#62] от "dersu_uzala":

  ами виж колко български студенти има в Франция и колко в Русия.

  За по-старото поколение руснаците може и да са по-близо, но за поколенията под 40 години Франция е по-близка.

  нали 2 милиона българи били зад граница. Колко от тях са в Русия и колко в Западна Европа, голяма част в Франция?

  А за тези дето разбирали руски - само така си мислят, че разбират.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 77. 77 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Лицемерите са всъщност именно онези, които се правят, че много им е пукало за животите в Кения, затова се дразнят на състраданието към Париж. Истината е, че просто ги дразни състраданието към Париж. Статията за убийствата в Кения е събрала.....20 коментара.

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/03/2505651_napadatelite_ot_ash_shabab_v_keniia_biaha_ubiti/

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  [quote#62:"dersu_uzala"]дали обиконвеният французин ще изрази така дълбоко скръбта си за българите както ние за французите.[/quote]
  да ти припомня, когато медицинските сестри в Либия бяха почти отписани президентския самолет на Френската република ги докара в България.

  [quote#62:"dersu_uzala"]А колко, дори и да не го говорят свободно, не биха разбрали минимум 90 % от текст написан на руски?[/quote]
  Много малко. И имам право да го твърдя, тъй като имам сравнително добри познания по този език (1/3 от университетски дисциплини от едно отминало време съм ги учил от руски източници). Руският език е много труден за българите, както изглежда и българския за руснаците. Познавам страшно много руснаци живеещи от дълго време в България, които не се справят.

 79. 79 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Просточовешки инстинкти, уви...Ние сме животни, а аз обичам животните !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 80. 80 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#62:"dersu_uzala"]дали обиконвеният французин ще изрази така дълбоко скръбта си за българите както ние за французите. Дълбоко се съмнявам. За тях ние сме с една степен по-горе от затънтено племе в амазонската джунгла.[/quote]
  Явно не знаеш нищо за Франция и затова говориш наизуст. Българите са част от френската култура и представят достойно родината си. Франция ни познава добре и е настроена приятелски, за разлика от Русия, която ни третира като задния си двор.
  Руснаците са добри хора, но да вържат лудия, който ги управлява, и да си го държат при себе си.

 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Кучето е зарито в "... Гражданската война в Сирия не ни засягаше, докато бежанците не тръгнаха към Европа. ...." просто защото в убийството на арабите няма сензация, която да вдигне тиража и да привлече рекламодатели....
  И за милионите убити в Индокитай в 60-те никой не обелваше и дума, докато генерал Зияп не "пренесе" войната от бойното поле на екраните на телевизорите в САЩ и Западна Европа......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#81] от "boby1945":

  И на арабите им пука повече за загиналите в съсдната арабска страна, отколкото за тези в Франция.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 83. 83 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нищо не пишете, безплатно. Или ако напишете - не се появава на първа страница повече от 10 минути. А някой новини ги игнорирате нарочно. Тези които са в асинхрон с редакционната политика.

 84. 84 Профил на Управляваща опозиция
  Управляваща опозиция
  Рейтинг: 201 Неутрално

  По-лошото в някои случаи са тълкуванията:

  http://ruposters.ru/news/18-11-2015/takie-raznye-terakty

  https://www.youtube.com/watch?v=sqNuLPt4MdI
 85. 85 Профил на Управляваща опозиция
  Управляваща опозиция
  Рейтинг: 201 Неутрално

  До коментар [#48] от "fatoumata":

  Отговорете си първо на следните въпроси:

  1. Колко процента от Българите имат фейсбук?
  2. Колко процента от Българите влизат поне веднъж на седмица в него?

  Ако отговора на тези два въпроса даде обединение от над 5% - вероятно имате грешка в методиката.

  За домашно може да се замислите над въпроса :
  Щеше ли да има държава България без намесата на 'агресора'?
  Кой е най-големия партньор на политик номер едно на 20-ти век Кемал Ататюрк?

  А на аргумента, че сега нещата са се променили заради Крим има едно друго въпросче:
  Каква е разликата между анексирането на 'Източна Румелия' и това на 'Крим'?

  Бъдете здрав!

  https://www.youtube.com/watch?v=sqNuLPt4MdI
 86. 86 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#85] от "trol_police":

  По тези въпроси цитирам съфорумец от съседната тема, надявам се да не ми се сърди

  [quote#443:"Димитър Димов"]До коментар [#91] от "deni4":

  Това е точно така. Нека погледнем и исторически. І руско-турска война също минава през България, като българите много се радват.(Без българска подкрепа Дибич Забалкански не би могъл да стори това, което е постигнал). Т. нар. Освободителна Руско-турска война е просто поредният пример на имперските желания на Русия. Винаги са искали да бъдем Задунайская губерния. Те са против Съединението и те предизвикват Сръбско-българската война. Те са против Независимостта и са една от последните държави, която я признава. Превратите извършени в България са дело на БКП и са логистично и финансово подпомагани от СССР. 45-те години комунистическо робство с всичките национални предателства извършени от БКП по нареждане на КПСС не ми се иска да коментирам. Васил Левски има една реплика: "Да се освободим сами, защото ако някой ни освободи-той ще ни пороби" Историята показва, че е бил абсолютно прав. Руснаците никога не са ни обичали. Винаги са ни презирали и са ни използвали като роби за собствените си интереси. Според тях те са тези, които са ни дали нашата писменост. След възстановяването на Българската Патриаршия 1953 година под давлението на Руската патриаршия те слагат споменаването на БПЦ в т. нар. диптих на последно място. Но досега не се намери никой, който да разкаже и признае тези неща.
  Слава на нашият президент, който има силата, смелостта и достойнството да каже "Царят е гол!"

  Димитър Димов[/quote]

 87. 87 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 486 Неутрално

  "Може би е жестоко - но е и нормално - да не се интересуваме от страданието, което се случва далеч от нас."

  Ню-Йорк, Мадрид или Париж са много по далече от София от колкото Ливан.

  Истината е, че трагедията е право пропорционална на парите които изкарва човек. Това е реалността на днешния свят!

 88. 88 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#78:"historama"]да ти припомня, когато медицинските сестри в Либия бяха почти отписани президентския самолет на Френската република ги докара в България. [/quote]

  Френските политици се интересуват и от Мали, Сирия и т.н. Въпросът е, че за средния французин един атентат в България не би било нещо значително по различно от атентат в която и да е развиваща се държава!

 89. 89 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 725 Весело

  Лицемери сте.Безумни лицемери, но ще си платите.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 90. 90 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#6] от "fragment_ot...":Ами ще доживееш тогава да станат приоритет в държавите ни.

 91. 91 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#20] от "fatoumata":А вие за какво се обявихте когато на мача след атентата в Париж публиката викаше Аллах акбар ?

 92. 92 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#53] от "memento_":Нали Хомейни благополучно преживя в Париж и организира ислямската революция , която отприщи ислямизма по света. Не го ли знаеха какво проповядва , какво организира ? Неговите проповеди са били антихуманни , антидемократични според поне 5 френски закона.

 93. 93 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#84] от "trol_police":Много рядко споменавате или не искате да си спомните ,че войните в Чечня бяха предизвикани от същите главно арабски терористи които сега разиграват Идил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK