Дано сигурността не зависи от антитерористичен план и закон

Ахмед Муса Ахмед беше арестуван при акция на ДАНС през 2014 г. с три повдигнати обвинения и според прокуратурата е водач на група, която е целяла да проповядва идеите на "Ислямска държава". Според плановете на държавата обаче програми за рпевенция на радикализацията могат да се очакват едва през 2017 г.

© Георги Кожухаров

Ахмед Муса Ахмед беше арестуван при акция на ДАНС през 2014 г. с три повдигнати обвинения и според прокуратурата е водач на група, която е целяла да проповядва идеите на "Ислямска държава". Според плановете на държавата обаче програми за рпевенция на радикализацията могат да се очакват едва през 2017 г.Готова ли е България да се предпазва от тероризъм и да му противодейства?
А има ли яснота кои са обектите от националната инфраструктура, които ако бъдат ударени от терористи, могат да предизвикат голям брой човешки жертви?
По каква методика се установяват сайтове, чрез които текат призиви за насилствени действия?
Има ли навсякъде, където е нужно, специализирани структури или поне отделни експерти, които да са ангажирани с противодействието на екстремизма?


Такива въпроси възникват около публикувания преди дни на страницата за съгласуване на правителството план за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (2015–2020 г.). В него тези анализи, методики, назначения са заложени с най-ранен срок - 2016 г. Програмите за превенция на радикализацията и насилствения екстремизъм са планирани чак от 2017 г. Някои мерки - като например създаване на държавна програма за деангажиране, дерадикализация и рехабилитация на хора, които искат да излязат от екстремистките среди, са оставени за 2020 г.


Досега имало ли е и работят ли подобни мерки, планове, механизми и ако не - то защо, е един сериозен въпрос, който планът повдига. А ако досега е нямало, заложените намерения защо не са спешни, поне - с по-кратки срокове, след като спецслужбите оцениха още преди атентатите в Париж заплахите за сигурността като нарастващи и сериозни? Също от службите за сигурност постоянно твърдят, че са подготвени, доколкото някой изобщо може да е подготвен за терористичен акт. И че правят всичко необходимо.
Въпросите за риска пред България, за това има хора или групи, които могат да се радикализират или вече са опасни, се натрапват покрай някое неочаквано събитие - като терористичния акт на летището в Сарафово или пък акциите на ДАНС сред имамите от Пазарджик, първата датираща още от 2011 г. и последваща през 2014 г. Отговорът вероятно пак е: службите са подготвени в рамките на възможното.


Щом е така, законодателните и нормотворчески инициативи в последно време будят недоумение.


След бегъл анализ само на плана човек се пита как имамите в Пазарджик, за които държавата твърди в обвиненията срещу тях, че са проводници на радикална идеология, ще се възползват от програмата за деангажиране и доброволно излизане от радикална среда, която трябва да е готова през 2020 г. И ако е било установено още в началото на 2011 г., че има наченки на радикален ислям, то в какво се е изразявала тогава превенцията? А през 2014 г ...или пък сега? Не, тя е планирана за 2017 г.


А какво е правила България досега, ако тепърва ще се разработва методика как да се разпознават екстремистките сайтове? От доста време се знае, че най-вече през интернет се набират попълнения на тези групи.


Според плановете тепърва ще се изгражда експертен капацитет за систематично анализиране на основните фактори за радикализация. Добре, но в редица документи на спецслужите са формулирани основните рискове, заплахи и фактори за радикализация пред страната. Още през април Националната разузнавателна служба публикува доклад, според който "най-сериозните реални и потенциални рискове и заплахи за нашата страна" през 2014 г. са били предизвикани от конфликтите и кризите в Украйна, Сирия, Ирак, Либия, дейността на "Ислямска държава" (ИД), "Фронт ал Нусра", други радикални групировки в района на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), засилващата се активност на "Ал Каида" в глобален план.


От НРС отбелязват, че в състава на джихадистките терористични организации в Сирия и Ирак участват и много чужди бойци джихадисти от над 80 държави, "включително около 900 души от региона на Западните Балкани (Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Черна гора, Санджак в Сърбия)". Завръщането на част от тях на Балканите, крайно радикализирани и с богат боен опит, генерираше терористични рискове и заплахи за съответните държави и за региона като цяло, включително и за сигурността и интересите на страната ни", коментират от службата.


Така че очевидно все пак ситуацията се анализира. Не и според плановете, които обещават "изграждане на експертен капацитет за систематично анализиране".


В събота пък правителството и службите решиха на оперативно заседание да затегнат мерките за сигурност след атентатите в Париж. Сред предприетите действия беше и повишаване нивото на сигурност на стратегическите обекти. От което може да се извади заключение, че все пак се знаят стратегическите обекти, чиято сигурност е от значение. Възниква тогава логичният въпрос защо в плана по стратегията за борба с тероризма и радикализацията за 2016 г. е заложено да бъдат "установени обектите от националната критична инфраструктура", евентуални терористични атаки срещу които могат да предизвикат голям брой човешки жертви и/или значителни щети.


След съвета за национална сигурност при президента преди седмица, след многочасово обсъждане пък беше съобщено, че ще се пише антитерористичен закон. Текстове за борба с тероризма обаче има немалко, неотдавна бяха въведени по-строги мерки, по-големи санкции, беше разширено приложното поле на законите, за да обхваща и новите форми на заплаха, както и да се отнася до каналджиите. Планират се промени, затягащи мерките срещу търговията с фалшиви паспорти. С какво изцяло нов закон би бил по-полезен?


Така че остава надеждата ангажираните с борбата с тероризма служби да си вършат работата и да са си я вършили досега. А политическите намерения, планове и законодателните инициативи да са по-скоро за успокоение на обществото. Защото ако тепърва ще се чертаят стратегии, ще трябва да се разчита тероризмът и радикализацията да са ни забравили напълно. Иначе едва ли ще са толкова любезни да чакат да завърши подготовката ни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Готова ли е България да се предпазва от тероризъм и да му противодейства?Не.Очевидно е.

 2. 2 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А нещо за това да се споменава? http://www.dunavmost.bg/Bulgaria/News/32553-islyamisti-nahluha-v-nov-balgarski-universitet-s-vikove-allah-akbar?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Postcron.com

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 3. 3 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Неутрално

  българия никога не е била готова за нищо - просто следваме завета на бай тошо и се снишаваме, белким бурята ни подмине...

  reddit.com/r/The_Donald/
 4. 4 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  ...въпроси възникват около публикувания преди дни на страницата за съгласуване на правителството план за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (2015–2020 г.)...

  "Стратегия"?! Това ми беше достатъчно. Бог високо, сигурността далеко. Тази държавна е царство на големи усти и малки пиш.и!

 5. 5 Профил на matanza
  matanza
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "x3me":

  Вие щом четете дунавмост, защо влизате и в Дневник? Това са несъвместими неща...

 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ще зависи все още дълго време!

  Tony
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Стратегия за противодействие на радикализацията на тероризма (2015 – 2020 г.) е приказки, празнословия, бюрократичен формализъм.Засега даже ТАКТИКА за справяне с нахлуващите пришълци няма, те стратегия за пет години напред спретнали…

  [email protected]
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Видяхме ги колко са подготвени служите при атентата в Бургас.От Турция за дребни пари може да влезе който си иска и както си иска.

 9. 9 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 519 Любопитно

  четейки статията оставам с впечатлението, че пак една тумба НПО-та като консултанти, ще усвоят маса пари от държавата за стратегии за дерадикализация, превенция, извеждане от радикална среда и др. мероприятия в стил преливане от пусто в празно.Може би искате да ми кажете, че на всеки дебил дето досега е вярвал, че може и трябва да се колят неверниците, държавата трябва да му плаща, че да го изведе от радикална среда?!? Понеже може би е бил насила радикализиран?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 10. 10 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":
  ....и да направи каквото си иска. За съжаление, България, както винаги, е изненадана от зимния сняг,поройните дъждове,земетресенията....

 11. 11 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#2] от "x3me":

  Това се оказа руска подлога, другарю трол. Руска хибридна война. Имайте предвид, че един ден имената Ви ще изпълзят от масивите и тогава. ...... НК- престъплението се нарича диверсия, а наказанието е свирепо.

 12. 12 Профил на matanza
  matanza
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "x3me":

  Иначе, да, споменава се.
  http://www.news.nbu.bg/bg/news/syob-sht-enie-ot-nov-bylgarski-universitet!3409

  При това преди дни. Не омаловажавам проблема. Просто няма нужда от подобни истерии. Запрете се бе. Анализирайте трезво. И внимавайте откъде се информирате...

 13. 13 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Юлияна, знаете ли, че Македония строи ограда по границата си?

  http://vecer.mk/makedonija/samo-begalci-od-voeni-zoni-kje-tranzitiraat-po-balkanskiot-koridor-0

 14. 14 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 679 Гневно

  До коментар [#2] от "x3me":

  Лъжец!

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Текста всява доста тревоги и при това обосновано. И затова не разбирам как завършва с фрази като:

  "Така че остава надеждата ангажираните с борбата с тероризма служби да си вършат работата и да са си я вършили досега. "
  освен ако не го приемаме като някакъв вопъл.
  За съжаление неприятната истина е че така наречените служби за сигурност, при това в много от държавите са се демотивирали и само харчат парите на данъкоплатците ( нашите) пари.
  За това си мисля, че не закони и стратегии, а една здрава метла, та тези които останат, да започнат да си гледат работата.
  Службите казват, че няколко хиляди граждани на ЕС са част от ИД и активно участват в терористичната дейност. Сумарно в службите за сигурност в ЕС персонала е стотици хиляди , при това технологично и финансово обезпечени, т.е. на един потенциален терорист се падат 10 и повече чòвека. И въпреки това няма кой да ги следи, наблюдава, оставят ги да си купуват оръжие и боеприпаси и да стрелят по нас - за мен това е напълно неприемливо.

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  никога няма да бъде готова, докато не се промени системата.
  На ефективна самоотбрана без загуба на граждански свободи е способна само ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ на поголовно въоръжения народ, която пряка демокрация се разпростира и върху икономическата практика.
  Последователната Пряка демокрация също така дава позитивен пример навън, съдейства за истински съюз със съседни и по-отдалечени народи (вместо сегашните сговори на правителства и картели на корпорации).
  Пряката демокрация не ще финансира и подкрепя по никакъв начин уродливи формации като ИДИЛ или други "светски" диктатури, а напротив, ще помага за освобождението на потиснатите от "легалните" и нелегални олигархии, от властта на религии, варварски традиции и от пресата на бедността.

  Антитерористичните закони в крайна сметка ще носят белезите (и ноктите със зъбите) на нормативи като Закона за Защита на Държавата - и ще водят до терор на властта над собственото й население.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 514 Неутрално
 18. 18 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#2] от "x3me":

  Стига си чел жълти сайтове. Единствената им цел е да правят трафик, като публикуват лъжи.

 19. 19 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "x3me":

  Защото не е вярно!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Това забулено същество от снимката защо въобще живее ?
  Сигурно, за да доставя удоволствие на брутално отблъскващия си господар

 21. 21 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Тези на снимката още ли са с българско гражданство?

 22. 22 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  стига с този нихилизъм ...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  за каква концепция срещу тероризма става дума, когато в този вестник, във форума му, се подвизава откровен терорист - "x3me" - който даже не крие, че е такъв, и всеки негов пост е за по няколко години затвор по сегашния НК. Какво следва да е наказанието за Дневник, че позволява да се пропагандират терористични идеологии чрез него, нека службите да решават

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK