Хибридната война срещу разума

Хибридната война срещу разума

© Yiannis Kourtoglou, ReutersПубликуваме текста на Даниел Смилов от портал "Култура":


"Светът е вече различен" – първа новина за седмицата. Детската Евровизия – втора по важност и време на отразяване. Трета новина – АБВ искат импийчмънт на президента Плевнелиев, защото си позволил да се усъмни в добрите намерения на Русия към България.


Колко различен може да е един свят обаче, ако в него Евровизия си тече по план, както и русофилските наряди на определени български политици? Някои неща явно остават неизменни.
Терористичните атентати в Париж безспорно са значим момент в световната политика и те ще доведат до промени в нея. Но покрай необходимата реакция се стигна и до преиграване, изхвърляния, загуба на мяра. Например, като предвиден от атентаторите страничен ефект всякакви продавачи и любители на ретроградни, авторитарни, антиевропейски или просто налудни "идеи" изведнъж добиха кураж и се почувстваха прави в национален и глобален мащаб. Нещо повече – почувстваха, че винаги и еднозначно са били прави, докато техните опоненти (които и да са те) грешат и винаги са грешали.


"Казвахме ли ви?!", "Защо не се вслушахте в нас?!"


Гракът на цялата тази странна компания прилича на хибридна война срещу разума. Едно спонтанно, рошаво и велико преселение на разнородна племенност, решена да разруши сърцето на съвременната цивилизация: просвещенска, наднационална, демократична и либерална Европа. Сред тези племена има и чуждоземци, има и свои. Вече се появи новият европейски Атила, мустаката и своенравна шляхта, диви гали, твърдоглави келти и саксонци…


А наследници на седемте славянски племена у нас налапаха тръстиките и зачакаха евроатлантическия враг в подводна засада, която се издава от време на време само от медийни мехурчета или чудновати искания за импийчмънт.


Пинк Флойд имаха албум с пророческо заглавие, описващо настоящата ситуация – "Временно пропадане на разумa" (Momentary lapse of reason).


Куриозът е, че преди чуждестранните варвари от ИДИЛ или някоя друга подобна организация да са успели наистина да променят света по свой тертип, европейското племенничество вече протръби тази промяна за случила се, назначи се за нейна жреческа каста и започна да се разправя с опонентите си като недостатъчно проницателни. Това е голямото преиграване и изхвърляне в реакциите след атентатите – и наднационално, и домашно.


Технологията му е проста. Тя е натрупване на непълни и сгрешени "силогизми", чиято първа предпоставка е баналност, а заключението не следва от нея. Тя е и игра с метафори, които в един момент подменят реалността. Най-важната от тях е метафоричната употреба на "ВОЙНА".


"Казвахме ли ви, че сме във война?!"


Да, често ще срещнете този израз и той не е безсмислен. Но ако бъде взет буквално, разумът мигом пропада. С кого точно сме във война в момента, всъщност? С десетина граждани на Франция – повечето отскоро пълнолетни? Или с всички мюсюлмани по света? Или с всички, планиращи атентати? Или с нещо, което се нарича "държава", но изглежда повече като мобилна орда, чийто масов състав работи на половин бройка при нея и на половин бройка в кебапчийници и интернет клубове? Или може би с бежанците (за някои "нашественици")?


Очевидно е, че "войната" се употребява като метафора, както в съчетанията "война с престъпността", "война с дрогата" и т.н.


"Джихадът" е подобна метафора – той също е с неясно дефиниран враг, който е едновременно и външен, и вътрешен. Който може да е и навсякъде, и никъде. Джихадът се опитва едновременно да превъзпитава и да убива. Ако ние започнем да употребяваме думата война в смисъл на "анти-джихад", всъщност влизаме в същия сценарий като терористите. Колкото е безумен джихадът, толкова би бил безумен и един европейски анти-джихад.
Европа не бива да гради политиката си на метафори. Тероризмът е въпрос на специални служби, наблюдение, добра информация, бдителност, засилени мерки за сигурност. Справянето с него не бива да се мисли като постоянно суспендиране на демократичния ред и гражданските права – напротив, запазването им е целта на цялото упражнение. Вкарването на Европа в режим на постоянно "военно", извънредно положение е всъщност това, което терористите целят.


"Войната на цивилизациите започна!"


Метафората на войната се разгръща в геймърски фантазии за сблъсък на цивилизации (и варварството). ИДИЛ е всъщност и геймърски проект – юноши проиграват на живо болното си въображение за власт, признание, секс, насилие и величие. Европа – като все пак по-стара и може би по-мъдра – не би трябвало да изпада до това ниво. Ислямът е цивилизация от над милиард души. Малка част от тях са на акъла на ИДИЛ. Да обявим война на всички други би бил трагичен инфантилизъм.


 "Християнските сили трябва да се обединят, това е "трета световна" и Русия е с нас."


"Войната на цивилизациите" преначертава границите и създава виртуална реалност на "културно-религиозна" основа. Да, Западът и Русия имат общи интереси по отношение на ИДИЛ и могат да сe опитат да си сътрудничат или поне да не си пречат в борбата с нея. Но това съвпадение на интереси не отменя и не омаловажава всички други въпроси, по които Русия е в конфликт със Запада. Заради евентуална подкрепа срещу ИДИЛ някой може би иска да изтъргува цялостна реабилитация на режима на Путин. Подобна "сделка" предполага обаче затваряне на очите поне за следното:


– Русия е в Близкия изток с основна цел да си гарантира лост за поддържане на по-висока цена на петрола на световните пазари. Това би могло да стане с генериране на нестабилност и ограничаване на влиянието на Саудитска Арабия. И за двете цели Русия е склонна да изхарчи десетки милиарди долари за бомби и самолети: мисията ще е успешна само ако цената на петрола тръгне нагоре. Западът – от друга страна – няма интерес от висока цена на петрола;


– Русия застава твърдо зад шиитската ос Иран-Асад-Хизбула и я идентифицира като стратегически партньор за постигане на целите си. Ядреното споразумение с Иран уплаши Путин, че може да загуби влияние и подкрепа сред традиционните си симпатизанти в региона. Ангажирането му в битката с ИДИЛ е ясно позициониране в един от лагерите като предложение за дългосрочно взаимодействие. От гледна точка на Запада обаче иранският тип фундаментализъм и ИДИЛ са доста сравними опасности. И като методи на водене на война и терористични операции, и като крайни цели – които и в двата случая са апокалиптични. Ако победата над ИДИЛ се окаже път към доминацията и възхода на шиитския фундаментализъм, Западът ще е сменил една смъртна опасност с друга;


– Украйна. Това, че един конфликт налага по-спешен дневен ред, не означава, че друг конфликт е изчезнал или е станал маловажен. Русия не се е върнала в международните отношения назад във времето преди агресията в Украйна. Поради това исканията за незабавно отпадане на санкциите срещу нея са по-скоро арогантни. В крайна сметка, санкциите ще бъдат свалени, когато Русия възстанови суверенитета на Украйна или поне постигне разумно споразумение за Крим и източните окупирани територии;


– ЕС и НАТО. Русия има интерес от разпадането или отслабването на тези организации и политиката й е насочена към оказване на натиск върху по-уязвими техни периферии като Прибалтика, Гърция, а донякъде и България. Този натиск може да се нарече по различни начини – "хибридна война", "пропаганда", "енергийна политика", "обгрижване на пета колона" и т.н., но да се отрича, че съществува е просто нелепо. Точно толкова нелепо, колкото и искането за импийчмънт на Плевнелиев, понеже си позволил да говори за този натиск и необходимостта от ясна европейска стратегия за справянето с него. В крайна сметка става дума за факти, които трябва да се отчитат: без истерия, но и без затваряне на очите, сакън да не се обиди някой. Това мижане – характерно за Живковия режим – е станало почти условен рефлекс сред някои среди на българската политика. Но то не отива на една суверенна държава, а и опитът показва, че ползите от него са съмнителни.


"Казвахме ли ви да затворим границите, за да не стават терористични актове!"


Цивилизацията е въпрос на правилни разграничения и категоризации. Когато се работи с мърляви понятия, резултатът е нецивилизован, неугледен. Да, бежанската вълна затруднява борбата с тероризма и натоварва службите. Но не, не е тя причина за него, нито пък той ще изчезне, ако бежанците стоят затворени в лагери в Турция, Ливан, Гърция и т.н. Голям интерес предизвика въпросът откъде са влезли част от атентаторите и дали е имало сирийци между тях. Все едно от това зависи генерално какво да се прави и с тероризма, и с бежанците. Да си представим, обратно на фактите, че всички извършители на актовете в Париж бяха сирийци от ИДИЛ, влезли като бежанци. Би ли значило това, че Европа вече няма никакви задължения по отношение на Близкия Изток, че може просто да хлопне вратата на всеки бежанец, да се изолира и да не се интересува какво става у съседите?! Щраусите, казват, използвали този похват в политиката си за сигурност.


Сигурността на Европа е свързана с тази на съседните райони – най-вече на Турция. ЕС има капацитет да намалява и регулира бежанския натиск върху съседите с прием на определени количества бежанци и това е по-адекватна реакция от заравянето на главата в пясъка.Това е част от политиката за сигурност на Европа.
Нещо повече. Проблемът с бежанците претърпя инфлация, защото стана обект на символно политиканстване от страна на новите Атили, шляхтичи, гали и пр. Полша сигурно няма и да забележи няколко десетки хиляди бежанци, били те от Централна Африка или Сирия. Същото важи и за останалите европейски държави, включително Германия, която е основен инициатор на политиката на контролиран прием. Всъщност не става дума за логистични проблеми с настаняването на бежанците, нито толкова за дебат за сигурност. Просто бежанците станаха знаме на консервативно-популистките сили в Европа, които виждат възможност да се разправят чрез тях с проевропейски политици като Меркел. Едни мечтаят за вот на недоверие, други за импийчмънт: логиката е сходна.


Цивилизацията е мяра


Цивилизациите загиват, когато губят мярата и започват да преиграват, да се изхвърлят в една или друга посока. Когато започнат да бъркат метафори с реалности. Европа разполага с огромни ресурси – и финансови, и военни – и в този смисъл най-опасни за нея са кризите, които сама би си произвела. Като например една военна истерия срещу неясно дефиниран враг. А иначе решенията на настоящата криза не са дори толкова спорни:


– Засилени мерки за сигурност, включително координиране на службите на държавите членки на ЕС и партньори в НАТО;
– Координиран, общ контрол на външните граници с ясна политика на регистрация на всички влезли;
– Общ регламент по отношение на допускане и настаняване на бежанци; отсяване на икономически мигранти от бежанци и репатриране на икономическите;
– Работа по интеграция на мюсюлманските малцинства в държавите членки, най-вече Белгия, части от Франция и Великобритания. Изработване на система за ранно предупреждение по отношение на младежи още от училищата;
– Засилване на военните операции срещу ИДИЛ в Сирия във възможно сътрудничество с Русия. Изработване на приемливи списъци с терористични организации и легитимна опозиция на режима на Асад;
– Подпомагане на Турция за справяне с бежанците и гарантирането на границите й, но и помощ за кюрдите в Сирия и Северен Ирак. Тяхното изоставяне между два огъня е и неморално, и стратегически неразумно от гледна точка на Запада;
– Натиск върху Саудитска Арабия за преустановяване на подкрепата – идеологическа и материална, пряка или непряка, правителствена или частна – за ИДИЛ и нейния вид радикален ислямизъм. Натиск върху всякакви спонсори на джихадистите, както и върху купувачите на нефт от тях;
– Търсене на работещ баланс между шиити и сунити, враждата между които е в основата на конфликтите;
– Продължаване на работата по алтернативни източници на енергия…


Този списък с мерки не е изчерпателен, но и той е достатъчен да се разбере, че няма бързо и мълниеносно разрешаване на проблемите с тероризма и бежанците от Близкия Изток. Една военна евро-русийска операция "Св. (хан) Тервел Български" – за която наш историк помечта тази седмица – може и да е от полза, но без останалите мерки от списъка тя най-вероятно само би влошила нещата. Или поне би оставила света такъв, какъвто е и сега. С атентати и хибридни войни срещу разума.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (284)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  100 лв да го прочета, Дневник!

 2. 2 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 462 Весело

  Eeeeeeeeee, много букви и то в събота.

  Попътен вятър в главите!
 3. 3 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Афторе , афторе много пишеш , но нищо не казваш .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 4. 4 Профил на Никола
  Никола
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е доста манипулативна и бих казал пристрастна.
  Това не е професионален анализ, а по-скоро изразено в писмен вид нечие мнение. Едва я четях, ноо като се стигна до момента как трябвало да подпомагаме Турция в "борбата" ....престанах да чета.
  Тази ли Турция, която години наред прокарва и в България точно с хибридни методи своите интереси, особено около исляма ? Точно в статия за хибридни войни ?

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  "Заради евентуална подкрепа срещу ИДИЛ някой може би иска да изтъргува цялостна реабилитация на режима на Путин... "

  Въпросният някой много криво си прави сметките.

  Е, разбира се, веднага се появиха дежурните клакьорски агитки, които обявиха, че "двамата Големи" си били "стиснали ръцете", удобно забравяйки, че допреди броени часове бяха наричали Обама "голямата черна маймуна в Булия дом", а американците - "кравари", "пиндосляк" и пр. простащини.

  Но любимата им Вистория Нюланд поля с кофа възхладка водица ентусиазма им, като заяви, че Америка по некакъв начин не обвързва руския принос (ако има такъв) за победата над ИДИЛ със статуса на Крим или други розови руски сънища.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 990 Неутрално

  ЕС-НАТО, Русия иска да разбие тези организации, че е така така е. Само, че Русия е хилава държава с огромна площ. ЕС-НАТО е пред испитание което само ще засили връзките вътре в самите организации

 7. 7 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  бежанската вълна затруднява борбата с тероризма и натоварва службите. Но не, не е тя причина за него, нито пък той ще изчезне, ако бежанците стоят затворени в лагери в Турция, Ливан, Гърция и т.н.
  -------------
  Атентаторите са деца точно на такива емигранти, дошли без подготовка в Европа преди 40 г. Ерго, може да се очаква повторение на събитията - децата на сегашните емигранти след 20 г. да се взривяват по улиците. Никаква не е логиката да толерираме сега техните родители, за да настъпим една мотика два пъти.


  "ЕС има капацитет да намалява и регулира бежанския натиск върху съседите с прием на определени количества бежанци и това е по-адекватна реакция от заравянето на главата в пясъка.Това е част от политиката за сигурност на Европа." - дотук стигнах и повече не мога да чета тъпотии.

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Любопитно
 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Любопитно

  До коментар [#4] от "nikass1":

  Турция е един от основните виновници да се стигне до това бедствие. И ще става все по-лошо, ако я караме по старому

 10. 10 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#1:"Радиолокатор"]100 лв да го прочета, Дневник![/quote]

  Е, аз направих героичен опит. Спрях до там, където Смилов твърди, че западът трябва да поддържа саудитите, за да има ниска цена на петрола. Русия иска да им посегне, което е лошо. След такива твърдения, едва ли по-нататък може да се чака нещо по-смислено. Естествено, че никой няма да отстъпи на Русия по въпросите, заради които има санкции. Само че, ако пометат чарсафосаната измет, която ни бърка в здравето с примитивния си ислямски тероризъм, аз само ще ръкопляскам.

 11. 11 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Разстроено

  И какво иска да ни каже авторът?! Да не бързаме да си правим някакви си изводи?! Да не си правим крайни заключения?! Да оставим врага да ни тормози постоянно, а ние да стоим безучастни?!
  Не, благодаря! Достатъчно с тая толерантна, робска психика! Дойде време за радикални и необратими мерки. А авторът ако иска да си живее по старому, но да не ни насажда своето примиренческо мислене!

 12. 12 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Виктория Нюланд дали е използвала любимия израз на всички болшевики:
  "Fuc* the Kremlin!"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 13. 13 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 470 Весело

  Хубава статия, и мъчна за чугуните и като съдържание и като размер, затова и коментарите им са толкова дебилски - сърдят се на дневник, че трябва да прочетат и коментират толкова дълга статия в Събота - трудно се заработват рубли и явно няма почивен ден...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Събрал е Смилов всичко от форума в статията, а извод - никакъв.

  [email protected]
 15. 15 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Много смислени неща, но и една голяма глупост:
  "Работа по интеграция на мюсюлманските малцинства в държавите членки, най-вече Белгия, части от Франция и Великобритания..."
  Каква интеграция, аланкоолу? Какви 5 лева?
  Знаете ли какво представлява Исляма?

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 16. 16 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "stanislavdi":

  съгласен. и ЕС, и НАТО са организации с многогодишна история и съвместно съжителство в мир, разбирателство, колаборация, и конкуренция. членките на ЕС и на НАТО отдавна са осъзнали, че е много по-добре и устойчиво да намират компромис в различията си, отколкото да се противопоставят едни други. и затова днес и ЕС и НАТО са най-влиятелните, най-богатите, най-модерните, най-цивилизованите, най-образованите съюзи.

  жужака в Кремъл колкото и да опитва да разбие ЕС и НАТО, като атакува периферните им слаби места, само ще олющи ръждата и овехтялата болшевишка боя по тези места.

  ще си износи всичките гоцета, сергишевци, ахмедовци и друга продажна сган от Гърция до Прибалтика. част от "спящите му клетки" ще трябва да се активират и да бъдат пожертвани и те.

  и накрая ниските цени на горивата и непрестанната конкуренция и санкции от Запада ще го накарат да живее в изолация и изоставане от света.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 17. 17 Профил на Никола
  Никола
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#12:"полувишис"]Виктория Нюланд дали е използвала любимия израз на всички болшевики:
  "Fuc* the Kremlin!" [/quote]
  Не знам да е псувала Кремъл. До колкото ми е известно тази е псувала ЕС.

 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Недостига на теоретична основа и житейски опит не могат да са трайно оправдание - дори при постоянна доброта на публиката ...

 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#17] от "nikass1":

  нямам представа какво знаеш и какво ти е известно.

  но с действията си до днес Виктория Нюланд е показала, че първите й думи като се събуди са:
  "what a wonderful day.
  Fuc* the Kremlin!"

  и преди лягане последните й думи са:
  "Fuc* the Kremlin!
  it's been a great day."

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Конкретно за статията - съгласен съм с предложените решения - логични са и наиста по повечето има консенсус, казаното за Русия - съгласен на 100%, което не ми хареса особено е как тенденциозно са обрисувани ролите на Саудитска Арабия и Иран (явно за да се харесаме повече на американците): за всички е ясно, че САЩ страдат от много комплекси спрямо Иран - заради революцията там, безумните операции на ЦРУ - включително и чрез Ирак и разбира се влиянието на Евреите, които виждат в Иран истинска заплаха, заради подкрепата им за Палестина.
  Аз като безпристрастен наблюдател не мисля че ИД и Иран имат каквато и да е база за сравнение - да режима в Иран е странен за европейците, но това си е техен вътрешен проблем най-вече (особено след споразумението за ядрените им амбиции).Не мисля че Иран представлява заплаха за Европа, докато Саудитска Арабия с тяхната подкрепа за ИД и идеите които тя проповядва и директна заплаха за Европа, така че първо да си видим и оценим партньорите и тогава да решим какво да правим!!
  Също така интересно е как ИД не се интересува изобщо от Израел, а израелските войници стреляха по бежанци преди няколко седмици и до момента не са приели нито един бежанец, нищо че са съседна на Сирия държава!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 21. 21 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "Уточнител":

  Агресивният Ислям в Европа може да бъде неутрализиран, вече и само, чрез категорична и ясна забрана за събирания на повече от трима мюсулмани по свързан с религията им повод ...

 22. 22 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А ще ме светне ли някой що е това "хибридна война"?

  Да не е нещо като "тука има - тука нема" - "хем има война - хем не е съвсем война"?

 23. 23 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 600 Неутрално

  "Светът е вече различен" това е най изтърканата фраза дето се притопля през има няма 5-6 години. Света е един и същ има няма 200 години, само баламите и играчите са различни.

 24. 24 Профил на ecn48382982
  ecn48382982
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Само в България може да си специалист по вътрешна и външна политика и да правиш "задълбочени" анализи в двете сфери. В този ред на мисли е хубаво Смилов да си избере едно поприще, че иначе олеква.
  Да не говорим, че това не е безпристрастен анализ и през него прозират определение политически възгледи...

 25. 25 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 600 Неутрално

  НАй интересното е, че на посредствеността в писането на статиите като тази даже им се и плаща. Не са просто писания в даден личен блог хахахах

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#19] от "полувишис":Значи ти си позволяваш да говориш от нейно име ? Най-мекото определение е наглост !

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Любопитно

  Нещо повече – почувстваха, че винаги и еднозначно са били прави, докато техните опоненти (които и да са те) грешат и винаги са грешали."
  даниел срещу смилов ли води хибридна война , или пробва да свали нивото на реално виждащият до своето . дори стъпил на хонорара ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "zg":

  Бе как изобщо ще си хабиш здравето за това? Всички учили с такива стипендии и наяли се с такава идеология са вкупом негодни и бъдещето им е да ровят по кофите, защото държавата ще затвори вратите си за тях. А те затова са учили, горкичките ...

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Г-н Смилов изпълнява музиката която му се плаща от Сорос. Вижте Центъра за либерални стратегии .

 30. 30 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Добре е преписано... Преразказ с елемент на копиране срещу хонорар от фондацията. Браво. Да пийнеш и едно от мен.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 31. 31 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#20:"NicK"]Не мисля че Иран представлява заплаха за Европа, докато Саудитска Арабия с тяхната подкрепа за ИД и идеите които тя проповядва и директна заплаха за Европа[/quote]
  Точно така.
  Но да добавя към заплахите и Ердоган (не цяла Турция, все още), а към незаплахите - Русия. Към руснаците трябва да се подхожда внимателно, те са избухливи, но не са злобливи.

 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  вчера гледах Евгени Михайлов как направи Буруджиева на пестил в студиото на НоваТВ в ефир.

  така трябва да се държи всеки нормален човек с комунетата. с постоянно пренебрежение и презрение и когато комунетата започнат с лъжите и пропагандата, да бъдат поставени на място.

  и всичките тролове, които повтарят една и съща лъжа, че всички ние сме платени, соросоиди, и т.н. един ден ще си получат заслуженото. а именно - опашка на бюрото по труда. до края на живота им. или докато ние решим, че тези помощи ще ги получават само за 3 месеца след уволението им

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 33. 33 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#21] от "dimko":

  Не точно. Да се чете в джамиите корана на съответния местен език и ходжите да са завършили европейски духовни училища. Никакво плямпане на арабски в джамиите и да се въргалят по земята. Никакви гъзеници извън храма също и затваряне на улици в петък. Който иска, да се кланя в къщи. Това е реално изпълнимо и се налага само с един-два закона. Е, ще има вой, но ще свикнат. Така младите и нерелигиозните ще се оправдават, че няма място за тях в джамията /което ще си е факт наистина/ и постепенно новите поколения ще се откъснат от религията.

 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  О, Боже... аман от (без)полезни идиоти! Бяха се кротнали първите 3-4 дена след атентатите, сега пак изпълзяха... няма отърване...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Ислямът е цивилизация от над милиард души. Малка част от тях са на акъла на ИДИЛ. Да обявим война на всички други би бил трагичен инфантилизъм.
  [/quote]
  Драги ми Смилов ислямът не е никаква цивилизация, а примитивно варварство и то е във война с нас от 1400 години. Война която се води на приливи и отливи но никога не е спирала. ИДИЛ е върхът на айсбергът отдолу е пълзящата мирна ислямизация което се подпомага от такива безродници като теб и подписалите срамната декларация.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Малеее.., колко много е написал? Явно са му увеличили нормата. Стяга ги чепика и искат повече работа да се свърши. Но от написаното дали ще има ефект? Съмнявам се. Аз от потока думи нищо не разбрах. Съмнявам се и за тези за които потокът е предназначен. Като ги знам, колко са умни и разсъдливи? Макар че то на такива акъл не им трябва. Ма доста търпение им трябва да прочетат нещото.

 38. 38 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хептен примитивни тез български политолози на копанка, язък за грантовете

  като се почне от това невежо пропагандистко твърдение:
  “Ядреното споразумение с Иран уплаши Путин”

  Е, как го уплаши, като самият той съдейства за постигането му ?!

  "Путин желае “ограничаване на влиянието на Саудитска Арабия”

  Е, не е само той , я какви неща публикува напоследък даже официозът NYT

  http://www.nytimes.com/2015/11/21/opinion/saudi-arabia-an-isis-that-has-made-it.html?ribbon-ad-idx=8&rref=opinion&module=Ribbon&version=context®ion=Header&action=click&contentCollection=Opinion&pgtype=article

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Преди сто години Освалд Шпенглер написва "Залезът на Европа",от тогава до сега много неща се случиха, но Европа успя да уцелее. Разбира се има и политици подобни на Оланд готови да пренебрегнат всичко в името на оцеляването си, подобни на кагебиста в Москва готови да потопят цели райони в кръв в името на властта. Всичко това не е ново за Европа.

  klimentm
 40. 40 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#33] от "aleko":

  Аз съм умерен антиислямист и хумерено те подкрепям ...

 41. 41 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Весело

  Прокуратурата да разследва Смилов за склоняване към самоубийство на читателите. Така си е, да работиш за ампутиране на естествените инстинкти на хората, за да си вземеш 70-те лева хонорар...Ами ако няма будни трезви разумни хора, сме едни готови жертви.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 42. 42 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Смилов стига с тази защита на СА, щото е от "нашите"! СА е коренът на злото - уахабизмът и салафизмът - и с нея трябва да се действа, както с ИД!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#32] от "полувишис":

  "...един ден ще си получат заслуженото. а именно - опашка на бюрото по труда. до края на живота им. или докато ние решим, че тези помощи ще ги получават само за 3 месеца след уволението им..."

  Пряк поглед към душевността и мислите на един типичен български т.нар. либерал и демократ! Разлика между такива като тоя и един терорист джихадист от ИД почти няма. И двата вида екстремисти мислят, че само те единствени са прави и всички на различно мнения трябва да бъдат наказани, взривени, унижени, убити, обезглавени и т.н. Това е качестеото на т.нар. българско "качество"... Човешки боклук!

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#43:"fortunes"]всички на различно мнения трябва да бъдат наказани, взривени, унижени, убити, обезглавени и т.н.[/quote]

  Нищо подобно не е казал колегата. Каза само, че след като ви отбият от руската копаня, ще ви е трудно да се прехранвате, защото нямате продаваеми умения. Факт.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#15:"Уточнител"]"Работа по интеграция на мюсюлманските малцинства в държавите членки, най-вече Белгия, части от Франция и Великобритания..."[/quote]

  Тази работа си има термин - "деислямизация".

 46. 46 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Весело

  Грантов хибридник хибридно громи хибридни рубладжии.
  Толкова еднакви и толкова ненавиждащи се.
  Хибридна диалектика.

  Един ден от живот на Иван Хибридович.

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  [quote#42:"fortunes"]Смилов стига с тази защита на СА[/quote]
  Има в текста и едно дискретно и .. уви,епизодично споменаване за евентуален натиск върху СА и поддръжниците и:
  "– Натиск върху Саудитска Арабия за преустановяване на подкрепата – идеологическа и материална, пряка или непряка, правителствена или частна – за ИДИЛ и нейния вид радикален ислямизъм. Натиск върху всякакви спонсори на джихадистите, както и върху купувачите на нефт от тях.."

 48. 48 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  Ето го още един мизантроп екстремист, наричащ себе си "либерал" и "демократ". А какви умения имаш ти, бе, дето праскаш стотици коментари на седмица в този форум?? Нали, ако няма грантове да ти се плаща за човеконенавистта, ти ще умираш от глад под някой мост, мразейки безплатно!

 49. 49 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#47] от "тулса":

  Уви, не стигнах до там. Стигнах до частта, където Смилов се терзае, че Русия се опитва да ограничи влиянието на СА в регион. Горката ИД, пардон, СА!

 50. 50 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#13] от "NicK":
  Статията,като цяло, е добра и разглежда днешната ситуация многопластово. Разбира се, за по-подробно анализиране / на Смилов не му липсва поглед и разбиране / ще са му нужни над 100 стр. Не мога, обаче да се съглася с тезата,че ЕС задълж ително трябва да продължава да приема огромни количества бежанци и то от региони с традиционно ислямска култура. Европа има вече доста големи подобни общности,които очевидно са само частично интегрирани и от които произлизат настоящите проблеми с вътрешната сигурност. Същите тези мюсюлмански анклави генерират голяма престъпност,безработица и социални и образователни проблеми. Едва ли е израз на здрав разум и прагматичност, при всички изброени проблеми и липса на достатъчно логистика в момента да продължава това безумие с масовия наплив на имигранти.
  Смилов споменава за бърза депортация на икономическите такива,но реално всички знаем,че не се случва в повече от половината от случаите,да не говорим,че всъщност и много от сирийците,иракчаните и афганистанците са също в голяма степен икономически имигранти.
  Авторът е прав и че не бива да се изтеризира и т.н., но и европейските елити с поредица от хаотични,недообмислени и в много случаи тотално неадекватни действия, спомагат за създаването на усещане сред гражданите,че няма никой зад руля,или че тези които направляват европейския кораб са некомпетентни и объркани.
  Няма как решаването на днешните и утрешни проблеми със сигурността и проблема с имиграцията да не са свързани. Напротив - неразривно са свързани. Как ще решим второто до голяма степен определя и положението с първото.
  П.с. Хубаво би било някои от участниците във форума наистина да прочетат изцяло един текст, преди да се нахвърлят неистово да критикуват или дори оплюват.....

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#48:"fortunes"]А какви умения имаш ти, бе, дето праскаш стотици коментари на седмица в този форум?? [/quote]

  Ами с въпросните стотици коментари си губя времето, вместо да върша нещо по-доходоносно. Но да кажем, че съм си надвил на масрафа. А вас, ако ви отбият от позитанската хранилка, увисвате, дарагой.

  Не е нито клетва, нито пожелание - неемоционална констатация и толкова. Безразлични сте ми, освен като забавление.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#48:"fortunes"]Нали, ако няма грантове да ти се плаща за човеконенавистта, ти ще умираш от глад под някой мост, мразейки безплатно![/quote]

  Гледаш се в огледалото и ти се привиждам аз, комуне. Аз съм десен капиталист и никога не съм взел един цент, копейка, пени, сантим и т.н. за нещо, различно от професията, който упражнявам вече 30 години, започвайки от соца.

  А при вас е ... глад, нищета и мор по добитъка, щото Путин ви отби (като нефелни), а и рублите хептен нищо не струват вече.

  Затова такива като Даниел Смилов хем ги мразите, хем им завиждата с цялата отровна завист на червените си душички, понеже си представяте как се въргалят в долари, а и на вас ви се иска...

  Иска ви се, ама ... виж по-горе. Нямате продаваеми умения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Надвил си си на масрафа, ама друг път! Точно ти си платеният трол тука! Твоята доходоносна дейност е омразата! Надвил си бил на масрафа. Смешник!!

 54. 54 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  Десен капиталист, дето клечи във форума и сипе хули и обиди към инакомислещи. Пак да повторя - ако имаше истинска професия или доходоносен бизнес, нямаше да праскаш стотици коментари тука всяка седмица. Професията ти е Трол!

 55. 55 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#15:"Уточнител"]Каква интеграция, аланкоолу? Какви 5 лева? [/quote]
  А ти какво предлагаш? Да отворят концлагерите ли?
  Християнството преди 2000 г. е било една еврйска секта. Т.е. израснало е на същата основа на която е израснал и исляма. Християнството е станало европейска религия след като се е разпространило в европа и се е нагодило на разбиранията на европейците, както на жителите на Римската империя, така и на нахлуващите варвари, германци и хуни. Отделило се е от държавата през 17-18 в. Същото развитие очаква и исляма. Въпрос на време е да се появи и европейски ислям, който да приема европейските ценности. В Германия вече има ислямски свещенници, които проповядват например, че не само мюсулмани могат да отидат в рая. Посрещнаха ги на нож, но началото е поставено.

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#54:"fortunes"] хули и обиди към инакомислещи. [/quote]

  Само към комунета и атакаджии.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  За тебе всеки, който не е на твоето мнение е комуне и атакаджия! Ти си абсолютен екстремист виждащ всичко в черно и бяло! С вашите екстремистки и крайни послания само отблъсквате хората с умерени виждания и поляризирате мненията в обществото. Каквато е между другото и стратегията на терористите от ИД.

 58. 58 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  хулите, когато са по адрес на комунета, атакаджии и депесари не са нито обиди, нито хули.

  а досатна констатация, съпроводена с deja vu и безкрайна тъга и апатия, че човек трябва да изпълни гражданския си дълг, но същевременно да си изгуби ценното време с подобни червени примитиви (които незнайно как са се скрили от няколко предходни скока на еволюцията

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 59. 59 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#57] от "fortunes":

  млъквай, комуне!

  не сме ние хората, които постоянно ви заплашваме със спиране на тока, газа или с ядрена пустиня. или с превземане, прегазване, откъсване на територии.

  на колко граждански протеста си видял да издигаме знаме на НАТО, САЩ? или икони на Св. Патрик, етикети от шотландско уиски и цървули на келтски светци?

  ти дори и за бакшиш не ставаш. какво ще работиш след като ви спрат стипендиите, умът ми не го побира. а не си и сам. цяла каста тролове се събрахте. ако бяхте в Русия, жужето лесно щеше да намери решение на вашия проблем - няма трол, няма проблем

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Не мога да повярвам че в нашия форум има толкова много хора, които нямат търпение да прочетат един текст, па бил и малко по-дълъг, да не говорим, че докато го четат, да се напънат малко и да помислят над тезите на автора.
  И като нма тези, почват замеряния с описани в самия текст и оборени от автора заклинания и откровени глупости, а като и това не им се отдава, започват да нападат автора.
  А след това се чудим, защо у нас нещата все нещо не се получават или защо хората, т.е. пак ние като общност избираме, осигуряваме им имунитети и възможност дя заработват по най-различни начини много добри доходи за хора, като Сидеров, Първанов и прочее екземпляри.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#58:"полувишис"]хулите, когато са по адрес на комунета, атакаджии и депесари не са нито обиди, нито хули.[/quote]

  В интерес на истината, аз почти никого не хуля, просто нямама такъв стил. Виж, обичам да се бъзикам с комунисти - природа, такъв съм си.

  И за да се успокои другарят Форчънс, съм готов да му направя следното самопризнание:

  Комуне, аз съм наистина един беден човек, разчитащ единствено на подаянията на ЦРУ - $ 300 долара на месец (колкото взима средният руснак). Живея в комуналка (като средния руснак) и карам жигулИ (с ударение на последната сричка). От това съм толкова озлобен към вас, комунетата, дето ще построите светлото бъдеще.

  Така по-добре ли е?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Хибридната война срещу разума с преиграването и загубата на мяра са ,че силно се усили семантичното въздействие така щото и всеки който гледа и чете либертариански медии за трагедията в Париж да се склони лесно да приеме всякакви промени в личните свободи на европейците! Защото някой хора искрено вменяват на европейците да вяват ,че вълка в овча кожа до кошарата си е овца а не вълк!
  Само последния месец още хиляди жертви на ислямисти има за които нищо не се говори!
  http://cs627825.vk.me/v627825768/264eb/OLc5ZT2bCxU.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Работа по интеграция на мюсюлманските малцинства в държавите членки, най-вече Белгия, части от Франция и Великобритания. "

  Къде авторът има наблюдения по интегрирането ма мюсюлмани? Те не се интегрират никъде! Те хвърлят всички усилия да предотвратят каквото и да било интегриране и да наложат на обществото да приема техния начин на живот и "култура" .Те тероризират всеки член от собственото си общество ако направи опит за интегриране, дори стигат до убийства на собствените си дъщери и сестри. Където и да са, те живеят според техния шериат. Ако някой посочи едно място, където те са се интегрирали, бих била склонна да повярвам, че е възможно. Но НЯМА такова място. Просто смятам, че подобни теории за интегриране са спекулативни.

 64. 64 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#59] от "полувишис":

  Мизантропе, това, че във всеки човек, който ти противореи виждаш агент на Путин само показва, че страдаш от тежки психически проблеми! Путин е един сатрап, но вашите постоянни истерични и ирационални тиради против него само водят до обратния ефект. Понякога наистина се чудя дали няма хибридна война в БГ и дали не са ви наели от Москва точно такива като вас да унищожават рационалния дебат по каквато и да е тема...

 65. 65 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#61] от "Norman Granz":

  Благодаря ти, другарю мизантропе. Сега се чувствам по-добре, знаейки, че осъзнаваш, че твоята стойност и умения са по-малки отколкото на чеп за зеле...

 66. 66 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#64:"fortunes"] Путин е един сатрап, но вашите постоянни истерични и ирационални тиради против него само водят до обратния ефект. [/quote]

  До коментар [#64] от "fortunes":

  Абсолютно си прав, истерични крайности и невъзможност да се води нормален и градивен диалог...

 67. 67 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Смилов предлага службите да се занимават с ислямския проблем, тероризма по-точно. И да не се обсъжда в обществото. Така ли? За службите е прав. Но проблемите с емигрантите, които така и не се интегрират - с тях какво? Не го изказва директно, но се подразбира. Трябва ние да се интегрираме. На запад разпятията са изхвърлени от класните стаи, в студентските и ученическите столове свинско месо не се предлага, религия, Бог и т.н. е препоръчително да не се обсъждат публично. Европейската конституция след скандал бе ампутирана и лишена от постулат какво е Европа, какви ценности и норми от хилядолетия са в нейната основа. Всичко това - за да сме адаптивни към ислямизма, изповядван от въпросните неинтегрирани "европейци". Не друг, а самата Меркел преди време призна - интеграцията на мюсюлманите в Германия е претърпяла пълен провал. Тогава? Тръгва се по другия път - нашата интеграция. Това е доста спорно. Направо невъзможно. Доказва го българският опит. Няколко века се опитваха да ни интегрират без успех. Или с частичен такъв.

 68. 68 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#61] от "Norman Granz":

  извинявай, нямах предвид, че ти ги хулиш и обиждаш.
  оправдавам собственото си поведение към тях

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 69. 69 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 316 Весело

  [quote#63:"CanadianCitizen"]Ако някой посочи едно място, където те са се интегрирали, бих била склонна да повярвам, че е възможно. Но НЯМА такова място[/quote]

  Ами вместо да засипвате с минуси посочете такова място, ако не можете, просто минусите са проява на истерия, лишена от всякакво рационално мислене

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#32] от "полувишис":А не можете ли още сега да решите ,че те са вредни , опасни и да отворите крематориуми ? Защо да ги храните ?

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#59:"полувишис"]на колко граждански протеста си видял да издигаме знаме на НАТО, САЩ?[/quote]

  И колко от нас твърдим с говежда упорство, че Обама е най-могъщият човек на планетата, че е непогрешим, че само той можел да решава световните проблеми, че бил привикал еди-кого си на килима, че щял да ни врътне това, да ни спре онова и пр. атакистки простащини? Колко от нас си слагаме Обама или Рейгън за аватар? Колко от нас се РАДВАМЕ, когато авиацията на САЩ изпепели цял жилищен блок, както прави руската - за радост на руските песнопойни чучулиги?

  Разликата между нас и русофилите е, че ние сме НОРМАЛНИ ХОРА, с нормални желания, цели в живота, взаимоотношения с околните. Ние не призоваваме Америка да "кара наред", сипейки бомби вълху цели населени места в Сирия. Ние не всимаме страната на амеританското държавно ръководство срещу собствената си страна и народ, както правят русофилите във форума. Ние сне стискаме палци Европа да ни "отреже" за нещо, да ни "врътне кранчето", да ни спре парите и др. подзобни актове на национално предателство.

  Всеки един от нас е 100 пъти повече патриот от ония продажни нищожества, които обиждат президента си, че не бил достоен да върже на Лавров обувките. ГНУС!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#64:"fortunes"]Путин е един сатрап, но вашите постоянни истерични и ирационални тиради против него само водят до обратния ефект. [/quote]
  Защо, започваш да го харесваш ли? Ами ти си го харесваш открай време, доколкото съм чел мненията ти.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#33] от "aleko":Гълъб , библията и до сега се чете в католическите църкви на ЛАТИНСКИ ! Проповедите се държат на местния език, както и при мюсюлманите. Постижението на братята Кирил и Методи , което все още не можете да проумеете е , че са превели свещените книги на ГОВОРИМ език и са го въвели в църквите !
  Да ти напомня ,че в Англия през 16 век са обесили 5 души затова ,че са превели Библията на АНГЛИЙСКИ !

 74. 74 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#70] от "ahasver":

  не мога да отговарям от името на другите. ще ти отговоря съвсем искрено, от мое име и споделяйки с теб моите ценности. знам, че няма да ме разбереш:

  за мен живота на човека е най-голямата ценност на този свят. и смятам, че никой не трябва да отнема живот на друг човек при никакви обстоятелства (освен в случаите на неизбежна самозащита). за всички престъпления си има съд и наказателен кодекс.

  п.п. такива като вас, които се навъртате тук и преписвате опорни точки, не ме интересувате. вие сте обект на присмех и презрение.

  п.п.п. аз лично искам съд и присъда за всички живи комунета, които са престъпили законите и са отговорни за кражби, престъпления, лъжи и държавна измяна. ако това се случи, сме изминали половината път до създаване на свободно и демократично гражданско общество. ако това се случи, пазарната икономика ще изпрати всички комунета на един нов за вас пазар. пазара на труда

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#41] от "fragment_ot...":Да турим една шапка в центъра на София и да му събираме пари за да не пише ?

 76. 76 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#71] от "Norman Granz":

  така е. повечето от нас са такива, каквито си описал.

  п.п. една корекция, аз лично вече искам ЕК да ни спре част от еврофондовете, защото последните се изливат право в джобовете на депесарите и тимаджиите. и подхранва фалшиво чувство на сигурност и просперитет... а от друга страна тези проекти отнемат от, или задушават инициативата на предприемачите.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#70:"ahasver"]А не можете ли още сега да решите ,че те са вредни , опасни и да отворите крематориуми ? Защо да ги храните ? [/quote]

  Концлагерите, крематориумите и социалното инженерство са ваш патент - на комунисти и нацисти (в съвременна Русия между едните и другите на практика няма разлика). Не приписвайте на нормални хора собствените си мерзости.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#69:"CanadianCitizen"]вместо да засипвате с минуси посочете такова място, ако не можете, просто минусите са проява на истерия, лишена от всякакво рационално мислене[/quote]

  Както писах под друга статия, явно толерастите са вдигнати по тревога да шляпат минуси, без да мислят или аргументират, нямало е време да им подготвят опорните точки, явно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#76] от "полувишис":
  ++++++++
  Абсолютно си прав , еврофондовете им помагат да стоят на власт и да се думкат по гърдите!

  klimentm
 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#50] от "thepirineagle":Прочитането на целия текст е вредно за здравето и показва нулева критичност. Нещо повече , носител е на психическа зараза каквато наблюдаваме вече в част от ко ментаторите. Дори когато нормален човек види името на автора и знае от кое котило е , му е ясно какво ще съдържа материала.

 81. 81 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#72] от "captainFill":

  Айде, намери мое мнение, където казвам, че аз харесвам Путин!! Путин е автократ - Вожд като нашия кандидят диктатор ББ. Той е популист, който използва властта за лични цели и Русия ще страда в дългосрочен период от волунтаризма му, както БГ ще страда от едноличното управление на нашия Вожд! Това съм го казвал много много пъти. Аз ненавиждам Путин точно толкова, колкото Ердоган или Борисов или Орбан или Лукашенко! Хайде, почвай да търсиш!

  А по отношение на истерипните и ирационални коментари на уж анти-Путин троловете, просто всеки интелигентен и рационален човек започва да се дразнинбот ниското им ниво и по този начин и трезви коментари срещу Путин се слагат под общ знаменател заради тях. Това се отнася и за грантовите писаници на такива като Смилов, между другото...

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#72:"captainFill"]Защо, започваш да го харесваш ли? Ами ти си го харесваш открай време, доколкото съм чел мненията ти.[/quote]

  Това е един много перфиден похват в спора:

  - Ех, как скачахме едно време по митингите, ама дойде Иван Костов и отврати хората от синята идея.
  или:
  - В никакъв случай не съм комунист, ама сега в България е много по-зле, отколкото при соца.
  или:
  - Не съм фен на Путин, но само той знае какво върши.
  с вариация:
  - Едно време и аз не харесвах Путин, но с последните си действия той доказа, че е държавник от висока класа.


  Толкова са лишени от въображение, горкошинките...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#73] от "ahasver":

  Глупости. В Италия службите са на италиански и библията отдавна е преведена на ит., дори в Сан Пиетро не говорят на латински. В австрийските, френските и италианските църкви и т.н. цялото богослужение е на съответния език, а от латинския е останало само "Амин".

 84. 84 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#82] от "Norman Granz":

  Мизантропе, айде вместо да пишеш апологии за себе си и колко си бил "НОРМАЛЕН", вземи си вдигни малко стойността над тази на един чеп за зеле и намери мой цитат, където аз заявявам, че харесвам Путин. Сега, преди или вбъдеще!

 85. 85 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#78:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Както писах под друга статия, явно толерастите са вдигнати по тревога да шляпат минуси, без да мислят или аргументират, нямало е време да им подготвят опорните точки, явно. [/quote]

  До коментар [#78] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Винаги съм се чудила, кога българинът ще се научи да мисли със собствената си глава, вместо да се хвърля в поддържане или отричане на чужди идеи. Май собственото мнение е нещо трудно достижимо....

 86. 86 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#69:"CanadianCitizen"]Ами вместо да засипвате с минуси посочете такова място, ако не можете, просто минусите са проява на истерия, лишена от всякакво рационално мислене[/quote]
  Нещо нередно става с минусите, всички мнения са засипани с такива, не знам по каква причина.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 87. 87 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#75:"ahasver"]Да турим една шапка в центъра на София и да му събираме пари за да не пише ? [/quote]
  Има по-лесно решение - не го четете. Никой не ви кара насила.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#55] от "bawarec":До 1979 година светът нямаше проблеми с исляма. След като идиотите-политици от Западна Европа и САЩ позволиха в Иран да се извърши ислямистка революция и да бъде свален ярко модерно ориентирания свой съюзник шах , в Иран дойдоха на власт екстремисти начело с Хомейни , после Ахмединеджат , започнаха износ на ислямистка идеология , подплатена с пари. Шахът се стремеше да превърне Иран в модерна , европейски тип държава.
  В началото на мандата на Митеран са му показали филм за първия конгрес на Зеления Интернационал , състоял се в Судан.
  Мечтата на имамите бе Иран да застане начело на мюсюлманския свят . Това беше невъзможно защото са шиити и защото не са араби.
  По-късно и СА се намеси в политиката защото пари мирно не седят. Нататък го знаете.

 89. 89 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#86:"captainFill"]Нещо нередно става с минусите, всички мнения са засипани с такива, не знам по каква причина.[/quote]

  Да, това го забелязвам и аз - под диаметрално противоположни мнения има само минуси и 1-2 плюса.


  [quote#87:"captainFill"]Има по-лесно решение - не го четете. Никой не ви кара насила.[/quote]

  Първото отрицателно мнение за Даниел Смилов се появи буквално 1-2 минути след побликуването на статията. Мислиш ли, че дежурните тролове са я прочели? Повечето от тях се оплакаха, че била прекалено дълга, но вече ЗНАЕХА, че не струва, както и че е написана срещу пари от грант.


  Комунета, кво да им речеш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 90 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Добра статия. Но в силно ксенофобска България малко хора биха я оценили.

  Българите обичаме бомбастични фрази пълни с омраза. Всъщност в България ИДИЛ са постигнали целите си.

 91. 91 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#57] от "fortunes":Не им се сърди. Аз отдавна съм ги преброил кои са и не ги чета. Само им щракам минус и не си губя времето и нервите да се занимавам с тях. Те просто провеждат определена линия на група олигарси и претенденти да управляват страната. Ще ги видиш ярко когато започне наддаването за президентския стол.


 92. 92 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 316 Любопитно

  [quote#86:"captainFill"]Нещо нередно става с минусите, всички мнения са засипани с такива, не знам по каква причина.[/quote]

  До коментар [#86] от "captainFill":

  Много странно наистина .....необяснимо...

 93. 93 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Любопитно

  [quote#81:"fortunes"]Айде, намери мое мнение, където казвам, че аз харесвам Путин!![/quote]
  Днес спорих с една жена, тя директно заяви - фен съм на Путин поради еди какви си причини. Макар аз да не съм "фен" на Путин, това го приемам. Харесва го жената и толкова. Има обаче друга група хора, които навсякъде защитават действията му, но иначе викат - Путин е сатрап и диктатор, не го харесвам, просто съм инакомислещ.
  Според мен първата позиция е далеч по-достойна от втората.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#74] от "полувишис":Никакъв път ти не си изминал. Само ще ти кажа ,че такива като теб при комунизма ме наричаха фашист , а сега същите ме наричате комунист. Разберете се със себе си . А вие винаги сте ВЛАСТТА !

 95. 95 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#77] от "Norman Granz":Нямам впечатление да сте от нормалните.

 96. 96 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Весело

  Я да обобщим малко.
  Значи НИКОЙ от нас не е прочел статията, но има мнение по въпроса, а ?

  Типичен представител на вида "аз пиша в "Дневник".
  Всеки от нас.
  Хи-хи-хи.
  Тази масова честност кефи донякъде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#85:"CanadianCitizen"]Май собственото мнение е нещо трудно достижимо...[/quote]

  Ами, след като почти 50 години са ти внушавали, че партията мисли вместо теб, за твое добро, просто е трудно да влезеш в ритъм и да почнеш да мислиш сам. Затова някои си продължават по същият начин. Преди време един от активните форумци тук беше заявил, по повод някаква критика на Брюксел срещу България, цитирам по памет: "какво има да се обсъжда толкова, щом така казват от Брюксел, значи така трябва да е и толкова". Веднага си го представих, как навремето със същият плам е казвал: "какво има да се обсъжда толкова, щом така казват от Москва, значи така трябва да е и толкова". Някои хора просто никога няма да се променят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#95] от "ahasver":

  "Ако на 20 години не си комунист ти нямаш сърце, ако на 40 години още си комунист ти нямаш мозък".

  А ся беги да си видиш личната карта...и ще разбереш защо не си разбран в този форум.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#93:"captainFill"]Днес спорих с една жена, тя директно заяви - фен съм на Путин поради еди какви си причини. [/quote]

  Да, видях го това и много се учудих.

  Тук най-яростните путинофили го дават "обективно и балансирано", като предпочитат да се нахвърлят ad hominem срещу оня, който е казал нещо лошо против бащицата им, нежели да го хвалят експлицитно.

  Примери - колкото щеш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 100 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#96:"Постъпете като мен, пишете на СЕМ."]Значи НИКОЙ от нас не е прочел статията, но има мнение по въпроса, а[/quote]

  Аз я прочетох, цялата до последната дума. И, понеже нямам търпение да оборвам всяко изречение, просто казах:

  [quote#34:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]О, Боже... аман от (без)полезни идиоти! Бяха се кротнали първите 3-4 дена след атентатите, сега пак изпълзяха... няма отърване... [/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK