Широко затворени очи

Мартенската кампания тази година "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени

© Юлия Лазарова

Мартенската кампания тази година "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жениАвторът Надежда Дерменджиева е директор на Българския фонд за жените


Докато една част от света се готви за Трета световна война, то голяма част от него се оказва неспособна да се справи с почти невидимата война, която се води от много години насам – насилието над жени. И не, не си мислете, че това е някаква болест, която ходи само по неразвитите общества. Защото всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Защото над 1 милион българки са пострадали от домашно насилие. И защото 70% от учениците в България на възраст между 13 и 16 години познават жертви на домашно насилие.


А може би, все пак и ние сме неразвито общество
Защото България нито е признала домашното насилие за нарушение на човешките права, нито го е криминализирала. Сигурно затова под 30% от жените, жертви на насилие, и под 10% от жените, преживели изнасилване, съобщават и търсят помощ (статистиката е за Европа, за България няма). Защото не е важно. Защото все още живеем в мъжки свят, в който винаги други теми са приоритетни – геополитика и икономическо развитие. За справка – всяка година домашното насилие струва на същия този наш свят 8 трилиона долара.


Но до тук със статистиките. Тъй като рядко имаме възможност да говорим по темата – най-вече на днешния ден – Международен ден за борба с насилието над жени и около 8 март, използвам случая да ви кажа още нещо. И то е, че насилието има конкретно лице. И то не е на жертвата, която почти винаги попада във фокуса на вниманието.


Лицето на насилието е на неговия извършител – на нашия съсед, приятел, познат или колега, на нечий съпруг, баща, брат или син. Защото в свят без насилници, няма да има и жертви, които да обвиняваме, че са си го търсели. И аз дълбоко вярвам, че превенцията е ключът към по-бързото и ефективно справяне с проблема. Нещо, за което държавата България няма цялостна визия, а е оставила да се извършва от неправителствените организации, тези апостоли на нашето време, със страшно много усилия и с минимална подкрепа.


И като стана дума за неправителствени организации, искам само да вметна, че тези от тях, които поддържат кризисни центрове за жени и деца, жертви на насилие или трафик, се оказват в чудесния парадокс да получават средства през държавно-делегирана дейност за издръжка на жертвите, но не и на материалната база на защитеното жилище. Но по тази тема друг път, около 8 март.


Светлина в тунела въпреки всичко има и тя се нарича


Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба
с насилието над жени и домашното насилие


Стига България да отвори очите си за тази светлина, защото от всички държави в Съвета на Европа, ние сме сред осемте, които нито са я подписали, нито ратифицирали. А тя е фундаментална основа в международен план за справяне с проблема - допълва действащите правни норми и разширява международната рамка относно равенството между половете и овластяването на жените.


Тази конвенция ще задължи най-после България да се ангажира да работи цялостно по преодоляването на насилието над жени, да предостави адекватна финансова и всякаква друга подкрепа на неправителствените организации, които от години се борят с проблема и да събира актуални статистически данни за насилието над жени, както и да провежда нужните изследвания. Това са само част от нещата, които конвенцията препоръчва.


Но друго важно нещо е, че тя препраща към стандарти, които да бъдат покрити, когато се работи по темата. Например, по препоръка на Съвета на Европа, на всеки 10 000 души трябва да има по един кризисен център. Ако приемем, че в България населението е 7 милиона, това прави 700 защитени жилища. В момента те са не повече от 20. Към тази цифра прибавям и една последна – ако всяка четвърта жена в страната ни е жертва, вероятно всеки четвърти мъж е насилник. И твърде възможно е той да е сред взимащите решения. Защото нежеланието и липсата на воля за решение на проблем, който засяга всяка четвърта жена в България, също е насилие.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Човешките права в България са подменени от религиозни ценности, продължаващи да налагат патриархален семеен модел и да елиминират еманципацията.
  Освен това, ежедневно да ти гърмят топовни изстрели от камбанариите и гръмки молитви от джамиите, не е ли насилие, пред което масово се затварят очи.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  насилниците са електорат на ДПС И ГЕРБ И живеят по правилата на родово общинния строй в компактни маси. Също така нивото на образование е под средното. Има и доста неграмотни. А статията е и доста едностранчива, много познаваме и мъже-жертви на домашно насилие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Гневно

  До коментар [#2] от "М.Георгиева":

  повече от насилие - направо е шумово замърсяване и терор, но на софийските управници не им пука. Даже НИ ГЛАСЯТ и нова ДЖАМИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "М.Георгиева":

  Атакааааа.

 6. 6 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 726 Неутрално

  НА баба ви фърчилото, от много еманципация, не останаха сериозни жени, а само кифли. Проблем с домашно насилие няма, защото ако имаше, подложените на такова трябва просто да се разделят с тормозещата ги половинка. Да, ама не, седят си вкъщи и реват на колежките, че техничкия ги побийвал малко. Ми кравички мили, ко прайте още с тоя човек бе, някой ви е вързал там ли? Пфу!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Естествено, че има случаи на домашно насилие, но да се внушава, че българина е тиранин спрямо българката е прекалено. По мои наблюдения жената у нас отдавна е наравно с мъжа.

 8. 8 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  При мюсулманите има ли равноправие ? Защо жените не ходят да се молят в джамията ? Защото религията им го забранява ! Това противоречи на демократичните ценности , но те не са дорасли за демокрация , а искат да ни завладеят и да наложат тяхната вяра !

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Когато говорим и пишем за такива проблеми, нека не забравяме, че във всяко отношение сме на тоя хал ,защото идваме от от едно общество, което беше обявено за "идеално", там такива работи нямаше и комунистическото възпитание не предполагаше подобни явления. То това възпитание го имаше само в лозунгите и никой не го прилагаше, освен че всеки това му беше в устата "тъй ли та учат в училище." Минаха 25 г.?? Да, те минаха, ама ние упорито си стоим там и се вайкаме, че не се променяме, в някои отношения дърпаме назад и поколението, родено през 90-те. Тия рецидиви се изкореняват със закони, щом хората протестират и се бъзикат с високи токчета, значи ги няма.

 10. 10 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#8] от "mils5656":

  Да не би за теб свободата и човешките права да се ограничават до това всеки да може да посещава храмове и да се моли.
  Пропусна да кажеш само, че задължително трябва да се прави в църкви и джамии и от дома е забранено, защото молитвите от там не хващат дикиш. Толкова сте прозрачни!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Любопитно

  До коментар [#9] от "man_un":

  Дали пък не е остатък от турското робство ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално


  Само глупаците, комплексарите и онези, които знаят, че са слаби в леглото БИЯТ ЖЕНИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сигурно, явлението определено е формирано от стари времена, но аз имах предвид това, че точно когато се тръбеше, че всичко е по мед и масло, се криеха и завоалираха рецидивите на обществото. Ако хванат някой да бие жена си, му плясват 15 дена за дребно хулиганство, пращат го на някой строеж да мъкне киреч и ето, превъзпитан.

 14. 14 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Феминизмът учи жените да се опитват да бъдат второкласни мъже, вместо първокласни жени.

  http://kaka-cuuka.com
 15. 15 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  силно показателен е ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ на "високите токчета"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#13] от "man_un":

  А сега как го превъзпитават . Ти знаеш ли БИТА на мутрите и милиционерите ??? Имаш ли представа какъв терор е в такива семейства и какъв е % на битите жени. Защо госпожата крие статистиката - защото е политкоректна и защото е НПО което яде от нашите пари !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#10:"М.Георгиева"]Да не би за теб свободата и човешките права да се ограничават до това всеки да може да посещава храмове и да се моли. [/quote]

  Прокламирате Равноправие, но със сигурност отричате Равнозадължение...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Любопитно

  До коментар [#13] от "man_un":

  Сядал ли си на маса с турчин ? Знаеш ли значението на израза диван чапраз ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това е чувствителна тема. Особено за мен, защото в семейството ми има такива случаи. На насилниците трябва да се режат ръцете, това не са истински мъже за мене, а долни боклуци, принизили всичко мъжко в себе си.

 20. 20 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#14] от "Longanlon":

  О, феминизмът не пречи на жените да бъдат такива. Напротив.
  Тук става въпрос за нещо друго. Ако някой допуска негов познат, независимо от пола, да бъде малтретиран, то той дава съгласие и за своето собствено малтретиране.
  Т.е., посегателство върху мен означава, че ще се разправя с агресора без да ми мигне окото. На пух и прах ще го направя и когато приключа, от него нищо няма да остане.
  Господ ще има и да взема, и да прощава.

 21. 21 Профил на Neda
  Neda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Огромният проблем е, че има кой да каже, че жертвата е виновна - защото не си тръгва от насилника (който обикновено я е поставил в позиция на зависимост, а може и да заплашва да пребие/убие нея и детето й); защото е облечена с пола и явно СИ ГО ТЪРСИ; защото се прибира вечер след залез слънце; защото... Защото така!!!
  Позицията "Ти си го заслужаваш!!!" е сравнимо жалка и ни прави съучастници на нещастния комплексар (мъж или жена), който има нужда да бие и насилва жени, деца, животни...

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#21] от "Neda":

  В интересна истината трябва да се знае, че много жени определено провокират към насилие с лош език а и злоупотребяват. Много са случаите и на мними изнасилвания с цел рекет и брак. Има и много мъже бити и насилвани особено психически от лоши жени. Тях кой ги защитава ? Домашно насилие има И В ДВЕТЕ ПОСОКИ. Много деца определено съвсем умишлено ТОРМОЗЯТ родителите си. Защо този проблем се пренебрегва и се замита под килима ?!?!?!? Разбирате ли колко ГЛУПАВА и тенденциозно еднопосочна е тази статия ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на 123nick
  123nick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Госпожици и госпожи има много по-човешки начини да се уредите в живота. Няма нужда да опитвате с феминизма. Не, сериозно България няма нужда от феминизъм. Вие обаче имате нужда от влияние, власт и пари.

  Поражението което разпространяването на тази идеология (в дългосрочен план) нанася на една нация е сравнима с това на мутрите. Внимавайте какъв е крайният резултат за вас в лично отношение. Бил съм на запад и съм се нагледал на стари, самотни-но-бойно настроени жени като вас. А да, имат пари но не са щастливи. Играете си с огъня.

 24. 24 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Еми да не се занимават с такива дето ги бият тъпите кифли. Никой на сила не ги кара да прекарват времето си с някой, който ги бие.

 25. 25 Профил на Neda
  Neda
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Няма човек, който да заслужава да бъде нараняван физически или психически. Няма ситуация, в която това е допустимо. Няма сценарий, в който насилникът магически "се променя", както е обещал първия път, в който те молеше да не си тръгваш, и ти каза колко съжалява; и всеки следващ път - има болка, страх, думи, които губят смисъл, като "обичам те" и "никога вече", усещане за слабост и безизходица, има дълбока умора, която те кара да забравиш кое е нормално и кое - не...
  Има и спасение, свобода, спокойствие. Има подкрепа. Има любов, нежност и грижа от другата страна на този ад. Това заслужават всички, които са се сблъсквали с насилие.

 26. 26 Профил на 123nick
  123nick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има разлика между правата на жените и феминизма. Има разлика между сексуалната революция и феминизма. Има разлика между превенцията на домашното насилие и правата на жените.

  Има разлика между източници на разумни критики и мъже които бият жените си. Има разлика между жени, и жени които искат да променят обществото чрез масова манипулация, за личните си нужди.

  Това което е от огромна полза за разпространението на идеологията е когато всички тези неща се навържат заедно в една трудна за разбиране комбинация, и екипират със асортимент от засрамващи манипулативни тактики като например: който не е с нас е бияч, женомразец, мачо, патриархално настроен, ретрограден, живеещ в 14-ти век и т.н.

  Това не са реални доводи а лични атаки. Което е и вашата ахилесова пета, защото феминистите са жени които са нестандартни жени, и то не в добрия смисъл - лесбийки, военно настроени бизнес жени пълни с ярост, жени с мъжки ум, и изключително дебели и грозни жени. Тук там някоя психопатка за разнообразие. Ако се оставят да си развявайт байряка водят до негативно влияние върху нормалните жени в обществото, които започват да вярват че имат нужда от повече права, влияние, власт върху мъжете и т.н

  Със същата логика могат да се засрамят мъжете от снимката - всеки който ходи на феминистки протести е путка.

  Ето виждате ли?

  Засрамване и лични атаки. Това ви е рецептата, но манджата ви вони.

  Разбирате ли, няма да ви е толкова лесно ако само приложите формулата от Запада тук, даже и да отречете, че имате нещо общо с гореизброените, за да избегнете негативите. Не е гаранция за успех, както самодоволния и агресивният тон на статията издава. Просто не сте на пътя на успеха и това е.

  Най-големият ви проблем, е това че може да се види в днешни дни до какви резултати води феминизма (и подобни) от опита на Запада. А те са чудовищни: непоправимо изкривени отношения между мъжа и жената, ежедневни социо-идеологическо политикантстване вкъщи, и отслабване на цялата нация чрез отслабване на градивната му единица - семейството.

  Вторият ви голям проблем, е че за разлика от запада тук нямаме такава икономика, и все още се борим с реални (и доста лайняни) проблеми. В момента когато се сдобием с толкова пари, че да се чудим какъв проблем да си измислим, че да не стоим без кауза, може да опитате пак. Надявайте се на петрол в Черно Море.  И така както обикновенно - факта, че тази статия не дава и 5 пари, и не иска и да чуе за насилието над мъжете, издава себична преднамереност и целенасоченост в която няма реална грижа за човека, която трябва да си мислим, че има. А ако не си мислим така - познайте - нещо не е наред с нас. Ние сме ретроградни-женомразци-мачовисти. Смях.

  Не е трудно да помислиш и за другия пол и да се запиташ дали домашното насилие се отнася и за тях. Все пак половете са само два. Ако наистина ти пука за домашното насилие, защото домашното насилие включва и жени които малтретират децата си (в което те са абсолютни шампиони по статистики) и мъже които са малтретирани, щяхте да сте много по-всеобхватни. Но не ви пука и не сте. Искате си вашето и само вашето, света ако ще да гори. Знам ви.

 27. 27 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#25:"Neda"]Няма човек, който да заслужава да бъде нараняван физически или психически.[/quote]


  Сещам се за много хора, които точно това заслужават.

  http://kaka-cuuka.com
 28. 28 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 514 Весело

  то като гледам по всички заведения, плажове и улици какво количество разголени, разгонени и пияни жени има, хич не ми се връзва с изнесената статистика калко малтретирана е българката.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 29. 29 Профил на 123nick
  123nick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1. Провокирай мъжа към насилие с емоционална манипулация, когато ти изнася стратегически.

  2. Нарочи го за насилник пред обществото за да излезеш жертва а неговата репутация да отиде в кенефа а той да излезе агресора

  3. Оттука нататък картите са в твои ръце, опциите са много, включително несправедлива и диспропорционална защита от полицията срещу агресора, "защото жените са по-слаби а мъжа е винаги насилник". А и БОНуС! финансово изнасилване след развода.

  Тази последната част в България все още липсва. Все още живеем в 14-ти век! Get back to work, "ladies"!

  (И не, все още не съм казал, че реално насилие не съществува, и че всички ситуации са такива.)

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  "Но до тук със статистиките."
  Къде имаше статистика, коя институция е провела изследване съгласно европейските статистически изисквания?
  С измислени и подхвърлени данни се прави само пропаганда.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  [quote#22:"КМЕТ В СЯНКА"]Домашно насилие има [/quote]
  Може ли една правна дефиниция на "домашно населие"?
  Напр., ако жена ми тури преднамерено камъчета в ориза (поради нехайство не прегледа ориза) и аз си счупя зъб, мога ли да се броя за "изнасилен" и да получа двуетажна къща като защитено жилище? Същото е, когато си хвърля, опс подрежда обувките си върху моите и влизат камъчета в моите и аз изпитвам "мъчителна болка и психическо унизение".
  Може ли да се брои за насилие над жена ми, че не съм й излъскал обувките до ослепителен блясък и така съм я изложил на обществено порицание и забележки?

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Весело

  До коментар [#31] от "wanderer":

  питай някоя "ЛОГИЧНА" адвокатка !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Т.е. изводът е един- поведението на определен човек/ група от хора се корени в степента на неговата/тяхната образованост, култура, информираност и ценностите каквито и ако са възпитани у него/тях. Всяко обобщение на причините като религия, пол, народност е принизяване на въпроса и елементарно избягване от отговорност.

 34. 34 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#31:"wanderer"]Може ли една правна дефиниция на "домашно населие"? [/quote]

  (1) Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство.
  (2) За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.

 35. 35 Профил на 123nick
  123nick
  Рейтинг: 8 Неутрално
 36. 36 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  винаги ми е било много странно когато някоя жена, избере най агресивния и най пиян тип от компанията щото е готин а после пита ама той що е такъв груб, каквито и закони да приемат , трябва човек или по конкретно жената да има малко по реална представа от човешки характери, иначе закона няма как да и помогне

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 37. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#34:"newgenerations"] Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие[/quote]
  искам да попитам може ли тогава мъж да осъди жена си че му е свила заплатата от портфейла и ако да по кой закон и кой член

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 38. 38 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#34:"newgenerations"] психическо, емоционално[/quote]
  следващи въпроси насилие е когато жена каже на мъжа си мухльо виж иванов колко пари изкарва( психическо икономическо) хората крадат а ти блееш( подтикване към престъпление и обида на овца) или ще ми купиш тая чанта или няма да спя с теб( емоционално и сексуално насилие и домашна проституция)

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 39. 39 Профил на 123nick
  123nick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама те не са слепци и разбират от хора много повече от мъжете изначало, за това са и толкова добри манипулаторки.

  Агресията у мъжа е като афродизиак за жените. В тоя пример тя мнооооого добре знае какво прави като си ляга с разни примати, просто като я захвърли после търси да го оплюе пред другите като се изкара жертва и претендира, че й е дошло като изненада, така си запазва самочувствието като жена - не че не я бива нея, видиш ли, ами онзи нещо се оказа много грубиянин и за това не вървят нещата. Горкичката. Ще го набиеш ли заради нея?

  На това му се вика Макиавелизъм и "правдоподобно отрицание" (някой да ме поправи ако превода не го бива) и все още не съм срещал жена която да не използва тези техники, заедно в комбинация с със селективна памет и диасоциация. Просто в България са ограничени, тъй като сме като едно голямо село и новините често пътуват бързо, а и все още не сме станали тотални заспи като Западняците по отношение на половинките си. Не може да си го позволим.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Plausible_deniability
  https://en.wikipedia.org/wiki/Machiavellianism

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#34] от "newgenerations":

  Съжалявам, наистина не знаех, че има такъв малоумен закон: Закон за защита срещу домашното насилие, Обн. ДВ. бр.27 от 29 Март 2005г.
  "Чл. 5. (1) Защитата срещу домашното насилие се осъществява чрез:
  1.задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
  2.отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда;
  3.забрана на извършителя да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;
  4.временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
  5.задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
  6.насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.

  (2) Мерките по ал. 1, т. 2, 3 и 4 се налагат за срок от един месец до една година.
  (3) Във всички случаи съдът с решението по чл. 15, ал. 1 налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв."
  И какво става след като изтекат "временните мерки"? Набеденият за насилник може ли да прехвърли "загубите" (глобата, платена с банков кредит например или ипотека върху имот) върху "насилените"? Или трябва да завежда ново съдебно дело, че е бил насилен от "насилените"?
  Тия средства по тия програми за чия сметка са? На съда или за сметка на образованието и здравеопазването на данъкоплатците?

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  "Лицето на насилието е на неговия извършител – на нашия съсед, приятел, познат или колега, на нечий съпруг, баща, брат или син. Защото в свят без насилници, няма да има и жертви, които да обвиняваме, че са си го търсели"

  Как стои въпросът с обществените норми, които ни насилват било за данъци, било мобилизация или само трудов договор?
  Може ли да се приеме, че едно семейство е насилено от обществото, ако живее в коптор/гето/без работа/без образование вместо в палат с четирима прислужници поне?

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Най-варварското нещо.

 43. 43 Профил на 123nick
  123nick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По варварско от Втората Световна Война?

 44. 44 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  разбира се че момичето което тръгва с шефа на кварталните дилъри не си го търси , тя просто е жертва , от де да знае че той е склонен към насилие

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 45. 45 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "М.Георгиева":
  Хах. Религия и българи е тежък оксиморон. Стига си се правила на западна феминистка. А със сигурност повечето от това насилие над жени в България е от "братята" и рязаните.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 46. 46 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За съжаление тази тема често идва за да се замаже нещо друго в момента. (Не че няма какво да се каже за насилието).
  Потресаващо агресивни са борещите се с насилието.
  Има десетки фирми и фондации търсещи насилие в семейства и училища. Но когато се повдига върпоса за насилие над деца от МОН чрез така наречените "програми", те се крият, панически бягат, "ние не сме за това".
  Има фондации за насилие срещу деца, но няма за по-добър английски на децата например. Постепенно психологията се превръща в развиван от държавата бизнес с платени "годишни" курсове.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  [quote#46:"potrebitel3"]няма за по-добър английски на децата например.[/quote]
  Трябваше да дадете пример с "добър турски" или "добър руски". С оглед последните тенденции - "добър арабски" или "добър ислям".
  [quote#46:"potrebitel3"]развиван от държавата бизнес[/quote]
  На мен ми изглежда като рекет на обществото от измислени фондации.

 48. 48 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#41:"wanderer"]Как стои въпросът с обществените норми, които ни насилват било за данъци, било мобилизация или само трудов договор?
  Може ли да се приеме, че едно семейство е насилено от обществото, ако живее в коптор/гето/без работа/без образование вместо в палат с четирима прислужници поне?[/quote]

  Не, не може. В конституционноправната теория и в общата теория на държавата има доста изписано по въпроса. Има и нещо, наречено "обществен договор".
  В общи линии, който не го кефи да живее в държава и да изпълнява, произтичащите от това задължения, може да се засели на самотен остров.

 49. 49 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#45] от "kamaelsh":

  Младите турци имат по-светски разбирания от младите българи. Чудила съм се защо е така. Една позната, туркиня, ми каза, че трудният живот, който водят, не им позволява отклонения.
  Не знам дали това е причината, но ти бъркаш. Много здраво. Децата им не просто не влизат в джамии, а дори не учат в детайли майчин език. Бях изумена, когато разбрах, че дори и у дома говорят на български и с цел обучение - на английски.
  Тези, чиято цел е южната ни съседка, учат книжовен турски, а не местните диалекти.
  Имам съмненията, че след 10 години, дошло ни като "гръм от ясно небе", ще се окажем в догонваща позиция. Ние ще бъдем застаряваща и изперкала етническа група, до голяма степен религиозна, а те ще бъдат светска и просперираща общност.
  Жалко е, че не се осъзнават бъдещите последствия от масовото тиражиране на религия. Жалко е, че лица без каквито и да е наблюдения или достоверна информация, дават мнения.

 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "щом та бие, начи та обича", е квинтесенцията на бай булгар. това е невидимият ад - "скарахме се и й ударих два шамара, не издържам".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#45] от "kamaelsh":

  Що се отнася до насилието, отново бъркаш. Младите българи са почти масово алкохолици, татуирани, арогантни и самонадеяни, съществуващи в някакъв измислен, нереален свят. Последно време им запалиха расистки възгледи и пробудената агресия се изявява къде ли не. Докато младите турци са спокойни, уравновесени и трезви. След падането на комунизма и спирането на целенасочената им дискриминация, те израстват летящо. Не мисли, че го казвам без съжаление. Тъжно е да се гледа самоунищожението на собствения ти етнос. Но какво да се прави. Успехът е проява на стратегия и разум и не спохожда обвитата във верски воал разпадаща се личност.
  За ромите няма да говоря. Мисля, че не е коректно да се коментира възрастното население, независимо от етноса.

 52. 52 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#45] от "kamaelsh":

  За съжаление не са. Профилът на насилника е изключително разнообразен. Сред насилниците има и много високо образовани, единствената разлика е, че го правят "по-умно", така че да не ги хванат или ако ги хванат, да е трудно да се докаже.

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  и този гаден проблем е в списъка с другите, които за съжаление нямат решение в рамките на съществуващата система - и белята не е само в недодяланата българска нейна версия, а по принцип.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "М.Георгиева":

  Кои търци бе? Тези в Истанбул, който са като нас и имат малка раждаемост ли? И аз съм сигурен, че в София това насилие е в по-малък мащаб, така че да ми даваш пример с най-развитата част на която и да е държава като основен критерии е смешно. Говорих за нашите турци, който със сигурност не са от твоя илюзорен вид турци. Също и не виждам младите българи да ходят на църква, което може и да е пряко свързано с “са почти масово алкохолици, татуирани, арогантни и самонадеяни, съществуващи в някакъв измислен, нереален свят“. Кажи си го, че са гнусни нео-нацисти и чалгари, ама не вкарвай някакви религиозни конотации, за да залъжеш атеистките балъци.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 55. 55 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#54] от "kamaelsh":

  Прощавай. Припознах се и затова отговорих. Ти си от промитите.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  [quote#48:"newgenerations"]Има и нещо, наречено "обществен договор". [/quote]
  Нещо като "семейния договор"!? Който не го кефи да живее в семейство и да изпълнява, произтичащите от това задължения, може да се засели в самотна колиба.
  [quote#50:"abdelhaqq"]"щом та бие, начи та обича", е квинтесенцията на бай булгар[/quote]
  И как ще я разграничите от "щом те гали (с тежка ръка), начи та обича"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK