Причините за конфликт между Турция и Русия

Путин и Ердоган, юли 2015 г.

© Associated Press

Путин и Ердоган, юли 2015 г.Мнението на доц. д-р Николай Слатински - експерт по национална сигурност, е публикувано във "Фейсбук". "Дневник го препечатва с незначителни съкращения. Заглавието е на редакцията


Възможно напрежение с висока степен на интензивност между Русия и Турция е било много вероятно (вероятно не означава задължително неизбежно, а възможно) поне поради четири причини:


1. В днешно време за всеки лидер на една държава, камо ли на държава с високи геостратегически цели и сериозни геополитически амбиции, по-дългото от два мандата заседяване на висшето държавно място е изключителен генератор на риск – за държавата и нейния народ, за съседните страни, за региона и дори за света като цяло.
Да си начело като несменяем лидер на подобна държава много дълго време ти изкривява ужасно много оптиката, притъпява ти човешките сетива, ти се проникваш с мания за величие и непогрешимост и освен това се обвързваш с кръгове и интереси в държавата, които вече имат определяща дума върху твоите решения, налагат си своите приоритети, а ти смяташ, че това са твоите приоритети, че си независим и контролираш държавата.


Ти ставаш изключително властолюбива и коравосърдечна марионетка на тези интереси, облечена с прекалено много силова власт. Западът (либералната пазарна демокрация) е разбрал това и въвежда мандатност. Ердоган и Путин са несменяеми и обзети от грандомански представи за себе си, затова постоянно затягат режима на управление, смачкват алтернативното мислене, репресират опозицията си и така лишават държавите си и тяхното управление от свежа интелектуална и стратегическа кръв. Това, което те правят, става все по-импулсивно, по-истерично и по-самозабравящо се и така пораждат възможността някой ден да вземат решение с много тежки, ако не и катастрофични последици за държавите и обществата си.


2. През последните 10 години и Турция, и Русия при тези свои двама лидери се взеха прекалено насериозно в геополитически план, решиха да играят роля, която не им е по силите – на надрегионални сили.


Затова смятах и споделях на глас, че с тях може да се случи нещо от рода на това, което се случва на всеки човек, който се е претоварил с непосилни тежести – да се изкриви или счупи гръбначният му стълб.


Нещо повече - амбицията на надрегионални сили на двете иначе много сериозни като потенциал държави рязко промени статуквото в много широк териториален диапазон и породи системни и структурни напрежения, нестабилности, подозрения и страхове.


Още повече че амбициите за надрегионална роля, т.е. роля почти на велики сили, при тези две държави бе "опакована" с експанзионистични идеологии на идентичностна основа – неоосманизъм и неовеликорусизъм, а това не може да бъде съзерцавано спокойно от другите регионални и надрегионални сили и от единствената засега суперсила. И накрая, действащи в почти един и същ регион, двете държави с надрегионални амбиции несъмнено правят така, че този регион се оказва тесен и за двете, и това е покана за конфликт помежду им.


3. Споменатото силно шовинистично "опаковане" на политиките на Турция и Русия с неоосманизъм и неовеликорусизъм само по себе си е жестока предпоставка за остри и дългосрочни напрежения между Турция и Русия.


В края на краищата двете държави под имперско-грандоманското ръководство на своите лидери всъщност залагат на противоположни идентичностни, културни, исторически, религиозни ценности и вектори в своята политика, което е автоматична предпоставка за потенциален конфликт между тях.


4. И Турция, и Русия през последните години залагат в различна, но немалка степен на антиевропейски, антизападни и антиамерикански позиции.


Залагат на доста агресивна на думи поне политика спрямо Европа и САЩ, с които те и всички ние сме в една лодка спрямо най-сериозните предизвикателства и рискове, опасности и заплахи, пред които обществата ни са изправени в непосредствена близост.


Това придаде на двете държави геополитическия привкус на недостатъчно системни или даже на почти антисистемни актьори (играчи), а подобна антисистемност логично кара Европа и САЩ да се отнасят с подозрение към тях и понякога да ги поставят в лагера на други подобни и дори далеч по-страшни антисистемни играчи.


За Турция обаче е ясно - и Ердоган това го разбира отлично - тенденцията да бъде възприемана от Европа и САЩ дори и само отчасти за антисистемен играч е крайно неприемлива, защото това може да донесе на страната тежки политически, финансови, социални и дезинтеграционни последици, затова той все повече и все по-често се стреми да поддържа топла връзка със Запада, да си върне, така да се каже, любовта му. И като резултат в отношението спрямо Европа и САЩ Турция и Русия (доколкото докато Ердоган се стреми към западните обятия в някаква степен, Путин – напротив, засилва и ожесточава антизападната реторика) започват силно да се раздалечават, по тази линия на ориентация между тях възникват все по-често напрежения, ценностни и геополитически различия.


Такава е днес ситуацията с големите сили и интереси в света, че силни различия спрямо Запада и като резултат силни различия в отношението на Запада към Турция и Русия са покана за много сериозни конфликти между Турция и Русия.


Това в общи линии и наистина доста схематично и накратко са някои от моите "опорни" мисли, които ме караха от няколко години да очаквам рязко обтягане на отношенията между Турция и Русия и да си позволявам да прогнозирам конфликт с висока интензивност (поне в словесното му изражение) между тях.
Но признавам, дори аз не можех доскоро да предположа, че това ще се случи толкова скоро.


За Турция и Русия, това вече малко извън контекста, може би днес важи в пълна мяра това, което ми каза някога един познат от ранните години на демокрацията. Аз му казвах тогава за моята мечта да помогна България да се промени към по-добро. Той ми отговори по следния начин:
- А моята най-голяма мечта е да променя миналото си!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Един куп глупости изписани и нищо за сваленият самолет. А самолета е причината.

 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По принцип Турция нищо не може да направи без съгласие на НАТО.
  А РФ като цяло нищо не може да направи.

  Така че всичко е просто медиен шум.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Абсолщютно съм съгласен и по четирите точки!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 4. 4 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Много точен анализ, браво.

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като какъв се произнася ефендито?
  Турция не се бори срещу ИДИЛ, това е сигурно.
  Както и никой друг, освен Русия и Франция.
  Поне досега.
  Но им удариха евтиният нефт и сбъркаха играта.
  Сега ще ги заболи, предполагам.
  Москва не вярва на сълзи.

 6. 6 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Нняма значение какви са причините ...... между Русия и когото и да било. По повелята на фюрера тя е длъжна да се конфронтира въобразявайки си, че може да избие комплексите си за нищожност. Икономическото джудже постепенно изпада в тотална изолация и след предстоящата хиперинфлация изкупуването му от олигарсите - на безценица, ще превърне Русия в най- голямата за всички времена робовладелска империя. Ако Путин не свърши в Хага най-вероятно ще има мащабна война на световете или Русия ще се разпадне - което е и добрият изход за човечеството

 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Тоя път Слатински е уцелил точно нещата!

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Много ми е интересно, ако го нямаше НАТО-то зад **за им на пуйката, дали щяха да бъдат пак толкова "ербап" ?

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Няма държавен глава близо до Ердоган, с който той да се е срещал, и след това да не е бил в конфликт! Бяха първи семейни приятели с Башар Асад!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добър и точен анализ! Адмирации!

 11. 11 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Точките са верни, но са непълни.
  Всъщност западният модел на сменяемост е равносилен на безсилие, безпомощност и неадекватност на властта.

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#4:"kpenkov"]Много точен анализ[/quote]
  И къде е тук "анализа" ???
  Че Турция е член на НАТО, и иска да е член на ЕС, а раша - обратното ???
  Че Турция, дори с Ердоган, е несравнимо по-демократична държава, ако за раша изобщо може да се каже подобно нещо ?
  Русия яростно защитава анклава си "АСАД", а приказките, че се бие с ИД за световното благо са смешни /всъщност - трагични, когато се повтарят от публиката/ ... разликата е, че целия свят не иска АСАД, с изключение на РФ !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Са първи път се съгласявам със Слатински! Не може да има две Хитлерчета под небето!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Интересен анализ на г-н Слатински. Всичко произлиза от имперските амбиции на двете държави. По принцип би трябвало Русия да е с повече мощ, но пък Турция има повече съюзници. Явно вече нещата опират до това - на чия страна ще застане Франция. Сирия е била в състава на Османската империя, но пък тя е единствената възможност на Русия за излаз на Средиземноморието, след като е загубила тази възможност през България след Ньойския договор, където благодарение на Франция цялото Беломорие се подарява на Гърция/ прочетете "Гробовете на Трикери"/.

 15. 15 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Разлика между двете държави в казаното от Слатински не открих.

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Безспорно авторът е прав.
  И двете държави са били империи и двамата лидери се стремят да поддържат империите си. Турската империя обаче от няколко века върви само назад, докато руската империя съвсем наскоро завзе територии от Грузия и Украйна.

  подпис
 17. 17 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  В политиката както и в природата най-ожесточена е враждата между себеподобните. Лъвът не закача газелата докато не е гладен, но нападя яростно всеки друг лъв наоколо.

  подпис
 18. 18 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Слатински е перфектен анализатор! Според мен е недооценен в България.
  "И Турция, и Русия през последните години залагат в различна, но немалка степен на антиевропейски, антизападни и антиамерикански позиции."
  Типично за авторитарните режими, които не могат да противопоставят адекватни икономически и социални на Западните тези. И двете страни критикуват и Ес и Щатите а хората им генерират огромен мигрантски поток към тях.
  Руснаците с типичната им наглост даже са напълнили Ю туб с клипове озаглавани : "Какво не ми харесва в Ес" или "Какво не ми харесва в Щатите"... Ха-ха Жива да не бях...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 19. 19 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Напълно съгласен с първата част на коментара/анализа и изразеното мнение за Русия, за Ердоган обаче не съм съгласен - на няколко места вече четох (файнаншъл таймс, ббс и тн) и споделям напълно мнението, че Турция при Ердоган не е надежден партньор на запада и на него се гледа с доста недоверие.
  И точно тук според мен олекват много от анализаторите ни, защото гледат прекалено простовато и необективно на нещата - Турция е НАТО, затова трябва да защитаваме действията им, да ама не - в момент когато Оланд обикаля света и се опитва с всички сили да събере световните сили за решителен удар срещу ИД, действията на Турция са безумни, не казвам че няма провокации от страна на Русия, но да ескалираш напрежението с рашките за това че техен бомбардировач е навлязъл два километра в територията ти е малоумно и опасно, определено не смятам че е съгласувано с НАТО или с щатите. Партньори които рискуват да те въвлекат в сериозен и излишен конфликт точно в този момент не са ти наистина партньори...
  Същевременно оставам на мнението че Русия си остава заплаха за България и едно съвместно решение за Сирия по никакъв начин не би трябвало да променя позицията ни за руската агресия в Украйна и опитите им за влияние във вътрешната политика на страната ни!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Анализът е много точен и верен. И неоосманистът ердоган, и неовеликорусистът путлер са заплаха за интересите на България. Най- накрая "Дневник" улучиха правилния анализатор и верния тон към съфорумците...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  След свалянето на руския самолет вчера, кюрдите заляха социалните мрежи: "Скъпа Русия, ние кюрдите ще отмъстим за твоите пилоти. Само ни дайте ПЗРК /преносими зентино-ракетни комплекси/ и ще организираме на Ердоган една хубава безпилотна зона".
  Много е вероятно руснаците да изпълнят молбите им, под предлог че те се сражават срещу Ислямска държава. Според анализатори, това ще съкрати времето до появата на Велик Кюрдистан. И времето, през което Ердоган ще е на власт...

 22. 22 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Според голяма част от анализаторите, Турция си отмъщава на руската авиация за унищожените от нея 500 турски камиони-цистерни с нефт, които южната ни съседка купува на дъмпингови цени от Ислямска държава. Но това не може да бъде търпяно. Докато не се спре кранчето за финансиране на джихадистите, съдбата на Европа е поставен на карта.

 23. 23 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#2] от "Никола Георгиев":

  Перфектен коментар! Пълен паритет, битият-бит... Толкова. Сега по друг начин ще си мерат пишките.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Браво бе Слатински голям анализ си написал, според те между Русия и Турция няма принципна разлика и двете искат да си възстановят империите. Забравяш само че Османската империя се е разпаднала в резултат на войни и не е дала доброволно и квадратен сантиметър от територията си а Руската империя се разпадна без да пукне пушка и за благодарност в пръкналите се измислени държави руснаците бяха подложени на терор и принудени да бягат за разлика от т.н. външни турци на които Турция продължава да гледа като своя пета колона.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мафията си има държава":

  То всъщност най-големият купувач на ИДИЛски нефт е Асад. Факт.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 26. 26 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Путин измами Ердоган. При откриването на най- голямата джамия в света/ в Масква/ Путин обеща да не се намесва в Сирия. После се намеси. Мустака е побеснял. Отделно става въпро и за съдбата на граничните райони, където Турция няма суверенитет. Сега се появява шанс за кюрдска държава и Русия може да помогне. Ние трябва да привлечем част руските туристи, които напуснаха Египет и Турция. Става въпрос за около 4 млн. платежоспособни руснаци. Ние нямаме потнциал за всички , но дори малко да привлечем е добре.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8612 Неутрално

  Ердоган и Давутоглу гледаха в очите света и лъжеха, лъжеха, лъжеха…
  Докато руснаците не посегнаха към джоба им. И разбиха печелившия коридор, по който цистерни с евтин петрол пътуваха за Турция…

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "...Фактът, че самолетът принадлежи на Русия, стана известен едва впоследствие, когато руските власти заявиха това“, посочил е президентът. Ердоган е добавил, че ДВА ВОЕННИ САМОЛЕТА са влезли във въздушното пространство на Турция. Единият го е напуснал, а другият е бил свален..." Реджеп Тайип Ердоган: Турските власти не знаеха, че сваленият самолет е руски 25 Ноември 2015 | 11:51 | Агенция "Фокус" Опааа- руснаците сега вият на умряло

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Анализаторът предпочита да обяви като причина за сблъсъка регионалните интереси на Турция и Русия, като по този начин изолира сблсъка като проблем само на двете държави. Едва ли, едва ли са само двете.

  На прага сме на 3. световна война.

 30. 30 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "NicK":
  Много точно наблюдение и добър коментар. Всъщност и Слатински не казва,че Ердоган е добър партньор в НАТО и на ЕС,а че се опитва да поддържа все пак "по-топли" отношения,за разлика от Пут*ин, който просто търси начин в момента да поизлезе от международната изолация в която се вкара през последните две години....

 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Аз му казвах тогава за моята мечта да помогна България да се промени към по-добро.
  ===============================
  От обърканите мисли на "анализа" според автора това значи да България стане "прозападна" за да я харесват САЩ и (Западна) Европа.

 32. 32 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "dissident":
  Сваленият самолет е последствието,а не причината. Слатински обяснява за част от причините и корените на тази конфронтация,но кой да чете

 33. 33 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Причините са:

  а) Помоща на Русия към кюрдите
  б) Боя по тюркмените на границата
  б) Спонсорирането на ИДИЛ от Ердоган, чрез купуването на петролът им

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 34. 34 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  *в)

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 35. 35 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "Да си начело като несменяем лидер на подобна държава много дълго време ти изкривява ужасно много оптиката, притъпява ти човешките сетива, ти се проникваш с мания за величие и непогрешимост и освен това се обвързваш с "

  Два въпроса, този "ескперт" говори в момента за Меркел (многократния канцлерин на ДЕ) предполагам?
  Такива чутовни изводи "експертът" е почерпил на база собствения си опит по несменяемо управление на империи или от гигантския опит в общуването си с такива лидери?

 36. 36 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#28:"logika"] Опааа- руснаците сега вият на умряло[/quote]

  Кой го интересува какво си фантазира ердоганя?!

 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#34] от "sherekhan":

  в) поръчка от по-висока инстанция
  г) нечия лична лудост или продажничество

  Предполагам, че в)

 38. 38 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Някак не ми е много сериозно това писание

  "1. В днешно време за всеки лидер на една държава, камо ли на държава с високи геостратегически цели и сериозни геополитически амбиции, по-дългото от два мандата заседяване на висшето държавно място е изключителен генератор на риск "

  А, горното е изключително несъстоятелно

 39. 39 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всички си мислеха, че Рисия ще тества дали НАТО е военен съюз или само бюрокрстична организация в Балтика. А явно тестът ще е в Анадола...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Няма да има конфликт м/у Русия и Турция - Русия не може да си го позволи в момента, не може да си позволи още един фронт в Бл. Изток. На фона на огромната армада, която бомбардира десетки цели ежеднвно, Русия е в безизходица в Сирия, защото няма план, какво ще се случи след Асад. А той неминуемо ще си отиде рано или късно, защото руснаците няма да стоят вечно да пазят двореца му в Дамаск, а той общо взето само там има реална власт от цялата страна. Това ще е крах за руската дипломация. Великоруският шовинизъм е на път да подведе Путин още при първата по-съществена проява на международната сцена. Причината е във велкоруските комплекси да приличат на амриканците и да бомбят като тях.

 41. 41 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#27:"karabastun"] руснаците не посегнаха към джоба им. И разбиха печелившия коридор, по който цистерни с евтин петрол пътуваха за Турция… [/quote]

  Цистерните с петрол пътуват само за Турция ? Хе-хе, всички световни играчи са в региона, обаче за нищо лично, те само гледат как Турция купува евтин петрол?

 42. 42 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  В момента руските бомбардировачи изравняват със земята въпросната търкменска област. Някой разбуди мечката.

 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#1] от "dissident":

  Самолета е следствие, а не причина! Конфликта между Ердоган и Путин влезна в остра фаза преди 3-4 седмици. Просто трябва да се следят знаците.

 44. 44 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Много добър и точен анализ.

  Приказка без край
 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Първата част на анализа е точна, но няма връзка с конфликта.
  Нима Сталин не бе диктатор в Русия от 1925 до 1953 година. Което не му попречи да завладее половин Европа.

  Истинската причина за конфликта е, че в момента има апетити за подялба на Сирия. Сирия и Ирак са стари турски провинции отпреди Първата Световна война и очевидно Сирия ще бъде поделена.

  Теоретично Северна Сирия ще отиде при Турция, южна Сирия - към Израел, а Западна Сирия ще стане руски протекторат. При това положение Турция не търпи руски набези в нейната част от плячката.

  С диктатор или демократ Турските интереси са си турски интереси, а руските - руски. Те турците затова и задържат сирийските бежанци, за да ги използват и върнат обратно в обезлюдените от войната области в турската част на Сирия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 527 Любопитно

  До коментар [#13] от "lz2":
  То и никога не е имало ,просто другият се е казвал Сталин .
  Единият избива чуждите народи и евреите защото те са му виновни за малките му природни дадености .Другият избива собственият си народ и завладените около тях народи от страх да не би някои да се усъмни в неговата непогрешимост.


 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Болезнено суетен тиранин с амбиции за пожизнена власт на кормилото на западаща ресурсна икономика, опитваща се да надскочи "регионалното" си значение.

  Рецепта за disaster, както го е казал и Слатински.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  [quote#31:"Каишков - Гласът на Америка"]това значи да България стане "прозападна" за да я харесват САЩ [/quote]

  Това "мнение" е напълно в пропорция с капацитета ти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#35] от "ceci_":

  [quote#35:"ceci_"]"Да си начело като несменяем лидер на подобна държава много дълго време ти изкривява ужасно много оптиката, притъпява ти човешките сетива, ти се проникваш[/quote]
  Дори и за Меркел е прав. Доказва го изцепката й с поканата за имигрантите от ислямските страни.

 50. 50 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Аз бих добавил и още една причина - сериозни вътрешни проблеми и в двете страни, за които трябва да се търси отвличане на вниманието.

 51. 51 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#5] от "theanalyser":

  [quote#5:"theanalyser"]Турция не се бори срещу ИДИЛ, това е сигурно.
  Както и никой друг, освен Русия и Франция. [/quote]
  Ами и Русия не се бори срещу ИД. Самите руснаци декларират, че помагат на Асад срещу ВСИЧКИ негови противници.
  Колкото до Франция, тя има желание и опитва да се бори срещу ИД, но сама няма ресурсите за мащабна операция.

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4409 Весело

  Путин - Василевс на целия православен свят!
  Кагебиста в Рашистан е изкукал отдавна, рашистите не пазнават друга форма на управление освен самодержавието!

  klimentm
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Първата световна война избухна и от по-малка причина.

 54. 54 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":
  До коментар [#47] от "Norman Granz":


  Когато си посредствен , както и нисък , това е завинаги – Путин е типичен пример за това.

 55. 55 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Путин и Ердоган са както навремето Сталин и Хитлер, днес приятели утре врагове- "реал политик"

 56. 56 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Точно казано и структурирано. Споделям позицията и вчера писах, че Турция се превръща в заплаха за интегритета на НАТО. Полу-диктаторското поведение на Ердоган и анти-демократичната му и репресивна вътрешна политика превръща "съюзника" в "хулигана" на компанията. Да не коментирам все по-отдалечаващите се полюси на ценностната система на Запада и Турция.
  Така погледнато са необходими спешни действия в две посоки. Първата е съюзниците в НАТО да отправят ясно послание към Турция, което да цели избягването на каквито и да било своеволия от нейна страна. Вчера ясно се видя, как веднага след инцидента свикаха среща на НАТО, сякаш за да се защитят. А надали биха получили одобрението на водещите в съюза преди да издадат заповедите за атаката.
  Второто, ако първата мярка не сработи, е да се преосмисли ангажимента на НАТО по отношение на Турция. Не може Западът и целият свят да става заложник на ердогановите авантюри.

  За Русия нещата изглеждат по-ясни. Диктатор, който също е изключително рисков и непредвидим.

  generator
 57. 57 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Но признавам, дори аз не можех доскоро да предположа
  ______________________________________

  Ма какво дремят водещите на сутрешни блокове и не канят тоя капацитет?Защо не ползват потенциала му,за пореден път риторически се питам аз.
  Вероятно поне поради три причини:

  1.Гоце е забранил.
  2.Заради натрапчиво русофилския му уклон.
  3.Мислят като мен,че като някакъв вид анализатор включва в анлизите си прочетеното в Sci-fi романи и шпионски трилъри,а това не струва.
  Има и вероятност аристократично да отказва покани на толкова ниски трибуни.

  пп Дневник,много ви моля,това ренде е с титла проф.д-р

 58. 58 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "dissident":

  Остави ти, такава велика глупост не се прави заради навлизане на самолет за няколко секунди в територията ти. Това си е било предварително подготвено да стане, просто се е чакал удобен момент. Разбирам руския самолет да е навлязъл на 40-50 км навътре поне или пък да е проявил някаква агресия та да стреляш, но при положение, че не си в открита война с никоя страна не би трябвало да стреляш толкова лесно, защото последиците от това са големи. В случая според мен става въпрос точно за мерене на мъжки полови органи между двамата диктатори и естествените последици от това. Нито е било работа на руския пилот да лети на 1 км от въздушната граница (което при тия скорости е 2-3 секунди време и да си го кажем направо доста трудно да се определи), нито пък на турците да го чакат готови за стрелба. Но да се оправят. Честно казано и колкото повече тия две държави се занимават с глупости помежду си, толкова по-добре за нас.

 59. 59 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Обикновен фашизъм или национал-социализъм или религиозен бандитизъм, но на глупаво провинциално ниво. Регионални пехливани, слепи за коренно различния съвременен свят.
  Доказателство?!?:
  Американският конгрес разреши извличането на природни ресурси от космически тела на частни компании.

  Navigare Necesse Est
 60. 60 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  И двете държави бяха дръпнали що годе икономически........в момента в който започнаха да се правят на велики, си скапаха икономиките....Господ на бодлива крава рога не дава !

 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#40] от "volarok":

  Рейтинга на Путин сред руснаците се крепи на имиджа му на силен лидер,с който се съобразяват всички световни лидери,а терористите като му чуят името и умират от страх.Само че в последните две седмици му зашлевиха два шамара в лицето-бомбата в руският самолет в Египет и вчерашното сваляне на руският боен самолет.От реакцията на руснаците си личи,че и двата хода са неочаквани за тях,което говори за много слаба работа на руското разузнаване.Първоначално те категорично отричаха,че пътническият самолет е свален от Ислямска държава.Това е така,защото си мислеха,че само с ракета от земята може да бъде свален самолет на такава височина,а бяха наясно,че ислямистите не разполагат с такива оръжия.Да ама не-самолет може да се свали и от бомба на борда.И едва след като и британците и американците им казаха,че това е причината признаха,че е терористичен акт.
  Относно вчерашната случка руснаците явно са проспали,че Ердоган направи завой от политика на ислямизъм към такава на турски национализъм.Не че е станал по-малък ислямист,но вече не се изживява като покровител на всички мюсюлмани,а основно на турският етнос и близките -туркмени,азери и тем подобни.Това му и спечели изборите в Турция-турците винаги са били първо националисти и след това мюсюлмани,за разлика от арабите.А руските самолети бомбандираха туркмените в Сирия,които активно се подкрепят от Турция.А и рейтинга на Ердоган се крепи на имиджа му на защитник на турците и сродните им етноси.И поради това свалиха руският самолет.И сега Путин няма верен ход-той със сигурност не е искал конфронтация с Турция.Напротив ходи няколко пъти в Турция,турски стоки заместиха европейските,щяха да правят Турски поток,атомна централа и други подобни.Ако не отвърне ще му пострада имиджа на силен лидер,ако отвърне пък ще е много опасно ,защото ще пострадат руските икономически интереси,а и Турция може сериозно да въздейства на мюсюлманите в Русия.
  От своя страна Ердоган е само на печалба-вдигна си рейтинга не само сред турците,а и сред всички сунити.Дори и руснаците да му спрат газа продавачи има много-Иран,Азърбейджан,Катар,централноазиатските държави.Най-много Путин да доставя оръжие на кюрдите,но Ердоган това и чака-той има голямо желание за разрастване на конфликта с кюрдите.Та в случаят единият диктатор надхитри другият.Всъщност и за Путин нищо фатално не е станало-руснаците си го харесват и това няма чак толкова да навреди на имиджа му.

 62. 62 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  1. Турция иска ролята на регионален лидер и е срещу Асад и кюрдските опозиционни сили в Сирия, подкрепя умерените опозиционни групировки официално и неофициално Ислямска държава /като й купува нефта/, изведнъж се появяват руснаците и правят свалянето на Асад невъзможно, нещо което очевидно е срещу интереса на Турция.
  2. Егото на Ердоган е прекалено голямо, за да позволи постоянно да МУ /достатъчно дълго лидер за да възприема Турция като своя/ нарушават въздушното пространство, от друга страна Путин обича да демонстрира сила, както и често опипва почвата докъде може да стигне прескачането на правилата
  3. Затоплянето на отношенията Запад/Русия не е в интерес на Турция

  twitter.com/voxybg
 63. 63 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 507 Весело


  Кой , каквото и да ти говори ,
  винаги става въпрос за пари !

 64. 64 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "dissident":

  А колко е простична истинската причина за развала на отношенията между двамата Наполеончовци - Путин хвърли бомби над население, което е протурско. Беше предупреден да не го прави, но, не се разбраха. Последиците са ясни на цял свят.

 65. 65 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#11] от "Радиолокатор":


  [quote#11:"Радиолокатор"]Точките са верни, но са непълни.
  Всъщност западният модел на сменяемост е равносилен на безсилие, безпомощност и неадекватност на властта.[/quote]
  В това няма нищо лошо, свободния човек предпочита сам да носи отговорност за решенията и деиствията си, за разлика от верноподаниците на режими от всякакъв цвят.

 66. 66 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#5] от "theanalyser":
  На мястото на инцидента няма ИДИЛ, та и Русия не се бори с ИДИЛ. Други въпроси?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Сиджимков, като всяко хахо, понякога се случва да си много прав.
  путинска Русия и ердоганска Турция живеят в сякаш в началото на 20 век. И двамата са диктатори, като всеки е заслепен от възстановяването на собствената му визия за историческа величавост.
  Тъй като тези шантави имперски епигони заемат грубо казано 90% от източния ни хоризонт, това е допълнителен аргумент че смисленото бъдеще на България е само и единствено на Запад.
  Колкото повече Запад-толкова по-добре. От изток идва само примитивизъм, гнус и смрад.
  Конкретно - българският интерес е колкото се може по-скоро федерализация на ЕС.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 69. 69 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Мнението на доц. д-р Николай Слатински - експерт по национална сигурност

  Мнението му е доста повърхностно. Честно казано - разочарован съм. Ако са такива всичките ни ,,експерти" по национална сигурност -дупе да ни е яко.

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  [quote#53:"rosiraycheva50._"]Първата световна война избухна и от по-малка причина.[/quote]Причините са били много и то сериозни ...
  Поводът е без значение ... и все пак е бил принц.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  [quote#39:"fortunes"]Всички си мислеха, че Рисия ще тества дали НАТО е военен съюз или само бюрокрстична организация в Балтика. А явно тестът ще е в Анадола... [/quote]Тестът не е на Русия , а на НАТО чрез Турция,
  а отговорът ще е където и когато Путин реши.
  Турция и Русия нямаха причина да влизат в конфликт, някой друг има интерес от това.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#65] от "do.r.n":

  Да, в идеален случай да. Но демократичната власт е бавна и слаба и такива страни са неприспособими към крайни ситуации.

 73. 73 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Очевидно е, че и двете страни крият нещо и са еднакво оакани в ситуацията. Е, Турция е повече, защото се доказа, че лъже за 5 -те минути, в които руският самолет е бил на нейна територия. Освен това, как така успяха за тези 5 минути хем да предупредят, хем да излети Ф-16, че и да стреля? Защото ракетата била въздух-въздух, нали? Тогава излиза, че турците са причаквали очевидно често гастролиращите руснаци в този район. Ердоган има личен бизнес с ИДИЛ и просто си е защитавал района.

 74. 74 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 744 Неутрално

  За нас е по-добре да има нормални отношения Европа-Русия, дистанциране на ЕС и от САЩ и от Турция.

 75. 75 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много точен анализ! Браво! Респект! Толкова добре е аргументиран, че с право е подлудил допълнително русофилистиците.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 76. 76 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 960 Неутрално

  [quote#12:"роджър"]разликата е, че целия свят не иска АСАД, с изключение на РФ ! [/quote]
  Ти лично против Асад ли си и ако ДА защо ?

  Stupid people make me sick
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  Турция наистина е в паника и се мята като животно хванато в примка. Преди малко предложиха на Русия пълно съдействие за изясняване на свалянето на руския самолет. Хвана ги шубето и сега се вайкат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 217 Гневно

  Слатински, по-големи тъпотии не можа ли да напишеш? Не си в президентството и няма откъде да преписваш, нали?

 79. 79 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#6:"xefgo"]Ако Путин не свърши в Хага най-вероятно ще има мащабна война на световете или Русия ще се разпадне.... [/quote]
  Путин в Хага едва ли? Мащабна война на световете - тя вече отдавна се води под различни форми! Русия да се разпадне, не мисля това да полезно някому?!!!

 80. 80 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "надрегионални сили"

  г-н Слатински, Русия си е надрегионална сила. Случващото се в Китай, Иран, Украйна, Сирия и още куп държави в ЕС, където или им симпатизират или им приемат олигарсите, защото трябва капитал е поредното доказателство за това. Предполагам, че атомната енергетика, доставките на уран за "западните развити страни", превъоръжаването на Китай по крадени руски патенти или изхранването на турците с руска пшеница ги прави "подрегионална сила". СлаБичко.

 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  [quote#79:"Emil Dimov"]Русия да се разпадне[/quote]Не мисля , че Русия е в процес на разпад, колкото и да им се иска на нЕкои тъдява. Разпадна се Ориента под ударите на ислямистите, ... сега на ред е Турция. Русия помогна на Ататюрк да създаде Турция, Русия може и да я разпарчоса , ако пожелае ... но едва ли ще го направи. Русия има други интереси. Турция е необходима на Русия като буфер.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Либерастки измислици, както е модерно днес. Русия и Турция не са "Запад", никога не са били и никога няма да бъдат, най важното, няма и защо да бъдат....
  А прерадпределението на Близкия изток (преначертаването на картата от 1919-1922 година след разпадане на Османската империя) наистина се налага и една война може да свърши работата в този план. Това което се случва в момента...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  Да слагаш в торбата "всички са маскари" Путин и Ердоган без да правиш никакви разлики е по силите само на завършил в СССР русолюбец, какъвто е нашият доцент. Срамотно е (за газетата) да наричаш този автор "експерт", хеле пък по сигурността. Ердоган кога е анексирал Северен Кипър, примерно? А кога Ердоган е пращал зелени аскери в кърджалийско, пак примерно. Ердоган да е откъсвал части от Грузия, може би? Колкото и дълго време да е на власт, Ердо минава през истински, оспорвани избори и има гласовита и влиятелна опозиция. Разликата между Русия и Турция е от небето до земята. Турция на Ердоган има много проблеми, но да я сравнява със злобната руска держава може само вроден рубладжия.

 84. 84 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#83] от "Lemmy":

  Съгласен, когато Путин спретне един Таксим на руснаците може и да има база за сравнение между него и Ердо. Това, което Ердо направи преди 2 години накара хиляди турци, живеещи в Европа, да пътуват да Турция на протест и да искат анархия...и все още я искат.

 85. 85 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Слатински не е уточнил от кой точно Запад се отдалечава Русия: от близкия или от далечния запад, както обича да уточнява Къцито Вапцаров (моят Запад или твоят Запад). Че от далечния Запад с ръководител Б. Обама се отдалечава е повече от очевидно, но от нашия европейски Християнски Запад мисля, че по- скоро се сближава. И ще се сближава още повече, щом всеки Християнин от Европа проумее, че едновремешният конфликт между комунизма и капитализма е заменен от друг нов- стар идеологически конфликт между Християнството и исляма. Турция винаги е играла водещата подмолна и коварна роля в този процес. Никога не бива да се забравя, че турската империя е включвала всички ислямски държави от близкия изток и северна Африка векове наред, а и много европейски Християнски държави, чак до портите на Виена. Чеченците винаки са били трън в петатат на Русия (за справка чети Лермонтов), а руско-турските войни - безброй.

 86. 86 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#84] от "champagnepapi":

  Паркът "Гези" е очевидна разлика също, но тук не само Путлер е винове. Народът е баят.

  Авторът безхаберно подминава огромната разлика с Турция, че макар и регионална икономическа сила Русия все още е ядрена свръх-държава, постоянен член на СС, от която се очаква солидно, сдържано, предвидимо и ОТГОВОРНО поведение в медународните дела. А те от десетилетие насам се държат като гангстер. За разлика от една наистина само регионална сила като Турция.

 87. 87 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#86] от "Lemmy":


  Народа е виновен? Ако под виновен имащ предвид, че не се организира в NGO за да цоца пари без да прави нищо...да. Коя ядрена свръх или само държава се държи подобаващо? САЩ? Израел? Франция??? Да изброяваме ли гангстерски постъпки от тяхна страна??? Че САЩ досега си остават единствената държава от 30 години насам, която директно взриви посолство, това на Китай. Сърбетата още не са го поправили и при всяка възможност им напомнят за сметката. За капак, ние сметнахме за нужно да сме част от съюз, които бомби наши съседи и признава незаконно създадени държави)) Това носи голяма сигурност в бъдещето, няма що.

  Турция се навря между шамарите и скоро Ердо ще осъзнае болезнената реалност като гледа на картинката от редиците на опозицията.

 88. 88 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#35:"ceci_"]Два въпроса, този "ескперт" говори в момента за Меркел (многократния канцлерин на ДЕ) предполагам? [/quote]
  Момко, сравняваш ябълки с круши. Меркел печели честни и демократични избори, докато в Русия няма избори, а Ердоган направи война за да спечели вторите избори.
  Дяволът се крие обикновенно в дреболиите.

 89. 89 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3018 Весело

  До коментар [#87] от "champagnepapi":

  Тук говорим за баятото сравнение на Турция и Русия от уважаемия доцент. Досещаш ли се, че споменавайки другите дето "бият негрите" как моментално ти лъсна червеното рубладжийско окончание на гърба. Свободен си.

 90. 90 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иван К":

  Нищо не е завзела Русия. От началото на 20-ти век се свива.
  Сега прави опити да се върне в границите на империята.
  С всякакви средства, включително и чрез локални войни

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 91. 91 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#19] от "NicK":

  +++++++++++++++++
  Напълно споделям мнението Ви уважаеми господине.
  Сътрудничеството си е сътрудничество, но хайде да не изпадаме в безкритично "братство".
  Страната ни си има интереси, независимо, че настоящите политици не ги виждат, не ги защитават по никакъв начин и се държат напълно лакейски.... А това ме обижда

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 92. 92 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1655 Весело

  [quote#49:"marker"]Дори и за Меркел е прав. Доказва го изцепката й с поканата за имигрантите от ислямските страни. [/quote]

  ... емблематичните посещения на комсомолката в кремъл и анкара по чуден начин свидетелствуват за "безусловната съвместимост" на комунизма, ислямизма, кагебизма, империализма, и че краставите магарета през девет баира се надушват...

  (анализът пропуска да обясни именно тази Основна взаимовръзка... за чие внимание се "млатят" двете недоимператорчета)

  хахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 93. 93 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#24] от "Julian Mall":

  Не руската империя.
  Съветският комунистически експеримент се разпадна.
  В историята няма "ако", но все пак дали Руската империя не би била значително по-различна ако бяха продължени реформите в края на 19-ти и началото на 20-ти век? Не забравяйте бурния растеж тогава, индустриализация, образование, инфраструктура. Та съветската империя не можа една Байкало-Амурска магистрала да построи за разлика от руската... Докато идва комунистическата разруха 20-те години на 20-ти век

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 94. 94 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#51:"marker"]Колкото до Франция, тя има желание и опитва да се бори срещу ИД, но сама няма ресурсите за мащабна операция. [/quote]


  ... франция (на оланд, възкачен с ислямски вот!) както и всички европейци сме длъжни да проведеме въпросните "мащабни" действия срещу ИД на собствените си територии, в частност, и на територията на Европа в общност... а "работа", в см. ангажимент, в БИ еропейците нямат никаква... за това си има ООН и Комисариат за Бежанците.

  (крайно време е да се изкупят европейските територии на турция, вкл. и Цариград...)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 95. 95 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#88:"bawarec"]Меркел печели честни и демократични избори,[/quote]

  ... това не означава автоматично, че не предаде доверието на избирателите си в последно време... мдам

  (а и в рамките на ЕС действията и не са по-различни... вкл. и крайно подозрителните и отношения с демократично избрания бб)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 96. 96 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Сега Турция може да покаже солидарност с Европа и НАТО, като предаде на правосъдието своя гражданин, забраден с черната кърпа, дето се похвали как разстреляли във въздуха парашутистите.

 97. 97 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ердоган е отявлено по-висок от Путин. Това е основната причина за конфликта.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 98. 98 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  [quote#93:"serafin"]Не руската империя.
  Съветският комунистически експеримент се разпадна. [/quote]
  Прав си Руската империя беше наследена от СССР който беше също империя но с абсурдна антиимпериалистическа идеология която го обрече на самоубийство. Мисълта ми беше че Турция е агресивна държава бълнуваща за връщане на бивши окупирани територии, докато руският империализъм е защитен и цели запазването на Русия от разпад и защита на руснаците в изконните им територии а не в държави които са били навремето окупирани.
  До коментар [#93] от "serafin":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 99. 99 Профил на арх. Виктор Чолаков
  арх. Виктор Чолаков
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За несменяемите лидери и "изкривената оптика" - ясно, това е така. Но по отношение точки 2 и 4 авторът нещо се е объркал. Русия не иска да играе роля на надрегионална сила, тя Е световна сила. Подценяването на този факт е сериозна грешка. По отношение позицията на Турция: антиевропейска - да, но антиамериканска - не, даже напротив.

 100. 100 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#63] от "magnas":

  "Кой , каквото и да ти говори , винаги става въпрос за пари !"
  +++++++++++++
  Бих добавил и нефт и газ. Европа и Турция се нуждаят от тях, а около Персийския залив има огромни количества. Като разстоянието оттам до Турция, а и до Европа, не е много по-голямо от това до руските газови и нефтени находища. Само че от Русия до Европа има изградена преносна структура, а от залива няма. Ако шейховете се наместят здраво на европейския пазар, Русия ще претърпи значителни загуби. Затова на руснаците им е важно да контролират Сирия, без нея такива газопроводи са невъзможни. Иначе на кого му трябват пустините в БИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK