Детската Евровизия свърши, да си отдъхнем с облекчение

Българските участници в Детската Евровизия - Габриела Йорданова и Иван Стоянов

© Анелия Николова

Българските участници в Детската Евровизия - Габриела Йорданова и Иван СтояновДетската Евровизия свърши. Всички можем да си отдъхнем с облекчение.


Освен "сладурските" съпътстващи решения в столичния ландшафт като логото на Евровизия, оформено от цветя пред Софийския университет, и знака на Евровизия, боднат на булевард "Витоша", организаторите успяха да ни изненадат с идеята първият звънец в училищата да бъде заменен с българското предложение в надпреварата - "Цветът на надеждата".


Трябва да признаем, че това ни хвана неподготвени, макар да имаме опит с всякакви мероприятия в стил "Людмила Живкова". Но креативността, както знаете, е нещо, което се развива само в свободна среда и 25 години по-късно резултатите не закъсняха.


Иначе конкурсът премина по нашенски с международен елемент.

По нашенски:


- Школата на Слави Трифонов (който чрез компанията си "Седем осми" организира кастинга за българския участник в конкурса и е сред авторите на песента, с която страната участва) и виждането му, че всички момиченца на България трябва да пеят и приличат на Лили Иванова, само дето се оказа, че не могат пеят като Лили Иванова.
Иначе другото е налице - скучна песен, в която чакаме припева, където малкото момиченце да зашемети всички с изключителните си вокални качества. Уви, този път не се получи. Детето Габриела пя фалшиво и отвъд ръба на възможностите си и дори детето Иван не можа да "спаси" изпълнението.


- Съпътстващата хореография от художествени гимнастички - 2015-а година, но развлекателният бизнес у нас още е болен от синдрома "Нешка Робева", напълно убеден, че светът ни разпознава с художествената ни гимнастика. Уви, почти никой по света не следи този непопулярен спорт. И въпреки това, в тон с традициите, наложени последните 40 години, екипът на Слави Трифонов в сътрудничество с Илиана Раева (както сами се похвалиха) допълни естрадно овехтялото звучене на песента с поредното до болка познато съчетание на топки и ленти, което извън българската реалност изглежда ненужно и неадекватно.

Кой беше


международният елемент


вие сами знаете - децата на Европа. Е, и на Австралия поради голямата популярност, която има детската Евровизия там. Надяваме се Европейското първенство по футбол да провиди тази инициатива и да покани Аржентина и Бразилия следващия път. Това определено ще придаде екзотичност на надпреварата.


Евровизия свърши, България се класира в средата на таблицата, а участничката от Малта събра рекорден за конкурса брой точки.


След като можахме да чуем и видим участниците и съпътстващата програма, останахме разочаровани. Повечето изпълнения бяха посредствени и самият конкурс, макар и бляскаво представен в зала "Арена Армеец", беше далеч под нивото на реалити форматите, които се организират без участие на държавни средства, в които се появяват деца и в пъти по-популярни както с изпълненията си, така и с неподправеното си детско поведение.


Можем само да се надяваме, че финансовите резултати от продадени билети и средства, постъпили от реклами, са компенсирали поне до известна степен разходите по това мероприятие, което по официална информация е струвало на държавата и Столична община между 2 и 4 млн. лв.


И да се радваме, разбира се, че не спечелихме, защото щеше да ни се наложи догодина отново да организираме същия конкурс, а парите ни трябват за тротоари и инфраструктура. Или поне за заплати на мизерстващите ни музиканти и певци в държавните музикални театри.


"Дневник" е готов да публикува и други мнения по темата за Детската Евровизия, която предизвиква полюсни реакции


Авторът е блогър, известна в социалните мрежи с псевдонима Letiashtata Kozzila Erato.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK