Риба в пустинята, или каква е стратегията на френските джихадисти

Риба в пустинята, или каква е стратегията на френските джихадисти

© ReutersОрганизацията "Ислямска държава" придоби още по-големи възможности след взривяването на руския пътнически самолет над Синайския полуостров и последвалите атентати в Париж. С това ДАЕШ се превърна в най-опасната терористична организация в света, притежаваща голям деструктивен капацитет, който включва терористични мрежи в европейските държави, както и в целия свят.


Последните са установили контакти и сътрудничество с организирани престъпни групи, които се занимават с трафик на хора, оръжие, дрога, енергоносители, антики и стоки с двойна употреба. Тези връзки, както и доходите, получавани с използването на различни способи, превръщат тази терористична организация в същинска държава.


Според документите на самата ДАЕШ понастоящем тя прилага стратегия, обозначавана като "риба в пустиня". Тя е наречена така, тъй като се вдъхновява от движенията на пустинните гущери от типа на вараните, разпространени в арабските пустини. Другото название на тази стратегия е "сухлия".
Гущерът има четири лапи, но е много по-малък от вараните, като обикновено се заравя в пясъка, за да се скрие от неприятели. Поради това се използва и аналогията с рибата в морето. За въпросната стратегия е характерно, че се нанася удар срещу дадена цел, като след това терористите се изтеглят, за да се окажат на място, където не са ги очаквали, и там продължават своите атаки. Всичко това се случва далеч от разположението на основните сили на терористите.


Нападенията в Париж илюстрират тази линия към предизвикване на паника и уплах чрез едновременни атаки на три места. Подобен подход бе избран и в Синайския полуостров миналия юли, когато терористите организираха едновременни нападения на пет различни пункта, контролирани от египетските сили за сигурност. На свой ред тази кампания наподобява и военната операция на ДАЕШ за овладяването на иракския град Бейджи през декември 2014 г. , в която едновременно се взривиха 18 камикадзе.


Нападенията в Париж поставят редица въпроси, сред които и въпросът за толерирането от Запада на екстремистите и бездействието в множеството случаи на нарушаване на законодателството на страните, оказали гостоприемство на имигрантите. Ислямистите безпрепятствено са оставяни да поругават принципите на демокрацията и да разпространяват своите доктрини на вражда и насилие сред приемните общества; тези общества, които са им предоставили правата, от които са били лишени в собствените им държави, и на първо място правото на лична свобода.


По-нататъшното прилагане на подобен подход е не само непонятно, но и застрашава европейските държави и техните граждани. Затова трябва откровено да признаем, че тези общности са се превърнали в изолирани и затворени пространства, в които не се прилагат европейските закони и не важат европейските ценности.


Политика на изтощение и объркване


Сегашните заплахи за Европа изискват познаването на стратегиите на тероризма от "Ал-Каида" до ДАЕШ. В това отношение трябва да се познават техните идеолози и доктрини, включващи както политическия джихад, или свещена война, така и икономическия джихад. Наред с тях може да се говори и за интелектуален джихад и за организационни принципи на джихада. Тези стратегии включват и действията на т.нар. вълци-единаци, както и тези на организираните групировки. Всички тези компоненти съставят административно-организационния модел на терористите, който се използва за извършване на насилствени актове и за насаждане на омраза срещу различните човешки общности.


Опасността на следваната от ДАЕШ стратегия е в това, че тя включва както конкретни терористични цели, така и дейности, представляващи трайна заплаха за обществото. Терористичните атаки целят поразяването на различни обекти: от нефтена рафинерия до ресторант, театър и дори джамия. Така например идеята за "вълците-единаци" принадлежи на идеолога на джихадистите Абу Бакр Наджи с гражданско име Мохамед Халил ал-Хукайама.


Той е роден през 1961 г. в Египет и се присъединява към "Ал-Каида в Афганистан", където е убит от американците през 2008 г. В една от проповедите си Абу Бакр Наджи заявява: "Този вид ислямски джихад се упражнява поради липсата на добре развита джихадистка организация" и добавя: "Въпросният джихад датира още от кръстоносните войни, характеризиращи се с корумпираността на емирите и разпадане на ислямската нация. Тогава муджахидините се обединявали в малки и изолирани групи." Именно техният опит, пренесен в днешни дни, позволява на отделни лица да извършват убийства и големи терористични акции от типа на парижките атентати.


Засилената опасност от тероризъм в Европа показва, че усилията и мерките на службите за сигурност в европейските държави са се провалили в задачата да се спре присъединяването на техни граждани към джихадистките групи в Сирия и Ирак. Камино Мортера Мартинис от Института за европейски реформи твърди, че "службите обменят налична информация, но тя невинаги се използва. Освен това съществува недоверие между различните европейски служби. Така например британските служби не предоставят разузнавателна информация на Румъния и България, тъй като се страхуват от корупцията в тези страни, с чиято помощ подобна информация може да бъде предадена на терористи или на организираната престъпност.


Анализаторът в Европейския съвет за външна политика Антъни Дворкин,казва че "голям брой мерки не водят до качествена промяна на ситуацията". Това се потвърждава от факта, че организаторът на терористичните нападения от 13 ноември в Париж Абу Омар ал-Белджики се присмива над европейските служби в интервю, публикувано в органа на ДАЕШ – изданието "Дабик", заявявайки, че не е бил разкрит от тях, макар че на два пъти е изминал маршрута Брюксел-Сирия. Въпросният Ал-Белждики ръководи т.нар. "Чуждестранен легион" в Ислямска държава. Според същия експерт, ако са достатъчно хитри, терористите лесно могат да намерят пролуки в действията на властите.


"Националните служби срещат трудности в обмена на разузнавателна информация помежду си, а какво остава за подобен обмен с Брюксел или с други страни - членки на ЕС". В случая с парижките атентати стана ясно, че Франция е била информирана от мароканските тайни служби, които са били наясно с убежищата на тези терористи на територията на Франция и Белгия. В книгата си "Френските джихадисти" предишният кореспондент на "Франс 24" в Тунис Давид Томсън е изобразил в подробности начина на мислене на френските джихадисти, прегърнали каузата на войната в Сирия. Според него "рекрутирането на повечето от тях се е извършило чрез социалните мрежи, а не в джамиите и в ислямските медресета".


Новоприелите исляма


В повечето случаи тези новоприели ислямската религия произхождат от мюсюлмански семейства, но са юноши, които са възприели от интернет внушението, че дълг на всеки мюсюлманин е да участва в джихада. Може да се каже съвсем определено, че социалните мрежи промениха имиджа на джихада, който преди се възприемаше единствено като абстрактна идея. Погрешна обаче бе ширещата се теза, че младите се присъединяват към ДАЕШ единствено по материални подбуди или поради липсата на работа. Всъщност голяма част от тях принадлежат към средната класа и имат добро образование в католическите училища.


Причините за младежката радикализация се коренят по-скоро в проявите на расова дискриминация и в ниското им самочувствие на французи второ качество. Жителите на парижките предградия че считат за аутсайдери поради своята религия, респективно арабско-ислямски имена. Те не се третират наравно с другите французи при постъпване на работа и чувстват своята изолираност, което в крайна сметка се трансформира в омраза и стремеж към мъст.


От множеството разкази на джихадисти, описани от Томсън, става ясно, че повечето от онези, които са отишли в Тунис през периода 2011-2013 г., не са го сторили от желание да попаднат в света на джихада, а поради убеждението си, че тази страна се е превърнала в междинна спирка, убежище и място за обучение на бъдещите бойци, преди да се отправят на джихад в Сирия. Тези нови рекрути били индоктринирани в джамиите, управлявани от ислямистката "Ансар ал-шария". Имамите в тях ги приучавали в такфиристката доктрина, изискваща изтребване на друговерците, които не приемат правата вяра. Френските служби обаче не са засекли тези бъдещи джихадисти.


Книгата на Томсън съдържа интервюта с 18 младежи и девойки от Франция на възраст между 15 и 35 години. Някои от тях осъществили джихадистката си мечта в Сирия, други били в очакване на мисия в тази разкъсвана от гражданската война страна. Всички те разказват как са направили прехода към новото си битие и са възприели каузата на въоръжената борба. Подобна еволюция е особено тревожна за френските власти, които считат ислямистката радикализация за бомба със закъснител.


Проучване на френското вътрешно министерство сред френски граждани, върнали се от "джихада" в Сирия, показва, че при пристигането си в тази страна те са били настанени първоначално в палатки, където са преминали двумесечен курс по бойни и други дисциплини, необходими за партизанска война. Впоследствие те били насочвани към отряди, съставени от европейски джихадисти, където формирали "френски групи". Някои френски джихадисти получавали важни военни постове и участвали на равна нога в извършването на престъпленията срещу неприятелите на ДАЕШ – от обезглавяванията до изтезанията.


След атентатите в Париж в "Ютюб" се появи видео на френския джихадист Фабиан Клан, в което твърди, че те са дело на ДАЕШ. Въпросният джихадист бил на 35 години и е дошъл от град Тулуза, където се е запознал с Мохамед Мерах – убиеца на 7 души, включващи и три еврейски деца, през 2012 г. Клан с брат си Жан-Мишел приел исляма в родния си Тулуза, а впоследствие се радикализирал и присъединил към ислямистка групировка, оглавявана от французин със сирийски произход – Оливие Куриел. Двамата братя считали последния за духовен наставник. Счита се, че Фабиан Клан под името Омар е един от организаторите на мрежа за рекрутиране на бойци срещу американските войски в Ирак. Бил е осъден на 5 години затвор, но бил освободен през 2009 г. и по-късно избягва в Сирия заедно със свои съмишленици от Тулуза.


Две стратегии за вербуване


Най-важният въпрос, който занимава французите понастоящем, е какво накара 1400 граждани на тази страна да отидат да се сражават в редиците на "Ислямска държава" и "Джебха ал-нусра". При това става дума за имигранти от второ и трето поколение френски граждани, родени и получили образование в тази европейска държава. Според редица анализатори това се дължи на неуспеха на френската образователна система да ги интегрира в обществото.


Става дума за юноши, които се формират в условия на изолация и безизходица. Голяма част от тях, след като попадат в затвора, възприемат религията като форма на утвърждаване на идентичността си. Според доклад на френските тайни служби съществуват две стратегии и два наратива за вербуване на френски младежи. Първата е стратегията на "Ислямска държава", която разчита на вербуването на младежи, които са в безпътица и нямат социална опора. Безработни и алкохолизирани, те губят самоуважение и изпадат в отчаяние. Често вербуваните за участие в "Ислямска държава" са младежи, които са кандидатствали безуспешно във френската армия и в полицията. Втората стратегия е тази на "Джебха ал-нусра" и е насочена към онези френски граждани, които могат да бъдат повлияни от вербовчици, използващи техните интернет форуми и привеждащи логически доводи.


Затворите – училища за фанатици и терористи


Този въпрос е един от най-дебатираните както сред експертите, така и сред политиците. Днес 60% от затворниците във Франция са мюсюлмани. По такъв начин затворите са се превърнали в школа за екстремизъм и насилие. Сред завършилите тази школа са френският гражданин Махди Намуш, който извърши нападение в еврейския музей в Брюксел, Мохамед Марах, който е авторът на нападенията в Тулуза и Монтобан, както и мрежата на Куаши, основана в затвора "Фльори Мерожис".


Опасностите тук произтичат от съжителството на новопостъпилите осъдени с ислямисти-фундаменталисти. Депутатът от десницата Гийом Лариве публикува доклад, озаглавен "Към план за действие за борба с ислямския екстремизъм в затворите". В него той призовава към създаване на специализирани звена за ограничаване използването на мобилни телефони от затворниците, както и за извършване на обиски на същите. Затворът в югозападния град Ним е сочен като средище на фанатизма.


Според надзирател от затвора, цитиран във френските медии, на всеки от етажите на затвора има по 80 затворници при норматив 40 места. Пак той твърди, че в карцера са задържани трима на площ не по-голяма от 9 квадратни метра. Така затворът предоставя най-подходящи условия за работата на ислямистите с младите затворници от крайните квартали, крайно озлобени на обществото, от което се чувстват отритнати. Същевременно въпросните ислямистки проповедници прикриват дейността си, но веднъж оказали се зад стените на килиите, променят поведението си и забраняват на другите затворници да слушат музика и да гледат телевизия.


Френските затвори изпитват недостиг на религиозни консултанти. Така например в парижкия "Фльор Мерожис", който е най-големият в Европа, работи само един подобен инструктор, докато по норматив трябва да има шестима най-малко. Поради това е сравнително лесно младежите да бъдат манипулирани от страна на екстремистите. Париж със закъснение осъзна нуждата от подобни консултанти и започна да променя отношението си към затворите. Това отбеляза и премиерът Манюел Валс непосредствено след разстрела на журналистите от "Шарли ебдо", като обеща удвояването на сегашния им брой, за да станат 350 консултанти. Освен това предвижда се създаването на комисия за борба с екстремизма в затворите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8215 Гневно

  ''Сегашните заплахи за Европа изискват '' не политкоректни анализи , а прост здрав разум и естествен инстинкт !!!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Направо безнадежност навява тази статия.

 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Докато умните се наумуват...
  Всякакви сметки и ограничения относно реакцията на цивилизования свят ще доведат до нулева ефективност. На подобна агресия се отговаря БЕЗОГЛЕДНО, с предварителната настройка, че и от техните ще пострадат невинни. Е, въпрос на избор, дали ще се погребват невинни парижани, или невинни араби. Само че Европа още е малодушна да предпочете себе си, и се почесва "мъдро"...

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Зад тях стоят много пари, а ние се опитваме да се борим с тях като църковни мишки. На принципа да подложим и другата буза. Сигурно доста хора по върховете правят яки пари покрай това, не може да са толкова тъпи все пак.

 5. 5 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 468 Гневно

  За да се обезсилят пипалата на октопода, тябва да се унищожи главата! И то на място, където е- ислямската им държава. А после да се брои кой невинен е пострадал. Това не е призив за насилие, а единствената адекватна и разумна реакция в създалата се ситуация!

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гледах снощи документален филм - Париж, Сен Дени,
  улица като Графа примерно и един безистен, пред който не даваха да се снима. Идват разни забулени, оставят си обувките направо на улицата и влизат. Вътре джамия ли е (абе не е джамия, ясно е), храм ли е, няма как да разбереш - не те пускат.
  И какво се говори вътре също няма как да знаеш, а едва ли е много миролюбиво.
  Хващат по-необразовани хора и такива без работа и им говорят - твои братя мюсюлмани загиват в Афганистан, в Ирак, в Сирия - ще ти помогнем, ще ти купим билет, ще ти осигурим и някакви средства - иди се бий за братята си. И така. Балъците решават, че ще влязат после в рая и тръгват. Така е и на други места - и в Белгия и Франция. Европа е ислямизирана на много места и там законите и правилата (в тези гета) не важат.
  Така че тази манджа не ни я предлагайте на нас - како Меркел и ти, чичо Оланд.
  Ние това сме го яли 500 години близо...

 7. 7 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#3] от "fragment_ot...":

  Докато си писал /а/ ти съм писала и аз. Явно мислим еднакво.

 8. 8 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  " юноши, които са възприели от интернет внушението, че дълг на всеки мюсюлманин е да участва в джихада"
  ------------------
  Ха така,! Интернет е виновен, безспорно. Щото това не могат да си го прочетат в корана или в краен случай да им бъде припомнено в джамията, нали?

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Френски джихадисти - това звучи зловещо!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ще се търпи, ще се търпи.
  После чашата ще прелее.
  Както винаги.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Тъпата и предателска политика на Западните лидери довежда до там, европейците да се страхуват в собствените си градове! Дано им дойде акъла!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#2:"rosiraycheva50._"]Направо безнадежност навява тази статия.[/quote]Разбирането на същността на проблема е първата стъпка на надеждата за решаването му.
  Статията е много добра. Изводите и стратегиите за прерязване корените на ислямизацията и джихадизма вече са очевидни - трябва само да превъзмогнем нежеланието си да направим необходимото. Въпрос на оцеляване на ЕС.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  Ми трябва да се проучи и приложи израелската стратегия "Пустинни риби всякакви хващаме". Тия имат добро ноу хау.

  chavo64
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално


  [quote#2:"rosiraycheva50._"]Направо безнадежност навява тази статия.[/quote]
  Може и това да е целта и!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Проблемът е че няма достатъчно разбиране че ИД е проекта, а създаването на клетки по цял свят върви много по отдавна. Кой е проектанта. За да се постигне толкова голям успех е нужна силна организация и много пари. Коя е мрежата която строи този проект. Отговорът е Мюсюлманското братсво, което има много стройна и яка система на организация. Не напразно лидерите на всички ислямистки организации са мюсюлмански братя. На ДАЕШ, на Ал Каида и всичките останали техни паравоенни подразделения. Мюсюлманите са обявили джихад на неверниците. А мюсюлманското братство е оглавило този джихад. Тази организация е създадена за да възстанови ислямския халифат и да унищожи западната цивилизация. Ислямска държава е доказателството. Кой стои зад мюсюлманското братство? Всички знаят, селафитите от Голфа. Защо успяха да я осъществят сега? Защото получиха политическата подкрепа от Хюсеин Обама. Под прикритието на уж някаква измислена арабска пролет успяха да започнат джихада.

 17. 17 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Любопитна концепция за действителността.

  1. Бог създава хората
  2. Бог кара създадените от него хора да се убиват един друг
  3. Хората се убиват един друг викайки "Бог е велик!"

  Няма нищо велико в бог, който кара създадените от него хора да се убиват един друг.

  TAKE THE RED PILL!
 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Разстроено

  [quote#11:"Никола Георгиев"]Ще се търпи, ще се търпи.
  После чашата ще прелее.
  Както винаги.[/quote]Както сме тръгнали в Европа с мултикулти и политкоректност - ще си докараме пак някой мустак и машове ... когато чашата прелее !?
  Няма лидер който да обещае"кръв, пот и сълзи" и да наложи ясна стратегия за справяне с тях.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Затова трябва откровено да признаем, че тези общности са се превърнали в изолирани и затворени пространства, в които не се прилагат европейските закони и не важат европейските ценности.Това се отнася за всички терористи,без изключение.

 20. 20 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Европейските страни не могат да мотивират собствените си граждани да се бия за тях вие за арабите сте се притеснили. Просто в момента в общественото милсене е насаден такъв нихилизъм и пренебрежение към всичко, че хората не могат да намерят в какво да вярват. В такъв вакум е лесно имамите да запълнят празнотата с идеите си за един по- справедлив, благочестив и нов свят, под върховенствтото на исляма... дали е вярно или не няма особено значение.

 21. 21 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#16:"baxter"]ИД е проекта, а създаването на клетки по цял свят върви много по отдавна.[/quote]
  Така е, а клетките са ракови и се унищожават по два допълващи се начина- чрез хирургично изрязване и химическа обработка.
  Какво има още да си приказваме?

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Лесно се дават съвети. Лесно се критикува. Службите в Щатите и Европа са на нокти. Партизанският принцип и "самотните бойци" са най-трудни за овладяване. Мисля, че на всички е ясно - ако имаш истинска държава насреща си, можеш да прилагаш стратегия и тактика, на "рибата в пустинята" е неуловима.
  Това за френски и английски джихад-бойци. Друго ми е интересно - защо в ИД се говори на руски? Знам - Чечения. Ами онзи шеф на световния шах, що ще там? Да, купува петрол за Асад! Служби в Русия нямат ли ? Да поразчистят малко. Руската връзка е доста любопитна.

 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "lol":

  Това няма как да се случи в Европа. И няма да се случи.

 24. 24 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#17] от "Beyond":

  Не е така.
  Бог създава хората различни- добри и лоши, за да се научат да правят разлика между добро и зло. От хората зависи дали ще успеят да разберат тази разлика и дали доброто ще надделее.

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Не знам каква им е стратегията, но е ясно кой ги управлява. Кремъл.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Липсата на мироглед в западните цивилизации е болезнено. Църквата изпразни Христовото учение от знание и го превърна в иудейска пародия и закостеняла традиция. Материализмът апроиорно не говори за смисъла на живота. Всичко това води директно към елементаризмите на исляма, будизма, сектите.

 27. 27 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  [quote#25:"EU defender"]Не знам каква им е стратегията, но е ясно кой ги управлява. Кремъл.[/quote]


  http://saint-juste.narod.ru/terrorism/ronald_reagan_mujahideen.jpg

  TAKE THE RED PILL!
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#27] от "Beyond":

  И знам кой ги финансира. И кой е посредник в това. http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656734_sasht_sankciioniraha_kirsan_iljumjinov_i_banka/?p=0&&ref=id&_ga=1.148245239.1168911978.1444642127

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#20:"lol"]Европейските страни не могат да мотивират собствените си граждани да се бия за тях[/quote]
  Така е защото европейските държави управляват с лицемерие и прилагат двойни стандарти по отношение на ценностите, правата и задълженията. Те допуснаха враждебни на нашите ценности да се проповядват в Европа , те наложиха закони и задължения за коренните европейци и с нищо незаслужени права и свободи за пришълците. Промяната трябва да започне с измитането на продажните политици!

 30. 30 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Любопитно

  статистиката показва, че повечето атентати са извършени от хора, които не ядат свинско месо. Следователно, неяденето на свинско прави хората агресивни и държавите трябва да задължат всички да хапват свински пържолки, че даже и да дават месото безплатно Който откаже да яде свинско направо да го пращат в затвора до живот и там да го тъпчат със свинско насила. И готово - проблема е решен!

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  [quote#5:"nonsens2"]За да се обезсилят пипалата на октопода, тябва да се унищожи главата! И то на място, където е- ислямската им държава.[/quote]

  Абсолютно вярно и точно! Отдавна и аз призовавам за същото в този форум! Злото ИД трябва да бъде унищожено и смазано час по рано. Колкото повече тази организация на злото съществува толкова повече невинни хора ще загиват включително и тук в Европа, както вече се случва! Няма време за чакане, трябва да се организира сухопътна операция, да се отиде на място и онези изроди да бъдат издухани.... това е бързия начин ИД да бъде смазано.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 449 Весело

  "Гущерът има четири лапи"

  Мдаа, гущерът има четири лапи, с които се чеше по муцуната, когато го засърби...Иначе статията е съдържателна, ама лека редакторска намеса не би навредила.

 33. 33 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 449 Неутрално

  ИДИЛ, Ал Кайда, Боко Харам и подобни организации са само метастазите на болестта. Да, те трябва да се ликвидират, за да оцелее организма, но най - важно е да се атакува огнището на заразата. Иначе тя ще се възпроизвежда до безкрай.

 34. 34 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Неутрално

  С две думи прав е израелският полковник, който казва, че срещу радикалния ислям в Европа нищо не се прави.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Тези нови рекрути били индоктринирани в джамиите, управлявани от ислямистката "Ансар ал-шария". Имамите в тях ги приучавали в такфиристката доктрина, изискваща изтребване на друговерците, които не приемат правата вяра. Френските служби обаче не са засекли тези бъдещи джихадисти.

  Да хванат и затворят имамите в единични килии,за да не радикализират други затворници.Да изолират и затворниците,които проповядват ислямизъм или са се радикалиюирали

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#2:"rosiraycheva50._"]Направо безнадежност навява тази статия. [/quote]
  Когато си се заел с невъзможна задача естествено в крайна сметка почваш да разбираш, че успехът е невъзможен.

  Но още не са узрели достатъчно дебелите западни глави, още вярват в теориите си за интегрирането. Само малко повече възпитатели да имат в затворите, малко повече работни места и хоп, нещата ще се оправят.

  Не си задават простият въпрос, ЗАЩО от другите етноси няма такива терористи, защо ВСИЧКИТЕ терористи са мюсюлмани? И другите етноси, разни китайци, индийци, латиноамериканци и т.н. не са с някакви особени предимства, и тях ги гледат малко с пренебрежение но въобще не са се хвърлили да си правят "Латиноамерикански халифат" например.

  Условията еднакви а само при арабите се появяват екстремисти. Значи причината не е там където я търсят, в недостатъчните усилия за интегрирането, защото те са еднакви за всички. Просто характера, манталитета и религията на това племе са такива, завоевателни и безмилостно жестоки, цялата им история го показва.

  Няма нужда дори от историята, просто вижте как се отнасят към собствените си жени, безмилостно сякаш не са човешки същества. Собствените си жени не приемат за хора как очаквате да го правят към тези които са чужденци?

  Европа може да я спаси една единствена политика към тези, и тя е депортиране. Да се връщат там откъдето са дошли и да се трепят помежду си щом като толкова не могат да станат цивилизовани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Нищо бенадеждно няма, просто европейските държави трябва да изоставят мантрите за няколко години и да погледнат трезво на проблема предизвикан на шега от САЩ с инициативите като Афганистан 2001, Ирак 2003, Иран 2005, Грузия 2008, Арабска пролет 2011, Украйнска зима 2013 ....
  Трябва да ги разплитат една по една .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#31:"Иво"]Няма време за чакане, трябва да се организира сухопътна операция, да се отиде на място и онези изроди да бъдат издухани....[/quote]

  Всеки момент се очаква le grand président да отдаде a ordre за отпочването на сухопътна opération срещу ид.

  Забавянето е в следствие на колебанието му каква точно вратовръзка да си сложи за пред камерите.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK