Спиралата на конфликта

Удари срещу Ислямска държава

© Reuters

Удари срещу Ислямска държава 
 Анализът е от портала "Култура"


Инцидентът в политиката е като камъчето, което преобръща колата. Не една война е започвала след съвсем банални погранични инциденти, а сетне историята е свървала в друга посока. Събитието неизменно ни казва нещо непознато, твърди Хана Аренд.


И все пак свалянето на руския военен самолет СУ-24 от турските ВВС, освен че разбуни духовете, разбърка не едни сметки и планове, превръщайки се в лакмус за редица скрити интереси в сирийската криза. И независимо че някои сигнали от Анкара и Москва сочат, че има желание да се поуталожат страстите, напрежението остава. А първите изводи от случилото се са, горе-долу, следните:
1. Турция не е Украйна. Путин и Ердоган може и да обичат силовите методи, но членството на Турция в НАТО издига сирийската криза от регионално кръвопролитие с терористичен отзвук до конфликт от ранга на Карибската криза. Оттук насетне неминуемо идва време за дипломация.


2. Този военен инцидент ясно показа, че възможната коалиция (анти-Ислямска държава) на НАТО с Русия е по-скоро мъртвородена и се свежда само до възможна "координация". Някои западни медии от самото начало нарекоха този проект "коалиция Вавилонска кула", а източноевропейски медии се подсетиха за договорките в Ялта и онова, което последва след тях.


3. Що се отнася до самата Европа, страните от ЕС би трябвало да са наясно, че каквито и антитерористични коалиции да се сформират, със сигурност ще им се наложи да водят война на два фронта: вътре в центъра си – по кафенета, концертни зали или проблемни квартали, а не само на територията на Сирия или Ирак.


А различията си остават. "Ислямска държава" може и да е общ враг на европейските демокрации, САЩ, Турция, Русия, Иран, петролните монархии от Персийския залив и т.н., но всяка страна поотделно си има свои приоритети, които често изтласкват заплахата от джихадистите от ИД на заден план.


И тези различия стават все по-ясни, щом се запитаме не толкова какво иска всеки геополитически играч в района на Близкия изток, а по-скоро какво най-вече не иска. Така по-ясно се открояват отделните мотивации.


1. Да започнем с Русия. Москва на всяка цена държи да запази статуквото в Сирия, свързано с Башар Асад или с негов лоялен наследник, което би гарантирало руските военни и стратегически интереси. Ето защо тя "удря" най-вече опозицията анти-Асад, и то в близост до турската граница (туркмените). ИД е идеологически враг, но готовността на Путин да участва в тази битка е разменна монета срещу вдигане на санкциите, признаването на анексията на Крим и т.н. Неща, които САЩ и Европа с мъка ще преглътнат.


2. Турция пък не може да преглътне други две неща. Първо, създаването на една или две кюрдски държави, което би имало дестабилизиращ ефект за нейното териториално единство. И, второ, оставането на власт на Башар Асад, което в съчетание с оформилата се руско-шиитска ос застрашава Турция.


3. Иран, архитект на шиитската коалиция, съвместила Путин с "Хизбула", също е отявлен враг на ИД. Но това, което Техеран в никакъв случай не иска, е политическото завръщане на сунитите в голямата политика в Багдад (както по времето на Садам Хюсеин), защото то би пресякло извоюваната ос на влияние до Ливан и Палестина. В този смисъл "Ислямска държава" е удобно плашило и Иран работи за нейното "сдържане", но не и заличаване от картата.


4. Кюрдите на всяка цена искат държавност. Но те, въпреки разделението си, са разчели силите си и предпочитат да спрат след Синджар, вместо да атакуват ИД в Мосул. Кюрдите се боят не само от Турция, но и от една власт в Багдад (под влиянието на Иран и Русия), която, ако ги няма джихадистите от ИД, би могла да оспори отвоюваните от тях територии.


5. Позицията на Саудитска Арабия и другите петролни монархии от Залива е също двусмислена. Техен враг е преди всичко Иран, а радикализмът на ИД е все пак идейно близко сунитско отклонение.


6. Израел също е сдържан в реакциите си. Сближаването на Русия с "Хизбула" и Иран не може да не тревожи еврейската държава, но докато всички страни наоколо са в конфликт, палестинската кауза не е ничий приоритет.


7. САЩ са пред избори, а изолационизмът на Барак Обама и неговата колебливост са добре известни.


8. Ситуацията на Европа е още по-сложна. Франция обяви еднолична война на "Ислямска държава", след като бе ударена в сърцето на Париж. Тя е в пълното си морално основание за това след атентатите и следва да разчита на евро-атлантическата солидарност. Но за да може да нанесе ответен удар, президентът Оланд се нуждае от по-широка коалиция, включваща различни партньорства. Ала нито срещата с Барак Обама в Белия дом, нито неформалната среща с Ангела Меркел в Елисейския дворец, дават основание да се мисли, че има съгласие за мълниеносна сухопътна атака срещу джихадистите. Барак Обама говори за засилването на въздушните удари и разбиване на финансовите потоци на ИД, а Ангела Меркел – за разпределянето на бежанския поток и връщането на голяма част от мигрантите по родните им места. Що се отнася до отношенията Франция-Русия (още преди инцидента със СУ-24), то по думите на съветник от Елисейския дворец става дума за "тактическо сътрудничество", а не за "стратегическо партньорство" (проблемът с Украйна си остава).


И още нещо важно. Известният френски ислямолог Оливие Роа тези дни написа, че Франция е наистина във война, но въпросът е: с кого? Дали основният проблем е "халифатът" в сирийската пустиня, който рано или късно ще се разсее като кървав кошмар, или са радикализираните мюсюлмани в предградията на Париж и Брюксел и тъкмо натам не трябва да бъдат пренасочени приоритетите в борбата. Защото преди "Ислямска държава" имаше (и продължава да я има) "Ал Кайда", преди Ал Кайда" – Алжирската ислямска армия (GIA), а след това ще дойде нещо друго. Имената се сменят, проблемите си остават. И те предполагат намирането на по-дългосрочни и най-вече социални решения в Европа, които не отменят краткосрочната военна операция срещу "Ислямска държава".


9. И накрая къде е България в бурята, която също трябва да се готви за бъдещи заплахи?


Преструктурирането на разходите ни за отбрана и сигурност са само част от най-належащите мерки, доколкото битката на всяка по-малка страна е преди всичко на полето на дипломацията.


Стратегическият интерес на България в тази криза се свежда основно до две неща:


Първо, да се гарантира защитата на външните граници на ЕС, което е жизненоважно за страната ни предвид ограничения ни ресурс.


И, второ, да няма дестабилизация на юг от нас, което предполага европейско стратегическо партньорство с Турция. В момента не съществува друга гаранция срещу бежанските потоци, с които не само България, а и цяла Европа не е в състояние да се справи. Редно е да го осъзнаем, ако ни е останал поне малко здрав политически разум.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Каша от интереси.Дано има за всички гладни,да се нахранят и да започне борбата срещу тероризма по цялата земя едновременно.

 3. 3 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 525 Неутрално

  НАТО ясно показа, че няма да подкрепи ескалация на напрежението, без значение какво му се иска на Ердоган. Много интереси са преплетени на една място. Европа до скоро смяташе, че Сирия не е неин проблем, но бежанската вълна тази година и терористичните актове обърнаха лодката.

 4. 4 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Този военен инцидент ясно показа, че възможната коалиция (анти-Ислямска държава) на НАТО с Русия е по-скоро мъртвородена"

  То това беше и целта на Ердоган - да няма такава коалиция. На чие страна играе псведохалифът Ердоган? Като си казал А кажи и Б. Макар че по-надолу ума едно пасажче - "Позицията на Саудитска Арабия и другите петролни монархии от Залива е СЪЩО двусмислена. "

 5. 5 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "създаването на една или две кюрдски държави, което би имало дестабилизиращ ефект за нейното териториално единство."

  Чак пък две ... И коя е втората? Ако е онази в северен Ирак, тя отдавна е факт. Що да няма тогава още една?

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  "ИД е идеологически враг, но готовността на Путин да участва в тази битка е разменна монета срещу вдигане на санкциите, признаването на анексията на Крим и т.н. Неща, които САЩ и Европа с мъка ще преглътнат."

  И как авторът на тази статия стигна до този извод?! Може би Путин й го споделил? А, войната между Русия и ИД вече започна и едва ли ще свърши скоро....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Преструктурирането на разходите ни за отбрана и сигурност са само част от най-належащите мерки, доколкото битката на всяка по-малка страна е преди всичко на полето на дипломацията."

  Пак никаква конкретика! Какво значи "преструктурирането на разходите ни за отбрана"? Да даваме милиони за втора ръка натовско желязо или повече средства за разузнаване и превенция на терористчни удари?

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "1. Да започнем с Русия. Москва на всяка цена държи да запази статуквото в Сирия" - моля? Нали и руснаците и Асад се съгласиха, че ще има президентски избори в Сирия? Или думата на сирийския народ не е "демокрация"? Може би трябва "демократично" да им назначат друг президент или да им спретнат военен преврат като в Египет? Що за анализ е това?

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  "Но това, което Техеран в никакъв случай не иска, е политическото завръщане на сунитите в голямата политика в Багдад (както по времето на Садам Хюсеин), защото то би пресякло извоюваната ос на влияние до Ливан и Палестина."

  Иракските сунити са малцинство в страната. Те няма как да се върнат на власт освен, ако не направят преврат срещу демократично избраното правителство на страната и не сложат свои диктатор начело, както е беше по времето на Саддам. Но, това шиитското малцинство НИКОГА повече няма да допусне. Сунитите в Ирак трябва да се примирят, че вече няма да оглавяват най-важните политически постове в Ирак. Те си имат своите партии, ще си гласуват за тях, но те няма как да спечелят едни честни и демократични избори, защото избирателите им са около 30%. Това което трябва да се стремят е да бъдат верни на иракската държава и правителство и да се молят да им се дадат няколко министри от правителство. Сегашния премиер ал-Абади им даде вече няколко министерски кресла, председателя на парламента е техен човек, това е достатъчно, сега трябва да доказват, че са верни на своята родина и да се бият срещу агресорите, които искат да унищожат Ирак в лицето на ИД. Някои иракски сунити разбират това и го правят, други подкрепят ИД и рано или късно ще си получат наказанието за предателството си спрямо своята държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  [quote#9:"Иво"]това шиитското малцинство НИКОГА[/quote]

  малцинство разбира се *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Весело

  мнозинство *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Забравя се, че Идил е създаден от иракчаните-сунити потискани от про-шиитски Багдат, които искат да си имат свое управление. В този смисъл пръкването на Идил е провал на модела на управление наложенен от САЩ след инвазията им. Всички зверства и кланета там обаче не се правят от иракчани, а от международни терористи-джихадисти и най-вече джихадисти родени в Западна Европа. Така че няма как Идил да не е проблем на Западна Европа.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  "Кюрдите на всяка цена искат държавност. Но те, въпреки разделението си, са разчели силите си и предпочитат да спрат след Синджар, вместо да атакуват ИД в Мосул."

  Лично аз не вярвам, че кюрдите имат достатъчно хора и оръжие да освободят Мосул от ИДилска окупация. Този град явно ще бъде освободен от обща офанзива на иракската армия и шиитски милиции и кюрди, но това ще стане на по късен етап явно... след като се освободи първо Рамади и Фалуджа в Анбар.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Това са всеизвестни неща. Да, всеки тегли чергата към себе си. Затоваи изродите се чувстват толкова сигурни. Това изказване за "двусмисленото" отношение на петролните монрхии си е просто политически коректно. Какъв е този страх да се назоват нещата такива кактито са? Че са развъдник и покровител на тероризъм? Колкото до това кое било по-важно и кое по-маловажно, дословно
  -------
  Дали основният проблем е "халифатът" в сирийската пустиня, който рано или късно ще се разсее като кървав кошмар, или са радикализираните мюсюлмани в предградията на Париж и Брюксел
  -------
  това е просто глупост. И двете са важни. Нищо няма да се разсее от само себе си. Някой трябва да си даде зор да го разсее.

 15. 15 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Конвой на турската армия минава през блокпост на Ислямска Държава.

  https://www.youtube.com/watch?v=rsak_ApRgT8

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  "Ала нито срещата с Барак Обама в Белия дом, нито неформалната среща с Ангела Меркел в Елисейския дворец, дават основание да се мисли, че има съгласие за мълниеносна сухопътна атака срещу джихадистите."

  Нещо повече след срещата си с Обама във Вашингтон Оланд директно си каза, че Франция няма да предприема никаква сухопътна операция срещу ИД. Което значи, че ИД ще продължи да си съществува още известно време.... най-вероятно с години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  До коментар [#12] от "Леля Пепа":

  Лельо Пепа, какъв според теб трябва да бъде политическия и управленски модел в Ирак!? Би ли споделила твоето виждане по този въпрос?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Религиите за пореден път ограбиха света. Стартираха конфликт, обоснован с верски различия, принудиха опонентите си да харчат за оръжие, военни операции и антитерористична дейност. Внушиха страх и разклатиха принципите на цивилизоваността. Социалните плащания бяха намалени, безработицата нарасна, а народът, ах народът, стана още по-вярващ.

 19. 19 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  Умерено потисничеки. Нещо от типа Египет или Сирия преди гражданската. Както и Турция преди Ердоган. Да си има избори, но като почнат политиците да се оливат в свободият, военните, които са най-образовани там, да държат здраво щото иначе държавите им се разпадат по шевовета.

 20. 20 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=NKb9GVU8bHE
  http://time.com/3719129/assad-isis-asset/
  http://www.vox.com/2015/11/24/9792830/russia-plane-turkmen

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 21. 21 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Леля Пепа":

  Викаш Асад идеално? Само дето Асад не се бие срещу ISIS, ама грам...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 22. 22 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#18] от "М.Георгиева":

  сунити vs. шиити е само предтекст... става въпрос за едни петродолари

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Не мисля, че събарянето на руския самолет беше полезен ход за Турция. Ще последват икономически загуби и много съмнителни политически дивиденти. На Запад зачестяват обвиненията на връзки между Турция и ИД, като е засегнато и семейството на Ердоган

 24. 24 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#21] от "Златин Златев":

  [quote#21:"Златин Златев"]Викаш Асад идеално? Само дето Асад не се бие срещу ISIS, ама грам... [/quote]

  А защо Асад трябва да се бие с Идил? Те не го закачат, не искат да го свалят от власт, пък им върви и търговийката. С Идил да си се бият Европа и Сащ, нали някакви коалиции правят там.

 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#18] от "М.Георгиева":

  Смени лекарствата, настоящите не помагат

 26. 26 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Ти вярваш ли си че Русия бомбандира ИДИЛ? Я пак виж къде е ISIS/ИДИЛ на картата и къде са летели тези бомбандировачи... прегледай и линковете в [#20]

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 27. 27 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#24:"Леля Пепа"]А защо Асад трябва да се бие с Идил?[/quote]

  Именно, че няма интерес да се бие. А това че ISIS оргнанизират терористични атаки е дребен проблем, той нас като европейци не ни засяга. И нали Путин подкрепя Асад бе? Т.е. сега Русия последно съюзник ли е с Асад, който е в приятелски взаимоотношения с ISIS или не е? И какво точно бомбандират там?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  [quote#19:"Леля Пепа"]Умерено потисничеки. Нещо от типа Египет или Сирия преди гражданската. Както и Турция преди Ердоган. Да си има избори, но като почнат политиците да се оливат в свободият, военните, които са най-образовани там, да държат здраво щото иначе държавите им се разпадат по шевовета.[/quote]

  Да, де ама на иракчаните (поне мнозинството от населението, което значи шиити и кюрди) им омръзна "леко подтиснически" някой да ги коли и беси със стотици хиляди, както правеше сатрапа Саддам. Сега в Ирак си има свободни избори, има си различни партии, хората свободно избират за кого да гласуват и така нататък. Има си и разделение на властите, страната си е със светска конституция и закони. Но, на някои иракските сунити явно това не им харесва и им се ще начело на страната да има пак някои техен човек, който да има дава привилегийки и те да си живеят живота на гърба на мнозинството... е няма да стане тая.

  Между другото военните не се славят като много образовани.... даже е точно обратното, затова във всички нормални и демократични държави военните се подчинени на политиците, които пък от своя страна се избират от народа на избори. Аз по добър модел от тоя не познавам.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#13:"Иво"]

  "Кюрдите на всяка цена искат държавност. Но те, въпреки разделението си, са разчели силите си и предпочитат да спрат след Синджар, вместо да атакуват ИД в Мосул."

  Лично аз не вярвам, че кюрдите имат достатъчно хора и оръжие да освободят Мосул от ИДилска окупация. Този град явно ще бъде освободен от обща офанзива на иракската армия и шиитски милиции и кюрди, но това ще стане на по късен етап явно.[/quote]

  Мосул е сунитски град, кюрдите и шиитските милиции няма как да тръгнат да го "освобождават" щото ще им отпор и от местното население. Тони Николов не е наясно с това, ама нали трябва да се изкаже по актуалната тема ...

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  [quote#26:"Златин Златев"]Ти вярваш ли си че Русия бомбандира ИДИЛ? Я пак виж къде е ISIS/ИДИЛ на картата и къде са летели тези бомбандировачи... прегледай и линковете в [#20][/quote]

  Разбира се, че вярвам това е факт, който дори западните медии и политици НЕ отричат, ето ти повече информация:

  "Разбира се, че Русия бомбардира и позиции и бойци на изродите от ИД, ето ти потвърждение на това от ЗАПАДНИ МЕДИИ вземи прочети, виж и спри най-накрая да лъжеш като разпран:

  http://www.bbc.com/news/world-europe-34882503

  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/video-shows-russian-air-strike-explode-isis-oil-refinery-a6740256.html

  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34899278

  http://ichef-1.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/8687/production/_86793443_syria_us_russian_airstrikes_624_201115.png

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "daam":

  Турция не се бие с ИД, ама и Русия не се бие с ИД. Това не означава че са с връзки... Там мазалото е малко по-големичко. [#20] че да не се повтарям като линкове

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  [quote#21:"Златин Златев"]Само дето Асад не се бие срещу ISIS, ама грам...[/quote]

  Как може да вярваш в подобна глупост и опашата лъжа!? Има десетки битки между сирийските армия и ИД през последните две три години! Защо не потърсиш нещо по този въпрос в нета, ако не можеш да намериш нищо аз с удоволствие ще ти помогна и ще ти покажа достатъчно информация по темата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Весело

  [quote#31:"Златин Златев"]ама и Русия не се бие с ИД. [/quote]

  Виж коментар [#30] и пак кажи, че Русия не воюва срещу ИД.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Точно линковете ти показват че фокуса на руските атаки съвсем не е контролирани от ISIS територии

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 35. 35 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  [quote#28:"Иво"] Сега в Ирак си има свободни избори, има си различни партии, хората свободно избират за кого да гласуват и така нататък[/quote]

  От София ти е лесно да се раздаваш оценки колко хубаво е сега в Ирак. Там терорът е ежедневие, затова младите хора "гласуват" с краката си, ако не всеки втори, то трети и четвърти беженец е от Ирак.

 36. 36 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#27:"Златин Златев"]И нали Путин подкрепя Асад бе? Т.е. сега Русия последно съюзник ли е с Асад, който е в приятелски взаимоотношения с ISIS или не е? И какво точно бомбандират там? [/quote]
  Путин подкрепя Асад. Ясно е казано, руската авиацията подкрепя сирийската авиация и сирийските наземни сили. Там където се бие Асад, там е и Путин. Приятелски отношения е малко силно казано, това е твоя трактовка. Все пак Идил твърдят, че са свалили руския пътнически самолет над Египет. Но пак изъквам, че Идил не е някаква стройна държава, в която да е ясно кой дава нареждането за свалянето на самолет или организирането на лов на парижани по улиците.

 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 834 Весело

  Както и да е, позната до втръсване картинка...
  САЩ заварят кашата и после с години Светът има грижата да я сърба..... тук в БИ, вече 14-та година......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ...И накрая къде е България в бурята, която също трябва да се готви за бъдещи заплахи?...
  Ние сме в окото на тайфуна засега-там е ясно небето и даже не духа вятър!Проблема е ,че наоколо се носят облаци и духа ураганен вятър!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  Мдам ...
  И този пропаганден тюрлюгювеч на хоремагско ниво защо "Дневник" го е кръстил така високопарно "анализ"?

  Забъркано тарикатски покрай безспорната истина, че са намесени коренно различни мотиви и интереси, Тони Николов на практика подпъхва в съзнанието мат'рялско два "извода".

  Първо - че основните проблеми на ЕС не са "там".

  А втората, целта на списуванийцето Николово, е в последния абзатц.
  Това, което либерастията задудна от около месец насам - Турция ударно в ЕС и само това било пътя да са оправим!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "А различията си остават. "Ислямска държава" може и да е общ враг на европейските демокрации, САЩ, Турция, Русия, Иран, петролните монархии от Персийския залив... "
  Тони, гледай си културата по-добре. Анализи на военни и политически кризи не можеш да правиш. Турция, САЩ и СА са толкова врагове на ИД, колкото Русия е враг на ЛНР И ДНР.

 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Разстроено

  [quote#0:"Тони "Културата""]И, второ, оставането на власт на Башар Асад, което в съчетание с оформилата се руско-шиитска ос застрашава Турция.
  "[/quote]
  Бъркаш Тони , не застрашава Турция, а агресивните и намерения спрямо Сирия.

  [quote#40:"Тони "Културата""]И, второ, да няма дестабилизация на юг от нас, което предполага европейско стратегическо партньорство с Турция. В момента не съществува друга гаранция срещу бежанските потоци, с които не само България, а и цяла Европа не е в състояние да се справи. Редно е да го осъзнаем, ако ни е останал поне малко здрав политически разум.[/quote]
  В това твърдение няма и грам разум и на практика означава Европа да изпълнява послушно всички претенции на Турция което де факто я превръща в кукловод на ЕС без да е формален член.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  [quote#0:"Тонито"] Турция не е Украйна.[/quote]
  Това как да го разбираме? Като възхищение от силата и мощта на Турция и дивашките методи на разправа на подопечните и терористи?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 45 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 871 Неутрално

  А това очаква всеки, който стреля по беззащитни руски пилоти. Дори близостта до турската граница няма да го спаси. И адът се качи в планината
  https://youtu.be/ZSlwrlHLlnE
  ТОС Солнцепек обработва по позицията, от която са стреляли по парашутистите.

 45. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3336 Весело

  До коментар [#41] от "tos_buratino":
  Тони, гледай си културата по-добре.
  ----------------------
  Култура, култура, ама ... казано е: "Музикант къща не храни!"

  Та затуй Тони се е цанил на пропагандистката сергия.
  А и саламът си го бива ...

 46. 47 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 460 Неутрално

  В Сирия също имаха една доста прилична автономия. Затова турските кюрди водят толкова години борба, в т.ч. и въоръжена.
  Идеализираният случай би бил отцепването на тия райони от трите съседни държави и формиране на национална кюрдска държава, но такива сътресения са възможни само в резултат от война.

  шуменско пиво
 47. 48 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Анализът е добър. Конфликтът в Сирия и целия район е доста завързан и в момента едва ли някой има точна представа как трябва да бъде разрешен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4227 Весело

  До коментар [#45] от "tos_buratino":

  Как беззащититни? А Искандерите?! А ядренното копче?!

  klimentm
 49. 50 Профил на off...
  off...
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#34] от "Златин Златев":

  Даа... и Париж не е територия на ИД и Брюксел до колкото знам също не е! Защо се досадните полицаи тероризират мирните граждани със своите действия.

  Всеки си говори и никой не мисли. Думите се завъртат така, че да звучат най-удобно.
  Ето пример: Русия може да каже, че САЩ подкрепят съответни групировки, които възпрепиятстват една армия да се бори срещу "общия" враг - ИД.

  Факт е че, че пълна победа над ИД е възможна само със сухопътни действия и докато пехотата на една армия не е подсигурила гъба си е безотговорност да насочиш основните удари на авацията си на друго място.

  И стабилизация в Сирия е възможна само с общи усилия, тогава когато всички участници изоставят всякъкви етносни, геополитически, идеологични. финансови и т.н.т. интереси.

  Дефакто невъзможна!!!


 50. 51 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#50] от "off...":

  По аналогията с полицаите в Брюксел и Париж, сега разбирам от теб, че той бомбандировачът всъщност е охранявал там... С това трябваше да почнеш!

  [quote#50:"off..."]тогава когато всички участници изоставят всякъкви етносни, геополитически, идеологични. финансови и т.н.т. интереси. [/quote]
  Наивността ти е безгранична...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 51. 52 Профил на off...
  off...
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А някой смята ли, че възможно въоръжената до зъби умерена опозиция да бъде по-малко умерена, ако недай си боже някога след демократични избори бъде избран нов президент (или правителство) от друг етност и идеология...?!

 52. 53 Профил на off...
  off...
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#51] от "Златин Златев":

  Пак четеш избирателно и не до края:

  "И стабилизация в Сирия е възможна само с общи усилия, тогава когато всички участници изоставят всякъкви етносни, геополитически, идеологични. финансови и т.н.т. интереси.

  ДЕФАКТО НЕВЪЗМОЖНА!!! "

 53. 54 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#53] от "off...":

  Всичко си чета, това че те цитирам избирателно си е мое право и функция на форума.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 54. 55 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Освен това е факт, че в момента 90% от ударите на Русия са насочени срещу бунтовнически групи, които се бият срещу ИДИЛ и срещу Асад, точно защото се бият срещу Асад.
  ИДИЛ изобщо не е фокус нито на Асад, нито на Русия.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 55. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8350 Неутрално

  "което предполага европейско стратегическо партньорство с Турция"
  Ей това да си го набият русофилите в главите.Каквато и да е Турция,тя спира бежанския поток към България,а това за нас в момента е най-важното.

 56. 57 Профил на off...
  off...
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#55] от "Златин Златев":

  Да съгласен, но изпусна да добавиш нито на САЩ, Турция, Иран, Израел, СА, Катар ...... (за последните Чичо Сам още не ни казал, затова са в списъка)

  Може би единствено и от няколко дни на Франция

 57. 58 Профил на off...
  off...
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#56] от "rosiraycheva50._":

  Спира го докато и изнася и докато ЕС са готови за им платят няколко милиарда (5-10 по последни информации) за финансиране на бежанските лагери. Да не говорим, че спира само тези които не могат да си платят.

 58. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  [quote#28:"Иво"]Сега в Ирак си има свободни избори, има си различни партии, хората свободно избират за кого да гласуват и така нататък. [/quote]

  До коментар [#28] от "Иво":

  Иво, да не си объркал нещо? В Ирак цари такава бъркотия и насилие, че не ти е работа. Всеки си безчинства както му скимне, правителството е марионетно и никой не го взема на сериозно. Каква свобода, какви 5 лева? То няма изобщо истински избори, за да оценим дали са свободни или не. Има псевдо държава, псевдо армия... всичко им е псевдо, а ти си тръгнал да обясняваш каква свобода било. Желанието на външните сили беше да стане така, както си го описал, но се получи нещо съвсем друго - хаос и война.

 59. 60 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  [quote#3:"john_law"]НАТО ясно показа, че няма да подкрепи ескалация на напрежението, без значение какво му се иска на Ердоган. [/quote]
  Още на срещата на Г-20 Путин ясно заяви, че ИДИЛ се подкрепя и от страти, участващи в Г-20. Много скоро стана ясно за КОГО е намеквал. Сега Турция в прав текст беше обвинена в активното подкрепяне на ИДИЛ и взеха да се чуват гласове за изхвърлянето на Турция от НАТО, след като е на страната на терористите...

 60. 61 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#55] от "Златин Златев":ИДИЛ изобщо не е фокус нито на Асад, нито на Русия.
  ...
  Нито пък на Турция.

  шуменско пиво
 61. 62 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#61] от "шуменско пиво":

  да, факт.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 62. 63 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#57] от "off...":

  +

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 63. 64 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ''предполага стратегическо партньорство с Турция'- авторът е пил газ като е писал статията.Мога да попълня 9.точка. САЩ са приятели с Турция,Израел, Сауадитска арабия,затова кашата е толкова голяма.

 64. 65 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#43] от "Chubachubs":

  Хубава статия. Ако подобна тенденция на оттегляне на американските интереси от региона се усили в следващите десетина години и Турция се подхлъзне по течението на ислямизацията, на България краката и остават отвити. Особено ясно ще стане с яловото единство в Европа. Политическата върхушка трябва сериозно да се заеме със сигурността на страната в следващите десет години, защото рисковете са много. Тази война с исляма няма да приключи за по-малко от 2 поколения.

 65. 66 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  "И накрая къде е България в бурята, която също трябва да се готви за бъдещи заплахи?"

  Споко, България е в бизнеса с дюнери.

 66. 67 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  А някои други, не така интелигентни като Тони Николов, твърдят, че войната не е плод на случайни инциденти, а е продължение на политиката с други средства и резултат от интереси. Инцидентът е само поводът, не причината, ако се избегне един инцидент ще се случи друг, но политиката води ли към война, тя неизбежно ще се случи.

 67. 68 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#59] от "luda_krava":
  ++++ Абсолютно вярно наблюдение,за съжаление.
  За материала: сравнително ясен и точен анализ. Скоро прекратяване на пукотевицата не се очертава. Надеждата и усилията следващите месеци ще бъдат насочени към това конфликът да не прелее извън сегашните региони,за държавност в Сирия и Ирак в момента е безпредметно да се говори....

 68. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този ханализ е проява на мазохизъм - възбужда "пазарно", но по индидивидуалните критерии на участниците, не буди оргазъм ...
  Докато днес наблюдаваме Суперпрестъпление в глобалното !!! ...
  Международното право е премачкано и Турция проплака за тежко и задълго запомнящо се възмездие, Тони Николов - не се сторвай на борец за мир в Украйна ...

 69. 70 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Оказва се, че сваленият самолет е малък епизод от пълномащабен руско-турски кнофликт в северна Сирия. Руснаците решиха да попречат на Турция да снабдява ислямска държава с оръжие, боеприпаси и т.н. И атакуват позиции на протурски бунтовници, ръководени от турски спецчасти. За което бе свален самолета им. Тук се препоства информация, че днес руснаците са унищожили конвой от 20 турски комиона с оръжие за ислямска държава. Явно след проточилата се въздушна акция, руснаците са разбрали, че докато не спрат турската помощ за ислямистите борбата с тях е обречена.

 70. 71 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 217 Неутрално
 71. 72 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Срещу идеи (идеологоия) могат да воюват само овладени от еднакви идеи (идеология). Когато идеите овладеят масите се превръщат в огромна сила и"не се гаси туй що не гасне"л Христианският свят овладян от алчността и безкруполността на пазарното икономика е загърбил вярата и му е трудно да създаде коалиция. Все пак коалиция ще има, но такива малки държави като България вероятно ще изгорят

 72. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Изходните факти (предпоставки) за това, което е казано в статията, са сравнително верни, макар и не напълно. Но са непълни. И анализът е тендециозен и поради това е до голяма степен с неверни крайни изводи.

  Всъщност развитиета на този конфликт и неговите последиците са принципно важни за бъдещото политическо развитие на планетата. За разлика от конфликта в Украйна, кйто имаше на практика основно регионално значение. И в двата случая Русия се намесва във вече стартирани и развиващи се политически процеси. И в двата случая на дъното на тези процеси е външната политика на САЩ. И в двата случая тя прави това умно и среща мълчаливото одобрение на държавите, които не са част от така наречения ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАПАД. А във втория конфликт – и на част от политическия Запад.

  Интересното е, че това, което беше Полша в първия конфликт, сега е Турция във втория.

  Само погледнат от тази гледна точка, анализът на развитието на конфликта в Сирия може да ни даде верни крайни резултати. Нещо, което ние тук няма да направим, защото обемът на подобно нещо е прекалено голям за един коментар в някакъв интернетфорум.

 73. 74 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  Какви избори бе пич??? асад е подкрепян от 10-12% етно малцинства. Останалите го мразят в червата и мечтаят единствено да си върнат за изкланите от него близки. " Легитимно" правителство няма. Сирия като държава я няма от 3 години. Въптосът е единствено отделните етносикак ще разделят територията на бивша Сирия така че да не се избиват в бъдеще.
  Другото са лицемерни бръщолевения

 74. 75 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Турция се прояви като ербап, равен на Русия и свали с нищо не заплашващият руски бомбардировач , без да се е консултирала със САЩ и съюзниците си. Нека сега бъде ербап да си понесе последствията и да не хленчи . Нека сама се оправи с Русия като знае как и като не се допитва до съюзниците си.

 75. 76 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако Турция влезе във война с Русия, най-разумното решение ще бъде останалите членки на НАТО да я изключат, за да се съхрани съюза. Не може България, Гърция, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия и Балтийските републики да влизат във война с Русия за това, че на Ердоган семейството се обогатява с контрабанда на петрол и руснаците му навредиха на бизнеса. Само преди няколко дена на Ердоган зет му бе назначен за енергиен министър. Не е ли това нахалство?

 76. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  [quote#76:"Ivo Ivanov"]Ако Турция влезе във война с Русия, най-разумното решение ще бъде останалите членки на НАТО да я изключат, за да се съхрани съюза.[/quote]
  Идеята е разумна ето и статия по темата:
  http://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_82334

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 78 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Прочетете по-добре следното мнение на човек, който е видял нещата отвъртре:
  ''I know Isis fighters. Western bombs falling on Raqqa will fill them with joy'' by Jürgen Todenhöfer

  ''......A bombing strategy employed by France – which, potentially, will now be joined by Britain – will above all hit Syria’s population. This will fill Isis fighters with joy. Hollande could only make them happier if he were to send in ground troops as well: western boots on the ground in Syria is the ultimate Isis dream. Instead of mainly killing Muslims, they are desperate to live out their imaginary apocalyptic showdown between good and evil, in which they can at last fight against the US, the UK and France – on the ground.

  They would have a good chance of winning battles there too. These fanatical fighters have excellent military training and love death. Western soldiers love life. The west cannot beat Isis with military means.

  But there are ways to beat Isis. First, America has to stop Gulf states delivering weapons to the terrorists in Syria and Iraq.

  Second, the west has to help Turkey seal its long border with the “Islamic State”, to stop the flow of new fighters joining Isis.

  Third, Isis can only exist because it has managed to ally itself with the suppressed Sunni population of Iraq and Syria. They are the water that carries the Isis project. If the west managed to bring about a national reconciliation in Iraq and Syria, and integrate Sunnis (which in Iraq would have to include former Ba’athists) into political life, Isis would be finished, like a fish out of water.

  Is it really so hard to see that the attempt to defeat terrorism with wars has failed? That we have to rethink the war on terror? That we have to finally start treating the Muslim world as true partners, and not as a cheap petrol station we can raid when we feel like it? Bombing civilians will recruit new terrorists. Again and again.''

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/nov/27/bomb-isis-west-learned-nothign-from-war-terror-defeat-muslim-world-equal-partner?CMP=share_btn_fb

 78. 79 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#76:"Ivo Ivanov"]Ако Турция влезе във война с Русия, най-разумното решение ще бъде останалите членки на НАТО да я изключат, за да се съхрани съюза.[/quote]ееееехх мурзилски мечти! Турция няма интерес да почне война, а на русия не и стиска!
  путлер е нагъл и луд ама ерго е още по-нагъл и по-луд!! Ама и си знае предимствата! Та ако Русия влезе във война с Турция, (което е почти невероятно) НАТО ще трябва да помогне на Турция!! и тогава жалко за хубавите руски градове. Ама за Иво не това е страшното, ами няма да има кой да му плаща за мурзилските коментари. И толкова се е притеснил горкия, че се надява НАТО да изключи турция

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK