Как Русия заобича войната, когато Западът се разочарова от нея

Как Русия заобича войната, когато Западът се разочарова от нея

© ReutersКремъл захвърли ценностните и икономически ограничения във външната политика и повярва във военната сила след Грузия, Крим, Донбас и Сирия в момент, когато Западът се разочарова от употребата ѝ в Ирак, Либия и Афганистан.


Това коментира анализаторът Владимир Фролов в статията си "Дипломацията на освобождението" на страниците на московския в."Ведомости".


Той смята, че от началото на 2014 г. Русия води нова външна политика, захвърляйки много от постиженията на постсъветската дипломация.
Партньорството - ненужно и опасно


"Стратегическият курс на тясно партньорство със Запада и интегрирането в западните институции е признат за ненужен и дори опасен. Той създава плацдарм за политическо, правно и ценностно влияние на Запада върху вътрешните процеси в страната и на настроението на гражданите ѝ.", казва Фролов. Той допълва, че от гледната точка на Кремъл това са политически рамки и правни ограничения, пречещи на обитателя му да действа както иска.


През последните години руският елит бе в състояние на психологически дискомфорт заради нуждата да поддържа илюзията за общи ценности със Запада, докато перспективата за интегриране с него се отдалечава, допълва авторът.


Според него да се сложи край на това лицемерие е пречела единствено плашещата неизвестност какво ще се случи при напускане на парадигмата на партньорството и стигане до конфронтация със Запада.


"Присъединяването на Крим е този скок в неизвестността и бързо се изясни, че в тази нова ситуация има не само живот, но и нови интересни перспективи. Приятен бонус се оказа възможността повече да се не преструваш и да живееш в хармония със себе си. В известен смисъл това си беше "освобождение".


Как Русия заобича войната, когато Западът се разочарова от нея

© Reuters


Как Кремъл разбира свободата


Владимир Фролов изброява какво съдържа новият курс на Русия – максимално независима политика, свободна от каквито и да е влияния и ограничения, блокиране на всякакво външно въздействие върху вътрешните процеси в страната. Това е курс към абсолютен вътрешен суверенитет като право на властта да прави каквото си ще в Русия, обобщава той.


Що се отнася до разбирането на руските власти за свобода, то е да не спазваш международните правила, уж формирани без участието на Русия (след като тя е изгубила студената война) и насочени да сдържат претенциите на Москва за водеща роля в света, смята Фролов. "Правилата може да се нарушават относително безболезнено – та нали няма да стане по-лошо от това, ние и така сме си в режим на санкции."


Получава се така, че там, където преди руската външна политика е настоявала да се спазват главните принципи на международното право и основите на световния ред – уважение към суверенитета, териториалната цялост, признаването на границите, неупотребата на военна сила, ненамеса във вътрешните работи – днес Москва вижда във всичко това инструменти, които да използва по собствено усмотрение.


"Всички нарушават правилата, говоренето, че те са "свети", е само лицемерие, Русия трябва да има същото правило да нарушава правилата, каквото имат и САЩ. Фактически, както отбелязва Иван Кръстев, днес Русия провежда "реверсивен инженеринг" на външната политика на Запада – копира много от неговите методи, които по-рано решително осъждаше."


Каква е стратегическата цел на "дипломацията на освобождението"?


Отговорът според Фролов е "геополитически паритет със САЩ, разбиран като т.нар. право на Русия да държи втория ключ към повечето глобални и регионални проблеми, задължително да се обсъждат с Москва всички силови действия на САЩ и дори тя да има право на вето върху тях в зоните на жизнено важни руски интереси". Иначе казано, идеалът е завръщане към системата на двустранни консултации от времето на късния Леонид Брежнев – края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век – по ключови международни проблеми в ситуация на отсъствие на каквато и да е взаимна зависимост.


Как Русия заобича войната, когато Западът се разочарова от нея

© Reuters


Доброто ченге


Днес в Сирия се утвърждава новата глобална роля на Русия като балансьор и "добрият световен полицай", сдържащ САЩ от прилагането на сила срещу суверенни държави с цел смяна на режима в тях, защото - според Москва - това винаги води до дестабилизация, анархия и хаос, подкопава държавността и създава недържавни играчи, каквито са терористите. Русия се възприема именно в лагера на "полицаите", а не сред "лошите", защото - както самата тя смята - разполага с различни и по-ефективни методи.


Като повтаря, че Русия се възприема като сила, сдържаща хаоса от "цветните революции", авторът посочва, че за целта Москва събира около себе си международни коалиции срещу този "хаос", но без да обвързва участниците в тях с някакви съюзни ангажименти. Тя не само предполага директно силово противодействие на външната намеса в районите на нейните "привилегировани интереси", (най-вече бившият СССР), но и се стреми да дискредитира и окончателно да обезсмисли ценностния подход при определяне на това дали един режим е легитимен. Русия подменя легитимността с легалност и процедурност и анулира концепцията за суверенитет като отговорност на властта на първо място към сигурността и живота на гражданите.


Непредсказуемостта като сила


Ако преди партньори се печелеха с предсказуемостта на руската външна политика, то днес нейната непредсказуемост се смята за новата ѝ сила. "Когато никой не знае какво да очаква от теб, всички стават предпазливи и дори те уважават. Преднамереното дезинформиране на партньорите стана ефективен дипломатически инструмент, позволяващ увеличаване докрай на ефекта на стратегическата изненада. Отсъствието на ясно разбиране на целите и средствата на Русия ги кара да ѝ правят отстъпки."


По повод пропагандата Фролов обяснява, че от средство за съпровождане на политики тя се превръща в съдържание на политиката, в инструмент за формиране на изгоден наратив, в който по-удобно и ефективно да постигаш собствените си цели. Реалността умишлено се опростява и изкривява до неузнаваемост, за да бъдат ограничени възможностите на "нашите партньори" и да се разширят нашите собствени - например, войната на Башар ал Асад със сирийската опозиция се представя като "борба с тероризма на "Ислямска държава".


Как Русия заобича войната, когато Западът се разочарова от нея

© Reuters


"Голямата иновация" - военната сила


Именно тук стигаме и до най-голямата иновация - признаването от съвременна Русия на полезността на военната сила (в дозирани мащаби и в определени райони) като инструмент за бързо постигане на политически цели. В същото време атрофират руските инструменти на т.нар. мека сила - икономическа помощ, търговия, инвестиции, култура.


"Свободата и военната сила като инструмент за външна политика означават и край на контрола над въоръженията. Той си е нечий чужд дневен ред, който ни беше наложен, за да ни отслаби, а и колапсът на СССР започна с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват от 1987г. Повече няма да допускаме ограничения на свободата ни да създаваме и използваме инструментите на военната сила. НАТО искат да промени Виенския документ, за да понижи още повече прага, отвъд който трябва да има уведомяване за внезапни учения? Не ни интересува - ние си ценим нашата непредсказуемост, включително и военната такава. Никакви нови съкращения на стратегическите нападателни оръжия и никакво нов договор за обикновените оръжия в Европа.


Абсолютният приоритет


е да се блокира военно-политическото и търговско-икономическото влияние на Запада в бившия СССР като канал за пренасяне на чужди ценности в слабите места на Русия. Отворен остава въпросът за влиянието на Китай в Централна Азия. Разбира се, че е невъзможно блокирането на нов Път на коприната, стига финансовите му ресурси да се използват за развитието на Русия, както и при условия да няма никакво военно присъствие на Китай в района. Прокарването на идеята за общо пространство с ЕС от Лисабон до Владивосток е инструмент за сдържане на двустранното сътрудничество между ЕС и страните от ОНД по пътя на интегрирането към европейските стандарти."


Фролов обръща внимание, че тази "външнополитическа свобода" всъщност намалява акцентирането върху Евразийския съюз. Причината е, че при налагането от Москва на стоковите контрасанкции осъзнаха, че всяка интеграция - дори в евразийската ѝ специфика - ограничава свободата на действие на Русия и поставя ефективността на политиката ѝ в зависимост от интересите на по-малките партньори.


Казано накратко, "веднъж опитали свободата, те вече не могат да се примирят да я ограничава Лукашенко, поради което днес се търсят нови рамки за руското лидерство в бившия СССР, преди всичко в сектора на сигурността, където доминирането на Русия е абсолютно".


Как Русия заобича войната, когато Западът се разочарова от нея

© Reuters


Новата формула за Европа


Все още се търси новата формула за отношенията с Европа, но е ясно, че тя трябва да е отделна от тези със САЩ. Засега се смята, че това трябва да е нещо като Хелзинки-2 - разведряване и търговия при пълна ненамеса в делата на Русия и вътрешната политика на бившите съветски републики, както и възлагане на големи надежди на Германия с предстоящото нейно председателство на ОССЕ през 2016 г.


Целта е да се засили самостоятелността на Европа спрямо американското влияние и решаване на всички европейски въпроси по подобие на реда след Виенския конгрес от 1815 г. - във формат "Концерт на великите европейски държави": Русия, Германия, Франция, Италия. Ще има нови проекти за европейска сигурност по примера на инициативата на Дмитрий Медведев от 2008г., насочена към подкопаване военните гаранции в НАТО. Дори "завоят на Изток" засега изглежда повече като инструмент за влияние върху отношенията с ЕС, а не като самостоятелен приоритет.


В заключение


Фролов казва, че е доста популярна представената от него "външна политика на свободата", която се е превърнала в ключов ресурс за вътрешнополитическа подкрепа и легитимност на ръководството на Русия. (По данни от октомври на "Левада център" близо 30% от руснаците казват, че се гордеят от независимата външна политика на страната си.)


"Външната политика стана и елемент на развлекателната индустрия - тя е удобна тема за разговори, защото е лесно да обсъждаш кривините на Запада и "Ислямска държава", но не е безопасно да повдигаш темата за безобразията на някой руски губернатор."


За пъв път в постсъветската история на външната политика на Русия тя е откъсната от икономическите интереси и възможностите на страната. Те са изтласкани на заден план, а някои външнополитически успехи направо нанасят щети на икономиката. Понятно е, че не може да се продължава така безкрайно и предстои пренастройване в полза на икономическите интереси. И тогава ще стане известна реалната цена на "дипломацията на освобождението".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (301)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Нормално е за болшевики.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  ЧУЧХЕ и СОНГУН
  САМОИЗОЛАЦИЯ и МИЛИТАРИЗЪМ
  Двата кита на СЕВЕРОКОРЕЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ
  сега са прегърнати като неотменна част
  на ПУТИНСКАТА ДЪРЖАВНОСТ
  РУСИЯ се СЕВЕРОКОРЕИЗИРА
  И няма как да не е така,доколкото
  СЕВЕРО КОРЕИЗМЪТ е ЪПГРЕЙДНА
  ВЕРСИЯ НА ЛЕНИНОВИЯ КОМУНИЗЪМ
  ПУТИН връща РУСИЯ към ЛЕНИНИЗМА
  Със СЕВЕРОКОРЕЙСКИ ПРИВКУС

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Всяка САТРАПИЯ има нужда от външен враг
  Путинска Русия не прави изключение
  Само дето това ще й изяде главата
  Няма как,да се конфронтираш с всички
  вместо да поддържаш нормално
  взаимоизгодни отношения,и да искаш
  това да не се отрази негативно
  на икономиката ти.
  САМО ОТ ТУРЦИЯ,
  РУСИЯ НЯМА ДА ПРИБЕРЕ
  ПЕТДЕСЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА !!!!
  ДВАДЕСЕТ МИЛИАРДА от тях са
  за АЕЦ Акую
  За какво говорим изобщо ?!?!

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4676 Неутрално

  Именно,свят подобен на този от Студената война ,това е което кагебиста желае,след като стана ясно че Запада не приема постсъветския морал на управляващата върхушка от Москва.

  klimentm
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4676 Весело

  [quote#3:"fat_jim"]Грузия и цял свят призна, че международното право е на страната на Русия[/quote]


  Не ме разсмивай!

  klimentm
 7. 7 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво..най-умното нещо което съм чел за сегашната Русия... вярно и направо фундаментално....
  .. достатъчно добро за български комунета които ще намерят в него новия си идеен път..
  .. но заради всички това Раша трябва да бъде удушена икономически без милост..

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Много правилно го е написал човека, на практика това си е връщане към времената преди 1989-та, и ще завърши по същия начин - с тотален крах.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Разстроено

  [quote#0:"статията"]Той смята, че от началото на 2014 г. Русия води нова външна политика, захвърляйки много от постиженията на постсъветската дипломация.[/quote]
  От кога им припомням на мурзилките тук една следвоенна руска песен !?
  "Хотят ли руские войнь..."
  Ама няма кой да чуе и се замисли!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5274 Весело

  Путинска Русия е даже по-крехка структура
  от Северна Корея
  Русия има ЕДВА ПЕТ ПЪТИ по-голямо население
  от Северна Корея
  За какво говорим изобщо ?!?!
  С уточнението,че в Русия РУСНАЦИТЕ СЕ ТОПЯТ
  Плюс това,почти три четвърти от населението
  на Русия е в региони,искащи ОТДЕЛЯНЕТО
  ОТ МОСКВА
  Като СИБИР,
  КАВКАЗ,
  ТАТАРСТАН
  ЯКУТИЯ
  КАЛМИКИЯ.....
  Русия ще се разпадне в обозримо бъдеще
  на множество НОВОРУСИИ,
  Любимите на мурзилките НОВОРУСИИ....

 11. 11 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  "Русия трябва да има същото правило да нарушава правилата, каквото имат и САЩ" - мерят се атовете, почти се сритаха, а сега дано се кротнат, че няма да им насмогнем да ги храним.

  Коментиране на анализираното, вече...
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Весело

  [quote#3:"fat_jim"]ООН си направи разследване на войната с Грузия и цял свят призна, че международното право е на страната на Русия..[/quote]
  Явно четеш само руски издания!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Силния винаги е уважаван

 14. 14 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1155 Весело

  ''какво съдържа новият курс на Русия – максимално независима политика, свободна от каквито и да е влияния и ограничения, блокиране на всякакво външно въздействие върху вътрешните процеси в страната. ''

  вярно, но ако се замени Русия със САЩ- пак ще бъде вярно, все едно американците се съобразяват с някого

  все пак Русия няма икономиката сега да бъде велика сила, не и в момента

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  [quote#13:"shileto"]Силния винаги е уважаван [/quote]
  Тавариш,
  Цивилизацията е започнала в онзи момент
  когато ДИВАКЪТ Е ХВЪРЛИЛ ТОЯГАТА
  и е започнал да произвежда оръдия на труда
  с които да се труди и произвежда
  Обратният път
  От цивилизацията към тоягата
  е път и към онзи стандарт на живот
  Онзи от времената,когато са ходели с тоягите
  За да бъдат уважавани

 16. 16 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  С две думи в Москва имаме дребен авторитарен тиранин с огромен комплекс за малоценност.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Най -смешното е, че милитаристична русия не може да воюва. За война трябват парички.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ..По прилича горното да бъде постигнато от Китай... "братята православни славяни"-нямат чак такива възможности..куца им производството на каквото и да е...

 19. 19 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Кремъл...повярва във военната сила след Грузия, Крим, Донбас и Сирия в момент, когато Западът се разочарова от употребата ѝ в Ирак, Либия и Афганистан."

  Не бе, евроатлантици! На Кремъл му се налага да се справя с всички безумия дето докарахте на света след като именно ВИЕ употребихте военната сила в Ирак, Либия, Афганистан. Вие създадохте най-ужасяващото чудовище на съвременния свят - ИДИЛ, не Кремъл. Не случайно Путин ви попита от трибуната на ООН: ДАВАТЕ ЛИ СМЕТКА КАКВО СЪТВОРИХТЕ?

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4676 Неутрално

  Ако Русия беше наказана още за стореното с Грузия,много от нещата случващи се днес може би нямаше да са възможни.Путин разбра че ще остане ненаказан и апетитът му нарастна, не биваше да го оставят да прави каквото си иска!

  klimentm
 21. 21
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 22. 22 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 714 Неутрално

  никой не коментира най-важното от статията - Вова стана Гога!
  с любезното съдействие на доскорошни съюзници...
  така че - споко и четете по-задълбочено историята, колеги.

 23. 23 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]сдържащ САЩ от прилагането на сила срещу суверенни държави[/quote]

  Хи-хи-хи!
  Колко удобно е, когато имаш къса памет!
  Колко удобно е да се правиш на чалнат и да забравиш, че Щатите не са искали да се ангажират военно в Сирия, от самото начало!

  Да разлая троловете!!
 24. 24 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#13:"shileto"]Силния винаги е уважаван [/quote]
  Уважаваш ли местната мутра, който е силен - има си организацийка, занимава се с рекет, търговийка с наркотици, дава незаконни заеми с висока лихва и корумпира полицията?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Какъв е този завой на Изток Русия ще става провинция на Китай ли? И без това ще се задушат от смога на китайците ще им дойде перфе...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 29. 29 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#24] от "captainFill":

  Овчия е пръв фен на Баце. Такива въпроси към него е излишно да задавате.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 30. 30 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Май верно в Русия няма свободна преса ... Заета е, с торбето чужда валута.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  [quote#15:"Hawaii"]Цивилизацията е започнала в онзи момент
  когато ДИВАКЪТ Е ХВЪРЛИЛ ТОЯГАТА
  и е започнал да произвежда оръдия на труда[/quote]

  .. Според един от светите отци на психоанализата обаче- цивилизацията е започнала когато дивакът, вместо да хвърли тояга е започнал да псува ..

 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2703 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Той смята, че от началото на 2014 г. Русия води нова външна политика, захвърляйки много от постиженията на постсъветската дипломация.

  [/quote]
  Ако е имало постижения нямаше да се налага промяна на курса. След като Западът гледаше на Русия като победена страна която е длъжна само да се съгласява със САЩ нормално е Русия да търси нова независима роля друг е въпросът че елитът и не е готов за нея и провалът в Донбас го показа категорично.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#24:"captainFill"]Уважаваш ли местната мутра[/quote]

  Е, аз не съм назовал името на мутрата, а пишете минуси. Може пък да съм имал предвид някой друг, не този, за когото си мислите?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  "...и решаване на всички европейски въпроси по подобие на реда след Виенския конгрес от 1815 г. - във формат "Концерт на великите европейски държави": Русия, Германия, Франция, Италия..."
  Мечтата на Русия е да стане отново това, което бе при Александър І - СВЕТОВЕН ПОЛИЦАЙ!

 36. 36
  Руби Ривлин
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 37. 37 Профил на lubolaz
  lubolaz
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#4:"Hawaii"]

  Всяка САТРАПИЯ има нужда от външен враг
  Путинска Русия не прави изключение[/quote]

  Сатрапия са поддържани от режима във Вашингтон режими, като тези в Близкия изток: СА, Катар, Кувейт и други.

  В Русия има демокрация, ама вие сте си останали в Съветския съюз от преди 25 години и живеете в един паралелен на реалния свят!

 38. 38 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#26:"Тони Шнайдера"]Абе EU дефектер, прилагането на военна сила на ниво държавна политика е старо като древния Рим.[/quote]
  Така е. Прилагането САМО на военна сила на ниво държавна политика или плашенето с нея обаче е задънена улица. Само с тояга не става, трябва и морков.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 39. 39 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мафията си има държава":

  [quote#19:"Мафията си има държава"]. Вие създадохте най-ужасяващото чудовище на съвременния свят - ИДИЛ, не Кремъл. Не случайно Путин ви попита от трибуната на ООН: ДАВАТЕ ЛИ СМЕТКА КАКВО СЪТВОРИХТЕ?[/quote]

  ..Същият патос имаха старшинките по комунистическо време..
  образеца на официална глупост под пагон...
  .. припомням ти че през 20 век в Европа имаше две световни войни в които загинаха десетки милиони..а в СССР милиони бяха убити и без война.. не ме просълзавяи с тая телешка сантименталност моля...

 40. 40 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#3:"fat_jim"]Mного тенденциозна статия - и пълна с лъжи. [/quote]

  Е, как няма да е. Авторът, Владимир Фролов е нещо като нашия Иван Кръстев. А и газетата Ведомости е чужда собственост - по 33% държат Санома, Файненшъл таймс и The wall street journal.

 41. 41 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  Нямаме никаква работа с

  поселението на

  Homos Putinoides Sovieticus

  Те винаги са работили
  => срещу интересите на България.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 42. 42 Профил на lubolaz
  lubolaz
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#19:"Мафията си има държава"]ВИЕ употребихте военната сила в Ирак, Либия, Афганистан. Вие създадохте най-ужасяващото чудовище на съвременния свят - ИДИЛ, не Кремъл. Не случайно Путин ви попита от трибуната на ООН: ДАВАТЕ ЛИ СМЕТКА КАКВО СЪТВОРИХТЕ? [/quote]

  Не си дават сметка, разбира се! Ще правят такива хулиганщини до второ пришествие!

  Русия сега се налага да оправя света, дисхармонизиран от еднополюсния модел на САЩ!

  Благодаря на Бога, че този период окончателно приключи!

 43. 43 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално


  Русия подменя легитимността с легалност и процедурност и анулира концепцията за суверенитет като отговорност на властта на първо място към сигурността и живота на гражданите.

  Русия се научи от Запада на двойни стандарти. Когато й (му) изнася едно правителство е легитимно, когато й (му) изнася друго правителство е легално. Международното право е нищо повече от правото на силния. Така че когато една държава била тя Спарта, Картаген, Франция, Германия, Япония, Русия или Китай реши да оспори правото на силния тя по дефиниция въстава и срещу международното право и установения ред. Историята е показала, че въставащия губи и обикновено получава картагенски мир...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Западът? САЩ никога не са се отказвали от войната, просто не им харесва, когато се проточи и е с не особено добър финал (справка Ирак и Афганистан).

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 45. 45 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 289 Неутрално

  доста верен и интересен анализ , само че на Запад също имат анализатори които също са достигнали до този извод
  Европа бавно но за сметка на това неотклонно и въпреки съпротивата на някои свои елементи ще преосмисли своето отношение към мацковския мордор , Запада вече го направи веднъж , ще го направи и втори път но тоя път няма да има хуманитарни помощи и протегната ръка

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 46. 46 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Факт е,че благодарение на Путин,Русия остана почти без приятели и партньори в Европа и света.
  Никоя държава не може да си е самодостатъчна,колкото голяма и силна да е тя.Поне ще сме свидетели на още едно падение на болшевиките.

 47. 47 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В никакъв случай не съм фен на кагебистите, но видеото по-долу би трябвало да създаде една малко по-реалистична представа за "разпадаща" се Русия:

  https://www.youtube.com/watch?v=zlH1MsvKZqc

  И всичко това, най-голямата казарма в света го постига не без помощта на големи германски концерни.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 48. 48 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "carmello":

  той тва казва в статията - груба сила, използвана целенасочено в точните дози на точните места в точното време. но да се държи "врага" в състояние на стрес от непредсказуемост. тук гео-политиката измества икономиката или всъщност допълва нейнит слабости. но би трябвало да са си научили уроците от Студената война да не я докарат до банкрут от много перчене. сега поне Русия няма амбиции да контролира полвината свят и да поддържа идеологически приятели на власт на всяка цена.

 49. 49 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 983 Весело

  Слабо ме вълнува кръжока по средновековен бит в кремълското господарство. Важното е, че сме по-силни чрез НАТО и живеем, както е било винаги, на светлинни години по-добре от тях в ЕС.
  Останалото е бла-бла от/за неудачници. Като путинчето.

  Navigare Necesse Est
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Военна сила? Сваляне на пътнически самолети не е показател. Виж самолет който от невиделица го свалят със сигурност е слабост. Не е военна сила и когато една разпасана полуармия като украинската направи на мармалад руската армия, та се наложи Меркел и Оланд да дадат отсрочка от две седмици на руснаците да превземат едно село в Украйна. А Крим е загуба на западната дипломация която настояваше украинската армия да не се намесва с оръжие

 52. 52 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  глупости! "цивилизацията" винаги носи сопа в ръка, справка: Александър, Рим, Британската империя и квот се сетиш

 53. 53 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Русия се възприема именно в лагера на "полицаите", а сред "лошите", защото - както самата тя смята - разполага с различни и по-ефективни методи"--това, предполагам, е фройдианска грешка. Според логиката на този абзац трябваше да е "сред добрите".
  Но иначе--най-накрая да прочета смислен анализ. Браво!

 54. 54 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#46] от "tosho_toto":

  Абе ти на кой свят живееш? БРИКС малко ли са ти за приятели? Цялото пост-съветско пространство си остава под руско влияние, половин Европа тайно или явно симпатизира на Русия, Сирия и Иран си остават традиционни партньори - за сигурност и икономика, в Латинска Америка нямат проблеми с с Русия, Германския бизнес като цяло е луд фен на Русия. Въобще за кво говорим?

 55. 55 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#13] от "shileto":

  Е, то и Хитлер беше силен, но вместо да го уважават, взеха, че го набиха!

 56. 56 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 983 Любопитно

  От азиатци с европеидни черти акъл не щем.
  Стават само да ровят земята за изкопаеми и ни ги носят срещу храна и мъниста. Най-голямата радост и гордост там е да дават безброй жертви.

  Navigare Necesse Est
 57. 57 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 971 Неутрално

  В паралелната вселена в която живеят руснаците имат жизнена необходимост от войната за да оправдаят пред себе си мизерията в която живеят и нечовешкото отношение на властта към тях. Затова при тях съществува култ към войната. Мантрата в която вярват е, че те никога не са почвали война. Винаги са били нападани, но никога побеждавани. Всяко позоваване на историята е отричано с тезата, че историята е подменена и те винаги са жертви.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 58. 58 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Логика и психика на самоубиец.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 59. 59 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#51] от "stanislavdi":

  айде бе! тогава защо всички пълнят гащите като чуят за руска военна намеса?

 60. 60 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 289 Весело

  [quote#47:"Je suis Haskovo"]В никакъв случай не съм фен на кагебистите, но видеото по-долу би трябвало да създаде една малко по-реалистична представа за "разпадаща" се Русия: [/quote]
  Пич, трудно ще култивираш "различна представа" при "сапиенси", всекидневно задавени в омраза.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#55] от "nonsens2":

  Той Хитлер ако не е бил принуден да почне втори фронт - сега вместо английски като международен щяхме да говорим немски.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 63. 63 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#59] от "basilicum":

  Пълнят ги от смях

 64. 64 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#3:"fat_jim"]Mного тенденциозна статия - и пълна с лъжи. [/quote]

  Добре, това е анализ. Защо не може да се публикува? Само одобрени от ТАСС неща ли може да публикват дори и българските медии? И защо веднага "лъжи"? Има само два варианта, така ли: "или както пише в Правда, или лъжа"?
  Ама хайде малко уважение към а) независимостта на България и б) интелектуалната свобода да се тълкуват факти.

  Ако смятате че този анализ е неверен--напишете и публикувайте верен. А ако смятате че този анализ е "вреден"--значи сте ченгенце, защото само ченгенца смятат че има "вредни анализи", "вредни науки", "вредно изкуство" и т.н.

  Човек да е ченгенце е състояние на ума. Освободете се докато не е късно.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#19] от "Мафията си има държава":

  Хахаха, мислех, че трудно ще се намерят по-глупави от кремълския гном, пък вие даже и го цитирате.
  Или да избиваш жени, деца и старци с ръждясали балистични ракети и стратегически овехтели бомбардировачи е много умно.
  Ще ми е доста забавно да гледам как се пули пъдпъдъчето в Хага.

  Navigare Necesse Est
 67. 67
  Руби Ривлин
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 68. 68 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мафията си има държава":

  Вече не е, а не може да бъде. Само руско лице може да е собственик на медия, чужди юридически и/или физически лица могат да притежават общо до 10%

 69. 69 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#57] от "Haloperidolum - лечу Мurzilia rusofilliss":

  добро попадение!
  като изключим националните митове обаче и разгледаме руската история, малко ли нахлувания има при тях от изток и от запад? по памет, без да претендирам за изчерпателен списък:
  1.моноголо-татарските нашествия, окупация/иго; 2.Тевтонските рицари; 3.Полско-литовското кралство - влизат чак в Москва; 4.Наполеон; 5.Хитлер. Всичките с катастрофални последици. Малко ли ти се вижда? Замисли се тогава как този исторически опит обуславя народо-психологията и една свръх-чувствителност към чужди военни сили наближаващи границата. Натовските военни упражнения по границата гарантирано ги хвърлят в див ужас. Реакцията в Грузия и Крим си е направо рефлексна. За имперските амбиции на Русия няма кво да коментирам. Ясни са. Но едното не изключва другото.

 70. 70 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  [quote#64:"yxm09384148"]Човек да е ченгенце е състояние на ума. Освободете се докато не е късно.[/quote]

  От това състояние няма излизане!!!

  Имало едно време ссср...
 71. 71 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Разликата между Русия и Америка в разбирането им за войната е, че при американците тя е инструмент на външната им политика. При Русия войната е вътрешнополитически инструмент и необходимост на обществото. Митът за външния враг им е толкова необходим, че ако останат без него вероятно ще се разпадне държавата им.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 72. 72 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#63] от "stanislavdi":

  попитай Поляци, Литовци, Латвийци, Естонци, Финландци, Шведи, Румънци, колко им е смешно. хем са в НАТО, хем не спират да пищят истерично при всяка дума започваща с "Р". сигурно ще е от смях ...

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#71] от "Haloperidolum - лечу Мurzilia rusofilliss":

  тоест САЩ нямат нужда от външен враг, вероятно за тва наситиха света с военни бази, нали? а военно-промишления им комплекс, разгледан като чисто икономически такъв, съдаващ % от БНП на САЩ според теб не е вътрешно-политически инструмент, така ли? смяташ ли, че той ще съществува, ако САЩ няма в врагове?

 75. 75 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 983 Разстроено

  [quote#57:"Haloperidolum - лечу Мurzilia rusofilliss"]Затова при тях съществува култ към войната.[/quote]
  В известен смисъл имат основание. Животът в жалките им казарми е в пъти по-добър от този в хилядите пасьолки, запилени из азиатската пустош.
  Но не бях очаквал да достигнат унижението да са наемни войници на тая кифла Башар Асад.

  Navigare Necesse Est
 76. 76 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#69] от "basilicum":

  Имам чуството, че въпреки разбиранията ни с тебе може да се говори. Всички тези аргументи са верни. Проблемът ни е чи ние много малко знаем за руската история. Още по-големият проблем е, че руснаците , в масовият случай, разбира се, въобще не си познават историята.
  Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни”.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#74] от "basilicum":

  Те имат нужда от войни по икономически причини - не по политически. Това е голямата разлика.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  В нормалния свят хората изпитват УЖАС от войната - защото тя прекъсва уреденото им, доволно, цивилизовано, благоденстващо съществуване.

  В общества, които тъй и тъй вегетират в мизерия, войната е разнообразие, повод за "геройство", за доказване на "величие", дори възможност да се нахраниш като хората във войнишка столова.

  Дето се вика - два свята. И единият си остава излишен...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#72] от "basilicum":

  А ти попитай турците колко се смеят на летящите руски чайници

 81. 81 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#74] от "basilicum":

  Що си губите времето с писане, като толкова много има да четете. Тогава ще сте наясно, че освен в болните кремълски павета, понятие американски военно-промишлен комплекс НЯМА. Понятие БНП няма. А за брутния вътрешен продукт на щатите не търсете данни. Число с толкова нули ви е непознато.

  Navigare Necesse Est
 82. 82 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Дописката е богата кьорсофра за местните лешоядни ...

 83. 83 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 971 Неутрално

  "Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата"
  Светлана Алексиевич

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 84. 84
  Руби Ривлин
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Обща теория на войната, като начин за правене на политика!!
  А нещата са къде къде по прости....
  След войните отворени от САЩ, конкретно в Близкия изток, и забърканите каши, няма как останалата част от Света да не пробва да се обедини и да озапти аглесивните империалета от САЩ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#80:"stanislavdi"]А ти попитай турците колко се смеят на летящите руски чайници[/quote]
  Затова ли припкаха да събират батковците от НАТО, за да им покриват кафявата точка отзад? Ама нещо не ги взеха много на сериозно и им казаха да си се оправят сами.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 978 Любопитно

  До коментар [#37] от "lubolaz":


  [quote#37:"lubolaz"]В Русия има демокрация[/quote]


  Защо ли самите руснаци, казват, че в Русия има дермокрация?

  Да разлая троловете!!
 91. 91 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  upgreidvash li gi

 92. 92 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  [quote#69:"basilicum"]1.моноголо-татарските нашествия, окупация/иго;[/quote]
  http://www.liveinternet.ru/community/globalnaya_politika/post287849258/

  [quote#69:"basilicum"].Полско-литовското кралство - влизат чак в Москва; [/quote]
  "Можем само да предполагаме, колко дълго още народното съзнание,би продължавало да се съхранява,в предишното си състояние на незамътена цялостност и непоколебима увереност в собствената си правота и изключителност,ако не възниква извънредна ситуация.Става въпрос за промеждутъка между 1598-1613гг.,която влиза в историята под името”Смутното време”.В този период стечението на историческите обстоятелства,за първи път посява в националното съзнание съмнението,в непогрешимостта на основните социално-етически и социално-психологически стереотипи,осигуряващи устойчивостта на на съществуващото обществено-политическо устройство,поставяйки за първи път народа пред реалната възможност за избор на по- нататъшния си път.”Смутното време за първи път и болезнено удря по сънливите руски умове,заставя способните да мислят хора да си отворят очите,за окръжаващата ги действителност,да погледнат с честен и ясен поглед към своя живот.”Ключевский В.О.
  Като резултат, се подлагат на ревизия,най-малко три традиционни, политически стереотипа:1.народът открива,че нито господарят,нито държавата могат да минат без него и един ден,докато той,напълно може да съществува и без тях;2.разбира,че държавата съвсем не е царско имение,населено със случайни и безправни пришълци,а по-скоро царете, могат да се окажат случайни и безсилни фигуранти;3.става ясно и съвсем невероятното-оказва се,че подневолните хора притежават политическа воля,която бидейки изразена при определени обстоятелства и в определена форма,може да стане източник на властта,на божия помазаник.
  В 1606 година върховната власт,за първи път в руската история, извършва акт на самоограничение.Боляринът Василий Шуйский,възкачвайки се на престола,приема задължения,даващи на поданиците му определени гаранции от царския произвол(в така наречения”подкръстен запис”).След избирането му за цар,той се отправя в Успенския събор и произнася там реч в която заявява:”Целуя крест всей земле на том,что мне ни над кем ничего не делати без собору,никакого дурна.”И самият факт и съдържанието на речта се струват на окръжаващите революционна постъпка.Неограничената автократична власт се отказва от своите традиционни прерогативи-да се разпорежда с”животом и смертю подданных”.Нека, този първи в Русия праобраз на конституционен закон и да се е загубил в бурите на следващите събития,но той оказва върху умовете на съвременниците му, въздействие със самия факт на своето появяване.
  След четири години,в разгара на”Смутното време”,се появява на бял свят,първият истински по своето съдържание конституционен акт.Наистина,по силата на спецификата на ситуацията,той има формата на договор между посолството на болярина М.Салтиков и полския крал Сигизмунд,за условията на приемане,на московския престол от Владислав,но в дадения случай нас ни интересува не юридическата форма на документа,а неговото съдържание.По същество,договорът от4 февруари 1610 година представлява план за държавно устройство,в който са формулирани редът на висшето управление,правата и ограниченията на съсловията,а така също и личните права на поданиците.Даже самата идея,за това,че поданиците на московския цар,могат да имат каквито и да било лични права е достатъчно,за да придаде на този документ епохално значение.Поразителен е и списъкът с тези права.Да обърнем внимание на две от тях:”...больших чинов людей без вины не понижать,а малочиновных возвышать по заслугам;каждому из народу московского для науки вольно ездить в другие государства христианские,и государь имущество за то отнимать не будеть..”

 93. 93 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 253 Любопитно

  Рашките се позалебиха и пак имперски амбиции им размътват главите. Но, 140-милиона намаляваща, застаряваща, алкохолизирана и морално деградираща популация няма дълго да устой на този нечовешки икономически напън дълго време. Дните им са преброени нищо че имат природни ресурси, защото от другата страна са над 6.5 милиарда народ развиващ се във пъстра и многолика палитра от човешки въземоотношения и нюанси. Но, както се казва за алчността и безчовечността понякога агонизират много дълго.

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 94. 94 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Проблемите дойдоха от западните държави. Дълги години бомбиха където им падне, разшириха НАТО непосредствено до границата на Русия, изградиха военни бази на няколко стотин километра от Москва, създадоха ИД с идеята да използват терористите-джихадисти както намерят за добре, дадоха картбланш на СА, Катар и Турция да разрушат суверенна Сирия. Много други глупости бяха сътворени през последните години от Запада. Сега се чудят какво да правят с бежанците, залели Европа.

  Москва търпя, търпя, но й писна и взе нещата в собствените си ръце.

  Дали ни се харесва или не, няма значение - такива са реалностите.

 95. 95 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#0:"Флоров"]За пъв път в постсъветската история на външната политика на Русия тя е откъсната от икономическите интереси и възможностите на страната.[/quote]

  ИКОНОМИКАТА, ГЛУПАКО!

  (май е казано от Бил Клинтън)

  На български - тия пак настъпиха мотиката. За кой ли път?!

  Статията е добра, много добра!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 96. 96 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 752 Неутрално

  "Как Русия заобича войната, когато Западът се разочарова от нея"
  _______________________________
  След чудовищната издънка на Турция, най-вероятно с благословията на Вашингтон, и последвалата симпатия за ответните действия на Русия, сега е наред нова доза "компромати", които целят да върнат нещата в "нормалното" русло.
  "Присъединяването на Крим е този скок в неизвестността и бързо се изясни, че в тази нова ситуация има не само живот, но и нови интересни перспективи. Приятен бонус се оказа възможността повече да се не преструваш и да живееш в хармония със себе си. В известен смисъл това си беше "освобождение" - генеално прозрял накакъв си Фролов.
  От другата страна на атаката или, ако щете лявото крило - Кръстев, мъдро забелязал как Русия плагиатствала с евро-атлантическите ценности като провеждала "реверсивен инженеринг" на външната политика на Запада – тоест копирала много от неговите методи, които по-рано решително осъждала."
  Другарят Кръстев този път е прав,........ като никога!
  По нататък, брат му по оръжие - Флорин, съвсем оформя тюрлю гювеча като повтаря до безкрай как Русия се възприемала като коректив на Запада за хаоса от "цветните революции", но на принципа на "вълка - единак", като не става съвсем ясно това критика ли е, и дали Русия има друга алтернатива.
  Слаб и нищо ново не казващ материал, освен дежурните, изтъркани клишета.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  [quote#76:"Haloperidolum - лечу Мurzilia rusofilliss"]От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни[/quote]
  Ми то не се става най-голямата държава с отбранителни войни или с мир. Ама иначе тукашните мурзилки повтарят като папагали старите мантри за лошите западни империалисти и за застрашената пацифистка Русия. А да, и точат лиги като наближи време за военния парад.

 99. 99 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Онзи ден иначе безкрайно несимпатичният ми премиер на Турция Ердоган предупреди в прав текст Путин да не си играе с огъня.
  Ердган е начало на една бивша голяма империя, причинила много беди, мъка, смърт и нещастия на българския народ по време на турското робство, има дикататорски манталитет и похвати, мачка свободата на словото и журналистите и медиите,.. Преиздентът Давитоглу не крие имперските амбиции в доктрината си.
  Путин е начало на друга бивши голяма империя, традиционна диктатура от много години до ден днешен. Със също така не по-малки имперски амбиции.

  Повече от очевидно е от историята, че за всяка диктатура и диктатор е жизнено необходим външен враг, с когото да отвлича вниманието на народа си от диктата над него, и да го обединява срещу някой друг.

  Но в случая е пределно ясно за Путин, че той Турция не може да победи с военни средства, КАКТО И ДА РАЗБИРА ЕВЕНТУАЛНАТА ПОБЕДА!

  Абсолютно същото важи и за Ердоган - на него му е пределно ясно, че Турция сама не може да победи във военни действия Русия.
  САМА!

  След като е така, то е повече от очевдино, че и двамата, и двете ръководства на тези държви РАЗИГРАВАТ СЦЕНКИ!
  Но ако някой от тези дори и за миг си повярва, че може реално да извоюва военна победа над другия - отново, КАКТО И КАКВОТО И ДА РАЗБИРА ПОД ТОВА - то тогава вече става дума за патология, която облечена с голяма власт и пари никога не е безопасна!

  Анализи и пример за това има достатъчно в историята на човечеството!
  Най-грозните моменти и най-големите нещастия в света са се случвали точно когато лидери на големи държави са решили, че са извъбземни и господари на Вселената! Че са единствени и уникални.
  Всеки сам може да прецени при кого и кои се забелязват подобни симптоми и признаци!

 100. 100 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#79] от "Norman Granz":

  Нормане, сещаш ли се, за този клип?
  https://www.youtube.com/watch?v=SemPHeiamBo
  На о:43-44 с приповдигнат тон диктора казва че ще имат време да си приготвят "празничната каша". Представяте ли си ги ордата как плюскат празнична каша. Е, нита се в задачата, щом на празник ядат овесената си каша, кво ядат в делниците?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK