Лесното стана, започва трудното, или как да се ограничат болничните легла

Лесното стана, започва трудното, или как да се ограничат болничните легла

© Анелия НиколоваАвторът проф. Божимир Давидов е икономист, доктор на медицинските науки


Лесното...


Всички коментатори са единодушни, че за малка България наличните 349 болници и 51 505 болнични легла са много. И че те със самото си съществуване принуждават лекарите да ги запълват. "Разкритото легло е пълно легло" – гласи един популярен афоризъм в болничния мениджмънт. И те се запълниха - с
2 128 762 пациента през 2014 г. Мерките "срещу" тях са два вида: икономически и административни.
Икономическите изискват мощно развитие на системата за доболнична помощ. Лекарите в нея трябва да получат силни стимули за да лекуват пациентите си без да ги насочват към болниците. В тази посока министерството на здравеопазването направи първите стъпки – разработиха се нов тип "пътеки" за амбулаторна помощ, редица "болнични" клинични пътеки (КП) се превърнаха в амбулаторни и пр. Колкото и да са коректни, тези мерки изискват поне няколко години докато се прояви пълният им ефект. Така идва ред на


Административните мерки. Национална здравна карта (НЗК) ще ограничи броя на болничните легла до едно "прилично" средно европейско равнище. Сегашната версия на НЗК препоръчва минимум 33 659 и максимум 45 584 легла – т.е. имаме около 6 000 легла повече от максималния препоръчан брой. Предлага се около 3 000 от тях да се преобразуват в легла за долекуване, а останалите 3 000 да не се финансират от Касата.


Разработена е сложна методика за определяне на необходимите легла в отделните области и започва работа по областните здравни карти.


С всичко до тук е извършена огромна работа. Но така или иначе тя си е чисто административна, кабинетна или дори научна.


Започва трудното или политическото:
как да се определи кои точно да са тези три хиляди легла,
които няма да се финансират от Касата?


- Може ли да има свободен избор?


"Пазарните" адепти изтъкват, че в условията на пазарна икономика единствено гражданинът трябва свободно да избира в коя болница да се лекува. И съответно държавата (министерството в случая) не трябва да ограничава този избор. Звучи логично – но на пръв поглед. Нормалният гражданин разбира от качеството на зеленчуци на пазаря, някои дори разбират от качествата на смартфони и хибридни леки автомобили, но от медицина не разбира и не трябва да разбира (освен от съветите в списанията за жени и "трета възраст"). Разбират лекарите. Значи само лекарите, като знаят ресурсите и капацитета на колегите си от болниците, могат да ни препоръчат да се лекуваме в тази или онази болница.


Но. Голяма част от лекарите работят и в болниците. За добро или за лошо лекарите са взаимносвързани в професионални и персонални мрежи. Има и лекарска етика ограничаваща взаимната критика. Има и... И - без да ги обиждаме, не можем да разчитаме на абсолютната им безпристрастност. Значи нашият "свободен избор" по определение не може да бъде съвсем свободен. При това положение


- Министерството поема ангажимент да разработи методика за избор


Като намерение логично и добро, но проблемно. Да си представим, че: в тази Методика са обхванати и най-дребните детайли на медицинското обслужване, тя е съобразена с най-добрите световни практики и е разработена от нашите най-големи медицински светила. И че в нея в област Я за лечение по КП 201-211 са препоръчани 20-те легла в отделение А на Болница Х и 15-те в отделение Б в Болница У.


Но - другите еднотипни отделения в останалите 5 болници на областта остават без финансиране от Касата. Каква ще е реакцията на шефовете им е лесно да се предвиди. Упреци по същността на методиката, недоверие в начина на нейното прилагане, обвинения в лични пристрастия (плюс подозрения за политико-икономически интереси). Протести. Стачки на персонала. Демонстрации на недоволни пациенти. Политици, говорещи за убийства и геноцид. Отмяна на Методиката и организиране на ново обсъждане през 2017 или 2020 година. Звучи прекалено познато, нали? Между другото нещичко вече започна.


Има и друго.


Една идеална методика е логично да открои предимство на болниците с по- и най-съвременна апаратура, с висококвалифициран персонал, дори и с по-комфортни "хотелски" условия. Естествено, че такива са университетските и поне някои от областните болници. Може би и някои от частните? Разбираемо част от по-малките общински болници не са такива. Значи – самата идеална методика вероятно ще неглижира значителна част от общинските болници. А те, без финансиране от Касата, ще тръгнат към фалит. За последствията – виж по-горе.


Значи въпросната Методика предварително прилича на обречена.


- А дали пък...?


Всъщност в икономически план задачата изглежда така. Според Националната здравна карта в област Я се очаква през година Т да има примерно 2 000 пациента нуждаещи се от лечение по КП 201 – 211. За лечението им Касата е планирала сумата от 1 000 000 лв. (средно по 500 лв. за пациент). Според показателите за качество от бъдещата методика се задава въпросът "коя болница и кое отделение се наема да постигне най-високо равнище на тези показатели?" Или се създава процедура донякъде напомняща на обществена поръчка - инициира се конкуренция за постигане на най-високо качество. А ако се поставят и финансови изисквания – "коя болница/отделение ще предложи най-ниска цена", приликата става по-пълна.


Идеята не е толкова еретична – през деветдесетте години в Англия във финансирането на болниците се прилагаше договорното начало – болниците в конкуренция една с друга сключваха договори с финансиращия орган (там държавен) като договаряха количество, качество и цена на предоставяното лечение. Съвременни варианти на подобни договори там предвиждат много по-голямо ударение на качеството.


Не, че у нас при процедурите тип "обществени поръчки" няма недоволни. И все пак абсолютната прозрачност на условията, публичността на процедурите по оценяване, възможността за съдебен контрол и пр. са някаква гаранция за поне относителна честност.


Дали да не се помисли?

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Няма здравеопазване, има продажба на здравни услуги... :-(

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "редица "болнични" клинични пътеки (КП) се превърнаха в амбулаторни"
  Този лост е един от най - важните според мен. Няма нужда пътеките да се определят като "амбулаторни". Достатъчно е касата да заплаща на болницата за определена дейност, операция, без да се взима предвид продължителността на хоспитализацията. Болниците ще имат интерес от по -кратък престой. И вместо изкуствено да се удължават хоспитализацията, болните ще бъдат изписвани по -бързо.
  По - големият брой легла ще стане излишен.
  От гледна точка на пациентите предимствата на амбулаторното
  лечение отдавна вече са доказани.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Как ще съкратявате болнични легла?! Нали ще развалите бизнеса на хиляди лекари! Сегашната болшевишка система е добра! Позволява и без да работиш, да си докарваш доходите с калема! Стара комунистическа практика! Чичо и стринка лежат в болниците по два пъти на година, без откъсване от нивата. Това се казва здравеопазване!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Едно нещо има хубаво за сега при нас,че имаме една здравна каса,защото в Чили искат от много зравни каси да направят една.Когато са разрешили да се правят частни здравни каси,познайте кой ги направил-частните болници и проблемът сега го разбират че е огромен.Веднага да се спре финансирането на частни болници от държавния бюджет,частните болници са създадени за лекуване на богати хора другото са празни приказки .Личните доктори веднага да отпаднат,боли те ухо отиваш на ушен,боли те крак на ортопед сърце -кардиолог,иначе само разправии,направления,такси при личния лекар.Забравих нещо в ЧИЛИ всичко е по банкаов път при доктора отиваш с книжа и банков чек.Така че авторът на статията е един некадърник който защитава абсурдни интереси.

 5. 5 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Лесно е да съкращаваш, болнични места, по трудно е да направиш, ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО им. Ясно е, че този модел на управление е остарял, но не може в отдалечени райони, да се оставят хората без адекватно здравеопазване. Не може САМО да се правят съкращения, да се "орязват" клинични пътеки- това не е ефективен мениджмънт! Д-р Москов, ако още му е останало и капка достойнство, на момента...., но като знам каква е баракуда....

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 6. 6 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  И защо по дяволите трябва да се намаляват болничните легла? НЗОК плаща по пътеки, не за легла. Повече легла - по-голям избор. Напъните на някой да предизвиква дефицит за да пълни кочините е зле прикрит лобизъм.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  "И че те със самото си съществуване принуждават лекарите да ги запълват."

  И защо със "самото си съществуване" леглата да принуждават лекарите да ги запълват ? Не е ли по-разумно и адекватно лекарите да бъдат ограничени да "настаняват" мними пациенти или да измислят различни несъществуващи заболявания, за да се лекуват тези, които се нуждаят от лечение

 8. 8 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hafen der Wahrheit":

  Защо всеки скачa в частния случай като болницата в Девин или някаква такава? Такива има 10-15 болници в страната и те на практика не са проблем - там трябва да се оборудват, така че да могат да поемат основните здравни грижи на населението - а именно едно прилично вътрешно отделение, където да се лекуват най-честите заболявания - пневмонии и т.н., акушеро-гинекологично, защото то си е до голяма степен спешно, добър спешен център и да речем ендокринология, заради големия брой диабетици. За съвсем отдалечени, където придвижването до голяма болница може да е проблем през зимата, може да се остави едно хирургично отделение за спешните случаи. Но никакви планови операции. За всичко останало - 2 линейки на изчакване и транспортиране до най-близката голяма болница. Броят легла е лесно да бъде изчислен на база хоспитализациите през предните 10 години примерно. Истинския проблем са големите градски мастодонти тип Св. Георги в Пловдив, Александровска в София, варненските и т.н., а най-голям проблем са областните болници, които в повечето областни градове отдавнна не съответстват по размери на размерите на градовете и там трябва да се реже жестоко. Достатъчно е да се отворят регистрите на ЕСГРАОН и да се сравнят данните за населението сега и преди 20 години и леглата да се орежат със съответния процент на намаляване на населението (дори повече, защото при съвременното лечение не се налагат толкова дълги хоспитализации за повечето състояния).

  [quote#2:"Lady Zeppelin"]Достатъчно е касата да заплаща на болницата за определена дейност, операция, без да се взима предвид продължителността на хоспитализацията.[/quote]
  Тук пък се появява обратния риск от прекалено кратки хоспитализации и изписване на пациентите преди да са реално излекувани.
  [quote#4:"chuggun"]Веднага да се спре финансирането на частни болници от държавния бюджет,частните болници са създадени за лекуване на богати хора другото са празни приказки [/quote]
  Това ти мислене напълно съответства на ник-а ти, честно. Мога да кажа, че в много от случаите лечението в частните болници е на много по-високо ниво от държавните. Тук просто трябва да се спре автоматичното сключване на договори с касата при отваряне на болница за пълния й капацитет. На фона на здравната карта трябва да се правят съответни конкурси - касата казва примерно за град Х финансирам 20 легла за болници за вътрешно отделение и след това се прави търг измежду съществуващите болници с водещ параметър нивото на компетентност, следван от цена. За да не се стига до мащабна корупция примерно може да се направи при равни нива на компетентност по-ниската цена да печели 70% от леглата, втората 30% и т.н. вариации много. Стига да има желание варианти има много. Но основното, което трябва да се разбере е, че с 50% от населението на държавна издръжка за здравеопазване и половината от останалите 50% плащащи по 20лв на месец няма как да искаме перфектно здравеопазнване. И специално за чугуни като теб да обясня - и частните и държавни болници са регистрирани като ООД-а или АД по търговски закон и като такива плащат данъци, ако са на печалба. За справка - повечето от частните са на печалба, така че част от дадените пари се връщат обратно в държавата, докато 97% от държавните са на загуба и всичко сложено в тях потъва.

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  То и в нашия квартал има една празна болница. Ми да настанят имигранти или туристи. Или социално слаби, бездомници и пр. Лошото е, че няма кой да плати дълговете на тези болници, но който им е давал пари, да е мислил.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hafen der Wahrheit":


  [quote#5:"Hafen der Wahrheit"]Ясно е, че този модел на управление е остарял, но не може в отдалечени райони, да се оставят хората без адекватно здравеопазване. Не може САМО да се правят съкращения, да се "орязват" клинични пътеки- това не е ефективен мениджмънт![/quote]

  Първо, в отдалечените райони в момента има легла, но..адекваттно здравеопазване никога не е имало, няма и сега.
  Второ не става дума за съкращаване на самите легла, макар че малко плаши правилото, че има ли легла, те се запълват, както казва автора на статията.
  Според мен става дума за управление на този процес, труден и с неясен край опит.
  Иначе опита на далеч по-богати и с опит страни показва, че източването на касата е международен спорт и освен това и там се чака за планови дейности, просто нашите очаквания са нереалистично високи и не си даваме сметка, че така или иначе ние плащаме сметката и единственото което може да е в наша полза е да се използват по-ефективно нашите пари.

 11. 11 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 466 Весело

  Проф. Божимир Давидов, не се хабете да пишете и обяснявате лекарските проблеми и решенията им. Както виждате форумите са пълни с "компетентни", които веднага ще ви кажат кое как се прави и че нищо не рабирате. Тези форуми май са затова: всеки мераклия да покаже "компетентността си" от футбола, през медицината, атомната енергетика, та до международното положение и космогонията

 12. 12 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Не искам да чета анализи, искам решения, но дори и с цената на грешки, да се развива системата. В момента е в застой и дори върви назад!
  Не може частните болници да са инструменти за точене на здравната каса и да лекуват евентуално (ако попаднеш на лекар със съвест, малко от които останаха в БГ), а и държавните.
  Не може системата за сигурност и правораздаване, колкото и да протестира за привилегии, да не може да осигури адекватна защита на лекарите.
  Не може структурата на здравната система да толерира лекарски грешки и рекет, защото другите кадри избягали и нямало кой да работи в многото болници, респективно да намалее точенето на здравната каса.
  Не може средата за работа на лекарите да е толкова отровена от неадекватни пациенти, корупци на всички нива, липса на сигурност, адекватно заплащане и чалга-начин на живот на около и да искате лекарите да останат нормални или да не бягат в "омразния" запад, вместо да остават при "ние сме славяни", "ние сме с русия", "протестираме срещу цените на винетките" и всякакви простотии, които се случват ежедневно.
  Ма каквото сами си го правите в БеГе, никой външен не може да ви го направи и дело на давещите се тук е да се спасяват т.е. да емигрират.
  Та, трябва да се издигне паметник на Терминал 2, най-много хора е спасил от простотията!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 13. 13 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Погрешният избор на лекар съкращава живота.

 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  ""Една идеална методика е логично да открои предимство на болниците с по- и най-съвременна апаратура, с висококвалифициран персонал, дори и с по-комфортни "хотелски" условия. , че такива са университетските и поне някои от областните болници.""

  Моля?!!
  Колега, я се разходете до прословутата "Иван Рилски", Александровска, с по 6 легла в стая и тоалетна на етажа, Пулмологията, дето складират починалите в тоалетните и Токуда или Сити клиник примерно. Руината Пирогов, за която честно казано кръв ми капе от сърцето, изобщо не искам да го обсъждам.
  Квалифицираният персонал, който директно не е побегнал за чужбина отдавна е по частните клиники. Нико не желае да го бият и да го унижават за по 8-900 лева месечно.

  И моля ви се не споменавайте мръсната дума "обществена поръчка".
  Всички знаем как се печелят обществените поръчки у нас. Ако направите това и в медицината, кьорав лекар няма да остане у нас.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 241 Гневно

  Г-н професоре, Вие лекар ли сте или икономист. И докога ще продължавате да плещите по поръчка на адептите на Пепи Менгеле!

 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2123 Любопитно

  [quote#11:"pantarea"] Както виждате форумите са пълни с "компетентни", които веднага ще ви кажат кое как се прави и че нищо не рабирате. [/quote]
  Във форумите, знаем как се изкарва документ за инвалидност в ТЕЛК (я виж броя на инвалидите по документи в България, дали е адекватен на населението), знаем и как се надписват фиктивни лечения, та и заради това можем да коментираме адекватно. Отделно, че форумите представляват представителна извадка в сравнение със статистиките основани върху нагласени документи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Не се опитвайте да оправдавате една купонна система в здрвеопазването основана на ограничение на потреблението на здравни грижи, вместо въвеждане на ДОПЛАЩАНЕ щом няма пари за финансиране със наличните здравни вноски в най-ниско финансираната здравна система в Европа и част от Африка. Ако решат да налагат Национална здравна карта ще трябва да кажат на тъпия си електорат, че задължителните здравни вноски и медицинското обслужване ВАЖАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ. Добро утро на опашките да се запишат в листа на чакащи за приемане (след 6 месеца).Такава карта ограничава единствено ползвателя на здравни услуги задължен да внася централно в партийната пирамида НЗОК. Листа на чакащите това ще постигнат , в същото време частните болници ще бъдат с широко отворени врати , ценоразпис и незабавен прием. Направете го комунета да ви гледаме сеира, поредния социалистическия сеир основан на опашки ,ограничения и варианти на купонната ви система от 1949 г. Оставям настрана пък смешките с 'търг на НЗОК в която печели болница с най-ниската цена' . После да не питате откъде ви е хепатитът B+C или защо арабинът специализант е забравил ножица в корема ви....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lady Zeppelin":

  Първо до момента това са само хипотетични пътеки които не са финансирани рално. Както казва един колега ортопед : 'Няма да намествам и гиспирам нищо амбулаторно ,защото трябва аз да си осигурявам и плащам гипса. Баща ми няма концесия за добив на гипс''
  Второ, ако няма определен минимален престой в болница няма да е по-евтино (за вас). Отделенията ще превъртат набързо болните и после да не се чудите защо са ви изписали с течаща хирургична рана на 3тия ден или защо артериалното ви налягане и кръвната захар са също толкова високи ,както и при влизането в болницата.
  Това с болничните легла е много просто. Пускаш няколко десетки здравни фондове и оставяш избора кой кого да обслужва на избора на пациентите и на лекарите кой с какъв здравен фонд да работи. Проблемът е ,че политическата класа ГУБИ КОЛЕКТОРА НЗОК И СЪОТВЕТНАТА ПАРИЧНА ЯМА в която всеки харизва здравните си вноски за крадене именно от тази политическа класа. Няма как от частен здравен фонд да вземеш пари за асфалт , това е проблемът. Само за това се крепи с нокти и зъби ОТ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА една единствена каса.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  [quote#18:"Dr_Doolittle"]Пускаш няколко десетки здравни фондове и оставяш избора кой кого да обслужва на избора на пациентите и на лекарите кой с какъв здравен фонд да работи.[/quote]

  Тъй, тъй, а как ще разпределяме дотациите от държавата между тия "няколко десетки" здравни фондове? На брой записани граждани? Че това е същото като НЗОК, само че с няколко десетки администрации повече.
  Ами ако едни граждани плащат едни вноски, а други - по-големи?
  Нали не си мислите, че с реално плащаните в момента мижави индивидуални здравни вноски може да се издържа частен здравен фонд, респ. - болница?
  Какво правим с циганите? А с пенсионерите?
  Или казвате,

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Единственият начин да се въведе ред в системата на здравеопазването е да се раздели на две: 1)безплатно, бюджетно, държавно здравеопазване и; 2) платено- а) кешово с възстановяване на разходите от доброволна здравно-осигурителна застхователна агенция или б) кешово- без възстановяне на средствата, за сметка на пациента- клиент. Когато отидеш в магазина сам преценяваш дали да си купиш нещо или не! Дали една частна болница ще подържа фонд от 70 или 7 легла си е нейна работа. Може да подържа 70, а да са заети само 7. Частникът преценява дали му е изгодно да подържа 70 легла или да ги редуцира на 7. Никога не можеш да заставиш някого да постъпи на болнично лечение, нито пък има кого да лъжеш. Ако излъжиш клиента си веднъж, ще го загубиш като клиент завинаги! Пазарът е висша саморегулираща се система! От друга страна без държавна- безплатна-бюджетно финансирана медицина не може, защото здравеопазването е и социална дейност. Държавата трябва да реши за издръжката на колко болници има средства, така че да бъдат оборудвани по най- високите стандарти, а заплатите на медиците да са най- високо световно равнище. При възможността за свободна пазарна инициатива ДЕФИЦИТ НА УСЛУГИ НЯМА. ВИНАГИ СЕ СЪЗДАВАТ УСЛОВИЯ ЗА СВРЪХ ПРЕДЛАГАНЕ!

 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":
  Докторе, за финансирането на пътеките съм напълно съгласна. Ако парите не са осигурени, няма да смисъл да се говори.
  [quote#18:"Dr_Doolittle"]Отделенията ще превъртат набързо болните и после да не се чудите защо са ви изписали с течаща хирургична рана на 3тия ден [/quote]
  Докторе, не говоря празни приказки. Продължителността на хоспитализациите непрекъснато намалява в Америка в Западна европа и у нас. Това е световна тенденция и е факт. Става дума за операции, протекли без усложнения.
  Просто техниките се промениха. Може ли да се сравнява следоператвният период на една холецистектомия с лапаротомия и с лапароскопия? Преди 30 години болните, оперирани от катаракта, лежаха по една седмица, а сега излизат след 2 часа. Витректомиите се правят амбулаторно, нещо немислимо доскоро, тазобедрените стави на някои места също.
  За какво да стоят хората в болница? Да се увеличават вътреболничните инфекции?
  Или само по административни причини? Майка ми я оперираха амбулаторно, но поради някакви административни причини се наложи да се върне на другия ден в болницата, за да я "изпишат".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":
  Забравих да пиша, че амбулаторното лечение изисква друг вид организация - възможност за домашно наблюдение от сестри, рехабилитация, възможност за връзка с лекаря при усложнения.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#1] от "greenhrast":Ами разбира се ! Нали са търговски дружества !

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#11] от "pantarea":Да помислиш първо , па после да дращиш. От футбол и другите може и да не разбираш , но здравето всеки си го носи и му трябва. Затова се интересува.

 25. 25 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 424 Гневно

  Този професор е поредният дървен философ, упражняващ с в писане на здравни теми! Истината и проблемът е друг! Каквато и здравна карта да направят - НЯМА ЛЕКАРИ!!!!! Тези дни се дипломираха поредните випуски на медицинските ни университети и както вече стана традиция вече се качиха на самолетите за Германия, Англия и др подобни дестинации. Ако пък някой смята, че ща съкрати административно бройката на лекарите в София и големите градове и въпросните лекари ще хукнат да търсят препитание из дълбоката провинция, въпросният някой да дойде да го прегледам! И изпратя на психиатър!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK