Как Саудитска Арабия (не) участва в битката срещу "Ислямска държава"

Как Саудитска Арабия (не) участва в битката срещу "Ислямска държава"

© ReutersСаудитска Арабия планира да екзекутира скоро над 50 души, осъдени за тероризъм. Това съобщават местни медии и това се възприема като предупреждение към всички, които искат да станат войнстващи джихадисти и да атакуват обекти в кралството. Според в. "Оказ" 55-ма чакат изпълнение на най-тежкото наказание заради това, че са виновни за смъртта на повече от 100 цивилни и на 71 служители на силите за сигурност. Някои от тях били свързани с "Ал Кайда", други били от Ауамия - шиитски град в богата на петрол провинция. През последните няколко години за нападения от 2003 до 2006 г., както и през 2009 г., бяха осъдени десетки, но за 10 години за атаки на "Ал Кайда" със стотици жертви са екзекутирани (по-рано тази година) само двама мъже от Чад.


Покрай възхода на "Ислямска държава" на Запад се появиха много критики към Саудитска Арабия. Докато някои от тях са по-меки и са свързани с обвиненията, че Рияд - един от най-важните регионални съюзници на Запада – не участва достатъчно активно в борбата с терористичната организация, други намират връзка между крайната форма на исляма, изповядвана в Саудитска Арабия – уахабизма – и религиозната мотивация, с която "Ислямска държава" оправдава варварските си деяния.


Многобройните скандали за нарушаването на човешките права в кралството (публични екзекуции, удряне с камшици и др.) допълнително наливат масло в огъня.
В."Уолстрийт джърнъл" предлага кратък систематизиран преглед как Саудитска Арабия участва във войната срещу "Ислямска държава" и виновна ли е за възхода й.


Операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак


Саудитска Арабия има един от най-големите военни бюджети в света, а армията й е сред най-боеспособните в региона. От една година Рияд участва във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" и бе сред тези, които първи бомбардираха позиции на джихадистите. Преди това Саудитска Арабия работеше заедно със САЩ за военно обучение на сирийски бунтовници.

Възходът на "Ислямска държава" се дължи повече на алтернативни канали за финансиране, а не толкова на дарения от саудитски граждани, смятат анализатори.

© Associated Press

Възходът на "Ислямска държава" се дължи повече на алтернативни канали за финансиране, а не толкова на дарения от саудитски граждани, смятат анализатори.


Според някои анализатори обаче този първоначален ентусиазъм вече се е поизпарил и Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са се отдръпнали от коалицията на Запада срещу "Ислямска държава". Каква е степента на това оттегляне е трудно да се прецени, тъй като Рияд не дава подробности за участието си в кампанията. Вашингтон също не дават информация за ангажираността на страните от Залива.


Една от възможните причини за това оттегляне е липсата на консенсус между страните от региона за начина на водене на битките срещу "Ислямска държава". Също така обаче специалистите смятат, че кампанията на Саудитска Арабия срещу подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен отвлича вниманието ѝ от "Ислямска държава".


Бежанският въпрос


Гражданската война в Сирия и действията на "Ислямска държава" допринесоха за безпрецедентната имигрантска вълна в Европа и в други части на света. По оценки на ООН половината от 23-милионното население на Сирия (данни преди началото на конфликта)  или са я напуснали, или са вътрешно разселени.


В ЕС и САЩ се надигна вълна от гняв срещу Саудитска Арабия и други страни от Залива заради отказа им да приемат по-голям брой бежанци. От Рияд отвръщат, че са дали право на пребиваване на впечатляващите 2.5 милиона сирийски бежанци. Освен това страната е дарила най-малко 90 милиона долара на агенцията за бежанците на ООН през 2015 г.

От Рияд не са съгласни с критиките, че не приемат достатъчно бежанци.

© Associated Press

От Рияд не са съгласни с критиките, че не приемат достатъчно бежанци.


Причината за това разминаване в мненията вероятно се дължи на факта, че Саудитска Арабия и нейните съседи не са подписали Конвенцията на ООН за бежанците и следователно не изпълняват международно приетата процедура за настаняване на бежанци. Според експерти в страната са влезли много сирийци, но точният им брой не е ясен. Обикновено Рияд не им дава бежански статут. Вместо това повечето влизат в страната с визи за чуждестранни работници.


Финансиране на тероризъм


Теорията, че Саудитска Арабия финансира "Ислямска държава", е широко разпространена. Някои дори твърдят, че Рияд е "създал" терористичната организация.


Доклад на Вашингтонския институт от юни 2014 г,. стига до извода, че са налице голям брой дарения за "Ислямска държава", направени от саудитски граждани в качеството им на частни лица, въпреки че страната се опитва да спре тези дарения. "Донори от страните от Персийския залив – сред които се смята, че саудитците са най-щедри – са пренасочили стотици милиони долари към Сирия в последните години, включително към "Ислямска държава" и други групировки", гласи заключението на доклада.


Вероятно тези пари са изиграли роля в развитието на "Ислямска държава" и други подобни организации. Тези дарения обаче едва ли вече имат толкова фундаментално значение, предвид другите канали, чрез които се финансира терористичната групировка.


По-тревожен факт е броят на гражданите на Саудитска Арабия, заминали за Сирия, за да се включат в редиците на "Ислямска държава". Смята се, че те са най-малко 2500 души, което превръща Рияд в един от основните източници на чуждестранни бойци за групировката.


Допирните точки в идеологията


Макар "Ислямска държава" и Саудитска Арабия да се смятат взаимно за врагове, не може да се отрече, че имат много допирни точки по отношение на религиозните схващания.


Според информация на Дейвид Къркпатрик от "Ню Йорк таймс", когато терористичната организация започна да затваря училищата в завладените територии, тя е принтирала копия на саудитски учебници, достъпни в интернет. Други отбелязват, че някои от най-бруталните наказания на "Ислямска държава" - като например пребиването с камъни до смърт заради изневяра – е често срещано и в Саудитска Арабия.

Мнозина обвиняват Саудитска Арабия, че подкрепя имами, изповядващи крайна форма на исляма и така подхранва екстремизма.

© Associated Press

Мнозина обвиняват Саудитска Арабия, че подкрепя имами, изповядващи крайна форма на исляма и така подхранва екстремизма.


Властите в Рияд се опитват да се справят с имамите, които проповядват по-крайна версия на исляма. Освен това страната е инвестирала доста в институции, чиято цел е да "превъзпитат" екстремисти и терористи, включително и такива от "Ислямска държава".


Въпреки това редица експерти изтъкват, че макар политическият елит да подкрепя провеждането на реформа, той е тясно свързан с духовниците уахабити, които имат сериозно влияние в страната. Макар Рияд да налага ограничения на имамите, които открито подкрепят "Ислямска държава", такива мерки не се взимат срещу проповедниците, чиито учения подхранват екстремизма.


Най-голямото притеснение е, че Саудитска Арабия просто е насочила усилията си срещу влиянието на шиитски Иран, вместо срещу "Ислямска държава". "Усещането ми е, че колкото и грозно да звучи, в момента "Ислямска държава" е удобен временен съюзник на Саудитска Арабия, доколкото отклонява вниманието към себе си и позволява усилията на Рияд да бъдат насочени срещу Иран и неговите поддръжници", обобщава специалистът по Близкия изток от Великобритания Кристофър Дейвидсън.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1178 Весело

  Че те са главния спонсор

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Логично, Иран и СА спорят за лидерство в Близкия Изток. И двете страни са еднакво радикални. СА привидно се бори с имамите, в Иран те управляват. В СА убиват с камъниу за изневяра, в Иран също......апропо, към тези страни трябва да добавим и Катар. На другия полюс са ОАЕ

 4. 4 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Твърде много приказки за да се каже простичка и ясна всички истина, Саудитска арабия е основен спонсор и генератор на радикален ислям. Системното нарушаване на човешките права дори няма смисъл да го коментираме. Така ще е обаче, поне докато морето от черно злато не е пресъхнало , СА ще бъде фактор и великите сили ще си затварят очите .

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ИД никога нямаше да се появи без подкрепата на Саудитска Арабия и Турция.

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart": Напоследък, когато се цели незаемане на окончателна позиция, стана много модно да се пускат такива статии. В статията не се засяга въпросът за основният "експорт" на саудитска арабия- уахабизмът. Липсата на тази съществена част от саудитският "износ" не дава обективна картина на стиуацията.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на ecn48382982
  ecn48382982
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аха,значи добрите саудитски политици искат да се справят с тероризма, но лошите саудитски духовници не им позволяват. А къде в статията има излседването,че най-много туитър акаунти в подкрепа на ИД се намират в СА? Саудитска Арабия финансира стотици училища,културни центрове, библиотеки и джамии, които проповядват радикален ислям и омраза към другите. Хилядиимами получават образованието си в религиозни институции в САслед коетоотиватпосвета иразпространяват уахабизма, който е несъвместим с демокрацията и западното държавно устройство. И отгоре на всичко има медии, които се опитват да ни кажат, че СА не са толкова лоши...

 8. 8 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Стигнах само до "армията й е сред най-боеспособните в региона"

  Ако следяхте войната в Йемен нямаше да публикувате такива глупости.
  Арабските армии (дали на СА, ОАЕ, Сирия, Египет и т.н.) са много далече от каквато и да е боеспособност и елементарни инстинкти за самосъхранение.
  Контраартилерийска борба, прикриване на фланговете, сподавяне на огневи точки чрез артилерия/авиация са им напълно непознати.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Без изследване на интереси, анализа на участие или неучастие в даден конфликт и сам се пакетира за бунището с бутафория ...

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Темата е за специалисти и пак специалисти и политически коментатори казват,че сухопътната офанзива срещу ИД трябва да е от мюсюлманска армия.Грубо казано да се накървят и сами да прочистят тези които вредят на пророка Мохамед.Сами трябва да преживеят своите средни векове и да разделят религията от светската държава.

 12. 12 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#5:"neznaiko.bg"]ИД никога нямаше да се появи без подкрепата на Саудитска Арабия и Турция. [/quote]
  ... можем да добавим САЩ, Великобритания и Франция.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Разстроено

  Участвали били в операциите срещу ИД ама никой не можел да каже колко. Имали процеси срещу терористи - какви терористи точно визираме - шиити и противници на режима ли?
  Тези са и мозъка и финансовия мотор на ислямския тероризъм по света.

 14. 14 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Миролюбивият" ислям прави разлика между "добри" и "лоши" терористи

 15. 15 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Съгласен съм напълно с коментара, че статията не казва нищо. Общо взето "Уолстрийт джърнал" някак си се опитват като че ли да оправдаят Саудитска Арабия, но поради липсата на каквито и да било доводи това няма как да се случи. И това, че една част тези "терористи", които уж Саудитска Арабия била осъдила на смърт са от шиитски град е показателно за това към какво се стреми тази държава. Не да се бори с тероризма а даже точно обратното да налага терористичните разбирания типични най-вече за сунитите и да избие шиитите, чието разбиране за исляма е доста по-човешко. Но в крайна сметка петрола е това, което кара всички да си затварят очите.

 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#2:"SSmart"]Статия , която не казва нищо! [/quote]

  Напротив, статията казва много и е напълно ичерпателна.
  Проблемът ти е, че не казва това което ти би искал.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  "Многобройните скандали за нарушаването на човешките права в кралството (публични екзекуции, удряне с камшици и др.) допълнително наливат масло в огъня."

  СА беше много удобно подмината от "арабската пролет", която окончателно разруши държавността в някои страни /либия/, други доведе до гражданска война и възход на ИД /Сирия, Ирак/. САЩ имат очевадно двойни стандарти за демокрация в този /и не само/ район
  Риад е не само поддръжник на ислямизма, но и явно го финансира навсякъде по света.

 18. 18 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ....Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са се отдръпнали от коалицията на Запада срещу "Ислямска държава".

  Значи крайно време е и западната коалиция срещу Ислямска държава да изхвърли от редиците си саудитците. Аман от тъпанари, играещи двойни игри.

 19. 19 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 284 Неутрално

  безсмислена, слаба статийка. тотална загуба на време...

  reddit.com/r/The_Donald/
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#12:"Бежанци > Атентати > Patriot Act в ЕС и диктатура"]... можем да добавим САЩ, Великобритания и Франция. [/quote]

  Можешда добавиш и пингвините, но все така си остава лъжа.
  Ако обаче искаш да си точен добави, Русия и Асад.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam":
  [quote#17:"daam"] САЩ имат очевадно двойни стандарти за демокрация в този /и не само/ район [/quote]

  Когато през 1939 г попитали Рузвелт дали е разумно да подкрепят никарагуанския диктатор Сомоса, отговорът му бил "Той е кучи син, но е НАШ кучи син". Оттогава до сега тази доктрина се следва и прилага към доста "кучи синове" по цял свят.

 22. 22 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#6] от "logika":
  Интересно кого ще засегнем ако нещата се наричат с истинските им имена?!?!?!?

 23. 23 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Глупава статия, която иска да ни внуши, че чаршафите не са лоши хора, ама видите ли, са принудени от обстоятелствата да подпомагат подчовеците от мИнДИЛ.
  Същото се отнася и за Турция на султан ердоган

  Мома, връщай 12 и 12А!
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Властите в Рияд се опитват да се справят с имамите, които проповядват по-крайна версия на исляма. Освен това страната е инвестирала доста в институции, чиято цел е да "превъзпитат" екстремисти и терористи, включително и такива от "Ислямска държава".
  [/quote]
  След като по-горе в статията е казано че в СА се проповядва фундаментален ислям звучи смешно да се води борба с някакви по-крайни течения, освен ако не са насочени към сваляне на монархията и създаване на ислямска република.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Както статията, така и коментаториите под нея, не излагат, а и няма как да изложат някакви убедителни и доказано факти.
  Но и аз смятам, че въпроса е много специфичен и без мюсюлманско участие едва ли може да се реши, става въпрос трайно, а не за година-две.
  А ако някой смята, че мюсюлманин е тъждествено равно на терорист, то няма база за разговор и спор.

 26. 26 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всичко хубаво , ама Саудитска Арабия е съюзник на САЩ и Турция , които от друга страна са пък наши съюзници .

 27. 27 Профил на lubolaz
  lubolaz
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Преди това Саудитска Арабия работеше заедно със САЩ за военно обучение на сирийски бунтовници.


  А сега кой очаква СА да се бори с ИДИЛ?

  С ИДИЛ може да се справи само президент Асад, защото той наистина иска да отърве страната си от тези терористи! А само с бомби без войска на терен тива няма как да стане, вече 5 години света си измива ръцете с проблема, внесен да смени режимът в Сирия!

 28. 28 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поредният материал, целящ да размие истинската вина на определени държави за случващото се към момента
  и да притъпи нарастващото недоволство на обикновените хора в Европа от лицемерието и двойните стандарти, проявявани от техни и чужди държавници и политици.

 29. 29 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Цялата статия е изпълнена с абсурди и вътрешни противоречия.
  Непрекъснато се повтаря една и съща самоизключваща теза, в която Саудитска арабия се посочва като източник на проблема, веднага след което се казва, че тя води уселена борба с него.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  е по политкоректна статия отдавна не бяха пускали . освен мълчанието на световни лидери , тълкувано тук като подкрепа .
  "Пилотът, който загина при нарушаване на турското въздушно пространство, ни бе предаден на границата със Сирия миналата нощ, каза Давутоглу пред журналисти в Истанбул.
  Руски дипломат заедно с представител на турската армия ще отиде днес в провинция Хатай на сирийската граница, където тялото ще му бъде предадено, добави Давутоглу"
  ще интересно и коректното обяснение на това . ако въобще мине .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":

  "Статия , която не казва нищо! "

  Аз мисля, че предвид специланите отношения между САЩ и СА тази статия на един от водещите американски вестници казва достатъчно. Думи като:

  "Усещането ми е, че колкото и грозно да звучи, в момента "Ислямска държава" е удобен временен съюзник на Саудитска Арабия"

  са от типа - тебе думам дъще, сещай се снахо. Имайте предвид, че този вестник има огромно влияние в кулуарите на властта в САЩ и най-често казва по-малко, отколкото знае. Това не е Телеграф, Стандарт, Труд и разни други които човек дори не може да нарече вестници.

 32. 32 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тази статия не е сериозна. Най малко ако СА екзекутира джихадисти то ги екзекутира за да предпази своята сатрапия над Арабския полуостров.

 33. 33 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Люлката на уахабизма и салафизма-СА-трябва да стане приоритет във войната с тероризма, а не приятел и съюзник на Запада! Иначе Европа наистина ще гори!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#13:"lustmord"]Участвали били в операциите срещу ИД ама никой не можел да каже колко. Имали процеси срещу терористи - какви терористи точно визираме[/quote] - страхотен коментар - в десятката, да не забравяме, че и за Асад всеки който не го подкрепя е терорист, за саудитска арабия палестинския писател атеист също е терорист и затова го осъдиха на смърт...
  За участието на СА в операциите срещу ИД е смешно да няма информация - всяка крачка на руснаците в Сирия се следи под лупа (както и трябва да е), а за "съюзника" СА нямало инфо, и това за тренирането на опозиционни бойци е смешно - саудитите тренират групировки, които ЕС и САЩ причисляват в списъка на терористичните организации - имаше статия в радио свободна европа за това!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 35. 35 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Мдаа.. Саудитска Арабия и Турция са точно държавите правещи и невъзможното Ислямска държава да съществува. Разбира се двата най-важни съюзника на Сащ в региона.. Хубаво е че някои зад океана макар и мекичко, мекичко споменават истината.. Още малко и ще си кажат, че Пентагонът подкрепя тези действия на саудитци и турци..ама надали..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 36. 36 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 498 Любопитно

  [quote#11:"chicago514"]сухопътната офанзива срещу ИД трябва да е от мюсюлманска армия[/quote] - кюрдите също са мюсюлмани, шиитите също, или по-конкретно трябва да е сунитска армия имаща подкпрепата на СА??? Е тогава каква демокрация ще настане в Сирия....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 37. 37 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#11:"chicago514"]сухопътната офанзива срещу ИД трябва да е от мюсюлманска армия.Грубо казано да се [/quote]
  Това е. По-важният въпрос, който би трябвало да "крещи" в ушите на НАТО, ООН, Брюксел е защо това не се случва вече?
  А ние да се запитаме, дали последните три не се правят умишлено на глухи? Кой управлява тази Планета?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 38. 38 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Буахахаха... дарения от "стотици милиони долари"... аз си мислех, че дарения са 100, 1000 до 10 000 долара. "Дарения" от стотици милиони си е държавна политика бе, аптали... все ми е тая кой от хилядата саудитски принца ги прави... тези стотици милиони идват от петрола, а петрола си го държи държавицата... аман от наивници или такива които оправдават затварянето на очите пред уахабитите...

 39. 39 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Иначе, видяхме едно от "най боеспособните" армии в света... хутите в Йемен редовно им разказват играта. Бойци с джапанки, калашник и РПГ-та редовно разгонват модерно екипираните саудитци...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam":

  А, то имаше държави които Арабската пролет ги засегна, ама режимите там не трябваше да падат и когато режимите потушиха недоволството по дивашки и варварски начин, свободната преса въобще не си даде труд да отразява тези режими... щото има кучи синове, но наши кучи синове... налЕ?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 430 Неутрално

  много са боеспособни саудитците, хутите превзеха град нажран в саудитска арабия,войната е и на тяхна територия )

  Жени и вино! Вино и жени!
 44. 44 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Саудитска Арабия има един от най-големите военни бюджети в света, а армията й е сред най-боеспособните в региона."
  Това някакъв майтап ли е?

 45. 45 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хем да обучават, въоръжават и надъхват джихадистите, хем да се борят срещу тях, това са прекалено много роли за един актъор.

 46. 46 Профил на just
  just
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#35] от "ostin22":

  Винаги съм подкрепял тази теза, само че на някои хора не им харесва споменаването и на Турция.

 47. 47 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":
  На практика всички спонсорираме ИД чрез нефта. Трябва да се наблегне на електрото и всички паразити ще умрат гладни

 48. 48 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ian Smith":

  Повечето хора искат да чуят истината и затова не одобряват такива платени статии мъчещи се чрез увъртане и превратно тълкуване на фактите да отклонят темата или да оправдаят Саудитска арабия,която е в дъното на цялата история на ИД!

 49. 49 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  Ха ха, веселяк. САЩ не са преки създатели на ИД, но със действията си са причина за възникване на групировката. А и през последните години доста умело и завоалирано се възползват от нея. Поне знаеш ли кога, по какъв повод и от кой лично на терен е създадена ИД?

 50. 50 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  саудитците наливат пари в брадатите чалми и строят усилено джамии в Европа за ученолюбивите емигранти

 51. 51 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#2:"SSmart"]Статия , която не казва нищо! [/quote]

  Напротив, статията казва много неща. Най-напред се твърди нещо просто невярно. Саудитската армия била "сред най-боеспособните в региона". Смехотворно твърдение, основано на наличието на модерна военна техника, купена за много пари предимно от САЩ. Само че боеспособността на една армия не се основава само на въоръжението ѝ. Саудитците просто имат армия за паради и за нищо друго.
  По-нататък обаче анализът започва да става доста реалистичен и показва Саудитска Арабия точно в истинска светлина - като изостанала във всички аспекти на развитието на една модерна държава. Освен богатство, основано на изобилието на нефт, там просто няма нищо друго. Саудитска Арабия би трябвало да бъде наказана от световната общност със строги санкции за нарушенията на много международни конвенции, като изключително важните такива за правата на човека, за бежанците и още няколко други.
  В Европа понастоящем започват да се надигат гласове точно в този смисъл, но докато чаршафосаните са стратегически съюзник на САЩ заради нефта (политика обявена от президента Картър и следвана до ден днешен), не може да се очакват промени.
  Публикуването на такъв трезвен анализ в медия като "Уолстрийт Джърнъл" (рупор на финансовия елитна САЩ) показва обаче, че и в САЩ вече има размисъл относно ползата от подкрепа на такива "демокрации".
  В това статията е най-показателна.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 52. 52 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Саудитска Арабия е мракобесна и човеконенавистна държава.
  Следващата интервенция трябва да е именно там.

 53. 53 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#51] от "Wagner":

  Статия, която премълчава износът на уахабитски фундаментализъм от СА и която е писана заради политическата коректност към местния съюзник!! Всичко друго е добре известно!
  П.С. За армията на СА съм абсолютно съгласен!

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  "Теорията, че Саудитска Арабия финансира "Ислямска държава", е широко разпространена."

  Най-после трябва да разберем. Турция или СА е основния спонсор.? Това че са съучастници вече го знаем.

 55. 55 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Малко по малко,ще трябва да се изпуска налягането в котела.
  На европейците започна да им писва и току виж започнали неуправляеми/от САЩ/ националистични движения.
  Работата става дебела и отвъд океана започнаха да се замислят,въпреки вродената си надменност.
  Та в тази светлина статията си е направо пробив в Америка.Казаха,че черното не е много бяло,даже малко сивее.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 56. 56 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#47] от "emilm13":

  И как ги спонсорираме ние, след като единствено лукойл преработва нефт, а тя не е пригодена за техния сорт?

 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#51:"Wagner"]"Уолстрийт Джърнъл" (рупор на финансовия елитна САЩ) показва обаче, че и в САЩ вече има размисъл относно ползата от подкрепа на такива "демокрации".
  В това статията е най-показателна. [/quote]
  Демокрация, демокрация ама в СА смърниците традиционно ги екзекутират на площадите пред екзалтирана публика която иска да види!Такива неща в Европа са отдавна не се правят! Да не говорим ,че даже масово се убиват с камъни жени само от семеен съд ако сметнат ,че е изневерила на мъжа си или е опозорила баща си !
  Западните лидери омаловажават зверствата защото текат долари от петрола , иначе СА трябваше да е в по-стриктна изолация от Северна Корея!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#50:"shileto"]саудитците наливат пари в брадатите чалми и строят усилено джамии в Европа за ученолюбивите емигранти [/quote]
  Да ама как пък не построиха една църква в Арабия а риват за повече джамии в Европа??????

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Саудитска Арабия срещу подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен отвлича вниманието ѝ от "Ислямска държава".
  [quote#39:"diegos"] Бойци с джапанки, калашник и РПГ-та редовно разгонват модерно екипираните саудитци... [/quote]
  До коментар [#8] от "dobri_i":
  Ако ООН беше организация загрижена за човечеството отдавна щеше да спре грубата намеса на СА в Йемен!
  Народа на Йемен са горди и свободни хора които никак на са лесни да бъдат покорени! Нито един турски Султан не е успял!
  Промотиращата ИД коалиция на Турция и СА с любезната подкрепа на САЩ и на още едно място са настъпили мотиката!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#53:"SSmart"]Статия, която премълчава износът на уахабитски фундаментализъм от СА и която е писана заради политическата коректност към местния съюзник!! [/quote]

  Да, но повод за тази статия със сигурност са вече ясните обвинения от Европа за износа на уахабизъм от Саудитска Арабия. Политици от Белгия, Германия, Австрия вече открито говорят за такива неприемливи действия (австрийският външен министър го каза на колегата си по време на посещението в Риад).
  Съюзник, съюзник, ама почва да става неудобен.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 61. 61 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#50:"shileto"]

  саудитците наливат пари в брадатите чалми и строят усилено джамии в Европа за ученолюбивите емигранти[/quote]

  джамията в мацква дето се явява най-голямата в Европа пак те ли я построиха ?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  Докато Саудитска Арабия е зад гърба на ИД много трудно цивилизования свят ще успее да се справи с тероризма в световен мащаб.

 63. 63 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  [quote#12:"Бежанци > Атентати > Patriot Act в ЕС и диктатура"]ИД никога нямаше да се появи без подкрепата на Саудитска Арабия и Турция. - цитат на коментар #5 от “neznaiko.bg”

  ... можем да добавим САЩ, Великобритания и Франция. [/quote]

  Разбира се! Савецкия саюз нема как да има пръст в тази работа! Ние сме за иранската чалма...

 64. 64 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  [quote#27:"lubolaz"]С ИДИЛ може да се справи само президент Асад, защото той наистина иска да отърве страната си от тези терористи![/quote]

  Президентът Путин с иранските чалми имаш предвид, защото Асад май с нищо не се справи за 4 години...

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Ето, затова трябва да бъдат оставени сами да си оправят региона.Само трябва да бъдат ,до минимум ограничени,участията на европейци в ИД и наплива на бежанци в Европа.

 66. 66 Профил на just
  just
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#52] от "Бат Димо":

  И това ще се случи и то точно от съюзниците им в момента, така
  както се случи със Садам в Ирак. Доста от кралската фамилия ще висят по стълбовете.

 67. 67 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  [quote#52:"Бат Димо"]Саудитска Арабия е мракобесна и човеконенавистна държава.
  Следващата интервенция трябва да е именно там.[/quote]

  Ама, разбира се! На човеколюбивите режими в Иран и Сирия трябва да се помага от още по-човеколюбивия режим на Путин. Дори трябваше да им позволят да направят ядрено оръжие. Добре, че Израел и Щатите се запънаха.

  Някой да си спомня, защо точно Саудитска арабия и Турция имат договори със САЩ? Или вече Савецкия съюз го няма и САЩ няма нужда да си пази партньорите?...

  Тази работа другари петоколоници не е въпрос на вяра, а на доверие. Затова и Саудитска арабия може да бъде критикувана, но няма да бъде лесно изоставена в беда.

 68. 68 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Любопитно

  До коментар [#25] от "tsvetko_51":
  Статията може би е посъкратена от оригинала или е била в комплект със сходни статии засягащи проблематиката.
  Саудитската кралска фамилия и нейните поддръжници в страната са разкрачени между уахабистките крайни екстремисти в саудитското общество,за които ИДИЛ,Ал-Нусра и подобните са борещи се с оръжие в ръка събратя, и лоялността и съюзническите отношения със САЩ и Европа. На този фон се развива и ескалиращото от години противопоставяне с Иран за влияние в региона / по този въпрос пък Рияд неофициално си партнира тясно с Израел и не толкова Вашингтон /.
  Саудитското общество,като морал,светоглед и практики е дълбоко пропито от уахабизма,но това не означава,че в кралското семейство и много от емирите и богатите фамилии няма реформаторски настроени хора и че кралското семейство не разбира,какво следва за бъдещето й провъзгласяването на т.н. "ислямски халифат". В момента Саудитските крале не могат да си позволят разпалване на гражданска война чрез директно противопоставяне и масови репресии срещу политическите / и финансови / поддръжници на ИДИЛ, но не могат и нищо да не правят, защото олекват все повече пред западните съюзници. Трябва да внимават и с баланса с големите шиитски малцинства на територията си / на изток и на юг около Йемен / - хем са длъжни да подтиснат желанието им за повече политически други права,за да не дават повод на уахабитското мнозинство от което са част да започне метеж,хем трябва по някакъв начин да спрат и шиитския бунт и едновременно с това нарастващото насилие срещу шиитите.
  Като добавим и разделенията по въпроса и в армията,службите и в самото кралско семейство, едва ли някой би искал да бъде днес на местото на саудитския крал или пък американски или британски посланник в Риад....
  Генерализациите като "СА създаде ИДИЛ" са както пресилени, така и абсолютно неточни. В подобен ракурс може да бъде поставена и ролята на Турция. И двете държави до някаква степен носят вина за сегашното положение,неглижирайки разрастването на въоръжения сунитски ислямизъм в региона и до някаква степен сътрудничейки си с него индиректно / понякога и директно / докато преследват определени външнополитически / в отделни случаи и вътрешни / цели. Всичко това естествено разклати позициите и доверието към тях като западни съюзници.....

 69. 69 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  До коментар [#68] от "thepirineagle":

  Не само един "+"....

 70. 70 Профил на uhh26375027
  uhh26375027
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Разни промити мозъци и Кирякстефчовци като Смит,Гранц и тем подобните им,вероятно платени тролове,се опитват да отричат Очевадни истини.

 71. 71 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 457 Неутрално
 72. 72 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Не може да бъде!
  Аз, дето не съм медия, статията на "Ню-Йорк таймс" (първо там излезе) я постнах в профила си още преди седмица. Постнах и още една статия за Саудитска Арабия "Пипнете ги за парите им". Постнах и статията на бившия съветник на трима президенти Патрик Бюканън "Може ли Европа да преживее това нашествие", в която директно се призовава за използване на сила, ако се наложи, и с помощ отвъд Океана (дори без да я поискат в Европа). Имам и редица свои анализи в този
  дух.
  Мисълта ми, че завесата от митове постепенно
  се вдига и вече съвсем директно се пише и говори, че религията е опаковката на геополитически проект на монархиите в Залива, че основен спонсор и логистичен център на тероризма са те, че терорът е икономически и финансов инструмент на световните пазари.
  У нас на тази тема продължава срамежливо да се мълчи, както доскоро се мълчеше и на Запад, и в САЩ.
  Дори и в този анализ се мълчи, понеже например Дневник си спестява онова, което е посочено като основен тезис и в "Уолстрийт джърнъл" (цитат): ИДИЛ има една майка - инвазията в Ирак. Но има и баща - Саудитска Арабия"
  Така продължава да се насажда митологията, че САЩ са верен подръжник на монархиите (вече не са), че крепят Ердоган (от 5 години не е така) и т.н., и т.н.
  Апропо, дали причината за това продължаващо мълчание у нас въпреки помяната в тонана световните медии не са милиардите на монархиите, вкарани в нашата банкова система, оформени като родни депозити?! Дали мълчанието не е поради дейността на Българско-саудитския съвет, пазен в дълбока тайна от поредица правителства и партиите у нас (е, описах го в книгата си "Дуел", посветена на тероризма, но какво от това).

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  [quote#72:"Григор Лилов"]ИДИЛ има една майка - инвазията в Ирак. Но има и баща - Саудитска Арабия" [/quote]
  А Башар Ал Асад нищо общо ли няма? Както и общата БААСистка идеология на бившата иракска армия, и сегашната сирийска? И къде е мястото на Русия?

 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Както и да е, кашата беше забъркана от САЩ с нефелните войни Афганистан 2001, Ирак 2003, Арабска пролет 2011... Неумелото водене на конфликта позволи да се пръкне това чудовище ИДИЛ, с което и Саудитска Арабия едва ли може да се справи....
  Затова и не се натягат в момента....
  Карат по принципа "Който е надробил попарата-САЩ, да си я сърба, този път САЩ и ЕС!"
  Единственото което ги вълнува в СА е подкрепяни от шиитите от Иран сили (Ирак, Асады Ливан) да не "освобдят" случайно Света от сунитски ИДИЛ щото става язък за усилията им в последните 90 години.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#73] от "historama":
  Като сме тръгнали със сравненията на Григор Лилов, спокойно можем да определим ролята на Башар Асад при разрастването на ИДИЛ,като небрежната акушерка....заедно с Турция и Саудитска Арабия,разбира се....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK