10 причини защо трябва да следим климатичната среща в Париж

Най-големият ледник в Източна Антарктида и един от най-големите ледници изобщо в света, се топи заради топлите водите на океана в близост до него.

© Nasa, Reuters

Най-големият ледник в Източна Антарктида и един от най-големите ледници изобщо в света, се топи заради топлите водите на океана в близост до него.Защо климатичната конференция (COP21) в Париж, която започва на 30 ноември, трябва да се следи внимателно (за скептиците има бележка накрая)? Ето поне 10 причини за това:


1. Срещата ще приключи със споразумение, което ще има пряко отношение към развитието на българската икономика, енергетика и околна среда. Ако един ден кажем, че някой ни е наложил това споразумение или че то не е достатъчно амбициозно или ясно, ще трябва също да кажем, че ние сме можели да участваме по-активно и по-конструктивно в неговото разработване.


2. България участва пряко (с изказване на президента) и като член на Европейския съюз в срещата и във всичките й подготвителни стъпки.
3. Около 150 държавни глави и ръководители ще вземат участие. Най-малкото това е знак за важността, която правителствата по света отдават на СОР21. (Това поне би трябвало да е аргумент за всички онези, които никак не се вълнуват от съдържанието на срещата.)


4. Климатичните конференции и процесът, от който те са най-публичната част, вече радикално промениха световната енергетика и в голяма степен световната икономика.


5. България се намира в регион, който според повечето климатични модели ще бъде, и вероятно вече е, сред по-сериозно засегнатите от климатичните промени.


6. Смята се, че климатичните промени могат сериозно да се отразят на бежанските вълни, които да подложат европейската и националната ни сигурност на сериозен риск. Според някои коментатори климатичните промени вече имат реално отражение върху конфликти и бежански движения, които ни материално ни засягат. Позицията "няма такова нещо" е крайно повърхностна позиция.


7. Климатичната и енергийната дипломация е вече много сериозен сектор в международните отношения. Независимо каква е националната ни позиция за климата, крайно неразумно е просто да не участваме в този процес или да участваме на принципа "каквото кажат другите".


8. Климатичната сигурност и енергийната сигурност са две тясно свързани теми, които се третират в тясна връзка от научните, политическите и бизнес средите по света. Ние говорим постоянно за енергийна сигурност, но ограничаваме този разговор до няколко газови проекта. Това е все едно да водиш разговор за сигурността и удобствата на своя дом и да сведеш разговора единствено до това дали имаш топла вода или не. Климатичната сигурност е една от основните рамки, в които се водят сериозните разговори за енергийна сигурност.


9. Споразумението в Париж ще се отрази на възможностите на иновационните сектори в България. Българският ИТ сектор например, с чието разрастване с основание се гордееем, ще получи нови възможности за развитие в зависимост от това какви са резултатите и сигналите от парижката конференция. Други сектори също.


10. Това да знаем какво става в Париж, как се стигна дотам и още по важно - какво следва оттук нататък, ще ни направи политически и икономически по-умни. Умното отразяване на процеса СОР ще даде възможност този процес да се демократизира повече, защото повече хора ще могат да следят какво се случва и ще могат да изразят позиция. Нямаме никакво основание да не знаем какво ще се случи в Париж и как случилото се ще се отрази на нашия живот.


Бележка за скептиците: Казаните по-горе неща често предизвикват реакции от типа "няма промени на климата", "това е конспирация на някой си", " хората не са го предизвикали" или "и да са го предизвикали, нищо не могат да направят по този въпрос". Това са несъстоятелни и дълбоко провинциални реакции. Дебатите за климатичните промени са един род въпроси, политическият и икономическият процес са свързани, но са друг тип въпроси. Нека не ги смесваме безразборно и нека не оставаме завинаги извън играта, защото в момента не сме на терена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 2. 2 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да обединим десетте причини в една:

  За да дадем възможност на ВЕИ инвеститорите да оправдаят цените, на които трябва да потребяваме стоката им.

 3. 3 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мафията натиска за нова макродалавера, защото бизнес илюзията в която живеем става твърде очевидна. Трябва нова идеология, за която да се хвърлят кинчье..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Любопитно

  [quote#2:"кв.виница"]За да дадем възможност на ВЕИ инвеститорите да оправдаят цените, на които трябва да потребяваме стоката им. [/quote]
  Аз ще следя с интерес какво ще каже президента защото климатичната и енергийната дипломация е вече много сериозен сектор в международните отношения.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Безсмислена и откровено пропагандна статия, с измислени опорни точки.

 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 715 Неутрално

  " Това са несъстоятелни и дълбоко провинциални реакции. Дебатите за климатичните промени са един род въпроси, политическият и икономическият процес са свързани, но са друг тип въпроси."
  Е не знам дали реагирам "провинциално", но ако някой ми обясни смисъла на горния цитат ще съм му благодарна.
  Дневник, ако искате някой да се ангажира мисловно с някой проблем, то не е зле да поднесете информацията в по-изчистена лексикална, ерго смислова форма.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  А десетина надрусани екстремиста с калашници и цъкащи колани са в състояние да объркат дългосрочно, плановете на толкова "важните" причини да се състои тази конференция...

  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Аз ще следя с интерес какво ще каже президента защото клима[/quote]
  За сметка на това останалите участници в конференцията ще използват точно този момент да излязат за по едно кафе или да пуснат по една вода.

 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Още една причина за укрепване на армията и границите в дългосрочен аспект...

 10. 10 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  ................ несъстоятелни и дълбоко провинциални реакции................

  Попов,
  не знам дали си "столичанин в повече", но подобни квалификации са меко казано глупави.
  Аз съм от типа "затоплисти" пък съм си от Шумен и почти не излизам от този град.
  Така ни наричат.
  Смятам изнесеното в статията за вярно, както и самата идея за климатичните промени.

  Много народ не вярва в климатичните промени, сякаш не вижда какво е времето. Не вижда като че ли, че сме почти декември, а навън е ранна есен или късна пролет. Топло като никога.
  И това се повтаря.
  В същото време сухият студ продължил повече от месец преди две години унищожи маса лозови масиви и Бог знае още колко неща.
  Предстоят така наречените водни войни.
  Преселение на народите, поради промяната в климата независимо дали се дължи на човешка дейност или е цикъл от живота на земята.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Икономически растеж или екология - това е въпросът.

  Защото природните ресурси и индустрията са в откровено противоречие.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Аре стига бе! Целта е да се изстискат едни пари от европейския данъкоплатец и да се вложат в зелени бизнеси с гарантирана печалба за уредилите се на хранилката.
  По време на кризата истерията с климатичните промени малко позатихна, но сега отново дойде на дневен ред.
  Сед няколко години очаквам да отчетат, че нищо не се е променило и да увеличат инвестициите отново за сметка на данъкоплатците.
  Интересно, защо се пренебрегва едно така просто решение като увеличаване на горските площи? Сигурни защото не носи толкова приходи както перките и соларките.

 13. 13 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "pamela":

  Те не искат решения. Искат да има проблеми и финасиране. За целта е впрегната цялата пропагандна машина на много високо ниво. Това важи не само за климатичните промени, за който ние сме отговорни толкова, колкото мравките за изсичането на горите в Амазония, но и за много други теми, които се "решават" по идентичен начин. Най-пресен пример са бежанците и действията на властите в Европа.

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Само като погледнем колко малка е Земята и колко много я измъчваме и използваме,то ще разберем,че наистина трябва да се грижим за нея.Това е единственото място,където можем да летим.

  Tony
 15. 15 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За "провинциализма" - когато се връщам от командировка в чужбина и слушам новините по телевизията в БГ, се удивлявам каква дълбока провинция сме -цялата страна- на кои въпроси се обръща внимание, как се тълкуват и т.н.
  Новините казват "ще се вдига тока", ама не казват кое на тока - докарани сме до положението, че се интересуваме само от цената.
  Също и за всякакви стоки. Питам в магазина каква е разликата между този модел и онзи - отговор - единият е 30 лв, другия - 50; не знаят да обяснят нещо за качеството, предимствата.
  Първосигнални. Тъжно.
  Същото важи според мен и за климатичните промени - у нас се принизяват големите проблеми и изгодата от дългосрочното им решение, като се свеждат до "ВЕИ инвеститорите да оправдаят цените", "нова макродалавера", "уредилите се на хранилката".
  Присъединявам се към автора Юлиан Попов и коментиращите Росен (Путлер капут) и Bulgarische Motoren Werke, който казва "природните ресурси и индустрията са в откровено противоречие", и да прибавя, че не точно индустрията, а прекомерната алчност е причината за проблемите ни.
  Можем да живеем и печелим умерено, за да остане и след нас.
  А климатичната конференция в Париж дава възможност да окастрим прекалената алчност и да се върнем към основите на живота.

 16. 16 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Нека не забравяме, че климатични промени (затопляне или застудяване с разлика само от един градус по Целзий!) са стояли в основата на процеса, наречен Велико преселение на народите!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Десет самодоволни заклинания.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [#15] ами тази алчност си има име - капитализъм.
  Вие обаче хем искате екотралала, хем и капитализмът да е цял. Е, не става!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Зелени, анархисти, комувисти и цялата левичарска сг.н - като един в резиците на Затоплизма

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 20. 20 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  поправка

  ...редиците...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 21. 21 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  ЗАТОПЛИЗМЪТ - едно безумие.

  Обаче едно опасно безумие. Съчетано с политкоректността това става смъртоносна идея. Днес ти казват: "не питай" (виж края на статията по-горе - звучи почти заплашително). Утре ще те питат:"защо питаш" и току виж те затворили във виртуален концлагер. Вдругиден - ще те затворян в реален такъв, ако продължаваш да питаш.
  Такъв е пътят на всички тоталитарни идей. Закон на развитието !

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 22. 22 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  ЕДНА ТОТАЛНА ИДЕЯ Е ТОЛКОВА ПО-ОПАСНА, колкото по-голям обхват на "спасение" обещава*.
  Националсоциализмът спасяваше отделна нация. Интернационалсоциализмът(комунизмът) спасяваше една класа. Зелените/затоплистите спасяват планетата/човечеството.
  Тази идея, съчетана с дяволското изобретение ва Маркузе и Ко - политкоректността, я прави най-опасната р и смъртоносна в историята на човечествонто. Идея, пред която комунизъм, националсоциализъм и фашизъм ще изглеждат, като невинна детска игра.
  ________________________
  *както е известно, пътят към Ада е покрит с добри намеревия

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 23. 23 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#22:"Уточнител"]"пътят към Ада е покрит с добри намерения" [/quote]
  Зависи обаче кой път ние си избираме?!!!

 24. 24 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#10:"Росен (Путлер капут)"]Предстоят така наречените водни войни. Преселение на народите, поради промяната в климата независимо дали се дължи на човешка дейност или е цикъл от живота на земята.[/quote]
  Промяната в климата е факт незаобиколим. Той е резултат от много фактори като позиция на Земята в пространството при движението на Слънцето около центъра на Галактиката, също и от човешката дейност и от процесите протичащи на Земята и имащи отношение към климата й ....В някой райони на земята водата ще изчезне, няма да има достатъчно храна и това ще предизвика преселение, за което се говори!!! Затоплянето и последващо застудяване са естествени процеси случвали се в миналото които ще се случват и в нашето настояще и бъдеще!!!

 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Не се смятам за "затоплист", но обсерваторията в Клементинума (бившият йезуитски манастир и колеж към Карловия университет) провежда систематични метереологични измервания от 1752 година. 10-те най-топли години за целия над 260 годишен период (поне за Прага) са от 2000 насам.
  Дори за моя не много дълъг живот - 45 години - установявам, че някогашните зими ги няма. Нито в България, нито в Чехия. Но затова пък в Чехия има незапомнени лета с температури над 40°С и с горещини от над 2 месеца, което никога не било.

  Заключенията да си ги прави всеки сам.

  E PLVRIBVS VNVM
 26. 26 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Какви заключения, Господи помилуй?
  Аман от безграмотници, които без чичо Гугл се връщат на маймунското ниво на интелект..
  Зваете ли, че откак свят светува, планетатата МТОГОКРАТНО Е ПРЕЖИВЯВАЛА КЛИМАТИЧНИ КАНАСТРОФИ!
  Била е и горещ ад и ледена топка, от полюсите почн идо екватора.Забележете, тогава човеци не е имало.. За последните 1000 години е имало в Европа няколко мини ледникови периоди.
  Кое ви кара, умници, да смятате, че можем да се преборим с КЛИМАТА, като влагаме такива огромни средства в безумни програми, вместо да ги употребим за преодоляване на въздействието от тези климатични промени? Можеби сте запознати с някакви прогнози, почиващи на някакви изчисления?Можеби сте запознати с мненията на световнопризнати специалисти в климатологията.
  Ако, ДА, уважаеми умници - цитирайте: имена, публикации, мнения, изчисления...
  Ири това са едни заклинания, като Комунистическият матифест, например...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 27. 27 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  "зелените" в България, са наречени сполучливо от варода "дини" - Зелени отвън, Червени отвътре. Защото, равбирасе, СЛУЧАЙНО, почти всички лидери и изтъкнати активисти генерично произхождат от АБпФК - деца и внуци.
  Дори в България има голям принос в Зелената практика: една част от Зелените подкрепиха официално АЕЦ в референдума за "Белене". А пък ВСИЧКИ Зелени вкупом се направиха на"ни чул ни видял" относно Проекта за изграждане на Нов Ядрен реактор НАСРЕД СОФИЯ*...
  Кажете сега, че Зелените, като цяло не са престъпници
  _______________________________
  *провален от 5-членен състав на ВАС в последния момент, поради жалба на ЕДИН ЕДИНСТВЕН ГРАЖДАНИН (не Зелен)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 28. 28 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Безспорно важна инициатива но да се възлагат твърде големи надежди ще бъде пресилено. Още повече за българската икономика.

 29. 29 Профил на ikar82
  ikar82
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Юлиан Попов - поредният грантаджия , който трябва да оправдае полученото с безмислени статии , написани на надут и префърцунен език.

 30. 30 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  ЗАТОПЛИЗМЪТ - враг на Humani generis
  и оръжие на Зелени, Анархисти, Комунисти и цялата левичарска сг.н

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Климатът на Земята е бил по-топъл от днес в по-голяма част от последните 500 милиона години в които се е развивал многокетъчния живот на нашата планета. Нивата на СО2 също са били в десетки пъти по-висиоки от днес през огромна част от тези 500 милиона години. Като изключим някои крайни стойности повече въглероден двуокис и по-топло е било чудесно за живота и това е видно от всички изследвания.

  В момента живеем в ледников период. Проверете средните температури в последните 10 милиона години, после проверете как се е справял живота при по-високи температури с 4-6 градуса (сравнено с днес) и ще видите, че ефектите с били крайно положителни.

  Климатът не е кола да го паркираш и да си седи на едно място.
  Може да се движим към ледников пик или към затопляне. Аз лично предпочитам затоплянето.

 32. 32 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Така е! Безспорно.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 33. 33 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Дори се смята, че тенденцията може да се обърне в по-далечно бъдеще към застудяване, защото се движим към ледников период, както беше казано по-горе.
  На този фон изглеждат жалки политкоректните напъни да повлияем на климата.
  Още сме жалки за тази работа.
  За сведение: Най-сложните процеси, които човекът МОЖЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО ДА НАБЛЮДАВА и да заснема почти всичките им параметри,
  са метеорологичните процеси (наблюдават се научно вече повече от 100 години) - т.е. процесите НЕПОСРЕДСТВЕНО СВЪРЗАНИ С КЛИМАТА.
  Най-мощните суперкомпютри (90-95% американски) се намират на две места - при военните и при метеоролозите..
  И въпреки това, все още много малко знаем за динамиката на климата, имаме твърде общи представи за историята му (въпреки , че в тази област има огромен напредък). С други думи климатологията е безкрайно сложен многофакторен предмет, все още в начална фаза на развитие. Но едно е ясно, повтарям - все още сме много жалки пред Природата на климата, а още по-жалки са политкоректните напъни на левичарите да му въздействат..., както мравката, която заплашвала слона, който й стъпкал мравуняка.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 34. 34 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Дебатите за климатичните промени са отвратителна смесица от суеверия, невежество, лъжа и шарлатанство.  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 35. 35 Профил на 5za4
  5za4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щуротии. Най-важното е дали Ердоган ще се извини на Путин.

 36. 36 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Подкрепям
  Язе веке съм толераст-затоплист !

  https://www.youtube.com/watch?v=8OkoQv9Onoc

 37. 37 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#33] от "Уточнител":

  Не знам откъде черпиш вдъхновение за всичката боза, която написа дотук. Ето ти връзка към документите, които са в основата на форума:

  http://www.ipcc.ch/

  Можеш да започнеш от резюмето за политици.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 38. 38 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Брей, днес съм се повредил нещо.Съгласен съм с почти всички коментари преди мен.
  Щях да добавя най-важния аргумент против, че имаме президент-идиот, но хайде няма нужда, то се подразбира.
  Статията е написана политически, тоест една камара думи, а нищо не се казва.

 39. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Според някои коментатори климатичните промени вече имат реално отражение върху конфликти и бежански движения, които ни материално ни засягат."

  Така е - например за Сирия се твърди, че един от факторите, предизвикали кризата, е голямото засушаване от 2006 г. насам. В съчетание с новоизградения турски язовир на река Ефрат, то е довело до спиране на селскостопанската дейност в обширни територии (изсъхнали посеви, умрели селскостопански животни). Преселението на бежанци от тези райони най-напред в сирийски градове се оценява на около милион и половина човека. И много от тях са участвали при възникналите по-късно вълнения, прераснали в гражданска война. Не че това е единственият фактор за кризата в Сирия - но и той е допринесъл за нея.

 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  Поредното преливане от пусто в празно, този път в Париж!
  Докато не се спрат непрекъснатите войни в което е "накиснато" човечеството , къде 235 само в последните 70 години, всичко по линията "затоплизъм" ще си остане преливане.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#39] от "ijj":

  И понеже язовирът в Турция на река Ефрат виновен, САЩ решиха и "отхочнаха" една Арабска пролет 2011, вероятно с идеята да изравнят нивото на водата в язовира с това в Средиземно море.....
  Мероприятието до момента "гони" 0.5 млн. жертви, а бежанците стигнаха до Петсамо..... и още не му се види края....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  [quote#15:"brassway"]А климатичната конференция в Париж дава възможност да окастрим прекалената алчност и да се върнем към основите на живота. [/quote]
  Интересно, в какво се изразява "прекалената алчност" в обикновения човек, на който потреблението е ограничено от доходите му след като си плати данъците и как по-точно трябва да я окастри? Защо за алчността на едни, които развиват мръсни производства трябва да се плаща на други, също така алчни, които да печелят милиарди под предлог, че "спасяват" Земята? С какво обикновеният данъкоплатец е виновен за създалото се положение, че да е винаги потърпевш?

 43. 43 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "Росен (Путлер капут)":
  Ако имаше глобално затопляне и то предизвикваше топене на полярните шапки,то трябваше да има и повишаване на нивото на световния океан!Много от големите градове по крайбрежията щяха отдавна да са пострадали според тази хипотеза ,но това не се наблюдава!Даже да приемем ,че има някакво повишаване на глобалната температура и някакво топене на полярните ледове,то явно последствията не се отразяват на планетата или поради големината на цялата система или от други фактори,които компенсират споменатите,но тях никой не ги взема в предвид и не ги популяризира!Самото натрапване на тези климатични промени ,които уж водят до климатична катастрофа всъщност само насаждат паника в една малка част от цивилизованото население ,което живее в западния свят!Самите високо развити индустриални държави не правят почти нищо за да си намалят емисиите!
  Местнния климат на определена географска област не е доказателство за глабално затопляне,защото ние тук имаме няколко последователни меки зими,но в Северна америка имаха няколко тежки зими,което мисля,че компенсира!В България преди няколко години също имаше тежка зима с обилен снеговалеж почти всеки ден!Спомням си я,защото всеки ден чистех сняг за да си изкарам колата на пътя!Ако имаше трайно и необратимо затопляне нямаше да има зима изобщо на нашите ширини и снеговалежи,както в страните в тропиците!

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Както обикновено текстовете на автора са стегнати, доказателствени и забележете, причините са абсолютно прагматични, а не идеологически.
  Що се отнася до самия предмет на срешата и статията и дали има или не климатични промени и ако да, по какви причини, аз лично съм от хората които се съмняват в така поставения проблем, при това мога да посоча поне една валидна причина:
  Системни измервания на температура влажност и прочее се правят от не повече от двеста години, а в широка мрежа по цялата земя може би и стотина години. Съотнесено към милионите години в които не са правени такива измервания, това една микроскопична точица и по такъв кратък период ( направо някакъв миг) да направиш изводи и да градиш стратегия, на мен не ми звучи сериозно.
  Но предвид на това, че общо взето мерките предвиждани в тази насока са насочени към по-природосъобразен начин на живот и опит за ограничаване на лакомията (фигуративно казано), мисля че тази тема има място.

 45. 45 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#41] от "boby1945":

  Е, не е само язовирът виновен, разбира се ... Но всичко това показва какви катастрофални последици могат да последват от едно по-голямо засушаване.

  Цяло щастие е за нас, че в нашата страна чак такива промени на климата няма. И в селското стопанство у нас всеки може да си намери работа (ако желае, разбира се). Дори и тази работа да изглежда за много от нас непривлекателна, не трябва да забравяме, че има страни, в които и тази възможност липсва.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  то е ясно на къде отиват нещата , въпросът е във финансовата достъпност на отделните личности до екологично чисти енергини продукти , но като гледам ; държавническите; методологии и ктрадливо-грабливото административно свеждане на указанията , май ще стигнем до свещи и зъзнене на студа

 48. 48 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо срещата в Париж не е сред топ темите на Дневник? Съвсем скоро ни написаха "Пука ни и пишем за Ливан и Нигерия, но вие не четете - "http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/19/2651816_puka_ni_i_pishem_za_livan_i_nigeriia_no_vie_ne_chetete/ а една от най-важните теми я няма.

 49. 49 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Похотта на чиновническата сган е ненаситна - този път става дума за трилиони.

 50. 50 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Освен че няма пряко доказателство за антропогенното влияние върху климатичните промени (да, все още няма нито едно научно обосновано и прието доказателство за такава връзка), на всичкото отгоре, някои основополагащи анализи, бяха наскоро разобличени, заради начина, по който се предоставят данните - общо взето доста тенденциозно и манипулативно.
  Другото което си струва да се отбележи - нищо никога не е такова, за каквото го представят на масовката. И като правило, то винаги бива "облечено" в добри намерения за общото благо.
  Давате ли си сметка, че приемането на тази глобална регулация "за климата", всъщност означава един централен орган, който ще притежава властта да казва, кой, къде и кога ще може да експлоатира световни ресурси? Това е наднационална власт, в ръцете на елит, който никой, никога не е избирал и не познава.
  Само това си струва за да се замислим, дали случайно няма нещо датско в Гниляне...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Човечеството е водило много войни и се е трепало в историята си.
  В по-древните времена водещия мотив на здрави-прави мъже да тръгнат да влязат в битка и завоюват други земи е бил да "опраскат" женските и едене и пиене на корем.
  Сетне са се появили религии, вери и разни други идеологии.
  Пак бой, трепане, секс и музики за победителите.
  Минава време и се пръкват по-така идеологии - наща раса, ваща класа - мамата си трака.
  Сега модерни се тия дето си падат да чукат чужди женски, ама своите на дават и ги държат зачулени- бомби по площади, кървища, глави рязани зарад таз нова-стара вяра.
  И подир тях бавно и полека новите човеконенавистни идеологии пълзят - зелени човечета са готови да уморят на мига половината човечество ако температурата световна не падне да минус 2 градуса целзиеви до 2345година.


 52. 52 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#6] от "Аби":[quote#6:"Аби"] " Това са несъстоятелни и дълбоко провинциални реакции. Дебатите за климатичните промени са един род въпроси, политическият и икономическият процес са свързани, но са друг тип въпроси."[/quote] За едната благодарност няма да се хабя да обяснявам подобни глупости

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  "Срещата ще приключи със споразумение"

  Каква е целта на споразумението? Каква концентрация на СО2 трябва да има в атмосферата, щото, ако е нулева, зелените растения ще умрат? Или това е целта!?

 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Ходих на СОР15 в Копенхаген.
  Такова безсмислено харчене на средства едва ли има друго на света.
  Всеки се придвижил задължително със самолет, харчи едни грешни пари за какво ли не, а насреща само празни приказки.
  В коридорите на сградата (кулоари ли им викат по политически) става едно безкрайно движение на народ, който имах чувството, че се движи безцелно, само заради самото движение.
  Не отричам климатичните промени, всички вече ги виждаме и усещаме, обаче ми се струва, че тези форуми са само едно показно без особен резултат. Поне до момента.

 55. 55 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Весело

  [quote#6:"Аби"]Е не знам дали реагирам "провинциално", но ако някой ми обясни смисъла на горния цитат ще съм му благодарна. [/quote]


  Веднага обяснявам - ако някой не е съгласен с 10-те точки на господина, значи е провинциалист и конспиратор при това, абе - куха лейка.

  Между другото, Комарницки много добре е нарисувал срещата:

  http://www.segabg.com/pic/11985/780663-l.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 56. 56 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Тук е време да припомня един материал, дето Дневник го пуснаха през 2008г, който не го е чел, непременно да го направи, днес е актуален повече от всякога:

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2008/05/09/493860_puknatini_vuv_viarata_za_globalnoto_zatopliane/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  [quote#25:"PavelCZ"]метереологични измервания от 1752 година. 10-те най-топли години за целия над 260 годишен период (поне за Прага) са от 2000 насам. [/quote]
  Бих искал да отбележа,че:
  - по измервания на СО2 в различни пластове на километрови ледници и др. наблюдения (на вкаменелости) последният ледников период е свършил преди 30-40 хил. години. Популационната генетика твърди за преди около 60 хил. години е имало затопляне, когато хомосапиенс е тръгнал да се разселва по планетата;
  - в преданията на всички народи се говори за "Големия потоп", който се отнася за времето опреди 12-14 хил. години - 10 хил. години пр. Хр.;
  - има едни цикли на Миланкович, по които с известна грешка*:
  "The angle of Earth's axial tilt is relatively stable over long periods of time. Its axial tilt does undergo nutation; a slight, irregular motion with a main period of 18.6 years. The orientation (rather than the angle) of Earth's axis also changes over time, precessing around in a complete circle over each 25,800 year cycle; this precession is the reason for the difference between a sidereal year and a tropical year. Both of these motions are caused by the varying attraction of the Sun and the Moon on Earth's equatorial bulge." Сиреч, близките едно-две хилядолетия Земята ще достигне максимално затопляне (ако не сме го достигнали вече).
  * - при определяне на циклите не е отчетена промяната на масата на Земята, както и промяната на масите на другите платнети, поради което циклите не са абсолютно точни. Не е ясен пътя на Слънчевата система през галактиката ("запрашени" от водород участъци, водещи до поглъщане на слънчева енергия и захлажсдане на Земята);
  - Земята губи енергия, изстива, свива се и отношението суша/водна повърхност нараства - от 1:9 преди около 900 млн. години, идеален парников ефект за самозараждане на живота, до 1: 2 (29.2% суша срещу 70.8% вода) сега.
  - Преди повече от милиард години в атмосферата на Земята не е имало кислород за разлика от СО2 (озонът се е бил появил преди около 850 млн. години и една от предпоставките за появата на живи организми). Сега е 21%, СО2 е почти изчезнал - под 0.039%. Ако се запази кислородната концентрация, би могло да се очаква да имаме еко-равновесие.
  За да си представите колко СО2 са отнели от атмосферата зелените растения, помислете за количествата на залежи от въглища. Помислете за седиментните скали - СаСО3, образуван от разтворения във водата атмосферен СО2.

 58. 58 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 614 Весело

  "Източна Антарктида"

  Източният Южен полюс... добре!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  [quote#43:"rurade"]Ако имаше глобално затопляне и то предизвикваше топене на полярните шапки,то трябваше да има и повишаване на нивото на световния океан![/quote]
  Не е сигурно, че ще се повиши нивото на световния океан. Ледът има по-ниска плътност от водата, от солената вода и част от вечните ледове си плуват в океана (Северния ледовит). Ако тези, плаващи ледове се стопят, нивото трябва да падне.
  Ако се стопят ледовете на Антрактида, то от значение ще е как се изменя средно океанската температура на водата (и плътността й) и какъв градиент между дъното и повърхността ще се установи. Ако на повърхността температурата е "много висока" (заради затоплянето), то ще се наблюдава обилно изпарение, образуване на облаци (с грамотевични бури), разсейване (по-голямо от сега) на част от топлината в космоса ... и захлаждане на Земята с образуване на ледени шапки ... както и в момента си става.

 60. 60 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 512 Неутрално

  5. "България се намира в регион, който според повечето климатични модели ще бъде, и вероятно вече е, сред по-сериозно засегнатите от климатичните промени."

  Това не вярно, ще загубим ски курортите, но реално ефекта ще е много по-незначителен в сравнение с други страни.

 61. 61 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#60] от "accidental":

  И на какви факти се базира твърдението ви? Да не би да имате анализи, прогнози, модели, сценарии или просто вярвате, че "ефекта ще е много по-незначителен в сравнение с другите страни"?!

 62. 62 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Да, на IPCC Report 2014 - climatecentral.org‎
  Но ако нямаш време да се ровиш, ето карта, подобна на тази от статията на която си базирам мнението, България, аграрно ще е по-добре следващите 100г. след това е друг въпрос, разбира се!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change_and_gender#/media/File:Projected_impact_of_climate_change_on_agricultural_yields_by_the_2080s,_compared_to_2003_levels_(Cline,_2007).png

 63. 63 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#61] от "aman":

  забравих да те тагна, прочети предният ми коментар

 64. 64 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#63] от "accidental":

  да вероятно "ще е по-малко в сравнение с други държави", но за колко малко сме готови?!
  " France, Italy, Albania, Macedonia, Serbia, Bosnia and Bulgaria will also suffer losses of between 5 percent and 15 percent." http://www.climatecentral.org/news/climate-forecast-in-europe-proves-unsettling-15539, а тук малко по-ясно http://www.eea.europa.eu/media/infographics/europes-climate-is-changing/view

  Темата не се обсъжда вътре в България, а само какво се случва на други места, сякаш не ни засяга и нищо не зависи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK