Що ще Путин в Сирия?

Путин

© Reuters

ПутинТекстът на Калин Янакиев с подзаглавие "Проясняването" е публикуван в портала "Култура"
 


За всички, които имат навика да мислят с главата, а не с диафрагмата (и под диафрагмата) си, двете скорошни събития, които разтърсиха света: атентатите в Париж и свалянето на руския бомбардировач, нарушил въздушното пространство на Турция – би трябвало да прояснят редица неща (впрочем, достатъчно ясно очертавали се и преди това).


Първо – че въпреки самохвалните декларации на сирийските "джихадисти", приписващи си авторството им – атентатите във Франция бяха замислени, организирани и осъществени от родени и оформили се в Париж и Брюксел радикалисти и значи биха могли да се случат и ако прословутата "Ислямска държава" въобще не се бе появила на картата на света. Биха могли, ще добавя, да продължат да се случват и ако тази "държава" в Сирия изчезне напълно. А следователно, ликвидирането на опасността от терор в Европа само индиректно е свързано с прекратяването на "хаоса в Сирия", за което, както емоционалистки ни внушават, Западът "ще или неще трябва глобално да преосмисли обтегнатите си отношения с Русия".
Второ – че откакто се намеси в конфликта в Сирия, Русия всъщност въобще не воюва с прословутата "Ислямска държава" (заради унищожаването на която Западът "трябвало глобално да преосмисли отношенията си с Москва"). Русия, стана ясно, бомбардира изключително бази на опозиционни на режима на Башар Асад (разбира се, мюсюлмански, но не и "ислямистки") групировки в крайнозападната (приморска) част на страната, включително селищата на традиционно живеещо там цивилно население.


Разбира се, това можеше да се види и по-рано от публикуваните в интернет-пространството карти, с обозначени на тях пунктове, в които от два месеца се концентрират руските удари и които са твърде далеч от териториите, държани под контрол от т.нар. "джихадисти". След като бяхме осведомени обаче, че сваленият руски самолет е извършвал редовен боен полет над приграничната турско-сирийска територия, населена от векове с т. нар. туркмени – етническа група, еднородна с турците и репресирана години наред от Башар Асад (поради това и воюваща с него днес), това стана абсолютно ясно. Не може вече да се скрие, че руснаците съдействат на безсилния да се справи именно с тези туркменски бунтовници сирийски диктатор, като му помагат да обезкърви и различни други групировки в западна Сирия, изтласкващи го постепенно към брега на Средиземно море и които, повтарям, нямат нищо общо с джихадистите от ИД.


Каква е целта на тази операция?


Преди откритата военна намеса на Русия в гражданската война в Сирия пишещият на български език арабски журналист Мохамед Халаф ни я бе посочил, но тогава малцина му обърнаха внимание. Целта е – обясни ни Халаф – "спасяването" за режима на Асад на една крайнозападна част от Сирия, която той все още контролира, но която не би могъл да удържи без мощна външна военна помощ. "Спасяването" й, разбира се, не просто заради самия Асад, а заради пристанищния град Латакия, в който Русия (като възмездие за поддръжката на диктатора) ще продължи да има единствената си военна база по бреговете на Средиземно море.


Естествено, че "спасяването" на тази, както я нарече Мохамед Халаф "полезна (полезна за Путин) Сирия" не би могло да се извърши без съкрушаването на съпротивата на значителна част от населението й, което именно все повече изтласква диктатора към морето. А то се състои тъкмо от въпросните туркмени и от други сирийци-сунити. Безспорно е също, че стабилна "полезна Сирия" около руската база в Латакия никога не би могло да има, ако въпросното воюващо с Асад население остане – дори и военно победено – да живее по тези места. Ето защо то трябва да бъде смазано, обезкървено и дори – принудено да побегне и да напусне своите земи (попълвайки по този начин бежанския поток, от който инак толкова се плашат у нас). И ето: тук се включва вторият "регионален играч" в операцията – шиитски Иран и поддържаните от него въоръжени милиции на "Хизбула", мечтаещи да преселят в опразнената от сирийски и туркменски сунити западна Сирия маси шиити от вътрешността на страната и от съседен Ирак, за да създадат (включително на териториите на северен Ливан) мощен про-ирански анклав, опекунстван от марионетката Асад (сирийският диктатор е по изповедание алауит).


Именно тези съгласуващи се цели на Русия и Иран изградиха в последните месеци коалицията между Асад, Путин и аятолах Али Хаменей, която стана страна в сирийската гражданска война и по този начин я задълбочи в още по-голяма степен.


Трябва обаче ясно и високо да се каже, че тази коалиция няма никакво отношение към войната с т.нар. "Ислямска държава". По-скоро съществуват данни, както писа Мохамед Халаф, за тайно договаряне между иранските "революционни гвардейци" и главатарите на ИД за бъдеща "размяна на население" – т.е. за насилствено преселване на сунити от прочистваната за Асад "полезна Сирия" към източните територии, контролирани от шайките на "халифата" и ответно експулсиране на шиити, алауити и други несунитски малцинства от страна на ИД.


Нека значи поне сега, след като подир свалянето на руския бомбардировач медиите най-сетне ни откриха съществуването на т.нар. туркмени, на мислещите с диафрагмите си им направи впечатление, че от почти два месеца, дошлите да воюват уж с "джихадистите" руски сили бомбардират почти изключително само районите на север от Латакия и около градовете Хомс и Алепо, т.е. както разбираме днес – точно тези райони, в които живеят въпросните туркмени. Нека си дадат сметка колко лъжливи от самото начало са били всички руски обяснения за военното присъствие на Путин в Сирия. Той, видите ли (повтори го и в гневната си реч след свалянето на самолета), бил там, за да унищожава радикални ислямисти, пристигнали да се бият на страната на терористите от земи на Руската федерация (Кавказ, Чечения), от страни на бившия СССР (Таджикистан, Узбекистан, Азербайджан) и които, ако Путин не ги ликвидира там, заплашвали "всеки момент" да се завърнат обратно в евразийското пространство (с две думи – дори в далечна Сирия Путин води защитаваща Русия война). Следва да се запита обаче – не е ли това пълен абсурд? Та защо излезлите от Путиновото господарство ислямисти ще се връщат в Русия (и ОНД), след като току що са емигрирали от там с решимостта да създадат своя нова "държава", подчинена на законите на шериата? И няма ли много по-голяма опасност те да решат да се върнат именно ако Путин започне да унищожава базите им в емиграция и така направи невъзоможно оставането им извън ОНД? А и защо – важно е да се попита най-накрая – цяла една трета (както ни осведомяват) от бойците на ИД се оказват пришълци именно от евразийското пространство? И за това ли са виновни САЩ, които "разбъркаха статуквото в Близкия изток"? Или много по-скоро поддържаните от Русия с десетилетия диктаторски про-комунистически режими в Таджикистан и Узбекистан, които радикализираха до крайност опозицията си, а след това я принудиха да емигрира от бившата съветска империя? Или – нека продължим – много по-скоро тактиката на "изгорената земя" в Чечения и Кавказ, която накара мнозинството от най-радикализираното им население да се изнесе към Близкия изток?


Така или иначе – след като ни осведомиха (поради инцидента с руския самолет) какви народности и групи обитават районите около Латакия, Хомс и Алепо (които, повтарям, руснаците бомбардират от два месеца), ние вече не можем да бъдем лъгани, че Путин воюва именно с тези свои "евразийски" емигранти. Той, както виждаме, воюва със съвсем други групи, които за пред света обобщено нарича "терористи", а за оправдание пред собствените си поданици рисува като радикални рускоезични мюсюлмани, готови всеки момент да се завърнат в родината си, за да я потопят в кръв.


За да воюва спокойно за "полезна Сирия" и за базата си в Латакия обаче, Путин наистина се нуждае от определено договаряне с останалите замесени в гражданската война в Сирия (и собствено борещи се с ИД) сили – т.е. със САЩ и най-заинтересуваните от унищожаването на джихадисткото гнездо европейски държави (например Франция). Всички трябва да се обединим срещу терористите – внушава Путин, яхнал вълната на европейския емоционализъм от последните месеци. Но ако е възможно ние да бъдем оставени да се съсредоточим върху "терористите" на запад, а след това – като ги победим всичките (вие на изток от Алепо, а ние на запад от него), да се договорим за бъдещото разпределение на сферите на влияние.


Това е невероятно манипулативно по две причини: първо, именно откакто Русия се намеси в битката за Сирия, там изобщо няма и вече не би могло да има една ("антитерористична") коалиция. Има две коалиции с противоположни цели. Едната е американо-европейската, която действително има за цел ликвидирането на гражданската война – разбира се, немислимо без изваждането от строя едновременно на Башар Асад (заради който и против който въобще започна тази война) и на екстремистките, интернационални ислямистки групи, на които не може да бъде позволено да овладеят тази страна наместо досегашния й диктатор. Другата коалиция – тази между Путинова Русия и теократичен шиитски Иран въобще няма подобна цел. Напротив, тя желае унищожаването на всички опозиционни групи, можещи да наследят Асад, и ограждането на една "полезна" (за Русия и Иран) остатъчна Сирия, в която диктаторът да остане тяхна марионетка, а оттатък която да бъдат изолирани "джихадистите", с които да се оправя Западът.


Ето за постигането на тази своя цел Русия се опитва да подмами Запада; опитва се да го подмами чрез обработка на (и без това лабилното) световно обществено мнение: "нека си сътрудничим за ликвидирането на гнездото на проблемите, загърбвайки различията помежду си".


Свалянето на руския бомбардировач, изясняването над какви територии, с какво население той, както и всички руски бомбардировачи, от почти два месеца хвърлят товара си, помогна за дезавуирането на тази руска игра и да – отдалечи очерталата се възможност за създаването на "широка коалиция" (договаряне на Русия и НАТО за разделянето на Сирия). Голяма част от мислещите не с главите, а с (и под) диафрагмите си у нас горко оплакват това отдалечаване. Оплакват го, защото така се отдалечавала и перспективата за една обща мощна сухопътна операция на Русия и НАТО, която да изтрие от лицето на земята "терористите", окървавили Париж (повтарям, сякаш въпреки идентифицирането на типично "европейския профил" на атентаторите трябва да продължим да вярваме, че те идват от Сирия, и сякаш, ако изчезнат от там бойците на ИД – една трета от които са от бившето съветско пространство – ще изчезнат и гетата в Париж и Брюксел, от които всъщност излизат въпросните атентатори).


Оплакват го и защото така се ликвидирал шансът за едно всеобхватно, стратегическо "примиряване" между Русия и Запада "след Украйна", чието противопоставяне така много изтормозило и напрегнало света.


На първото ще кажа: т.нар. "Ислямска държава" изобщо не е "държава", та да може да бъде "ликвидирана" чрез каквато и да е "мощна сухопътна операция". Това са – разбрахме го и от признанията на Путин – паравоенни групировки, събрани ad hoc от целия мюсюлмански свят (но най-вече от териториите на бившия СССР) и които тъкмо ако станат обект на подобна "сухопътна операция", чисто и просто ще си вдигнат чуковете от там и ще продължат терористичната си дейност другаде – напр. могат наистина да се върнат в Русия и в нейния азиатски ареал, поради което Путин никога няма да се включи в подобна "широка сухопътна операция".


На второто пък ще отговоря по следния начин: често (особено у нас) се изкушават да сравняват лелеяната "широка коалиция" между Русия и НАТО срещу "джихадистите" с коалицията между Рузвелт, Чърчил и Сталин и да ни я препоръчват като нещо "неизбежно", "оправдано" пред лицето на "безусловнонто зло". "Съюзът на Запада със Сталин срещу Хитлер не беше по любов, а по неизбежност", заявява например Соломон Паси. Представят ни тази "коалиция" дори като коалиция на (при всичките противоречия помежду им) страните на християнския свят срещу света на войнстващия, варварски, архиисторически враждебен нам ислямски свят. Аз пък се учудвам как особено хора от България (при това на възраст) могат да не носят в родовата си памет спомените, които следват от подобно сравнение. Защото макар коалицията между Рузвелт, Чърчил и Сталин да победи безусловното зло на нацизма, тя, същата, бе за нас (и за половин Европа) и началото на безусловното зло на комунизма – на половинвековната "черна дупка", в която изтече половината ни живот. Лично аз, уважаеми, когато чуя за перспективата Русия и Западът да се "разберат" в глобален мащаб, си спомням не първо и преди всичко за "разгрома на Хитлер", а за погребването на България за почти петдесет години в недрата на Евразия. Защото "договарянето" на Запада и Русия винаги е имало своя цена и България винаги е била част от тази цена. Била е защото, уви, България е маргинална и "непопулярна" за Запада държава, а същевременно – винаги лелеяна плячка за Русия. Тъй че ако трябва – особено днес, когато самите руски идеолози с апломб признават пробудилите се имперски инстинкти на Русия – да се плаща цена, дори далечно напомняща на цената, която ние платихме за "разгрома на Хитлер", та да разгромим днес няколко хиляди радикални бандити около Палмира, аз съм твърдо против. И го заявявам най-вече на домораслите ни "патриоти", чиято загриженост "за България" винаги е концентрирана доста по на изток от нея. Поради това не съм, не съм потресен от отдалечаването на възможността за въпросната "широка коалиция" и разбирателство между НАТО и Русия след свалянето на руския самолет. Напротив, успокоен съм от това отдалечаване.


А що се отнася до уникалния "християнски" характер на тази коалиция, която "постъпката на Турция" отдалечи, ще обърна внимание, че дори родните ни "евразийци" признаха напоследък, че ако не НАТО, то поне "ударената" от джихадистите Франция трябвало да се присъедини към успешно изградената от Путин "ос Москва-Дамаск-Техеран". Защо ли не виждам какво "християнско" може да има в съюза на теократичен шиитски Техеран, алауитски Дамаск и цезаропапистка, евразийска Москва, та Западът да влиза с тях в "християнска" коалиция!


Може би Бог ни запазва от тази необмисленост чрез инцидента на турско-сирийската граница. Защото "Неговите мисли не са наши мисли" (срв. Ис.55:8).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (353)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fat_jim
  fat_jim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Но Путин не е ходил в Сирия - Путин си е в Москва.

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Всички умни хора виждат в джихадистите в Сирия опасност за Европа, само Янакиев не, но...нали трябва да се плюе срещу Путин.

 3. 3 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Що ще Калин Янакиев по темата?

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Само самолетите му са в Сирия с бомбите, а путя е на топличко в Кремъл.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Преди откритата военна намеса на Русия в гражданската война в Сирия пишещият на български език арабски журналист Мохамед Халаф ни я бе посочил, но тогава малцина му обърнаха внимание. Целта е – обясни ни Халаф – "спасяването" за режима на Асад на една крайнозападна част от Сирия, която той все още контролира, но която не би могъл да удържи без мощна външна военна помощ. "Спасяването" й, разбира се, не просто заради самия Асад, а заради пристанищния град Латакия, в който Русия (като възмездие за поддръжката на диктатора) ще продължи да има единствената си военна база по бреговете на Средиземно море."Журналиста е прав.

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Весело

  Прав е Чичко Янакиев.
  Най-кратко може да се каже, за тези които мислят с главата си, а не с диафрагмата (и под нея), че Путин е отишъл в Сирия, за да дразни соросоидите.
  То и затова свалянето на руския бомбардировач, изясняването над какви територии, с какво население той, както и всички руски бомбардировачи, от почти два месеца хвърлят товара си, помогна за дезавуирането на тази руска игра и да – отдалечи очерталата се възможност за създаването на "широка коалиция" (договаряне на Русия и НАТО за разделянето на Сирия). Голяма част от мислещите не с главите, а с (и под) диафрагмите си у нас горко оплакват това отдалечаване.

 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Сирия има два пътя: или смърт и разцепление на тази държава или разделение на властите по подобие на конституцията на Ливан. Силовите министерства на християни и кюрди, президент и правителство на шиити и сунити. Докато е Асад по-вероятно е първото да се случи и никак вероятно второто

 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Поръчкови статии.
  Калин що не вземе един АК-47 и да види сметка на ИДИЛ като ги разбира нещата.
  А САЩ що щеше в Ирак и Афганистан?

 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "които, повтарям, нямат нищо общо с джихадистите от ИД."

  Още един, който не е чувал за други терористични групировки освен ИД, тръгнал да пише геополитически статии. Абре журналя, вижте в тубата има толкова много видеа на бойци от Ал Нусра, които сами са си снимали на места, "които нямат нищо общо с ИД".

  Аман.

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След като САЩ и Източна Европа, като част от коалицията на САЩ, вкараха Ирак, Сирия, Ливан и Северна Африка в тотален хаос заради икономическите интереси на един американски мултиконцерн, Путин се опитва да оправи този хаос и да балансира.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Весело

  Що ще не знам, но със сигурност ще си намери майстора

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Местният аятолах, пардон, професор по всичко пак дава едно рамо на идеологически близките му уахабити и салафити от ИД и "умерената" уж -неислямистка оппзиция от Ал Нусра и Ислямския фронт. Професоре, в твоите колеги уахабитски теолози е заровено кучето за справяне с метастазите на ИД по света.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Мурзита, поклон пред нозете на Путин няма ли? Днес само един от вас се осмели да му целува обущата

 15. 15 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Естествено, че Путин преследва собствени интереси в Сирия, а Сащ, Франция, арабските страни не преследват ли свои интереси? Само дето за Янакиев не са важни българските и европейските интереси, а тези на Путин. Само те са му пред очите.

 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#2:"wallenstein"]Всички умни хора виждат в джихадистите в Сирия опасност за Европа, само Янакиев не, но...нали трябва да се плюе срещу Путин. [/quote]

  Тъй, сега остава да ни обясниш две неща:
  1)Какво общои има Путин с джихадистите.
  2)Не е ли работа на Европа да се оправя проблемите, щото никой не го е молил Путин да и ги оправя.
  3)От кой точно пасаж в статията вадиш извода, че Янакиев не смята джихадистите за опасност.
  Ха, станаха три !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Писанията за хонорар на поредния измислен професор

 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дано Путин да инсталира и S-400, за да се допълни картината. Светът има нужда от Путин и силна с военна мощ Русия, за да има баланс! Оставени без противник, САЩ се изродиха външнополитически последните 30 години и превърнаха Света в тотален хаос с неолибералната, пазарнофундаментална Глобализация, правена по догмите на Вашингтонския Консенсус, и с (нео)либералната Демократизация, под формата на цветни (сини, оранжеви, кафяви ...) и пролетни "революции". Добре е, че Русия при Путин се завърна!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  [quote#3:"dokoro"]Що ще Калин Янакиев по темата? [/quote]
  Плащат ...

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#7:"Фьодор Венедиктович Езерский"]Най-кратко може да се каже, за тези които мислят с главата си, а не с диафрагмата (и под нея), че Путин е отишъл в Сирия, за да дразни соросоидите. [/quote]

  Обаче изглежда не ги дразни, а ги гъделичка защото се спукват от смях

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на turtle
  turtle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Отдавна не бях чел толкова точен анализ на тази тема !!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#16:"Ian Smith"]3)От кой точно пасаж в статията вадиш извода, че Янакиев не смята джихадистите за опасност.[/quote]
  От ей тоя:
  [quote#0:"статията"]Биха могли, ще добавя, да продължат да се случват и ако тази "държава" в Сирия изчезне напълно. А следователно, ликвидирането на опасността от терор в Европа само индиректно е свързано с прекратяването на "хаоса в Сирия", за което, както емоционалистки ни внушават, Западът "ще или неще трябва глобално да преосмисли обтегнатите си отношения с Русия"[/quote]

 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  По всички европейски телевизии умни хора говорят, че окончателно решение на сирийския въпрос без Русия и Иран е невъзможно, само нашенското журналистическо светило Янакиев предлага новаторско решение...в петото измерение на собствената си глава.

 25. 25 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  # 16 от Ian Smith:

  по т.2 - Европа няма военна мощ, за да се справи с ИДИЛ без САЩ.
  Простичко е. А САЩ се забавиха с реакцията си, нещата трябваше да се случат преди 2 години, но Обама се отказа.
  А иначе има само две суперсили във военно отношение, тук нещата не са се променили през последните 50-ина години - САЩ и Русия...

 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#9:"theanalyser"]А САЩ що щеше в Ирак и Афганистан? [/quote]

  Свали терористичните режими на талибаните и Саддам.
  Тъгуваш ли за тях !
  Виждаш ли разликата - САЩ свалят терористични режими, а Матушката ти ги крепи.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Още малко американците ще пратят армията и за 2 мес. всичко ще приключи...за Путин ще останат телевизионите предавания по первий канал , врякането срещу соросоидите и зеленчуковото ембарго..
  ..Няма Кой друг да унищожи ИДИЛ към момента... скоро няма и да има..

 29. 29 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Любопитно

  извинявайте, ама е много несериозно да препечатвате такива неща- нещо написано от философ, и публикувано в портал ''Култура'' ?!?

  анализи на това което става в Сирия в момента могат да правят отделите на ЦРУ, руското, израелското и някои европейски разузнавания

  Калин Янакиев разтяга локуми nа база какво бил казал Халаф по ТВ-тo, и на репортажи по CNN....

 30. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ian Smith":

  Джихадистите са проблем и за Путин с оглед положението в Дагестан. А иначе, Янакиев твърди, че атентатите в Париж нямат нищо общо с Ислямската държава.

 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#10:"Отнесен"]Още един, който не е чувал за други терористични групировки освен ИД, тръгнал да пише геополитически статии. Абре журналя, вижте в тубата има толкова много видеа на бойци от Ал Нусра, които сами са си снимали на места, "които нямат нищо общо с ИД". [/quote]

  В тубата също има много видеа за Свободната Сирийска армия ! Ти изгледа ли ги !
  А чу ли чича ти Лавров какво каза за умерената опозиция в Сирия !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  #28 от lynyrdS:
  Нищо нямада приключи за два месеца. Това е гадна война, много гадна, а на европейците и американците не им се умира в сухоземни битки. А без тях не става. Докато онези са си готови за умирачка - нали в рая това онова...
  А и нали се сещаш как ще гракнат медиите при първите жертви от страна на коалицията - защо допускаме невинни хора да загинат и т.н.
  Не е лесна ситуацията, никак даже...

 33. 33 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Много добър и някак очевадно точен анализ. Крайно време беше да започнат да се назовават нещата с истинските им имена. И заглавието кефи. "Що ще Путин В Сирия". Браво Янакиев!

  " Безспорно е също, че стабилна "полезна Сирия" около руската база в Латакия никога не би могло да има, ако въпросното воюващо с Асад население остане – дори и военно победено – да живее по тези места. Ето защо то трябва да бъде смазано, обезкървено и дори – принудено да побегне и да напусне своите земи (попълвайки по този начин бежанския поток, от който инак толкова се плашат у нас). И ето: тук се включва вторият "регионален играч" в операцията – шиитски Иран и поддържаните от него въоръжени милиции на "Хизбула", мечтаещи да преселят в опразнената от сирийски и туркменски сунити западна Сирия маси шиити от вътрешността на страната и от съседен Ирак, за да създадат (включително на териториите на северен Ливан) мощен про-ирански анклав, опекунстван от марионетката Асад (сирийският диктатор е по изповедание алауит)."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ian Smith":

  Хайде стига лакардии бе. Умерена опозиция!!! Такава има само с собствената ти главичка.

 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#23:"Отнесен"]От ей тоя: [/quote]

  По никакъв начин не си личи от този пасаж, че Янакиев не смята джихадистите за заплаха. Точно обратното.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  #26 от Ian Smith:

  Ясно, че ги свали.
  Ама на тяхно място се пръкна ИДИЛ...
  И сега какво правим???

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#25:"theanalyser"]по т.2 - Европа няма военна мощ, за да се справи с ИДИЛ без САЩ. [/quote]

  Глупости. Пак не разбрах Русия какво общо има.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 39. 39 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В момента се очертава нова коалиция от основните европейски държави-явно Янакиев не следи новините или не иска да го споменава ,защото това ще умножи фалшивите му хипотези по нула и ще ги обезсмисли!За разлика от него западните лидери са разумни и отговорни хора,ръководители на големи държави и се водят от интересите на гражданите си и работят за безопасното бъдеще на страните си ,а не се поддават на временни емоции!
  Пасквила е платен за да се насажда омраза срещу когото трябва,а не да се реши проблема!
  Радвам се ,че автора е господин никой и нищо не зависи от него в реалния живот и няма да окаже никакво влияние на разумните хора!Но все пак трябва да му напомня,че :
  35. Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо.
  36. И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден:"Виж евангелие от Матея ,глава 12!

 40. 40 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Анализа не струва и по друга причина. Автора изобщо не е разбрал, че в Сирия се водят ожесточени сражения между въпросните туркмени и кюрдската Пешмерга.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#25:"theanalyser"]А иначе има само две суперсили във военно отношение, тук нещата не са се променили през последните 50-ина години - САЩ и Русия... [/quote]

  Изключая ядреното оръжие ЕС е много по-силен във военно отношение от Русия.
  Но аз питам - кой е молил Русия да оправя проблемите на Европа !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#31:"Ian Smith"]В тубата също има много видеа за Свободната Сирийска армия ![/quote]
  Да, вчера гледах едно видео на ССА - как обстрелват с миномети кюрдските квартали на Алепо.

 46. 46 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#24] от "wallenstein":

  [quote#24:"wallenstein"]По всички европейски телевизии умни хора говорят, че окончателно решение на сирийския въпрос без Русия и Иран е невъзможно,[/quote]

  ..Бъди оригинален..обмисли обратното - със Русия и Иран е невъзможно- хем така ще бъдеш и прав ..
  Нито Раша нито Иран могат да направят нещо свястно..

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Напълно съм съгласен с Янакиев и великоимперските амбиции на Русия! Родните патриоти изтривалки на Москва квичат като настъпени палета когато им кажеш истината в очите!

 49. 49 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Путин се интересува през Сириа да НЕ минават газопроводи, които да свързват персийскиа залив със Южна и Източна €вропа.
  А що щат ВЕИ-тата, и честните частни марица 1 и 3, кафявите централи, високоефективните, л****-те, да има и такива? Дерат ни кожата! Става въпрос за ПАРИ и интереси! Точно както при Путин и неговият брат -блаизнак-сатрапата Ердоган, който търгува с ИД, трепе критици, взривява мирни демонстранти, и е прекалено милостив към журналистите, които ги праща на доживотен затвор!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 50. 50 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "За всички, които имат навика да мислят с главата, а не с диафрагмата (и под диафрагмата) си, "-странен начин да започнеш статия.

 51. 51 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#40] от "Отнесен":

  Пешермега е в Ирак, туркмените в Сирия. Освен по мобилните телефони да се бият иначе не виждам как.

 52. 52 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#30:"wallenstein"]А иначе, Янакиев твърди, че атентатите в Париж нямат нищо общо с Ислямската държава. [/quote]

  Нищо такова не казва. Явно имаш сериозни затруднения с разбирането на елементарен текст.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 53. 53 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#34:"wallenstein"]Хайде стига лакардии бе. Умерена опозиция!!! Такава има само с собствената ти главичка. [/quote]

  Оплачи се на Лавров.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 54. 54 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#17] от "shileto":


  [quote#17:"shileto"]Писанията за хонорар на поредния измислен професор [/quote]
  Ти си интересен субект...демократ русофил...те такова животно обаче нема!

 55. 55 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Безупречен анализ на автора, поздравления.
  Само една малка забележка - каквито и аргументи да се изтъкнат при спор с лицата, които авторът на статията нарича мислещи с гз, пардон с диафрагмите си, то това не би имало никакъв отрезвяващ ефект върху тяхното мислене, по простата причина, че няма с какво да осмислят тези аргументи, освен със гз, пардон, с диафрагмата. За съжаление еволюцията е била безпощадна със съществата, за които да си български патриот означава да си клакьор на геополитически обусловената враждебност на велико руските интереси спрямо България. Как никой от тези безмозъчни индивиди не си зададе простия въпрос - защо отявлени русофили като Захари Стоянов и Иван Вазов прогледнаха преди да има интернет и нато? Не могат да отговорят, защото те не четат българска реч на първо място.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 56. 56 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  смятам ,че иззобщо не ни е работа да определяме кой срещу кого е , сега важното е ние да си организираме пропадналата държава така ,че да не се разпада с такава бърза скорост , дори циганите избягаха от тук ,а ние се вълнуваме кой и кого ударил този или онзи ,ами не ме интересува никой ,важното е ние да си организираме нещата тук

 57. 57 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#22:"Hawaii"]ЛЕСТЯЩ АНАЛИЗ
  Поздравления за професор Янакиев [/quote]
  Ма той и професор.Мале мале.В Анадолския университет или по на югоизток?

 58. 58 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#36:"theanalyser"]Ясно, че ги свали.
  Ама на тяхно място се пръкна ИДИЛ...
  И сега какво правим??? [/quote]

  Когато американците си тръгваха от Ирак, ИДИЛ беше смлян от бой. Предшественика на ИДИЛ и Ал Кайда в Ирак никога не са имали повече от 2 - 3000 бойци общо.
  На Асад му бяха необходими 4 години за да напомпа ИДИЛ до армия която да си превземе държава. Дори в първите две години пак не бяха от най-силните групировки.
  Какво правим сега !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 59. 59 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#45:"Отнесен"]Да, вчера гледах едно видео на ССА - как обстрелват с миномети кюрдските квартали на Алепо. [/quote]

  Продукция на ! Нека позная - агенция САНА

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 60. 60 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#51:"stanislavdi"]Пешермега е в Ирак, туркмените в Сирия. Освен по мобилните телефони да се бият[/quote]
  Издребняваш. Ей затова говоря.

  http://www.middleeasteye.net/news/ypg-and-allies-clashes-syrian-opposition-groups-aleppo-633986086

  И казвам "Пешмерга", защото не знам как се наричат отрядите на кюрдите в Сирия (а и явно съм си помислил, че P-то в YPG е точно това).

 61. 61 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#46] от "lynyrdS":

  Специалисте в момента има една мирна конференция за Сирия във Виена. Виж, кои са поканените, пък тогава философствай.

 62. 62 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#58:"Ian Smith"]На Асад му бяха необходими 4 години за да напомпа ИДИЛ до армия която да си превземе държава.[/quote]
  Който им е п(р)одавал оръжието на джихадистите, той ги е помпал. Недей да хвърляш вината върху Асад безпричинно.

 63. 63 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#49:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Путин се интересува през Сириа да НЕ минават газопроводи, които да свързват персийскиа залив със Южна и Източна €вропа. [/quote]

  Ами значи нашите интереси като българи са противоположни на неговите.
  Тогава защо се чудите, че не го харесваме и искаме падането на Асад !
  И че смятаме за небългари тези които подкрепят Путин и Асад.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 64. 64 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#54] от "Sincere":
  Не знам дали съм субект, ама не измислям нови думи

 65. 65 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 876 Неутрално

  В общи линии Янакиев е прав по проблема който визира в текста: ролята и целите на Москва в Сирия - излизане от международна изолация,запазване на режима на Асад и чешене на егото на Пут*ин....

 66. 66 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#62:"Отнесен"]Който им е п(р)одавал оръжието на джихадистите, той ги е помпал. Недей да хвърляш вината върху Асад безпричинно. [/quote]

  Ми те са с руско оръжие значи Асад и Путин.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 67. 67 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 815 Любопитно

  Ето какво е казал за Путин още през 2000-та година Андрей Пионтковски - потвърждава се напълно в днешно време:

  Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России. Та стадия, на которой, как говаривал один полузабытый классик, буржуазия выбрасывает за борт знамя демократических свобод и прав человека.

  Путинизм – это война, это «консолидация» нации на почве ненависти к какой-то этнической группе, это – наступление на свободу слова и информационное зомбирование, это изоляция от внешнего мира и дальнейшая экономическая деградация.

  Путинизм – это (воспользуемся излюбленной лексикой г-на и.о.президента) контрольный выстрел в голову России.

  Вот такое вот наследство оставил нам Борис Николаевич Гинденбург.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 68. 68 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Аз бих могъл да отговоря на въпроса от заглавието много по-точно, с едно изречение, без да разтягам локуми на няколко страници:
  Путин е в Сирия, да свърши работата, която другите не могат да свършат.

  Това е положението - някои действат, други гледат отстрани и ривът.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#55:"меншевик"], пардон, с диафрагмата. За съжаление еволюцията е била безпощадна със съществата, за които да си български патриот означава да си клакьор на геополитически обусловената враждебност на велико руските интереси спрямо България. [/quote]
  И аз това си мислех, докато четях статията, отне ми около десетина минути. Всъщност това за изтласкаването/избиването на едно(неудобно за Иран-Кремъл) население и заселването на шиитско такова беше нещо за което не се бях досетила. Та така, чрез тази наистина уникална статия на професор Янакиев ми се изясниха допълнителни аспекти от казуса абе що ще в Сирия аджеба Путин!
  Апропо, във връзка с "диафрагмената" закачка, най-обилно кръвооросяване след мозъка имат дисталните части на храносмилателния тракт. Така че при няки може да е станал неволен ривърс повлиял процеса на мислене.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 71. 71 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#67:"captainFill"]
  Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России.................................................

  Путинизм – это война, это «консолидация» нации на почве ненависти к какой-то этнической группе, это – наступление на свободу слова и информационное зомбирование, это изоляция от внешнего мира и дальнейшая экономическая деградация. [/quote]
  Доста зловещо, но за жалост и вярно. За жалост, защото не мисля че щетите от "путинизма" ще се ограничат само със:
  [quote#67:"captainFill"]
  Путинизм – это (..) контрольный выстрел в голову России. [/quote]

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 72. 72 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  "Що ще Путин в Сирия?"

  Същото, което и в Украина- да замаже очите на руснаците с външнополитически квазипатриотични изпълнения, да ги помпи с фалшив патриотизъм, за да не се обърнат те към плачевното състояние на руската икономика, която той доведе до колапс и до зашеметяващата жестока корупция във всички сфери на живота в Русия.

 73. 73 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#71] от "Аби":

  Ето още по темата:

  Враждата с Турция окончателно изолира Русия от цивилизования свят
  http://newsader.com/16060-turciya-naznachena-glavnym-vragom/
  Newsader ("Ньюсэйдер" - независимое российское информационно-аналитическое агентство

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Много добър анализ.Който разбрал,разбрал.

 75. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Според този негов текст, авторът е паднал в друга територия ...

 76. 76 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 815 Весело

  [quote#59:"Ian Smith"]Продукция на ! Нека позная - агенция САНА[/quote]
  Аз пък имам един друг прекрасен линк, който заедно със санкциите на САЩ срещу руска банка и Кирсан Илюмжинов показва едно друго нещо. Даже е от руски сайт.
  Главред «Эха Москвы» раскрыл информацию о тайной связи между Россией и ИГИЛ
  http://newsader.com/mention/venediktov-raskryl-informaciyu-o-tayn/

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 77. 77 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Трезвомислещите хора знаят,че Путин бомбардира умерената опозизия,тази която се бори срещу московската марионетка Асад и срещу всички терористични организации!Другите са облъчени с глуповат путинизъм!

 78. 78 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Много добра статия на Калин Янакиев. Браво!
  Голям професор е!

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 79. 79 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Едно много задълбочено и информативно изследване по темата:
  http://www.argumentua.com/stati/voina-v-sirii-i-irake-chto-nuzhno-znat
  Пожелавам на нашата журналистическа гилдия да се поучи от този наистина респектиращ материал как се практикува професията журналист.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 80. 80 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Световните лидери днес говорят в един глас, че две злини са надвиснали над жизненото поле на хората - тероризма и промените в климата ...
  Калин Янакиев хскромно ни хсъобщава, че Русия е третата ...
  Да турим чалмите и подир ти - напред към Кавказ, Професоре ...
  Хинтелигенцията ни е доста осакатена и има труден поминък ...

 81. 81 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Автора както се представя няма диафрагма. Както е известно от медицината, пълноценното дишане е предпоставка за свеж ум и добро физическо здраве. Расъждаването и мисловните му изводи явно са на човек без пъноценно дишане.

 82. 82 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#73:"captainFill"]
  Враждата с Турция окончателно изолира Русия от цивилизования свят [/quote]
  Благодаря за линка! Интересен материал, добре е че и руски медии имат адекватно отношение към политиката на Кремъл. По -долният цитат е доста забавен:
  "недружественных стран с первой позиции США, которые, по мнению россиян, недружественны уже самим фактом своего существования. "
  Знаеш ли каква аналогия ми хрумна по отношение на идеологията на болшевиките. Влизат в една банка, но вместо само да я оберат те решават че имат способности и да я управляват. Крахът е неизбежен. Защото са избили банкера и служителите, които са знаели как да инвестират, как да управляват парите.
  Банката е народът, а банкерите бяха елита на нациите , който те избиха идвайки на власт.
  Остана им само да си упражняват посредствената войнственост избирайки във всеки един момент удобния за тях враг. И някак си и това им се удава зле. След като Путин не е могъл да предвиди, че рано или късно истинската му цел в Сирия ще излезе наяве. А тя не е да унищожи джихадистите.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 83. 83 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Рубладжиите имат нужда да четат такива текстове, щото най-много се нуждаят от проясняване на главите си. Прочее, добре е, че такива като Калин Янакиев им помагат.

 84. 84 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#48] от "Sincere":

  +++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 85. 85 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Това което пише г-н Янакиев, мурзилките го знаят от форума на Дневник доста отдавна.
  И аз го пиша от първия ден на руската интервенция.
  Путин е там по две причини:
  1. Да прави театър на крепостните и мурзилките за да не поклеждат към собственото си ежедневие.
  Защото ако погледнат, ще разберът че от нападението на суверенна Украйна, руснаците са обедняли повече от 2 пъти, държавата им е разрушена, всички изгледи за технологическо развитие са прекъснати, само Крим струва над 500 милиарда, а на гърба на руския мужик тежът като воденични камъни - цялостната издръжка на Крим, Донбас, Осетия, Приднестровието и сега източна Сирия
  2. Ако изпадне възможност да запази базата. Но за това и той знае, че е твърде късно. Трябваше да реагира навреме, а не гогато Асад притежава 20% от територията. Да не говорим че базата е абсолютно безмислена. Ръждясалите радиолокатери може да ги премести на всяка една ръждясала руска гемия.

  Но рисковете са огромни (това го написах в первия ден):
  - Да се сбие с Турция, СА или Израел и с първите две вече се случи, все още с третат не е, но е на път. А всяка една от тези дъжави може да изтрещи много яко русия

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 86. 86 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  за което, както емоционалистки ни внушават, Западът "ще или неще трябва глобално да преосмисли обтегнатите си отношения с Русия".
  Много добър анализ на Калин Янакиев, с което сигурно е бръкнал в здравето на ислямокомунистите във форума. Договаряне с Русия не би трябвало да има, освен ако не искаме да повторим историята с ВСВ. На всичко отгоре режимът в Москва е нацистки режим парекселанс. Освен това Калин Янакиев, вероятно под "емоционалистки" е имал предвид разни вкиснати череши, таваришки в испания, китайски демокрации и прочее одиозни виртуални персони, които симпатизират и се кланят на Путлер.

  Пазете се от доносника vesolr
 87. 87 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Bravisimost za prozra4nostta na statiata samo palen krtenoid bez logi4esko mislene ne bi ia haresal👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 88. 88 Профил на 4er4eve
  4er4eve
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "socialen":
  Да побърза Путин ,че догодина друг президент в САЩ!

  До коментар [#17] от "shileto":Шиле и ще си останеш

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на 4er4eve
  4er4eve
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#81] от "new_ghost":
  Тази статия не е за хора,които дишат със задните си части! След като Европа наложи санкции на Русия от ,които настана глад за Безин в бензиностацията на Европа,Путин трябва да е Голям лизач на Европейски задници ,за да тръгне да помага на Европа!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на 4er4eve
  4er4eve
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ian Smith":
  Ние не само смятаме ,че са неБългари,те мразят България и всичко българско.И сега играят игрички с Русия,като ни продават горивата на доста завишена цена,като по този начин помагат на Путин да намали загубите от евтиния петрол,на гърба на всички нас.Съд трябва за тази измет!!!!

 93. 93 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Да, единствената военна база, която Русия има извън територията на бившия СССР, но за това пък САЩ имат 800 военни бази на територията на над 70 държави...

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Евалла Янакиев!Русия е враг на българия!Каквото и да е и с който и да е трябва да сте против Русия!Много навреме припомняш за непричастността на френските терористи към ISIS!Франсетата се оправдават с ислямистите ама явно сами са си го организирали този терор.Социалистите за влас са готови на всичко.Даже с руснаците са готови да влязат в съюз.Добре че бяха турците да изтрият срама от европа и НАТО!Турците и подкрепяните от тях в турция сили на свободния свят са истинските приятели на българия!България не трябвя дя попядя вкраката на московските петоколонници!
  Русия е враг на целия свободен свят!
  Аферим Янякиев!

 96. 96 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#94] от "Аби":
  Респект за спокойния отговор,но заради такива чугуни наистина не си заслужава да падаш на тяхното ниво....

 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Янакиев, Янакиев, не става анализатор от тебе, колкото и да се пънеш и това си е. Не можеш да виждаш и преценяваш глобално нещата, съдиш единствено от твоята си камбанария.
  Ето, виж какво казват професионалистите по въпроса, чети и мисли:

  Збигнев Бжежински: Интересите на Русия и САЩ съвпадат, нужна е стабилност

  http://www.politico.com/magazine/story/2015/11/brzezinski-sees-hope-for-us-russia-relations-interview-hirsh-213400

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Браво на Калин,точно същественото засяга.Стигне ли се до коалиции и сделки,путин ще поиска нас.ние ще сме разменната монета,Ние сме слабото звено и Европа и САЩ няма да си усложняват живота да се конфронтират и ще ни харижат. Единственото което ние можем да направиме е да изринеме всякаква русофилска паплач от парламента.Щото може да се окаже в един момент нашите партньори да ни оставят да се оправяме сами.

 99. 99 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Отличен анализ, който има акъл, да чете.
  Който не, да пише в коментарите си глупости.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 100. 100 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  [quote#68:"Саранди Говедаров"]Путин е в Сирия, да свърши работата, която другите не могат да свършат. [/quote]

  Абсолютна глупост, то бива юовек да гледа на света през червените очила на болшевиките, ама дори и това си има граници.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK