Писмо до Макс Зукърбърг и всички деца

Писмо до Макс Зукърбърг и всички деца

© ReutersСъздателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зугърбърг и съпругата му Присила Чан съобщиха късно във вторник, че са станали родители на момиченце. "Повече от развълнувана съм да ви представя нашата Макс. Тя ни изпълва с надежда и ни вдъхновява да се присъединим към другите в създаването на по-добро бъдеще", написа майката.


Двамата публикуваха в профила на Зукърбърг обширно писмо, в което между другото обявяват, че в следващите години ще дарят 99% от акциите си (оценявани в момента на около 45 млрд. долара) за нова инициатива за подпомагане на неправителствени организации с идеална цел, работещи за едно по-добро бъдеще:


Скъпа Макс,
С майка ти не можем да опишем надеждата за бъдещето, което ни носиш. Новият ти живот е изпълнен с обещание и се надяваме да си щастлива и здрава, за да го преживееш пълноценно. Ти вече ни даде причина да се замислим за света, в който се надяваме да живееш.


Като всички родители, искаме да израстеш в свят, който е по-добър от нашия днес.


Новините често ни занимават с това колко неща са сбъркани в света, докато всъщност по много различни начини той става по-добър. Здравеопазването се подобрява. Бедността намалява. Познанието се увеличава. Хората се свързват. Технологичният напредък във всяка област означава, че животът ти би трябвало да е драматично по-добър от нашия.


Ще сторим нужното това да се случи, но не само защото те обичаме, а и защото имаме морална отговорност към всички деца от следващото поколение.


Вярваме, че всеки живот е еднакво ценен и това включва идните поколения, които ще бъдат много, много повече от хората по света сега. Обществото ни има дълг да инвестира за по-добрия живот на идващите на този свят, а не само да онези, които вече са тук.


Но сега не винаги заедно насочваме ресурсите си към най-големите възможности и проблемите, пред които твоето поколение ще се изправи.


Виж болестите. Днес харчим около 50 пъти повече в лекуване на болните хора, отколкото са инвестициите в това те на първо място да не се разболяват.


Медицината е реална наука от по-малко от 100 години и вече сме свидетели как някои болести са изцяло лечими, а по други имаме добър напредък. С ускоряването на технологиите имаме истински шанс да предотвратим, лекуваме или управляваме всички - или повечето от тях - в следващите 100 години.


Днес повече хора умират основно от 5 неща - сърдечно-съдови заболявания, рак, инсулт, невродегенеративни и инфекциозни болести- и можем да ускорим напредъка по тях и по други проблеми.


След като веднъж приемем, че твоето поколение и поколението на твоите деца може да не страдат от болести, заедно имаме отговорност да насочим инвестициите си малко повече към бъдещето, за да превърнем това в реалност. Майка ти и аз искаме да дадем своя принос за това.


Излекуването на болестите изисква време. За кратки периоди от 5 или 10 години може да не изглежда, че напредваме много. Но в дългосрочен план семената, посети днес, ще покълнат и един ден ти и децата ти ще видите нещо, за което можем само да си мечтаем - един свят без страдание от болести.


Има толкова много възможности. Ако обществото съсредоточи повече от енергията си срещу тези грандиозни предизвикателства, ще оставим на поколението ти един много по-добър свят.


• • •


Надеждите ни за твоето поколение са свързани с две идеи: развиване на човешкия потенциал и разпространяване на равенството.


Развиването на човешкия потенциал е за разширяването на границите на това колко страхотен може да бъде животът на човека.


- Може ли да се учите и да преживявате 100 пъти новече, отколкото ние днес?


- Може ли твоето поколение да излекува болестите, за да живете много по-дълъг и здравословен живот?


- Можем ли да свържем целия свят, за да имате достъп до всяка идея, линчост и възможност?


- Можем ли да произвеждаме по-чиста енергия, за да изобретите неща, които днес дори не можем да измислим, и в същото време да защитим околната среда?


- Можем ли да култивираме предприемчивост, за да изграждате всякакви видове бизнес и да се справяте с всяко предизвикателство в името на повече мир и просперитет?


Разпространяването на равенството е за това всеки да има достъп до тези възможности, независимо от страната, семейството или обстоятелствата, в които се е родил.


Обществото ни трябва да стори това не само в името на справедливостта и благотворителността, но и заради величието на човешкия прогрес.


Днес сме ограбени от потенциала, който толкова много хора могат да ни предложат. Единственият път за постигане на пълния ни потенциал е да канализираме талантите, идеите и приноса на всеки човек по света.


- Може ли поколението ни да премахне бедността и глада?


- Можем ли да осигурим за всеки елементарни здравни грижи?


- Можем ли да изградим толерантни и гостоприемни общности?


- Можем ли да изградим мирни и толерантни отношения между хората от всички народи?


- Можем ли наистина да дадем власт на всеки - жени, деца, малцинства, имигранти и изолирани хора?


Ако поколението ни направи правилните инвестиции, отговорът на всеки от тези въпроси може да бъда "Да". И, надяваме се, това може да стане в годините на твоя живот.


• • •


Мисията за развиване на човешкия потенциал и разпространяване на равенството ще изисква нов подход от всички, работещи за тези цели.


Трябва да правим дългосрочни инвестиции - за 25, 50 или дори 100 години. Най-големите предизвикателства изискват дългосрочни хоризонти и не могат да се решат с краткосрочно мислене.


Трябва да се ангажираме директно с хората, за които работим. Не можем да им помогнем да получат влияние, ако не разбираме нуждите и желанието на техните общности.


Трябва да изградим технология, която ще предизвика истинска промяна. Много институции инвестират в тези предизвикателства, но повечето от напредъка идва от иновациите при подобряването на производителността.


Трябва да се включим в политики и инициативи за формиране на дебати. Мнозина институции не искат да се занимават с това, но за да е устойчив, прогресът трябва да бъде подкрепян от движения.


Трябва да подкрепим най-силните и най-независимите лидери във всяка област. Партньорството с експерти е по-ефективно за мисията, отколкото това да се опитваме сами да повеждаме тези усилия.


Трябва да поемаме рискове днес, за да си вземем поуки за утрешния ден. Тепърва се учим и много от опитите ни няма да успеят, но ще изслушваме, ще се учим и ще продължаваме напред.


• • •


Философията ни е формирана от опита ни с персонализираното обучение, достъпа до интернет и образоването и здравните грижи за общностите.


Поколението ни израсна в класни стаи, където учехме едни и същи неща с едно и също темпо, независимо от нуждите и интересите ни.


Твоето поколение ще си поставя задачите за това какви искате да станете - инженер, здравен работник, писател или обществен лидер. Ще разполагате с технологии, които разбират как най-добре да учи всеки един от вас и върху какво трябва да се фокусира. Ще напредвате бързо по въпросите, от които най-много се интересувате и ще получавате помощ, колкото ви е нужна, в най-трудните сфери. Ще изследвате проблеми, с които днес училището изобщо не се занимава. Учителите ви ще имат по-добри средства и данни, за да ви помогнат да постигнете целите си.


Нещо повече - учещите се по света ще могат да използват средствата на персонализираното обучение чрез интернет, дори да не живеят близо до добро училище. Разбира се, за равния старт в живота ще е нужно повече от една технология, но персонализираното обучение може да бъде един добър начин всички деца да получат по-добро образование и възможностите им да не се разминават много.


Започваме сега да изграждаме тази технология и резултатите вече са обещаващи. Не само че ученици и студенти се представят по-добре на тестовете, но и придобиват умения и увереност да учат това, което искат. И това е само началото. Технологията и преподаването бързо ще се подобряват с всеки ден, в който си на училище.


С майка ти сме обучавали студенти и сме виждали какво е нужно, за да проработи това. Трябва да се работи с най-силните лидери в образованието, за да се помогне на училищата по цял свят да приложат персонализираното обучение. Трябва да се работи с обществеността, поради което започнахме с тази в района на Сан Франциско. Трябва да се изгради нова технология и да се пробват нови идеи. И ще трябва да се греши и да се научат много уроци преди да постигнем тези цели.


Но след като сме разбрали какъв свят искаме да изградим за твоето поколение, имаме отговорност като общество да се фокусираме върху инвестиране в бъдещето, за да го превърнем в реалност.


Заедно можем да го постигнем. И когато го направим, персонализираното обучение не само ще помага на учениците в добрите училища, а ще помогне да има повече равни възможности да всеки, разполагащ с интернет връзка.


• • •


Много от най-големите възможности за твоето поколение ще дойдат от осигуряването на интернет достъп за всеки.


Хората често си мислят, че интернет е само за забавление и комуникации. Но за мнозинството по света интернет може да е жизнено важен.


Той дава образование, ако не си до добро училище. Той дава здравна информация как да се избягват болести или да се отглеждат здрави деца, ако наблизо няма лекар. Той предлага финансови услуги, ако наоколо няма банка. Той може да даде работа и възможности, ако не живеете в добра икономика.
Интернет е толкова важен, че един от всеки 10 с достъп се измъква от бедността и се създава работно място.


И все пак над половината от световното население - повече от 4 млрд. души - нямат достъп до интернет.


Ако нашето поколение ги свърже, ще можем да измъкнем стотици милиони от мизерията. Можем да помогнем на стотици милиони деца да получат образование и да спасим милиони човешки живота като помогнем да се избягват болести.


Това е поредното дългосрочно усилие, на което може да се помогне с технологии и партньорство. Ще е нужно изобретяването на това технология, за да стане интернет по-достъпен и да обхване изолирани райони. Ще е нужно партньорство с правителства, неправителствени организации и компании. Ще е нужно ангажирането на обществеността, за да разберем от какво се нуждае тя. Хората ще имат различни възгледи за най-добрия път, по който да се върви и ще правим много опити преди да успеем.


Но заедно можем да успеем и да създадем един свят с по-малко неравенство.


• • •


Технологиите сами по себе си не могат да решават проблеми. Изграждането на по-добър свят започва с изграждането на силни и здрави общности.


Децата имат най-добри възможности, когато могат да учат. А учат най-добре, когато са здрави.


Здравето започва от ранните години - когато има обичащо ги семейство, добра храна и стабилна и безопасна околна среда.


Телата и мислите на децата, минали през травматични преживявания, често не са толкова здрави. Проучвания са показали как физически промени в мозъка водят до по-ниска когнитивна способност.


Майка ти, Макс, е лекар и преподавател и лично се е сблъсквала с това.


Ако детството ти е болнаво, трудно ще разгърнеш пълния си потенциал.


Ако ти се налага да се чудиш дали ще имаш храна или покрив над главата или да се тревожиш от насилие или престъпност, тогава е трудно да постигнеш пълния си потенциал.


Ако те е страх, че ще попаднеш в затвора, а не в колежа, заради цвета на кожата си или че семейството ти ще бъде депортирано заради законовия ти статут, ако има опасност да станеш жертва на насилие заради религията, сексуалната ти ориентация или половата ти идентичност, трудно ще постигнеш пълния си потенциал.


Нуждаем се от институции, разбиращи, че всичко това е свързано. Това е философията на новия тип училище, която майка ти разработва.


В партньорство с училището, здравните центрове, родителските групи и местните власти, както и като гарантираме, че всички деца са добре нахранени и получават нужните грижи, можем да започнем да подхождаме към тези свързани помежду си форми на неравенство. Само тогава заедно можем да даваме всекиму равни възможности.


Дълги години ще са нужни за разработването на този модел. Но това е поредният пример как развиването на човешкия потенциал и разпространяването на равенството са тясно свързани. Ако искаме да постигнем и двете неща, трябват ни на първо място включващи и здрави общности.


• • •


Нашето поколение трябва да направи толкова много, за да живее твоето поколение в един по-добър свят.


Днес с майка ти се ангажираме да прекараме живота си в това да дадем своя малък принос в решаването на тези предизвикателства. Ще продължа да работя като главен изпълнителен директор на "Фейсбук" още много години, но изброените проблеми са твърде важни, за да чакат, докато ти или ние остареем, за да се заемем с тях. Започвайки, докато сме млади, ние се надяваме да доживеем фундаменталните полезни промени.


Ти започваш следващото поколение на семейство Чан Зукърбърг, а ние започваме Инициативата Чан Зукърбърг, с която се включваме с хората по света за развиване на човешкия потенциал и разпространяване на равенството за всички деца през следващото поколение. Първоначалните ни сфери на дейност ще бъдат персонализираното образование, лечение на заболявания, свързване на хората и изграждане на силни общности.


Ще отделим 99% от акциите си във "Фейсбук", които в момента се оценяват на около 45 млрд. долара, за да развиваме през живота си тази мисия. Знаем, че е малък принос в сравнение с всички ресурси и таланти на вече работещите по тези въпроси. Но искаме да сторим каквото ни е по силите и да работим редом с останалите.


В следващите месеци ще представим повече подробности след като установим новия ни семеен ритъм и се върнем от отпуските си по майчинство и бащинство. Разбираме, че ще има много въпроси защо и как ще направим всичко това.


Ставайки родители и навлизайки в следващия етап от живота си, искаме да изразим огромната си благодарност към всички, благодарение на които всичко това стана възможно.


Можем да вършим това, единствено защото ни подкрепя силна глобална общност. Изграждането на "Фейсбук" създаде ресурси за подобряване на света в името на бъдещите поколения. Всеки член на  "Фейсбук" общността участва в това дело.


Можем да напредваме към тези възможности, единствена като сме стъпили на раменете на експерти - нашите ментори, партньори и мнозина невероятни хора, чиито принос изгражда тези сфери.


Можем да се съсредоточим върху обслужването на тази общност и мисия, благодарение на това, че имаме обичащи ни семейства, подкрепящи ни приятели и страхотни колеги. Надяваме се и вие да имате такива дълбоки и вдъхновяващи отношения в живота си.


Макс, обичаме те и изпитваме огромна отговорност да превърнем света в едно по-добро място за теб и за всички деца. Пожелаваме ти живот, изпълнен със същата любов, надежди и радост, каквито ни донесе ти. Нямаме търпение да видим какво ще донесеш ти на този свят.


С обич:


Мама и Тате


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Най-вече да им е жива и здрава дъщеричката!
  Вълнуващо писмо.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Звучи добре, даже малко идеалистично, да не кажа утопично... но целите, които си поставят двамата са добри и хуманни. Желая им успех.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Как го правят ГОЛЕМИТЕ !!!

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Мисленето на тези хора е далеч напред в бъдещето, то е направо в друго измерение. Да са живи и здрави, да е жива и здрава малката Макс. Дано човечеството тръгне в тази посока, а не в посока на противопоставяне, алчност и злини.

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Много професионално писмо. Браво.

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Интересно кой шиба минуси на горните коментари?!

  klimentm
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Младото семейство, няма доверие в данъчното облагане, където парите се стопяват, като ланшния сняг!

 9. 9 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Покъртително! Направо сърцераздирателно послание. Тоя пич е наистина голяма работа!

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 10. 10 Профил на rogers
  rogers
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Това писмо е уникална съвременна интерпретация на знаменития израз "Liberté, Égalité, Fraternité", който за пръв път се използува още при Великата френска революция, а понастоящем е държавен девиз на Франция.
  Декларацията за правата на човека и гражданина, която е най-важния документ на Френската революция, а и до днес лежи във фундамента на френското конституционно право, дефинира синтезирано и точно трите понятия, а именно:

  СВОБОДА : "Свободата се състои в това, на човек да е позволено да върши всичко, което не вреди на друг човек..."

  РАВЕНСТВО : "Равенството се състои в това, законът да е еднакъв за всички, независимо от това дали наказва или дава защита. Равенството не признава никакво различие по рождение, никакво онаследяване на властта..."

  БРАТСТВО : "Давайте на другите добрината, която искате да получавате..."

  И в това дълго и толкова съдържателно писмо на Зукърбърг откриваме детайлно анализиране и поставяне на въпроси за пътищата, начините и усилията, които съвременното високотехнологично, (не)цивилизовано общество на планетата Земя трябва да следва, за да може някой ден хармонията "Свобода, Равенство, Братство" да осмисля живота на всяко човешко същество.
  Ех, мечти-и-и... И все пак - аплодисменти и поклон !

 11. 11 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Мдаааа,ако мислеха всички по света като тея двамката,животът щеше да е доста по добър и спокоен, но за жалост е невъзможно(поне за сега).

 12. 12 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Да притежаваш и да управляваш
  такова богатство е огромно
  задължение,само който е нямал
  нищо не знае за какво иде реч.А
  това да дариш на хората които
  са те направили толкова богат,
  значи да им върнеш вниманието
  и имането като обединиш техните
  несбъднати мечти в една по велика цел.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  "... с по-малко неравенство..." - вярно е идеалистично, но бъдещите ХОРА трябва да живеят така, иначе каквито и технологии да съществуват, няма да са от полза за никого. Човешко отношение на успели, истински хора.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#6] от "klimentm":

  Не знам за по-горните коментари, ама аз си признавам, че сложих един минус на коментар под теб. Рядко го правя, ама този път е полезен. Добре е да се научи най-после българинът, че Френската революция споделя идеалите на Американската независимост. Все пак САЩ е началото на революционния подем в Новия и Стария свят.

 16. 16 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  Човекът, поставен над всичко.
  Ех, какви личности има по света.
  А тук.....заблудени, тесногръди, молещи се светила.

 17. 17 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":

  Религиозните. Човек трябва да бъде вечно тъжен, да се страхува и моли за душата си, да изкупува греховете си, да вярва, че е заслужил всяко нищастие, да приема, че всичко, което му стоварват на плещите, е решение свише, да не претендира, да следва пастирите и да се смири.
  Горният текст показва диаметрално различна концепция.

 18. 18 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 258 Неутрално

  М.Георгиева, не гледайте на религията винаги като на овча работа. Големи учени и политици са били религиозни, но и напредничави.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#18] от "pulchinela":

  Знаеш ли, аз никога не съм била вярваща, няма и да стана. Но преди възприемах църквата като извор на благородство и доброта. Каква заблуда.
  Само помисли!
  "И Господ каза: заменете малките камбани с по-големи. Вместо на ръка, монтирайте усилватели и ги бийте с електронни устройства, по-силно и по-продължително и вземайте по 10-20 лева за озвучаване (биене) на сватби и погребения. "
  И....всичко става ясно. Те са по-малко вярващи от народа.

 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  много мило всъщност. това са страшно много пари, дано да дадат резултати.
  интересно журналистическо разследване би било дали богатите изобщо дават пари у нас за нещо, камо ли да се разделят с 90% от акциите си. подозирам, че резултатите биха били плачевни.

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#13] от "alllivesmatter":

  хора като марк със сигурност се раждат у нас, проблемът е че възпитанието, средата и образованието ги затриват

 22. 22 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да е живо и здраво детенцето, ама тази демагогия ми идва в повече...

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 23. 23 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  "Виж болестите. Днес харчим около 50 пъти повече в лекуване на болните хора, отколкото са инвестициите в това те на първо място да не се разболяват."
  Тъкмо си мислех сутринта да организирам дарителска кампания в полза на д-р Москов - да се научи как да први реформа. Че напоследък набляга на помощта на Премиера. Която (помощ от Премиера) ... си върви със специфични особености ...
  Идеята да се храним (и въобще живеем) здравословно е супер!!! Аз съм 100% ЗА!
  Предложението на г-н Москов и начинът, по който го обяснява (явно и той си дава сметка, че не се справя, щом моли Премиера за помощ) меко казано будят желание да се организира дарителска кампания в полза развитието не г-н Москов.
  По възможност извън МЗ.

  Никола Йорданов
 24. 24 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#21] от "owen":

  Като цяло това с кой, какъв се е родил е супер сбъркано. Човек става това което е, не се ражда.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Кога ще видим един съветски или китайски милиардер да направи това, което правят Гейтс, Бъфет и Зукенбърг?

  Последния не ми е идеала за бизнес мен, продукта му също, но евала му като човек!

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  То не че в щатите си нямат и отрицателни примери за милиардери де - Тръмп е точно такъв. Че тръгнал и президент да става...

  Какъв ли президент би станало от Гейтс?

 27. 27 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#15] от "puknatastotinka":

  Драги, преди да започнат революциите, разни хора пишат книги, развиват теории, говорят пред публика... Не е Джеферсън този, който е измислил Просвещението. Пообразовай се малко, пък после цъкай минуси, ако трябва.

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Трудно ще прочетем нещо подобно от шефче-банкстер.

 29. 29 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Стига с това съветски, китайски, американски. Всичко е до човек. Има и руснаци демонстрирали страхотна хуманност и човеколюбие в историята, както и китайци. Нека не делим хората, заради политиката.
  Това че не харесвам държавата Русия не значи, че всички руснаци не стават.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 30. 30 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#16:"М.Георгиева"]заблудени, тесногръди, молещи се светила. [/quote]
  ....някой пак не си е изпил хапчетата Тръгнахме от Зукърбърг, та къде стигнахме

  Да е живо и здраво детенцето и всички деца по света. Дано инициативата достигне максимално много от нуждаещите се от помощ.

 31. 31 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#24] от "sherekhan":

  по принцип да, но още никой не е затрил ролята на генетиката напълно. спороно е просто каква роля има. децата се раждат с определени "данни" темперамент, интелигентност - и средата ги развива или затрива по определен начин.

 32. 32 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Прекланям се пред този акт!

  В същото време светът е пълен с изроди, които убиват хора и обричат на бедност, болести и нищета цели народи, само за да си купят поредната яхта, поредната кола, поредната курва и поредния ... бял панталон, в който да си развяват затлъстелите задници из скъпи и потънали в скука курорти ...

 33. 33 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#30] от "newgenerations":
  В статията се говори за "Развиването на човешкия потенциал".

  А ти "бегай" да гледаш кино.
  The Baptism Murders - The Godfather
  https://www.youtube.com/watch?v=1CDlBLvc3YE

  - Майкъл Корлеоне, вярвате ли в Бог?
  Да.
  - Отричате ли се от Сатаната?
  Да.
  - Вярвате ли в Католическата църква?
  Да.

 34. 34 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  Е, кой ли ще избере Гейтс? Хората с промити от "мотиваторите" мозъци ли? Тези ли, които цял живот са "напътствани" да се борят за богатство, слава и (най-голямата мантра) "пасивен доход"?

  Властта и политиката не търпят идеалистите (които всъщност са хора, стъпили по-здраво на земята).

  И да го изберат, само година след това ще му спретнат някой "...гейт".

  За щастие по тази земя ходят и нормални, мислещи хора, хора с идеали. Честно казано, смятам, че до 50-ина години, частните фондове и фондации, основани от филантропи, ще изпреварят като обща сума бюджетите на държавите и на мега-корпорациите. Това може да стане, обаче, само ако се спазва принципа "предай нанаттък".

  Тогава вече, може би държавните глави ще са обикновени служители. Може би дори ще настъпи ден, когато ръководителите, едва ли не ще бъдат избирани с "поръчение" от избирателите (без да се кандидатират), на база на това, че са се доказали като хора и професионалисти.

 35. 35 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1562 Весело

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Когато започне да им пука какво мислите Вие и започнат да си плащат на фирми, които да изпращат "правилните" послания до Вас.
  Преди няколко месеца един китайски милиардер закара няколко хиляди служители на почивка в Франция. Тогава някой запита ли се "ееех, кога някой американец ще закара служителите си на почивка в чужбина?" Поне да им даваха отпуска колкото в Европа.

  Нищо лично, прости влизам в коледно настроение!

  Никола Йорданов
 36. 36 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#33] от "М.Георгиева":

  Госпожо, извинявам се, че ви иронизирам, но просто не мога да приема сериозно коментарите ви, колкото и да се опитвам.Признавам, че ме забавляват.
  Религиите служат за развитие на човешкия потенциал- за позитивен или негатитвен потенциал, зависи от други външни фактори. Информираният човек в днешно време /който не разчита на кино или книги за световната конспирация/ може да изгради съвсем спокойно, нормално отношение по религиозните въпроси, независимо дали е вярващ или не.
  Което пак според мен няма нищо общо с конкретната тема на тази статия.

 37. 37 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#36] от "newgenerations":

  И Бог каза на Б. Б.: "Малко за дадените повече от 70 милиона на църквата само за 2015 година. За децата в неравностойно положение, болните и сакатите, пари ще се съберат от Българската коледа и инициативата на БТВ."

 38. 38 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#19] от "М.Георгиева":

  Религия е едно, църква като понятие е друго.

 39. 39 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#37] от "М.Георгиева":

  1.Религия и БПЦ дори не са родови понятия. Какво е едното, какво е другото, може да се прочете даже и в Уикипедия. Темата по същество е дълга, сериозна и се потретвам, не й е мястото тук.
  2.Бойко Борисов в тази дискусия пък е съвсем трета заровена пясъка глава.
  3.Уважавам инициативата "Българската Коледа", всяка година моя работодател призовава служителите да събират пари, след което ги удвоява. Считам, че всеки трябва да следи за собствения си принос, а не да гледа в паничката на другия.
  4.Марк Зукърбър е постигнал успех, развивайки идеите си и управлявайки ги умело. Сега го споделя с нуждаещите се, без необосновано хейтърство и празнословие. Което е добър пример, от който трябва да се поучим.
  С удоволствие бих поспорила и повече с вас, но първо темата за религиите е философска и изисква доста четене и информираност, а не скандални и оплюващи изказвания, и второ - имам работа Приятен ден и гледайте по-позитивно, но и реалистично на живота. Господ ни е дал разум и свободна воля и каквото си направим-виновни сме си сами, не някой свещеник. Но правото да съдим другите е запазил за Себе си...и за магистратите

 40. 40 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Лелееее....колко наивни хора има по света! Парите отиват във фондация, най вероятно поради данъчни съображения и ще се използват главно за развитие на информационни технологии, т.е.Фейсбук,

 41. 41 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#39] от "newgenerations":

  И рече Бог: " От получените 70 милиона, споделете обратно с благодетелите си част от тях, за да може парите, както и животът, да се влеят във вечен кръговрат.
  Благодарете се на Бог, че 16 000 българи отделят по 5 лева месечно по проекта на УНИЦЕФ "Направете дарение или станете редовен дарител"."

 42. 42 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":
  Минусите ги шибат комунисти, които са вярвали в икономическото равенство и са видели как техните лидери са присвоили цялото богатство на социалистическата си родина.

 43. 43 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#40] от "wallenstein":
  Ти показваш как мислят комунистите, които са оперирани от такъв тип наивност.

 44. 44 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#39] от "newgenerations":

  И каза Бог: "Не гледайте какво правят свещениците в мое име, а се замислете върху фундаменталния въпрос - Има ли Бог!

  Напълно съм съгласна с това:
  "каквото СИ направим-виновни сме си сами".
  Но Бог рече: "Направиш ли нещо на другите, добро или лошо, Бог ти го връща".

 45. 45 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#27:"lekapoleka"]Драги, преди да започнат революциите, разни хора пишат книги, развиват теории, говорят пред публика... Не е Джеферсън този, който е измислил Просвещението. [/quote]

  Така можем и до гръцките демокрации да се върнем за да отричаме ролята на Америка, нали?...

  Дали пък целта не е българина да стои далеч от идеята, че Америка носи прогрес?...

 46. 46 Профил на rexxxx
  rexxxx
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Винаги съм си мислел че Зукърбърг е просто един калитко, но това което току що е направил показва какъв невероятен човек е.

 47. 47 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#41:"М.Георгиева"]И рече Бог: " От получените 70 милиона, споделете обратно с благодетелите си част от тях, за да може парите, както и животът, да се влеят във вечен кръговрат. [/quote]

  хаха, тресне ли те злобата и завистта? 70 милиона, 70 милиона, 70 милиона.....а пък ти нямаш нищо...70 милиона, 70 милиона, 70 милиона....дайте пари на клетата, бедна женица...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 48. 48 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Жива и здрава дъщеричка!
  Успех в осъществяването на амбициозните и благородни намерения, за един по-добър свят "без страдание и болести"!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 49. 49 Профил на exciter
  exciter
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Има много добра статия относно истинската същност на това "дарение" : http://says.com/my/news/what-no-one-is-telling-you-about-mark-zuckerberg-donating-99-of-his-fortune-to-charity

  #wakeup

  Behind the wheel...
 50. 50 Профил на pesho
  pesho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесно писмо!
  Карате да се усмихваш, да повярваш, че има нещо светло, че не е само блато в което живеят кръвожадни, лакоми примитиви стремящи се да погълнат всичко!
  Жалко, че бетонните глави не четат това!!

  Pesho
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK