Чуплива държава на автопилот

Путин и Ердоган

© Associated Press

Путин и ЕрдоганКоментарът е от блога на проф. д-р Николай Слатински


Тук не става дума за исторически, културни, религиозни и социално-психологически пристрастия и комплекси. Всеки като човек, в индивидуален план може да си ги има, но сега въпросът е за националните интереси, т.е. на далеч по-високо от личностното ниво – на общностно, обществено, национално, държавно ниво. Ние, българите, не бива да сме точно днес фанатизирана и заслепена от клубни пристрастия публика на футболен мач. Ние не бива да играем на черен-петър, дама или не-се-сърди-човече, защото край нас се играе сложна шахматна партия, даже не толкова шахматна партия, доколкото шахът е игра преди всичко със смесени оперативни и тактически измерения – играта, която се играе край нас е от типа на японско-китайската "GO" – игра основно със стратегическо съдържание, като в енергийните аспекти тя наистина е "GO" – "Gas & Oil", макар да ни се "пробутва" в терористичната суматоха като анти- и про-терористична битка.


Стратегическата ситуация за България и край България в момента е много сложна,


България има малшанса да попада в геополитическата сфера на влияние
на две свръхамбициозни държави – Турция и Русия
които имат имперско мислене и нямат вътрешнополитически коректив на външнополитическия си експанзионизъм. Пак казвам – не е въпросът да сме футболна публика, която скандира името на любимия си отбор, както, например, това преди дни бе направено по абсолютно циничен и категорично недопустим начин в парламента.


Когато си в геополитическата орбита на две държави с имперско минало и имперски амбиции, ти си като малкото небесно тяло, чиято орбита може да бъде изместена от всяко, намиращо се наблизо голямо небесно тяло, дори това голямо небесно тяло да не предприема нищо спрямо малкото небесно тяло – орбитата може да се измени по силата на огромната разлика в масите и породеното от нея притегляне. А какво остава ако някои от големите небесни тела реши и да направи нещо по-сериозно по отношение на орбитата на малкото небесно тяло. Всъщност, през последните дни ние виждаме как и Турция, и Русия правят точно това – те мобилизират със страшна сила своите лобита, агенти за влияние и ресурси за въздействие, за да разконцентрират и разцентрират българското обществено мнение, да дестабилизират народа ни, да посеят в него всевъзможни центробежни спрямо националните интереси и националната ни сигурност сили.


Печалната истина, която


изисква много сложна геополитическа игра от България


за да минимизира крайно негативните въздействия и влияния върху нея от двете имперски сили в региона ни, е, че в момента и Турция, и Русия правят в региона неща, предприемат действия и преследват амбиции, които са в застрашителен разрез с българските национални интереси и дестабилизират както никога досега през последните 25 години българската национална сигурност.


Независимо какви са, така да се каже, нашите клубни пристрастия на индивидуално ниво, ние трябва да осъзнаем, че и Турция, и Русия точно сега и точно тук се държат като слонове в стъкларски магазин и може би най-чуплива в този магазин е статуетката "България". И не става дума за някакъв избор на по-малкото зло. Дори по-малкото зло е зло.


Ние проспиваме трагично момента
да изработим ефективна външна политика


политика за вътрешен ред, отбрана и сигурност на фона на страшните рискове, които поражда меренето на мускулите на двама несменяеми вождове, подчинили под едноличната си и без национален коректив власт мощни сухопътни армии, унищожителни военно-въздушни сили, безпощадни спецчасти от проверени в реални кръвопролитни акции буквално главорези, всемогъщи спецслужби и далеч надхвърлящи нуждите на страните военно-промишлени комплекси. Това не са две козлета на тесен мост, това са два обезумели бика на тясно мостче и аз не виждам как някой може да озапти двамата самозабравили се несменяеми вождове, които няма да мирясат, докато не подпалят региона.


И за мен е несъмнено (а и то ме интересува най-много), че с много висок процент на вероятност сред по-по-най-губещите от сблъсъка на тези разбеснели се "твърди" сили (hard powers), които са се взели насериозно, че могат да бъдат велики сили (great powers) ще бъде България. Защото си позволява да се държи наивно, да не мобилизира целия свой задълбочено и визионерски мислещ политически, научен, експертен и професионален ресурс, за да изработи ефективна стратегия на поведение. Политиката на екипажа на един самолет (макар че в къщата за обесения не бива да се говори за въже) да постави самолета на автопилот в най-бурното и буреносно време не е политика, а нещо друго, което не искам да назовавам, за да не излезе, че съзнателно сея страхове и умишлено се правя на черноглед.


Но пак да подчертая – истината за това как в момента се отстояват националните ни интереси и се защитава националната сигурност ми е най-скъпа, ето защо дори това, което не искам поради определени съображения да назова с истинското му име, аз си го мисля и без да съм паникьор, изпитвам съвсем истински страх за България в момента. Защото я виждам точно така, както я виждам – държава на автопилот. Само че резервни парашути в нея има единствено екипажът, но не и всички ние, останалите пътници. Които, впрочем, сме избрали този екипаж…

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8534 Весело

  Бате следва българските традиции в такива исторически моменти и дава на автопилота курс за ''снишаване''....

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на pointzero
  pointzero
  Рейтинг: 217 Неутрално

  то анализ добре, ама не става ясно автора какво предлага...

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]ние трябва да осъзнаем, че и Турция, и Русия точно сега и точно тук се държат като слонове в стъкларски магазин и може би най-чуплива в този магазин е статуетката "България".[/quote]
  И аз да ревна като Жорж Ганчев - българино, разбираш ли го това?!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Както бе коментирано в една друга статия, Борисов играе международните си карти, като дава "Стабилност" на европейските си партньори (тъй като това е, което те искат сега от България). Това навежда на мисълта, че Борисов между Турция и Русия е избрал да се сгуши под крилото на ЕС Което само по себе си не е лошо, само дето и ЕС напоследък си дели позицията на Меркелска и източноевропейска (полска, словашка, унгарска). Ние май избираме Меркелската.
  Дали е добре.... не знам...

 5. 5 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 454 Любопитно

  След като сме толкова малки, за каква стратегия става въпрос? България е членка на ЕС и НАТО, част сме от тези два мощни съюза и като такава, следваме политиката на съюза. Да, съюза, в зависимост от интереса ни, политиката на ЕС и НАТО не винаги е в калъп.

 6. 6 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 649 Неутрално

  [quote#0:"Слатински"]Ние проспиваме трагично момента
  да изработим ефективна външна политика, политика за вътрешен ред, отбрана и сигурност на фона на страшните рискове, които поражда меренето на мускулите на двама несменяеми вождове, подчинили под едноличната си и без национален коректив власт мощни сухопътни армии, унищожителни военно-въздушни сили, безпощадни спецчасти от проверени в реални кръвопролитни акции буквално главорези, всемогъщи спецслужби и далеч надхвърлящи нуждите на страните военно-промишлени комплекси.[/quote]Кой да я изработи тази политика г-н Слатински? Галеният от папите? Той един ден е русофил, в друг говори за дюнери на всеки ъгъл като защита с/у тероризма. Освен това не забравяйте, че съкровената му мечта е да се превърне в български вариант на Путин и Ердоган.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 7. 7 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1355 Весело

  Парадоксът на историята е, че май че турски изтребители ще ни защитават от руски небесни прелитащи тела. А ние ще съдействаме и лобираме Турция да влезе в ЕС.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Този урок по нравоучение пропуска основното: България е член на европейския Съюз и на НАТО , ерго стратегията идва като колективно задължение на държавата. В тези условия се разглеждат и националните интереси с необходимата прагматичност.

 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Поредният перфектен анализ!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 10. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  ++++++

  Много точно!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 11. 11 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Когато си избираха пилота, българите трябваше вече да знаят, че той ще я остави на автопилот. Ясно беше, че той няма никаква визия за страната, освен "снишаване", научено от неговия идол. "Да угодим" и на този, ама и на онзи. Така става само когато нямаш ясна представа какво искаш да се случи. Добър или лош, Орбан знае какво иска за страната си и действа според това. Борисов също знае - не иска промяна на статуквото и най-доброто лавиране е да пусне страната на автопилот, пък да става каквото ще.

  vesela
 12. 12 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1053 Разстроено

  "Печалната истина, която изисква много сложна геополитическа игра от България"
  Слатински, кой да я води тази игра!? Руските, турските или американските агенти на държавна служба в България?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 13. 13 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Нито е чуплива, нито е държава, нито е на автопилот.

 14. 14 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво се е запритеснявал Слатински... ние сме член на НАТО и ЕС. Каквото за Гърция, Балтийските държави и другите членове на НАТО, това и за нас.

 15. 15 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 584 Неутрално
 16. 16 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Защо да е прарадокс? Слез 1878, Русия ни е нападала 2 пъти. Турски войски не са влизали в българска територия

 17. 17 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 934 Весело

  слатинскиият от перник все не може да надскочи своята ограниченост - членове сме на два мощни съюза, а той плаче за стратегия. има такава на ес и на алианса.

 18. 18 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#7:"vxa15365434"]Парадоксът на историята е, че май че турски изтребители ще ни защитават от руски небесни прелитащи тела. А ние ще съдействаме и лобираме Турция да влезе в ЕС.[/quote]
  А на Шипка от коя страна ще бъдем?

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Двама се карат, третият печели. Тъй като Слатински развива виждането си за "самолета" [quote#13:"tily_lily"]Нито е чуплива, нито е държава, нито е на автопилот. [/quote] твърде краварски с двата бика върху мостчето, не е лошо да изясни и ролята на каубоя, който държи червения плащ. Защото и биковете и каубоят си имат лобита от платени кравари, които вече са превзели държавата.
  А иначе най-много ме впечатли предложението му:
  "... мобилизира целия свой задълбочено и визионерски мислещ политически, научен, експертен и професионален ресурс, за да изработи ефективна стратегия на поведение..." Сега като започне едно търсене.

 20. 20 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нема се плашите! Вождът и котерията му са натрупали вече достатъчно подкожни мазнини и ще се спасят в някоя "съюзническа" страна. Матряла ще духа супата и ще се оповава на евроатлантическо ценности, докато големите началници си играят на прокси война в региона.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#16:"Петър Иванов"]Слез 1878, Русия ни е нападала 2 пъти.[/quote]
  От къде ги изсмука това? Ние след1878 г. два пъти сме съюзници на нападателите на Русия и ни последва съответния удар, дори единия път с Турция и то след клането на българите 1913г.
  Куриоза е през периода 1912-1915г., съюзници със Сърбия и Гърция срещу Турция, а 1915г. /само 2г след клането от турците над българите/ вече съюзници с Турция срещу Сърбия и Гърция.

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Какво има толкова за чудене?От едната страна е държава член на НАТО и кандидат член на ЕС,а от другата държава,която обявява НАТО за свой главен враг и налага санкции на държавите от ЕС.От едната страна са хора,които имат най-добри чувства към българите и ни казват "комшу",а от другата са хора като Жириновски,които искат да им лазим в краката и ни наричат предатели поради факта,че сме членове на НАТО и ЕС.

 23. 23 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#14:"echooo"]Каквото за Гърция, Балтийските държави и другите членове на НАТО, това и за нас. [/quote]
  Справка , Кипър и Гърция , създаването на Севернокипърска Турска република през 1975 г. и реакцията на НАТО в тяхна защита!

 24. 24 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#22:"robocop1"]имат най-добри чувства към българите и ни казват "комшу"[/quote]
  Ха, ха, ха!!!!!

 25. 25 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 548 Любопитно

  Не разбрах курс към каква външна политика сме изпуснали "историческия шанс" да направим?

  Американците подкрепят турците, руснаците си гледат интересите, ние освен да побием немското знаме върху парламента и да обявим България за изконна немска територия, не виждам какво може да направим.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8350 Неутрално

  "България има малшанса да попада в геополитическата сфера на влияние
  на две свръхамбициозни държави – Турция и Русия"
  Ние вече сме били под влинието и на двете и още май сме.

 27. 27 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Е и точно каква линия на действие предлага авторът?!

  chavo64
 28. 28 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#23] от "makadam":

  Кипър не е членка на НАТО и нямаше как НАТО да се намесва там през 1974. А значителна вина за конфликта между гърци и турци там имаше и гръцката военна хунта, която организира преврат на острова и искаше да го присъедини към Гърция. Което и доведе до незаконното нахлуване на турските войски. Дай някой друг пример.

 29. 29 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1227 Весело

  Слатински не може да прави анализи и статията го показва това буквално.
  Един анализ съдържа: проблем, среда, мащаб, засегнати страни, обследване на различни интереси на страните, както и нашия интерес.
  Националната позиция трябва да е изградена на основата на нашия интерес, който съвпада с част от различните интереси на другите страни.
  Вие такова нещо да видяхте в този "анализ"
  Ето моето мнение:
  България е член на ЕС и НАТО, като такъв има интерес с Турция в НАТО и различни като член на ЕС
  Русия след 1878 ние нападала 2 пъти, а ние сме нападали Турция два пъти.
  Турция няма интерес от държавен разпад на България, защото няма да стане член на ЕС, да не говорим за привилигирован търговски партньор.
  Турция има интерес да поддържа в България силна турска диаспора, за да има влияние в отношенията ни в ЕС.
  Русия не е член на ЕС и откровено е обявила НАТО за враг.
  Русия има интерес от държавен разпад на България, защото така ще има аргументи в "лошото" влияние на ЕС и НАТО върху държавите.
  В анализа се пропуска, защо Борисов като попарен оттегли подкрепата си от инициативата на Източна Европа срещу Северен поток 2 ?
  Две са причините: Меркел и Путин. Южен поток няма да го има, а ние имаме интерес Германия да продължава с финансирането на кохезионната политика на ЕС (около 50 % от всички пари).
  Анализа пропуска една свръх сила (САЩ), кояти има огромно влияние дори тук на Балканите.
  САЩ не биха позволили на никой, дори на Русия и Турция да посегне на България и именно затова разполага американски войници на наша територия.
  САЩ имат интерес от стабилни Балкани, разпадаща се Русия и демократизираща се Турция.
  Ето, аз виждам, че нашата политика трябва да е плътно с тази на САЩ и с някой от двата лагера на ЕС ( за сега сме в отбора на паралийте-Меркел).

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 30. 30 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#28] от "aralambi":

  Точен отговор.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 31. 31 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "България има малшанса да попада в геополитическата сфера на влияние на две свръхамбициозни държави – Турция и Русия"

  Г-н Слатински, язък Ви за професурата, но България прави всичко възможно да попадне в чужда сфера, от години, от много години... И това не е въпрос на малшанс, а на умишлена политика.
  Българинът не може да мисли самостоятелно в национален план!
  Той може самостоятелно да те излъже, да открадне, да те натопи...
  Ако можеше да имаме самостоятелна външна политика, предвидлива, перспективна, нямаше да сме песимисти.
  А сега едните русофили, другите туркофили, а българолюбци няма..

 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Разстроено

  Слатински вместо да плямпаш общи приказки за двете бивши империи които ни били застрашавали еднакво защо не отговориш конкретно как ни застрашава Русия и как Турция? В коя карта на Русия си видял България в състава и докато турците ни слагат в територията си в учебниците им. Кой беше този който е настоявал да сваляме руските самолети? Не е ли бил случайно зам.министъра на отбраната - турчин изпълняваш заповедите от Анкара? Когато отговориш на тези конкретни въпроси тогава ще има някакъв смисъл от писанията ти.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  [quote#29:"ironhorse"]Анализа пропуска една свръх сила (САЩ), кояти има огромно влияние дори тук на Балканите.
  САЩ не биха позволили на никой, дори на Русия и Турция да посегне на България и именно затова разполага американски войници на наша територия. [/quote]
  Пет пари не дават САЩ за България. Ако Турция ни окупира няма да си мръднат и малкото пръстче. За тях ние сме само територия откъдето трябва да бъде изтласкано руското влияние и ако бъде заменено с турско това напълно ги устройва.
  До коментар [#29] от "ironhorse":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#2] от "pointzero":


  [quote#2:"pointzero"]

  то анализ добре, ама не става ясно автора какво предлага... [/quote]
  Слатински обикновено плюе,няма за цел да предлага нещо.

 35. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бай Благой":


  [quote#4:"Бай Благой"]Борисов играе международните си карти, като дава "Стабилност" на европейските си партньори (тъй като това е, което те искат сега от България). Това навежда на мисълта, че Борисов между Турция и Русия е избрал да се сгуши под крилото на ЕС Което само по себе си не е лошо[/quote]Кой беше казал-заедно с Германия,никога срещу Русия.Може би днес да добавим и срещу Турция.Защото наистина имаме твърде много вътрешни проблеми,че да си докарваме и външни...

 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#21] от "makadam":


  [quote#21:"makadam"]Слез 1878, Русия ни е нападала 2 пъти.- цитат на коментар #16 от “Петър Иванов”

  От къде ги изсмука това?[/quote]От учебника по история,който явно ,не ви раздава Кутев...

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  [quote#16:"Петър Иванов"]Защо да е прарадокс? Слез 1878, Русия ни е нападала 2 пъти. Турски войски не са влизали в българска територия[/quote]
  И колко територия окупира Русия след тези нападения? А добрата Турция която никога не ни е нападала само премести границата от линията Мидия-Енос до днешните граници през лятото на 1913г.
  До коментар [#16] от "Петър Иванов":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4052 Любопитно

  До коментар [#23] от "makadam":


  [quote#23:"makadam"]Справка , Кипър и Гърция , създаването на Севернокипърска Турска република през 1975 г. и реакцията на НАТО в тяхна защита! [/quote]НАТО какво да прави за Кипър,който и тогава и сега не е член на НАТО?!И къде намесваш Гърция?!Айде,откажете се от нелепите си опорни точки.Сега остава да кажете и как Турция прелитала над Гърция и сте ударили Големия Мурзилски Шлем...

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#28] от "aralambi":Той не,че не знае,но порната му точка е ,че НАТО няма да ни защити,ако Турция ни нападнела.

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#37] от "Julian Mall":


  [quote#37:"Julian Mall"]И колко територия окупира Русия след тези нападения? [/quote]Ами цялата-111000 кв километра.Или не знаеш?!Дори Луканов и Младенов искаха резрешение от посланика на СССР,за да свалят Бай ти Тодар...

 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  [quote#40:"yanne"]Ами цялата-111000 кв километра.Или не знаеш?!Дори Луканов и Младенов искаха резрешение от посланика на СССР,за да свалят Бай ти Тодар... [/quote]
  Верно ни окупираха? Без нито един съветски войник на територията ни?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на Дарко
  Дарко
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Добре, де, Слатински - това, че премиера на една друга бивша имерия беше преди дни на гости у нас не ти ли направи впечетление?

 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Няма какво да се правим на изключителен случай. Всяка държава в Европа е в такова положение. Например Полша, Украйна, Молдова, Прибалтийските републики са къде в по-плачевно положение. То и Румъния е заплашвана от Путин.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  [quote#2:"pointzero"]то анализ добре, ама не става ясно автора какво предлага...[/quote]

  Единственото, което предлагат писанията в блоговете, е самозадоволяване на суетността на авторите им.

 45. 45 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тъдявашните експерти са ясни, Авторе - История не ни требе ...

 46. 46 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Да,интересен анализ,но какво предлага Слатински? Турция е съюзник в рамките на НАТО, през последните 25г. показва пълно добросъседство и уважение към България,има тесни икономически и др. връзки между двете страни....
  Русия от друга страна.....

 47. 47 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Слатински е прав в случая и с много думи се е опитал да обясни едно просто нещо, което аз, живеещеят от десетилетия в САЩ, се опитвам да обясня на съфорумците си. Не съм членувал никога в БКП, нито аз, нито родителите ми. Семейството ми винаги е ненавиждало болшевизма и марксистите. Останах православен и след имиграцията си. Съпругата ми, която е американка, сама и по свое решение напусна протестанството и стана православна. Децата ни са възпитавани като православни. В САЩ, се присъединих и към американката десница, нещо много естествено за имигрант от Източна Европа, живял по времето на комунизма. Нескончаеми дискусии с комунистите и русофилите съм водил по повод приема ни в НАТО и ЕС. Може лесно да проверите, че не се опитвам да ви заблуждавам. За мен е болно, когато българин-русофил се яде с българин-русофоб. Защо? Защото сме българи. Взаимни обвинения като "слуга на Кремъл" и " слуга на ЦРУ и Сорос" са много болезнени да чета в този форум. Никога не съм гледал на нещата като слепец и понякога даже считам, че и физическите слепци, какъвто Апостол Павел е бил, разсъждават по-добре от нас със зрение. Когато нападате българският министър-председател, че дал коридор на руски самолет през пространството на НАТО и го наричате "подлога на Кремъл" , вие извършвате грях срещу България. Когато нападате българският президент, че иска повече въоръжение и обучение на Българската армия от силите на НАТО и го обвинявате, че е слуга на Вашингтон, вие извършвате голям грях срещу България. Защо трябва да сме член на НАТО? За да накараме имперските кръгове в Русия да ни уважават и за да им се уталожи апетита спрямо България. Защо трябва да подкрепяме Русия в конфликта и с Турция и в действията и в Сирия (не изцяло в Украйна!)?
  Защото християнска Европа и Балканите са в голяма опасност от настъпващия ислям. Последният път, когато Европа е била пред такава опасност е било през 1490 година. Аз подкрепям 100%-во действията на Русия в Сирия и считам, че българите като цяло трябва да подкрепят Русия в този конфликт. Оправдано е само българските турци да подкрепят Турция, но и на тях ще кажа, че Ердоган не води държавата си към нищо добро. Преди два дена в One America Network (OAN)- десен TV канал , беше изложена за първи път цялата истина за свалянето на руския бомбардировач, който е проследявал навлизащия в Турция, със знанието и удобрението от кликата на Ердоган! , контрабанден петрол. От тези покупка се е облагодетелствувал лично сина на Ердоган! Сателитните снимки, предоставени на САЩ от Русия, са абсолютно достоверно доказателство. Турция бе разкрита като главен спонсор на джихадистите от Ислямска държава и дясномислещите американци, които ще спечелят предстоящите президентски избори, стартираха петиция до Белия дом за изключване на Турция от НАТО. Използуването на данните от НАТО, умишлено организираното движение на конвоя и ислямистите на територията на Сирия , комбинирано в засада от турските F-16 е една мръсна ундурма, която Русия има пълното морално право да накаже. Само един фанатизиран привържаник на ДПС, маскиран като либерален про-атлантик, може да се опитва да твърди обратното. С този си, несъгласуван и неодобрен от САЩ и съюзниците вражески акт към Русия, Турция си постла много зле! Едва ли ще намерите американец, който да е на страната на Турция и срещу Русия в този конфликт. Единствено Бжежински и тесният, но богато финансиран кръг от ционисти могат все още да се опитват да прокарват турската кауза срещу Русия. Пред истината обаче, и парите са безсилни! В бъдеще България трябва много ясно да се разграничи от този кръг, така както направиха Виктор Орбан и президентът на Чехия, а също така г-жа Марин Льо Пен, която ще спечели местните избори във Франция и дай Боже, стане новия френски президент. България трябва да бъде член на НАТО, както Чехия и Унгария са, но трябва да поддържа нормални, приятелски и търговски отношения с Русия. Не всичко идващо от Русия е лошо. Всякакви имперски амбиции и опити трябва да бъдат отбивани, но в никакъв случай не трябва да се мисли злото и унищожението на Русия. Ако Русия пане, това ще има катастрофални последствия за цяла Европа, включително и за България. Следващата хапка за ислямистите ще е САЩ. Всеки нормален протестант и католик в САЩ го е разбрал това и на Русия ще се окаже съдействие и подкрепа в Сирия.

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Като изключим факта, че обстановката около нас е наистина сложна, нещо което не е откритие или принос на Слатински, от останалото аз разбирам, че грубата "грешка" на управляващите е, че никой от тях не се е сетил да го покани в някакъв съвет и въобще да го "приобщи", та тогава изведнъж ние да се окажем в страшно печеливша позиция.
  Ала-бала и не ми е ясно по силата на какви точно качества и успехи доста често уваме думата му все по такива важни въпроси, я национална сигурност и тероризъм, я в случая геополитика, а не са ми известни негови големи предишни успехи и постижения в тези области.

 49. 49 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не се заблуждавай по отношение на Турция. Даже американците вече не могат да бъдат заблудени. Турция е малко по-голям враг от други врагове на България, макар и членка наНАТО. Гърция е схванала това най-добре. Не напуска НАТО, за да има 300 изтребителя Ф-16, но поддържа добри отношения с Русия. Така трябва и ние да сме. Това трябва да е неизменната външна доктрина на България. В Кремъл ще привикнат с тази доктрина. Вече дават сигнали, че са го разбрали. В НАТО- да! , срещу Русия- не!

 50. 50 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Русия пороби България за 45 години. Поради това сме в НАТО.
  Турция пороби България за 500 години. Поради това в евентуален конфликт между нея и Русия, ние не трябва да подкрепяме Турция. Нека Русия накаже Турция за многократното и предателство и към НАТО ( отказ за коридор на САЩ за Ирак, окупацията на Кипър, финансова подкрепя и приютяване на джихадисти, заплахи към американски военнослужащи, преминаващи Босфора, скандирания " Аллах акбар" в подрепа на терористичния акт в Париж и много други!) и много други враждебни актове срещу православието - отказ да върне катедралата Св. София на православните, отказ да открие закритата семинария за правослаени свещеници, отказ да осигури сигурност на пътуващите православни, католически свещеници и протестански пастори през територията си и т.н. Все доказани враждебни актове на настоящето ислямистко правителство в Анкара. Турция трябва и ще бъде наказана от Русия. Аз подкрепям това справедливо наказание. Всеки грък, сърбин и румънец би подкрепил това наказание.

 51. 51 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "изисква много сложна геополитическа игра от България" Има да чакаме! Те вътрешна политика не могат да правят камо ли външна!

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Любопитно

  [quote#2:"pointzero"]то анализ добре, ама не става ясно автора какво предлага...[/quote]Какво да предложи ???
  Ако ти имаш идея - да те правим министър !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 911 Любопитно

  След 500 г турско, българинът бе работлив, иницианивен, патриот, с много деца, рачитащ на себе дси.След 45 дни комунизъм стана хленчещ, мързелив, разчитащ на държавата. Отмъщава й , като не гледа деца...

 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Разстроено

  [quote#51:"buiko"]Има да чакаме! Те вътрешна политика не могат да правят камо ли външна![/quote]Който се опира на здрава вътрешна подкрепа е силен навън. Българските управляващи винаги са се опирали на външна подкрепа и са билилоялникъм работодателя си , а не към народа на България от който нямат подкрепа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 911 Весело  [quote#37:"Julian Mall"]И колко територия окупира Русия след тези нападения? А добрата Турция която никога не ни е нападала само премести границата от линията Мидия-Енос до днешните граници през лятото на 1913г.
  До коментар [#16] от "Петър Иванов":

  Ти предверията на моловете ли обитаваш ?
  [/quote]

 56. 56 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "Julian Mall":

  В случая не си прав. Много подценяваш българската диаспора в САЩ и наложилите се събития след 11 септември. Турция би си навлекла смъртен удар, ако се опита да нападне България или предизвика вътрешни безредици. Тя ще си навлече гнева на САЩ, на антиислямски настроеното население на САЩ, ще бъде моментално изключена от НАТО и ще бъде оставена за мезе в лапите на Русия. Може да бъдеш 100%-ово сигурен! От десетилетия живея в САЩ. По време на Студената война, САЩ щяха да са напълно на страната на Турция, но днес нещата са драматично различни. Обама е набивал яко канчето на Ердоган за инцидента с руския самолет. Обама е заплашил Ердоган с изключване от НАТО и базата и с данни, ако не затвори границата между Турция и Сирия и ако не спре да осигурява транзит на джихадисти между Европа и Сирия. Не си мисли, че американците са толкова глупави и не се хващай на въдичките на Волен Сидеров. Той е на заплатка. България трябва да е в НАТО и със САЩ, но в конфликта Русия и Турция, трябва да не е против Русия. Мисля, че в общи линии, такава политика следва настоящето правителство.

 57. 57 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#53] от "Петър Иванов":

  Абсолютно точно!

 58. 58 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#9] от "Магистър":

  Къде го виждаш анализа?
  Да го правил, когато беше съветник на Гоце?!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Разстроено

  [quote#5:"lager"]България е членка на ЕС и НАТО[/quote]И какво от това. Не е имало референдуми.
  Да си видял някаква полза от НАТО и ЕС ?!
  Разрушена промишленост и съсипана армия
  На косъм сме да поканим други да охраняват небето на България - не е за голяма гордост.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  изгубен в собствените си метафори

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  [quote#56:"Ivo Ivanov"]Турция би си навлекла смъртен удар, ако се опита да нападне България или предизвика вътрешни безредици. Тя ще си навлече гнева на САЩ[/quote]За ислямисти гнева на САЩ е последна грижа.
  Не разчитай на на външни сили и външни диаспори - българите в България крепят държавата. Територия се държи с население - виж какво стана в Косово оставено без сърби.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2589 Весело

  До коментар [#8] от "daskal1":

  "В тези условия се разглеждат и националните интереси с необходимата прагматичност. "

  Говориш правилно на неправилния човек! По този начин саботираш основната му цел- да дискредитира всичко, което правителството прави в тази свръхнапрегната,свръхтежка, свръхвзривоопасна международна обстановка. Въпросният писач по поръчка си затваря очите пред това, че в цялата тази бъркотия България е нещо като оазис на спокойствието, най-малко поради факта,че от цялото това море бежанци ние успяхме да изконсумираме само едно малко поточе.

 63. 63 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1407 Весело

  Аз пък мисля, че авторът широко си е затворил очите. Посоката според мен е очевадна и съм с две ръце за Борисов, ако я следва неотклонно.

  Нов американски посланик и посещение на Камерън в България. Единият открито заяви, че трябва да се бори едната пета колона. Другият недвусмислено се разходи и похвали оградата. Дерзай, Боко, на прав път си! Това не се е случвало от Освобождението насам в българската политика.

 64. 64 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  страшните рискове, които поражда меренето на мускулите на двама несменяеми вождове, подчинили под едноличната си и без национален коректив власт мощни сухопътни армии, унищожителни военно-въздушни сили, безпощадни спецчасти от проверени в реални кръвопролитни акции буквално главорези, всемогъщи спецслужби и далеч надхвърлящи нуждите на страните военно-промишлени комплекси....
  Това не е отнася за Турция!

 65. 65 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хареса ми анализа. Накратко зарежете сектата на русофилството и гледайте българските интереси, а не руските. Трябва да ни интересуват единствено нашите интереси. Не тези на путин.

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Разстроено

  [quote#65:"lele266"]зарежете сектата на русофилството и гледайте българските интереси, а не руските. Трябва да ни интересуват единствено нашите интереси. Не тези на путин.[/quote]Турските обаче може? Щом е за вреда на Путин всяко зло на България е допустимо ?! Срамувам се и заради вас - мразите и България, и себе си

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#29] от "ironhorse"

  +++++++++++++

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 68. 68 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Дедо, и какво ако го разбира? Но не се съмнявам, че по-скоро не, защото той, българинът, "силно люби и мрази", ама не знае кого точно. Сигурно традиционно ще мрази единия слон повече от другия и изборът ще зависи от интереса, който клати феса.

 69. 69 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ivo Ivanov":

  Диаспора, българи, турци, европейци - глупости на търкалета. В днешните политики преобладават лъжата и натискът, а непослушните ги остракират. Щатите никога няма да си оставят Ердото в калта и това, че Бегето е "съюзник" няма да промени положението на везните!

 70. 70 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За каква външна политика и приоритети да мислят нашите управници,като всичките им усилия са съсредоточени към плячкосване и "усвояване" на европаричките ,защото те непрекъснато се сменят във властта,но са си едни и същи/само се кичатт с атрактивни и помпозни абревиатури на партиите си.Както атрактивно се изрази една моя близка-топката се подава от играч на играч/тях електората ги редува/,но не излиза извън очертанията на игрището/хазната и фондовете/.За народа по малко се дава,че са се загрижили дето много дебелеем и няма да харчат пари да ни лекуват-пък и нови терени за оня свят вече ни отреди общината.Само ,че чичко доктор каза,че и от нерви се пълнее-безпаричие,безработица,ипотеки и пр.Интересно ми е пък от какво пълнеят политиците,ако ние ядем доматите с колците,те да не би да ядат целите пачки от заграбеното от нас?

 71. 71 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ivo":

  Нали си спомняш, Иво, понятието "наказателен вот"? А причината за постоянния наказателен вот са всичките "политици", участвали в управлението на тази горка държавица.
  Докато не се появи някой, за когото вотът ще бъде заради истинското му родолюбие, вотът винаги ще бъде наказателен.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 72. 72 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Уф, модераторе, моля да изтриете коментар #71 заради това, че не е по темата.
  Моля Иво за извинение.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 73. 73 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#36:"yanne"]От учебника по история[/quote]
  Онзи който твърди, че България е освободена от САЩ ли? Само до трети клас ли?

 74. 74 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#66:"dark'star"]Срамувам се и заради вас - мразите и България, и себе си[/quote]
  И родителите си!

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  бъде оставена за мезе в лапите на Русия. ----( ☆----. Гн. Иванов. Понеже сте направили дълбок анализ на руско турско американските отношения , позволете да ви отговоря. До преди няколко години , бих се радвал ,че мненията на различни диаспори се разминават с официалното американско ,но днес вече не. Мечтаеш за излитане на Турция от нато .....защо не ? А защо САЩ я включи насила , в средата на миналия век , след корейската война. Насила , защото турците трябвали да докажат колко са били достойни за членове. И до днес ветераните от тая чужда за тях война, я проклинат. И американски гражданин да сте , нима не виждате традиционната двулична политика на Вашингтон към Анкара. До кога ще трае това. Още от 2 рата св.война , все я " обичате " , но не и позволявате да развива нормални съседски отношения , с нито една от съседните и държави , а за Русия да не говорим. До кога ще нивелирате Турция , както ви е угодно ? Колко преврата ще режисирате още и защо в момента я ислямизирате умишлено ? Защо не предадете Фейтуллах Гюлен на турските власти , а го държите като поредния коз срещу Турция за в бъдеще. Нима не сте против радикалния ислям а човека когото пазите в момента в Пенсилвания е един от доайените на ултра исляма. Колко турски президента , еташета и правителства ще ликвидирате . Колко проект преврати имате още в досието " турция " ? От обесения от вас президент Аднан Мендерес , до току що падналия самолет , инциденти не ви ли стигат. Знаете ли ,че ако не съществуваше базатa Incirlik ( Инджирлик ) , 80 % от проблемите в Близкия изток , нямаше да ги има. Знаете ли. ..до сутринта мога да пиша.
  До коментар [#56] от "Ivo Ivanov":

  Bukalemun
 76. 76 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#56:"Ivo Ivanov"]Тя ще си навлече гнева на САЩ,[/quote]
  Лелеее колко мъка има по света, чак до Америка стигнала!!!
  Жалко че няма настроение "тъжно" или поне "снизходително", та трябва да минем с "весело".

 77. 77 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivo Ivanov":

  Дай Боже - татковината ни е като "казана" - все те дърпат в него...

 78. 78 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#28:"aralambi"]Кипър не е членка на НАТО и нямаше как НАТО да се намесва там през 1974[/quote]
  Тя и Югославия не беше член на нато, дори не е нападала негов член за да се задейства прословутия чл.5, ама го отнесе!

 79. 79 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Блудкава боза на глупав и дезориентиран индивид. Дори не заслужава коментар.

 80. 80 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#37:"Julian Mall"]И колко територия окупира Русия след тези нападения?[/quote]
  След 1944 г -цялата територия на България. Две години реално с присъствие на войска, а и до сега с проруски гъ.....зци поставени от същата русия.Цялото управление на страната е просмукано от тях.Това само слепец не го вижда.

 81. 81 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "pointzero": ≪То анализ добре, ама не става ясно автора какво предлага...≫

  Не се излагай! Очевидно е, че Слатински предлага поръчкова статия. Срещу добро заплащане.

 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  "България има малшанса да попада в геополитическата сфера на влияние на две свръхамбициозни държави – Турция и Русия"

  Я па тоя, какви глупости е написал? Ми как тъй? Ние сме член на НАТО и европейския съюз, кандидати за Шенген и еврозоната. Ех, той може да пише каквото си иска, ма защо са му го публикували?

 83. 83 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#59:"dark'star"]

  България е членка на ЕС и НАТО- цитат на коментар #5 от “lager”

  И какво от това. Не е имало референдуми.
  Да си видял някаква полза от НАТО и ЕС ?! [/quote]

  Аз виждам, работещите, кадърни и образовани хора също. Безработни, мързеливи и некадърни фатмаци като теб, които жалят за времената на правешкия цървул, тъй като не могат сами да си намерят работа нормално да не виждат полза.

 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  [quote#83:"antirubladjiq"]Аз виждам, работещите, кадърни и образовани хора също. Безработни, мързеливи и некадърни фатмаци като теб, които жалят за времената....[/quote]

  То хора има всякакви. Добри и лоши, работливи и мързеливи, умни и глупави. Но състоянието на държавата, като цяло не е добро.

 85. 85 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 795 Весело

  [quote#59:"dark'star"]Да си видял някаква полза от НАТО и ЕС ?![/quote]Видях, никога повече в България живота на хората няма да зависи от такива като теб....

 86. 86 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Господи, това професор по нищо-не-казване ли е?!
  Бройка статии ли му трябва на тоз нещастен човечец та е избълвал в писмен вид тези несвързани слова?!

 87. 87 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Честно казано, този лигльо е един от най-опасните т.нар. експерти по нац. сигурност. Внушава на обществото ни, че е много страшно Отечеството ни да има последователна външна политика и политика по сигурността, когато тези политики засягат Русия. Моля разумните си съграждани да обърнат внимание на обстоятелството, че Турция в статията е намесена просто като антитеза, която да въздейства на най-съкровените патриотични чувства на Българския народ.
  Главорези, мечки, зверове - е..васи експерта....Статията на Слатински има за цел да внуши страх и малодушие в българското общество.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 88. 88 Профил на Borislav Valkov
  Borislav Valkov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  [quote#32:"Julian Mall"]Слатински вместо да плямпаш общи приказки за двете бивши империи които ни били застрашавали еднакво защо не отговориш конкретно как ни застрашава Русия и как Турция? В коя карта на Русия си видял България в състава и докато турците ни слагат в територията си в учебниците им. Кой беше този който е настоявал да сваляме руските самолети? Не е ли бил случайно зам.министъра на отбраната - турчин изпълняваш заповедите от Анкара? Когато отговориш на тези конкретни въпроси тогава ще има някакъв смисъл от писанията ти.
  [/quote]
  Ето ти отговор на въпроса за в коя карта България е била в територията на Русия:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_I_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#55] от "Петър Иванов":
  Теб не те знам какви предверия обитаваш но си личи че нямаш хал хабер от история.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Весело

  До коментар [#88] от "Borislav Valkov":
  Браво щом стигна до Светослав. Значи нападенията са били цели три. Да се радваме тогава че Светослав е бил убит иначе щяхме да попаднем под руско робство.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  [quote#56:"Ivo Ivanov"]В случая не си прав. Много подценяваш българската диаспора в САЩ и наложилите се събития след 11 септември. Турция би си навлекла смъртен удар, ако се опита да нападне България или предизвика вътрешни безредици. Тя ще си навлече гнева на САЩ, на антиислямски настроеното население на САЩ, ще бъде моментално изключена от НАТО и ще бъде оставена за мезе в лапите на Русия. Може да бъдеш 100%-ово сигурен![/quote]
  Единственото с което мога да се съглася в коментарът ти е че ако Турция нападне Русия САЩ ще и окажат само помощ с оръжие и разузнавателна информация и в никакъв случай няма да воюват за нея. Още по-малко пък биха воювали за нас. Да не би сръбското лоби в щатите да е по-малко от нашето, да не говорим че Югославия имаше много по-голям авторитет от нас на Запад, което не попречи на същия Запад да я унищожи включително и с помощта на Турция.
  До коментар [#56] от "Ivo Ivanov":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на jambalaya
  jambalaya
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Този "анализ" е като външната политика на България - никъв го няма.

 94. 94 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 217 Любопитно

  "... ето защо, дори това, което не искам ,поради определени съображения, да назова с истинското му име, аз си го мисля..."
  Ами професоре, кажи си. Няма полза от недомлъвки.
  Колкото до "визионерски мислещия политически, научен, експертен и професионален ресурс", ,не виждам как ще мобилизирате такъв след десетилетия на обратен подбор. Елита, който се създаде по тази линия, може единствено да резонира нечия чужда доктрина и да се надява тя да съвпада до някъде с българския интерес. Това в най-добрия случай. В общия случай просто се надяват, че се конформират достатъчно успешно, за да не им изстине "елитния" статус.
  Апропо, недоизказаното от вас създава неприемлив дефицит в материала, който го прави да изглежда повече на интро към анализа по същество, отколкото на завършен текст. Да се надяваме, че ще има част втора.

 95. 95 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "aralambi":

  Как да ти даде пример, като за него Русия и по-късно СССР не са ни нападали никога, просто са ни "наказвали" за непослушанието.

 96. 96 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivo Ivanov":

  Наистина качествено мнение. Има само една точка, по която бих искал да изкажа несъгласие: ако крайнодесните във Франция спечелят президентските избори, това ще бъде много сериозен проблем. Те имат идеология, но им липсва знание как се развива една държава. И биха направили много бели, убеден съм. Орбан не се влияе толкова от идеологии, той съчетава национализъм с прагматизъм, но семейство Льо Пен не са никак прагматични.

  Хубав ден Ви желая

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 97. 97 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#28] от "aralambi":

  Благодаря за инфото.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 98. 98 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 482 Любопитно

  [quote#0:"Слатински"]Защото си позволява да се държи наивно, да не мобилизира целия свой задълбочено и визионерски мислещ политически, научен, експертен и професионален ресурс, за да изработи ефективна стратегия на поведение. [/quote]

  А дали има въобще какво да се мобилизира?

 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivo Ivanov":
  Наивни са разсъжденията, че в борбата срещу ислямизма трябва да се съюзяваме с Русия. В днешно време е на път да се повтори грешката на Запада в лицето на Великобритания и САЩ да се съюзяват със Сталин срещу Хитлер по време на втората световна война, като са считали, че Хитлер е по-голямата опасност за тях, в резултат на което комунизмът се разпространи в половината свят и заплаши съществуването на самото човечество. Хитлер не е искал да воюва срещу Англия и САЩ, докато идеологията и целта на Сталин е била победа на комунизма в целия свят.
  В днешно време, след краха на комунизма, в Русия е в сила нова нацистка идеология за изключителността и месианството на Русия. За първи път от цар Петър насам, който е искал да поевропейчи Русия, сега се отричат западните ценности, западът и западната цивилизация. Но западната цивилизация се отрича и от ислямският фундаментализъм. Тази обща ненавист към Запада прави съюзници Русия с исляма. Има много доказателства за това, че ислямските терористични организации се поддържат от Русия по най-различен задкулисен начин. Русия е много по-опасен враг на Запада от ислямския фундаментализъм, защото има ядрено оръжие. Путин не се свени в днешно време да шантажира Запада с него.
  Всяка подкрепа или съюзяване с путинска Русия ще бъде груба грешка от която ще пострадат много страни и народи. Това не бива да се допуска.

 100. 100 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 911 Любопитно

  Едно е истина, че ментално нашенецът не е мръднал от комунизма. На нас ни бе успешно внушено, че комунизмът е само във временно отсттъпление и пак ще дойде. Хората вярват в това и чакат времената когато се работеше през пръсти, друг носеше отговорност за тях...А управляващите пък са доволни от точно това положение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK