Здравна реформа наопаки

Здравна реформа наопаки

© Анелия Николова"Дневник" публикува анализа на Калоян Стайков от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 


Здравеопазването е особен сектор, което ясно се вижда от особеното отношение на управляващите към него. Докато всички останали реформи в държавата се правят с миши стъпки, предложенията за реконструирането на държавното здравеопазване са направо революционни. Спокойно, това не е онази революция, която въвежда реална конкуренция в сектора, а оттам – повишаване на качеството на услугите. Не, това е контрареволюцията, която, напук на реформата от 1998 г. и европейските и световни тенденции, не просто няма да даде възможност за конкуренция, но и ще ограничи дори и малкото такава.


Като се започне от изготвянето на национални здравна и аптечна карти, през измерването на пациентската удовлетвореност, та до промяна на модела за финансиране на болничната помощ, всички усилия са насочени към централизирането на властта и взимането на решенията в сектора. Остава само да се въведе задължително лечение по постоянен адрес.
Последната идея за нов модел на финансиране се различава от лансираното от години предложение за сменя на клиничните пътеки с диагностично свързани групи. Въпреки че идеята все още не е облечена в нормативен документ, според изказвания на зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков новият модел за финансиране ще е базиран на приходите на болниците за предходната година. На тяхна база ще се изчислява средна стойност на клинична пътека на един пациент, преминал през съответната болница, върху която ще се начисляват различни надбавки, например за 24-часово дежурство, клас на апаратура и др. Целта на този подход, обяснява министърът на здравеопазването Петър Москов, е да се плаща за лечение на пациент, а не за финансиране на структура.


Именно в това се крие и парадоксът на новата идея – тя хем цели плащането да е за лечение на пациент, хем ще постигне точно обратното. Да се финансира лечение означава, че ако един пациент е постъпил в болница за определена операция, НЗОК заплаща разходите за извършените манипулации, свързани точно с тази операция. Да се финансира структура означава да ѝ се осигурят необходимите средства за покриване на годишните ѝ разходи. И въпросът е: Методиката, въвеждаща "средна" клинична пътека на преминал пациент, финансира лечението или структурата?


Криейки се зад благородното обяснение, че това се прави, за да се спре нерегламентираното доплащане от пациентите и надписването на неизвършените медицински дейности, министерството на здравеопазването реално ще узакони един от наследствените дефекти в системата. Това е прехвърлянето на средства от "печеливши" клинични пътеки към "губещи" клинични пътеки. Поради силно медицинско лоби в някои сфери на здравеопазването, цените на някои клинични пътеки са силно завишени и те генерират огромна печалба за лечебните заведения. Добре, но публичните средства за здравеопазване са ограничени, и това налага орязването на средствата за други клинични пътеки, които генерират загуба за лечебните заведения. Именно в тази посока е и вопълът на Българския лекарски съюз срещу налагането на лимити за болничната дейност. Проблемът им не е, че това ограничава достъпа на пациентите до болнични услуги, а притеснението, че системата блокира, тъй като спестените средства от една пътека не могат да се прехвърлят по друга. Е, това прехвърляне вече няма да е необходимо, тъй като НЗОК ще плаща поравно за всички.


Заменянето на настоящите клинични пътеки със "средни" такива по болници реално превръща болницата в хомогенна структура, която предоставя "болнична услуга". С други думи няма значение дали пациентът постъпва за вадене на сливици или за коремна операция, НЗОК ще заплаща една и съща цена. Като няма "цена", няма и необходимост за ефективност, което ще стимулира още повече разхищение от страна на болниците. По този начин се дава възможност за източване на касата не само чрез привилегированите и печелившите отделения и манипулации като кардиохирургия, но и чрез "губещите" такива.


Въвеждането на допълнителни добавки над цената за "средната" клинична пътека като 24-часови дежурства, клас на апаратурата и др. засилва възможността за фаворизиране на едни болници пред други, каквото съществува и в момента. Така например държавна или общинска болница, спечелила европейско грантово финансиране, с което е закупила ново оборудване, ще е в по-изгодна позиция отколкото частна болница, която разчита на собствени или заемни средства за капиталовите си разходи и разчита на по-старо, но не по-малко надеждно оборудване. Обратно, ако частен собственик на болница е закупил ново оборудване, а държавата или общината не са осигурили необходимите капиталови разходи за държавните/общинските болници, първият ще е в по-изгодна позиция. Тази възможност, заедно с очакваната здравна карта и измерването на пациентската удовлетвореност ще се превърнат в три ефективни инструмента за оказване на политически натиск върху болничните заведения. Т.е. не е трудно да си представим ситуация, в която на "приятелските" болници (които са станали такива с помощта на корупция, покупка на влияние и прочие тъмни договорки) се плащат по-високи разходи за една и съща манипулация, а на другите – по-ниски.


Ако проблемът в модела за финансиране е наличието на "печеливши" и "губещи" клинични пътеки, решението е преоценка на заплащаните от НЗОК средства за тях. Но тъй като опитът на България с административно определяните цени е плачевен (пример – сектор "Електроенергетика"), това вероятно не е добра новина. Ако проблемът е в наличието на злоупотреби от страна на болниците, решението е по-ефективен контрол. Опитът и тук е плачевен, което се отнася до всички, уж независими, регулатори в страната. Това, което се предлага е безсмислено, тъй като не само че няма да реши проблемите в системата, но и ще създаде нови възможности за злоупотреби (източване на касата), включително политически натиск.


Практиката в България е показала, че административното определяне на цени, условия, качество на услугите и т.н. е, меко казано, лоша идея. Най-добрият вариант е да бъде приета нормативна уредба, в рамката на която да се създаде конкуренция и тези цени, условия, качество на услугите и т.н. да се определят от търсенето на съответните услуги и изборът на ползвателите им – пациентите. В противен случай ще продължим да се люшкаме от "либерализация" до "централизация" на здравното осигуряване и обратно, понеже управляващите ни се опитват да познаят какво искат и от какво имат нужда пациентите. Това може и да е добра идея при избиране на коледен подарък, но е доказано неработещо по отношение на социално-икономическите предпочитания на населението и фирмите.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  Здравеопазването е жертва все на един и същ драгалевски злодей.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 443 Весело

  И рече Господ:"100 лева годишно за Църква или 100 лева годишно за доктор. Това е въпросът!"

 3. 3 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Идва момент в който гладният спира да вярва на сития и тогава стават революции .

  Все по-хубаво става :)
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Не знам дали са наопаки,правилни,неправилни.Предните здравни министри не правиха здравни реформи,оплюхме ги,този се опитва да прави реформи,оплюваме го.Пак повтарям не знам колко е прав и колко бърка министър Москов,но кой е или кои са тези дето знаят как трябва да стане,че всички да са доволни,пък си мълчат.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Всеки вариант има и предимства и недостатъци. Истината е в качествения контрол който липсва в България и не само в здравеопазването.
  Извън реформата, все още чакаме електронната здравна карта, кога ли ще е готова?

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 725 Неутрално

  .. от 25 години насам това е точно най-НЕреформаторското правителство. Лесно се проверява. Това си е правителство на статуквото, което и пет мандата да стои на власт ще промени точно нищо.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Целта на този подход, обяснява министърът на здравеопазването Петър Москов, е да се плаща за лечение на пациент, а не за финансиране на структура.[/quote]
  Това на мен не ми харесва, защото ще отреже стремежът към подобряване на качеството на работа на лекарите.
  Щом ми плащат еднакво, то защо да се стремя да работя по-добре.
  Действително! Доста трудно е едновременно да се гарантира подобряване качеството на работа, и в същото време да се направи система за честно оценяване....
  Най-лесно би било ако работещите (тук вече става дума за "материала", който работи във всяка една сфера) бяха съзнателни и напълно честни. Тогава е лесно, защото би могло да се разчита на един и същи адекватен отговор на предявените изисквания. Е да, ама не е така!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Разстроено

  До коментар [#7] от "ostin22":
  Аман от лозунгаджии!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Здравеопазването е жертва все на един и същ драгалевски злодей.[/quote]

  Здравеопазването на д-р Виткова ли бленуваш?
  Делата на "драгалевския злодей" можеше да бъдат изтрити от следващите магьосници -
  "Цар" - 4 години,
  Тройна ламя - 4 години,
  ББ - 4 години,
  Орехчо - 1 и половина
  Сега за първи път се прави опит в/ху опитите на изброените за продължение на Реформата Костов и всички са недоволни!
  Нищоправенето е български модел - всеки опит за промяна се оплюва до край!

 11. 11 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Спокойно, това не е онази революция, която въвежда реална конкуренция в сектора, а оттам – повишаване на качеството на услугите. Не, това е контрареволюцията, която, напук на реформата от 1998 г. и европейските и световни тенденции, не просто няма да даде възможност за конкуренция, но и ще ограничи дори и малкото такава.

  Въпрос с понижена трудност: Кой, Кой от менте реформаторите се оказа най-голямото менте? Отговор - Д-р Менте, пръв приятел на нашия Вожд и Учител!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1382 Любопитно

  До коментар [#2] от "М.Георгиева":

  Маро, не е ли време да ходиш да ти боцнат инжекцията с успокоително? Само пет лева взимат за поставянето...
  Стига цвъка едно и също под всяка статия...
  Нещо те е обсебило, ако не помагат медикаментите, винаги можеш да се обърнеш към ексорзист....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  [quote#10:"Alexander97"]Сега за първи път се прави опит в/ху опитите на изброените за продължение на Реформата Костов и всички са недоволни! [/quote]
  Ама какво ще и продължават на тая болшевишка болшевишка реформа на Костов?! Каква полза имам аз, че внасям здравни осигуровки, а лекуват с парите ми хора без осигуровки!По идиотска здравна система от Костовата, надали може да се измисли!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":

  И какво се промени за последната година? В коя сфера? Цяла година ни занимават с каки, с интервюта, с референдум за нещо което би трябвало да се направи с една страничка допълнение в закона, с омекотяване на вече приета реформа преди за пенсиониране, с договор за ремонт на изтребители за 10 милиона.. Кое се реформира? Здравеопазване,образование, закон за Мвр, съдът.. бюджета не е ли на дефицит, заеми не се ли теглят, процента задлъжняване към Бвп не се ли увеличава?Това не са лозунги, а болезнената реалност на най-НЕреформаторското правителство..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Докато има монопол на Здравната каса, всякакви реформи в сектора ще са непродуктивни, водещи до неравнопоставеност, изкривявания, толериране на едни за сметка на други на другарски принцип и , разбира се , най -главното до продължаващо меркантилизиране на здравето като услуга за сметка на качеството, но при все по висока цена за пациента...

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Любопитно

  [quote#15:"нуцо"]Докато има монопол на Здравната каса, всякакви реформи в сектора ще са непродуктивни, водещи до неравнопоставеност..[/quote]
  Искаш да кажеш, че е необходима конкуренция на заплащането?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  [quote#14:"ostin22"]И какво се промени за последната година? В коя сфера?... Кое се реформира? [/quote]
  Най-лесно е да задаваш никому ненужни и непродуктивни въпроси.
  Вместо това да беше дал качествено нова идея или така за подобряване на съществуващите.
  Ти такива имаш ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Т.н. наречения "реформатор" /само на думи, и то от големи, по-големи/, ще се запомни само с екзотичните си идеи.
  Например:
  Във всяка линейка - полицай
  Една чàст от населението - скотове

 19. 19 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Не знам дали са наопаки,правилни,неправилни.Предните здравни министри не правиха здравни реформи,оплюхме ги,този се опитва да прави реформи,оплюваме го.Пак повтарям не знам колко е прав и колко бърка министър Москов,но кой е или кои са тези дето знаят как трябва да стане,че всички да са доволни,пък си мълчат. [/quote]

  Първо като се прави реформа на нещо, не е важно просто да се направи, а как и какво точно обхваща новата филосфия на системата. Второ, като си написал 15 пъти, че не знаеш това и онова какво коментираш? Коментирането предполага вече формирано мнение. "Нищо не знам, повтарям нищо не знам, нямам мнение, ама да кажа..."

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  [quote#14:"ostin22"]Кое се реформира?[/quote]
  Всичките опозиционни партии вместо да кажат какво не е добро, да предложат истински работещи идеи (или разрешения на проблеми) непрекъснато спъват всеки опит за подобряване на управлението.
  И разбира се, тази им чисто реакционна дейност съвсем не им пречи непрекъснато да оплюват дори и малко постигнато при непрекъсната борба с тях самите.
  Е как да се реформира по този начин каквото и да е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#5:"12345"]Министърът-реформатор се е уредил с държавно БМВ за 300 бона. Каква повече реформа искате?

  http://goo.gl/tzpLEq [/quote]

  Това най-съществената новина в здравеопазването и както винаги ПИК са "напипали" "БОМБАТА"

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Гневно

  [quote#21:"FTA"]както винаги ПИК са "напипали" "БОМБАТА"[/quote]
  Тези за пореден път се изявяват като свине от първа класа.
  Понеже те са се оцапали окончателно, та затова се грижат всички около тях да бъдат възможно най-добре оцапани белким не успеем да различим доброто от лошото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#10:"Alexander97"]Реформата Костов и всички са недоволни!
  Нищоправенето е български модел - всеки опит за промяна се оплюва до край! [/quote]

  Погледни пак какво ти казва статията, погледни какво ти казва тогавашния здравен министър Семерджиев и ще разбереш, че това не е никакво продължение, а някаква безумна глупост - експеримент озаглавен: "какво беше това централно планиране и как да го въведем през 2016", или "какво беше това административно-планова икономика".

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  [quote#13:"lz2"]По идиотска здравна система от Костовата, надали може да се измисли! [/quote]
  Как стигна до това заключение?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#16:"Храбър"]Искаш да кажеш, че е необходима конкуренция на заплащането? [/quote]

  По-точно конкуренция на предлагането.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 26. 26 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":
  Идеи да дават тези дето се биха в гърдите, че са велики "реформатори?". Нали за това беха избрани, заради обещанията им.
  И всички до сега - ялови

 27. 27 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#14:"ostin22"] с референдум за нещо което би трябвало да се направи с една страничка допълнение в закона[/quote]

  Имаш предвид оня закон там, "малкия", конституция май му викаха. Мда, колко му е без референдумче

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  [quote#26:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Идеи да дават тези дето се биха в гърдите, че са велики "реформатори?". [/quote]
  А вие само ще стоите от страни и ще плюете напоително.
  Кусури най-лесно се намират.
  Накарай мързеливия да работи, та да те научи на ум.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#18:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Една чàст от населението - скотове [/quote]

  Лицемер Убеден съм, че си напълно съгласен с твърдението че точно ТАЗИ част от населението, дейвствително са скотове.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  [quote#25:"FTA"]По-точно конкуренция на предлагането. [/quote]

  [quote#8:"Храбър"]Действително! Доста трудно е едновременно да се гарантира подобряване качеството на работа, и в същото време да се направи система за честно оценяване....
  Най-лесно би било ако работещите (тук вече става дума за "материала", който работи във всяка една сфера) бяха съзнателни и напълно честни. Тогава е лесно, защото би могло да се разчита на един и същи адекватен отговор на предявените изисквания. Е да, ама не е така! [/quote]
  Хората станаха изпечени мошеници. Във всичко искат да минат по възможно (или невъзможно) най-лекия начин.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#30:"Храбър"]Хората станаха изпечени мошеници. Във всичко искат да минат по възможно (или невъзможно) най-лекия начин. [/quote]

  И това що за отговор е? Естествено, че искат. Винаги са искали. Ти да не бида си сикал да минаваш "дебело"? За това всичко трябва да е поставено на пазарна основа.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 32. 32 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 520 Гневно

  До коментар [#5] от "12345":

  Моля без цитати от ПИК, и разни други жълти сайтове.
  Това е новина в стил сестра то е курва, пък ти обяснявай че нямаш сестра.

 33. 33 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 500 Неутрално


  Така нареченото здравеопазване е бизнес. При това бизнес гарантиран от държавата със закон.
  ''Конкуренцията'' се свежда до нещо съвсем просто - борба между отделните участници на този пазар за достъп до паричния ресурс, събиран принудително като данък (без значение, че му казват ''осигуряване'').
  В недалечно бъдеще, държавата ще отстъпи от регулиране на този бизнес и ще го остави на стихията на пазара, под формата на задължително здравно застраховане - по подобие на автомобилното застраховане.
  Тогава ще се случи и ''оптимизацията'' на болнични легла (както мечтае министърът), под формата на закриване на болници, тъй като малцина ще имат възможност да плащат цената на застраховката си.


 34. 34 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#12] от "Кирето":

  Кире, ти да не си от докторите, които носят кръстове.
  Внимавай да не ти се окажа пациент, че ще те ступам набързо и ще има да се чудиш откъде е произлязла репликата, "че успехът от лечението е божа работа".

 35. 35 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#28] от "Храбър":
  Аз /лично - не ние?!/, обещания не съм давал
  НИЕ сме избрали тези , които които щедро и напоително НИ обещаваха. И имам пълното право да ги критикувам, чè не изпълняват обещанията си
  Оказа се, че са НИ обещали нещо което не могат, не знаят , или не искат да изпълнят. Т. е., излъгали са НИ. Приложили са НИ това което единствено могат - трикове.
  Ако некои имат мазохистични наклонности и продължават да верват на неизпълняващи обещанията си - това е техен проблем. Не мой

 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  "Пак повтарям не знам колко е прав и колко бърка министър Москов,но кой е или кои са тези дето знаят как трябва да стане,че всички да са доволни,пък си мълчат. "

  Те не си мълчат, ама никой не ги пита, нито пък ги слуша - бачкащите на пангара лекари.
  Как за толкова време не чух и не видях една анкета в съсловието да се направи, какво ТО смята за мужно да се реформира? Имаше някакви бледи опити в ерата отпреди Мими Виткова, ама вси1ко свърши дотам.
  колегите гласуват с краката си.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  [quote#13:"lz2"]Каква полза имам аз, че внасям здравни осигуровки, а лекуват с парите ми хора без осигуровки[/quote]
  А как това е заложено в здравната система приета преди 18 години ? Или приелия системата е виновен за това че не се спазват принципите ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 38. 38 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Мисля че тук не сме компетентни да изказваме мнения. Нека експертите да дискутират по въпросите си, а не само да ни продават своята визия без да отговарят на въпросите (като в тази статия), които възникват.

  Дневник, поискайте становище от министъра по въпросите повдигнати в тази статия - мисля че ще е интересно и полезно за дебата.

 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  [quote#37:"stg"]А как това е заложено в здравната система приета преди 18 години ? Или приелия системата е виновен за това че не се спазват принципите ?[/quote]
  Щом става-значи е заложено! Иван Костов ако не беше болшевик до мозъка на костите си щеше да даде на всеки да си се оправя със лекарите. Можеше едновременно да има здравно застраховане, всякакви сдружения и кооперации от вида на здравната каса. Можеше и който иска да си плаща кеш, ама те с Игнатов решиха да обложат всички ни с данък, да съберат парите на едно място и така спокойно да могат да си ги крадат! В това се състоеше реформата им! Сега резултата е на лице-всеки краде колкото може!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  О, боже..сега пък опозицията виновна.. Оправдания..оправдания.. Просто това си е правителство на усвояването, в никакъв случай на реформите. Най- НЕреформиращото от всички досега. Сладки кресла, фондове и програми. ННЧищо друго!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 41. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  [quote#39:"lz2"] Можеше едновременно да има здравно застраховане, всякакви сдружения и кооперации от вида на здравната каса.[/quote]
  още едно доказателство че нямаш и бегла представа от закона приет тогава, безпредметно е да дискутираме нещо което не познаваш нали

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8524 Неутрално

  На тази реформа се гледа като на нещо,което няма да се пипа следващите 100 години.Ами нещо като не е удачно,ще се промени.Не може от първия път всичко да стане идеално.Ние не знаем точно какво се прави,но не спряхме да плюем.

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Точно в тази област конкуренцията не води до по добри и евтини услуги, а до повече трупове.
  Ако болниците не си сътрудничат за благото на пациента, за какво говорим изобщо?

  Проблемът, част о него, не е "липсата на конкуренция", а бюрократичният начин на управление на "търговските дружества" болници. Оттук и интересът на болниците към болните е само търговски и формализиран.
  Към себе си нито персоналът, нито бюрократите и политиците не прилагат същата схема на "здравеопазване".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 44. 44 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1382 Весело

  До коментар [#34] от "М.Георгиева":

  Не, Маро.
  Аз съм от онези, които говорят бавно, спокойно и с разбиране на пациентите си... е понякога им обличаме и едни ризи с дълги ръкави.
  На теб явно трябва да ти обличаме веднага до ризата...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 45. 45 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#44] от "Кирето":

  Не, Кире. Тези доктори, дето допълват квалификацията си с Библия, ама хич не ги бива. И затова се напъват да спасяват душите, защото не ги бива да оправят тялото.

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10944 Неутрално

  Важно е ние да живеем здравословно и колкото може да се лекуваме с алтернативна медицина. Вярно е, че без лекарите не можем, но с чесънче, червено винце и други бабини рецепти - по малко ще се срещаме с тях.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  [quote#15:"нуцо"]Докато има монопол на Здравната каса[/quote]
  Какъв монопол на НЗОК те удря в главата!? От пет години НАП събира здравната осигуровка - жив данък. Никакво договаряне, никакъв избор. Сега остава да твърдиш, че НАП е монополист и на ДОД или пък БНБ е монополист на парите в обращение или КЦФБ е монополист на контрола върху ценните книжа!

  Отделно, че има 15 здравни застрахователни дружества и всеки е свободен да се договаря с тях и чрез тях с болните търговски дружества, опс болничната търговия.

  От де се пръквате такива икономически и правни неграмотници!?

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  [quote#33:"kotrag"]В недалечно бъдеще, държавата ще отстъпи от регулиране на този бизнес и ще го остави на стихията на пазара, под формата на задължително здравно застраховане - по подобие на автомобилното застраховане.
  Тогава ще се случи и ''оптимизацията'' на болнични легла[/quote]

  Или ще трябва да се прави реформа "Обамакеър", щото болничните легла ще са много празни, а "инвестициите" в тях трябва да се възвръщат?

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  [quote#38:"skeptichen"]Мисля че тук не сме компетентни да изказваме мнения.[/quote]
  Що бе, ти да не би да пишеш от отвъдното? Или си безсмъртен и в болница не стъпваш?

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  [quote#25:"FTA"]
  Искаш да кажеш, че е необходима конкуренция на заплащането? - цитат на коментар #16 от “Храбър”

  По-точно конкуренция на предлагането. [/quote]

  Това за конкуренцията не го разбрах - Кой и с какво ще се конкурира и къде? Пациентите (кой) ще се конкурират за добър лекар или за качествена тъкан/орган? Болниците ли ще се конкурират за по-натруфени отчети за да могат "пазарно" да изцоцат НЗОК? И къде - в с. Горно Уйно с 100 обитателя, откъснати от света (без никакъв избор) или в Мюнхен (286 млн. лв. са платени от НЗОК за лечение по български осигурени лица с европейска здравна карта. Ако не догодина, по-догодина сумата ще стане милиарди и ще надхвърля бюджета на НЗОК)?
  С една дума, коя е стоката, която ще се "листва на борсата" и кои са "брокерите", които ще наддават за нея.
  Щото, ако няма "стока" и "брокери", немаме пазар и цялата статия на Калоянчо става безпредметна за един от секторите на националната сигурност, каквото е здравеопазването.
  Да не ми излезете с номера "качество на живот"!? Щото за едни пациенти "качеството" се свежда до пет пъти на ден удряне на челото в земята в източна посока, за други - муането на пръжки, лук и ракия до припадък.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  "Не, това е контрареволюцията, която, напук на реформата от 1998 г. и европейските и световни тенденции, не просто няма да даде възможност за конкуренция, но и ще ограничи дори и малкото такава."

  Каквато беше реформата през 1998 г., такива са и сега реформаторските идеи - сбъркани.

  Апропо, авторът дали може да посочи някоя "световна тенденция"? Напр. "Обамакеър", окрупняването на немските здравни каси, ръста на държавната субсидия в Великобритания, политиката (на най-евтиния медикамент) и системата (пет нива на застраховане) в Холандия, кое е "световната тенденция"? Ако не знае, друг път да не пише глупости!

 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 939 Любопитно

  [quote#13:"lz2"]Каква полза имам аз, че внасям здравни осигуровки, а лекуват с парите ми хора без осигуровки![/quote]
  "Морето" е малко по-дълбоко, отколкото ти се струва. Ако има нелекувани, щото нямат пари (да си внасят като твоите осигуровки), то тези няма какво да губят и утре ще те причакат зад ъгъла... И ето, че стигаме до проблема дето хем трябва на всеки да му се даде шанс за да не клати лодката, хем този шанс трябва да се плати от някъде. В цял свят, се опитват да решат проблема по най-различни начини. Засега, най-много ми харесва японския вариант, но пък нямаме японско правораздаване в областта на застраховането и фондовете.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Проблема е, че не виждам яко задвижване на конкуренция в промяната. Тази здравна карта на болници и аптеки, дето един на върха решава кой да има право да ги отваря и къде да ги отваря, по-скоро ми намирисва на хранилка за рушвети (даваш "едни пари" и те вписват... и обратното), което води до монопол и високи цени на услугата. Дано греша.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK