Ислямистите строят по болшевишки модел държава в Сирия и Ирак

Ислямистите строят по болшевишки модел държава в Сирия и Ирак

© ReutersИслямска държава" реално изгражда държавна структура на контролираната от организацията територия с всичките ѝ атрибути, включително социални служби, административен апарат, пропагандна машина, финансово министерство, държавен контрол над петрола, газа и основните елементи на икономиката и икономическа програма за самодостатъчност.


Това съобщи лондонският в."Гардиън", според който ислямистите засега разчитат на някои места близо половината от приходите им да идват от конфискации, а още към 30% - от централизираната търговия с петрол и газ. Изданието говори за "равнища на контрол над икономиката като тези в СССР".


Заключенията са на базата на документи на "Даеш" (както все по-често е наричана "Ислямска държава") и най-вече на инструкция от 24 страници за вътрешна употреба в организацията.
Документът "Принципи на администрирането на Ислямска държава", изработен миналата година, описва още какви трябва да са външната политика, здравеопазването, образованието, търговията, съобщенията и заетостта.


Тези подробности разкриват не само амбициите на "Даеш" и методите за финансиране бруталното ѝ насилие, но и как успява да се превърне в най-богатата и дестабилизираща джихадистка структура от последните 50 години, допълва изданието.


След атентатите от Париж се възроди дебатът дали организацията трябва да бъде третирана като държавна (или квази-държавна) структура. Това концептуално променя и борбата с нея – от антитериростични операции към състояние на война. 


Министерства, военни лагери и работа с децата


Ръководството, цитирано от "Гардиън", е съставено като основополагащ текст за обучение на "кадрите на администрацията", след като на 28 юни 2014 г. лидерът Абу Бакр ал Багдади провъзгласи халифат на контролираните от групировката му територии в двете близкоизточни държави.


В него се дават инструкции за изграждане 16 министерства на образованието, природните ресурси, промишлеността, външните работи, античните паметници...


Описва се как да се организират отделни тренировъчни лагери за редовни войски, ветерани и деца. Ветераните трябва веднъж годишно да минават през своеобразен двуседмичен курс за повишаване на квалификацията - обучение по "най-новите умения за употреба на оръжие, военно планиране и военни технологии (…), подробен коментар какви технологии използва противникът и (…) как воините на държавата да се възползват от тях".


"Гардиън" твърди още, че за пръв път разполага с документални доказателства, че "Даеш" целенасочено работи с децата – от това как да боравят с оръжие до участие в публични разстрели на пленници. В един от текстовете се казва, че децата тряба "да се обучават да носят леко стрелково оръжие", а "изключителните сред тях" за бъдат "подбрани за назначения в апарата за сигурност, включително за патрули и по контролни постове".


Самодостатъчна територия


"Даеш" си поставя за цели изграждане на нова култура, обединяваща местното население и пристигащите от чужбина бойци и симпатизанти. Икономически, територията под неин контрол трябва да бъде независима и самодостатъчна с "фабики за произвоство на оръжие и храни" и създаване на "изолирани зони за сигурност" за задоволяване нуждите на населението. "Трябва да се изгради знаещо мюсюлманско поколение, осигуряващо умма (ислямската нация) и бъдещето ѝ без да е нужна експертизата на Запада".


Едно от първите действия на ислямистите при завладяване на селище е да установят пункт на своята администрация и да вдигнат щанд за раздаване на пропагандни листовки и литература. Анализатори от няколко месеца правят паралели с начина, по който едно войнствено, решително и активно малцинство на болшевиките в Русия успява да завземе властта в обширната империя.


Командирите на ислямистите имат и точно поставена задача как да овладеят най-важните институции като болниците, например.


Медицинска сестра, избягала в Турция, разказва, че първото нещо, което направили в нейната клиника, е да подмени фирмените печати, да раздаде уведомления за населението, че това вече е болница на "Ислямска държава", да изгони ръководството и тогава да обърне внимание на пациентите. "Те сложиха своя администрация, но не пипнаха лекарите, сестрите и санитарите." Но който от медицинския персонал реши да бяга, знае какво го очаква, добавя тя – пълна конфискация на дома, бизнеса и всичко лично.


Година по-късно ударите срещу "Ислямска държава" са разстроили структурите ѝ и е възможно тези инструкции засега да остават само на хартия.


Но няма никакъв спор, че близо 300 документа, събрани през изминалите 12 месеца, категорично сочат като централна цел изграждането на жизнена държава с корени във фундаменталистката идеология на сунитския ислям. 


Всяка от 24-те страници на Ръководството е илюстрирана с ятаган. Документът е подписан с Абу Абдула ал Масри (Египтянинът) и се предполага, че става дума за партизанско име на началника на електропреносната мрежа на "Ислямска държава".

Всяка от 24-те страници на Ръководството е илюстрирана с ятаган. Документът е подписан с Абу Абдула ал Масри (Египтянинът) и се предполага, че става дума за партизанско име на началника на електропреносната мрежа на "Ислямска държава".


Регулации и разрушаване на държавни граници


Стотици, ако не и хиляди, хора са се включили в изработване на всевъзможни правила и регулации – от риболова до правилните според исляма дрехи и от търговията с ментета до администрирането на университети, посочва "Гардиън" в свой коментар.


Около 340 официални документа, бележки, фактури и инструкции за вътрешна употреба, показват че "Даеш" работи по възстановяване на пътища, хосписи, хотели и пазари.


Първоначално, текстовете са за подробни регулации на всекидневието като забрана да се продават и носят впити и орнаментирани дрехи, да се играе билярд или на джаги и дори да се гледат гълъби, защото било "загуба на време".


Но в началото на 2015 г. идва нова вълна – инструкции, директно насочени към държавно строителство и създаване на работни места, предимно в социалните служби на "халифата", училищата и детските градини. Следват регулации като забрани да се води търговия на тротоара без специално разрешително или задължението шофьорите на камиони винаги да носят инструменти за ремонт.


През последните 5 месеца се вижда вълна от параноя и документи за сигурността и военната мобилизация, допълват от "Гардиън". Забраняват се частните Wi-Fi мрежи, инструктирани са контролните пунктове (бел.ред .- фактическите ГКПП на територията на "Даеш") за спиране контрабандата на цигари, злато, мед и желязо; всички, свързвани в миналото с "враговете на държавата", трябва незабавно да се регистрират при властите.


"Даеш" съзнателно разрушава държавната граница между Сирия и Ирак с издаване на документи за самоличност и програма за обединение на територията, включително с новата провинция Ефрат, простираща се от двете страни на браздата.


Контрол на цените


Организацията налага цени на наемите и на широк кръг стоки и услуги (цезарово сечение - 70 долара, килограм захар – 70 цента). Засега не е установен тотален контрол над икономиката и е оставена частна собственост и бизнес, но са любопитни мотивите зад някои от тези решения. Частни компании, например, ремонтират и строят пътища, за да не попаднат работещи по пътя бойци на ислямистите под въздушни удари.


Ценен документ за бюджета на провинция Деир аз Зор разкрива, че впечатляващите 45% от приходите идват от "конфискации" - на практика става дума за изземване на границата на забранени стоки (цигари, електроника и др.) и продаването им на търгове. Бизнесът с петрол и газ носи още 28%, а данъците – 24%.


Разходната част също е интересна - "Даеш" хвърля средства основно за армията (44% за заплати плюс още 10% за базите) и ислямската полиция (10.4%), докато за социални дейности остават под 18%.


Пропаганда на утопията


В Ръководството има специална глава, посветена на медиите. В нея се посочва нуждата от централна медийна организация, подпомагана от помощни структури и агенции в провинциите.


Най-силната тема, регистрирана в документите, е усилието на "Даеш" да се представи като утопия за истинските вярващи, посочва "Гардиън". Това може да бъде разделено на две – изтъкване на добрите страни и премахване на слабите.


Новата власт отпуска помощи на семейства и редовно раздава премии от 100 долара за постижения в религиозното обучение или покани за празнуване на военни победи в луксозен хотел в Мосул.


Второто се реализира, например, чрез борба с корупцията, включително чрез попълването на стандартни формуляри и пускането им в пощенски кутии за събиране на информация и предложения.


През миналата година в Ракка (главният град на ислямистите) е откирта специална служба за събиране на оплаквания от корупцията. На членовете на "Ислямска държава" е забранено да участват в "държавни" инвестиции или "да се възползват от позицията си и да работят на държавна работа за лична полза". 


Първите оценки и коментари


О.з. ген. Станли Маккристъл, който предвождаше през 2006-2008 г. операциите срещу "Ал Кайда" в Ирак, коментира, че "ако това е автентично, то е впечатляващо и трябва да се прочете от всеки и особено от политиците на Запад".


"Ако Западът продължава да смята "Ислямска държава" за банда психопати убийци, рискува много сериозно да ги подцени", добавя той. "Не виждаме голяма разлика от трудовете на Мао, практиките на Виет Мин в Индокитай или на други движения, при които зрелищните акции са само върхът на един по-нюансиран айсберг от организационна дейност."


(Бел.ред. Виет Мин е основаното в Китай през 1941г. от Хо Ши Мин Движение за освобождение на Витетнам, възникнало като комунистическа структура, но в началото отворено към хора с различни политически убеждения; след партизанска война и оттеглянето на японците, отрядите му завладяват Северен Виетнам и Ханой и провъзгласяват независима Демократична република Виетнам.)


"Това изобщо не е армия от ирационални и кръвожадни фанатици, а много пресметлива политическа организация с изключително сложна и добре планирана инфраструктура зад нея", добавя Чарли Уинтър, изследовател в Университета на щата Джорджия. Той казва, че данните напълно съвпадат с това, което той научава за случващото се в Сирия и Ирак и че "на най-високо ниво "Ислямска държава" е заета не само с военната си сила, но и с осигуряване на политическо дълголетие".


Ген. Греъм Ламб, бивш командващ британските спецчасти, обръща внимание на това, че в документите непрекъснато се изтъква, че "Даеш" е единственият автентичен представител на сунитите в района и посочва, че за разгромяване на тази структура трябва да бъдат привлечени други сунити, които да разрушат и претенцията за изграждане на халифат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (251)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  "Ислямистите строят по болшевишки модел държава в Сирия и Ирак"

  Много ясно! Нали са продукт на КГБ!
  http://www.168chasa.bg/Article/4550774

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 470 Весело

  Това не вярно защото една широка коалиция ги бомбардира вече няколко години!

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Точно това правят и в ДНР -Източна Украйна.
  Няма разлика между екстремистите по света

  подпис
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Болшевиките са най добрия модел за световен тероризъм.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  здрасти, сетихте се...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Такова подобно нещо е казано от Желязната лейди - Комунизмът съществува, докато свърши чуждите пари. И така, историята се повтаря.

 10. 10 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Има доста интересен филм на VICE за даеш. Показват им съда - има си опашки, входящи номера, формулияри по образец, насрочват си дела, имат си такси. Направо се изумих каква бюрокрация са успели да установят за около 4 години.

  Ето и линк: https://www.youtube.com/watch?v=AUjHb4C7b94

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До тоа късмет де! Имам предвид, на мюслите им трябва 100 социализъм, за да им се изтрият от главите сатанизма и агресията. Ама нещо се съмнявам, че ще спрат да крещят "Аллах акбар". От всяко дърво свирка не става, особено комунистическа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  оф. от "гардиън" естествено, че ще кажат, че е "болшевишко", нескопосно откривайки топлата вода. нарича се "шариатско". много преди "болшевишкото". и да - Западът е направо малоумен, когато твърди, че това са "зверове", "уроди", "луди" и пр. не. не са в тоя смисъл. много добре знаят какво правят.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Има ли изненадани - това е исляма в най-чистия му вид - това не е просто религия както някой си мислят а тоталитарна доктрина 24/7. Психопати може да ни се струват на нас - те просто четат Корана и житието на Мохамед и ги прилагат на практика без някакви ненужни културно-цивилизационни задръжки.

 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdelhaqq":

  Абсолютно вярно - масовите обезглавяване например са си директна препратка към практиките на "любимия пророк".

 15. 15 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Както казах и по-рано, няма никаква разлика между ислямисти и днешните болшевики и техните деца - руслямистите. Еднаква агресия, еднаква омраза към Запада, еднаква фанатизирана милитиризираност, еднакви огромни комплекси и злоба, еднакво желание светът да е същата кочина, в каквато те живеят. Еднакви безбожници - без значение дали се кълнат в Аллах или в Господ. Единствената разлика - ислямистите си приписват и се хвалят със злодеянията си, руслямистите ги крият и не си ги признават.

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdelhaqq":

  Май вече я имахме тази дискусия. Спомням си че цитирах 12-те основни източника на финансиране на ИДИЛ/ДАЕШ по авторката. Едва сега ли разбират че това е държавно образуване по принципите на халифата/шариата с тотален теократичен контрол?

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  По агресията и жаждата за война и кръв, ще ги познаете.

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#15] от "antirubladjiq":

  Да сравняваш руснаците (ако това имаш предвид под "руслямисти" с ислямистите е доста грубо. На тия ехидни дори ятагана им е с раздвоено острие (виж снимката по-горе). А руснаците са тия, които ще ги спрат.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Гардиън, а кой ще позвъни на ИДИЛ, бе? Външният ви министър Филип Хамънд в ТВ интервю в четвъртък изтърси: „В света има един човек, който може незабавно да сложи край на безумствата в Сирия. И това ще стане, ако г-н Путин вдигне телефона, позвъни на г-н Асад и му каже, че играта е приключила.” Коментарът на говорителката на външното министерство на Русия бе унищожителен:
  „Ако след обаждането на Путин, както твърдият колегите англичани, Асад си отиде, как обаче ще си отиде ИДИЛ? Или някой също ще им се обади и ще им съобщи, че играта вече е приключила?
  Внимание, имам въпрос: Кой ще позвъни на ИДИЛ?”

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Весело

  Като им гледам джиповете на ИДИЛ
  също на болшевишки броневик ми мясат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Весело

  [quote#17:"Peni Nikol"]По агресията и жаждата за война и кръв, ще ги познаете.[/quote]Познах ги - същите бяха на заплата при Хилари
  = потърси снимки когато се сбиха в египетския хотел пред журналистите, а Хилари им хвърли парите и избяга ужасена от разбойниците.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Можете да си представите методичното унищожение извършено от българските комунисти под командата на северноазиатските им началници върху собственият им народ.

  Те продъжават пъкленото си дело!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  "Тези подробности разкриват не само амбициите на "Даеш" и методите за финансиране бруталното ѝ насилие, но и как успява да се превърне в най-богатата и дестабилизираща джихадистка структура от последните 50 години, допълва изданието."

  Ето едно интересно видео което наскоро попаднах в ББС, което описва живота на жените в рамките на ИД и по точно в Ракка, то е базирано на свидетелски разкази на две сестри:

  http://www.bbc.com/news/34898778

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на crazyjohny
  crazyjohny
  Рейтинг: 237 Неутрално

  няма нищо по ефективно от плановата икономика,ако се ръководи от правилните и можещи хора,само за справка дори и при Тодор Живков БВП-то се увеличаваше двойно за 10 години и в освен в армия оставаха пари и за социалните благинки-пенсиониране на по 50-55 години,пари за децата и майките и т.н и т.н

 26. 26 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Неутрално

  И болшевизмът и ислямизмът са еднакво тоталитарни и кръвожадни идеологии. И "егалитарни"....Нищо ново,но при положение,че имат поне над 1 млрд потенциални поклонници,трябва този пореден утопичен кървав мит да бъде разгромен час по-скоро..

 27. 27 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#20] от "dark'star":
  Все пак е 2015-та,почти 100г. след любимата на някои Болшевишка революция.....

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Разстроено

  "Гардиън" твърди още, че за пръв път разполага с документални доказателства, че "Даеш" целенасочено работи с децата – от това как да боравят с оръжие до участие в публични разстрели на пленници."

  Това е едно от най-отвратителните престъпления на тази държава на злото.... взимат децата още от малки (7-8 годишни) промиват им мозъците със своята сектанска идеология на омраза и убийства. И превръщат малките невинни деца в престъпници като тях....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Сега ли научихме, че ИД не е обикновена военна машина, а за разлика от Ак Кайда гради държава? Сега ли разбрахме, че ИД е единствената сунитска организация в района, безалтернативна? И сега ще се примиряваме ли?

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#1] от "Георги":

  По твоята логика би трябвало да са продукт още на ЦРУ....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#2:"neznaiko.bg"]Това не вярно защото една широка коалиция ги бомбардира вече няколко години![/quote]
  Вчера пак е бомбардирала мирното население и има множество жертви между мирните граждани. Щатите въобще имат ли идея къде пускат бомбите си или целенасочено бомбят болници, училища и жилищни сгради, обитавани от цивилно население?

 32. 32 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Ислямистите строят по болшевишки модел държава в Сирия и Ирак"
  Много хора не могат да приемат, че ислямът не е просто религия а идеологическо учение стоящо много по-близо до комунизма отколкото до религията.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Приликата с болшевизма е ентусиазмът, но той е до време.

 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#16:"daskal1"]Едва сега ли разбират че това е държавно образуване по принципите на халифата/шариата с тотален теократичен контрол?[/quote]

  да, лошото е, че дискусията прашасва и мухлясва, а никой нищо не е разбрал. защото то е толкова грозно, че не може да се гледа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 617 Неутрално

  болшевишки модел държава е базирана на атеизъм и идеала че всички сме братя, колкото е Ленин и Сталин да корумпират идеята на Маркс никой не е обезглавен на червеният площад пред мавзолеят на Ленин и бродкастван по всички телевизии

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Хинформацията е по чаена лъжичка - Хройтерс открива, че имаме практическа работа с ислямомарксисти ??? ...
  Реч е за нова, легирана социостомана и шлака с много дивотия ...

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  Съдейки по минусите привържениците на ИД пак са налазили във форума.... от ДАНС маи ще имат работа и тук.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Ислямистите строят по болшевишки модел държава в Сирия и Ирак"

  Значи какво излиза? Създаваш и си отглеждаш Франкенщайн, и когато изрода излиза извън контрола ти и лъсва в целия си "блясък" пред света, че почва и теб да те застрашава, удобно забравяш кой е бащата и почваш да обясняваш, че тоя Франкенщайн бил по нечий друг модел. Ами добре. Бащата е ясен, модела го знаете. Остава и да се справите с чудовището.

 41. 41 Профил на Манол
  Манол
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "maria_":
  "Приликата с болшевизма е ентусиазмът, но той е до време."
  ...
  Терорът, Марче, ..терорът!

  Мархаба, кирякстефчовци!
 42. 42 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#32:"Магистър"]Много хора не могат да приемат, че ислямът не е просто религия а идеологическо учение [/quote]
  Откри Америка! Всяка религия е идеология.

 43. 43 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#16:"daskal1"]Едва сега ли разбират че това е държавно образуване по принципите на халифата/шариата с тотален теократичен контрол? [/quote]
  То това е халифатът - държава с теократично управление.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "lustmord":

  то да беше само обезглавяванията.
  ами валутата.
  ами завоеванията.
  ами отношението към пленниците.
  ами отношението към иноверците.
  ами отношението към жените на врага.
  ами отношението към плячката.
  ами установяването на "инспектор по пазарите".
  ами призивът към "приемете исляма, и ще се спасите" (с подтекст "иначе лошо ви се пише".
  ами налагането на "справедливостта на Аллах".
  ами отношението към "критиците на режима".

  както свършва "сърцето на мрака" на конрад - horror, the horror. а западните управници и интелектуалци наивно си вярват, че ИД е имагинерното чудовище, което, веднъж заличено, ще остави света на мира.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Ако се направи паралел със Християнството в средновековния му вариант, ще намерят още повече допирни точки, отколкото с болшевизма - който търси, намира.

 46. 46 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#42] от "teridan":

  Още един не правещ разликата.... Ще ти дам жокер: Свързано е с задгробния живот, но за да го разбереш трябва да познаваш доктриналната същност на християнството и исляма. Не само на комунизма!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  " Икономически, територията под неин контрол трябва да бъде независима и самодостатъчна с "фабики за произвоство на оръжие и храни" и създаване на "изолирани зони за сигурност" за задоволяване нуждите на населението."
  За пръв път се публикува относително достоверна и автентична информация за т.н. ДАЕШ. От което става ясно, че освен пълен геноцид, май няма друг начин да я унищожат. Но най-вероятно и там има криминален контингент. Не може да няма мутри, борчета, трафиканти всякакви, ходатаи-магистрати и подкупни държавни чиновници. Как още не са се сетили да ги използват?

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#36] от "accidental":

  Отношението на комунистите към жените (дава им права) и на тези изроди към жените (отнема им права) също е съвсем различно.... още едно видео, което доказва това, сирийка живяла под властта на ИД прави и сравнение между отношението на режима на Асад (който е описван като комунистически или социалистически) и режима на ИД към жените... разбира се описва и още много неща:

  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34974399

  П.П.
  Разбира се, разлики има още между ислямизма и комунизма.... като общото е насилието, агресията, погазването на човешки права, но пък насилието и агресията и отнемането на човешки права са характерни и за много абсолютни монархии, военни режими, фашистки и нацисткия режим също.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Не беше толкова отдавна времето,когато СССР и сие подкрепяха всякаква измет,пазмахваща червен парцал .

 51. 51 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#41] от "Манол":

  Приликата с болшевизма е изграждането на Земен Рай. Тук и сега. Разликата е, че за разлика от болшевизма в който няма душа и задгробен живот в исляма задгробният живот е обещан на тези които паднат в борбата за земното царство на Бога. Точно обратното на Християнството, което е изцяло есхатологично.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 52. 52 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#3:"Иван К"]Няма разлика между екстремистите по света[/quote]

  значи ги обучават едни и същи

  Cogito ergo sum :)
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#41] от "Манол":

  Да прав сте, от наша гледна точка най-важната прилика с болшевизма е терорът. Имах предвид, че и в двата случая става въпрос за огромен ентусиазъм, който ги отличава от обикновения тероризъм и ги прави трудни за побеждаване.

  Освен това и в двата случая се опират на идеология/религия, която продава на широките маси. И в двата случая градят държава за широките маси. Кофти.

 55. 55 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#36] от "accidental":

  Изглежда си наясно с ислямо-марксизма и побърквацията при наш "Георги" и вси местни от "Козяк" ...
  Тук е заложена истината за днешната ни ситуация в глобалното, което практикуваме ...

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#45] от "teridan":

  Не си прав. И в най-тъмните си години Християнството (да приемем, че това са годините на Инквизицията, годините на Калвин в Женева и примерно горенето и удавянето на вещици от в цяла Европа от Швеция до Испания) не може да се сравнява с ужаса в който живеят хората попаднали властта на тази изроди. Престъпленията извършвани от членовете и симпатизантите на тази организация на злото са несравними с християните... всъщност те са несравними с нито една друга религия. Разбира се, това е мое лично мнение.... ти сигурно няма да си съгласен с него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Разходната част също е интересна - "Даеш" хвърля средства основно за армията (44% за заплати плюс още 10% за базите) и ислямската полиция (10.4%), докато за социални дейности остават под 18%."

  Мечтата на Рвйгън, Тачър и де що има десен фундаменталист се сбъдва по поречието на Ефрат?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bulgarische Motoren Werke":

  руснаците не могат да се спрат дори когато се блъснат челно в бетонна стена, а какво остава да спрат терористична държава само с 2 самолета Су-24. пардон, с един самолет Су-24. или май ги наричахте "бомбаНдировачи".

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 59. 59 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  иначе изобщо не се учудвам, че Даеш го кара по болшевишкия път.

  комунизмът и ислямският фундаментализъм са две деца от една и съща пияна майка и двама пияни бащи, по-големите братя на майката

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 60. 60 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Тръпки ме побиват от съдържанието на статията. Както и от това на колегата от първия коментар. наистина превидливо Кремъл е разработил политически инжинеринг на съветските болшевки.
  Войната е за душите ни.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 237 Любопитно

  "Ислямистите строят по болшевишки модел държава в Сирия и Ирак"

  Строят!? Как така строят? Нали цял свят ги бомби!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 63. 63 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  Колко пъти трябва да се обяснява на българските задунайци, че между ислямисти и комунисти няма разлика. Едните(комунистите) учеха другите(ислямистите) поне в последните 50-60 години. Да не говорим за финансовата подкрепа, която тав. Брежнев даваше на терористи като Кадафи, Асад и Арафат. Оръжието отделно...

 64. 64 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  ИД нито са първите нито последните - това е от Палестина:
  https://m.youtube.com/watch?v=8loYjHI1jCg

  Подобни може да се видят и от Иран, Саудитска Арабия, Пакистан...

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#61:"Манол"].може и да не е коректна, но ислямизмът си е тоталитарна доктрина откъдето и да го погледнеш. [/quote]
  Е, аз кво казвам?! Същински религиозен болшевизъм!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#58] от "полувишис":

  Личи си, че си полувишис.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":

  комуне,
  веднъж да си частично прав. я сравни сега ужасите в Даеш с ужасите във всички комунистически държави и избиването на елитите и огромна част от непокорните цивилни. след което следва заробване на оцелелите граждани и размножаване на авторитарните изроди.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 69. 69 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":

  В едно съхранено писмо на испанец от онази епоха пише:

  "...когато се върнах от Картахен, срещнах португалеца
  Рохе Мартин. На стената в дома му висяха части от
  разкъсани индианци, за хранене на неговите кучета,
  като че ли бяха дивеч..."

  Колумб издал закон, според който всички индианци на възраст над 14 години, се задължавали на всяко тримесечие да плащат на испанците злато, а в районите в които нямало злато, плащали по 25 фунта памук, аналогично на джизие в Османската Империя. При заплащане на "данъка" индианците получавали "квитанция" във формата на меден жетон с датата на последното плащане.

  Жетона давал право на продължаване на живота с още три месеца. В случай, че датата на жетона била просрочена, на индианеца му откъсвали двете ръце и ги окачали на врата му.

  Папа Николай V през 1452 година в свойта була "Divino amore communiti" потвърждава законността на търговия с роби, както и в була "Romanus Pontifex" - законността на войни срещу всички, които не са християни.
  След откриването на Америка, за европейците Африка е представлявала интерес, само като източник на роби. Африканските роби, откъснати от родните си места, не познаващи местния език, се оказали по-рентабилни от индианците, които европейците подлагали на геноцид.
  За целта европейците примамвали африканците на своите кораби с лъскави занаятчийски стоки, след което ги оковавали във вериги и откарвали в Америка. В други случаи европейците купували поробени хора от арабите.
  Точната цифра на отвлечените африканци на кораби за роби, през епохата на Великите географски открития не се знае. Според антрополога Tidiane N’Diaye, европейските колонизатори, пардон цивилизатори, импортират в Америка 17.000.000 африканци в робство.

 70. 70 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  И още нещо - до 2001 година най-големите терористи, убийци на жени и деца бяха комунистите. Ако някой не вярва нека прочете българската история. След 2001 година комунустите бяха изтласкани на второ място, сигурен съм че това е временно.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ама хайде някой да се напъне с превод на "докьоманта итселф".

  доста е интересен, но нищо не ме изненадва чак толкова много. нито призивите вътре за "засилено обучение по арабски и ислямско право (фикх)", нито апелът към "развиване на собствени експертни капацитети, които да са независими от Запада"

  בני אתה אני היום ילדתיך
 74. 74 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#65:"Манол"]предавам се! [/quote]
  Ти не се предаваш, защото вече си се предал. След като само това успя да разбереш от коментара ми.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#67] от "Bulgarische Motoren Werke":

  личи си, че си безработно комунистче.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 79. 79 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#75] от "Манол":

  Баш!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":

  Първите постъпки на Исабела и Фернандо за въвеждането на Инквизицията в Кастилия са направени още през 70-те години на 15 в. Още през 1478 г. кралицата получава папска була, с която Сикст IV разрешава преследването на еретици и евреи. Първият процес на Инквизицията в Испания се състои през 1481 г. в Севилия, където първи жертви на религиозния фанатизъм стават 288 новопокръстени евреи – т.нар. марани, за които Инквизицията организира пищно аутодафе.
  През 1483 г. за Велик инквизитор на Кастилия е назначен изповедникът на кралицата Томас де Торквемада. Под неговото ръководство и с подкрепата на кралската власт само за няколко години Инквизицията в Испания придобива завършен облик, а правомощията ѝ се разпростират и в Арагон.
  Основна мишена на Инквизицията са заможните юдеи, марани, мориските и мюсюлманите мудехари, в чиито богатства се цели и кралската власт. Торквемада се опитва да убеди кралицата да води политика на религиозна унификация на кралството. Исабела първоначално отказва, но Торквемада успява да убеди Фердинанд, с което Исабела става по-податлива на машинациите на Торквемада. Мараните и приелите християнството мудехари са обвинени, че са приели привидно християнската вяра. По инициатива на Торквемада на 31 март 1492 г. кралицата издава Декрета от Алхамбра, с който заповядва експулсирането на всички евреи, които отказват да приемат християнството.

 82. 82 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Весело

  Болшевиките нищо ново не са научили нищо старо не са забравили.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 83. 83 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":

  Точната цифра на жертвите на Европейската експанзия в Америка, не е известна, защото не се знае количеството коренно индианско население на Америка, преди идването на Христофор Колумб. Според редица индиански организации и историци в САЩ, коренните жители на Америка в периода 1500 - 1900 година са се съкратили от 15 милиона, на 237.000.
  През 1960 год. в Испания бива открит документ, написан от брата на Христофор Колумб - Бартоломео, който по онова време е бил губернатор на остров Испаньола. В документа е зафиксирано, че през 1496 г. на острова са живеели 1.100.000 индианци, но испанците са владеели половината остров и не са смятали жените и децата. От това следва, че индианците, населяващи териториите контролирани от испанците, са били около 3 милиона.
  След едно поколение, към 1526 год. испанците преброили 11.000 индианци, при положение че през това време испанците разширили владенията си.
  Съществуват мнения, че депопулацията на индианците се дължи до 90% на болестите (Variola vera, тиф, грип, холера, малария), които европейските колонизатори неволно са донесли в Америка и към които болести индианците, за разлика от европейците, не са имали имунитет.
  Много от епидемиите са били предизвиквани целенасочено. От средата на 18-то столетие англичаните снабдявали индианците със заразени от едра шарка одеяла, платове и дрехи

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#44] от "abdelhaqq":

  Това ми беше и на мен мисълта - нищо при Ислямска Държава не е продукт на някакви моментни емоции - всичко е планирано, и методично изпълнено. Дадох примера с обезглавяванията, понеже това е действието, което шокира западняците най-много и огромна част от тях си представят някакви обезумели орди дето колят и стрелят в състояние на умопомрачение, докато всъщност за тях това е ритуал и всеки, който е чел Корана ще ги припознае, като наследници на Мохамед, който е правил същото. Избиването на същите пленници с куршуми, бомби или отровен газ не би имал тази важна препратка към свещената книга и не би ги легитимирал като "истинските мюсюлмани"

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Така,както въвеждат ред и дисциплина и местното население ще почне да ги подкрепя.На хората им писна от войни и разрушения.И тогава борбата с ИД ще е обречена.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#85] от "lustmord":

  да. нали така казва и Коранът - "с удар по шията бийте", "здраво ги вържете", "причаквайте си с всякаква засада", "да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш" и пр. ама да влязат либералите, дето да обяснят, че "то не било това, дето казва" и "мюсюлманите са се объркали".

  лоша работа. здравият разум си отива.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#10] от "Pow":

  Най-важното, което не казаха в татията е, че ИД всъщност в основната си част се състои от бившата армия на Саддам, които са сунити. Тези хора не са дебили в никакъв случай - мнго добре разбират от военно дело и организация. Освен това те са репресирани в момента от шиитското мнозинство на сегшното иракско управление. И като допълнение на това, в армията на ИД има близо 30% кавказци от днешна Русия или бившия СССР.

  Жизнь или Life - избор има.
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Аз се надявам, че ръководителите на западните държави и службите са взели съответните мерки по отношение на информацията например от този абац:

  "Ценен документ за бюджета на провинция Деир аз Зор разкрива, че ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ 45% ОТ ПРИХОДИТЕ ИДВАТ ОТ "КОНФИСКАЦИИ" - на практика става дума за ИЗЗЕМВАНЕ НА ГРАНИЦАТА НА ЗАБРАНЕНИ СТОКИ (цигари, електроника и др.) и продаването им на търгове. БИЗНЕСЪТ С ПЕТРОЛ И ГАЗ НОСИ ОЩЕ 28%, а данъците – 24%."

  Значи страните, които твърдят, че воюват с тези изроди би трябвало да могат сравнително лесно да намалят на първо време приходите на негодниците с 45 + 28 = 73 %, тоест с над 2/3 !
  Грубо казано - ако изключим пропагандния аспект на войната, рискът от възможността за атентати и убийства на невинни граждани в Европа и по света от тези би трябвало да падне с 2/3 - като онагледяване на важността от отрязване на финансовите възможности на тези да вредят и пакостят.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#89] от "Манол":

  Разбихте ме, признавам, пазете се тогава.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#88] от "abdelhaqq":
  "ама да влязат либералите, дето да обяснят, че "то не било това, дето казва" и "мюсюлманите са се объркали"

  Ама разбира се, че докторът по ислямско право Абу-Баку Ал-Багдади се е объркал - виж Буш, Блеър, Обама и останалите - те разбират исляма къде-къде по-добре

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK