Защо ни е вицепрезидент

Скрийншот от страницата на списание "Хайлайф" във "Фейсбук" с снимки от церемонията "Рицар на годината". Вицепрезидентът Маргарита Попова с рицари-тамплиери

Скрийншот от страницата на списание "Хайлайф" във "Фейсбук" с снимки от церемонията "Рицар на годината". Вицепрезидентът Маргарита Попова с рицари-тамплиериТекстът е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията


Аз не знам (ако някой знае, да подскаже) някъде в цялото пространство на Европа плюс бившия СССР, а това са над 50 държави, да има вицепрезидент. Но така или иначе, длъжността "вицепрезидент" е най-излишната в България. Наблюдавах как цели 5 години един генерал се бе сврял в кабинета си и всъщност не знаеше с какво да са заеме, така че единственият път, когато се чу какво е правил, бе да клекне в послушна поза пред президента и да помилва с предстоящи изборни цели Дон Цеци. Плюс някой и друг скандалчик с помилването.


Всички знаем защо бе създадена тази длъжност. Идеята каква беше – да създадат фасадна демокрация, при която реалната власт да е на бившата комунистическа партия, а на опозицията и Европа да хвърлим пясък в очите – ето, президентът е демократ, даже институционализиран дисидент. Но за да не се получи неочакван фал, трябваше да има вицепрезидент, който да е доверено лице на реалната власт, да наблюдава и контролира президента-демократ, да му диша във врата и връзва ръцете. И да докладва където трябва каквото трябва...
Е, странно ли е, че тези няколко години


вицепрезидентката у нас не знае как да уплътни времето си


и ту дава интервюта, в които се разграничава от и дори обижда президента, ту пътува по света и у нас, очевидно трупайки впечатления, ту става докторант в един университет на властта, ту тамплиерства.


Отдавна съм писал и аз, но не само аз, че ако някой ден се направят истински промени в Конституцията, заедно с отмяната на Великото народно събрание, деконструкцията и трансформацията на пасивния и съзерцателен Конституционен съд, където тънещи в лукс 12 елитни магистрати гледат средно по 0.65% дела на година, както и радикалната промяна на сегашната брутално демонстрираща отказ от правосъдие съдебна система,


трябва да се премахне и синекурната длъжност "вицепрезидент"


– тя е абсолютно излишна. Има достатъчно начини за решаване на проблема, няма смисъл да се прахосват оскъдните пари на данъкоплатеца за подобна декоративна и лишена от смисъл функция без функции, отговорност без отговорности, звание без знание.


Тогава ще се даде възможност на съответния човек ако иска да се изявява като опозиционер на властта, да го прави на воля, ако иска да е турист, да пътешества колкото душа му иска и на свои разноски, ако иска да пише дисертация, да й се посвети както изисква науката, а ако пък иска да участва в тайни и полуявни кръжоци, да го прави явно или полутайно без да ангажира никаква институция на властта с тази си новоизбухнала и внезапно обзела го посттоталитарна страст...

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Съгласен съм и аз.Напълно безсмислена е длъжността вице-президент, а на всичкото отгоре е и потенциален развъдник на противопоставяне и напрежения в институцията Президент
  Ето един смислен повод да се съкратят малко бюджетни разходи, а парите спокойно могат да отидат за Фонда за лечение на деца.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 2. 2 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тая е толкоз противна.
  И аз съм за премахване на длъжноста

 3. 3 Профил на Пламен Николов
  Пламен Николов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  При милиардите които се крадат в България, не се бях замислял. Но, е вярно ! Такива глупаци бяхме поколението родено 1950-1970 г., че си осрахме държавата. Аз съм роден през 1963 г., и как сега да се извиня на новото поколение? Никак ! Освен да мълча и да не се опитвам да оправя "грешките" си !

 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вицепрезидент ни трябва , но не и страра парцалена кукла...

 5. 5 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "бе да клекне в послушна поза пред президента и да помилва с предстоящи изборни цели Дон Цеци. Плюс някой и друг скандалчик с помилването."

  Основно раздаваше българско гражданство на руснаци и на такива, които си платят.
  И "шмулеше" секретарката.

 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съгласна съм,особено за малка държава като нашата,длъжността вицепрезидент е направо бутафорна!Такава длъжност не ни е необходима!

  Tony
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Подкрепям с 2 ръце. Статията можеше и да направи преглед на вицепрезидентите за последните 25 години - просто за да проверим дали читателите ги асоциират с нещо.

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Всичко е наистина излишно, но това ".....където тънещи в лукс 12 елитни магистрати гледат средно по 0.65% дела на година, както и радикалната промяна на сегашната брутално демонстрираща отказ от правосъдие съдебна система..." си е направо кощунствено. А там се намърдват все удобни, послушни, възгордяли се чичковци.

 9. 9 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В момента е нужен за да внесе мъжество и характер в институцията.

 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Вицепрезидентът разбира се е абсолютно излишен.

  За сегашното вице обаче Росен Плевнелиев дължи отговор на един прост въпрос: КОЙ му пробута тази персона? Кой му пробута тази нахална и безскрупулна жена, подкрепила КОЙ срещу народа, а след това започнала докторат в УБИТ - университета на КОЙ.

  След това може да каже и КОЙ му пробута Овчев? Кой му пробута Близнашки?

 11. 11 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Имаме вице предполагам заради начина на избор на президент. Президента трябва да се избира от парламента, тогава отпада и нуждата от вице.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1606 Любопитно

  наистина скандално ,вицето ходи по сбирки на масонски ложи и тайни общества ?

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  "Тамплиерят" вдесно от госпожа вицепрезидентката не е ли случайно бившата ухрана на бае Тодар - Румен Ралчев? Интересно, бае Тодар приживе ли го е ръкоположил в тамплиерско звание - те около Правец са все тамплиери.


  Къде се навира и тази нелепа женица...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 792 Весело

  Имаше едно време,не много отдавана една приказка -Нешка,Нешка поредна грешка.Та и тук е така.Поредният човек сложен на подходящо място за да спечели определени облаги.Той определеният човек знае че по времето когато е на власт -ИЛИ СЕГА ИЛИ НИКОГА.Та това е.

  Ръй! Ръй!
 15. 15 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не само излишна ,но и много вредна в сегашното положение.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  [quote#2:"l_i_k_a_t_a"]Тая е толкоз противна.
  И аз съм за премахване на длъжноста [/quote]
  Длъжността трябва да се премахне не защото "тая е противна", с което съм напълно зъгласен, а защото не е необходима и е само харчене на пари за един гавазин на президента.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Винаги съм изразявала мнението си за безсмислието на поста "вице президент". Не се сещам за друго смислено занимание, освен сутрин да се поинтересува за здравословното състояние на президента. След това - занимания от разл. естество, но финансирани от държ. бюджет. Включително разгръщане на такава завидна дейност в кръга на рицарите-тамплиери, та настоящият вице президент да бъде избрана за Рицар на 2015 г. с пълно мнозинство на тайно гласуване. Не вярвам Попова да е ползвала неплатен отпуск.
  Би могло да се определи с промяна в Конституцията кой да замества президента при невъзможност той да изпълнява функциите си, до провеждане на нови избори. Би довело до сериозни икономии на общ. средства.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Любопитно

  [quote#13:"Norman Granz"]..те около Правец са все тамплиери. [/quote]
  Те едва ли става такива защото искат да изпълнят някаква своя творческа идея или общополезна цел. Та каква е печалбата като станеш тамплиер? Връзки с хора във властта, парична изгода или що?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  [quote#18:"Храбър"] Та каква е печалбата като станеш тамплиер?[/quote]

  Каква е печалбата на Евгений Минчев да се зове "Лорд" Минчев, или на борчето Бинев да се титулова "Архонт"? Последният дори се изръси с 300 хиляди евро, доколкото си спомням, за да си купи титлата от някакъв "кардинал" в Рим, който впоследствие се оказа отлъчен от църквата за педофилия...


  На цървула, роден в някое мазе с нужник на двора, му дай да се кичи с титли, хералдически гербове, жезли и пр. "аксесоари".


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За пръв чувам, че имало рицари-тамплиери! По-добре да ги ударят със 70% модерен прогресивен данък!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  [quote#20:"socialen"]За пръв чувам, че имало рицари-тамплиери! [/quote]

  Колко ли още неща не си чувал...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Затова казвам, че е по-добре да ги ударят със 70% модерен прогресивен данък! Така няма да се държат нерационално.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Парадоксалното е, че дори президенстки републики като Франция и Русия нямат вице-президенти. В нашия случай тази длъжност е не само излишна, но и направо комична. Моето лично мнение е, че с промените в Конституцията длъжността вице-президент трябва да бъде премахната, функциите на президента да бъдат сведени до чисто представителни и той да се избира от Народното събрание както е в Германия и Австрия.

 24. 24 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  Бе Слатнски - нали беше "съветник на Президента", та оти се бъркаш у държавните работи?
  Ей, наистина цялото СДС през 1990г. е било бъкано от левичарчета!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#23:"Един препатил"]функциите на президента да бъдат сведени до чисто представителни и той да се избира от Народното събрание[/quote]
  Тогава пък изобщо няма да има смисъл от президент. Спокойно тези представителни функции могат да се изпълняват от премиера или някой министър.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#25] от "Yard":
  [quote#25:"Yard"]Спокойно тези представителни функции могат да се изпълняват от премиера или някой министър.[/quote]

  Скъпи приятелю, не съм съгласен с Вас. От 50 държави само ние имаме вице-президент, а сега Вие предлагате от 50 държави само ние да нямаме президент. Не може ли поне веднъж да не бъдем изключение?


 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  хмък
  а президент за какво ни е? а премиер? министри? ами цялата останала скъпоструваща сган - до последното чиновниче, митничарче и ченге? и то двойно скъпоструваща - заплатите и благинките на тия по върховете от една страна, решенията им да товарят народа с приумиците и лобистките си задачи - от друга!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това кречетало има ли нещо, от което не разбира?

  А трябва ли президентът да се избира пряко? В парламентарните републики (Германия, Италия, Израел) той се избира от парламента.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Още Блага Димитрова зададе този въпрос като вице и си подаде оставката.

 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Сигурно! На Балканския Тъпоостров има всичко!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#29:"chicago514"]Още Блага Димитрова зададе този въпрос като вице и си подаде оставката.[/quote]

  Прозряла истината, че я подхлъзнаха с една синекурна длъжност, че нищо не зависи от нея, си подаде оставката с достойнство.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Като си помисли човек, България и рицари...че и тамплиери, егати вица.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Чест и почитания за такива хора, Jessika,липсват ни.

 34. 34 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#32] от "Jessika":

  Виц, ама с черен хумор. Лидерът на тамплиерите, Румен Ралчев, е бил шеф на охраната на Т. Живков, офицер в УБО, след промените у нас - собственик на "Балкан секюрити груп"...
  Това кариерно развитие да ти напомня на израстването на друга извънредно популярна и значима личност у нас в момента?

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 35. 35 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 789 Весело

  Че тя и президентската институция е също толков излишна.

 36. 36 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#19:"Norman Granz"]На цървула, роден в някое мазе с нужник на двора, му дай да се кичи с титли, хералдически гербове, жезли и пр. "аксесоари".
  [/quote]
  Нищо не разбираш от бг елит
  Едно време имаше виц за разликите между България и Турция. Първата - в България има 1% неграмотни, а в Турция - 1% грамотни. Втората - че в България управлява именно единият процент неграмотни, за разлика от Турция.
  Та такива ми работи.

 37. 37 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Нямам логичен отговор

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  А на Кримския?

  Поне Украйна не му налага санкции...

  До коментар [#30] от "socialen":
  До коментар [#21] от "Norman Granz":
  Сигурно!
  На Балканския Тъпоостров има всичко!

 39. 39 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 882 Неутрално

  При положение, че България не е президентска република няма никакъв смисъл от длъжността вицепрезидент.

  Отдавна съм писал и аз, но не само аз, че ако някой ден се направят истински промени в Конституцията, заедно с отмяната на Великото народно събрание, деконструкцията и трансформацията на пасивния и съзерцателен Конституционен съд, където тънещи в лукс 12 елитни магистрати гледат средно по 0.65% дела на година, както и радикалната промяна на сегашната брутално демонстрираща отказ от правосъдие съдебна система,трябва да се премахне и синекурната длъжност "вицепрезидент"

  За да се направят истински промени в Конституцията трябват истински политици - с визия как да се развива страната а не с визия какво да откраднат. За съжаление не виждам такива. С чалга политици като сегашните няма шанс на никакви промени.

 40. 40 Профил на Ясен Ангелов
  Ясен Ангелов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Според мен не само вице-президент, но и президент (както и 240 индивида народно събрани) са ИЗЛИШНИ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK