Годината на българския народ и на "антибългарите"

Годината на българския народ и на "антибългарите"

© Надежда Чипева, КапиталНа финала на 2015 и за начало на 2016 поканихме различни автори да реагират по темата "Добра година". Текстовете им ще четете през следващите седмици. Започваме с писателя Иван Димитров*.


За съжаление в настоящата ситуация този текст няма как да бъде особено позитивен, особено на фона на случилото се, случващото се и това, което предстои да се случва. Какво може да е бъдещето на тази територия, изпълнена с неработещи институции, която по странно стечение на обстоятелствата наричаме държава? Единственото розово нещо в него е пробуждането на една шепа българи през последните години. Една шепа, която нараства малко по малко, да, но може би прекалено бавно. Една шепа, която постигна максимума си по време на протестите през 2013 г.: няколко десетки хиляди българи.


Може би тази бройка на моменти ни се струва много, но на фона на останалото население това е половин нищо. Тези българи (или може би трябва да кажа "антибългари", защото биват определяни по този начин от редица "медии") за съжаление нямат физическата възможност да осъществят ударна промяна в статуквото. Те правят
малка крачка по малка крачка към поредната си малка цел и малко по малко я достигат


а през това време биват удряни от бухалките на статуквото. В същото време те биват псувани и плюти от сънародниците си, които ги обвиняват за всички проблеми на тази държава. Всичко това се случва с любезното съдействие на огромна част от медиите, които любезно приковават вниманието на общественото недоволство там и го отклоняват от истинския проблем: нефункциониращата държава.


За съжаление проблемът е в народа, в нашите народопсихология, история и преди всичко в нашия бит. Все пак това е народ, който не успя сам да постигне свободата си. И защо? Защото лежеше в блатото, оставяше се да го колят и да го ограбват и повтаряше, че може да стане и по-зле. И се задоволяваше да живурка. Той остави шепа хора да се борят за свободата му и не пропусна да ги предава при всеки изгоден случай. Той ненавиждаше чорбаджиите си, които го ограбваха, и им се усмихваше. Казваше открито мнението си за тях само зад гърбовете им, шушукаше, оплакваше се. Затова шепата въстаници не успяха да направят друго, освен да провокират покушение над своя собствен народ с надеждата, че някоя от Великите сили ще дойде да ни подари свободата на бял кон. И белият кон не закъсня.


Много бързо след това същият този народ вдигна какви ли не паметници на своите герои, издигна ги на какви ли не пиедестали, говореше възторжено за тях, поднасяше им венци… И забрави най-важното: техните послания. Народът, който така откровено не желаеше да бъде свободен и да се бори за свободата си, трябваше да се грижи за свободата в държавата си и той го направи по неговия си начин – замени я с робство. Затова и българската история е белязана от толкова много преврати и смутни времена. Всъщност


българите забравиха най-ценния завет на своите възрожденци: бъдете свободни хора


Именно поради тази духовна амнезия българинът не е нито свободен, нито човек. Той продължи да живурка и в най-отвратителните периоди от историята си. Не може да се отрече, че имаше известни проблясъци, но само за да изпадне отново в любимото си състояние на зимен сън. В това прекрасно кално блато, което е идеалната почва за любимото му живуркане.


Този народ така и не се научи, че живее в държава, и упорито продължава да живее, както е живял по време на добре познатите ни пет века. Той си седи в двора, пие си ракията, кафето, говори си, чете вестници, цъка с език и дава акъл. Ако не седи в двора, тогава е в любимото си кафене или в любимата си кръчма. И в момента, когато в една от съседните леснозапалими къщи лумне пожар, той продължава да си говори и да си пие питието. Защото не става дума за неговата къща. Защото няма чувство да принадлежност към този народ. Защото от него нищо не зависи. Всичко зависи от тези, които са "горе". Защото неговият гръбнак е скършен от вековното кланяне и целуване на чорбаджийски обувки.


И ето, пожарът обхваща и съседната къща и нашият любим българин не престава да цъка с език. В един момент може би дори ще се удиви, ще каже нещо "по-пиперливо", ще се засмее. Ще продължи да се чувства чужденец в своята родина, защото от години живеем в държава, където всички сме чужденци, уникални, неразбрани и прекрасни хора, българи, патриоти. В този момент ще лумне още една къща. И докато се усети и се смее на интересната и необичайна картинка, пожарът ще стигне до него и той бързо ще се втурне да спасява каквото може. Винаги ще спаси прекалено малко, защото ще е чакал ножа да проникне в плътта, преди да се дръпне. И после дълго ще разправя на приятелите си, които ще му съчувстват. Това е този народ: на него повече му подхожда да бъде наричан диво и нецивилизовано племе.


Ала не се залъгвайте! Той умее да се държи човешки, но го прави единствено когато е на наистина чужда територия. Защото там друг го управлява и той със своето раболепие търпи цивилизацията, законността, чистотата. Той дори ги харесва. Но върне ли се обратно рано или късно свиква с "българщината", с нецивилизоваността и необразоваността (с които той открито се гордее, защото се тупа в гърдите, викайки: "Булгар!"). Върне ли се на родна почва, той рано или късно започва да си хвърля боклука където свари. И със законите е така. Свикнал е човекът, че всичко става с връзки, затова и той ще тръгне като Богородица по мъките, докато не намери някой приятел на приятел на приятеля, който е във властова позиция, която може да реши проблема му. Ако такъв не се намери, ще пие и псува – той това го прави добре.


И ето, кръгът се затваря. Сред цялата тази човекоподобна маса, която съществува само когато е нещастна. Която не спира да мрази другите, защото тайно мрази себе си. Не може да си прости, че не е успяла да се нареди някъде "отгоре" и затова, докато оцелява, тя се опитва да побутне децата си. За съжаление в същото време тя ги осакатява, като дълбоко нагнетява в главите им мисълта, че от тях "нищо не зависи" и че "ти гледай себе си, грижи се да си добре, а всичко може да върви на майната си". И ето, о, щастие! Нещата не са спрели да вървят на майната си. И


народът ликува, радва се, мърмори и плаче


И отново, както винаги, има една шепа наивни идеалисти, които се опитват да се борят с вятърните мелници на статуквото. И отново всички истински българи ги сочат с пръст и им се смеят, казвайки: "Вижте ги тия балъци, какво само се бутат! Сякаш могат нещо да направят?" И отново техните глави не могат да измислят никакво друго оправдание за желанието на онази шепа да направи нещо, затова стигат до логичната мисъл, че всичко опира до "келепира" и трябва да има някаква изгода.


Същите тези, колкото и да се оплакват и прикрито да негодуват срещу политиците си (открито би било, ако имаше граждански натиск), все по-масово не гласуват. И, изглежда, приемат да бъдат управлявани само от най-големите байганювци. Защото какъв по-подходящ управник би имал народът, който е родил Бай Ганьо от собственото си дете? Затова и нашите управници така се тупат в гърдите и наблягат на българщината. Хвалят се, че правят нещо материално. Наблягат на "видимостта". Докато камък по камък рушат малкото, което е останало от тази държава.


Те също не помнят завета на възрожденците ни, който гласи, че трябва да ценим историята си, езика си, литературата си, културата си. Затова бетонират архитектурни паметници, докато ги "реставрират".


Затова оставят библиотекарите със заплати на чистачки


Защото за музейните дейци, библиотекарите, галеристите, хората на ума и духа никога няма пари. Но има пари за банки, нови музеи, за цялата пищност на "видимото". В крайна сметка такава е традицията. Това са типичните български чорбаджии. Това е вечният враг на този народ. Враг, който народът, воден от някакво мазохистично чувство, обича и дълбоко презира в същото време. Затова и този народ винаги се прехласва по чуждото и никога не цени своето. Как да цени своето, когато той не цени себе си? Това би било парадокс!


Така е и с тази година. Скандал след скандал. Спасяване на банки, строене чрез европари (с "нашите фирми"). Една пищна показност, че пари има, че всичко е наред. Докато в същото време продължаваме да бъдем най-бедната страна в "лошата" Европа. Докато българските майки продължават да взимат унизителни майчински. Докато пенсионерите издъхват с унизителни пенсии. Докато библиотекарите, музейните работници и галеристите взимат заплати, които се равняват на заплатата на чистачка в банка. Докато българските учители застаряват и продължават да не бъдат приоритет на това, на миналото и на бъдещото правителство (по стара традиция). Докато лекарите ни емигрират в чужбина, където не само че взимат десеторно по-големи заплати, но (забележете) уважават професията им и дори не ги бият! Не мисля, че е нужно да изброявам повече…


Българинът обича да го водят за каишка, да се държи като кученце и да маха с опашка, когато му подхвърлят някой кокал. Българинът има портрет на Левски на стената си


но забравя, че Левски е казал, че проблемът е в турската власт, а не в турския народ


Затова той не обича чужденците (освен в случаите, когато те не му дават пари под някаква форма). Той не цени литературата си и изобщо всичко, свързано с интелекта. Защото от години му е набивано, че умните хора са "от лошите". Българинът е еснаф. Българинът е практик. Вие можете да заслужите уважението на българина, ако сте автомонтьор, шофьор, овчар, хамалин. Но не можете да го заслужите, ако сте учител, лекар, интелектуалец. Защото винаги ще си останете "от ония", не "от нашите".


Затова и истинските хора в тази страна са "антибългарите", "отцепниците", защото и българските възрожденци са били такива: повечето от тях са живеели като скотове, водени от идеята, че това диво племе трябва да бъде свободно. Жертвали са се за него, за да станат паметници, чиито думи никой не помни. Така е било. Така и ще бъде.


Единственото, което ме радва, е, че броят на "антибългарите" малко по малко набъбва. Да, не с темповете, с които би ми се искало това да става. Но все пак има растеж. И някой ден той ще доведе до качествена промяна. Тогава българите ще станат хора. И ще се изпълни заветът на Пенчо Славейков, който тръби, че именно това трябва да се случи: българинът да стане човек. Рано или късно това ще стане. Независимо дали ще стане по волята на българина, или просто ще сме в ситуация, в която сме обградени от хора и ще трябва със силата на конформизма си да се нагодим към ситуацията.


Дотогава може да се повтаря само едно:


Българино, за тебе те умряха,


но ти не бе достоен зарад тях.


* Иван Димитров е автор на четири книги, който смята, че единственият начин да живеем в нормална страна е да бъдем будни, да не мълчим и да изказваме проблемите си, за да търсим техните решения. Като драматург дебютира в Ню Йорк с пиесата си "Очите на другите". Носител е на редица награди, между които "София Поетики", първо място на конкурса в памет на "Добромир Тонев" и първо място на конкурса за кратък разказ на името на "Яна Язова".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Разстроено

  Като ми пееш, Иванчо ле, кй ли ми те слуша!?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Гневно

  ''За съжаление проблемът е в народа, в нашите народопсихология, история и преди всичко в нашия бит.''
  За лошия материал си го знаем.Грозно е да се мисли, камо ли да се пише така. Авторът от Луната ли е ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Няма какво повече да се добави-за голямо съжаление!

 4. 4 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Винаги съм казвал, че най-големият ни недостатък е манталитета и в частност малодушието и синдрома на "големия брат", който
  "ще се погрижи за нас". 45 (а може би са повече) комунизъм и народна власт ни научиха, че всичко е работа и отговорност на държавата, че световната консипрация е виновна за положението ни и че "нищо не зависи от нас". Стереотип на мислене, който ти отрежда последното място във всички класации.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  но забравя, че Левски е казал, че проблемът е в турската власт, а не в турския народ
  ==============================
  То затова в Турция като кажеш Левски всеки турчин се просълзява от щастие.

 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Прекрасен анализ!
  ++++++++++++

 7. 7 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За автора-не трябва да обобщава на база собствените си навици и възгледи,че всички са като него или като тези ,които описва!
  Истината е,че българската нация все повече се разслоява и никакви "общобългарски" идеали и черти не ни обединяват!
  Това е исторически факт и няма защо да го превръщаме в проблем-отчуждението не е типично само за нас,а властва по цял свят!Сравненията с отминали епохи са безсмислени-никога няма да бъдем като дедите си и нашите наследници няма да са като нас!
  Най-вероятно след време други ще пишат подобни статии за пари,а сегашните автори никой няма да си спомня,освен ако не са в училищната програма за задължително изучаване наред с класиците!

 8. 8 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Подозирам, че авторът се определя като "антибългарин".

  Леко обезчовечен...
 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Много силен анализ!
  Гледайте #КОЙ ще се изхрачи в коментарите. :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Мисля, че авторът попрекалява с клишетата. Но всеки има право на мнение.

 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  но забравя, че Левски е казал, че проблемът е в турската власт, а не в турския народ
  =====================
  Из родолюбивата българска поезия на 19 -ти век
  На пояс тънки сабли запашете,
  за бащината си земя станете,
  колете турски племена,
  пълнете с техните тела
  пространните равнини,
  дълбоките долини
  !

 12. 12 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вие можете да заслужите уважението на българина, ако сте автомонтьор, шофьор, овчар, хамалин. Но не можете да го заслужите, ако сте учител, лекар, интелектуалец. Защото винаги ще си останете "от ония", не "от нашите".
  ----------------------------
  Според мен е обратното - интелектуалците мразят автомонтьорите и овчарите. Наричат ги скотове, мърша...

 13. 13 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "но забравя, че Левски е казал, че проблемът е в турската власт, а не в турския народ

  Затова той не обича чужденците (освен в случаите, когато те не му дават пари под някаква форма). Той не цени литературата си и изобщо всичко, свързано с интелекта. Защото от години му е набивано, че умните хора са "от лошите".

  Всъщност, Българина най-много от всичко обича чужденците а мрази своите. Малко исторически произведения е чел авторът.

  Не е вярно, че не цени литературата или интелекта - напратов
  Една от най-хубавите ни поговорки доказва това - "по дрехите посрещат, по акъла изпращат"!

  Не е вярно и, че от години му се натяква че умните хора са от лошите. По природа, българина завижда на по-красивият, по-умният, по можещият и т.н., но това едва ли може да се определи с омраза. Вярно е друго - че,а на българина винаги му е втълпявано, че е втора ръка човек и поради това търпи такива унижения особено след 89 та година. Българинът вярва, че зслужава втора/трета категория живот и, че по добре от ГРОБ и Бойко Борисов тази дтржава не може да има.

 14. 14 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много черно настроение и много грешки в отношението и мнението към всички българи без "няколко десетки хиляди българи"!
  Авторът или и той е обезверен или не вижда, че все повече и повече млади хора променят и се стараят да променят сегашната обстановка.

 15. 15 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 465 Весело

  Една лека забележка: Нас не ни управлява Бай Ганьо, а Винету!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 16. 16 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Българио, за тебе те умряха,
  една бе ти достойна зарад тях,
  и те за теб достойни, майко, бяха
  И твойто име само кат мълвяха,
  умираха без страх.
  Иван Вазов,от "НОВОТО ГРОБИЩЕ НАД СЛИВНИЦА"

  Много е дребен автора да перифразира, даже и един стих на титана!

 17. 17 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 406 Весело

  До коментар [#12] от "analysethis":

  Уви е взаимно. Двете прослойки (ако могат да се нарекат така) на обществото се мразят по някаква причина. Аз понеже съм селянин програмист незнам на чия страна да застана и ги харесвам и двете. Най-често за това и двете не ме харесват обаче

  Леко обезчовечен...
 18. 18 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 879 Весело

  "Certainty of death, small chance of success- what are we waiting for?"

  Gimli

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Авторът като че ли пада от Луната да не знае, че във всяка една държава населението не е хомогенно по образование, стандарт на живот, ценности и манталитет.
  Отделните социални слоеве се движат в тяхната си среда и общуват със себеподобни. В края на краищата е въпрос на избор да се образоваш и квалифицираш, можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие вода.
  Промените в ценностите и манталитета настъпват бавно. Ествствено, всеки от нас иска това да стане за една нощ, но... не става.
  Ако авторът се срещне с индивидите, живеещи в гетата на големите европейски градове ще остане изумен от тяхната примитивност. И ако в България хората нямат особени стимули да се образоват и трудят поради ниските средни заплати, то тамошните обитатели на гетата нямат стимули, защото държавата им е осигурила бсолютно всичко без да им се налага да си мръднат и пръста.

 20. 20 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Вие можете да заслужите уважението на българина, ако сте автомонтьор, шофьор, овчар, хамалин. Но не можете да го заслужите, ако сте учител, лекар, интелектуалец" - може би бъркам, но май от героите в риалити-сериала "София ден и нощ" няма нито един, който да изкарва прехраната с мозъка са - я преводач, я IT, мениджър, дори журналист, учител... та това е, society of knowledge, България 2015...

 21. 21 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 809 Весело

  Обобщителната народопсихология с елементи на исторически анализ - третото нещо след политиката и футбола, от което разбират всеки българин, всеки антибългарин и всеки реконтрабългарин.

  Ако пък може и наративът да е трижди кахърен и ясно разграничаващ автора от обекта на кахъренето му - е, тогава вече наистина всеки го може!

 22. 22 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":

  ++++++++++++++++++++

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  [quote#20:"rossen_stoyanov"]Но не можете да го заслужите, ако сте учител, лекар, интелектуалец" - може би бъркам, но май от героите в риалити-сериала "София ден и нощ" няма нито един, който да изкарва прехраната с мозъка са - я преводач, я IT, мениджър, дори журналист, учител... та това е, society of knowledge, България 2015... [/quote]
  Хората със сериозни професии и ангажименти нямат време за подобни тъпи шоута...

 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абе, какво да ви кажа, пообиколих разни страни, видях свят и народи.
  Всеки от тях си има кривиците и тъмните и светли периоди в историята, ни никой, АМА НИКОЙ народ от тия дето видях не е се самооплюва с такъв ентусиазъм и наслаждение като българите.
  Никъде не видях такъв национален нихилизъм като нашия.
  И ако българите имат НАИСТИНА някаква отрицателна черта, това е наистина той.
  О неразумни и юроде, погледни се в огледалто и си кажи:
  - АЗ МОГА! С нищо не съм по-различен от останалите!
  И ще видиш:
  1. Че можеш
  2. Че животът не е чак толкова черен.

  А въпросното писание го четох само до:
  "Все пак това е народ, който не успя сам да постигне свободата си".
  Нещастният Бенковски сигурно се върти като пумпал в гроба.
  Авторе, ти към кои си? Към българите или към "анти"? Щото на мене ми е трудно да те определя.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1110 Разстроено

  До коментар [#11] от "Каишков - Гласът на Америка":Предложеният лиричен откъс е много хубав,но би трябвало,да цитираш и името на автора му.(Добри Чинтулов?)

 26. 26 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Нещо за народа. Отдавна известно, и все още актуално. Ще продължи да бъде актуално и в сладващите 150 години. За съжаление. Без значение е кой "управлява" народа. "Анализ" от дядо Славейков.

  "Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...
  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша."
  Петко Р. Славейков - 1875г.

  Същото се отнася и за "антибългарите", които казват, че претенциите на Вартоломей са основателни. Цитат на министъра на ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Тодор Танев при представянето на книгата на Давутоглу "Стратегическа дълбочина" / идеологията на "неоосманизма/, организирано от "синодалните старци" от БАН/по Дянков/:
  „Ние българите трябва да бъдем горди, че сме били част от такава велика империя и да не приемаме за буквализъм това, което до днес се нарича робство. Българската история има нужда от спешна ревизация, а това, че по времето на титаничната 1878г. сме застанали зад Русия, е решение, което не е сигурно, че е най-правилното…“

 27. 27 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "pamela":

  мисълта ми е, че медиите оказват влияние върху обществото и че това шоу не е неутрално - бивайки "риалити" то вероятно има претенцията да описва някаква реалност (не отричам че съществува), но освен това то и допринася за утвърждаването на тази реалност... особено когато няма ясно заявени алтернативи в публичното пространство... anyway, споделям впечатление... но определено смятам (колкото и да са неправилни обобщенията) на базата на дълги години живот в чужбина, че у нас властва едно чувство за уравниловка и липса на респект към хората на интелектуалния труд, социалната иерархия е изцяло изградена на принципа колко печелиш...

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3344 Неутрално

  До коментар [#12] от "analysethis":А бе то и в щатите интелект(Р)уалците не са заобичали подобна категория хора и често ги наричат помежду си например..бели боклуци(white trash),red neck(червеновратковци) , биготс и подобни нежни слова..

 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3344 Любопитно

  До коментар [#25] от "Sabbath":
  Учил си в школото за градския?

 30. 30 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "analysethis":

  и моето наблюдение е подобно, определено на запад няма такова презрение и класова омраза към редовия бачкатор каквото битува у нас. тук е буквално срамно да работиш някакъв ръчен труд. изобщо у нас има огромно разминаване между реалността и тези които обикновенно се смятат за интелктуалци. От там и фрустрацията, която изразяват чрез крайно негативните си мнения за България. Средностатистическия българин не е по- лош от който и да е друг, даже положението хич не е лошо за битовото ниво на което се намира.

 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Българският народ е народ като всички останали народи.
  Отличава го обаче неимоверната бедност и нищета. От София да Сан-Франциско не съм виждал по-голяма мизерия от тази в България. Естественно говоря за Северното полукълбо в този интервал, не за Африка, не за Азия.
  А както е казал Шамфор (френски есеист) - Бедността и безчестието вървят ръка за ръка ....

  Надеждите че българите ще се оправят за някаки 150 години откакто са държава са наивни. Така е мислил наивника Алеко Константинов. А трябват векове, векове, за да се стабилизира България. И всички да работят за тази кауза.

  И спрете спекулациите с турското робство. Войните и разрухата сполетяха България едва след като си заминаха турците. Сърбия ни удари в гърба през 1885, Балканска, междусъюзническа, Първа и Втора Световна, нахлуване на СССР, болшевизъм, ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 32 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  А нима трябва да си крием главите в пясъка ?

 33. 33 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Българинът е еснаф. Българинът е практик. Вие можете да заслужите уважението на българина, ако сте автомонтьор, шофьор, овчар, хамалин. Но не можете да го заслужите, ако сте учител, лекар, интелектуалец. Защото винаги ще си останете "от ония", не "от нашите".

  -----------------

  Не. Можете да заслужите уважението на българина, ако сте кадърен, демек професионалист. Авторе, бъдете сигурен, че читавите лекари и учители си се ползват с голям авторитет. Проблема Ви е, че се смятате за интелектуалец, а (както 99% от така наречените "интелектуалци" имате нулев принос за обществото.

 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Авторът реве срещу "провинциализма" на българина, но целият му анализ е на провинциално ниво. Пардон, анализ е силно казано. По-скоро, самоцелно изброяване на някакви факти, кръстосани с произволни изводи. Така наречените "български" черти не са само български. Разликата е, че ние много детински и наивно боравим и с алчността, и с подлостта, и с нагаждачеството. Липсва ни класата на изпечени лицемери, на по-напредналите народи.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":

  Според мен измествате темата. Авторът само констатира, че:

  "Българинът е еснаф. Българинът е практик. Вие можете да заслужите уважението на българина, ако сте автомонтьор, шофьор, овчар, хамалин. Но не можете да го заслужите, ако сте учител, лекар, интелектуалец."

  Днес това е вярно донякъде. Учител, библиотекар, музеен работник не са сред най-уважаваните професии. Виж, немалко момичета завиждат на фолк певиците.

  Но не съм съгласна с автора, че българинът изначално мрази интелекта. Напротив, смятам го за природно буден и ученолюбив.

 36. 36 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Добре, че такива интелектуалци като писателят Иван не ни управляват. С такава вдъхновена омраза към българите сигурно щяха да ни избият всички, за наше добро, разбира се.

 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Гневно

  До коментар [#32] от "st_kilda":

  Не ,според пишман интелектуалеца трябва да се самооплюваме по-дебело, за да заслужим уважението на останалите народи. Абе , вие що не престанете с комплексите си за малоценност ? Някой ви прави на клоуни, а вие му се радвате !

  [email protected]
 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#30] от "lol":

  Средностатистическия българин не е по- лош от който и да е друг, даже положението хич не е лошо за битовото ниво на което се намира.

  +++++++++++++++++

  Прав сте! Самобичуването трябва да се изкорени ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#37] от "karabastun":

  Какво общо има критиката с комлекса за малоценност? И аз имам някои резерви към статията, но като цяло е правдив портрет на нашенското мислене и е хубаво да го анализираме непредубедени.

 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Какво представлява понятието ''нашенското мислене'' - нещо като ''новото мислене '' на Горбачов ли е ? А комплексите на ''непризнатия'' Иван като гледам са залели и удавили голяма част от прочелите го тук. Жалко!

  [email protected]
 41. 41 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "dmarev":
  "Много черно настроение и много грешки в отношението и мнението към всички българи без "няколко десетки хиляди българи"!

  А ти в какво настроени искаш да е след като преди няколко дни 204 от 240 народни пратеници отхвърлиха промени в Основния закон, които биха пооткрехнали вратата към едно по-добро бъдеще. Да има надежда, че броят на прогледналите нараства. Въпросът е обаче, какво успяват прогледналите да променят, за колко време и като не виждат приличен напредък, не заминават ли за чужбина?

 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ivan Seliminski":
  Прав сте,че българинът издига на пиедестал чужденците.Преди години бях преводач на един белгийски бизнесмен в България.Човекът беше прост фермер-необразован,не блестеше с особен интелект и дар слово,а се обличаше като някой мизерник.Но където и да отидем българите го посрещаха като цар.В магазините му правеха отстъпки,в заведенията също,а понякога и го черпеха,без да е поискал.В различните държавни институции му придвижваха документите без забавяне.Да не говорим пък с колко жени преспа въпреки неугледният си външен вид.Той ми казваше,че никога няма да напусне България.В родината си е бил г-н Никой,а тук беше цар.Често съм си мислел на какво се дължи това рабополепие на българите спрямо чужденците и не мога да си дам разумно обяснение.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  Автора казва нелицеприятни истини за държавата и народа, виждаме в коментарите че Бай Ганя се втурнал веднага да защитава " честното" си име!

  klimentm
 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  "Много е дребен автора да перифразира, даже и един стих на титана! "
  Напълно съм съгласен с теб. Същото е и с преиначените думи на Левски сякаш тази турска власт се е упражнявала от извънземни а не от турци и в името на същите турци.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#42] от "robocop1":

  Често съм си мислел на какво се дължи това рабополепие на българите спрямо чужденците и не мога да си дам разумно обяснение.

  Дължи се на парите на чужденците и надеждата, че ще се приютят покрай богатия чужденец! И в известна степен на гостоприемството.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Чудесен текст! Благодаря на автора и Дневник!

 47. 47 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#41] от "bawarec":

  Кои конкретно са тези промени? Сериозно ли считате, че 6:6 е магическата формула?

  Можете ли да дадете сериозна обосновка на това? Ама без разни патетични глупости и общи приказки, а точно и отчитайки както спецификите на съдебната система, така и по-големия контекст на разделение на властите?

  Според мен - не. Ама вожда каза да викаме ДОЛУ и ние викаме, нали?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 48. 48 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#44] от "Julian Mall":

  Думите на Левски не са преиначени. Все едно, днес да отъждествиш всички българи с управлението на Боце. Аз не се чувствам нито представена, нито защитена в лицето на актуалната власт.

 49. 49 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2209 Разстроено

  [quote#1:"patsis"]Като ми пееш, Иванчо ле, кой ли ми те слуша!?[/quote]
  Не "слуша". Кой ли ми те СХВАЩА!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 50. 50 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#47] от "evlampi":
  "Кои конкретно са тези промени? Сериозно ли считате, че 6:6 е магическата формула?"
  Ще пропусна заяждането за вожда, като проява на невъзпитаност, за което Вие не носите вина, а вашите родители и ще отговоря по същество.
  Вероятността съдебната система да е независима е по-голяма при съотношение съдии:политически избранници 6:6 отколкото при 6:8.

 51. 51 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#50] от "bawarec":

  Какво е сегашното положение?

  Как това се вписва цялостно в работата на висшия съдебен съвет? Как работата на висшия съдебен съвет се вписва в съдебната система и нагоре в разделението на властите?

  Ако интервюираме 'протестиращите', какво биха ни отговорили на тези въпроси?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  До коментар [#48] от "st_kilda":
  Не знам кой точно цитат на Левски има предвид автора но затова пък Ботев го е казал много точно: "Намерете изкуството на Медея и влейте в жилите на това варварско племе нова, човешка кръв, тогава ще се поколебаем и ние, че Турция няма живот, няма бъдеще, но доде е турчинът с тази варварска кръв... " Турция ще си е все същата.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "Julian Mall":

  Темата е за българите, не за турците. Като не знаете кои думи на Левски цитира автора, що вземате отношение по тях?

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Със сигурност Левски не казал " че проблемът е в турската власт, а не в турския народ". Това са интерпретации на автора както и онова стихче уж по Вазов но което няма нищо общо с безсмъртната творба на поета посветена на загиналите в Сръбско-българската война.

  До коментар [#53] от "st_kilda":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци."

  — до чорбаджията Ганчо Милев в Карлово, 10.V.1871 г.

  Поздрави

  Четете повече.

 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  До коментар [#54] от "Julian Mall":

  Комплекса " турско робство" е също част от дълбоките родни комплекси.

  klimentm
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2889 Любопитно

  До коментар [#56] от "klimentm":
  Какви комплекси Клементи? Да изпитваш животински страх от поробителят си не е комплекс. Виж към съседите си които са превъзмогвали този страх би трябвало да изпитваме заслужено комплекси.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Намирам текста за твърде нихилистичен, но в него са казани много истини. Разбирам и защо много от отзивите са жлъчни. Не можеш да кажеш на простака в очите, че е простак и той да не отвърне с храчка.

 59. 59 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#58] от "nnikolov_bg":

  ""Не можеш да кажеш на простака в очите, че е простак и той да не отвърне с храчка. ""


  Не можеш и да го казваш за цял народ, защото той със сигурност не се състои само от такива.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  До коментар [#57] от "Julian Mall":

  Трябва да спрем с оправданията че за всичко е виновно робството,че най лошите си черти дължим на него.Трябва да се стремим да развиваме добри политически и икономически връзки с Турция от което може да имаме само много полза а никаква вреда.
  Много европейски народи забравиха враждите помежду си а ние само ровим и не искаме да разберем че миналото е минало а настоящето и бъдещето са много по важни.У нас беше насаждано с течение на много години това отношение.

  klimentm
 61. 61 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "За съжаление проблемът е в народа, в нашите народопсихология, история и преди всичко в нашия бит."

  Статията е много хубава, но песимизма идва основно от тази полу-лъжа, която ни я набиват тия бивши номенклатурчици от години. Не е проблема в народопсихологията на българина като цяло, а че страната ни е в плен на една анти-българска (и анти-човешка) прослойка от Априлския Пленум та досега. В психологията на тези хора е проблема. Ако ги махнем ще сме на ниво според възможностите си.

  ALL IS WELL
 62. 62 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "За съжаление проблемът е в народа, в нашите народопсихология, история и преди всичко в нашия бит. Все пак това е народ, който не успя сам да постигне свободата си. И защо? Защото лежеше в блатото, оставяше се да го колят и да го ограбват и повтаряше, че може да стане и по-зле. И се задоволяваше да живурка. Той остави шепа хора да се борят за свободата му и не пропусна да ги предава при всеки изгоден случай. Той ненавиждаше чорбаджиите си, които го ограбваха, и им се усмихваше. Казваше открито мнението си за тях само зад гърбовете им, шушукаше, оплакваше се. Затова шепата въстаници не успяха да направят друго, освен да провокират покушение над своя собствен народ с надеждата, че някоя от Великите сили ще дойде да ни подари свободата на бял кон. И белият кон не закъсня."

  Няма как по точно да бъде казана истината, трябва да я приемем, колкото и да е горчива. И да признаем, че тя е актуална и днес.

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#7] от "rurade":

  Ко приказваш, че ние сме точно като дедите си и ще бъдем като тях, а те нямат история или имат, но много кратка, само 137 години от които половината комуно-социални, та затова така днес!

  Затова сме чужденци Тук, кадето алявите престъпници унищожиха паметта на жертвалите живота си във войни които са ни оставили тук благодарение на тяхната жертва, а построиха бетонен ПЕТОЪГЪЛЕН***уйник.
  Днешното състояние стъпва на една твърга прокомуноидна база, която е много солидна, затова и днес неадекватното ни битие е също така непоклатимо бетонирано.

 64. 64 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":

  То да беше само турско, ами преди това Византия, и после вече Германя и Русия.
  КОМУНО шайката се видя в чудо, как да съчини осторическа парадигма у едно население, познало се като народ, но не и като нация.
  И никога като граждани!

 65. 65 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#41:"bawarec"]Да има надежда, че броят на прогледналите нараства. Въпросът е обаче, какво успяват прогледналите да променят, за колко време и като не виждат приличен напредък, не заминават ли за чужбина? [/quote]

  До коментар [#41] от "bawarec":

  +++++++++
  Само ще добавя, че са много малко прогледналите, затова не могат нищо да променят.

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  [quote#60:"klimentm"]Много европейски народи забравиха враждите помежду си а ние само ровим и не искаме да разберем че миналото е минало а настоящето и бъдещето са много по важни[/quote]
  Клементи, турците не са европейски народ и никога няма да бъдат. Те са народ с имперско мислене и за тях е напълно в реда на нещата да държат в подчинение съседите си. За тях Османската империя не е нещо останало в историята а идеал за подражание и цялата им политика е насочена за възраждането и. Не случайно всички турски инвестиции са в така наречените смесени райони. Това си е легален начин за турцизацията им. Утре Турция ще поиска да падне границата и Турция да се свързва със СИ България с екстериториален коридор с какъвто е искал Хитлер да свърже Германия с Данциг.
  До коментар [#60] от "klimentm":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 859 Неутрално

  В света на капитала и свободния пазар всяко нещо струва толкова, колкото искат да платят за него. Най- голямата магия на свободния пазар е някой да огледа стоката, евентуално предлаганата услуга, да бръкне в джоба си, да извади парите и да плати. Ако политиците бяха истински политици, изборите- истински избори, тогава учените- историци от БАН щяха да бъдат ценени, защото щяха да помагат на политиците трудът им да бъде ефективен, а дипломацията успешна. Но нашите политици не идват с намерението да работят "на ползу роду", а чрез това и за себе си като част от народа, а да крадат. Народът кучета го яли. Затова не им е необходима наука и не плащат на учените. Въпросът не е защо народът е пасивен, а защо учените са безидейни и пасивни. Като са учени и умни, не би трябвало да са бедни. Защо не създават такива механизми, че политиците да ги търсят, а трудът им да струва скъпо!

 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#57] от "Julian Mall":

  ПОЩАДЖИЯТА, няма животински страх, а нарочно всадена животинска омраза към Турция, източния фланг на НАТО, както и към Гърция.
  Митове на популизъм и приспособяване към дивото статуквото на съветизма, антиНАТО, антиамерикански настроения, САЩ като първостепенен враг на комуносоциалното господство в световен мащаб. Нито Ботев, нито В. Левски проповядват тази ненавист и антихуманизъм, защото нямат скотските мисли на анормално мозъчно прокомуно уродство, като основни параметри на каузата на която служат, както съществата от северна съветска Азия.

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#66] от "Julian Mall":

  Всички пощенски раздавачи като професионална девиация имат недостатъка да се страхуват от конкуренция върху територията на разнасяне на пощата.
  Изглежда се забравя, че България не съществува 770 години, като място за пратки, а се разнасят само чужди такива.
  Особено в периода 1944 до 1989 само и с предимство съветски, а след този период руски.
  НИКОГА Турция не е имала искания за промяна на каквито и да било сантиметри от границата от 1878, но Русия се бе настанявала и настанила тук безпрекословно окупационно и за дълго с огромни и непосредствени колониални претенции.

 70. 70 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Извинете, но какво е написал "писателя" Иван Димитров ?
  И за какво служи този мизирабълски текст ?
  И като виждам по-горе разни възхищения от "анализа" му, мога да си направя извод само за "възхитените" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#70] от "роджър":

  Главанаков, мизерници са всички, които не схващат същината на мизерията, в която протича мизерното им съществуване на екскрементално мисловно производство.
  Надявам се, че не срещаш трудности с присъединяването си към подобна или близка на тази група при разглеждане на горе написаното.

 72. 72 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#71] от "convince":

  Готин, защо ли такива като теб мислят, че всички обитават някакви мизерни екскрементални пространства ?
  Както написах, мога да си направя само извод за пространствата, обитавани от типове, ползващи подобна лексика ... плувай, и остави нормалните хора /има доста такива, не че можеш да го разбереш/ да живеят живота си според собствените си представи за живия живот ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 73. 73 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Виждам, че много селендури (да не се бърка със селяни) са се познали и засегнали. Така е то, истината боли. Така е то, средностатистическият българин най мраси тия, дето открито казват истината (щото им разваля вкуса на ракията).

  chavo64
 74. 74 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#70] от "роджър":

  Образно казано текста е, за да "удари по главата", белким на някого му дойде акълът. Видимо, с вас не е сполучил авторът. Някои са с много твърди глави.

  chavo64
 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Весело

  Много се проточи моето очакване кога ще излезе поредния вопъл на неслучил на народ неудачник. И ето, търпението ми беше възнаградено. Наздраве!

 76. 76 Профил на pence
  pence
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще коментирам това, което и мен касае - ежедневието ми и взаимоотношенията.
  Първо - така наречените интелектуалци бленуваме да сме като автомонтьорите и плочкаджиите, но заради принципа "който постигне знание, постига страдание". Поради много причини интелектуалстващите не успяват да се наслаждават така безусловно на тук и сега и много им се иска да могат спокойно да седнат с пакетче семки и биричка пред блока и да се разбират с всички. Много им се иска да ритат футбол и да излизат по кръчми с верна тумба приятели, но си седят сами в къщи и философстват соло. Това първо. И за това не са виновни плочкаджиите. Те нямат даже време да разсъждават за драмите и неудовлетвореността на интелектуалстващите. Тъжна история, наистина.
  Второ - когато става въпрос за пари, няма нужда много да се дрънка. Ако работиш с ръцете си, и то добре, няма значение дали си маникюристка или плочкаджия, 3 бона на месец не ти мърдат в големите градове минимум. Колко изкарват юристите по ведомствата, учителите, пожарникарите? Честно ли е? Кво има тука да се дрънка, а? Трябва и да са щастливи ли библиотекарите на тия 450 лв. заплата, а?
  Не съм уверен, че най-негативната ни народопсихологична черта е мрънкането. Все пак, който малко от малко се е занимавал с терапия, знае, че за да се стигне до промяна, е нужно осъзнаване, а то идва след дълъг период на мрънкане и недоволство. Елементарно е - човек е нещастен, недоволства от това, полъжението става нетърпимо вече за него и накрая той почва да действа и променя нещата. Това се нарича криза. След кризата идва промяна.
  И ето тука е според мен най-негативното ни качество - и то не е мрънкането, то е просто част от процеса - а това, че не правим нищо. Най-негативното ни качество е, че процесът на криза не завършва с промяна при нас, поне не и рязко видима и реално усетима, защото все чакаме някой друг нещо да направи по въпроса. Все едно терапевтирания да заяви след няколко годишното си мрънкане при терапевта - е айде сега направи нещо по въпроса с нещастния ми живот, а аз ще седя отстрани и ще критикувам. Момента със запрятането на ръкавите силно ни куца.

 77. 77 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#59] от "rapidfire":

  Ще ми се да не съм песимист като автора, но не можем да отречем, че мнозинството от българите предпочитат "видимите резултати" и онова което не се яде, пие и облича не го разбират и не ги вълнува. Затова се чувстват комфортно, когато ги управляват "разбираеми" лидери и приемат същите тези лидери простичко, назидателно и на диалект да им казват, че тъй като са овце е необходима сила и повече кучета за да са добре. И мнозинството са съгласни с това, което в крайна сметка дава простор за изява на простащината и налагането й като еталон за поведение. Българина мрънка, но безропотно приема тази си съдба и когато трябва да решава дали да продължи така или да отхвърли тази карма, провинциализмът го кара да предпочита сигурността на тиранията пред неизвестността на свободата.

 78. 78 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#74] от "chavo64":

  Виж, имам достатъчно добро образование, достатъчно интересна работа, и прилични за представите и нуждите ми доходи. Имам ясна представа за ролята на раша и на комунизма в историята и настоящето ни. Нямам нужда някой световнонеизвестен "писател" да ме удря с нещо по главата, писателите "удрят по главата" публиката с произведенията си, не със заклинания и екскременти ... ъндърстенд ???
  Какво се е /и какво не/ случило с мен зная от собствения си живот, нямам нужда от поучения от хора, на които нищо не им се случва
  Та не разбрах, какво е написал "писателя" Димитров ... да си чел нещо от него ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 79. 79 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Докато камък по камък рушат малкото, което е останало от тази държава."
  Когато стигнах до горната "мисъл" спрях да чета. Значи преди сме имали държава (при Тошо или при мадридския хитрец), която сега рушим.
  Не е вярно! Сега за първи път в нашата история градим нещо подобно на развита държава. И е много трудно!
  Бих искал да попитам автора, на кои протести е бил?

 80. 80 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#75:"Lemmy"]поредния вопъл на неслучил на народ неудачник. [/quote]
  +++
  Забележително е желанието на Дневник да "доведе до знанието" ни подобни "писателски" творби

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 81. 81 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ние сме изключително кротък народ, който се разбира прекрасно с чужденците - от векове живеем в мир и разбирателство с всякакви народности. Всеки, който иска да изкарва прехраната си в България и е толерантен към нас е добре дошъл. В чужбина също се адаптираме лесно.
  Не знам откъде идват тези комплекси, които хора като автора насаждат.
  Проблемът ни е, както отбеляза
  [quote#19:"pamela"] в България хората нямат особени стимули да се образоват и трудят поради ниските средни заплати[/quote]
  а и поради това, че колкото и да си компетентен, знаещ и можещ, накрая висшите експертни длъжности се заемат от интелектуални "гиганти", верни на ДПС (БКП, наречете както искате този организъм).
  Не е вярно, че ни трябват векове. Ако върнем професионалистите в управлението и изобщо във всички сфери на обществения живот, България ще се съвземе за няколко години.

 82. 82 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#78] от "роджър":

  Е, дет се вика, ти си знаеш.

  chavo64
 83. 83 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Най-големият проблем за функционирането на съвременната българска държава, освен някои черти от народопсихологията и бита, е Шуробаджанащината("чичо" Х, леля "Y", мама, татко, роднини, познати). Как да функционира по европейски(не че там няма сходни положения), но в малка България, където всички сме "втори братовчеди" и където почти всеки е на нкг. "познат", близък, съсед или някой негов познат/роднина/съсед/съученик работи в същата институция или е свършил някаква услуга или са от една партия...как да върви държавата напред...? "Чичо Гошо", леля "Галя" и "ало Ваньо"( не визирам Герб, а абсолютни всички)...Работата може да се оправи със закупуване на модерен детектор на лъжата и ключови държавни служители на 3 месеца през детектора, в чиято комисия влизат чуждестранни експерти! Който лъже в следващите 10 год. да няма право да заема обществена длъжност! Но това няма как да стане, тъй като политическа воля няма да зароди, а и "всички сме втори братовчеди". А ако това се случи и в българската избирателна система, хората ще гласуваме за всеки Гошо, Пешо, Ахмед и т.н. български граждани и кандидати да ни управляват! Освен това, за да повярваме на избраните от Народа "народни избранници", бройката им трябва да се намали и задължително да им се ограничи имунитета! Иначе "ало Ваньо" и фактът, че воля/интерес да се проверяват и обществените поръчки,заменки и т.н.(помним заменките на гори-брутален милиарден грабеж) и т.н, няма да има при което и да бг. правителство, което е почти пагубно за българската държава и държавност!

 84. 84 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#77] от "nnikolov_bg":
  мнозинството от българите предпочитат "видимите резултати" и онова което не се яде, пие и облича не го разбират и не ги вълнува.
  ...
  Това е нивото на 95% от повечето народи, обитаващи Европа и Северна Америка, и не в това са нашите проблеми ... нашия проблем е "двойната освободителка", и нейната пета колона.
  Разбира се, комунизма в НРБ беше най-подобен на съветския от всички държави в източния "блок", и това е допълнителен тежък проблем ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 85. 85 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  [quote#58:"nnikolov_bg"]Намирам текста за твърде нихилистичен, но в него са казани много истини. Разбирам и защо много от отзивите са жлъчни. Не можеш да кажеш на простака в очите, че е простак и той да не отвърне с храчка. [/quote]
  Какви са тези "истини"?
  Под съществителното събирателно "народ" не се крие някаква хомогенна структура като мравуняка на мравките, а отделни индивиди с различен мироглед, морал, интелигентност, образованост и ценностна система.
  Тука горе четем какъв бил "българинът". Кой българин? Този, който живее, работи, плаща данъци в държавата си въпреки трудния си живот надявайки се, че децата му един ден ще живеят по-добре от него? Този, който въпреки, че е добре образован и "конвертируем" е избрал България пред чужбина и по-скромното заплащане пред по-високия стандарт?
  Или бедният българин, водещ жестока борба да изхрани и изучи децата си за да имат по-добър шанс от него и който въпреки трудния си живот не е предал морала, с който е закърмен от бащите и дедите си?
  Горното е обида за всички тези българи, които са надеждата на тази държава за нещо по-добро.
  Ако авторът има предвид съвременните прототипи на бай Ганьо, чорбаджи Нено, Неновица и Николчо би трябвало още в началото да поясни, че има предвид тази таргет-група.
  Прочее, на гореизброените прототипи хич не им пука за такива статии...

 86. 86 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Истината боли.

  А народопсихологията ни действително е ОТВРАТИТЕЛНА - станали сме толкова дребнави, параноични и завистливи, че сякаш някой ни е подменил. Ние определено не може да сме нацията родила Ботев, Вазов и Левски - тя явно спи някъде на скришно място, а ние сме техните половинчати заместници, които просто стопанисват територията, докато те се върнат.

  Славейков го е казал - не сме народ, а мърша.

 87. 87 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Любопитно

  До коментар [#86] от "Vorknkx":

  Е , дайте тогава шепа радикализирани интелектуалци да гласуват недоверие на народа и да направят избори за нов народ.Това ли е гениалният извод на практика от теоретичните мрънкания ???

  [email protected]
 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#75] от "Lemmy":

  Ако се беше родил някъде преди 150 години, щеше да се чустваш така очакващо и към възрожденците на несполучилата ни национално освободителна революция.
  Начело с предалите и убили Левски и Ботев...Ама на! То, пусти късмет, найш!

 89. 89 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  [quote#76:"pence"]Ако работиш с ръцете си, и то добре, няма значение дали си маникюристка или плочкаджия, 3 бона на месец не ти мърдат в големите градове минимум. Колко изкарват юристите по ведомствата, учителите, пожарникарите? Честно ли е? Кво има тука да се дрънка, а? Трябва и да са щастливи ли библиотекарите на тия 450 лв. заплата, а? [/quote]
  Един самонает работи много повече часове за да си докара този доход. Маникюристките и фризьорките едва ли изкарват толкова чисти, а плочкаджията работи в събота и неделя, ако е намерио работа. При тях няма никаква сигурност, разболееш се и доходите драстично намаляват.
  Юристите по ведомствата имат избор и могат да работят като адвокати или нотариуси, ако смятат, че заплащането им е ниско. Библиотекарите с по 3-4 езика могат да правят преводи на частно, кой им пречи? Учителите дават частни уроци и добрите си докарват прилични доходи.
  Тези от интелектуалците, които работят много и не мрънкат също са с добър стандарт. Да не забравяме колко придворни художници и музиканти са създали гениални творби, въпреки че са изпълнявали поръчки на овластените и богатите.

 90. 90 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#87] от "karabastun":

  Не бе, просто североазиатските безмозъчни уроди, се потрудиха много настойчиво, а петоколоните ни блюдолизни съветско-руски национални предатели довършиха мазилката на националната ни социалната ни саграда, като резултат:
  Погледни снимката!

 91. 91 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Весело

  До коментар [#90] от "convince":

  +++++++
  Погледнах снимката.
  За съчинението по картинка заслужавате отличен - 6.

  [email protected]
 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#76] от "pence":

  ПЕНСНЕ, ти понятие имаш ли от икономика и резултатност и или искаш да ни внушаваш азиатско-африкански тенденции на неплащането на данъци и сиво-черна икономическа конвекция.

  Тук без коруптивност, неможе да решиш дори и не съдебно какъвто и да е бизнес, камо ли обществено-социален или личен проблем.
  За какви маникюристки и плочкаджии става дума, когато осивния геноцид и унищожение на държавноста е под въпрос и то само от мащабен страх и простотия, непознати в историята ни като хора.

  Няма институции тук, а ако ги има в зачатък, то те са дезинтегрирани и гражданите за тях са омразни и нежелани врагове!

 93. 93 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Любопитно

  Нищо му няма на манталитета на народа, дори си е добър, просто "антибългарите" не са се сетили как да го използват.
  Примерно, когато "антибългарите" излязат на протест за нещо, нека да напишат на плакати, цифрата от последния фиш за заплата или доход. Най-отгоре с големи цифри. Гарантирам, че когато редовите българи видят цифрата, със сигурност ще обърнат внимание и на написаното под нея искане.
  В манталитета на българина е, да не се мине и да не настине. Именно заради това стои и се гледа със съседа, и двамата чакат другия пръв да пробва нещо ново. Е, "антибългарите" ще са тези дето са пробвали и не са изгорели, та останалите ще ги последват, щото не е някаква "минавка"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 94. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#91] от "karabastun":

  Забрай ли, че Методиев маже и реже ленти на контролно-пропускателни и лее асвалт, като Ниагра фалс...
  Снимката е показателна за цялостния облик на Милата ни Родина, щото само с дистрибуция на помощи, заеми и фондове става само в началото, но не и вечно!

 95. 95 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#87] от "karabastun":

  Не, изводът е, че трябва малко да се позамислим и да започнем оправянето на държавата от собствените си глави. От там тръгва всичко.

  "Радикализирани интелектуалци" - не са ли наричали някога така и Пасий Хилендарски? Или Петър Берон? Или Иван Вазов?

 96. 96 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#93] от "gost22":

  Как да му няма?
  Меодиев питай!
  Популиста каза, че сме прости и той бил прост и, че ще да се разберем по това направление.

 97. 97 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#95] от "Vorknkx":

  Едва ли са ги наричали точно така , но може и да се нарекат.
  Само,че не си спомням някъде ,някой от тях да оплюва българския народ като цяло, както е в горната обобщаваща на едро авторова извисена позиция, а отделни личности и групи,които най-вероятно са го заслужавали.

  [email protected]
 98. 98 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  [quote#69:"convince"]НИКОГА Турция не е имала искания за промяна на каквито и да било сантиметри от границата от 1878, но Русия се бе настанявала и настанила тук безпрекословно окупационно и за дълго с огромни и непосредствени колониални претенции. [/quote]
  Турция наистина няма искания, тя просто заема територии тихомълком по терлици когато е сигурна че няма да срещне съпротива. Прави го два пъти през 1885 след Съединението когато завзема т.н. Тамръшка република в Родопите и през лятото на 1913 когато нарушава признатата граница по линията Мидия-Енос и си връща загубените територии до старата граница.
  Ако ще наричаш Русия окупаторка затова че два пъти нейни войски се настаняват на територията ни към нея трябва да прибавиш Франция и други страни от Съглашението след поражението от ПСВ и Германия след присъединяването ни към пакта. Колкото територия те са ни отнели, толкова сме загубили и от Русия - 0 кв.см.
  До коментар [#69] от "convince":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 99. 99 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Какъв писател е този Иван, та ни пробутвате логореята му, моля? Знам за хора с по 15 издадени книги, но никой не ги познава, нито е чувал за тях.
  Когато започнат да те цитират, тогава ставаш писател. Както се става истински учен, едва когато започнат да те цитират.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 100. 100 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#81] от "fatoumata":

  Е, а върни ги професионалистите, ако можеш!
  Пожелавам ти успех в начинанието...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK