Реформаторите: какво беше, какво стана

Приятелите и донеотдавнашни съмишленици Петър Москов, който остана министър, и Радан Кънев, който като депутат мина в опозиция

© Юлия Лазарова

Приятелите и донеотдавнашни съмишленици Петър Москов, който остана министър, и Радан Кънев, който като депутат мина в опозиция



След преминаването на ДСБ в опозиция, очакваният разпад на Реформаторския блок вече е в ход. Какво доведе до разцеплението на обединената десница? И кой ще понесе най-сериозните щети от този разрив? За "Дойче веле" отговорите търси Георги Папакочев:


Последният опит да бъде опазено трудното единство на Реформаторите се провали окончателно, след като лидерът на тъмносините напусна заседанието на изпълнителния съвет на формацията, а останалите членове на Блока - Движение "България на гражданите", СДС, БЗНС и НПСД, потвърдиха по-нататъшното си участие в управляващата коалиция начело с ГЕРБ.


Не е тайна, че вътрешната криза в РБ започна да тлее още в самото начало на съществуването му. Блокът беше създаден преди близо две години от пет десноцентристки партии, останали извън парламента след изборите през 2013 г., а целта беше да се формира обща дясна алтернатива на ГЕРБ. Но веднага след появата на новото обединение, натоварено с надеждите да бъде лице на автентичната българска десница, в него започнаха вътрешните дрязги. Ръководствата не можеха да се договорят за избора на единен лидер и за трансформирането на Блока в партия, а конфликтите пламнаха още по-силно в края на миналата година - заради компромисите, които част от Реформаторите направиха, за да участват във властта.


Политологът Димитър Аврамов определя РБ като аморфно формирование, коалиция без ясни рамки и приоритети, която от самото начало е създадена с цел да влезе в управлението. Всичко това оставя отпечатък върху нейната стабилност и сега разпадът става факт тъкмо поради различните подходи към въпроса за управлението. "Блокът далеч не представлява носеща структура на българската десница - той е по-скоро временен конструкт, създаден специално за сегашния парламент. А това подсказва, че в следващото Народно събрание може изобщо да го няма. Обществото обаче ще се захване със създаването на нов субект, тъй като необходимостта от адекватна десница е видима. Лошата новина е, че засега подобна инициатива не се вижда на хоризонта", казва Аврамов.




Според социалния антрополог Васил Гарнизов, досегашният РБ е бил успешен електорален проект, който е регистрирал добри резултати на местните и европейските избори. "Като проект за управление на държавата обаче Блокът не се оказа толкова успешен, а причина за това бяха "хлабавите" отношения между партиите в него и тежките процедури около взимането на общи решения. Всичко това превърна формацията в тромав политически субект в едно управление, което се е ангажирало с осъществяването на реформи. При това реформи, които неизбежно противопоставят определени групи и прослойки в държавата", обяснява Васил Гарнизов.


"За какви Реформатори говорим?"


А кой ще понесе най-сериозни загуби от този провален проект? "Това ще бъдат онези, които заемат конюнктурна позиция и са готови да пренебрегнат всичко само за да запазят министерското си кресло за някой и друг месец повече", казва Димитър Аврамов и добавя: "Хората, които изоставят принципите си, за да продължат да заемат управленски кресла, при един следващ провал на управлението със сигурност ще изпаднат в много трудна позиция. А за каква десница и за какви Реформатори говорим, когато техният Блок е съгласен правителството да вдига цената на тока и разходите за осигуровки за бизнеса. Това си е чист отказ от десните икономически принципи", убеден е Аврамов.


Социалният антрополог Васил Гарнизов допълва, че заради започналия разпад партиите от Блока никога вече няма да се явят заедно на избори, а и статутът им вече ще бъде различен. "ДСБ ще заемат позицията на критици и на по-моралния десен субект, докато останалите няма да могат да избягат от факта, че са били управляващи партии. Това означава, че пред ДСБ се отваря по-голяма възможност за електорално свързване с хората от улицата, докато формациите, предпочели да останат във властта, ще носят последствията от вота на критично настроените към тяхното управление граждани", коментира Гарнизов.


И отново "Кой?"


В тази връзка социалният антрополог припомня и причините за новата протестна вълна, която набъбва в София и другите големи градове. "Още първите "зелени" протести на Орлов мост бяха срещу тогавашното управление на ГЕРБ, против него бяха и демонстрациите срещу монополите през февруари 2013, в резултат от които Борисов подаде оставка. А когато се озова в опозиция по времето на Орешарски, протестиращите издигаха лозунги и срещу него. След като Борисов се ангажира с реформи - и то в коалиция с разцепващите се сега десни сили, на протестиращата българска улица де факто ѝ бяха "извадени зъбите" - тя загуби своите тези, теми и устрем. Сега обаче тя отново си спомня за Борисов и отново задава въпроса "Кой?", като този път добавя и недоволството си лично от главния прокурор Цацаров и от прокуратурата като институция", пояснява Гарнизов.


България отвън


А как ще реагира на разрива в РБ Европейската народна партия, в която членуват основните формации на Реформаторите, както и дясноцентристите от ГЕРБ? Димитър Аврамов смята, че хомогенността на ЕНП не бива да се абсолютизира, тъй като в нея членуват както народняшки партии, така и християндемократи и консерватори. "Не мисля, че несполуките на нашите доморасли десни партии ще бъдат изведени на европейско равнище. Старият континент има да решава толкова много свои въпроси, че нашенските изглеждат като проблеми на малко селце. Затова реформирането на дясно мислещите българи ще трябва да се извърши от самите тях. В това число и от сегашните Реформатори", заключава Димитър Аврамов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Че какво беше?
  И нима очаквахте да стане нещо напълно различно?
  Пф!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тази "статия" преразказва очевидното.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Избирателите виждат кой се продава за малко министерстване

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#1:"Николай Теллалов"]Че какво беше?
  И нима очаквахте да стане нещо напълно различно?
  Пф! [/quote] Не са толоква тъпи, за да го очакват! Само нас ни правят на такива!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Затова реформирането на дясно мислещите българи ще трябва да се извърши от самите тях. В това число и от сегашните Реформатори", заключава Димитър Аврамов."Тука въобще не става въпрос за ляво,дясно,центристско,патриотично и така нататък мислещи.Проблема е много по прост - Става дума само за мислещи.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7638 Весело

  Като видях''какво беше, какво стана''се сетих за една стара поучителна приказка.
  Минавал Настрадин през едно село.Видял едно момче да седи на дувара и да си тананика:
  - Тъй да стане - хубаво ще стане!Тъй да стане - хубаво ще стане!
  Спрял и го попитал - за какво пее.
  -Ами мама е болна - отговорило момчето -и ако си замине, тате ще вземе нова млада жена и двамата ще я.....Тъй да стане - хубаво ще стане!
  Поклатил глава Настрадин и подминал.
  След година минал през същото село и видял същото момче да си мърмори:
  - Каква я мислих-каква стана!Каква я мислих-каква стана!
  Спрял и го попитал какво е станало.
  -Абе остави ,ефенди - отговорило момчето - Мама оздравя, ама тати се спомина.Мама си взе нов млад мъж и сега и нея...и мене...Каква я мислих-каква стана!

  [email protected]
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2970 Весело

  Георги Папакочев вместо да разтяга лакърдии пред Дойче Веле по добре да им беше превел баснята за Орел , рак и щука !

  Орела съм го писал с главна буква щото това естествено е ролята на Раданчо който така да се каже трябва да вдигне до небесата кака Пръмова и Лукавски барабар с каруцата за да я остави на влог в КТБ, а там горе в небесата е ГОСПОД с теменужената престилка (лабораторна) паролата за сметката !!!

 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Много е просто - ДСБ разцепи десницата.

  ДСБ имаше възможността да се яви сама на ибзори, при това при един доста по-слаб Борисов. 2.97%. ДБГ 3.90%. РБ на първите избори - 9%

  След това се прави РБ, при формирането Вълчев каза - това не е и няма да бъде ДСБ 2, най-малкото защото се видя ,че ДСБ сами и бариерата не могат да минат.
  И в момента ДСБ се държи така, все едно РБ е ДСБ 2. Ми ок, щом ги влече ....... Да се явят пак сами на избори, да вземат пак 2.97%. 4 партии гласуват едно ( в случая РБ да не бута правителството и да отива в опозиция), а ДСБ пискат, понеже не е станало тяхното.
  ЕТО ТОВА РАЗБИВА РБ. ДСБ

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 860 Весело

  без ДСБ блокът се превръща в пристойка към герб

 10. 10 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 895 Весело

  Мъдреците са го казали:
  "Не хвърляй камък в
  рядки л...на,със сигурност
  ще се опръскаш!"

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#9:"Stewie"]пристойка[/quote]

  пристройка

 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  [quote#9:"Stewie"]без ДСБ блокът се превръща в пристойка към герб [/quote]

  ДСБ без блока се превръща в спомен от миналото, събиращ 2.97% на избори

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За "разпад", може да се говори, ако се появят разноглясия в повече от един от основните субекти на блока, което за сега не се наблюдава! По скоро може да се говори за разногласия в ДСБ, което може да доведе до полуразпада им!

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  оф, мъка... а социалния патолог баба Ванга не се ли е изказала по темата все пак?

 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  "Политологът Димитър Аврамов определя РБ като аморфно формирование, коалиция без ясни рамки и приоритети, която от самото начало е създадена с цел да влезе в управлението. Всичко това оставя отпечатък върху нейната стабилност и сега разпадът става факт тъкмо поради различните подходи към въпроса за управлението.”

  Много точно определение!
  Реформаторите, колкото и помпозно да звучи копират проблемите на ЕС! Основният от тях според мен е липсата на желание да се делегират права на централно ниво, както го е посочил и г-н Гарнизов!
  В последна сметка това, което остане от РБ ще може да се смята за успешно, единствено доколкото участва в дясно управление. Дори формацията на Светльо Витков, се стреми да влезе във властта, независимо от идейнополитическата си турбулентност...

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#12:"Позитаник потъна. RIP 1903-2015!"]ДСБ без блока се превръща в спомен от миналото, събиращ 2.97% на избори [/quote]

  това се случва единствено и само в твоите милиционерски мечти

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]Тука въобще не става въпрос за ляво,дясно,центристско,патриотично и така нататък мислещи.Проблема е много по прост - Става дума само за мислещи. [/quote]
  По-скоро става въпрос за честни и почтени срещу мошеници и егоисти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1469 Весело

  [quote#16:"Stewie"] само в твоите милиционерски мечти [/quote]

  парламентарн избори 2013 моите милиционерски мечти ли са бе тиквуне ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  От цялата статия разбрах, че на Старият континент скандалите между сестринските партии в ЕНП, без значение дали са Реформатори от управляващите управляващи или са Реформатори от управляващата опозиция, както Гражданите за европейско развитие, изглеждат като селска махленска разправия, на която не трябва да се обръща внимание

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално



  До коментар [#3] от "hodounski":
  Според тебе как се прави реформа, с лозунги и писане във фейса или с работа в парламент и министерства?

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":Делбата е между честни мошеници и почтени егоисти.

 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Какво беше какво стана, беше лозунги стана сръдня и кандидат президентски мераци

 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Нека самите реформатори решат как да действат.Те поне са мислещи хора.Ако ДБГ не беше в РБ,нямаше да има вътрешни различия.

  Tony
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  [quote#21:"ahasver"]Делбата е между честни мошеници и почтени егоисти. [/quote]
  [quote#22:"shileto"]Какво беше какво стана, беше лозунги стана сръдня и кандидат президентски мераци [/quote]
  Все едно сте си плюли в устата, а уж подкрепяте политически организации с коренно различни цели и идеи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Поговорката ''Каква я мислехме, каква стана'' съществува само в българския език.

 26. 26 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 559 Неутрално

  И все пак има изход .И никой да не се съмнява ,че за него ще избирателите ще кажат какъв е .Социолозите са само придатък.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Все пак в дясното пространство текат съзидателни процеси. Създаване на нова адекватна и силна десница. Когато сбирщината на ГЕРБ сдаде багажа, а се надявам да е скоро, такава десница ще е нужна. В лявото обаче нищо ново. Една мухлясала БСП. АБВ-то явно е отпадък. Лошо, много лошо! Защото ако имаше нормална левица, Боко щеше да престане да говори глупости. На него в момента от нищо не му пука.

 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 533 Весело

  Браво, г-н Папакочев - чух те по радиото и всичко мина без ПТП ...

 29. 29 Профил на fitkov
  fitkov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Видяхме какво направи Костов и как гледаше като Тато, когато народът видя истинската му същност 2001 г. и го изрита с много як шут веднъж завинаги...но пустата му власт влече ли влече, вкл. и неговите придворни Радан и Атанаско...все отбор "юнаци",криещи в собственото си безсилие...срам за дясното...дано този път Костов не успее да разцепи дясното.

 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Резултатът е че целият РБ блоцк ще загуби тежест, и заедно и поотделно. Основната причина за относитения им успех беше вярата на хората че започва някакъв дух на единение и придобиване на електорална тежест. Разпадането на блока ще разочарова избирателите точно в този аспект. Тези от блока които останаха с властта ги очаква тежка съдба да бъдат плюти и хулени, а ДСБ ги очаква щастливо бъдеще на обичана партия с електорат от 2% радикализирани интелектуалци. Както и да го погледнеш се самоликвидираха.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 31. 31 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#30:"emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ"]Разпадането на блока ще разочарова избирателите [/quote]

  забавно е когато милиционери говорят от името на избирателите на РБ

 32. 32 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#31] от "Stewie":

  Нещо по темата дали няма да кажеш, било то и по партийните опорни точки или ще се фокусираш на лепенето на етикети и раздаването на квалификации ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Щатните политолози на ДСБ се опитват да ни убедят какви огромни електорални успехи ги очакват защото ДСБ били излезли в опозиция. И как ще са единствените десни представители, старата им мечта да оберат целият десен електорат.

  Ще ги разочаровам, това няма да стане. Ако можеше то щеше да стане още преди РБ когато ДСБ пак си бяха опозиция. И пак твърдяха че са единствените, "автентичните". Да ама не, те само че нямаха успехи но дори не влязоха в парламента. Да не напомням на тези господа народната мъдрост за новият бардак и старият персонал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  А за каква десница и за какви Реформатори говорим, когато техният Блок е съгласен правителството да вдига цената на тока
  ================

  Ми как няма да са съгласни като начело на КЕВР стои костовак, член на ДСБ който сега се ослушва и не подава остака...

 35. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#8] от "Позитаник потъна. RIP 1903-2015!":


  [quote#8:"Позитаник потъна. RIP 1903-2015!"]Много е просто - ДСБ разцепи десницата. [/quote]
  Ми ако им е за първи път човек да се учудва...те за това са създадени...и при Костов и при Радан едно и също... едно приказват а от действията им винаги печели БСП...
  Аз от години не мога да различа тук във форума комунета от костоваци...риториката им, аргументите им са едни и същи...спуснати от Позитано...

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  ,,....А за каква десница и за какви Реформатори говорим, когато техният Блок е съгласен правителството да вдига цената на тока и разходите за осигуровки за бизнеса. Това си е чист отказ от десните икономически принципи", убеден е Аврамов....,,

  Другарю Аврамов, спрете да манипулирате, че това било отказ от десни икономически принципи. Ми то така е комунист ще знае какво е това десен икономически принци. За него когато му отърва десен икономически принцип е свалянето на цените, свалянето на осигуровки. По принцип дясното събира, а лявото разпределя

 37. 37 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  За какъв разпад на РБ става въпрос?Напротив,РБ изтръска бълхите и почва да оздравява.На всички останали им олекна,макар и все още да го крият.Някой ще отрече ли,че е видял веселия пламък зад очилата на Кунева при гостуването си в БНТ преди 3 дни?Просто един герой в очите на слепите,с пилешка физиономия и самочувствие на настъпена жаба,излезе в опозиция с още три костови остатъка.Какъв разпад?Я го вижте какви ги е наговорил тия дни,кокошките му се смеят на глупостите.По-добре си беше когато пускаше общи лафове на идеологическа основа.Сега поне ще могат на воля и без да се крият да правят това,в което са добри - интриги,сплетни и мърморене,като че все някой им длъжен на тях заради Костов,откривателя на България.От седмица РБ има по-голяма тежест в очите на избирателите си,старите седесари гласуваха с отвращение точно заради тези костови остатъци,които след табелата на София са нула и половина,видя се отлично на местните избори.Та за какъв разпад може да става въпрос?Разпада се сектата.Разбира се,1,5млн фенове тук във форума няма да се съгласят,но това е положението.

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Разстроено

  До коментар [#31] от "Stewie":

  ,,забавно е когато милиционери говорят от името на избирателите на РБ ,,

  Не е забавно а разстроено. Защото точно това ,,роене,, дава глътка въздух на БСП и ДПС. А това, че десните избиратели се разочароват един малък пример:
  Избори 2009 синя коалиция има 285662 избиратели.
  Избори 2013, вече разцепени ДСБ едва събира 115190 избиратели
  Избори 2014 събрани в блок РБ имат 291806 избиратели.

  2009 обединени 285190
  2013 разединени 115190
  2014 обединени 291806
  Ето това разочарова десните избиратели каквито сме ние

 39. 39 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Въпросът е прост. Кое е лицето на Реформаторския блок?
  Радан Кънев
  или
  Даниела Вълчева.

  Navigare Necesse Est
 40. 40 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  До коментар [#27] от "Judjuk":

  ,,...Една мухлясала БСП...,,

  Мухлясала викаш, само че вие и изтръскахте мухала и както виждаш догодина се канят да искат вот на недоверие. И ще получат необходимите подписи за да го внесат в парламентарната зала. А това ви вкарва в много деликатна ситуация. ДСБ не гласува за вота лошо, каква опозиция е, ДСБ гласува за вота още по лошо, може да си помислите защо е още полошо

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  [quote#40:"сидер"]Мухлясала викаш, само че вие и изтръскахте мухала и както виждаш догодина се канят да искат вот на недоверие.[/quote]

  Аз да съм изтръсквал мухала на БСП? Бъркаш ме с някого. Ма що да го правя бе, човек? Ми нека си мухлясва. Нали трябва да изгние. Белким върху гюбрето израсте нещо ново и читаво. Може да не го вярвам, но се надявам.

 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  "Затова реформирането на дясно мислещите българи ще трябва да се извърши от самите тях. В това число и от сегашните Реформатори", заключава Димитър Аврамов."

  Ако дясно мислещите българи трябва да се реформират сами, за какво им са "сегашните реформатори", които неизвестно защо " в това число" пак се пробутват като нещо, от което може да има полза? Те вече дадоха своя принос-направиха "реформатор" мръсна дума.

 43. 43 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#39] от "Schopenberg":

  "Въпросът е прост. Кое е лицето на Реформаторския блок? "

  Трудно ще определиш! Откъдето и да го гледаш, все отзад.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  До коментар [#34] от "BGman1":
  Председателят на КЕВР не е политическа ,а експертна фигура.Той не е предложен от ДСБ,просто е най походящия.

 45. 45 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дон Кихот":

  Да ти имам фантазиите, докато се въртиш пред огледалото.

  Navigare Necesse Est
 46. 46 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1623 Весело

  До коментар [#44] от "rosiraycheva50._":


  [quote#44:"rosiraycheva50._"]Той не е предложен от ДСБ,просто е най походящия. [/quote]
  Шегаджийка...питай някой да ти обясни какво значи ако някой ти каже "кон с капаци"...

 47. 47 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#44:"rosiraycheva50._"]Той не е предложен от ДСБ,просто е най походящия.[/quote]

  Оффф..
  Най-подходящият измежду "експертите" на ДСБ.

 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  ,,Аз да съм изтръсквал мухала на БСП?,,

  Не говоря за вас лично, говоря зя ДСБ и нейните симпатизанти тука във форума

 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#37] от "ret":

  ++++++++++++
  За целия ти коментар!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Линейката щяла да идва от 8 минути до 2 часа в зависимост от това колко е стабилен или нестабилен е пациента!?!?!?!?!??! Е, как ще се прецени баба Гинка, стабилен пациент ли е или нестабилен? Как ще обяви, милата баба на здравно-дебилно-реформата, какво чувства жената, когато я боли ...малко ли, много ли я боли ...? И въобще кой олигофрен измисли “линейка до 2 часа????” Пепи, в гимназията не те набих, ама сега се чувствам нестабилен и те моля за 2 часа да не гледаш като пингвин, а да реформираш Бойкомпота или Бойкомата на поведението си и да се погрижиш за ХОРАТА, КОИТО 26 години са лишени от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!!!".........................................Е това е написал актьора Иван Ласкин за този на снимката.

 51. 51 Профил на shop24.bg
  shop24.bg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stewie":

  не, не. "Пристойка" по-добре описва ситуацията.

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3791 Весело

  До коментар [#25] от "citoyen":Е, има и "Хотели как лучше, получилось как всегда!" - доказателство за духовното ни родство с руснаците!

 53. 53 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  [quote#29:"fitkov"]Видяхме какво направи Костов и как гледаше като Тато, когато народът видя истинската му същност 2001 г. и го изрита с много як шут веднъж завинаги...[/quote]

  Какво спечели народът от това? За загубите знаем.

 54. 54 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#8:"Позитаник потъна. RIP 1903-2015!"]ЕТО ТОВА РАЗБИВА РБ. ДСБ [/quote]
  Въпросът е, за кого от РБ са достатъчни реформите. За ДСБ очевидно не са, а за останалите са. Отговорът ще го получим скоро. Ако съдебната реформа потръгне, както се надява Кунева и съюзници, заначи ДСБ са сбъркали. Ако не потръгне, значи Кунева е сбъркала. До следващите избори гласуващите ще имат отговор и ако са честни, ще подкрепят тези, които са били прави.
  Аз лично подозирам, че реформи няма да има, ще ума приказки за реформи и отчети на реформи, които не водят до нищо по-добро. Резултатът от това ще бъде замъгляване на ясната картина, която описах по-горе. С такова замъгляване фалшификаторите в българската политика се занимават от 25 г. А България непрекъснато относително изостава спрямо средното ниво на ЕС вместо да наваксва. Народът мърмори, протестира, изсллва се, защото чувства това изоставане на гърба си. Не знае обаче горкия, какво да направи. А десницата, т.е. РБ, която би трябвало да има отговорите, се цепи и отново няма да бъде достатъчно силна, ако изобщо бъде представена в НС.
  Ако не ви се четат дълги текстове, спомнете си приказката за Стълбата от Хр. Смирненски. Е, ДСБ слезе от нея, а Кунева и останките се оставиха да бъдат заслепени от властта. Дано да си получат заслуженото от избирателя.

 55. 55 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Четейки някои от горните коментари, си задавам въпроса- драги съграждани, не ви ли смущава фактът ,че в момента Радан Кънев говори като Лютви Местан- и двамата говорят за избори? Не зная до колко самият Кънев си дава сметка за това и какво в същност означава за избирателите. Повечето от тях не са докрай наясно какъв е точно проблемът, тях ги интересува само справедливостта и ефективността на съдебната система, а не кой контролира главния прокурор. И ако ДСБ са толкова "праведни", защо не се опитат да свърашт нещо полезно-например да организират подписка за референдум за преки избори на прокурори и съдии и др. Излизането от властта /което е повече пи-ар, отколкото реално/ на никого не помага. Целта на ДПС , на БСП и на АБВ беше да извадят Блока от управлението /това поне не успяха/ или поне да намалят влиянието му чрез разцепление/второто е почти факт-що се отнася до влиянието, а разцеплението е въпрос на време/. Май само наивниците вярват че толкова лесно ще се стигне до предсрочни избори-а и ако се проведат, какъв е смисълът-ситуацията ще се възпроизведе, някои по-малки партии може и да отпаднат, но конфигурацията няма да бъде по-различна, освен ако Блокът се раздели на две.Тогава би имало риск поне една от двете формации да не влезе/а по-лошото е и двете/. Мисля, че егото на г-н Кънев се оказа решаващо и замъгли разума му. Той се стреми да прилича на Иван Костов и изглежда тайно завижда на Бойко Борисов. Уви , не би могъл да се мери с нито един от двамата.Не притежава нито ума и държавническото мислене на Костов, а още по-малко-харизмата и лидерските качества на Борисов. Мисля, че това, което направи не му носи никакви дивиденти-само сплотява неговия все по-стесняващ се електорат-както някой е посоичл по-горе-светло бъдеще с 2,7 %.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK