Икономиката според "Междузвездни войни"

Икономиката според "Междузвездни войни"

© Jason Lee, ReutersВесислав Илиев е сред създателите и водещ лектор на образователната програма за гимназисти Предприемачът като откривател. Той е част от екипа на Фондация Бауерзакс и Икономическа Библиотека - Пловдив, в която редовно се провеждат икономически беседи за неикономисти. Темата на последната среща беше Икономика на "Междузвездни войни". "Дневник" публикува резюме от нея.


Шестте епизода на Междузвездни войни проследяват упадъка на Републиката и превръщането й в зла империя, както и последвалия бунт срещу нея. Това е епична сага за борбата на доброто срещу злото, на свободата срещу тиранията, на мира срещу войната. Филмът отстоява идеите на свободата, както и отрича агресията и войната. Това е видимо на много места в поредицата. Още с началните надписи на Епизод IV прочитаме "да възстановят свободата в галактиката", в надписите на Епизод V се чете "група от борци за свобода, водени от Люк Скайуокър". Йода от своя страна е ревностен противник на войната. Негови култови реплики са: "Войната не те прави велик войн", както и "Джедаят използва силата за познание и защита, никога за нападение."


Още от началните надписи в Епизод I разбираме, че алчната търговска федерация е установила търговска блокада на малката планета Набу, опитвайки се да оспори законодателството на републиката, касаещо търговските пътища. Оставаме с впечатлението, че републиката е раздирана от конфликти. Очевидно данъците са високи, управлението е допълнително затормозено от тромави бюрократични процедури и в управлението на Републиката се шири огромна корупция. В последствие федерацията напада планетата и нейните миролюбиви жители. Целта на федерацията е сключване на споразумение с кралица Амидала, което да легитимира окупацията и да накара Сената да ограничи намесата си в търговията, поне що се отнася до външните звездни системи.
Войнствени търговци? Търговци, които обявяват блокада, която ще навреди на търговията?


Възможно ли е Епизод I да представлява критика на капиталистическото общество?


Краткият отговор е "да". Всичко това е възможно в условията на крони капитализъм, при който бизнесът е в тесни връзки с огромния държавен апарат, а чисто пазарните механизми са задушени от същата тази държава.


Трудно се провежда бизнес в условията на война. Във войната по принцип няма икономическа логика. Хиляди животи са погубени, а огромно количество човешки ресурс се използва за производството на неща, които ще гръмнат, разрушат или убият. При войните имаме печеливши и губещи. Същото е примерно и в спорта. При търговията не е така. Да се смята обратното означава да се смята, че това е т.нар. в теория на игрите игра с нулева сума, според която ако търговците правят печалба, то купувачите губят. При доброволната размяна и търговията имаме игра с положителна сума – и двете страни са по-добре след сделката отколкото преди нея.


И все пак търговската федерация са лошите. В търговската федерация виждаме обаче само чиновници и бюрократи, а не истински търговци, опитващи се чрез натиск и лобизъм да защитават интересите на своите членове. Федерацията много наподобява Източноиндийската компания, която благодарение на своето политическо влияние, успява да създаде монопол.


Федерацията определено не би имала никакъв успех без подкрепа в Сената. И тя реално има в лицето на взелия цялата власт в последствие Палпатин. Малко знаем за историята на федерацията, преди събитията описани в епизод I. В комиксът Междузвездни войни: Републиката, ние научаваме, че наистина


Федерацията и нейния монопол върху междузвездната търговия имат подкрепата на Републиката


Когато пиратът Иако Старк се опитва да наруши монопола на Републиката върху търговията с медицинската съставка бакта, Републиката започва война с него и реално поставя край на свободната търговия с бакта, което е било от полза на потребителите във външните звездни системи.


В условията на огромна държава процъфтява олигархията, лобизма, политическото предприемачество. Достатъчно е да споменем Джаба, който установява монопол и силни пазарни позиции, чрез политическа протекция. Друг от героите във филма е Ландо, който ръководи черен пазар. Ландо развива бизнес, който не е в обхвата на империята, но ползва нейната протекция. Хан Соло от друга страна е контрабандист, който все намира начини да надхитри Империята, за да върши бизнес. А контрабандата винаги е резултат от забрани и протекционистични мерки.


В епизод III Републиката официално се превръща в злата империя. Тук основното е, че това не се дължи на някаква външна инвазия, а се случва през механизмите на конституционното управление. Кактo казва Падме: "Ами ако демокрацията, на която ние си мислехме, че служим, вече не съществува, а Републиката се е превърнала в злото, което ние се опитваме да унищожим?".


Разбира се Империята поразително много наподобява Хитлеристка Германия. Явни са приликите между нацистките униформи и тези на империята. В епизод IV има сцена, която много наподобява сцена от пропагандния нацистки филм "Триумф на волята". Трябва да се има предвид, че по времето по което Епизод IV излиза по кината, половин Европа е комунистическа, а на Запад също се наблюдават примери на национализация.


Винаги голямата държава и съпътстващите ги разширяваща се военна индустрия, намеса в икономическия живот и ограничаване на индивидуалните свободи разчитат на популизма и обещанията за по-добро и светло бъдеще, които привличат подкрепата на мнозинството. Друга причина за доброволното ограничаване на икономическите и лични свободи е страхът. Страхът от войнствената Търговска федерация води до засилване властта на Палпатин, под претекст за защита на свободата. В епизод III, Падме казва следната реплика, която описва най-добре


връзката между популизма, страха и ограничаването на свободата: "Ето така умира свободата….с бурни овации"


Йода от своя страна казва "Страхът води до гняв. Гневът води до омраза. Омразата води до страдание". Звездата на смъртта отново е създадена главно с цел да всява страх, тъй като Империята приема, че страхът от нея ще държи подчинени всички планети.


В Междузвездни войни, ключът към унищожаването на злата империя е унищожаването на двете звезди на смъртта. Преди няколко седмици се появи интересен анализ на професор Закари Файнщайн, според когото унищожаването им в рамките на период от 4 години, ще има огромни негативни последствия за целия финансов сектор и евентуално ще доведе до огромна галактическа финансова криза. Подобен тип мислене обаче е свързано с погрешното схващане, че войната може да доведе до икономически растеж или както Фредерик Бастиа го нарича – заблудата за счупения прозорец.


Тези пари вече са похарчени за създаването на звезди на смъртта, чиято стойност е точно нула. Ресурсите са използвани за създаването на неща, които унищожават, отколкото за създаването на истинска стойност. Парите, които са отишли в създаването на тези съоръжения, чиято цел е единствено разрушение, е можело да отидат за създаване примерно на полезни дроиди или търговски фалкони. Хенри Хазлит казва следното относно държавния строеж на ненужен мост: "За всяка работна позиция създадена заради строежа на моста, някъде другаде е унищожена работна позиция в частния сектор. Ние може да видим наетите хора за строежа на моста. Ние може да видим тяхната работа. Но има други неща, които не може да видим, защото не е било позволено те да се появят на първо място."


При една истинска пазарна икономика, надали потребителските предпочитания щяха да доведат до създаването на бойна станция, способна да унищожава цели планети и милиони човешки съдби, заедно с това и огромните възможности за търговия.


Все пак война и търговия са несъвместими понятия. Докато в основата на едното стои унищожението, то при второто е създаването на стойност и за двете страни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Весело
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Весело

  Предполагам, че според авторът на тази лекция, "мечетата" или "маймунките" от Завръщането на джедаите са "гражданското общество"?
  Има само един малък проблем. По едно време смятаха 3-РО за бог, защото е златен, ама... простено им е. "Гражданското общество" обикновено винаги си намира някой спасител да го обожестви ))

 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 772 Весело

  Интересна, посвоему нестандартна, но напълно рационална гладна точка.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Интересен и любопитен анализ с абсолютно неадекватен и нелогичен извод!
  ''Все пак война и търговия са несъвместими понятия.''???

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Че този филм те кара да мислиш е вярно,вярно е обаче,че всеки може да осмисли филма със своите си разбирания.Господин Илиев го е разбрал така."

 6. 6 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  ...Възможно ли е Епизод I да представлява критика на капиталистическото общество?... отговорът е "да"...

  "...търговска блокада...", "...оспорване законодателството на (суверенна) републиката...", "...човешки ресурс се използва за производството на неща, които ще гръмнат, разрушат или убият...", "...в търговската федерация виждаме обаче само чиновници и бюрократи...", "...Целта на федерацията е сключване на споразумение с кралица Амидала, което да легитимира окупацията и да накара Сената да ограничи намесата си в търговията...", т.н.

  Какви ти там "Междузвездни войни"? Това си е направо земната действителност към момента. И вероятно бъдещето.

 7. 7 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Зависи каква "търговия"въртиш Я питай е тоя убавец https://www.youtube.com/watch?v=VHn1zogeyO4 дали са несъвместими.

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Авторът може и да разбира от икономика, но не познава историята, съответно си прави грешни изводи.
  Източноиндийската компания е имала не само бюрократи и чиновници, но и много сериозни собствени военни сили. Всъщност доста от колониалните битки на Великобритания са водени именно с войските на Компанията, а не с държавния флот.
  Така че от имперска гледна точка, строежът на въоръжения не отнема ресурс от имперската икономика, а добива евтин ресурс чрез налагане на диктат в новите колонии. Точно както е и в "Звездни войни".

 9. 9 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Ами сегашната търговска блокада над Иран и подобна над Русия какво е ! Не са ли САЩ империята на 20 и 21 век ? Те са си се описали в сагата. Изградили са военни бази навсякъде по планетата земя. Само дето са позабравили как се лети в космоса и в момента не могат да разработят звезда на смъртта.

 10. 10 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 692 Неутрално

  След толкова приказки и коментари, в крайна сметка, онзи ден, гледах един посредствен филм.

 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "След толкова приказки и коментари, в крайна сметка, онзи ден, гледах един посредствен филм!"

  Не е важно какво "гледаш", важно е да виждаш това което се опиват да ти покажат?!!!

 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1982 Любопитно

  Има НФ която е само развлекателна (за гледане и четене), но има и такава, която под формата на развлечение... показва настоящите проблеми на обществото. Примерно почти всичко от А.Азимов, от А.Дъглас и още куп подобни, освен развлечение, подтиква и към размисъл за настоящето...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ≪Възможно ли е Епизод I да представлява критика на капиталистическото общество? Краткият отговор е "да"≫ – задава си въпрос авторът и сам си дава отговор. Който обаче не е верен, дори след като той сам си го корегира.

  Всъщност има капитализъм – и капитализъм. Сегашният ни неолиберален капитализъм е коренно различен от класическия капитализъм от края на ХІХ и началото на ХХ век например и е много по-зверски от него, въпреки измислянето на такива витринни атрибути на сегашния капитализъм, като неотменими права и универсалните християнски или западни ценности.

  Да, според автора в даденият конкретен случай теорията за игрите с нулева сума (когато интересите на играчите са пряко антагонистични) била невалидна. Вероятно защото така го е казал Джон Наш. Само че Джон Наш греши. И всъщност кризата и нестабилността в неолибералния капитализъм, проявили се явно към 2008 година и продължаващи и до сега, е резултат именно от тази грешка на Наш. А ако се направи внимателен анализ на какво основание Джон Наш прави своя извод, ако се разгледа и анализира конкретния процес на това, което става след като бизнесът взема повече, отколкото му се полага, и особено ако се познава добре и социалната психология, не е трудно да се види къде и в какво е неговата грешка.

  Неговата грешка на практика е в това, че той не се е досетил, че ако един принцип е верен, той е не само пряко ненарушим, но е и незаобиколим. И ако го изриташ през вратата, той ще се върне през прозореца. Факт, който се доказва от хилядите и десятките хиляди несполучливи опити да бъде заобиколен закона за запазването на енергията като се създаде вечен двигател (перпетум мобиле) от първи или втори тип. А принципът за възникването на антагонистични интереси винаги, когато играта е с нулева сума, е безспорно верен.

  Всъщност непознаването или невземането предвид на реалните принципи и закони на социалната психология е една от основните прочини за началния разцвет, последван от стагнационни или разрушителни процеси, на целенасочено изгражданите общества, каквито общества са комунистическото, фашисткото, нацисткото и неолибералното. Тъй като тук нямам възможност да докажа всичко, казано до тук, ще се огранича само да покажа една от причините.

  Тази причина е превръщането на теориите за изграждането и управлението на подобни общества в догматизирана и сакрализирана, неподлежаща на радикални промени и на развитие във времето парадигма. Защото тези теории са създадени и изградени за такива общества, каквото е било обществото по времмето, когато се е създавала теорията. И в този момент тя може би стопроцентово отразява особеностите на това общество, поради което нейното прилагане в практиката в началото е успешно. Понякога много успешно.

  Но прилагането на тази парадигматизирана теория при управлението на обществото води до неговото развитие, което няма как да не води и до неговата промяна. И в количество, и в качество. А колкото повече се променя това общество, толкова по големи стават несъответствията между теорията, създадена за управлението на едно съвсем друго общество, и реалното, вече променено общество.

  Естествено е, че колкото по-голямо и дълговременно е развитието, толкава по-големи са несъответствията между теория и обществото, управлявано според догмите на тази теория, което води до стагнаця и кризи. За комунизма това стана видимо след 1970 година. А само две десетилетия по-късно комунистическите общества се саморазпаднаха спонтанно. Нещо, което се дължи на факта, че при комунизмът, поради неговите особености, разпадане на обществото започна от елита към широките народни маси, така че стана на практика безкръвно.

  Особеностите на неолиберализма обаче са такива, че там разрушителните процеси започват отдолу. Така че ако не се премине към радикални промени, които да доведат до съответствие между политико-управленческата система и особеностите на актуалното общество, ако се стигне да нерегулируем процес на саморазрушаване, може да се окаже че кървавите процеси от Великата френска и от Октомврийската ремолюции са всъщност детска забава пред това, което може да се случи.

 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#8] от "tamada":

  Автора и от икономика не отбира , всичките му изводи са грешни. Почти всички технологии и развитието им са създадени по време на война или идват от разработка на оръжия , това са фактите , другото е пожелателно мислене на автора , който представя мераците си за факти . Ако влезна в неговата схема на аналогии с филма , Люк Скайуокър , ако не беше тъмната сила щеше да си остане прост фермер на забравена от бога планета , вероятно по щастлив , но не би си развил потенциала и таланта си.

 15. 15 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Набутах се за кино билети онзи ден. Новия филм е скучен, а новите лоши са направо жалки. Както се казва...императора ще се обърне в гроба, като види как всеки ги прецаква и те изтерясват.

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Весело

  Сега, кои са соросоидите и кои са рубладжиите в Междузвездни войни?
  Путя кой е? Вейдър или Чубака?

 17. 17 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  [quote#14:"takeshi303"]Люк Скайуокър , ако не беше тъмната сила щеше да си остане прост фермер на забравена от бога планета , вероятно по щастлив , но не би си развил потенциала и таланта си.[/quote]

  нямаше и да му е необходим таланта - да води революция и да убива!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Падме казва следната реплика, която описва най-добре връзката между популизма, страха и ограничаването на свободата: "Ето така умира свободата….с бурни овации"
  ---
  Точно каквото става в сащ в момента - терористите идват! Давайте си свободата да се чувствате по-сигурни! Ю ЕС ЕЙ!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много сериозност за нещо несериозно, при това от лабилната позиция на утопичния "демократичен капитализъм".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Голямо въображение се иска, за да правиш изводи като автора на базата на едно доста посредствено "произведение", въпреки че постига несъразмерно голям финансов успех. Но то винаги си е било така, посредствените продукти, придружени със съответната реклама срещат своите посредствени потребители и тъй като посредствеността си е преобладаваща във всички общества и епохи, както се казва доходите са гарантирани.

 21. 21 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Тука сигурно и Дж.Лукас би се плеснал по челото с изненада и с мисълта "ама аз верно ли това съм искал да кажа ... ?"

  забавно все пак

 22. 22 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Фантастиката като жанр е разговор за насъщните проблеми на човечеството, но с по различни изразни средства. Така че точно за това става въпрос в "Междузвездни войни".

  chavo64
 23. 23 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1408 Любопитно

  so this is how democracy dies with thunderous applause

  Princess Amidala

  15.02.1989 - 07.02.2018
 24. 24 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#8] от "tamada":

  +++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 25. 25 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Докато има пари ще има и войни ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK