Българската 2015 е година на страха

Париж, след терористичните атаки

© Reuters

Париж, след терористичните атакиТрадиция на "Дневник" е в края на годината да потърси мнението на социолози и политолози за важните  събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2015 може да намирате в специалната тема "Годината". След Нова година четете и прогнозите на анализаторите за 2016. Днес представяме мнението на Кольо Колев, собственик на социологическата агенция "Медиана".


С какво ще запомните българската 2015 г.?


- Основните неща в "българската 2015 г." не са български. Сътресенията в света на практика принизяват роднобългарските проблеми и на техния фон те изглеждат жалки и дребни. Бежанската вълна, терористичните атаки, войната в Сирия и нарастващото военно напрежение изместват общественото внимание. На този фон баталиите около Реформаторския блок, безобразията около местните избори, пладнешкия обир с разграбването на активите на КТБ, дори бюджетът и новите заеми изглеждат дребни.
В 2015 г. голяма част от българите се почувстваха част от света, част от проблемите на света, който доскоро не ги вълнуваше особено. И мнозина се почувстваха като в малка лодка, подхвърляна във вълните на бурно море (разбунено от все по-опасните геополитически игри на големите). И освен страха, и с дълбоко съмнение, както че има правилна посока, така и че има кормчия, който да ни поведе натам.


Накратко "българската 2015 г." е година на страха. Страх от случващото се в света, от който и ние се оказахме част – но не в хубавите, а точно в лошите години.  


Изводите, които направихте след местните избори, Ви вдъхват надежди или опасения за пътя на страната? Защо?


- Това бяха най-безобразните избори (като организация, съревнование, битка на идеи и виждания), които съм виждал през живота си. Основното в тях беше преброяване на принудения, корпоративно-административен вот, опит за прекупуване на недостигащите гласове, задкулисни съглашателства, но не и избор за хората. Затова и тези избори бяха безпрецедентни по ниска избирателна активност - от зората на демокрацията няма избори с по-ниска изборна активност!


Така, че,те не могат да ми вдъхнат надежди, а само опасения. Опасения, че вървим по пътя на една псевдо демокрация, в която гласоподавателите са лишени от реален избор и все повече от тях се отдръпват от участие в политическото (или от предлаганото им псевдо политическо).   


Какво показа първата година от второто управление на Бойко Борисов? Променен ли е той?


- Категорично имаме много по-различен Бойко Борисов. Селският пич и мъжкарят от Банкя е изчезнал и е заменен от "човека от народа", но с мисъл за политиката, разпределението на властите, дори геополитика. Свръх егото от първия му мандат, когато директно демонстрираше "държавата, това съм аз", вече го няма. Очевидно ударът, който понесе на изборите 2013 г. (въпреки, че той си ги приписва като успех) му е подействал силно благотворно. Човек се учи! Дори е стигнал до нивото на самоиронията (историята с чушката и ендоскопа в Александровска болница), което наистина приятно ме изненада.   


Опасенията ми са, че в опита да балансира между народа и "хищниците", които искат да бръкнат още по-дълбоко в джоба на същия народ, той вижда само един изход - нови и нови заеми, съкращаване на социалните разходи и затягане на данъчното бреме. Това засега показва първата година.


Това правителство е на реформите или на "историческите компромиси"?


- Това са просто фрази! "Реформи", "историческите компромиси" - просто фрази, зад които всеки крие каквото си иска. Хората не ги вълнуват нито "Реформи", нито "историческите компромиси" - те искат по-добро и достъпно образование, здравеопазване, правоохранителна и правораздавателна система, да се озаптят монополистите, парите от техните данъци да отиват за тях, а не за скъпи джипове и т.н.


Ако управляващите си останат само при напудрените фрази, а не демонстрират действия към това, което хората искат, просто ще бъдат изметени като "правителство на реформирането на историческите компромиси".


Докога според Вас ще оцелее Реформаторският блок и на каква цена?


- Досега! ДСБ вече демонстрира, че ще играе за следващите избори и се записа опозиция. Останалите партии няма да ги последват. Съвместното съжителство в единна политическа формация става невъзможно. Дори да има някакви опити да се запази видимост на единство, те ще бъдат жалки и ще донесат само присмех и спад на доверието на избирателите.


Какво бъдеще виждате за други парламентарно представени политически сили?


- БСП - ако не намерят сили да престанат да се занимават със себе си и да се обърнат към обществото, да лансират алтернативи за управлението, да бъдат бичуваща, разобличаваща опозиция, нищо добро не ги чака.


ДПС си е ДПС! Стабилни, но самотни и никой не иска да играе с тях. Не поради националистически, верски и прочие причини. Просто не може да им се вярва!


Патриотичния фронт - засега стабилни и добре, но е напълно възможно да наблюдаваме нарастващо напрежение вътре в коалицията във връзка с участие във властта.


Бъдещето на АБВ е пряко свързано с процесите в БСП. Укрепваща БСП е смърт за АБВ. Разпад в БСП е живителна сила за АБВ.


БДЦ - преди да говорим тук за бъдеще трябва да видим реалния политически субект. Засега имаме само намерения, думи и още думи.


Процесите срещу Волен Сидеров няма да навредят на "Атака". Бъдещето на тази формация до голяма степен зависи от  развитието на международните процеси и нарастването или намаляването на напрежението и опасността от трета световна война. Всъщност и бъдещето на останалите партии зависи от това, защото тогава с нова сила ще стои въпросът за геополитическата ориентация, както на България, така и на други страни.


Засега ГЕРБ е в относително добро политическо здраве. Бъдещето му до голяма степен зависи от международните процеси и възможността му да лавира между големите в тази среда. Зависи също и от възможността му да представи визия, цел, идея на своето управление, а не просто "стабилност" (защото последното не е нищо друго освен власт заради самата власт).

Кольо Колев

© Красимир Юскеселиев

Кольо Колев


Ще има ли скоро още промени в кабинета?


- Ако Борисов не е изгубил инстинкта си за оцеляване трябва да направи промени.


На първо място е Десислава Танева – заради скандала с луксозните джипове за горските с поръчката на които явно е облагодетелствала свой близък. Дори и без облагодетелстването, това пак е скандал. Не може социалният министър да излезе и да каже на майките "няма пари за децата", а Танева да обоснове необходимостта от закупуването на джипове по 200 000 лева. Това е класика – "няма пари за нуждаещите си, има пари за баровците!" И липсата на реакция ще се плаща скъпо и прескъпо от ГЕРБ и лично от Борисов.


На второ място е военният министър Николай Ненчев. Най-малкото заради ремонта на българските МИГ-29 в Полша. Без всякакво съмнение, това действие има за цел да приземи и да сложи българската авиация на трупчета в рамките на шест месеца – да ликвидира последните ни боеспособни самолети, като на всичкото отгоре и си платим за ремонт на двигателите. Защото дори и на лаик е ясно, че боен самолет не са само двигателите. Такава задача той може да е получил отвън, или да действа по собствени убеждения, но видимо не я е получил от министър-председателя, който ясно заяви – "засега пари за нови самолети няма!".


Засега тези стигат. Другите – когато му дойде времето да се изпусне парата.   


Възможна ли е реформа в съдебната система?


- Естествено, че е възможна. Само, че това не е едноактна пиеса, а борба стъпка по стъпка, година след година, ден след ден. В случая с Христо Иванов наблюдавахме много патос, но малко разум и разпределение на силите и възможностите. Заложи на революция, а не на еволюция, дълга битка и къртовски труд. Затова и очаквано беше бламиран.


Освен всичкото, започна пряка битка за смяна на главния прокурор, очевидно забравяйки, че смяната на "лошия", "чужд" главен прокурор с "наш" не е и не може да бъде реформа в съдебната система. Също както и простата подмяна на ВСС. Още по-малко съдебната реформа може да се направи от преродените в магистратско тяло Дони и Момчил с песничка "Не на страха!" 


- След "Яневагейт" трябва да очакваме...


- След такива пиески обикновено следва "Мълчанието на агнетата". Да се надяваме, че в този случай нещата ще бъдат различни. И в такива случаи именно е мястото на правосъдния министър, на Съюза на съдиите, на протестърите. Но те абдикираха от това и се метнаха на абсолютно незащитимата кауза 5:6; 6:6 включиха се в политическата бърборанщина, а не в реалната дълга битка. Съответно остават абсолютно неразбрани както от хората, а също и от голямата част от гилдията.  


Кой беше скандалът на годината?


- Скандалът с Американската търговска камара и изказването на Борисов. Съвсем основателно подразнен от вече стандартното обвинение "за "организираната престъпност и корупцията" Борисов избухна. На практика той публично заяви – "Какво ми говорите за корупция, бе! Я вижте договорите, които сте ни натресли! То е срамно да се гледат! Натискате ни да спираме руските енергийни проекти, да жертваме интересите си, а какво получаваме? Приказки, шменти-капели – ама "организираната престъпност и корупцията!"


Всъщност изключително точна оценка, но много далеч от дипломатичния тон. Разбира се, възможно е това да е била своеобразна форма на политическо поведение и заявка, че страната ни вече няма да играе ролята на начинаеща проститутка, която забравя да  определи цената преди обслужването на клиента. Заявка – "От тук насетне имайте грижата и да си плащате!" Бъдещето ще покаже.


Стана ли България по-европейска, ако съдите по реакцията на институциите на бежанската криза и напрежението между Турция и Русия?


- Определено! Все повече българи усещат, че са част от Европа и света. От един тресящ се, пълен  с напрежение и опасности свят. И част от политическия елит също усеща това и зарязва безпрекословната преданост, сляпото следване на инструкции отвън, търси един по-балансиран подход. Точно това, което се случва и в Европа!


Има ли България ясни приоритети във външната политика ?


- Не! Засега по-скоро имаме сляпо следване и подчинение на външни интереси, заради които дори жертваме националните си интереси.


Изправено ли е обществото пред дилема: свобода или сигурност?


- Не. Просто защото няма нито едното, нито другото. Разбира се, можем да станем още по-несвободни, но това по никакъв начин няма да ни донесе повече сигурност, а само повече страх!   


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Коле, няма ли да пуснеш скоро социологическо проучване от което да излезе, че БеСеПето има 35% подкрепа в обществото?

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Категорично имаме много по-различен Бойко Борисов. Селският пич и мъжкарят от Банкя е изчезнал и е заменен от "човека от народа", но с мисъл за политиката, разпределението на властите, дори геополитика. Свръх егото от първия му мандат, когато директно демонстрираше "държавата, това съм аз", вече го няма. [/quote]
  Имате предвид само първите един-два месеца, нали, г-н Колев? Защото на много хора им се струва, че вълкът не даде време да му поникне нова козина, а направо си облече старата.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Изправено ли е обществото пред дилема: свобода или сигурност?

  - Не. Просто защото няма нито едното, нито другото. Разбира се, можем да станем още по-несвободни, но това по никакъв начин няма да ни донесе повече сигурност, а само повече страх!Сега нямало свобода,а при Диктатора Живков каква свобода имаше,ех спомени.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Доста пресилено е да се твърди, че 2015 е била за България - година на страх!По-скоро беше странна година - и конфликтите в непосредствена близост ни подминаваха и бежанците ни заобикаляха....А определено България се връща като начин на управлението в началото на 80-те/-и член първи,и ОФ организацията,и заемите,и бутафорните археологически възстановки.../!!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Една прекрасна година за държавни чиновници, за обръчите фирми и за изпирането и изсветляването на стотици мръсни милиони... А за останалите 95% една година в която се занимавахме дали бензинът е 2,14 или 2,11, дали 6 на 5 е повече от 5 на 6 в "исторически" глупости..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Че тя коя година не е, бе?! Хайде малко по-смело и положително, само този, който не се е заел с проблемите си, той не се е справил!

  Яба-даба-ду
 7. 7 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това нещо все още ли се брои за социолог? Няма ли за него голфигрища, хотели, изобщо подходящи за милионер занимания?

  k.stefanov
 8. 8 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  хаха, мнението на тоя продажник не ме интересува ни най-малко

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1209 Весело

  КомунизЪма си отива, мазен Кольо заедно с него

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  26 години народна власт (ерго демокрация) - 26 години филм на ужасите.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  При диктатора Живков нямаше свобода, но имаше сигурност. Сега няма нито едното, нито другото, както сам казваш.
  Така че др. Живков е с една обиколка напред.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И този г-н започна да лиже г. . . на Рапона.

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3028 Весело

  "Разбира се, възможно е това да е била своеобразна форма на политическо поведение и заявка, че страната ни вече няма да играе ролята на начинаеща проститутка, която забравя да определи цената преди обслужването на клиента. Заявка – "От тук насетне имайте грижата и да си плащате!""

  Е, това беше яко. Най-многото което може да се очаква от политиците ни е да са изпечени проститутки а не тепърва да прохождат в занаята.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Това е класика – "няма пари за нуждаещите си, има пари за баровците!" И липсата на реакция ще се плаща скъпо и прескъпо от ГЕРБ .................

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#11:"Bulgarische Motoren Werke"]При диктатора Живков нямаше свобода, но имаше сигурност.[/quote]Ами то най голяма сигурност има в затвора,ама не щем там да ходим да живеем.Защо ли!?

 16. 16 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  2015-годината на страха в Париж!
  В България всичко е спокойно,само платени социолози и политолози имитират дейност и напразно се мъчат да ни внушават някакви техни фантазии!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Црвен Колю надува балона на БСП, надува, надува, ама нищо не стана! Сега се пише "умерен".

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 395 Гневно

  "безобразията около местните избори, пладнешкия обир с разграбването на активите на КТБ, дори бюджетът и новите заеми изглеждат дребни"

  Не думай! К'во да ти чета повече глупостите?!

  Ама все пак весела ти коледа и дано сефте познаеш кой ще бие на втория тур на президентските избори...

 21. 21 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ..Дневник, да си призная не го прочетох .. не и преди 1 април. Не ща да давъм акъл за редакционната политика, ма Червен Колюв Пи аР прекрасно върви кат гарнитура в рубриката 'забавление', край чашка винце или мънЕчка ракийка, ма някаси неуместно виси кат кръпка под Анализи, че отгоре и преди светли празници ...

  Колкото повече, толкова повече!
 22. 22 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Любопитно

  "Нали не мислите, че на някой от прекрасните ни евроатлантически пратньори му дреме за хората, живеещи на тези територии? Територията ги интересува само дотолкова, доколкото могат да пласират на нея продукцията си и да печелят, а също така и като плацдарм, върху който да разположат оръжията си и да ги насочат срещу всяка държава, която оспорва хегемонията им. Ето това са „ценностите“, които така наречените ни партньори защитават с цялото си сърце. А приказките за „демокрацията“ и „човешките права“ са само близалките, подхвърляни милостиво на местните наивници."
  - Петър Волгин

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "balkantourist":

  А Колето вече се оглежда за нов работодател, БСП нямат пари и за платени социолози вече

 24. 24 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Въпрос на хигиена е да не пускате Кольо Колев на страниците си. Разочаровате ме!!!

 25. 25 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#9] от "100 Рублей за Доллар":КомунизЪма си отива, мазен Кольо заедно с него
  ...
  Уф... де да си отиваше...
  От 25 години все си отива, а като се огледаме, все си е тук!
  Колко пъти си смени козината и все си е същия...
  Признавам си, тъжен ми е поста, ама не можах да се насиля да повярвам, че има намерение да си ходи...
  И вече не вярвам, че някога ще се отървем от него...

  шуменско пиво
 26. 26 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Ако знаете цигански английски...
  Мюсюлманите са много сърдити. Отново, и отново. Вече всеки ден, и навсякъде. Не само в Германия, в Скандинавия, във Франция, но и във Великобритания. Това тук е в Лондон.
  В случая са сърдити на...забележете: Китай, Индия, САЩ, Русия, и...Великобритания!

  Крещят, че там мюсюлманите били притеснявани, клани, избивани, били им завземани земите. Обвиняват тези страни в същото, което напоследък е основна дейност именно на шериатчии като тях. При това самите те го крещят в... Лондон(!). В чужда земя, където никой не ги е викал.

  Крещят, че исляма бил бъдещето на света. И много си вярват.
  В тази връзка, да попитам тия, които като умопомрачени повтарят клишето "изхода от кризата в България се казва Терминал 2".

  Накъде може да ви отведе този Терминал 2? Не виждате ли, че вече няма не завзета, не замърсена, не запалена част от континента? Няма го това, заради което хората преди 10-15 години отиваха в Западна Европа, или даже отвъд океана. Просто го няма! Всичко вече е друго, разрушено, замърсено, опасно, и несигурно!

  Не виждате ли, не разбирате ли очевидното - че ако искате да живеете добре, или по-добре, трябва сами, ние, у нас, да си почистим къщата, да си преметем двора, и да си подредим Родината! Няма кой друг да ни я премете, подреди, и приготви за спокоен живот вместо нас, у тях!

  Няма вече (с буквално 2-3 частични изключения, като Швейцария, Унгария, Словакия, Белорусия, засега) нито една страна в ЕС, където държавата да е останала държава, и държавните и системи да работят в защита на местния данъкоплатец. Всички те са като клетки с разкъсана клетъчна мембрана,в която нахлуват хиляди черно-кафяви вируси, които идват, за да я изядат, а не за да я построят, или заздравят!
  Очевидно е!
  Разберете го!
  Престанете да викате, или да очаквате Неволята! Трябва сами да си оправим колата, ако искаме да се приберем в къщи!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 27. 27 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Общо взето Кольови глупости, особено това с по-европейската България и променения Борисов, но нищо, де - всеки има право на мнение.

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Весело

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":
  "При диктатора Живков нямаше свобода, но имаше сигурност. "
  Да-сигурността на агнетата преди Гергьовден или на прасетата преди Коледа

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":"...При диктатора Живков нямаше свобода, но имаше сигурност. ..."

  Имаше сигурност я, всеки донос с включен политически виц, даваше сигурни последствия за наклепания...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Да де. То ситуацията почти във всеки аспект с същата с времената преди 89-а. Като изключим социалните привилегии и демографската катастрофа.
  Да платиш със скъпи жертви за свободата има смисъл, но да платиш солена цена за същата несвобода си е много кофти номер.

 31. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Точно обратното - за България 2015 беше година на спокойствие! Само медиите и такива продажни "социолози" се опитват да насаждат страх. Държавата върви нагоре, проблема е, че с прекалено бавни и спокойни темпове върви нагоре, но дори и това затвърждава, че годината за България беше СПОКОЙНА!

 32. 32 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  [quote#31:"cristo_n"]България беше СПОКОЙНА! [/quote]
  абе то и на гробищата е спокойно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Следващата сигурно ще бъде година на срама, ако остане някой да се срамува.

 34. 34 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Г-н Колев трябва да мине на диета, че серионо ме притеснява този апоплектичен цвят на лицето му, а имаче има една хубава поговорка" Мълчанието е злато, говоренето сребро" или "Ако не може- да кажеш нещо хубаво, по добре не казвай нищо". И стига с този измислен корпоративен вот. Защо изкарвате хората идиоти, никой нищо не купува, никой не изнудва. Разберете- те знаят какво правят и го искат. Те искат да гласуват за тези хора и то срещу пари. Главният въпрос е как да се промени нагласата им , че да гласуват не по този начин. Не казвам "по съвест", защото те гласуват "по съвест". Това е въпросът на въпроссите и за мен той няма отговор. Ако има такъв , той е в сферата на идеите.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Д не му се надяваш.И Кольо Колев стана фен на Борисов.Всички виновни,само Борисов,не.

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  На червен Кольо кукувица му е изпила акъла, ако думата е приложима за него.
  С много черти може да определим годината, ама като година на страха, само неговата тиква може да роди, а и знае ли човек, може Кольо наистина да се уплашил, да не му вземат добрите собствености, дето е натрупал с една "гола" социология.

 37. 37 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Плиткоумни комунистически дивотии. Льольо е една от последните издънки на загиващата червена партийка.

 38. 38 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Колю деградира заедно с цялата групировка Волгин-Дачков-Райчев /СУ24 в българския ефир/
  до газпромски рубладжия и хибридна бърсалка. Жалко за Червенобузкото, можеше и да не го запомним като Колю Вечнонепозналия, а като самостоятелно мислещ и проникновен анализатор...Тежко комунистическо детство...

 39. 39 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#35] от "rosiraycheva50._":фурнаджийска лопата при фурнаджийска лопата отива. Важното е да падат пачки, както ни завеща Дачков

 40. 40 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#34] от "cherezchur":
  Рубли падат, ден година храни...

 41. 41 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":то и на Коуегата Микоув се спука балона - въпреки Колювите предсказания шумкарите се върнаха към корените на дедите си - мандрообирачи. Не виждаш ли, че БСП печели само в села и паланки - някои села и паланки...както преди 9-ти 1944

 42. 42 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Когато тук се събират червен колю и лаборантите ... какво да каже човек ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  По -скоро ,Червен Кольо и пожарникарите.

 44. 44 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Не плачете деца, комунизма загнил загива.

 45. 45 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "КомунизЪма си отива, мазен Кольо заедно с него!"

  А извода какъв е: Взел Кольо, дал Кольо?!!!

 46. 46 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1246 Гневно

  Коля айде оди си и не замърсявай медийте.

 47. 47 Профил на haggard
  haggard
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Стана ли България по-европейска, ако съдите по реакцията на институциите на бежанската криза и напрежението между Турция и Русия?

  Част от политическия елит също усеща това и зарязва безпрекословната преданост, сляпото следване на инструкции отвън, търси един по-балансиран подход.

  Има ли България ясни приоритети във външната политика ?

  - Не! Засега по-скоро имаме сляпо следване и подчинение на външни интереси, заради които дори жертваме националните си интереси.

  ----------------------------------------------------

  Два последователни въпроса, два противоречащи си отговора. Типично за Кольо Медианата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK