Съдебна реформа в действие: Лека прокурорска офанзива срещу съда

Съдебна реформа в действие: Лека прокурорска офанзива срещу съда

© Анелия НиколоваСедмицата започна с една информация, която може и лесно да бъде пропусната, но която всъщност насочва към размисъл как прокурорската институция и Висшият съдебен съвет (ВСС) си представят реформата на съдебната власт, за която говорят, че силно подкрепят.


Софийска градска прокуратура съобщи в понеделник, че иска отвод на съдията от Софийсикя градски съд Даниела Борисова, която върна на прокуратурата делото срещу Огнян Донев и Борис Борисов заради процесуални нарушения, а основанието за искането на отвода е, че по-горният Софийски апелативен съд е отменил разпореждането на съдията от СГС за връщането на делото на прокуратурата. А щом е така, значи съдията е предубеден и трябва да се отведе - така излиза според логиката на съобщението.


Досега искания за отвод на съдия от другата страна - от защитата, по най-различни поводи, е имало много пъти. Имало е и от страна на прокуратурата, но по-рядко - например срещу съдията по едно от делата на Цветан Цветанов заради публикации в пресата (спорнни и съмнителни откъм източника впрочем), че съдийката имала отношения с адвокат по делото и тя си направи отвод.  
Но никога досега - поне не е публично известно - прокуратурата да е искала отвод на съдия на основание, че горният съд е отменил разпореждането му за връщане на дело за отстраняване на процесуални нарушения.


Да си търсиш съдия, който да не вижда кусури на обвинителния акт


- това на практика означава искането на отвода с този мотив.


Ето защо фактът, че това се случва, и второ - че се съобщава официално за искането на отвода, говори за старт на официализирано и институционализирано поведение на натиск над съда. При това в съобщението се казва  не "прокурор от Софийска градска прокуратура поиска отвод", а "Софийска градска прокуратура поиска...".  Не се посочва конкретният прокурор, който по свое убеждение е преценил, че съдията е предубеден и въз основа на тази своя преценка иска отвода му, което обичайно се прави в съдебната зала. Този детайл е важен - той само подкрепя тезата, че всъщност  решенията на прокурорите  се вземат по институционалната вертикала и конкретният прокурор дори не се споменава, той е без значение, говори Институцията.


В съобщението си  прокуратурата подкрепя своята теза  и с това, че съдията след три месеца от получаването на делото го е върнал на прокуратурата за отстраняване на нарушенията. Разследването под ръководството на прокуратурата е траяло три години - от юли 2012 до юли 2015, въпреки че обвинението е за данъчни престъпленияа, които се доказват изключително по документи.


Стартът на офанзивата - свирен офиицално и във ВСС


Въпросният съдия, чийто отвод иска прокуратурата (Даниела Борисова), е заместник-председател на СГС, предложена от новия председател на съда Калоян Топалов. Миналата седмица - в същия ден, в който Топалов обяви ден на отворени врати в съда за разговор с граждани, след като подкрепи протеста на колегите си срещу орязването на конституционните промени, което по същество наруши гаранциите за независимост на съда, контролираното от главния прокурор и председателя на ВАС мнозинство на ВСС взе решение той да бъде изслушан в съвета. Да докладва какво е свършил за 6-те месеца, откакто е на поста, за елиминиране на проблемите с  разпределението на делата и корупционните практики, трупани с години - по времето на  Владимира Янева, а преди нея и на Георги Колев.


Ще добавя и още един детайл - зам.-председателят на СГС Борисова е натоварена от председателя Топалов да отговаря за разрешенията за СРС.  И откакто заема поста броят на разрешенията е спаднал неколкократно.


Като добавим и решението на ВСС от миналата седмица Инспекторатът да проверява председателите на Софийския районен съд и на СГС за това, че - забележете! - уволнената от съдебната система събеседничка в пикантните разговори с Янева - Румяна Ченалова, е подала частни жалби срещу членове на ВСС (и съответните съдилища са й ги приели, представете си, за което трябва да бъдат проверени председателите!!)


може би започва да се прояснява защо независим съд е изначално неудобен и на прокуратурата, и на контролирания от главния прокурор ВСС


И защо независимостта на съда (там където я има) е не просто нежелана. А трябва да бъде сломена. Да няма кой да пречи...


Но най-омерзителното е, че походът срещу съда върви паралелно с оглушителното  пустословие в подкрепа на "съдебната реформа". Каквато си я представят тези, които искат да сломят съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 586 Неутрално

  След като ДС в лицето на Баце, Гоце и Местан удариха солидно рамо на Цацаров, последния все по-нагло започва да опрасква. Това е съдебната реформа.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Съдебната система в България и сами трябва да се разбунтуват съдиите да стане голям международен въпрос за да може политиците под външен натиск да изработят нужните закони за по добра работа на съдебната система.Иначе се видя,голямата част от политиците работят не в полза на по добрата работа на правосъдието.

 3. 3 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Някой средностатистчески човечец няма да издържи някой ден и ще се саморазправи с Цацаров и всички онези, които го сложиха, поддържат и пазят на този пост.Както и с многото други, които му слугуват.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  П.В. упорито иска да ни внуши, че съда е в бяло, а прокуратурата в черно.
  Да, ама Не.
  Покуратурата каква вина имаше, че любимката на П.В. Мариана Тодорова пусна осъден изнасилвач на свобода?

  Хвани едните, удари другите.
  Ако има някакви читави съдии/прокурори/следователи, те са някакви пренебрежимо малки зрънца в блатото, наречено "правосъдна" система.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#4] от "qwertqwert":

  Не. Иска да ни внуши, че нуждата от съдебна реформа е належаща.

  Колкото до съдия Тодорова, преповтаряш обичайните милиционерски глупости, които, както обикновено, нямат връзка с истината.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3024 Любопитно

  Факт е, че Даниела Борисова връща делото на прокуратурата с мотива, че обвинителният акт е противоречив. С това становище обаче не се съгласява Софийският апелативен съд (САС), който го отменя. Според апелативните съдии Мария Митева, Алексей Трифонов и Христина Михайлова "обвинението е ясно и точно". С което САС изцяло възприема доводите на прокурора по всяка една от посочените от съдийката Борисова от СГС 19 констатации за процесуални нарушения. И не става ясно за какво се бори Бравопетя - да лиши прокуратурата от право да поиска отвод на съдия? Ма недейте така бе!

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Какво да очакваме, след като Местан заяви, че той е завършил съдебната реформа?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 437 Гневно

  Удари под кръста - това е новият начин за "оправяне" на нещата. Мръсна пасмина!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  Колкото до съдия Тодорова, преповтаряш обичайните милиционерски глупости
  ------------------------------------
  Т.е. искаш да ми кажеш , че изнасилвач не му е отпаднала присъдата ?
  Костококитата много къса памет имате, линкчета искаш ли?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  Иска да ни внуши, че нуждата от съдебна реформа е належаща.
  --------------------------------------------------------------------------
  Не, иска да ни внуши, че само определни Богоугодни искат съдебна реформа, всички останало идва от Сатаната.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwertqwert":

  Ами имайки предвид гласуването на 204 за руско правораздаване срещу 23 против него, считам, че е прав. Нещо против?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#4] от "qwertqwert":

  Работа на прокуратурата е да изчисти корумпираните съдии. Така че камъните пак са в тяхната градина. Само че гнилите ябълки в съда и прокуратурата са от един отбор.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#9] от "qwertqwert":

  Вземи да си спомниш, че Мирослава Тодорова не е военен съдия, а делото, за което говориш беше препратено към военна прокуратура. Там си търси проблемите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  В конкретния случай искането е напълно обосновано и законосъобразно !
  Не се правете на борци за реформа, без да разбирате нищо ... а Петя най-вероятно разбира, ноооо ...
  П.П. В никакъв случай не защитавам прокуратурата по принцип, и считам, че там е най-голямата нужда от радикална промяна !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Да, да, знаем
  Прокуратурата е лоша
  Съда /начало с Лозан/ е добър, а обвиняемите са невинни....
  Щото така са решили и искат некои . Не нарочно

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3204 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":

  " Вземи да си спомниш, че Мирослава Тодорова, не е военен съдия ... "


  Губиш си времето да спориш с радиото ... По-добре му напомни, че във форума имаме генерал-полковник - юридическа лъвица с ник " Резистентна ", която раздава юридически съвети във форума ... безплатно ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 713 Разстроено

  И в крайна сметка ще се внесе „перфектния“ обвинителен акт, който адвокатите ще разнищят по всички точки, за които е бил върнат, „избрания“ удобен съдя ще постанови присъде, прокуратурата ще излезе с гръмки заглавия да се потупа по гърдите, а накрая присъдата ще падне на по-горна или трета инстанция.

  @)----,--'--
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Е тоя път ПВ вече прекали в мазненето на съдиите!

  В случая имаме решение на съдия, отменено на горна инстанция. Това в нормалния човешки свят значи, че първия съдия не си е свършил работата! Сега вярно, че съдиите в БГ си работят по някакви техни божествено равни закони, ама айде стига де.

  Как мама му стара, ПВ си представя контрола върху работата на един съдия? Как ние да разберем, че съдията не си върши добре работата? За какво са тия инстанции от горе, ако не за да коригират калпавата работа на тия отдолу?

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  И защо им е на съдиите да го правят? Или ще ми развиваш глупавата теория за лошата прокуратура и добрите съдии? И в двете касти има достатъчно гнили ябълки, та ако режеш наред, шанса да отрежеш нещо свежо е под 1%

 20. 20 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Досега искания за отвод на съдия от другата страна - от защитата, по най-различни поводи, е имало много пъти. Имало е и от страна на прокуратурата, но по-рядко - например срещу съдията по едно от делата на Цветан Цветанов заради публикации в пресата (спорнни и съмнителни откъм източника впрочем), че съдийката имала отношения с адвокат по делото и тя си направи отвод.

  Но никога досега - поне не е публично известно - прокуратурата да е искала отвод на съдия на основание, че горният съд е отменил разпореждането му за връщане на дело за отстраняване на процесуални нарушения.

  Да си търсиш съдия, който да не вижда кусури на обвинителния акт

  - това на практика означава искането на отвода с този мотив."

  Атаките на мафията чре прокуратурата и главния прокурор, особено чрез кадруването и вече директната намеса за взимане на решението на иначе "НЕЗАВИСИМИА" съд и съдия не датират от вчера или от миналата година!
  Разликата е, че досега в огромното мнозинство от случаите те ставаха по-дискретно и задкулисно, зад завесите. Сега обстановката е напрегната, марионетките на мафията по високите етажи на съдебната власт и особено в прокуратурата и главния прокурор са осветени, изложени на публичната светлина и разкрити, маските паднаха, и при тази виновна съвест и безидейност - понеже на практика път назад няма - се преминава към съвсем директни и наистина трагико-комични прояви на същите!

  Нека да го кажем съвсем ясно - искането на отвод от прократърата на съдия ЗАРАДИ РЕШЕНИЕТО МУ, И САМО ЗАРАДИ ТОВА, а не по други причини - необявени връзки и зависимости от страните, нарушения и престъпления и пр... Е ВСЪЩНОСТ ОПИТ ЗА ДИРЕКТНО ПРАВОРАЗДАВАНЕ И ИЗЗЕМВАНЕ НА ФУНКЦИИТЕ, ПРАВАТА И ПРАВОМОЩИЯТА НА СЪДА И НА СЪДИЯТА!

  С две думи - прокуратурата и гланвият прокурор вече директно се опитвт да правораздават!
  Зашито да се отстрани съдия ЗАРАДИ И САМО ЗАРАДИ РЕШЕНИЕТО МУ, БЕЗ ДА СЕ ПРИЛАГАТ ДОКАЗСТЕЛСТВА - напротив, доказателствата и аргументите са ПРЕДСТАВЕНИ ОТ СЪДА И СЪДИЯТА, КАКТО Е ПО ЗАКОН, е наистина грубо - ПОРЕДНОТО - нарушение и на законите, и на Конституцията, и на устоите и правовите основи на законовата държава.

  И като се има предвид, че това идва от същите тези, които си позволиха да разследват дори и президента по изсмукани от пръстите обвинения БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, или че арестуваха и обвиниха хора като убийци ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ Е АБСОЛЮТНО ЯСНО ДОРИ И ПРИ ЗАДЪРЖАНЕТО ИМ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ, ЗА КОЙТО СА ОБВИНЕНИ Е ЖИВ И ЗДРАВ И СЕ ПОДВИЗАВА ПРЕД МЕДИИТЕ, ГОВОРЕЙКИ ЗА "МОИТЕ УБИЙЦИ"!?!?!?!?, от главен прокурор, КОЙТО ИЗПРАЩА ШАЙКАТА СИ НАРЕЧЕНА ПРОКУРОРИ В ПОРЕДНАТА АКЦИЯ ДА ПРИТИСКАТ И ШАНТАЖИРАТ - ДА ОБЕЗКОСТЯВАТ ЖУРНАЛИСТИ КАТО БОРИС МИТОВ...

  И става пределно ясно, че в България нещата преминават в сферата на сюрреалността по отношение на съдебната ни система и доминацията на мафията в нея!

 21. 21 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Както много пъти напомням от много време, прокуратурата и главният прокурор, заедно с МВР и службите (които сега са останали на по-заден план като че ли) СА ПРЕДНИЯТ ОТРЯД НА МАФИЯТА, ПОСЛЕДНИЯТ БАСТИОН, ОПЪВАЩ МОЩЕН ЧАДЪР НАД БОСОВЕТЕ НА МАФИЯТА И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ВЪВ ВОЙНАТА НА МАФИЯТА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ДЪРЖАВА, ЗАКОНИ И ДЪРЖАВНОСТ, И СА ЗАЕЛИ ОТЧАЯНА КРЪГОВА ОТБРАНА СРЕЩУ НАРОДА СИ, В ИМЕТО НА КОЙТО УЖ СЪЩЕСТВУВАТ!

  И доказателствата за това вече с безжрой, и последният идиот повече не може да ги приеме, че са невинни и случайни "грешки", особено поставени в редица. За поредните от които става дума и в статията!

 22. 22 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Не може прокурор, пък било и главният, да кадрува при съдиите и да им определя как да съдят! И да ги управлява, вкл. чрез задкулисни лобита, "ОПРАСКВАНЕ" И "ЗАМАЗВАНЕ", и чрез нечии "семейни приятелки" или с рекет, шантаж, корупция и "гнили ябълки", особено главен прокурор, който няКОЙ СИ Е ПОДБРАЛ И ИНСТАЛИРАЛ (ЛАНСИРАЛ), на когото пък най-малкото му е работа, дори и защото ТОВА ИЗРИЧНО Е ЗАБРАНЕНО ОТ КОНСТИТУЦИЯТА!
  Ето затова!

 23. 23 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Май трябва да открием лова на магистрати доволни от статуквото или открито против реформирането на съдебната система ! Засега те са почти 90% от настоящите мафиоти в тоги ! Особено сред следствието и прокуратурата, но и в съда има немалко хора за линчуване ! Не се ли посегне на иимуществото им и доходите им те доброволно морала няма да си променят !

 24. 24 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Точно затова ставаше въпрос овчи народе. Прокурорът командва съдията, като при Сталин и сега при Путлер. Ех овчи, овчи народеее.................

  chavo64
 25. 25 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1494 Весело

  Морфичният резонанс в олиго-анти-правистите ще се случи.Каквото и да си мислят цацата и всс.
  За да е и марксически разбираемо:"Количествените натрупвания,водят до качествени изменения".
  Предколедни гърчове от кочината.Всуе.

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#22] от "info111":

  Типично за теб лееееко неадекватно изказване. Статията въобще не касае нито главния прокурор, нито съдийски назначения.

  Ама то ти явно четеш само заглавието и първосигнално почваш да точиш лиги и да сипеш патетична жупел.

  Карикатура.

 27. 27 Профил на volgin
  volgin
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Изпитвам изключителна радост от факта, че пошлата пиеска, наречена "съдебна реформа", приключи. Радвам се, защото това нещо, представяно ни по един кичозно-възторжен начин за "реформа на реформите", беше чисто и просто проектче на "Америка за България" и на няколко финансирани от тази фондация НПО-та и медии. Истинската цел на въпросното проектче нямаше нищо общо с желанието на мнозинството български граждани – да има най-после справедлив и бърз съдебен процес. Истинската цел на фалшификацията, наричана от американските стипендианти "съдебна реформа", беше тъкмо те да овладеят ключовите постове в системата, да си назначат свой Висш съдебен съвет и свой главен прокурор. Мечтаната цел на т.нар. "съдебни реформатори" беше не да излекуват системата от тежките ѝ недъзи, а да я върнат в състоянието ѝ от края на 90-те години, когато там колеха и бесеха хората на един бивш премиер и настоящ лаборант. И след като напълно логично се провалиха в това си намерение, "реформаторите" опищяха света с воплите си как България "неотвратимо затъвала" и "ставало страшно".

 28. 28 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#4] от "qwertqwert":
  Някой пък упорито отказва да чете. В материала се казва "да удари по независимостта на съда,там където я има". Никъде не се твърди, че всички съдии и съдилища са "бели". Напротив, иначе нямаше да имаме "гнилите ябълки" - "каките/свраки" Ченалова и Янева например....

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  "независимостта на съда (там където я има) е не просто нежелана. А трябва да бъде сломена. Да няма кой да пречи..."
  Подчинен съд,това е целта на занятието.Да съди ,когото му кажат и както му кажат.Направо да идва Народния съд.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  "Съдебната система в България и сами трябва да се разбунтуват съдиите да стане голям международен въпрос за да може политиците под външен натиск да изработят нужните закони за по добра работа на съдебната система"

  Ами това общо взето се случва, дори само речта на Лозан Панов е ясен сигнал докъде е стигнала съдебната система и виждате реакцията, кретена Ясен Тодоров ще го разследва дали не е нарушил етичния (разбирай бандитския закон на омертата) кодекс.
  Но лошото е, че няма как да се намеси директно ЕК и да ги разпердушини, тази работа трябва да си я свършим сами.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  До коментар [#14] от "роджър":

  "В конкретния случай искането е напълно обосновано и законосъобразно !"

  Вие, наясно ли сте с делото!? Ей тука
  http://www.sac.government.bg/scancache.nsf/all/7925x2015?OpenDocument
  файлове 12 и 13 от дело 7925/2015 на ВАС може да си изясните "фактическите обстоятелства".
  Без да вземам ничия страна, накратко:
  - 2009-2010 г. "Елфарма" АД отчита загуба от 7.338 млн. лв.
  - на 17.01.2012 г. се възлага данъчна ревизия на Елфарма;
  - на 10.01.2013 г. е изададен ревизионен акт №2900-1200240/10.01.2013 г., с който загубата е намалена с почти 500 хил. лв.
  - на базата на този ревизионен акт прокуратурата повдига обвинение срещу изп. директор на ЕЛфарма за "укриване на данъци" (дали загубата ще е 3 млн. лв. или 7 млн. лв., данък печалба не се дължи).
  Ключовите моменти, които мен ме впечатлиха:
  - ревизията започва покрай скандала с придобиването на вестниците;
  - определянето на "пазарната цена" на лекарства (извършено от вещото лице инж. Любомир Петров Герджиков). Лекарствата нямат "пазарна цена" - всеки притежанел на разрешение за употреба регистрира (със заповед на министъра на здравеопазването) пределна цена. В нея се включени максималните надбавки (определени със закон към процесния период) от 15% за търговец на едро и 25% за аптеките. С оглед на фирмената стратегия (генерична компания) и вида на "стоката" (срок на годност до две години) цената е далеч по-ниска, но вещето лице приема максималната, щото така е била рекламирана в сп. Инфофарма;
  - определянето на "пазарния лихвен процент". Елфарма е предоставила кроткосрочни кредити на няколко фирми (някои от тях свъързани с нея) при лихвен процент 7.5% и 8.08%. Вещото лице и определените от съда вещи лица определят "пазарния лихвен процент" като избирателно изключват някои юридически лица (финансови институции) и го дефинират като "пазарен лихвен процент за нефинансови институции" (включвайки и физически лица). Първото вещо лице, онзи инжинер, взема лихвите по кредити от БНБ (статистика, включваща и физ. лица с лихва по кредит по онова време от 8.5% до 32% при "бързите кредити" ), другите вземат лихвите по депозити (пак стастика, включваща "специалните" депозити - детски влогове, дългогодишни депозити под условие). И всички вещи лица завишават финансовия резултат на Елфарма без никой да отчете, че на пазара всеки кредитодател има допълнителни разходи (ипотекиране, застраховане или друго обезпечаване на кредита), които Елфарма не ги е прехвърлила (с лихвата) на длъжниците и което точно прави сделката "пазарна" - по-добра от предлаганото от "институциираните" кредитодатели (банките).
  Последно, при възбуждане на наказателно производство, прокуратурата изрично трябва да докаже точната сума (затова при данъчни престапления се посочва по-малка сума - само тая, която е документирана, а не определяна от вещо лице) "откраднати" данъци и къде е отишла (Донев ли я прибрал, главния ли счетоводител е усвоил, купени са златните кранчета като при Вальо Топлото). Наш'та прокуратура нищо подобно не е доказала - хвърлила е делото на съда. При това без да е влязал в сила ревизионния акт.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Гневно

  "Този детайл е важен - той само подкрепя тезата, че всъщност решенията на прокурорите се вземат по институционалната вертикала и конкретният прокурор дори не се споменава, той е без значение, говори Институцията."

  Освен всичко друго този акт е и опит да се замаже персоналната отговорност, което си е направо безотговорност.
  Ето това са последствията от разбиването качеството на конституционните промени което е дело реакционните партии на АБВ/ДПС и разбира се ГЕРБ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  "Статията въобще не касае нито главния прокурор"

  Напротив, точно главният прокурор касае! С негово нареждане (преди това одобрение за повдигане на обвинение срещу Донев без да има доказателства) е изпратен немотивираният протест на прокуратурата. Неговият подпис седи. Никой не го е карал насила.
  Прокуратурата е строго йерархична (спомни си разговора на Кокинов в Банкя) и главният прокурор за всяко действие на прокурорите носи отговорност. Ако не иска да е така, трябва да се прави съдебна реформа така, че Съдът да не зависи ни от защитата (Адвокатурата), нито от обвинението (Прокуратурата).

 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Наясно съм само, че САС е отменил /без значение правилно или неправилно/ разпореждането на докладчика. В този момент основанията за отвод са налице - останалото е по същество ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  Е като е такова ти защо се обаждаш от коневръза и го коментираш, бе?

 36. 36 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 847 Неутрално

  А къде изчезна тази шушумига премиеринът?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#35] от "info111":

  Не ми харесват повечето ти коментари, но за хората, които знаят значението на идеята "коневръз" - весели празници, живота е хубав

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#34] от "роджър":

  Понеже трябва да пътувам, ето го определението на Софийския апелативен съд:
  http://acs.court-bg.org/index.php?im=85

  На практика, с това определение САС дава ход на делото при наличните доказателства като констатира:
  "Вярна е констатацията на съдията – докладчик, че държавното обвинение е посочило че приложимата разпоредба на чл. 92 ЗКПО е отм. /Обн.1997 г./ при изписване на обвинението на обвиняемия О. Д. и това се дължи на грешка от страна на прокуратурата"

  и указва:
  "Всъщност атакуваното разпореждане е постановено в разрез с Тълкувателно решение № 2/2002 г. на ОСНК на ВКС /което вероятно се дължи на неправилния му прочит/.

  Обвинителният акт, макар че съдържа някои неточности отговаря на изискванията на чл. 246, ал. 2 НПК. Описани са всички обективни признаци на престъплението. Така в обвинителния акт са заложени фактически твърдения, които подлежат на доказване в съдебната фаза на процеса, която е централна и основна. В зависимост от развитието на съдебното следствие първостепенният съд е свободен по вътрешно убеждение да постанови изцяло оправдателна присъда, частично оправдателна или пък да възприеме изцяло обвинителната теза."

  "Напълно възможно е, а и не е предмет на доказване в настоящото производство дружеството [фирма] да е придобило преди покупката през 2006 г. или след това и други акции от капитала на [фирма] и тези факти не са относими към предмета на доказване в настоящия процес"

  Лично, не знаех, че има "съдебно следствие" - съдът може да поиска повторна експертиза, но не нови следствени действия. Как може да се реши, дали обвиняемият е "затаил истина" при подаването на данъчната декларация, като фактите, довели до подаването на декларацията, няма да бъдат разглеждани!? Също така се чудя, каква пазарна борсова цена имат "блоковите сделки", сключвани извънборсово. Все едно е да се твърди, че литър гориво трябва да струва 40 стотинки (или един лев заради акциз и ДДС), защото един барел (159 л) струвал на борсата 36 долара.

  Не че ми допада Огнян Донев и това изменчиво либерално законодателство (печалбата от борсови сделки не се облага с данъци), но отвсякъде мирише на поръчков съдебен процес. Вярно, не с толкова явни и активни действия на прокуратурата както беше при "фалита" на КТБ. И не е за първи път на прокуратурата - Божидар Нанев, "хвърлен на прокуратурата" от Началника си, дето се кланя на други началници, беше онивинен по всички обвинения на прокуратурата, на три инстанции. Но прокурорката (тъпа и упорита), която ги изфабрикува, стана зам. главен прокурор.

 39. 39 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "роджър":

  "До коментар [#35] от "info111":

  Не ми харесват повечето ти коментари, но за хората, които знаят значението на идеята "коневръз" - весели празници, живота е хубав."

  Ти ми разби сърцето с това, че не харесваш коментарите ми. Всеки друг да бе - щях да го преживея някак си, но точно ти - вероятно ще от мъка ще си го преместя от единия в другия...
  Благодаря, все пак за това, че ме информира за неисканото ти мнение.
  А пожеланието ти за весели празници, но само на онези, които знаели значението на популярна всеизвестна думичка направо ме порази с оригиналността си.
  По-здрав и на теб.

  А, щях да забравя - и кой точно бе ти?

 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#39] от "info111":

  Да ти кажа ... "коневръза" до 89-та беше северната врата на СУ /Ректората, ако знаеш какво е това/, отдавна затворена, но някога идейна ... за останалите ти тъпизми нямам коментар, и си мисли ти кой си, аз себе си зная ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "роджър":

  Да ти кажа сигурно знам какво е СУ, Ректората, най-малкото защото учих там преди години... А иначе го знам от има-няма поливн век, защото съм роден и израсъл на десетина минути от него и имам много приятели и спомени от там, но това не те засяга.
  Помня и концертите на банди като "Щурците" и лудите изпълнения и на Киро Маричков, и на Пепи, ама какво да разправям на такива като тебе...

 42. 42 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#41] от "info111":

  Самомнителни тъпаци от сорта "на 10 минути" не ме интересувате ... апропо, китариста на Щурците беше известен като ПЕЦИ /светла му памет/, а не Пепи /ако искаш, питай Киро/ ... басси, намерил се кой да ме учи ... айде плувай !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 43. 43 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "роджър":

  Добре, добре, изпусни въздуха и дишай спокойно и намери някой друг да си мериш п...та, аз отдвана съм минал тази възраст.
  И като не те интересувам не ми досаждай повече, аз някак си ще го прежвея.

 44. 44 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#43] от "info111":
  аз някак си ще го прежвея.
  ...
  Прежвявай си ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 45. 45 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#44] от "роджър":

  Добре.

 46. 46 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  +++
  Очевидно, в този сайт аргументите и /по/знанията са последна грижа, зАрежи ги ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#22] от "info111":

  Не се изказвай неподготвен, както винаги! Съдебната система приета в България от 1880 насам, произлиза от тази във Франция и предполага, покрай другите специфики, униформно правораздававане независимо кой конкретно съдия ще води делото.... затова искането за отвод нищо не значи, не дава преимущество на която и да е страна в процеса, от гледище правораздавание!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#47] от "boby1945":

  Аз ако не трябва да се изказвам неподготвен, ти пък изобщо никога не трябва да се изхождаш от коневръза, след като безброй пъти досега съм бил достатъчно великодушен да ти обръшам внимание, да ти обяснявам и ограмотявам.

 49. 49 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Е кака да докажат чукундурите и обезкостителите на Цацаров, слугата на Пеевски, който е перачът на Доган, на хидромелиоратора-бакар на републиката, нещо, което го няма!
  То е все едно да искаш от тях при повдигнато обвинение за убийство на Делян Пеевски и арест на трима да представт смъртен акт пред съда, и да има труп, при положение че "убитият" Пеевски се изтъпанчва с многобройните си горили и дава интервюта на журналисти, в които говори за "МОИТЕ УБИЙЦИ", тъпоглавеца.
  Явно в бързината не са стиковали и обмислили простотиите и лъжите си...
  Но нали над Цацаров е само Господ, и той е отличник според Тиквата, и няма нужда да се реформира, защото вече се били реформирали!

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#48] от "info111":
  Дръж се прилично във форума нефелник, не си на Солни пазар в петък!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "boby1945":

  Боби, знам че си твърд(оглав) червенотиквеник и трудно схващаш, но пак ще ти напомня, за кой ли път:

  " ТИ КАТО ГОВОРИШ С МЕНЕ ЩЕ МЪЛЧИШ И ЩЕ СТОИШ МИРНО И ЩЕ КОЗИРУВАш!", ясно, таварищ?
  Да не се наказваме...
  И да те боли дъртото душе...

  Боби, Боби, с този акъл си си като без акъл, голям чукундур си Боби.
  Ама нишо, празници са, Честит празник и на тебе, и ти душа носиш, нищо че горе няма никой.

 52. 52 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "boby1945":

  Боби хрумна ми нещо. Искаш ли да ти направя един коледен подарък, да ти подаря една вечеря например? Да се нахраниш!
  Защото нещо ми звучиш като нуждаещ се - няма лошо, всички сме хора!

 53. 53 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  това е добре-прокурорите ще стават все по нагли и съдиите ако са съдии ще ги праскат все повече през лоясалите пръстчета.Но казвам-ако са съдии.Ако се уплашат от прокурватурата-това ще е краят на правосъдието.Всички ще се надяват на съда в Страсбург,но той пък е бавен скъп и далечен.

 54. 54 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вече като чуя Ан и ми се ===..Местан,Доган,Ердоган,Таркан
  Шабан,Ебан Иванов,Булгаристан-аман...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK