Борисов вече не изглежда увереният плеймекър на силен отбор

Бойко Борисов на благотворителен мач през 2011 по време на първия му мандат

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов на благотворителен мач през 2011 по време на първия му мандатТрадиция на "Дневник" е в края на годината да попита за коментар социолози и политолози за важните събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2015 г. може да следите в специалната тема "Годината". След Нова година четете и прогнозите на анализаторите за 2016. Днес публикуваме коментара на политолога Геновева Петрова от "Алфа рисърч".


С какво ще запомните българската 2015 г.?


- Погледната отвън, България излъчваше стабилност и воля за реформи, възвърна загубеното доверие на европейските си партньори и отново получи достъп до важното за страната еврофинансиране. Във вътрешно-политически план избирателите потвърдиха с вота си на изборите подкрепата за същите стабилност и реформи, но в края на годината политическият елит сам рискува стабилността си, като че ли забравил, че тя зависи от доверието на хората.
2015-та ще се запомни и с първия референдум, чийто резултат вкарва въпроса за електронното гласуване в парламента – още един казус, който ще повлияе на общественото доверие към партиите в зависимост от това дали парламентарните сили ще се отнесат с очакваната от избирателите отговорност към резултата от прякото допитване.


Изводите, които направихте след местните избори, Ви вдъхват надежди или опасения за пътя на страната? Защо?


- В електорално отношение изводите след местните избори вдъхваха и продължават да вдъхват надежди, че в страната има критична маса от избиратели, които залагат на приоритети като реформи в основните сектори във вътрешно-политически план и на евроатлантическа ориентация във външно-политически. Това е изключително позитивна тенденция на фона на силно фрагментирания вот в редица европейски страни, който поставя политическите партии там в невъзможност да съставят стабилни правителства и да реализират последователни политики.


Това съвсем не означава, че няма опасения за пътя за България. Те обаче за момента произтичат не от поведението на избирателите, а от поведението на политическия елит и най-вече на до скоро консолидираното дясно-реформаторско мнозинство, което е на път да проиграе предоставения му от избирателите шанс. От подобно поведение печеливши ще бъдат само противниците на реформите, за които няма по-добра хранителна среда от несигурността, конфронтацията и социалното напрежение.


Какво показа първата година от второто управление на Бойко Борисов? Променен ли е той?


- В периода на първото си управление Бойко Борисов сам си подаваше топката и сам вкарваше голове, докато сега му се налага да играе с отбор. Промяна има обаче и в рамките на тази една година от второто му управление. В началото той изглеждаше като уверен плеймейкър на силен отбор. В края на годината му е нужна много повече енергия, за да мотивира отбора си да играе. Разчита на единици амбициозни играчи и вярва, че дори и само с тях ще победи. Не изключва възможността да прекрати мача, ако някой от публиката започне да хвърля бомбички по терена.


Това правителство е на реформите или на "историческите компромиси"?


- Трябваше да е правителство на реформите в името, на които се правят "исторически компромиси". След като ГЕРБ като мандатоносител на това правителство се оттегли от "историческия компромис" по промените в Конституцията, обществените очаквания за провеждането на реформи – в здравеопазването, в социалната сфера, в образованието и не на последно място в съдебната система ще са значително по-високи. Ако те не се случат ще се окаже, че не е било правителство нито на реформите, нито на "историческите компромиси".


Докога според Вас ще оцелее Реформаторският блок и на каква цена?


- Вотът за Реформаторския блок, включително на местните избори през есента, беше израз на обществената подкрепа за заявените от тях реформаторски политики. В този смисъл, Реформаторският блок беше длъжен пред своите избиратели да е единен в провеждането на тези политики, независимо от вътрешните противоречия, които го съпътстваха още от сформирането му.


Вместо това, той остана единен само проформа, което ако не се промени, очертава и най-вероятния времеви хоризонт на съществуването му – края на настоящия мандат. Най-високата цена за това ще бъде загубената електорална подкрепа. Възможността както блока като цяло, така и всяка от партиите в него да запази достатъчно доверие на хората е минимална.


Какво бъдеще виждате за други парламентарно представени политически сили?


- За момента нито една от парламентарно представените политически сили не заплашва лидерството на ГЕРБ, а и предвид позицията им на управляващи те ще продължат да имат основна роля, дори някои от решенията им да предизвикат отлив на избиратели. Краткосрочното парламентарно бъдеще на коалиционните им партньори от Реформаторския блок е най-трудно – позициите им постоянно ще бъдат поставяни на изпитание и от опозицията, и от управляващите каквито заявки вече има. Патриотичният фронт, макар и в по-малка степен е изложен на подобен риск, също заради често разминаващите се позиции между съставящите го НФСБ и ВМРО.


БСП все още не може да възстанови обществено доверие, което я лишава дори от самочувствието на силна опозиция. АБВ ще продължава с опитите да се възползва от слабостта на БСП и да разширява влияние сред левите избиратели, но към момента неясно с какъв успех.


ДПС, след като не успя да потвърди претенциите си за електорална мощ в изборите, ще се опитва да изглежда силният парламентарен играч, от когото зависи всичко и ще прокламира публично всеки случай, при който основателно или не създава подобно впечатление.


Ще има ли още промени в кабинета?


- През тази година бяхме свидетели на две персонални промени в кабинета – в началото на годината на вътрешния министър, а в края – на правосъдния. Двама министри в сферата на вътрешния ред и правосъдието, които сами подават оставки. Ако правителството не събере кураж да бръкне в раната на сигурността и правосъдието, този сектор вероятно ще се превърне в неговата ахилесова пета.


Възможна ли е реформа в съдебната система?


- Гласуваните в края на годината конституционни промени не само не отрязаха радикално тумора, който разяжда съдебната власт, а му дадоха и нова сила да нараства. Дори за най-непосветените е ясно, че при такава ситуация шансовете са все по-ограничени. Оттук нататък важно е всяка налична възможност да се използва и не на последно място, да не се допуска каквато и да е имитация на реформа на тази сфера.


След "Яневагейт" трябва да очакваме...


- А някой очаква ли нещо?


Кой беше скандалът на годината?


- Потъпкването на "историческия компромис". И ако поведението на ДПС към него е обяснимо – това е начинът, по който Движението присъства в политическия живот открай време – скандално е, когато едно коалиционно управление не може да разчита на прогнозируемост и устойчивост в позициите на съставящите го партньори.


Стана ли България по-европейска, ако съдите по реакцията на институциите на бежанската криза и напрежението между Турция и Русия?


- В контекста на бежанската криза и на напрежението между Турция и Русия България успя да запази проевропейски имидж. Съществен принос за това имат неяснотата и липсата на консенсус между самите страни членки, което позволява България да продължава да се възприема като лоялен партньор на ЕС.


Има ли България ясни приоритети във външната политика?


- Това е въпрос, който зависи не само от вътрешния, но и от международния контекст като вторият към момента е значително по-сложен. Въпреки неясната външна среда и колебливите на моменти позиции на институциите, които дават основателни поводи за съмнения относно външно-политическите ни приоритети, през тази година управляващите останаха устойчиво зад евроатлантическата ориентация.


Изправено ли е обществото пред дилема: свобода или сигурност?


- След като е част от европейския дневен ред, не е възможно да очакваме, че дебатът свобода или сигурност ще ни подмине. У нас обаче той би преминал значително по-спокойно най-малко по две причини.


Първо, българското общество е силно притеснено за сигурността си, въпреки че не предприема никакви конкретни мерки за повишаването й – мнозинството от хората споделят, че се страхуват, но в същото време не променят ежедневните си навици. Второ, за голяма част от българското общество свободата не е онова ненакърнимо право, каквото е за хората във Франция и други европейски страни и готовността у нас тя бъде жертвана за сигурност е значително по-висока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на volgin
  volgin
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Папите галят господин Борисов по главата, а той от своя страна гали нас, клетия български народ. Вече сме напълно сигурни, милички, че тук има нещо трансцедентално. Особено и след като преди време патриархът и главният мюфтия ходиха да следят кръвното на премиера, като го беше вдигнал. Тази власт, почитаеми, е дар за нас от висините, лично Началникът бди над нас и над нашите съдбини, чрез своя представител - генерал лейтенант премиера доктор Борисов – това да е ясно.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  Той винаги е бил Тайт ендс.Играч който стой леко встрани от офанзивата но който осигурява пространства за ранинг бековете и куотърбека и същевременно блокира противника.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Гласуваните в края на годината конституционни промени не само не отрязаха радикално тумора, който разяжда съдебната власт, а му дадоха и нова сила да нараства.[/quote]
  Ей това е непростимата грешка на въжеиграчите, която ще им струва скъпо.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 367 Весело

  Ми, без Радан как да е уверен, бе?

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Весело

  "- А някой очаква ли нещо?" - само Дядо Коледа и Дядо Мраз, че любимец 13 е в обичайната си форма - да се представя само за пред Снежанките, Джуджанките, за радост на елените.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 895 Гневно

  Борисов няма да направи реформи-това и на децата стана ясно.Той е на власт заради самата власт и заради определени интереси.Каунтдауна започна.Давам му още 6-8 месеца.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Весело

  След като трима католически папи галиха премиера по главата, най-после темето му бе измито и със светена вода и нацията си отдъхна спокойно
  http://www.segabg.com/pic/12010/784414.jpg

  [email protected]
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тая бърка прогнозите с мераците, Борисов в момента е по силен от всякога, дори и по силен от първият мандат , когато управляваше еднолично, когато всички бяха срещу него и трябваше да се бори всеки ден да оцелее , а просто сега така се получи , че той се превърна като нещо в мафиотски бос капу ди тути капи , който само е арбитър между боричканията на тези под него но никой не му оспорва властта , а борбата е кой да бъде най близо до него и да го държи за шлифера. За момента всички парти разбраха и осъзнаха , че той е човекът и просто няма смисъл да се борят с него , и насочиха всичката си енергия към вътрешни разпри и преразпределение .

 9. 9 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Най важното политическо събитие в България е свалянето на руския таралясник в Сирия...направо освети цялата руска агентура в България, паднаха маските и лъснаха петолъчките..

 10. 10 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не си глупав ако си малко дете и вярваш на дядо Коледа , но си страхотет глупак ако си зрял човек и вярваш в Бойко Борисов !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 11. 11 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Разстроено

  2015-та!
  Водена от "умелият Капитан - Боко", България уверино върви към дъното!

  Да разлая троловете!!
 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  уверино

  уверено

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  2016-та е началото на края на досегашното ДПС, и на агата му !
  А пък бсп-то си е съвсем накрая, играят в добавеното време
  Така е и с хатака ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Правилно сравнение на политиката ни с бъгарския футбол. Огледален образ.

 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#6] от "pro_bono":

  Ей такива лаладжии като теб дето повтарят само реформи и как нямало да станат докато ги разправят тези мантри реформите се случиха , естествено вие заетите и заслепените да плюете ги пропуснахте , но факта , че съдебната система се тресе и вече не се упреавлява от единен център не е капсулирана , факта , че ДПС се тресе сериозно трябва да ти говори , че много неща са се случили , но не вие продължавате да се надявате на двете думи на Радан в законите , които би променил да се получи нещо , защото той ви лъже , че с някакви мижави промени ще цъфнем и вържем.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Кой беше скандалът на годината?

  - Потъпкването на "историческия компромис". И ако поведението на ДПС към него е обяснимо – това е начинът, по който Движението присъства в политическия живот открай време – скандално е, когато едно коалиционно управление не може да разчита на прогнозируемост и устойчивост в позициите на съставящите го партньори.

  Това е наистина скандала на годината и все едно дали и как в ГЕРБ го отчитат, доста ще повлияе в електорален план на ГЕРБ.
  Но за съжаление в РБ също се появи голямо противоречие по отношение на тяхната реакция и това поставя и ще постави десните избиратели в много трудно положение, ще води до ниска изборна активност и автоматично вдигане н акциите на ДПС - схема която наблюдаваме от години и която дава лоши за нас резултати.

 17. 17 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "готовността у нас тя бъде жертвана за сигурност е значително по-висока."
  Сигурност на кого? На групировката герб и на пеевски,ли?
  Сигурност,че ни харесва в тинята,че филийката дето ни я отрежат се счита за голям жест от тяхна страна,ли?
  Айде няма нужда!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 18. 18 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Герб още първия мандат се държаха като диваци, опустошавайки всичко, за да не изостане от Гея за нечуваните мащаби на заменките на тройната коалиция. Единственото нещо, което ще остави след себе си са няколкото шопски магистрали, плочници и спортни зали, 90% от които след 4-5 години ще бъдат руини.

 19. 19 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "pro_bono":

  Какви реформи? Предния мандат имаше пълно мнозинство, президентът беше негов и се роди лафът за калинките. Намерил министър на кръстовище, а тя се усмихваше, усмихваше, усмихваше...

 20. 20 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Неутрално

  В сравнение с първият си мандат сега бат`Бойко пипа с кадифени ръкавици в икономиката. Но онова което разруши с един три годишен замах ,вече не може да възстанови с десетилетия. Както се казва във поговорката - да разрушиш е бързо и лесно но, да съградиш и да подържаш съграденото е трудно. Ето това не проумяваше банкянският картофосеяч. Жалко!!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 21. 21 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#9] от "pet_1306":

  ++++++

  Това е най-точният коментар до сега!!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 22. 22 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#6] от "pro_bono":

  И дори да падне Борисов след 6-8 месеца дето си му дал каунтдаун , кой мислиш , че ще дойде на власт Рамадан ли , дето не е ясно дали няма да го изхвърлят от ДСБ до тогава и той го знае и затова в момента дава само лични позиции , които не ангажирали били партията , което е малоумно и смешно , лидер на партия да дава само лични позиции по полтически теми , които не ангажирали партията. Както пееше Тошко Колев на времето в една песен за чистачките -след мъглата пак мъгла , та и сега след Борисов пак Борисов.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  все по ясно очертаващата се атака на служби чрез местан и аналогичната такава чрез радан едва ли е случайна и несъгласувана . поне веднъж се замислете .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Най важните събития в България след дългото управление на десните - мизерията се увеличи многократно, цените се повишиха, американските грантополучатели ги изгониха от кабинета, пак не ни приеха в Шенген, още 300 000 напуснаха "демократична" България, изпратиха ни нов генерал губернатор от Вашингтон, Давутоглу бей дойде да огледа вилаетите и раята.

 25. 25 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "след дългото управление на десните"....Хахахахаха...викаш ден като година, Ви се вижда!!!

 26. 26 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#24] от "Каишков - Гласът на Америка":

  [quote#24:"Каишков - Гласът на Америка"]Най важните събития в България след дългото управление на десните [/quote]

  Ако мислиш това управление за дясно, значи ляво няма да дочакаш никога..

 27. 27 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Много станаха плеймейкърите на един клон - и Борисов, и Първанов, и Доган. Затова през февруари премиерът няма как да не хвърли пешкира. Пък и тиквите издържаха досега, понеже имаше едни 12 милиарда заем за опукване. От който заем останаха 4 милиарда, но при управляващата ни крадлива пасмина те ще стигнат за не повече от два-три месеца .
  Нещастна държава.

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Весело

  До коментар [#27] от "krummm":

  В България продължават опитите за кръстоска на Тиква със Свиня.В генното инжинерство това е безмислено.В политиката се случва.
  Има малка подробност,Свинята обича да яде тикви…

  [email protected]
 29. 29 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Гневно

  Станаха съде плеймейкъри. Е, всеки според силата си и в собстените си граници. А обществото им гледа сеира. Занимават се със себе си, ходят около проблемите, но не се захващат да ги решават.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 30. 30 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Весело

  В началото той изглеждаше като уверен плеймейкър на силен отбор.
  Борисов вече не изглежда увереният плеймекър на силен отбор.
  Как гали болното ухо само ))

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 31. 31 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Управлява ни коалиция БОСТАН по модела КОЙ ! Това вече се изясни и на най-заблудените електорални единици . ГОЦЕ, БАЦЕ И САВА си подават топката( Гоце- предложи Сава за орден Стара планина , Сава предложи Бойко за главен секретар, Бойко каза че Сава бил Реал МадриТ в българската политика) а междувременно далаверата по стрижбата на народа върви( Пеевски дебелее и усвоява еврофондове, Гоце управлява а сина му стана хотелиер, Сава фалира КТБ кадрува из държавата и разпределя порците с Баце, а Баце получава подкрепа когато стане напечено, от ДПС и АБВ ! Докога ще търпим този цирк и ще плащаме сметката ?

 32. 32 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 686 Весело

  ''...Борисов вече не изглежда увереният плеймекър на силен отбор...''

  Че той изглеждаше така само в очите на червената пропаганда, таксиметровите шофьори, старите моми и природонаселението с милиционерски възгледи. Добра новина ще е, ако ''народната любов'' изпитва дефицит.

 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Обективен анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До появата на Винету на политическата арена, България бе на ръба на пропаста, но след това направи решителна крачка напред!

 35. 35 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#31] от "mils5656":

  Докато има с какво да плащате. Както се види, много малко електорални единици, (дори и на най-заблудените всичко им се изясни ) са склонни и могат да променят нещо в тази схема

 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Най-доброто, което можеше да се случи на Борисов е излизането на 11 депутати от преименувалото се СДС от властта. Борисов има стабилно парламентарно мнозинство и може да управлява без цялото преименувало се СДС.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#15] от "takeshi303":

  Може ли по-конкретно да кажеш кои реформи се случиха.Съдебната,здравеопазването,образованието,вътр.работи ит.н да не продължавам.
  Ти от коя планета пишеш?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "Ако те не се случат ще се окаже, че не е било правителство нито на реформите, нито на "историческите компромиси".
  Няма вече "ако".Разбра се ,че нищо няма да се случи,нито реформи ще се правят.Борисов предпочита спокойствието и някаква"фалшива" стабилност.И не знам,на какво основание се твърди,че ГЕРБ били стабилни и нямали конкуренция.

 39. 39 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  С новата политическа година, към нов късмет - тази лотария ще продължи през целия мандат на управляващата коалиция ...

 40. 40 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако мислиш това управление за дясно, значи ляво няма да дочакаш никога..
  ==============================
  рИформаторитИ на мИтоди не са ли десни?

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  Още една загубена година в която се игра много футбол, нарязаха се километри ленти и поливха БоБо със светена вода от Плиска!

  klimentm
 42. 42 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "takeshi303":

  с такива писаници, като твоите, се вписваш в идеята за "лаладжия" напълно. мутрата, на която симаптизираш (не те знам откъде си, но бойните другари на рапона от сик са известни на израстналите в софия и помнещи 90-те) имаше пълно мнозинство в предишния парламент и нищо, в този мандат всички искат да са с него, само радан и сие не искат напълно да му се подчиняват и това ги прави спъващи управлението? на твоя рапон все някой друг му е винове, типично за един луд безделник и страхливец. боко е силен само защото е удобен на всички полит субекти - може да лъже и маже без свян, ценно качество за оцеляване в полит живота на нашта родина. а ти си платен с крадените от нас пари.

 43. 43 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#9] от "pet_1306":


  ''Най важното политическо събитие в България е свалянето на руския таралясник в Сирия...направо освети цялата руска агентура в България, паднаха маските и лъснаха петолъчките.. ''++++++++ Направо ми хареса . Истина е .По-здрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 44. 44 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#8] от "takeshi303":

  Точно в този момент е слаб като оня от вица за слаботелесните, дето се криел зад тревичката. Точно сега се е снишил доста, подобно на кумира си- Тато.
  Борисов е кукла на конци, само дето се взе за много важен. Взеха главата на Местан, негов ред е ми се види.
  Точно сега не се изхвърляйте. Гледам нови участници във сайта, гнездото на стършелите е разбутано.
  А на мен ми ПИСНА!
  На теб не ли?

 45. 45 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ситуацията у нас е побъркана, комшиите бързат да ни донабутат в бутафорния си евроатлантизъм - Местан яко преигра ! ...

 46. 46 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "takeshi303":

  Оставаше, Радан да съобщи намеренията за Съдебна реформа и в нужната й дълбочина - при подобен вариант, Хисторически хкомпромис изобщо нямаше да има ...
  В действащия ни Политически модел, каквато и да е Реформа у нас се филтрира през ценностната призма на яко Статукво - какво Достоверно да се очаква в такъв случай ??? ...
  Хората не са шебеци, а ББ има време да размисли и своя "хал" - трансферния прозорец му е отворен ...

 47. 47 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В отминаващата година има един неоспорим факт - Делян Пеевски успешно запояна да осветлява имането си. Цялата държава и напереният безотчетен прокурор не проявяват капчица интерес от къде са парите на този комбинативен, но глупав нерез!

 48. 48 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#24] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Кои десни управляват България, бе Каишков?
  Къде пък ги видя?
  Ако смяташ че борисов е десен много сериозно си объркал посоките!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK