Дневник на чумавата година

Дневник на чумавата година

© Анелия НиколоваЕдин българин – Гошо ли, Ваньо ли – седнал да гледа дневника на събитията през годината и като гледал в телевизора, заспал. И като заспал, засънувал чумата. Водела го да го дере и да му показва някаква страна.


И първо го завела в едно село, цялото затрупано от сняг. Край селото няколко мъже с хубави нови кожуси колели прасе. Водата в котела завирала, няколко мършави кучета лаели възбудено, прасето квичало. Всичко си било както трябва, но се усещала тревога – мъжете били неуверени, взели да се споглеждат, единият изпуснал ножа.


Гошо ли, Ваньо ли тъкмо щял да ги пита каква е тази работа, когато от селото повял топъл вятър и страшно замирисало на кочина. Тогава човекът забелязал, че мъжете с хубавите кожуси имали розови копитца, копитцата били накаляни, а между яките на кожусите вече заплашително го гледали дузина свински очички. Кучетата го залаяли и се спуснали срещу него.
Аха-аха да се събуди, чумата го грабнала, полетяла с него и право в някаква болница. Озовал се отгоре върху операционната маса, Гошо ли, Ваньо ли почнал да се оглежда. Приличало на болница, миришело на болница, но не било съвсем болница. Операционната зала била телевизионно студио, вместо лампа го гледало окото на огромна камера. Някаква сестра, в която разпознал журналистката И.Б., се надвесила над него, но вместо да го упои, го напудрила.


Огледал се за чумата и я видял да върви зад млад и вече побелял мъж, който говорел пред една камера в другия край на студиото. Гошо ли, Ваньо ли не чувал какво говори мъжът, но по жестовете му разбирал, че болницата е негова, че е малък големец и се перчи. Но тогава станало нещо странно – докато мъжът говорел, чумата поставила ръце върху очите му и лъвчето, което бил, се превърнало в шушумига.


На Гошо ли, Ваньо ли му станало драго и щял да се захили, когато чумата отново го грабнала, литнала нависоко и го пуснала в средата на някаква столица, пред голяма и богата къща. Било вече лято, слънцето припичало. Голямата и стара къща имала красив алпийски покрив, изящни дървени капаци на прозорците и широк двор, обърнат на изток. Дворът бил пълен с чужди хора, зад високата му ограда други чужди хора напирали да влязат.


"Да влизат всички!", чул се строг глас от къщата. След него нещо треснало, посипали се стъкла, някой лигаво запял, друг започнал да вие, трети викнал: "Не трябва, чумави са!", и много от старите обитатели на двора, които били оклюмали до оградата, се ободрили и викнали след него: "Не трябва, чумави са!"


А Гошо ли, Ваньо ли потърсил онази, дето го водила по земята, и като я намерил да пие вода от кладенеца на къщата, рекъл ѝ:


- Ама наистина ли са чумави?


А чумата се подсмихнала и му отговорила:


- Човече, не виждаш ли, че вече съм вътре?


И докато Гошо ли, Ваньо ли се чудил как така чумата е и вън, и вътре, тя отново го грабнала, захвърлила го в едно поле и изчезнала. Неодран, Гошо ли, Ваньо ли застанал кротко в края на полето и зачакал чумата да се върне.


Есен. Тънък хлад, мъглица. Опоскан бостан, тук-там шарена кратуна, кочани и стърнища, гарги, ловци с дочени каскети се снимат в дола пред убити вълци. В средата на полето плашило, по ръцете на плашилото още гарги, върху дебелото му сламено тяло – футболен екип с кръпки. Главата на плашилото е огромна оранжева тиква, към устата на тиквата – стълба.


Чумата не се вижда никаква, Гошо ли, Ваньо ли тръгва по стълбата, гаргите грачат, има нещо просташко в грача им.


И като се качил и влязъл в тиквата, Гошо ли, Ваньо ли усетил колко му е топло и уютно, разбрал че това не било никаква тиква, ами домът му, и видял себе си да дреме на дивана. Бил заспал пред телевизора, който боботел, и жена му викала от кухнята, че коледната трапеза е сложена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Весело

  Кошмарите на Гошо ли, Ваньо ли.

 2. 2 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Много добра алегория!
  Поздравления за добрия текст,господин Гочев!

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Не можах да схвана на първо четене какво иска да каже автора. Георги, няма да чета втори път. Такива анталижантни Бг сказки не са по моя вкус.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Тикви, бостани, прасета... нещо много бие на политика.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Предположих че нещо политически намеци и внушения пробва автора, ама хайде да не каже Чикаго-то че съм много мнителен се въздържах и прикрих възхищението си

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8386 Весело

  Болни прасета,болни бостани,лош млад,но побелял доктор-здравен министър и само в тиквата е стабилно уютно !

  [email protected]
 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Край селото няколко мъже с хубави нови кожуси колели прасе.[/quote]

  Тия не са от ония, дето оня им продал "рикия" по 5 лева килото, ама дето баш от него требеше да купят.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 517 Неутрално


  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  "Не можах да схвана на първо четене какво иска да каже автора."

  Струва ми се, че трябва да се "прочете" така: Първоначално Гошо е разпознат от чумата като "свой",т.е.годен да ѝ помага в чумави дела, той не е приет обаче от другите ѝ асистенти: колачите и докторите, които решават да го "дообработят".
  Междувременно, става ясно, че чумавите вече са твърде много, и след това свръхпроизводство на асистенти, не-чумави остават непразпознаваем авторитет, по стечение на обстоятелствата антипод в историята, от който е останал само гласа, както и неговите приближени, та ето всички тези, битуващи в една голяма къща не приемат чумавите, чиято чумавост има връзка с делата в къщата.
  Добро попадение в историята, е това, че докато върви другия пласт-умирането, като паралел, а не опозиция на пласта на чиракуването при чумата, Гошо оцелява, приемайки спокойно участта си на Гошо в устата на нещо, което може скоро да се окаже в устата на друго и т.н. Гошо се озовава, във финала на притчата като авторитет на дом-къща ли,тиква ли, вече приел се като "свой-свой" и погълнат от свят, който има много общо с него-направил си го е сам, без да има нужда от асистенти.
  Изглежда, битка между Чумата и Гошо(потенциален неназован авторитет) едва ли е възможна, тъй като в Гошо няма конфликт между "свой" човек на Чумата и "свой-свой на себе си". Тази, задължителна за всяка притча битка, вероятно няма да се състои. И затова вероятно, историята на Георги Гочев няма морална поука, а финала само изглежда скрит, но без възможност за продължение.

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Весело

  [quote#6:"karabastun"]Болни прасета,болни бостани,лош млад,но побелял доктор-здравен министър и само в тиквата е стабилно уютно ! [/quote]

  Хе-хе и аз нещо такова си помислих... то бива политически пристрастия, ама авторът яко се е олял...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Мда, настроиние прасешко ли, стабилно ли......

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#8] от "maren":

  Благодаря Марен! Правичката да ти кажа от тази притча Гочев показва че е объркан като малко дете в гора .

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Преди време, наскоро, и аз така реагирах като прочетох един труд от тоя автор. Информиран форумец ме посъветва да потърся в уики що е така. Сега аз ти го казвам на тебе с най-добри пожелания.+++

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2567 Весело

  Народът е в екстаз от притчата.

  http://goo.gl/P1kN6g

 14. 14 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#11] от "oporna_to4ka":

  Благодаря и аз, за репликата. Всички сме в тази гора, за която говорите, за съжаление. Много е вероятно, това, което авторът вижда, да е само това, което може да се покаже под някакава форма-фигуративна, в разказ с прекъсване, и с привидно скрит финал.

  А може би, новата 2016 година носи повече надежда, яснота и смелост, както и точен път за излизане от гората.

  Весели празници!


 15. 15 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 814 Весело

  [quote#6:"karabastun"]само в тиквата е стабилно уютно ! [/quote]

  "Родина, синко!", както казал старият глист.

  https://goo.gl/8NG90J
 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Човек е хубаво да записва сънищата си, не само понеже ги забравя, а може да излезе хубав и увлекателен разказ

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8386 Весело

  Човек е хубаво да записва сънищата си, не само понеже ги забравя, а може да излезе хубав и увлекателен разказ.
  -----------------------------------------
  Още по-хубави разкази,че и романи се получават от алкохолни делириуми.....

  [email protected]
 18. 18 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  " Главата на плашилото е огромна оранжева тиква, към устата на тиквата – стълба..."

  Тук, категорично не съм съгласна с автора !!!
  Не стълба, а мрежа от магистрали водят към оранжевата тиква...

  Форумът е в будна кома...
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3521 Неутрално
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Човек може да подражава на Кафка.
  Може и на Куелю.
  Но не и на двамата едновременно.
  Освен ако иска да прилича на Радичков.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  След свежите и стегнати обобщения на Смилов и Таков, тежките и (поне леко) досадни алегории на автора ми идват едновременно не особено умни, а и с мрачно и обидно за нормалния чòвек послание.
  А това послание не е ново и оригинално, 25 години ни го пробутват, как всичко е страшно лошо, не липсва и неизбежната, но за сметка на това безнадеждна за нас конспирация и всъщност, автора ни кани за (поредната) дрямка на въпросния диван и/или на да отпочнем новогодишното пийване.
  А ако все пак не се поддадем на депресивните послания и се опитаме да се позамислим, с усилия и активно отношение от наша страна, не че ще си решим проблемите за нула време, но шанса е на наша страна да се променят нещата в по-добра посока. така че весело посрещане на Новата година и дано през следващата, да бъдем една идея повече хора с глави, които не се поддават на подобни внушения и да търсим и откриваме по-различни типажи от авторовите прасета, тикви и прочее фауна и флора сред нас, защото ги има.

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3027 Весело

  За да бъде един хумор качествен, в него трябва да има порядъчна доза добрина. Злобният и плитък сарказъм на ниво кочини и стърнища само подчертава интелектуалното безсилие на този, който се мъчи да имитира хумор. Всуе!
  ПС При това не отричам, че и такъв род продукти имат своите консуматори. Както се казва, за всеки влак има пътник. На което и се разчита, за съжаление- с немалко основание...

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Весело

  Абе да си кофти племе си има предимства. Ей нА — и Чумата не устискала...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Явно недостатъчно съм интелектуализиран, щото нищо не схванах.

 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#12] от "man_un":

  Благодаря. Интересна биография, която наистина дава доста обяснения.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Както винаги, поредната депресивна констатация, на факти които всички знаем, със скрито внушение "нищо не можеш да направиш, понеже си свиня "

  Ще се зарадвам на такива протчи когато завършат с:

  "И Гошо/Ваньо изведнъж усетил че се задушава в тиквата, грабнал брадвата и я разбил. И тъкмо подгонил чумата през полето, аловците и гаргите се попиляли с ужасени писъци на вси посоки, земята се наддигнала и го ударила в челото. Стерснат, той установил, че е паднал от дивана, на който бил задрямал, а коледната вечеря изведнъж му се отщяла. "

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Леко ми напомни Михаил Булгаков....

 28. 28 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5042 Неутрално

  Уважаема редакция, моля за амнистия на форумците в бан, за да посрещнат Новата 2016 година заедно с нас, а на всички журналисти пожелавам здраве и успехи в личен и професионален план!

 29. 29 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Много заплетено с трудни изводи и странен край!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  Много хубаво ,ама файда малко!

  klimentm
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#26] от "rapidfire": "Ще се зарадвам на такива протчи когато завършат с:

  "И Гошо/Ваньо изведнъж усетил че се задушава в тиквата, грабнал брадвата и я разбил...."

  Ми ти живееш в такъв коментар. Всеки път, гласоподавателите гласуват против някой (цепят тиквата на предишната "тиква"... и никога не се сещат, че от тиквата може да стане я вкусен тиквеник, я варена тиква. Само трябва да я сготвят във фурната...
  А аз си мисля, дето ще е хубаво да живеем с манталитета от картината "Капеловата млечна супа"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4543 Весело

  Разочероващо четиво на ниво
  ученически графити в тоалетна
  Плашило с глава на тиква...
  Толкова е прозрачно и нескопосано,
  като "внушение",
  че единственото сравнение е с
  надпис в ученическа тоалетна
  "Иванчо е маймуна"
  Е,и.....

 33. 33 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 961 Неутрално

  ... Който има очи нека гледа, който има уши нека слуша, който има акъл, нека разбера. Пък Гошо ли, Ваньо ли... да си боцка салатката, да си пийва ракийката и да псува, па сетне да се обърне на една страна, да пръдне и да рече. "Мен т'ва не ме интересува", и да заспи блажено!

 34. 34 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

  За съжаление такава ни е политиката... За това и резултатите от нея са такива каквито са... Като след чума...

 35. 35 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "Един българин – Гошо ли, Ваньо ли – седнал да гледа дневника на събитията през годината и като гледал в телевизора, заспал. И като заспал, засънувал чумата. Водела го да го дере и да му показва някаква страна."
  -------------------------------------------------

  Половината статия някаква приказка за колене на прасета и някаква чума?

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Който разбрал,разбрал.

 37. 37 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Неуспешен опит за нещо между Радичков и Булгаков. Нула номер.

  k.stefanov
 38. 38 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#27] от "pentuer":

  Точно! Майсторът и Маргарита.... само че майсторът го няма.

 39. 39 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#27] от "pentuer":

  всъщност Маргарита се появява като съпругата!

 40. 40 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Дневник, не ви е лесно...С нас.

  Време е да отделите подобни текстове в L!VE СЛЕД 75.

  Navigare Necesse Est
 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Май не му се е получило, ама нейсе, да пълним вестника.

 42. 42 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  попитал дон Артуро един желаещ да пише и публикува,защо точно иска да пише,не му ли е хрумвало да композира музика?
  и отговаря кандидат писателят-публицист:"ах,как ми се иска,но това не всеки го може,затова човек трябва и да става

  Der Steppenwolf
 43. 43 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Автора като няма какво да каже, защо го казва тука? Дневник?

 44. 44 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Тикви, бостани, прасета... нещо много бие на политика!"

  Добре дошли в СПА "хотела", тук не е желателно да "заспивате", защото ако ви "набарат" Гошо ли беше или пък Ваньо, лошо ви се пише!!!

 45. 45 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 238 Неутрално

  не видях да е засегнал пенсионната реформа , сигурно се надява / автора / да доживее 65 г. с 50 г. трудов стаж

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK