Между Сцила и Харибда или между свекървата и тъщата (още за "Пиянската реч" на Доган)

Между Сцила и Харибда или между свекървата и тъщата (още за "Пиянската реч" на Доган)

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" публикува едно към едно текста на лидера на ДСБ Радан Кънев от блога му. Пълното заглавие там е "Между Сцила и Харибда или между свекървата и тъщата? "Пиянската реч" на Доган и предизвикателствата пред българската национална сигурност".


Накратко: Основните предизвикателства пред българската национална сигурност са две: опитите на две бивши империи да възстановят политическата си сила в някогашните си сфери на влияние, в т.ч. и на българска територия, и корупционната парализа на българските държавни институции. И двата проблема имат общи решения: пълноценно и искрено участие на България в политическите съюзи на западния свят - ЕС  и НАТО  и ускорена изолация на всички крила на ДПС  от политическата власт, държавните поръчки и службите за сигурност. 

Никой здравомислещ българин не се съмнява, че поддържането на добри политически отношения с Русия и Турция е полезно за страната ни. В още по-голяма степен е полезно пълноценното използване на културните и икономически връзки. На това обаче пречат опитите на двете бивши империи да отглеждат зависими политически, икономически и религиозни кръгове в страната. Намесата във вътрешните ни работи, чрез посредници, трови добросъседските ни отношения, българската политика и икономика. А именно засилването на ролята на тези кръгове е начинът, по който днешният руско-турски конфликт се отразява на националната ни сигурност. Сблъсъкът на интереси помежду им предизвика и политическия конфликт в партията, която повече от две десетилетия се опитва да обслужва тези интереси в България -Движението за права и свободи. 
1) Турция поддържа влиянието си върху българската политика чрез два свързани инструмента - мюсюлманското изповедание и ДПС. Колкото и Доган да се прави на "светски лъв", именно той през годините гарантира влиянието на Турция върху Главно мюфтийство и се възползва от политическата агитация, осъществявана в българските джамии. 

И няма никакви белези, че с "пиянската реч" от Сараите тази практика е приключила. Напротив - "триумвиратът" начело на ДПС може да бъде заподозрян в протурска и проислямска политика значително повече от Лютви Местан. От две години насам, Мустафа Карадайъ беше размахван като плашило с цел да бъде пазен "българският Ибрахим Ругова" - Местан. Представянето на Карадайъ за по-светски и по-отдалечен от Анкара политик е просто несериозно. Същото се отнася и за почетния гост на конгреса на партията на Ердоган Рушен Риза (който, по стечение на обстоятелствата, беше придружен там от близнака на Четин Казак, Метин…). 
Между другото, поддържането на добри отношения с Турция и нейната роля за опазването на границата ни от мигранти бяха многократно изтъквани от премиера Борисов като основание за толерантност към ДПС на Местан. Което означава, че ролята на Движението като агент на турски интерес в България никога не е било тайна за службите ни. 
2) Русия упражнява влиянието си, чрез доста по-широк набор от инструменти. Сред тях са традиционното политическо влияние в партиите от левицата (БСП и особено Георги Първанов, т.е. днес - АБВ), а по-късно и прякото инвестиране в "Атака" и Сидеров като чист проруски проект. Но руското влияние е най-вече медийно и икономическо. А за основен инструмент в това отношение, Кремъл използва Доган и Пеевски. 

Традицията е силна още от времето на "Мултигруп", премина през Библиотекарско-мулташката връзка, а днес медиите, свързани с ДПС и Пеевски, са основен проводник на пропаганда. 
Следователно - "вътрешният конфликт" в ДПС е всъщност пряка последица от опита на Доган да слугува едновременно на поне двама господари и по този начин да упражнява огромен контрол върху вътрешната политика на България. Веднъж - чрез контрол върху гласовете на българите мюсюлмани, втори път - чрез финансиране от руските енергийни проекти и Пеевската медийна империя.  
Провалът на Доган да е добре и с тъщата, и със свекървата, щеше да е почти забавен, ако не беше третото и ключово предизвикателство за националната ни сигурност:  
3) Корупционната парализа на право-охранителните институции и службите ни за сигурност. За днешна България, домогванията на Русия и Турция не би трябвало да са страшни. Ние сме пълноправен член на най-силния военно-политически пакт и на най-мощната икономическа общност в света. Разполагаме със защитата на най-добрите партньорски служби и най-здравата правна рамка за борба с корупцията и свобода на медиите. За нас опитите на г-н Доган да обслужи едновременно нелегитимен интерес на съюзника ни в НАТО - Турция и на традиционно влиятелната на Балканите Русия би трябвало да са малък риск. Той може лесно да бъде пресрещнат и от службите ни, и от прокуратурата ни, и от регулаторите - най-вече КЗК - които отговарят за свободна медийна среда и честни обществени поръчки.  
Но реалността е друга. Освен нелегитимни руски и турски интереси, през годините Доган (първо чрез "Мултигруп", а после чрез Пеевски) обслужва и ненаситната алчност на управляващите политици. И в резултат упражнява огромно влияние в службите, съдебната система, регулаторите.  
През последните години, властта допусна в ръцете на Доган и Пеевски да се концентрира не само огромна медийна власт, но и контрол върху КЗК; Допусна не само четвъртата по големина банка в страната да бъде фалирана от ДПС със съдействието на БНБ, ДАНС и Прокуратурата, но и сега активите и да бъдат плячкосвани от същите среди. Нещо повече - ДПС да запази ключов контрол върху БНБ като гласува заедно с ГЕРБ подуправителите на банката… В "коалиция" с ДПС беше съхранена безконтролната роля на прокуратурата, подготвя се и нов, зависим от същите кръгове състав на КЗК.  
Дълбоката корупция на институциите ни и проникването на мафията в тях, особено в службите за сигурност, правят България слаб и непълноценен партньор на ЕС и НАТО. Лишават ни от сигурността, която можем да получим.  
Решението е едно: Нямаме избор между Русия с Доган и Турция с Местан. Не сме между Сцила и Харибда. Нашият избор е с Европа и САЩ, без Доган и Местан. А те да си решават проблемите с алкохола, свекървата и тъщата…  


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Особеното на Руския Империализъм е,
  че където стъпи,първата му работа е
  да се гушне и братоса с НАЙ-ОМРАЗНАТА
  И КРАДЛИВА ПРОСЛОЙКА в съответната
  страна,и заедно с нея цинично да ограбват
  населението,без изобщо да им пука,
  докога това население ще издържи грабежа

 2. 2 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Прав си Радане, само гледайте Местан и неговите ислямисти да нямат никакви допирни точки с ДСБ и РБ, че тогава всичко, което си написал и казал ще са празни приказки...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 992 Любопитно

  "....Нашият избор е с Европа и САЩ, без Доган и Местан...."

  Ние станахме член на ЕС като съюз от НЕЗАВИСИМИ държави. Това означава, че националният суверенитет си остава първостепенна грижа на националните правителства и това обхваща и военната доктрина. Ние, и всички страни в ЕС сме длъжни да имаме и поддържаме ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ, способни да осигурят националния суверенитет. Това е условие, записано в устава на НАТО. А не да разчитаме на чужди въоръжени сили да изпълняват наши задължения.
  Но наличието на такива силни собствени въоръжени сили е СМЪРТНА опасност за правителства, покровителстващи мафия и олигархия. Поради което наблюдаваме системно унищожаване на военния ни потенциал...

 4. 4 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Браво, Радане. Ама защо не ги разясняваше тези неща преди 2 месеца?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 5. 5 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Много избирателно пишат за намесата във вътрешните работи на България. Не бива да се допуска и намеса от САЩ, които буквално ни управляват чрез марионетки във властта на които американския посланик дърпа конците. Много от решенията за външната политика или важни икономически проекти въобще не се вземат в София. Като казват А, да кажат и Б...

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Русия и Турция не са единствения проблем пред националната сигурност, а ЕС е джудже във военнополитическо отношение?
  Нима някой ще оспори, че Европа е тотално парализирана пред сериозните предизвикателства на бежанската вълна и войните в Близкия изток и Северна Африка?
  Нещо липсва от фиксацията върху ДПС и Доган.....

  [email protected]
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Трябва ни "Закон за защита на България", по силата на който протурските и проруски формации да бъдат забранени а лидерите и членовете им лустрирани! АБВ, БСП, ДПС, Атака, ВМРО и още няколко, са антибългарски диверсионни организации, които не трябва да имат място в политиката на България!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Много е добър в повтарянето на известни истини Раданчо, но за работа не го търси - тежко му дойде и избра айляшката позиция в опозиция

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Само не ми става ясно как САЩ ще спре имперските амбиции на Турция на Ердоган. Който са очевАдни. Или може би САЩ ще предпочете нас пред дългогодишния си съюзник Турция? А, Радане?

 10. 10 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз докато питам под другата статия на кого са внушенията от думите на Борисов "За мен това са абсолютни внушения, че има спор чрез ДПС за взаимоотношенията с Русия и Турция", то Дневник вече вкарали вълка в кошарата.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "Корупционната парализа на право-охранителните институции и службите ни за сигурност. "

  Това подзаглавие и разделът под него казват всичко.

  Нашите служби са неефективни, първо, защото са инфилтрирани от чужди интереси, и второ, защото в много от тях цари наследствена милиционерщина - дядо, "разкулачвал кулаци"; баща-"възродител"; отроче-"русофилче".

  Трябваше чистка, до дъно, след 10.ХІ.1989. Моментът бе изпуснат, първите избори - "спечелени" с имама от ония, които трябваше да отидат на политическото бунище.

  The rest is history.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Само доклади от партньорските служби могат да раздвижат държавата....

 13. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Любопитно

  ,,Между Сцила и Харибда или между свекървата и тъщата (още за "Пиянската реч" на Доган),,

  За пръв път нещо смислено от Радан Кънев, поздравления. Така се прави, бой по истинския противник, БСП и ДПС

 14. 14 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пак ще има много хора, които нищо няма да разберат за какво става въпрос, пак Радан, съответно - Костов, са им виновни за всичко и пак ще гласуват за ГЕРБ - искат си Тато и това е.

 15. 15 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "stenli1":

  Не подценявайте "скритото" българско оръжие. Създаден е най-мощният компютър в България е марката "Pumpkin Head Boko 1" на фирмата "Вankya Тhе Great Vegetable Garden For Pumpkins" с процесор GERB Core BKP с честота 0,001 MGHz и RAM - 32 пакетчета семки (тиквени и слънчогледови). Всички възможни варианти ще бъдат анализирани мигновено и ще се взема най-точното решение! Баце фор евър!

 16. 16 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#9:"stenli1"]Само не ми става ясно как САЩ ще спре имперските амбиции на Турция на Ердоган. [/quote]
  Всъщност, когато пишат за опасността от изток, една част от коментиращите смятат, че ако българските интереси бъдат продадени на запад, това е приемливо.

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Радан ,самотата на смилсленият политик в една безсмислена държава

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":

  Приятелю, обърни внимание, че имаш 4 минуса и един плюс (от мен).

  Теоретически, ако имаше притовопоставяне по измислената линия туркофили/русофили, би трябвало да имаш еднакъв брой минуси и плюсове.

  Очемидно, проотивопоставянето е по линията патриоти/потурнаци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#7] от "Георги":

  А..таковата - промафиостските? Ко ше праим с гангстерите. Я комеднтирай. Или тай страх

 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Любопитно

  До коментар [#15] от "Арон":

  Това за микропроцесора ГЕРБ е доста притеснително.
  Още повече ме притеснява, че софтуера му е СИК, като всички нови версии през последните поне 5-6 години са разработвани в Турция

 21. 21 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В тази статия има толкова невятни внушения, че чак ме е срам, че от този човек зависят някои управленси решения.
  Като например това "Турция поддържа влиянието си върху българската политика чрез два свързани инструмента".

  В момента Турция няма никакво влияние върху българската политика. Нито едно решение в българската политика не е било взето под влиянието на тези инструменти, за които говори Радан. И когато Турция най-накрая пожела да има някакво влияния през ДПС, Доган бързо-бързо ги отряза тези мераци. Но пък за всички останали ни светна лампичката за домогванията на Ердоган.

 22. 22 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#19] от "Арон":

  За гангстерите си има НПК.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 23. 23 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#22] от "Георги":

  Щом казваш

 24. 24 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Радан ми обяснява, че мужду два панелни апартамента би избрал тухлен мезонет в центъра.
  И аз, но последното не се предлага в момента.
  А имаме старите познати муцени на Доганя и Местаня.
  Е в случая предпочитам муцуната на първия, за момента.
  По-малкото зло, както се казва.
  Ако и той кривне от правия път - и той при местаня.
  Разбира се, че България пред всичко.
  Стига сте ревали за това ДПС, нека службите да си поемат функциите и да привикат предателите на разпит.
  А Турция няма нужда от адвокат в лицето на българските медии, тя е достатъчно агресивна, за да бъде чута.
  И отвъд океаните...

 25. 25 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Раданееее, Радане. То в два последователни параграфа си противоречиш, но за разлика от на Бойко на теб не ти отива това.

  В единия параграф - Турция поддържала влияние чрез ДПС.
  В следващия параграф - Русия упражнява влиянието чрез ДПС.

  То си мислехме, че шизофренията само за статуса на управляващата опозиция се отнася, ама то в главата ти бъркочът не бил само и едиствено за това.

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Никой здравомислещ българин не се съмнява, че поддържането на добри политически отношения с Русия и Турция е полезно за страната ни. В още по-голяма степен е полезно пълноценното използване на културните и икономически връзки. На това обаче пречат опитите на двете бивши империи да отглеждат зависими политически, икономически и религиозни кръгове в страната."Това е истината господин Кънев.Който иска да я разбира.

 27. 27 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":

  ----
  АБВ, БСП, ДПС, Атака, ВМРО и още няколко, са антибългарски диверсионни организации, които не трябва да имат място в политиката на България!
  ---
  А член първи кога го връщате?

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Докато Радан и неговата вярна дружина са се втренчили в конфликта в ДПС, за да не гледат към РБ и разсъждават за Русия и Турция в ЕС реалността е вече друга.
  ''Новогодишното обръщение на Ангела Меркел ще е преведено и на арабски, за да могат да го разберат бежанците, които пристигнаха в Германия през 2015 година.''

  [email protected]
 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Това е първият точен политически коментар от български политик по темата! Тези които до днес страхливо си мълчаха и се ослушваха, просто трябва да се подравнят по този анализ на РАДАН! Другото е заемане на руска или турска позиция!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Радане не ни баламосвай с приказки за депесето в стил лека нощ комсомолци, ами кажи какво става в дсбто, управляващи ли сте или опозиция, политически шпагат

 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Весело

  До коментар [#30] от "shileto":

  Той сега е зает да анализира дертовете на ДПС-то , за ДСБ-то, РБ-ето както е казал народът или хубаво,или нищо....

  [email protected]
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#29] от "Rim":

  Тези които до днес страхливо си мълчаха и се ослушваха, просто трябва да се подравнят по този анализ на РАДАН!

  ---------------------

  За ориентация на бавно стоплящите, прилагам и този тук - за сравнение и изводи (който може):
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677766_borisov_absoljutni_vnusheniia_sa_che_chrez_dps_ima/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Весело

  Хубавото в цялата история е, че ДПС се разцепи на две. Това е добре за България, защото тази партия е вредна за страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  " А те да си решават проблемите с алкохола, свекървата и тъщата… "
  С алкохола е ясно,но работата със свекървата и тъщата винаги е била много деликатна.

 35. 35 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Провалът на Доган да е добре и с тъщата, и със свекървата, щеше да е почти забавен, ако не беше третото и ключово предизвикателство за националната ни сигурност:
  3) Корупционната парализа на право-охранителните институции и службите ни за сигурност.

  Това не е третото предизвикателство а първото и най-важното което води останалите след себе си.

 36. 36 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":
  ! АБВ, БСП, ДПС, Атака, ВМРО и още няколко, са антибългарски диверсионни организации, които не трябва да имат място в политиката на България!
  .................
  Именно! 90 % от дупедатите в Парламата служат на чужди интереси, Кремъл и Анкара.
  Ето защо България, още от 1944 г е между две големи седалищни бузи: руска и турска, по средата, нали се сещаш.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 37. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  „....3) Корупционната парализа на право-охранителните институции и службите ни за сигурност...” (от текста на РАДАН)


  Когато агент Местан влезе в турското посолство, всички в общ хор запяхме песента за врага с партиен билет и за врага съсед... А никой не се сети да се запита, защо този човек е потърсил защита там и КОЙ го заплашва? От този въпрос се започва! А не от тъпите въпроси на сутрешното дребно човече с големите обувки в БТВ. (мястото, където комунистическите ДС агенти са намерили ниша за пропаганда) Ако имаше служби за сигурност, които да го пазят съгласно парламентарния правилник, нямаше да има турско посолство...


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 38 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":
  ++++++++! Ама, няма да се случи, защото изброените от теб и герП са тези, които редят дневния ред на обществото.

 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":
  „Борисов: Абсолютни внушения са, че чрез ДПС има спор за отношенията с Русия и Турция...”


  Напротив! Не са внушения! Спорове има навсякъде - по всички градчета селца и паланки... Няма медия, в която да няма спорове по темата! Само в дворчето на „премиера” в Банкя - там няма спорове. И никога не е имало.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Люспенето му е майката на затриването на политически формации. Да се цепят на три-четири, предсрочни избори и под 4% за всички!

  Останалите партии да вкарат по няколко етнически турци за депутати и тогава спокойно можем да развиваме дружно страната. Защото сегашният „етнически модел“ е крайно противопоставяне, а не интегриране на цялото население на страната.

  @)----,--'--
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#19] от "Арон":

  А..таковата - промафиостските?
  ----------------------
  Те се припокриват с про-руските/турските.

 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#27] от "Леля Пепа":

  А член първи кога го връщате?
  -----------------------------
  Него искате да го върнете вие.

 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#41] от "Blood Red Skies":

  Айде, още малко, не останааа! Вече сте близо до успеха с превъзмогването на прехапания си език. Изкритикувайте го поне веднъж, та да ви олекне, бре! Така, както го затаявате в себе си, ше ви мъчи, хубу да знайти. Кръвното ше дигнете, когато не изговаряте очевидните истини на глас. Но, ние знаем, че рано или късно ще изгоните тъмнината пред очите си

 44. 44 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дневник, който иска да чете бълнуванията на Радан, ще си чете блога му. Няма нужда от препубликуване

 45. 45 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#4:"Wornoxmaniak Рейтинг: 21 299"]Браво, Радане. Ама защо не ги разясняваше тези неща преди 2 месеца? [/quote]

  Може би се е надявал, че поне заради имиджа си на пич Бойко Борисов няма да се отметне от подписа си под "историческият компромис" и ще подкрепи съдбовната за България поправка в Конституцията. Имайки пред вид колко много държи на PR-а си, трудно е да си представим супермен Борисов да се отмята, но явно има обстоятелства които ти отнемат възможността да бъдеш пич. Когато те държат на къс и строг нашийник например.

 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Никой здравомислещ българин не се съмнява, че поддържането на добри ПОЛИТИЧЕСКИ !!?? отношения с Русия и Турция е полезно за страната ни...)))
  ..............
  Тук е нужно , Радане , ИЗЧИСТВАНЕ на писанието, казаното..
  .НИКОЙ не трябва да поддържа добри политически отношения с диктатор, самодържец, недемократ - политически !!??
  Ами Сидеров тук първенец- добре ги поддържа .. И АБВ и т.н...)
  2.САМО икономически отношения- чисти договори , защото за Русия, договорите НЕ са САМО договори !!!- днес ...И да се внимава ТЕЗИ договори какви МАНГИЗИ носят за техните агенти у нас- както казваш по- долу...) АЕЦ-и, самолети , Потоци т.н..)
  3.Доколкото КУЛТУРАТА на една почти тоталитарна страна е подвластна на диктатора - тя и КУЛТУРАТА им - не ни трябва ...Кобзони, хорове на руската армия , и т.н..:) Нямаме нужда защото не е нормална КУЛТУРА ..))
  Започнал си в началото с БАНАЛНОСТИ, които като десен политик ,трябва да ИЗЧИСТВАШ ...))
  За другото си ПРАВ и Поздрави !!

  BIG AL
 47. 47 Профил на today
  today
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Докато не се въведе образователен ценз за правото на глас, така ще е. Някакви неграмотни ще продължават да гласуват за Местан, Доган, ДПС, БСП, АБВ, АТАКА, и други антибългарски партии. Русия и Турция никога няма да спрат с опитите да си купуват политици, въпроса е дали народа ще е достатъчно умен, за да не гласува за нагли предатели на националните интереси.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#43] от "Арон":

  Нещо се опитваш да ми кажеш, но не ти се получава.

 49. 49 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Ченгесарско-кагебейската партия от бивши ДС агенти, се разкъсва между страната на агент Сава, за сметка на агент Павел! Вече имат и агент Петър /Реза/! Самоизяждането на проруските и протурски плъхове в ДПС може само да ме радва. Главното е, че и Доган и Местан са слуги на чужди господари, инструменти за влияние с антибългарска насоченост. Въпросът кой от тях е по-голям мръсник е второстепенен.
  А и какво да кажем за другото посолство, което винаги се е държало и се държи така, все едно България е 16-та губерния!
  Нагледно се видя кой има повече власт в партията на малцинствата - Русия или Турция.
  Агентите на Турция са лошите агенти, агентите на Русия са добрите агенти, а агентите на ДС са онези, които ни обясняват, кога е добре да си агент и кога не!
  ДПС си остава фасадна партия, създадена от ДС агенти по разпореждане на КГБ. В момента, в който един от тях зае една "неприятна" за Масква позиция, веднага бе свален. А България се управлява вече 25 години от ДПС разкрачена между Анкара и Масква, и другите партии, които са си изцяло подчинени Масква.
  Кога ли в България, ще произлезе партия създадена от българи за българи, без ченгесарски кроежи и подмяна на ръководството с ДС/КГБ доносници.

 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  "..Нещо повече - ДПС да запази ключов контрол върху БНБ като гласува заедно с ГЕРБ подуправителите на банката… В "коалиция" с ДПС беше съхранена безконтролната роля на прокуратурата, подготвя се и нов, зависим от същите кръгове състав на КЗК..."

  Къде е онази правоверна герберска душица (Карла Килмистър) да обясни като как ДСБ се оказвали червени?
  Особено след като ГЕРБ гласува съвместно с БСП/ДПС/АБВ/Атака срещу качествената съдебна реформа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#5] от "teridan":
  "Не бива да се допуска и намеса от САЩ, които буквално ни управляват чрез марионетки във властта на които американския посланик дърпа конците.."

  За разлика от твоите измислици, аз мога директно да ти дам пример как Русия се намесва в посоката на решенията на българския парламент. Сигурно си спомняш как ги хванаха в миналото ужнародно събрание да се опитват да пробутат закон спуснат директно от Кремъл!
  Така че разсъжденията съвсем не са избирателни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "CINZANO": ≪Прав си Радане, само гледайте Местан и неговите ислямисти да нямат никакви допирни точки с ДСБ и РБ, че тогава всичко, което си написал и казал ще са празни приказки...≫

  Не зная дали Раданчо е прав или е седнал, но съвсем сигурно е, че това, което е написал, са празни приказки. Забележете: Страшни обвинения! И никое от тях не е подкрепено с поне един единствен факт. Или с поне едно логическо доказателство. А ДПС вече наближава или вече е направило 26 години. За такива обвинения би трябвало да има факти, и то много.

  Точно толкова са фактите и доказателствата за това, че в момента Доган или ДПС-то искат да водят политика на продаване на държавата едновременно на Турция и на Русия. Би ли ни казал Радан, как може реално да се осъществи подобно нещо?

  ДСБ-то е политическа партия, създадена на етнорелигиозна основа, което е вредно и недопустимо. В една наистина свободна и демократическа страна то би трябвало отдавна да е забранено. Но защо по времето на Иван Костов то не беше забранено? Защо Конституционният съд, който като че ли няма как да бъде едновременно маша и на Турция, и на Русия, тълкува Конституцията както дяволът тълкува евангелието и казва, че то не е етническа партия?

  Всъщност всички парламентарни български партии продават националните интереси на България. Едни на Русия, други на Турция, трети на ЕС и четвърти на САЩ. Спомнете си за Белене, но спомнете си и седмия реактор в Козлодуй. Спомнете си за продажното предсрочно предоговаряне на цените на газа от Русия, но спомнете си и договорите за изкупуване на тока от САЩ-енските Марици. При което политическите заявления, че да продадеш националните интереси на ПРИЯТЕЛИ се счита едва ли не за заслуга, а на ВРАОВЕ – за смъртно престъпление, едва ли е много приемливо. Във всеки случай лично аз предпочитам да ме ограби враг, а не приятел. Той има поне моралното право на това, защото ми е враг.

  ДПС е крадлива партия, но такива са всички наши значими за политиката на държавата партии. Само че ДПС продава своята политическа подкрепа на една или друга партия, било на Царя или на БСП, а и Доган, след него и Местан,управляваха ДПС-то така, като че ли е ЕООД и просто инкасираха повече печалби от своята грабителска дейност.

  Всъщност това, което иска Радан сега, е ДСБ отново, както през 1997 – 2001 година, да стана първа партия в държавата, защото именно тогава политическите далавери водят до най-високи за управляващите финансово-икономически резултати. И затова се опитва да постави под контрола на ДСБ съда и прокуратурата. Но ДПС с помощта на ГЕРБ го прати за зелен хайвер и сега той е готов на всичко, само и само да си им го върне. Пък и, кой знае, нашият управляващ опозиционер може да се надява все пак, че като компрометира ДСБ, може и да успее да постави под свой контрол не само съда (протестите на съдиите!), но и прокуратурата.
  À à è ѝ ò „” –

 53. 53 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Може да не е най-издържаният политически текст,но би било добре и други български политици ясно и категорично да заемат позиция по темата,както го е направил Радан Кънев...

 54. 54 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да не повярваш! Замаяното ни общество родило смислен и надежден политик. Поздравления г-н Кънев. Подкрепям:
  "Нашият избор е с Европа и САЩ, без Доган и Местан."

  С риск, че ще подразня, ще кажа без Местан, Доган, Пеевски, Бисеров и т.н. можем. Но без нашите, български мюсюлмани не можем. Очаквахме много, много повече от Корман Исмаилов за демократична алтернатива на ченгесарско-корумпираното ДПС.

  Оптимизмът се пробужда. Дано 2016 го покаже.

  Navigare Necesse Est
 55. 55 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#52] от "glog":
  А ти на твоите 84 години и АОНСУ закалката сигурно отдавна си клекнал от дългите години в стойка мирно и поклон!

 56. 56 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "Леля Пепа":Леля ли си,стринка ли си,но много активно и целенасочено тролиш,сигурно не си спала нощес, а си скърцала със зъби в очакване да заръфаш някой.

 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Наивник на средна възраст "Ние сме пълноправен член на най-силния военно-политически пакт и на най-мощната икономическа общност в света." ами ние и в 1941 бяхме в "позиция" на пълноправен член на най-силния военно-политически пакт (Оста) и на най-мощната икономическа общност в света. А после стана олеле мале!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  След като Радан Кънев се изложи като политик, сега започва да се пробва като политически анализатор. Имам обосновани предположения, че пак ще се изложи.
  А Радан Кънев се изложи като политик не защото официално оттегли подкрепата си от Гарбаджийското управление, а защото въобще я даде.
  Провалът на такъв вид "партньорство" беше предизвестен по няколко основни линии.
  1. ГЕРБ са партия на статуквото и олигархичните интереси и да се разчита на някаква тяхна подкрепа за дълбоки реформи е повече от наивно и безгаберно.
  2. Политиците в РБ нямаха последователно и ясно послание какво точно искат да променят в съдебната система, образованието, отбраната или дори здравеопазването. Непрекъснато променяха цели и задачи, което издаваше липса на ясна визия и капацитет (Радан в началото искаше избори за ВНС, после заговори за кратък реформаторски мандат и последващи избори за ВНС, а накрая темата за ВНС бе съвсем изоставена).
  3. Самият РБ бе скроен и разширен по един порочен начин и не случайно се стигна до неговия фактически разпад.
  В политиката наистина трябва да се правят компромиси и в тая връзка бе разбираема заявката за сътрудничество на ДСБ с БГ. Все пак партията на Кунева на изборите през 2013 имаше по-добър резултат от ДСБ ( 3.3% срещу 2.9%), а и получаваше държавна субсидия, за разлика от партията на Р.Кънев.
  Имаше резон и в привличане на Зелените. Те на последните два парламентарно вота държат един резултат от порядъка на 0.8%-0.9% и около 20,000 гласуващи за тях. Никога не са се компрометирали с участие във властта и управлението, и имат ясна и категорична позиция срещи мафията.
  Не беше грешка и включването на т.н. Гражданска квота, българските избиратели се бяха отвратили от традиционните български партии и искаха някакви нови непартийни лица ( грешка обаче се оказа факта, че Гражданската квота постепенно започна да се доминира от познати политици, загубили или позиции във властта, или вота на избирателите на предишни избори - М. Димитров, Тр. Трайков и т.н.).

  От тук насетне всичко беше грешка.
  Грешка беше привличането на СДС, защото бе ясно, че в тях има само фасадна промяна - Е. Кабаиванов и Б. Лукарски са един и същи тип политици и хора, а те само си смениха местата в ръководството ( единият, Лукарски, от заместник-председател на партията стана председател и обратно). Нищо друго не се случи, а СДС на последните избори през 2013 спечели едва 1.3% от изборния резултат и остана без субсидия (подобно на ДСБ, и СДС се яви като коалиция на изборите през 2013).
  Грешка беше и привличането в коалицията на НПСД. Идеята, че ще се откъснат турски гласове от партията на Доган, се оказа илюзорна.
  Грешка бе и привличането на едно от многобройните БЗНС-та. Тези хора са ясни - имаха на последните избори едва 4 хил. гласа и под 0.3% от изборния резултат, надяват се единствено на остатъчни гласоподаватели на традиционното и някога славно БЗНС, които да дадат своя вот заради популярността на четирите букви.
  Грешки бяха и включването в изборните листи на бивши царисти ( В.Великов), или пък синове на компрометирани кметове ( като този в Хасково).

  Всичко това създаде една сложна и неуправляема структура, която нямаше как да не катастрофира.

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно

  Забелязва се някакво отрезвяване от глуповатите обвинения срещу Доган че бил руски агент. Ами с другата турска партия която приютихте в РБ какво правим и с какво Касим Дал и Корман Исмаилов са по-различни от Доган и Местан?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Антон Антонов
  Антон Антонов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#59] от "Julian Mall":

  никакво отрезвяване не се забелязва. щом "триумвирата" влезна в обяснителен режим, да ни разясни какво е искал да каже Сокола, не е от отрезвяване а точно наобратно

 61. 61 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Радане, прав си, но я ми кажи кво правиш с Корман и Дал и защо удобно пропускаш турско-руската същоност на батко ти Бойко????????????

  За всичко написано паздравления, но не и за премълчаното.

 62. 62 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А волния стана русофил по неволя, след като чу заканите на оня посланик. На който твоя Малтинчо добре защитава енергийните интереси, за да не им фалират конгломератите на тяхната олигархия.

 63. 63 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#59] от "Julian Mall":

  Не те бях прочел затова почти съм ти повторил тезата, извинявай, но това е симптоматично къде Радан е настъпил мотиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK