Генът СДС ще се възпроизвежда до появата на силен лидер

Меглена Кунева /министър/ и Радан Кънев /в опозиция/ - лидери на две от партиите в Реформаторския блок

© Георги Кожухаров

Меглена Кунева /министър/ и Радан Кънев /в опозиция/ - лидери на две от партиите в Реформаторския блокТрадиция на "Дневник" е в края на годината да попита за коментар социолози и политолози за важните събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2015 г. може да следите в специалната тема "Годината". След Нова година четете и прогнозите на анализаторите за 2016. Коментарът на Юлиан Попов е записан преди промените в ДПС. 


С какво ще запомните 2015 г.?


- Терористичната атака в Париж, Парижкото климатично споразумение, популярността на Доналд Тръмп и сблъсъка за съдебната реформа в България.
Изводите, които направихте след местните избори, вдъхват надежди или опасения за пътя на страната? Защо?


- Местните избори оправдаха тривиалните очаквания, че избирателят реагира на ясни послания, свързани с очевидните му интереси, че БСП залинява и че партиите еднодневки изчезват бързо, както са се появили. Надявам се повечето партии да се вгледат по-внимателно в избирателите си.


Какво показа първата година от второто управление на Бойко Борисов? Променен ли е той?


- Показа умението му да оперира умело в сложната и импулсивна българска политическа среда, в която се носят постоянно променящи се и неясни интереси. Не се е променил много, станал е по-уверен и по-умел в онова, което може да прави.


Това правителство е на реформите или на "историческите компромиси"?


- Не виждам нищо историческо в това правителство. То е по-скоро правителство на фрагментарните визии, мъчителната еволюция и опортюнистичните реформи.


Докога според Вас ще оцелее Реформаторският блок и на каква цена?


- Реформаторският блок е СДС – композиция от множество групи и индивиди, които все не могат да се разберат, кой е по-прав, без да си дават сметка, че това не е най-важният въпрос в политиката. Ще оцелее донякъде, после ще се преобрази, но генът СДС, с цялото си очарование и дефекти, ще продължи да се възпроизвежда, докато не се появи силен припознат от всички лидер, който да успее да обедини повечето съставни части.


Навремето такъв лидер, за добро или лошо, беше Костов, но сега е необходима много по-различна фигура от него. Тъжната цена на фрагментираността на Реформаторския блок е в това, че най-продуктивната и най-прогресивната част от избирателите постоянно остават политически непредставени.


Какво бъдеще виждате за другите парламентарно представени политически сили?


- БСП загива, след 5 или 10 години ще изчезне. Зелените имат малък шанс да се превърнат в парламентарна партия, но трябва да се научат от други зелени как да се разпрострат отвъд залесяването и да се държат по-сериозно. Съдбата на ДПС зависи изцяло от това дали ще се намери партия, която би дръзнала да посегне към традиционния електорат на ДПС. Другите са пълнеж, макар внезапно да може да възникне нещо, което да запълни значителния вакуум на политическата сцена.


Ще има ли още промени в кабинета?

- Не мисля, че ще има значителни промени. Отделни министри ще се оттеглят и заменят, но не очаквам английски тип масово разместване на кабинета.


Възможна ли е реформа в съдебната система?


- Да. Но това е постоянна битка, не може да стане с една ревоюционна вълна. Освен това, за да се извърши подобен род реформа, тя трябва да бъде активно подкрепена от избирателя. Това ще рече, че избирателят трябва да я разбере добре и да повярва, че тя е важна за него. Засега не виждам някой, който да успява да обясни съдебната реформа добре на избирателите.


 След "Яневагейт" трябва да очакваме...


- Нищо.


 Кой беше скандалът на годината?


- Проблемът е в липсата на скандали. Учуди ме, че джиповете на горските не се превърнаха в сериозен скандал. Или правешкият мост, платен с пари от фонд Земеделие. Казусът "Яневагейт" по скоро се точи като телевизионен сериал, вместо да предизвика скандал. Докато подобни казуси не започнат да се превръщат в истински скандали, не бива да очакваме и съдебна реформа.


 Стана ли България по-европейска, ако съдите по реакцията на институциите на бежанската криза и напрежението между Турция и Русия?


- Не знам какво означава по-европейска. България си е България и се държи относително поносимо в европейски контекст по отношение на бежанците. А конфликтът между Русия и Турция представлява огромен шанс за България, но не съм сигурен, че имаме политическото самочувствие, за да се възползваме от този шанс.


Има ли България ясни приоритети във външната политика?


- Лоялността към НАТО и Европейския съюз са ясни приоритети и независимо, че те се подлагат постоянно на атаки от армия маргинални коментатори, често платени на дребно, тези приоритети остават стабилни. Диверсификацията на енергийните доставки може също да влязе в списъка на ясните външнополитически приоритети. Би било добре да имаме и други, по-специфични и неочевидни приоритети, свързани например с Африка, Близкия изток или Индия.


 Изправено ли е обществото пред дилема: свобода или сигурност?


- Винаги сме изправени пред тази дилема – когато пресичаме улицата, отглеждаме деца или се борим с престъпността и тероризма. Важно е дебатът да не престава и да сме сигурни, че инструментите на демократичният контрол работят и се развиват.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Нелош анализ, съгласен съм с него.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вярно думаш Юлиане. Личноста за когото мога да гласувам трябва да има преди всичко едно качество - Човечност. Човечността и добротата са мярката по която трябва да се взимат решенията в държавата. Не ме интересува в СДС ли е тази личност, в ДСБ ли е в ГЕРБ ли е - ако отговаря на критерия ми - гласувам за него.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Най-искрено се надявам.

 4. 4 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Весело

  ,,Генът СДС ще се възпроизвежда до появата на силен лидер''

  -Като гените на неандерталците и кроманьолците ли ще се възпроизвеждат и закърняват или като гените на динозаврите в някои гущери и други пълзящи твари?

 5. 5 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 569 Неутрално

  "Важно е дебатът да не престава и да сме сигурни, че инструментите на демократичният контрол работят и се развиват."
  Позволявам си да добавя, че инструментите за демократичен контрол регулират добре изградената държава. Ето защо, някои от основните въпроси, които трябва да се зададат, според мен изглеждат така: А нашата държава добре ли е изградена? Доизграждането идва на мястото на какво? Какво не беше възстановено, заради него нещо се разруши, но дойде друго, а то още по-далеч от това-стабилното, някога, преди време функционирало добре? Има ли (все още) ясни спомени за по-добро? Кое е по-добро и за кого? Колко далеч назад? А има ли напред? Какво да се прави, ако стане (още) по-лошо?

  Какво се къса във връзката между държавата и обществото, което (би трябвало да гради и доизгражда)? То (обществото) къде е ?
  Кой, в крайна сметка я контролира?-нашата държава.

  Провижда ли се нашата държава като някаква друга? Каква? Кой и как ни възприема отвън? Как ние отговаряме на това?
  Ще бъде ли 2016 година на отговори?

  Поздрави и весели празници на всички, както и на Вас, господин Попов.
 6. 6 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 561 Неутрално


  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  "Човечността и добротата са мярката по която трябва да се взимат решенията в държавата. Не ме интересува в СДС ли е тази личност, в ДСБ ли е в ГЕРБ ли е - ако отговаря на критерия ми - гласувам за него".

  Човечността между хората е съществувало винаги от памтивек. Проблема е - коя е тази партия, организация и т.н чиято "човечност и доброта" взима решения? С една дума популизъм. Не ме интересува в БСП ли е тази личност, в ДПС ли е в Атака ли е - ако отговаря на критерия ми - гласувам за него".

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7057 Неутрално

  В България класиката дясно и ляво не само, че липсва, а никога не е съществувала, доколкото обществото е сравнително хомогенно и традиционалистично - затова няма откъде да се вземе нито силен десен-нито силен ляв лидер ,защото няма просто кого/като маса /да води .Оставаме с винаги силни народняшки лидери - Стамболийски,дори Цар Борис, Живков, Борисов.....

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Наистина, време е за лидера на най-прогресивната част на обществото.И това ще стане.Проекта ББ е на изчерпване.Скоро демократичните сили ще вземат превес.Това си е закономерен процес.Това ще се случи-дори и в България.Бавно,мъчително ,но неизбежно.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Генът СДС ще се възпроизвежда "
  ами той се възпроизведе да нещо .... изродено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1695 Любопитно

  Дневник, кога да очакваме при вас новината, че ключов свидетел по делото на Братя Галеви е намерен мъртъв?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално  До коментар [#8] от "pro_bono":

  Къде си бе момче?!? Все очакваш некво страшно парче...

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  - Лоялността към НАТО и Европейския съюз са ясни приоритети и независимо, че те се подлагат постоянно на атаки от армия маргинални коментатори, често платени на дребно, тези приоритети остават стабилни."И така трябва и да си останат.

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2003 Любопитно

  Цитат:"Това правителство е на реформите или на "историческите компромиси"?

  - Не виждам нищо историческо в това правителство. То е по-скоро правителство на фрагментарните визии, мъчителната еволюция и опортюнистичните реформи."

  Трудна "еволюция", от охранителен, към държавен рекет! Мащабите са различни!
  Макар и с " фрагментарни визии" 😎за парчето баница, лентичките вървят като "топъл хляб"! Не за всички! 😈
  Само за белотаЖии и некои други...
  Този прави заявка, май, за втори мандат!😂😂😂

 15. 15 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Анализът не е особено задълбочен, тук-там не е и верен, но е напълно приемлив. Е, с някои забележки. Например като тази за вечното СДС, което ще просъществува чак докато стане отново управляваща партия. Което едва ли ще се случи.

  Или със съдебната реформа. Това, че тя трябва да бъде разбрана от избирателя, за да се направи, си е направо измислица. Широкият избирател, който попълва състава на парламента, няма как да разбира толкова добре съдебните бъркотии, че да гласува за тези, които ще извършат реформата. Още повече, че кандидатите за депутати никога не казват, какво наистина мислят да правят като депутати. И дават такива предизборни обещания, за които да бъдат избрани, а не за такива, които ще изпълнят.

  Ще се оправи ли България? Никой не знае. Но като начало докато държавата не си върне пълния суверенитет, пълната независимост от други държави и междудържавни образувания, тя няма как да се оправи. Защото тези, от които пряко или косвено зависим, си имат национални интереси, част от които са противоположни и дори антагонистични на нашите национални интереси. Така че такива държави или междудържавни образувания ще използват нашата зависимост от тях, за да ни наложат да правим това, което е изгодно за тях, дори и тогава, когато то е неизгодно за нас.

  И защото когато пряко или косвено сме зависими, управляващият ни елит също е зависим, което засилва възможностите този елит да стане компрадорски и съвсем легално да продава националните ни интереси на други държави – на САЩ например, като сключи договор за седми реактор в Козлодий на цена, която е поне с 50% по-висока от реалната му търговска стойност. А за да не може никой да разбере, какво точна е станало, част от договора се засекретява, като по този начин проверката на практика става невъзможна.

  Каква ще бъде 2016-та? Ами почти сигурно е, че ще бъде долу-горе каквато беше и 2015-та. Вероятно, почти сигурно, без предсрочни избори. И без реално полезна съдебна реформа. С големи възможности за влошаване в частта, отнасяща се за ислямското нашествие.

 16. 16 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  "Реформаторският блок е СДС – композиция от множество групи и индивиди, които все не могат да се разберат, кой е по-прав, без да си дават сметка, че това не е най-важният въпрос в политиката."

  А ние можем да си зададем въпроса, щом не знаят кой е най-важният въпрос в политиката, аджеба политици ли са или аджамии.
  СДС беше изключително успешна форма за политически протест - наречен неслучайно "движение". Хората бяха отвратени от Партията и от нейните членове, харесваше им да се събират и да се усещат заедно, независимо от времето и начина за показване на общност (подскоци, палене на свещи, многохилядни митинги). Лошото се случи, когато се появиха много "лидери" ("сини мравки", партийки и партийчета с големи имена и малко хора), най-важният от които го пречупи и смаза, вече във вид на бутикова партийка с култ към неговата особа. Още по-лошото беше, че от създаването си до почти пълното си унищожение СДС си остана творение на ДС-КГБ. Милионите избиратели на СДС не избраха нито "духа", нито "тялото". Пръснаха се като пилци - отвратени и излъгани, но... с обеца на ухото. Милион от тях гласуват за ГЕРБ, а всички останали "лидери" ръфат и дърпат... тоест, драпат да ги стигнат. Важното е, че пак сме общност, а БСП, ДПС и Атака стават все по-малки и по-незначителни. А това е хубава новина.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#15] от "glog":
  "Анализът не е особено задълбочен"...

  Вашият анализ по ми хареса, по-точен, изчерпателен и кратък е!😇
  Искрен +, за това което прочетох в коментарът Ви!👏

 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun": ≪В България класиката дясно и ляво не само, че липсва, а никога не е съществувала, доколкото обществото е сравнително хомогенно ....≫

  Беше сравнително хомогенно, но само до около 1990 година. А сега вече сме сред най-нехомогенните икономически общества в Европа. Така че тезата ти е изцяло фалшива.

  Колкото за значимите ни политически партии, те всички до една са десни. Независимо дали са русофилски, туркофилски или еврофилски. При което БСП например е по-дясна от ГЕРБ, защото именно тя въведе десния плосък данък върху общия доход. Още по-десен е данъкът ДДС, защото колкото по-богат е човек, толкова по-нисък процент от неговия доход е този данък (данъкът е върху разходите, а не върху приходите), но нали до сега никоя партия не е казала, че той трябва да се премахне?

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "batzdravo": Благодаря!!!

 20. 20 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1595 Весело

  "Докато подобни казуси не започнат да се превръщат в истински скандали, не бива да очакваме и съдебна реформа."

  А това пък е такава... световна глупост, че просто няма накъде. Всички вече взеха да разбират от всичко, хахах... Даже троловете тук са "експерти" в материята. Който си мисли, че с подслушване, разпространение на записи и слухове за "кой - кого - какво", независимо "къде" и "при какви обстоятелства", иначе казано - със средствата на ДС-КГБ, ще може да се направи нещо значително, ТОЙ е просто наивник или нагъл лъжец.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 21. 21 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бенк-Бенк":

  -Като гените на неандерталците и кроманьолците ли ще се възпроизвеждат и закърняват
  -----------------------------------------------
  Точно така. Като гените на неандерталците и кроманьолците, но не докато закърнеят напълно, а докато на един етап се случи МУТАЦИЯ и вместо слаби и объркани лидери се появи човек с умения и визия.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 22. 22 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "Резистентна":

  Щях да пиша нещо подобно, но си ме изпреварила...подкрепям те напълно - Весело изкарване на празника, живи и здрави до година,до амина!!!

 23. 23 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Генът български трябва да създаде силна и качествена личност за лидер. Генът СДС излъга хората и вместо промяна, направи подмяна. Само две фундаментални грешки от многото, липса на лустрация и разделението на земята на супер малки стопанства. Първото запази ченгетата и висшия ешалон на БКП, който след това овладя почти всички икономически лостове, а второто лиши селата от среден бизнес и ликвидира леката ни хранително-вкусова промишленост. Сега 100-200 човека след 20 години владеят почти всичката земя в невероятни мащаби за страната ни. Но с толкова акъл и алчност толкова можа СДС.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Първоначално създадените демократични партии и движения в Източна Европа от началото на прехода отдавна изчезнаха! Без България, обаче! СДС, след 25 години, продължава да съществува, (макар само с около 40 хил. гласа в нац. мащаб на последните п. избори) и не само това, ами е и във властта! СДС съществува днес, благодарение на ИВАН КОСТОВ и ДСБ! Защото ако не бяха поканени да влязат в РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК, днес нямаше да съществуват! Особено със слаб лидер, какъвто е Лукарски! Ако не беше създадена партията ДСБ, днес нямаше да има десница! Благодарение на ИВАН КОСТОВ, в България ще се случи точно обратното на това, което стана в другите Източноевропейски страни - десницата ще се запази в автентичния си вид, а „социалистическата” партия ще изчезне! България ще остане без „социалисти” в парламента...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Добър анализ. Аз съм един от тези непредставени от никоя политическа партия, чакащ новия ЛИДЕР на СДС.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  [quote#24:"Rim"]СДС съществува днес, благодарение на ИВАН КОСТОВ и ДСБ! Защото ако не бяха поканени да влязат в РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК, днес нямаше да съществуват![/quote]

  Това опорна точка на десебарите ли е? Колко кмета спечели ДСБ на последните местни избори? Повече или по-малко от нула?

 27. 27 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#5] от "maren":
  Какво се къса във връзката между държавата и обществото,
  ----------------------------------
  По мое мнение проблемите са два.
  Обществото се намира в ужасна демографска криза, но по лошото е, че има и психологическа криза. Хората мрънкат и се оплакват за всичко и от всичко. Млади хора, които не знаят какво е комунизъм, разсъждават като комунисти. Както казваше един , "Искат като се приберат у дома и отворят хладилника, Бойко да им подаде бирата" Частната инициатива и предприемаческия дух хич ги няма. "Държавата (политиците) е виновна за всичко, а ние сме нещастни жертви" Това е лозунга на много хора. Как да има силна държава, когато обществото е толкова болно.
  Другият проблем е проблем с лидерството. За да излезе от това тежко положение, обществото се нуждае от лидер визионер. Човек, който ясно да посочи пътя. Бойко е чудесен политик и прагматик, но не е визионер. Неговата роля постепенно се изчерпва. Да се надяваме, че оттеглянето му от политиката, ще даде място на човек от който обществото се нуждае.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 28. 28 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "oporna_to4ka":

  Не смесвай моралът с политиката. По културно!

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7057 Любопитно

  До коментар [#15] от "glog":

  Ако имате време бихте ли ми нахвърлили с няколко думи с какво значително се отличават социалните групи в според вас ''едно от най-нехомогенните общества'' у нас.Това,което съм забелязал обикаляйки страната е доста еднакво като манталитет,доходи и отношения.А тези изброени партии са просто професионални организации,грижещи се за собствените си доходи чрез държавно и общинско събиране на средства.

  karabastun1@abv.bg
 30. 30 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#27] от "clarkv622":
  "По мое мнение проблемите са два."

  Проблемите, които сочите са в резултат на изместване, липса на критерии, загуба на ценности и стойности, загуба на вярна посока. Подозирам, че доста българи имат чувството, че времето ги прескача, минава напред, а те остават в неподвижна точка и нямат сила да се проврат през тесния процеп, който бързата промяна им е оставила. Дали могат, обаче, да променят популярния израз, че след дъното идва оттласкване на горе, посочвайки себе си като основни оттласкващи?
  Двата проблема ,също така, за съжаление се захранват един друг, заради очакването, че някой трябва да ни поведе. Ние сами се водим напред или назад, въпрос на посока. И това е като с оттласкването.
  А лидерът? Той, би трябвало просто да бъде пръв сред равни.

  Весели празници и щастлива Нова година.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#24] от "Rim": " Благодарение на ИВАН КОСТОВ, в България ще се случи точно обратното на това, което стана в другите Източноевропейски страни - десницата ще се запази в автентичния си вид, а „социалистическата” партия ще изчезне! България ще остане без „социалисти” в парламента..."
  това сериозно ли си го изтърсил ? я погледни и сравни къде и какво са другите Източноевропейски страни . чехия , полша , словакия , унгария ..... са точно там и такива защото нямаха костовци които да създадат и узаконят грабежа . това с великия костов даже вече и пропаганда не е , чисто зомбиране си е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално


  Тъп и неточен анализ ! Тиквата бил станал по- умен ( ??? ), по-умел ( ??? ) ...
  На такъв се правеше с труд, първите месеци, но влезна в своето амплоа на некадърен и страхлив, на крепител на статуквото, веднага след като го притиснвха за съдебната реформа и протестите на милиционерите ( не са полицай ) и не само това !

  " Нищожество в доспехите на величие "
  Атанас Семерджиев

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този Попов винаги ме смайва с майсторството си да изглежда умен, а да е досадно повърхностен и безполезен.
  Не казвам, че е измамник, но много прилича с псевдоанализите си тип "сляпа баба" и "би могло, но едва ли".

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  Генът мутира и стана зловреден.

 35. 35 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#34:"Judjuk"]

  Генът мутира и стана зловреден. [/quote]

  Така е с всеки млад ген.
  Този ген го създаде народът.Генът на надеждата че ще има свой защитник,а той ще си гради живота.
  Но този ген го затриха алчните лидери със характер на паразити за разпределение парчета от баницата.
  Народът сега се бори сам вече 25 години и няма намерение да създава паразити.За това паразитите си се роят сами. ..


 36. 36 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това правителство било на реформине ама никой не ги е видял ни помирисал.....

 37. 37 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  " Тъжната цена на фрагментираността на Реформаторския блок е в това, че най-продуктивната и най-прогресивната част от избирателите постоянно остават политически непредставени. "

  За съжаление, съвсем вярно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Не скандал,по-скоро скандалите на годината.Всички от ден до пладне.Няма гражданско общество,няма честни обществени медии,които да не позволяват тези скандали да отшумят без последствия.Десет дена се занимаваме с Доган,Местан и ДПС,защото така ни го натрапват купените журналисти.А важното за България и за българите така си отминава ,почти незабелязано.

 39. 39 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Точно в тоя момент България няма нужда от прекомерна лоялност към ЕС. Кой съюз - този на Меркел и Оланд, които го доведоха до парализа и безидейност с неадекватните си решения? Европа има нужда от друг вид ЕС - начело с политици като Орбан и с ясно и последователно поведение на страните като това на Унгария , Чехия, Словакия и Полша.

 40. 40 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#20] от "Резистентна":

  "Който си мисли, че с подслушване, разпространение на записи и слухове за "кой - кого - какво", независимо "къде" и "при какви обстоятелства", иначе казано - със средствата на ДС-КГБ, ще може да се направи нещо значително, ТОЙ е просто наивник или нагъл лъжец."

  Като гледам колко минуси си събрала, оставам с впечатление, че немалка част от съфорумците точно така си мислят.

 41. 41 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#40] от "bathsheba":
  Лошото е, че не само си го мислят. Те точно това искат. Затова ходиха няколко вечери да протестират. Затова първият съдебен началник, който го поиска от президента излезе на стълбите на Съдебната палата, заедно с настоящи (Топалов) и бивши такива (Куцкова) и техни подчинени (заместници, съдии от ВКС, СГС и ВАС и служители) навлякоха тогите и ги разходиха до улицата... Тур за овации на съдии, които искали сами да си чистят Авгиевите обори и никой да не ги контролира...освен тези, с чиито гласове във ВСС са назначени и издигани - ДПС, БСП (БКП) и ДСБ, разбира се.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 42. 42 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Човечността и добротата са мярката по която трябва да се взимат решенията в държавата[/quote]
  Ъъъ... А мярката "компетентност" въобще ли не попада в твоите критерии, като ходиш да гласуваш?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 43. 43 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Спетема СДС ООД са разбити авари,готови за една паница леща да сътворят героизми. В СДС няма кауза. СДС е тема за словоблудства на семитски писачи като Юлиан.

 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Слаб и повърхностен анализ като цяло,чиито достойнства са умереното звучене и тук-таме по някоя вярна констатация. Някои от съфорумците,макар и с известни забележки, са се справили доста по-добре: glog#15 и #18, batzdravo#14, stoiank#23, niksan1 #32 ....

 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  [quote#18:"glog"]Колкото за значимите ни политически партии, те всички до една са десни.[/quote]По-скоро всички са олигархични или връзкарски. Не е същото.

  За мен "дясно" означава "свобода в икономиката", "ненамеса на държавата", "ниска преразпределителна функция на бюджета". Нищо такова не виждаме у нито една партия. Нито една не се бори за намаляване на регулативното бреме. Нито една не се бори за намаляване на преразпределителната функция на държавата (уж архи-дясната ДСБ беше дори против плоския данък). Та, не - десни партии в БГ няма и не е имало в последните 25 години. За преди 1944-та не знам.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  [quote#39:"kirsner"]Европа има нужда от друг вид ЕС - начело с политици като Орбан[/quote]Ако всички политици бяха като Орбан ЕС просто нямаше да го има. Не се лъжи - Орбан не му пука за интересите на България. Ако всички бяха като него в ЕС малки страни като БГ щяха да ги газят. Не само нямаше да има евро-субсидии, а по-скоро малките щяха да плащат на по-големите. Та, слава богу, че ги има милозливи тетки като Меркел да пуснат гювеч от време на време.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 47. 47 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Николов":
  Да не забравяме,че "дясно" в чист вид няма никъде. Нито в САЩ,нито във Великобритания. Говорим за "десни политики" когато някой се стреми да освободи пазара от прекалено държавно регулиране и т.н. неща споменати от теб. Никоя съвременна държава не може да се откаже от почти изцяло де-регулиране на пазарите и тотално минимизиране на ролята на държавните институции,просто защото ще бъде "изядена" от конкуренцията.
  Иначе, по принцип, си напълно прав за липсата на класическа дясна партия през последните 25г. в България. А точно държава / или това, което е останало / като България,при тези грандиозни нива на корупция и монополи, има жизнено необходима нужда от поредица десни политики и минимално участие на правителството при разпределение на паричните потоци и икономическите взаимоотношения. Освен това няма и съдебна система и т.н.

 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  [quote#47:"thepirineagle"]Да не забравяме,че "дясно" в чист вид няма никъде.[/quote]Не съм твърдял. Това, което имах предвид е партии, които да се борят БГ да върви на дясно, т.е. по посока на по-малко регулации, по-малко преразпределяне, по-малко държавно участие в икономиката. Е, няма ги и не ги е имало. Ако от време на време в някоя от партите се появи някой с десни идеи то своевременно бива отстранен като чуждо тяло.

  Плоския данък беше някаква случайна аберация. От тогава и леви и пишман-десни се опитват да "поправят грешката". Въпрос на време е и там нещата да си дойдат на мястото.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun": ≪Това,което съм забелязал обикаляйки страната е доста еднакво като манталитет, доходи и отношения.≫

  Това, по което се различават социалните групи, е тяхното социално положение, или, по-точно казано, техният социален статут. Това са обществено-икономически групи. Големите окрупнени социални групи у нас са: Политически и финансово-икономически елит, обслужващ идеологически елит, научно-технически елит, обикновени хора от народа и лумпени.

  Та ако сравним стандарта на живот на един обикновен човек от народа със стандарта на живот на хората от елита или дори от обслужващата елита идеологически елит, разликите са огромни. И дори според официални данни в ЕС точно в България тези съотношения са най-големи. А ти какво си гледал, не зная. Не зная дори дали имаш представа за реалните доходи на елита и дали знаеш нещо сериозно за затворените населени места, където дори представителите на МВР нямат достъп и дори улиците са частни.

  Това не значи, че трябва да въведем принципа на комунизма за материалното равенство, но не означава и че банда криминално забогатели псевдобизнесмени трябва да живеят като богове, докато основната част от гражданите на държавата живеят като скотове. Защото и едното, и другото, са нещо прекалено, а както казва латинската максима, ПРЕКАЛЕНОТО ВИНАГИ ВРЕДИ.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7057 Неутрално

  До коментар [#49] от "glog":
  Ако само не се обидите- това,което пишете е пълна дивотия- между доходите на елита и доходите на боклука все оше социалната ножица не е отворена като в учебник,защото е от едно поколение....!ТОЕСТ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ ВСЕ ОЩЕ СА ПОТОМСТВЕНИ ЦЪРВУЛИ !!!
  По-простичко е , че “средната класа” е относително понятие, свързано с понятията за “горна класа” и “ниска класа”.Мерят се по размер на материалното богатство (имущество и доходи), по нивото на участие във властта, по културното равнище, по престиж, по потребление или по стил на живот и т.н.....
  Значи няма лошо - българската “средна класа” да си задоволява ''средните нужди'' от дърва, свинско, винско и ракия и ..... пей сърце.....Няма да хрупат трюфели , или да се наливат със спирт, я ?
  И хайде да оставим спора за догодина - явно не сте реално запознат с българския манталитет.
  Благодаря Ви - да посрещнем без излишни напъни празника!
  Ще ми бъде приятно да обсъдим неща - може и на живо .
  ЧНГ !!!

  karabastun1@abv.bg
 52. 52 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  Важното е да се появи политически субект, за който да класува останалата половина от българите! Хайде на здраве!

 53. 53 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Докъде ще доведат мутациите на гена СДС не е важно, те са изпята песен. Дано от тези, които не гласуват, да се създаде нова политическа партия, която да защитава интересите на мнозинството от населението, а не на шепа ояли се тарикати. Наздраве!

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#51] от "karabastun": ≪Ако само не се обидите- това, което пишете е пълна дивотия.≫

  Няма да се обидя. Знам, че от неграмотен дивак нищо по-умно от дивотия не мога да получа. Само ще добавя, че точно това, което според теб е дивотия, е причина за всички регресивни процеси в света на неолиберализма, както и за кризата от 2007/2008 година. И че същото то на световния форум в Давос през 2014 и през 2015 година е обявено от световните специалисти по политология , икономика и финанси за най-опасен за съдбата на човечеството процес в момента.

 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Весело

  До коментар [#54] от "glog":

  Мисля че най опасните процеси бяха обобщени ясно кратко и във възходяща градация:

  Русия,ИД,Ебола!

  klimentm
 56. 56 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#55] от "klimentm": ≪Мисля че най опасните процеси бяха обобщени ясно кратко и във възходяща градация: Русия, ИД,Ебола!≫

  Простете, допуснал съм грешка, вие също. През 2014 за най-опасен за човечеството процес е обявено бързото нарастване на пропастта между бедни и богати (хора, социални групи, държави), кояте вече е прекалено голяма. А през 2015 година за най-опасен е обявен процесът на нарастване на международните неразбирателства, в това число и преди всичко конфликтите в Украйна, в Близкия изток и в Северна Аврика, а като втори по важност е процесът на бързото нарастване на пропастта между бедни и богати.

  Еболата я игнорирам, тъй като ние тук се занимаваме с политически спорове, а не с медицина.

  Всъщност според мен нарастването на пропастта между бедни и богати е основната причина, която пряко и непряко подклажда и конфликтите в Украйна и Близкия изток, и ислямското нашествие, поради което лично аз продължавам да гледам на този проблем като на основен.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  До коментар [#56] от "glog":

  Пропаста между бедни и богати както тя забележително беше отбелязана от капиталистът Маркс ,бе заличена от съвремените свободни общества. В тях богатите ,средната класа и бедните ползват еднакви равни права и задължения. Нещо повече, те имат равнопоставеност пред онова което нарчаме държава и закон. В тях нито богатството нито бедноста не са причина за различно отношение на държавата към тях,в това се състои огромната разлика между обществата като Рашистан и САЩ например.

  klimentm
 58. 58 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#23] от "stoiank":

  За лустрацията съм съгласен, но критиката относно връщането на земята в реални граници не я споделям. За трайните насъждения, за оранжериите, за животновъдните ферми и т.н. съм съгласен, че трябваше да се превърнат в АД. За липсата на средна земеделска класа е са виновни всички управлявали ни след Костов до днес. Много дребни собственици започнаха да управляват активно земите си. Планираха си реколтата, плащаха си на машини цялата обработка и сами си продаваха продукцията. За да не се изнудват земеделците да продават, то продукцията им трябва някъде да се съхранява, до достигане на добра цена.

 59. 59 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Иван Костов с подкрепата на САЩ и Мерил линч, въведе ново законодателство, публични складове за съхранение на зърно и търговия през стоковите борси със складови записи, които бяха със статут на ценни книги, получаваха се срещу оставено в публ. склад зърно и можеше да бъдат залагат пред банките за кредити. За съжаление щом дойде царя, ТИМ унищожи цялата тази инфраструктура и стана монополист. На всичко малко му беше разказана играта. Унищожена беше изобщо идеята за независим борсов пазар, тържища, конкуренция при износа... С помощта на Милен Велчев изгониха от България дори най-големите световни търговци на зърно. И до днес тази мафия си действа безпрепятствено, но затова не са виновни СДС, колкото и грешки да допуснаха.

 60. 60 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  И до днес тази мафия си действа безпрепятствено, но затова не са виновни СДС, колкото и грешки да допуснаха. Не виждам Бойко да се вълнува от това ами напротив - здраво подкрепя бившите си съдружници. Чудя се докога Радан ще се залъгва, че заедно с мафията може да се справи с обслужващите я звена.

 61. 61 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Народът рядко дава втори шанс. Добре е да си дадеш сметка къде са главите на ламята и как да ги отсечеш. Изградените частни монополи в земеделието, износа на зърно, вноса на плодове и зеленчуци и стоки от Китай, енергетиката, усвояването на евросредствата, пътното строителство, търговията с горива ... Това са част от главите на мафията. Тези монополи трябва да бъдат разбити или одържавени. Без тази стъпка няма да има средна класа, а единствената цел на народа ни ще бъде да изчезне далече от тази бананова република.

 62. 62 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#58] от "proizvoditel":
  Земята беше комасирана, трябваше да се върне така. Щеше да е малко по-трудно като реализация, но винаги можеше да се измислят подходящите коефициенти и да се връща целият имот на едно място, където е най-голямата ти площ. Може би, за да не стават големи измами в зимните курорти, около окръжните центрове и на морето в някаква граница от 3-10 км., да имаше смисъл от реални граници, но на останалите места беше чиста глупост. И то Желю Желев човек от село, израсъл на село и познаваш селското стопанство. Това ни върна 70 години назад, а съвременната икономика не търпи празни пространства. Селата се опразниха, цената на земята беше смешна и мафията си я купи на безценица. Единственият шанс беше поне половината пари от ДЗПО да се инвестираха в земя и фондът да беше станал неограничен купувач и търговец на земя. Бяха нужни не повече от 2-3 милиарда и комасацията щеше да се случи не през лихвари и ченгета, а при нормална бизнес среда. Отделно фондът щеше да реализира поне 400-500% ръст на портфейла, тоест капитализация на пенсионните вноски за в бъдеще. Вярно нямаше да ги има големите латифундисти, нямаше да има лихвари с 10-100 хил декара земя, но какво искаме да се случи у нас, каква икономика искаме, по испански модел или по-немски и други северни народи.

 63. 63 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#62] от "stoiank":

  Аз ти писах (+) човече, макар да не споделям част от написаното. Първо старта на поземлената реформа беше от Правителството на Филип Димитров - което издържа около 1 година. Аз не харесвах Ф. Димитров, но реално работата на поземлените комисии се извърши от структурите на ДПС и БСП. В моето село бившият партийниен секретар беше шеф на поземлената комисия. Те разпределиха имането и унищожиха всичко дето не можаха да откраднат.

 64. 64 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Второ - Изгонването на селяните от селата и българите от България беше в следствие на водената политика. Малкият човек не печели от нищо в тая държава на мафията. След като изградената търговска инфраструктура на социализма от изкупвателни национални организации - ДСО, Булгарплод, Кооп търговия и т.н. изчезнаха на тяхно място дойдоха хилядите посредници, уличните бандити, тълпите цигани обиращи всичко дето се е родило... Появиха се мастити икономисти, които ни убеждаваха, че трябва да да развиваме зърнопроизводство, а печалбата щяла да дойде намаляване на разходите при икономия от мащаба. Така субсидиите стимулираха големите и унищожиха малките. И днес реален пазар - тържища и борси, които да осигуряват истинска конкуренция няма. Едвам този програмен период под натиска на Европа големите зърнопроизводители са с намалени субсидии.

 65. 65 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Така субсидиите стимулираха големите и унищожиха малките. И днес реален пазар - тържища и борси, които да осигуряват истинска конкуренция няма. Едвам този програмен период под натиска на Европа големите зърнопроизводители са с намалени субсидии.

 66. 66 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#63] от "proizvoditel":

  Благодаря, но според мен точно правителството на Филип Диитров изпусна момента да наложи необходимите кардинални реформи. Може би и хората не бяха готови, но тогава беше моментът. Цялата власт беше в СДС - Премиер, Президент и Председател на Народното Събрание. Можеха да се разсекретят досиетата, можеше да се прекара лустрация и страната да тръгне по някакъв по-бърз път към Европа.
  Защото така медии, банки и големи икономически субекти бяха подвластни на определени структури, тогава разсекретяването щеше да има много по-сериозен ефект. Спомням си какво стана в началото примерно с Петър Берон. Хората имаха нетърпимост за тези неща. Сега всеки иска да е в "играта"!? Нищо не може да се върне, така че бъдете жив и здрав, късмет през новата година.

 67. 67 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  През цялото време като чета и слушам коментари за събитията, някак все комунистите/по-точно водещия ешалон/ са виновни, защото сами не са сменили системата. Напротив, трябва да очакваш че те ще защитават своята супер позиция постоянно, тоест натискът трябва да е непрестанен и от всички страни.

 68. 68 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#59] от "proizvoditel":

  Зърнения бизнес не е пригоден за малките производители и в цял свят успяват само големите в този сектор. Нормално е и в България да се наблюдават същите тенденции. Колкото до Костов и СДС, най-голямата им вина е че разочароваха и отвратиха десния избирател и тези хора са оставени да се лутат между дузина десни партийки!

 69. 69 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#68] от "tisho_one":

  Да обясним защо е непригоден за България. Зърненият бизнес приятелю е бизнес, който носи много ниска печалба от декар обработваема площ. Затова се налага на земеделците да обработват по 20-70 000 дка, че да изкарат за един джип . И накрая всичко извън хляба мафията ТИМ го изнася с добра печалба за себе си. В същото време зърненият бизнес унищожи поминъка на селяните и ги изгони от селата. За България това е прахосване на основният й ресурс - обр. земя, за производство с изключително ниска добавена стойност и една от причините за обезлюдяването и демографската криза. А защо да не използваме земята за производство на плодове и зеленчуци, да поливаме и направим по 2 култури... Така масата хора по селата ще имат достатъчни доходи и няма да бъдат принудени да бягат от там.

 70. 70 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  А защо да не използваме земята за производство на плодове и зеленчуци, да поливаме и направим по 2 култури... Така масата хора по селата ще имат достатъчни доходи и няма да бъдат принудени да бягат от там. Зърненият бизнес е добър за държави с огромни обработваеми площи, разполагащи с други източници за доход на местното население - природни богатства, развита индустрия и т.н. След него задължително върви животновъдството, чиито продукти вече се изнасят. Така високата произведената от българите добавена стойност ще донесе в България повече пари.

 71. 71 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#66] от "stoiank":

  Първо: Дали е била цялата власт в СДС? Ти спомняш ли си, че Доган свали правителството на Филип Димитров.
  Второ - СДС никога не е била партия от лидерски тип. Там беше пълно с равнопоставени агенти, безмозъчни литератори, некадърни кариеристи... Нямаше единоначалие, единомислие, единодействие. Всеки се чувстваше длъжен на висок глас да си каже, да се наложи над другите, да дръпне килимчето, да седне на стола на председателя. Затова на Костов му се наложи да прати един креслив безхаберник - посланник в Монголия, друг красноречив литератор - в Полша и Македония... За съжаление местата за послоници са ограничени а тълпата от равнопоставени продажни, гладни и некадърни - огромни. Това и разсипа СДС.

 72. 72 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#66] от "stoiank":

  Трето: Никой си нямаше и хабер кога, какво и как трябваше да направи. До какво ще доведе правенето, забавянето или неправенето на тези реформи. Имаше само един опит за прогноза на стъпките - Докладът Ран-Ът, в чието изготвяне участваха най-доброто от България и САЩ. Той обаче предвиждаше през 1992г. да завърши приватизацията на големите държавни предприятия. За съжаление стъпките в доклада се плюят и досега въпреки, че нямаха алтернатива, и вместо да се направят шоково и безболезно станаха плавно, че да могат комунистите да наберат и изперат достатъчно ресурси, с които да трансформират политическата си власт в икономическа. След Виденовата зима нямаше място за планирани действия - трябваше да се гасят повсеместни пожари.

 73. 73 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#69] от "proizvoditel":

  Всъщност не си прав изобщо. До колкото разбирам искаш да унищожим реколтите с пшеница, за да можем да сеем домати и краставици? Ако е така, то не знам как да коментирам мнението ти. България е известна със Златна Добруджа, а ти искаш да я засееш с домати и краставици, че видиш ли с тях демографията ще се оправи. Чак се чудя как още не е дошъл някой комунист, да ти обясни през комунизма колко пшеница сме изнасяли.

 74. 74 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#73] от "zztop11":
  Нищо не си разбрал. Казвам, че износът на зърно е износ на суровини, от което в България остават малко пари. Ако на същата тази земя се засеят фуражни култури, плодове и зеленчуци, които да се обработят у нас в мляко, сирене, месо, сокове, консерви, замръзени и сушени плодове и зеленчуци, цигари и т.н. и част от тях да се изнесат, то в България ще останат много по-вече пари и ще има добре платена работа за много по-вече българи.

 75. 75 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  А България не е известна със златната си Добруджа, а със своите градинари и вкусните си плодове и зеленчуци. Ако се появи "някакъв комунист", той ще ти каже, че през 1990г. сме произвеждали 411 000т. ябълки, а през 2005 - 26 000т. Явно нямаш спомени от това време и ти е трудно да четеш дебели книги. Виж поне българоезичната Уикипедия
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK