Новогодишни фантазии

Георги Марков

© Портал Култура

Георги Марков"Какво искате да ви донесе Новата година? Представете си например картината на събарянето на Берлинската стена и радостта на хората от двете й страни, възстановяването на нормалното и естествено право на движение на човека напред." "Дневник" препечатва есето на писателя Георги Марков от портала "Култура". То е публикувано с любезното разрешение на © г-н Любен Марков.


Есето е прочетено по "Дойче веле" през 70-те години на ХХ в. 


Какво искате да имате през Новата година? Какво искате да ви донесе тя? Какво искате да ви се случи?
Някога, преди доста години, един млад учител-чудак се обръщаше от време на време към нас, учениците, и казваше:


"А сега, момчета, да пофантазираме!"


И следваше въпрос: "Кажете ми кой какво би направил, ако можеше да бъде невидим?" Или: "Представете си, че имате право на три желания, които веднага ще бъдат изпълнени." И други въпроси от този род. Разбира се, ние с удоволствие се захващахме да "пофантазираме" и в края на часа се разбираше, че "невидимите" от нас искаха власт, пари и слава или поне всичките ни невидими действия водеха натам, а първото от трите желания беше да имаме повече желания. Интересно, в ония години не си спомням някой от нас да си е пожелал традиционното новогодишно пожелание "здраве и щастие". Може би защото бяхме безспорно здрави и защото думата щастие ни изглеждаше ужасно абстрактна и несериозна.


Спомням си, че в тия измислени часове, когато въображенията ни разбиваха армии, отравяха диктатори, ограбваха банки и пленяваха сърцата на Хеди Ламар или Джинджър Роджърс, ние забравяхме уроците си, малките си домашни грижи и дори това, че часът по фантазиране траеше само четиридесет и пет минути. В края на такъв час нашият учител казваше с горчивина: "Интересно, никой от вас не пожела да бъде това, което е." След толкова години бих му отговорил: "Че за какво фантазирахме?"


И всяка Нова година носи ехото на тия часове по фантазиране. Не зная какво животът направи от нас, но с течение на времето ние като че загубихме способността си да летим така волно и неудържимо в царството на въображението. Пък дори и тогава, когато човек успее да прехвърли в главата си друг свят, краката му си остават в реалния свят и всичко излиза някак половинчато, с други думи – лъжеш себе си и не си вярваш. И картините, които си представяме, са някак съобразени, деформирани от вече добре запомнени уроци на живота. И въпреки това всеки път, когато дойдат четиридесет и петте минути по фантазиране, ние пак ги приемаме с удоволствие, като един последен опит да се откъснем от действителността, в която живеем, макар за някои от нас това да е "щастлива действителност".


Голямата новогодишна тема на нашето фантазиране винаги е била темата на Началото. Да започнем отново! О, да бихме могли да започнем отново да живеем, отново да учим, отново да бъдем млади, отново, отново… Може би защото чувството за начало – действително или измамно – носи Надеждата. Спомнете си началото на кое да е пътуване, началото на приятелство или любов, началото на създаването на нещо, началото на трудно изпитание или началото на раздяла, спомнете си всички начала и вие ще срещнете вечната усмивка на вечната ви надежда.


И този последен ден на старата година, на всяка стара година, като че съществува, за да ни люлее и мами с Голямата Надежда за Голямото Начало от утре. Нещо иде, нещо ще се промени и то ще бъде за добро, за хубаво, ние ще бъдем щастливи, макар че не знаем точно как (тук нашите фантазии ни играят традиционния си номер, отказват да ни нарисуват лицето на щастието).


Ала, както казах, ние не сме толкова неразумни да не съзнаваме неизменната истина, че промяна в оня магически, щастлив смисъл на думата няма и не може да има, защото на земята все още не се е появил Великият магьосник, който да развее чудотворната си кърпа и да каже: "Деца, бъдете щастливи". Но ние имаме нужда да се лъжем, ние имаме нужда от този измислен момент на Началото. И дори ако нямаше Нова година, хората щяха да измислят отдавна Празник на Началото.


След толкова дълго въведение нека пофантазираме! Нека си пофантазираме, че тази нощ планетата ще стане пленник на могъщ дух, който ще възвести един принцип:


"Да бъде разумът!"


И утре сутринта, когато се събудим, ще намерим света прогледнал, освободен от стари или нови заблуди, захвърлил завинаги всичко, което стои извън територията на разума – злобата, омразата, завистта, суетата, лакомията, славолюбието и така нататък… Нека си представим света внезапно завърнал се към най-достойната истина, че "човек звучи гордо", че човек отново ще застане на пиедестала, от който отдавна са го смъкнали.


2


Представете си, че сте напълно свободни хора, че вече не зависите от никого и никой не зависи от вас. Никой не е повече жертва на човекоподобни тарикати, които са обсебили правото да се разпореждат с вашия живот уж в името на някои обществени принципи. Че вие не сте повече зависим от някой капиталистически бакалин, който ви изстисква силите докрай, за да трупа пари, нито сте зависим от някое партийно секретарче, което ви изстисква, за да трупа кариера. "Да бъде разумът" значи всички да прогледнат, значи край на слепотата. Представям си Тодор Павлов, застанал пред микрофона на Радио София, с откровеното признание, че всичко, което е проповядвал и твърдял толкова години, е било една лъжа, чийто единствен смисъл е бил да облагодетелства самия него, да му даде власт и слава. Представям си държавни дейци, които на огромни митинги заявяват, че животът им довчера е бил корумпиран от обстоятелствата и че те от днес се отказват от специалните си привилегии, луксозен живот и злоупотреба с властта, за да станат обикновени, истински народни служители, които като древните римски крале сами ще орат земята си. Представям си всички ония насилници – физически и морални – намерили куража да се срещнат със своите жертви (бивши и настоящи) и да се опитат да им се извинят, защото принципът на разума повелява извиненията им да бъдат приети. Било, каквото е било. Точка. Нека започнем съвсем отначало. Представям си Радио София изоставило помпозните си програми и важната информация къде е обядвал вчера съветският посланик и предоставило микрофоните си на всички, които чувстват, че имат да кажат нещо, вярно или погрешно, защото принципът на разума позволява да се греши.


Представям си върволица от камиони, които излизат от зданието на ъгъла на "Гурко" и "Шести септември" и отиват към книжната фабрика "Петко Напетов", за да претопят досиетата и освободят хората от кошмара на едно минало. И също чиновниците от паспортния отдел, тръгнали от врата на врата: "Другарю, вашият паспорт, моля!…" "Но аз нямам никакво намерение да пътувам…" "Моля, това си е ваша работа, но вие имате право на паспорт и при това нямате нужда от никакви входни или изходни визи. Паспортът ви трае десет години, след което срещу два лева можете да го подновите, довиждане!"


Чувствам как мнозина от вас се усмихват и казват: "Че то бива фантазиране, ама чак толкова!"


3


Представям си как ония от вас, които отиват на работа на втори януари, ще заварят съвсем различна атмосфера. Вместо киселите лица на недоволни началници и недоспалите разочаровани физиономии на колегите ви ще срещнете дружелюбни усмивки и разбиране от всички страни и трудът, който ви предстои наистина, ще бъде толкова приятен и лек, че ще ви се иска да стоите повече. И как ще седнете за първи път да си приказвате най-откровено с всекиго, по всички въпроси. И как няма да мерите думите си с аршин, няма да си кривите душата за нищо, няма да насилвате себе си, а ще можете ясно да произнесете: "Аз не смятам така". Или "Аз не съм съгласен!" И тъкмо тази промяна ще бъде най-чудотворната и аз бих казал най-фантастичната. Защото паспортният въпрос може да бъде разрешен с едно драсване на перото от страна на председателя на държавния съвет, но човешките отношения ничий подпис не може леко да промени… Принципът на разума ще внесе съвсем друга атмосфера в семейството ви. Не че ще ви спести драмата между съпругата и любовницата, но сигурно ще ви избави от недостойнството на измамата. Да може да разговаряте с всекиго откровено за всичко, така както отдавна не сме говорили у нас, така както може би сме забравили да разговаряме. Плюс великото чувство за взаимност – взаимност в беди, взаимност в щастие. Принципът на разума ще ви избави от принуждението на властта, ще ви избави от всякаква власт, защото вие ще знаете какво трябва да направите и ще го направите, колкото и да ви е приятно или неприятно.


Принципът на разума ще изгони от вестниците всички глупости за деление на хората, всякакъв вид "изми" – ще прати по дяволите национализма и патриотизма и ще внесе толерантност спрямо всеки сърбин, грък, турчин или циганин. Мирът наистина ще стане неразделна част от земната кора. Представете си Израел и арабският свят внезапно подали си ръка и заживели в най-хубава дружба и мир, като взаимно обменят ценното, което притежават. Представете си, че всички армии ще бъдат разпуснати, че огромните военни заводи, които произвеждат танкове, ще започнат да ги преправят в трактори и автомобилни влекачи. И страхотните военни бюджети ще отидат за хората, за да ликвидират наистина мизерията и бедността, за да поставят всяко човешко същество в човешки условия, че казармите и военните полигони ще се превърнат на спортни комплекси и футболни игрища, че униформи ще се мяркат само по театралните сцени и ще удивляват децата така, както днес ни удивляват рицарските доспехи. Милиарди и милиарди златни левове, превърнати от бомби и ракети в училища, болници, домове и научни институти, чиято задача ще бъде да ни осигурят дълъг живот и, разбира се, дълга младост. Представете си например картината на събарянето на Берлинската стена и радостта на хората от двете й страни, възстановяването на нормалното и естествено право на движение на човека напред. Ами ако ядрените и атомни държави предоставят всичките си енергетически заряди за използване в преодоляването на енергийната криза? Ние наистина ще можем да превърнем Гренландия в зелен остров и дори да изместим (в края на краищата) наклона на земната ос така, че всички части на земното кълбо да имат най-добър климат. Представете си изчезването на всички политически партии и организации, защото принципът на разума ще ликвидира стадното събиране на хората и всеки ще може сам да преценява собственото си отношение. Разбира се, след всичко дотук трябва да приемем, че светът е осъмнал прероден върху стария и най-чудесен закон: "От всекиго според способностите, на всекиму според потребностите", християнски или комунистически закон, както щете го наречете. Закон, който изключва насилствената организация, който изключва експлоатацията под всякаква форма и прави немислимо съществуването на жестоките капиталистически тръстове – държавни на Изток или частни на Запад.


Представете си накрая огромният скок на науката, който наистина ще преобрази цялата планета. Краят на ужасните болести. Ракът се лекува бързо и ефикасно, сърцата са устойчиви на удари, ревматизмът отдавна е изчезнал от лекарските справочници, болката е потънала някъде в недрата на планетата… И ние, дълголетниците, ще бъдем свидетели на безброй чудеса… Поети, художници, музиканти, артисти ще напълнят простора с думи, звуци, багри и образи върху фона на принципа на Разума. И един стар български поет ще задраска първия ред на стихотворението си "Партийо, води ме" и ще го замени с онова, което действително е искал да каже и действително (да се надяваме) е мислел: "Разум, води ме"…


Честита Нова 1974 година!


Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево. Завършва индустриална химия и работи като инженер-технолог. През 1961 г. са публикувани първата му книга Анкета и сборникът с разкази Между деня и нощта. През следващата 1962 г. излиза романът Мъже, който получава наградата за най-добър роман на годината. Следват книгите Победителите на АяксПортретът на моя двойник и Жените на Варшава, с които си спечелва име на един от най-талантливите български писатели от 60-те години. Партийната цензура не допуска издаването на неговия роман Покривът. През 1969 г. писателят заминава за Италия на посещение при своя брат Никола. Установява се за постоянно в Лондон, където става щатен сътрудник на Би Би Си. Също така сътрудничи на Дойче Веле и Радио "Свободна Европа". През август 1974 г. неговата пиеса "Архангел Михаил" печели първа награда на Международния театрален фестивал в Единбург, като няколко месеца преди това на лондонска сцена е поставена пиесата му "Да се провреш под дъгата". На 7 септември 1978 г. на моста "Ватерло" в Лондон Георги Марков е наранен в дясното бедро с отровна сачма от агент на тайните служби на комунистическа България. Писателят издъхва на 11 септември в лондонската болница "Сейнт Джеймс". След неговата смърт на Запад излизат Есета и Задочни репортажи за България. У нас те са публикувани едва след 10 ноември 1989 г.


Текстът на есето се публикува с любезното разрешение на © г-н Любен Марков.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поне събарянето на Берлинската стена го видяхме. Другото - едва ли в близките хилядолетия.

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 3. 3 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Благодаря за прекрасното есе.
  Творчеството на този велик Българин трябва да се изучава задължително в училище, за да се знае и помни!

 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2631 Неутрално


  " И страхотните военни бюджети ще отидат наистина за хората, за да ликвидират мизерията и бедността ... "


  Имам чувството, че големият Георги Марков е написал горното, адресирайки го до Путин !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на Georgi Valentinov Georgiev
  Georgi Valentinov Georgiev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Страхотно есе! Благодаря на редакцията за "Коледен разказ" също. Благодарение на Вас се запознах с творчеството на този изключителен наш сънародник. Съгласен съм,че трябва да се изучава задължително в училище.

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#1] от "vodopad":

  А защо не?
  Какво им е на есетата, някои от тях са чудесни, други не чак, но всички показват "райския живот" при социализма. Нещо, което липсва дори в учебниците.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Бедна ти е фантазията, докъде сме се докарали сега.

 8. 8 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Още им пречи на другарите Георги Марков. Защото не искат да осъзнаят жалкия си живот.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Думите на Георги Марков са актуални и днес,дори удрят като камшик!
  Ако беше жив Джери,какво ли би написал за днешния ден?

  Tony
 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Колко пророческо - "Представете си например картината на събарянето на Берлинската стена и радостта на хората от двете й страни, възстановяването на нормалното и естествено право на движение на човека напред"

  И не само това. Затова Георги Марков е голям, защото не само е талантлив писател, но и успява да влезе в умовете на хората и да им даде надежда.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на vodopad
  vodopad
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#6:"simval"]Какво им е на есетата, някои от тях са чудесни, други не чак, но всички показват "райския живот" при социализма.[/quote]
  Ето за това говоря. Пускат се избирателно, за да заблудят наивници като тебе, че "всички" показвали живота в социализма. Да ама други показват и "райския живот" в капитализма, но нещо не виждам да се публикуват в Дневник.

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Хубаво е, че някои съвсем невероятни мечти от онези години са вече реалност: няма Берлинска стена, а паспортите са достъпни за всеки. Пътуването в Еропа е по-лесно от всякога. Само разумът е дефицитен както и преди 40 години.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пренаписването на историята тече с пълна сила. Дадена е биографична справка за Марков, в която някои моменти отсъстват защото не са правилни. Така напр. нито дума за това, че Марков е един от сценаристите на изключително глупавия сериал на "Всеки километър", която е посветен на БКП. Нито дума за това, че е бил сътрапезник на Живков. Нито дума за това как така през 1969 г. е отишъл в Италия ? Обикновените хора дори да ходят до Крумовград трябваше да вадят гранични листове, а той си хваща шапката и отива в Италия. Станало е защото беше един от богопомазаните по ония тоталитарни години.
  Отишъл в Италия и т.н.и хоп - големият дисидент. Да припомня, че френският възпитаник Илия Минев десетилетия изкара по лагери и затвори, но за него нищо не се казва. Защото могат да възникнат недотам удобни въпроси, като напр. въпроса как така дисидентът Марков нито един ден не е бил в затвора, как така един човек с висок пост е учил в школата на ДС, а сега е десен и т.н.
  А що се отнася до смъртта на Марков и досега английското правосъдие не се е произнесло.

 15. 15 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "vodopad":

  Ето райския живот при капитализма разказан от самия Марков:

  http://nikikm.blog.bg/politika/2013/06/24/pismo-na-georgi-markov-ot-1977-g-do-dimityr-bochev-za-koeto-.1123455

 16. 16 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да, това е Георги Марков, изключителен талант и стара узряла душа, позволяваща му да проникне и черпи от духовният разум, за да го направи наше достояние. Разум, който му позволи да разбере, че различните строеве се измислят за да задоволяват долните човешки страсти и привилегий на властващите тарикати.

  оанес
 17. 17 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  точно фантазии
  драмата на утопизмът е,че не се адаптира в света "какъвто е",а бленува за онзи "какъвто трябва да бъде"(според илюзиите си)
  ама онзи свят "какъвто трябва да бъде", никога не може да бъде защото природата сапиенсова не го позволява!
  повечето "бунтари"-"борци" срещу установеното,които фантазират,че светът може да бъде трансформиран чрез човешката воля (предполагам се виждат като героични та и дори трагични фигури)всъщност търсят утешение за собствената си слабост, която не им позволява да приемат и понесат реалността такава каквато е.

  Der Steppenwolf
 18. 18 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#17] от "La Loba Esteparia":

  Много малко истина има в това, което Вие твърдите! Не се съгласявам с Вашия коментар и натискам минус.
  Честита нова година и заповядайте, върнете се при Човеците, не стойте при вегетиращите.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 19. 19 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#18] от "дедо Андро":

  искате да кажете да емигрирам към BG? (там са Човеците?

  и не претендирам за истинатаскромно лично мнение! не съм профета,нито месия за да се обявавам за носител на Универсалната Истина!
  така виждам света!все пак съм формирана под силно Gray-ианово влияние(но сега разбирам от вас, че в LSE е имало и течение на вегетиращите

  Да ви Честита Новата Година и на вас!

  Der Steppenwolf
 20. 20 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#19] от "La Loba Esteparia":

  Вижте, уважаема, аз във всеки случай няма да успея да Ви отговоря с купени, заучени фрази. Онова, което споделих с Вас, беше позиция на човек, преживял доста години и в този, и в онзи свят и успял да си извади собствени заключения.
  Не Ви подканям да емигрирате за втори път, една емиграция тежи много, но апелът ми е изразен с прости и разбираеми думи - не казвам, че Човеците са в България, те са навсякъде и са Човеци, точно затова им придавам такава важност и ги посочвам с главна буква.
  И "профета" и "месия" са едно и също. Избягвайте тавтологиите.

  Пък за финал - наздраве!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 21. 21 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#20] от "дедо Андро":

  разоблечена съм!и разкрита!
  вегетираща, емигрантка,говореща със заучени и купени фрази,използваща тавтологии......

  в моят коментар няма никави нападки към вас!?нито интерес какво и къде сте преживял и какви заключения сте си направил,нито за стаданията ви от време което не познавам, защото във форумите се коментират статиите,не форумерите!

  коментарът ми е върху утопиите в тази статиятафиналът написан в стил социалистически реализъм,където "разумът"(утопичният?"хуманизмът и прогресът"са новите "спасители"

  наздраве и на вас !!

  Der Steppenwolf
 22. 22 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1661 Весело

  [quote#21:"La Loba Esteparia"]разоблечена съм[/quote]

  Не сте разоблЕчена, поне аз нямам никакви намерения да го правя, вярвайте ми! Това е работа на мъжа, който се е натоварил с участта да споделя живота си с Вас.

  Уверявам ви, че не желая да отправя абсолютно никакви нападки към Вас, просто изразявам несъгласие с мнението Ви и се старая да намеря убедителни аргументи да го направя. Ако Вие смятате, че аргументите ми са недостатъчни, то нямам нищо против, нека си пожелаем приятна вечер и лека нощ.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 23. 23 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#22] от "дедо Андро":

  ах дедо,дедо
  освен че правя ортографични грешки няма идея от морфолофия,синтаксис и семантика в бг език!познанията ми са фонетични и слабо ортографични! така че да бъда разоблИчена и в неграмотност не е трудно!
  и оставете "мъжът до мен" всякакви опити да се разгадава някой във виртуалния свят са излишни!
  малко ми е рано за полягане и лека нощ но искрено ви желая приятна вечер!

  Der Steppenwolf
 24. 24 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#23] от "La Loba Esteparia":

  Приятни са пожеланията Ви, лека нощ и на Вас!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#15] от "angelpetrov":

  С какво от написаното, от Георги Марков не сте съгласен? На запад или на изток, си остава добър писател! Никога не е криел, че е продукт на комунистическия режим! Това, което го отличава е, че въобще не се гордее с някои свои действия или постижения и сам осмива материалните си изгоди, които е получил за да хвали режима...!
  Комунистите никога няма да му простят, че са го допуснали да види същността им и така добре да ги опише!

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Ако беше жив автора, как ли би се "радвал" на съвременния офшоркаджийски капитализъм и призната от САЩ и З.€вропа демокрациа? Зачената в грях на тъмно, от споразумение между 2-ма големи. Даваща гаранции за юридическа безнаказаност и пълно финансово развихряне на онези, от които Георги Марков избяга!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Знам само , че Геори Марков трябва да бъде изучаван в българските училища като класически автор от световна величина . Той е богатсвото на нашия български народ .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#12] от "stein":


  [quote#12:"stein"]убаво е, че някои съвсем невероятни мечти от онези години са вече реалност: няма Берлинска стена, а паспортите са достъпни за всеки. Пътуването в Еропа е по-лесно от всякога. Само разумът е дефицитен както и преди 40 години.[/quote]

  Така е, с разума е доста трудно и това личи дори и от нашите коментарии, но има и лъч надежда, че макар и бавно и с колебания и връщания, света, а с него и ние ( барабар Петко с мъжете), се движим в положителна посока.
  Това с разума има и още една сериозна трудност, не е нещо дето да ни "осени", а иска труд и усилия ( все омразни неща) и от това което виждаме, хората които не искат да ги полагат, са доста значим процент, при това равномерно разпределен навсякъде - и в богати и бедни и всякакви страни - дали са французи гласуващи за Льо Пен и нашенци фенове на Воленчо, дали са фундаментални ислямисти или почти 100% руски фенове на Путин е все едно, тези конкретни и със значимо присъствие хора, се движат точно в обратната на посоката към разума.

 29. 29 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Един изключителен българин....и мислител , знаем какво се случва с високите дървета по нашите географски ширини...
  http://realize.my.contact.bg/Parvata%20i%20posledna%20svoboda.htm

 30. 30 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#25] от "tww09306483":

  от горният текст не разбирам как може да му се сърдят комунистите за това как ги е описал?
  тази утопия за финалната хармония (само оставаше да добави за кулминация и "утре човекът безсмъртен"е и фундамент и във комунистическите фантасмагориисамо е заменил партията с КОЛЕКТИВНИЯТ разум
  дори и религиозните фундаменталисти са в по-голяма степен реалисти,защото финалната хармония я оставят за "другият свят"
  самата интерпретацията на горният текст, виждам я свързват битовизми "вече имаме паспорти и ходим по Европазвучи като -"кака много се оправиха у Италия,чисти в три къщи, купиха кола и ходиха до Гърция" дори само тази симплифицирана концепция за "свобода"е доказателство, че горната утопя е невъзможна!
  да се вярва в трансформацията на човекът е като да се вярва в магия.
  но в крайна сметка,ако някой е избрал да живее от илюзии,не трябва да се вини(те поне са "безплатни"а за продавачите им е добър бизнес!
  а иначе не познавам този писател.коментарът ми е свързан само с горното му есе.  Der Steppenwolf
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#30] от "La Loba Esteparia":

  Че, за какво да му се сърдят комунистите...?! Направо си го убиха!
  Прочетете Задочните репортажи...

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  абсолютно не интелигентна постъпка, ако наистина са го убили.
  убийствата не заглушават,напротив, само създават мартири и герои за масите.

  намерих книгата за която ми говорите в Amazon.липсват читателски мнения и препоръки.

  може би авторът да е с огромно локално значение(с цялото мое уважение),но тук е познат основно в популярната култура(морбозната част за чадъра и ресината)и като живот инспиратор на криминални новели и предавания като Mythbusters(Discovery)

  Der Steppenwolf
 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#32] от "La Loba Esteparia":

  Като чета написаното от вас, оставам с впечатлението, че сте на не повече от 25 години. Някои думи, които ползвате не са ми известни.
  Какво интелигентно може да има в, което и да е убийство?! Георги Марков е убит на рожденния ден на Тодор Живков. Едни казват, че е случайност, други, че е за подарък!
  Значението на Георги Марков е за тия, които са живели по онова време и могат да го оценят! Не знам, как точно го свързвате с популярната култура?!

  Добре е да знаете, че ново изречение, започва с главна буква.

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#33] от "tww09306483":
  в общи линии съвпадамеписах "може би авторът да е с огромно локално значение" и вие ме потвърждавате "значението на ГМ е за тия които са живели по онова време и могат да го отценят".класиците са актуални и векове след времето в което са писали!

  как името му да не се свързано с популярната култура?масите обичат мистериите!и историите за чадъриза това "чадъри-убийци" има по show програми и негови прототипи в новели за мистерия или тв серии....


  не говоря за кое и да е убийство!
  а убийство тип ¿политическо?на писател!убийство с цел заглушаване на пишещ е посредственно решение,защото ефектът е мартиризиране на убитият-подаряват герой!

  и как не е хрумнало на някой в онези времена които вие познавате да убие и Vaclav Havel или Ivan Klima или Milan Kundera......не са ли били по-опасни те с таланта си на писане и като представители на население масово показало резистенция на комунизма?  Der Steppenwolf
 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#34] от "La Loba Esteparia":

  Според мен не живеете в България... Но все пак, сте чували за някои неща!
  И да знаете, банани имаше, само за Нова година! След чакане по няколко часа на опашка! Струваха по 3,50 лева за килограм, при заплата около 150 лева! Отговорните другари пазаруваха в Кореком и за тях имаше отделно снабдяване! Абе..., социалистическа идилия...!

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#35] от "tww09306483":

  не живея и не съм родена тамно това няма значение!в този форум се коментира с категорични твърдения цял свят и всичко.аз поне се ограничавам в литература,философия и превод където имам някакви скромни познания
  е и изказвам само лично мнение под един текст-есе,без желания да засегна някой форумер.

  приятна вечер!


  Der Steppenwolf
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK