Речта на "Библиотекаря"

Ахмед Доган с орден "Стара планина" по времето на мандата на Георги Първанов като президент - 2004г.

© Дневник

Ахмед Доган с орден "Стара планина" по времето на мандата на Георги Първанов като президент - 2004г.Препубликуваме текста на Тони Николов от портал "Култура"
Подзаглавието на текста е "Риалити по Солженицин". 


1. Стаичката в най-долната галерия на необичайната сграда, наричана условно Сарая, е неголяма, ала за сметка на това достатъчно висока, което дава илюзията за простор и уют, а прозорецът, дори да го е имало, е тъй плътно закрит с щори, че се слива със стената. Въздухът обаче е свеж (специално лице, един от доверените лаборанти във водородната лаборатория на първия етаж, следи за климатичната инсталация на Сарая и химическата безвредност на атмосферата). Зад вратата е входът към атриума в подземието, където се виждат други две черни врати; дотам началникът на охраната от "библиотекари", след щателна проверка, има правото да води редките гости, доколкото "Библиотекаря", обзет от параноични страхове, държи никой да не е наясно с временното му местонахождение в подземните покои.


2. На ниската отоманка, отрупана с извезани възглавнички, "Библиотекаря" обследва "морфичния резонанс" от речта си в медиите. Отново и отново разтворен в пулсацията на времето. Чувства се преуморен, в главата му се е загнездила следпразнична тъпа болка, която разваля удоволствието от тактическата победа, затуй чете прилегнал. От гледна точка на ускорената пулсация на политическото време първом търси коментарите на тези платени наемници и очернители, които не признават, да, не признават неговия стратегически гений, донесъл през годините на Прехода победа след победа, шут след шут срещу политическите му противници, изринати на бунището на историята.
Глухата тишина на стаичката в недрата на Сарая го изключва от всемирното пространство, тъй като неутрализира движението. Но не и времето. Ето защо той проспектира, регистрира онова, което времето му открива, ала никой от идиотите около него, не е в състояние да го разбере. Напразно се опитваше да разясни на малцината, допуснати край него (каква чест!), що е "политология на времето" – каква е разликата между астрономическото, историческото и политическото време. Всички те го гледаха опулено с чаши в ръка, все едно им обяснява комбинацията за производство на енергия между браунов газ и слънчеви източници. Кретени! А той продължава да мисли за всичко. Затова не спи нощем или дремва за малко, както е присъщо на изключителните умове. Затова и един от преданите му сподвижници, оръжеен търговец, му направи скъп на сърцето му дар преди време –  "В първия кръг" на Солженицин, тъкмо заради главите със Сталин. Съпоставката с Вожда откровено поласка "Библиотекаря". Винаги бе усещал някакво родово-космично (неизкушените в езотериката биха го нарекли "биографично") сходство с Бащата на народите. И без лъжлива скромност би трябвало да признае, че то е факт. Още като студент по философия, докато заучаваше формулировките на диамата и истмата, бе попаднал на низвергнатите трудове на Вожда, в които прозираше сталинската логика и кристалната яснота на ума. Нравеше му се тази семинаристка склонност към повторението, което обезоръжава противника и има хипнотичен ефект над масата, тази презряна материя на историята.


"Библиотекаря" бутна таблета встрани, за да не си разваля настроението със злодумци, дръзнали да нарекат мислите му, неговите мисли, "дръндарска реч" (The Drundar Address). Ще се е..ват с него. Той посегна към купа с книги край отоманката и за пореден път отвори дебелия том на Солженицин тъкмо на изпъстрените с бележки по полетата страници, които знаеше почти наизуст от препрочитане. И сякаш отново видя себе си – такъв, какъвто е в действителност, автентичният, когото говедата около него – груби ласкатели, нищожества или предатели като онова недоучено даскалче от Момчилград, опило се от реториката си, изобщо не съумяват да проумеят. 


Какво могат да кажат те за стратегическия му гений? За желязната му воля? За щастието, че в годините на Прехода цялото това стадо в страната бе водено от мъдър и изпитан Вожд (да, на българския народ му провървя!). Едва тези дни неколцина медийните клакьори, удостоени навремето с някоя от прочутите му "усмивки", без която нямаше и да сънуват бизнес, започнаха да просвещават неуката публика, че "Библиотекаря" е еманацията на духа на мястото (genius loci), че е дарът, низпослан от Историята по тези загубени земи; че той е политикът на Балканите, който дерайлира козните на Великите сили, еманципирайки националния интерес и пр., и пр. Правилни и верни слова, дето час по-скоро трябва да проникнат във всяко сърце.


И все пак – тук устните на "Библиотекаря" се разтегнаха в горчива гримаса – колкото и тези медийни ханъми и социолози да се напъват, да излизат вън от кожата си, боейки се да не забравят поредното от трите дежурни венцехваления (първо…второ…трето), те все не съумяват да изрекат онези правдиви истини за неговите политически деяния в полза на нацията, които трябва публично да бъдат изречени. Затова му се наложи да се "включи" в пространството и се "изключи" от глобалното време: корполентното му момче за всичко дотътри при него разните му там крачун и малчовци, на които той търпеливо трябваше да подсказва пропуските, вметвайки най-точните формулировки.


3. И ето че сега, чуквайки по таблета с удовлетворение, той ги открива, копирани от сайт в сайт. "Визионерът на Прехода" – нима е малка ролята му за щастието, споходило тази нищожна по своя потенциал страна? "Некоронованият крал на политическото слово и публичното говорене" – браво, съвсем не "инерциално" е подходило това синдикално професорче, дето му дължи толкова много. Както впрочем и мнозина от онези, навирили сега носове по върховете. Пословична е неговата скромност, знае се как той върна ордена "Стара планина", с който някои си мислеха, че могат да го спечелят на своя страна – него, дето държи цялата тази страна в шепата си и може да смачка когото си поиска само с едно движение…


4. Тук гневът в него наново се пробуди. Сети се за онова реторично предателче, дето все свеждаше глава и тичкаше да огласи с велеречиви речи от парламентарната трибуна указанията му, а всъщност таеше камък в пазвата си, че и заслугува на чужди. Ала нима "Библиотекаря" е вчерашен? Мнозина от основателите на Движението се бяха опитвали да го преметнат – със или без помощта на наши или чужди служби, а къде са те сега? Политически трупове, щастливи, че милостиво не им обръща внимание, или пък предупредени с няколко набити кирки в колите си, ако прекалено вирнат глава. "Библиотекаря" прощава, но не забравя.


Една дебела синя книга с меки корици привлече вниманието му и той с удовлетворение я измъкна от купа, струпан на масичката край отоманката. "Процесът срещу Трайчо Костов и неговата банда". Ценно, полезно четиво, някога през 50-те години изучавано по история на БКП. Идеята да го издири сред хилядите томове в библиотеката в Дръндар, му дойде благодарение на монолога на Сталин в книгата на Солженицин. Умеел е Йосиф Висарионович да режисира процеси над предателите! Бавно и внушително на приема, даден на българската делегация, Вождът се приближава и с внезапно движение сваля очилата на Трайчо Костов, доставяйки си удоволствието да го види оцъклен от страх. Исторически номер! Е, времената се менят, нищо вече не е същото и все пак ужким импровизираната му реч постигна сходен ефект.


5. "Библиотекаря" скочи на крака. Обзе го огромен кеф, спомняйки си как, щом назова името на предателя, онзи се олюля на стола и без малко щеше да се стовари в скута на силиконовата фолкдива в съседство. Исторически миг! Историческо бе и възцарилото се мълчание, съпътствало всички негови слова, с които той очерта геоморфичната структура на националната трансполитика в етнодемократичния паралакс на България. Който разбрал –  разбрал. Милостиво бе пуснал предателя да се оттегли и челобитно да му връчи оставката си, боейки се за физическото си оцеляване. Ала прав е бил другарят Сталин  – мерзавецът си остава мерзавец, а предателят предава отново. Вместо да дойде и да пълзи в краката му, както са правили Зиновиев, Каменев и Бухарин по време на московските процеси през 1937 г., онова предателче предпочете да се крие в турското посолство – както някога Имре Наги, в паниката си от отмъщението на руснаците, бе потърсил подслон в югославското посолство в Будапеща. Да не би това да е спасило Имре Наги? Ето къде се крие драматичната тревожност на историческия архетип.


6. Всички тези исторически препратки започнаха да изморяват "Библиотекаря". Не може само той, единствен, да мисли за всичко. Ама кой да мисли вместо него? Отвсякъде е заобиколен от интелектуални пигмеи, дори когато алчността ги е разраснала до порядъчно тлъсти молекули. Последното сравнение му хареса, записа си го на таблета с намерението да го препрати за разпространение на медийните си ханъми и разните там крачун и малчовци. Както им препрати за сведение осенилата го важна мисъл, която трябва да е обица на ухото за всекиго в България: "Америка е мечта за българина, но Русия е нашата действителност!". Кратко, ясно и точно. Брилянтно потвърждение на максимата, която винаги е споделял с дейците на Движението: "Политиката е бизнес-насоченост на многополюсни интереси". Всичко друго са неясни правила и аморфни приоритети, потвърждение на политическата криза в планетарен мащаб.


А който не проумява тази ускорена пулсация на политическото време, който не проумява тази бизнес-насоченост като интерес на Колективното тяло, алиенирайки я в полза на чужди интереси и чужди държави, трябва да спре да се занимава с политика, защото не разбира от политика. Колективното тяло преди всичко изхожда от вибрациите, отразяващи се в самото битие на политиката, където, така да се каже, всичко е бизнес онлайн. Няма вече време за романтична политика. И който има отворен портал за тази информация, е в играта. Който не – аут.


"Библиотекаря" уморено разтърка слепоочията си в първите часове на новата година, усещайки, как дрямката го преборва, преди още да е спуснал поредните указания. Но и насън той усеща вътрешната пулсация на общността, както и тя го усеща, без да е нужно да си говорят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Любопитно

  И какво точно е искал да каже авторът?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#1:"koko65bg"]И какво точно е искал да каже авторът?[/quote]

  Ми не чети такива материали! Тежки са за тебе.

 4. 4 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Браво! Тест за интелигентност колко българи могат да го прочетат до края. Другият въпрос, кой може да го напише, има ясен отговор - само Тони Николов!

 5. 5 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Много хубава статия, но е малко не "здравословна" за Тони.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2547 Разстроено

  [quote#0:"Тони-грантовия Доган"]"Америка е мечта за българина, но Русия е нашата действителност!". [/quote]
  След толкова фолософска извисеност и претенциозност накрая грубата и озъбена пропаганда. Доган никога не би казал че Русия е нашата действителност нито си го мисли дори. Турция е нашата действителност за нея работи Доган от мига на създаването на организацията си която уж трябваше само да работи за връщането на имената, а се оказа че иска и връщане на територията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Любопитно

  До коментар [#3] от "petyo9":

  Явно трябва по-подробно да задам въпроса. Какво ново и неизвестно на цялата прогресивна общественост в България и колониите и, засягащо ,,Библиотекаря" казва авторът в тази статия?

 8. 8 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#1:"koko65bg"]И какво точно е искал да каже авторът?[/quote]
  Целта на Тони Николовия "think tank" е не да ни каже нещо, а да прикрие семплия факт, че на тази географска ширина е пълно с "библиотекари", затова и никога няма да стане държава.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 9. 9 Профил на eliteofanova
  eliteofanova
  Рейтинг: 8 Неутрално
 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  хареса ми и го изчетох с интерес. Не знаех подробността за Солженицин. Всъщност - агент Сава и неговите метаморфични резонанси, амплитуди, интерференции и дЕфракции хич не ме интересуват. Само ме интересува моментът, когато ще бъде напълно изритен не само от политиката, но и от обществото (последното май сам си го постига).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#1] от "koko65bg":

  Има един жанр, пародия.

 12. 12 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#7] от "koko65bg":

  Явно трябва по-подробно да задам въпроса. Какво ново и неизвестно на цялата прогресивна общественост в България и колониите и, засягащо ,,Библиотекаря" казва авторът в тази статия?
  ---------------------------------------

  Струва ми се, че авторът просто се е.ава (ако ползвам терминологията на "Библиотекаря) с Библиотекаря и неговите сол-ташаци...

 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  " ... онзи се олюля на стола и без малко да се стовари в скута на силиконовата фолклива в съседство . "


  ДС-ченгета, мутри, чалга - това е прехода композиран и дирижиран от библиотекаря вече 26 години ...! " Най-успешния политик на прехода " не е поканил световноизвестната Райна Кабаиванска, но е поканил световнонеизвестното бездарие
  Галена ...
  Интересно за кирките забити в покривите на колите на противниците му, дали е негова идея или на приятелчетата / началниците от родната му КГБ ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  Е, и?
  Ще го борим ли? Ще настъпваме ли като Дайнов? Всички го знаем, всички пишат за него, всеки втори прави литературни упражнения... а рецепта как да отстаним заразата, хирургически инструнет как да отстраним тумора никой не дава...
  Пак да попитам...Е, и?

 15. 15 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 498 Неутрално

  дали мадам В ще се познае като "медийна ханъма" !!!!!!! Браво на автора, истинско забавление....жалко,че великия мислител,не е чувал за "Дневник".....

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#10] от "Музар":

  " Само ме интересува моментът, когато ще бъде напълно изритан не само от политиката, но и от обществото ... "


  За мен това е съвсем недостатъчно ... И днес българското общество е обърнало гръб на библиотекаря и никой не го е*ава с изключение на бандити, други ченгета и кръгове от меркантилни типове ...
  Аз искам този и неговия кръг да се озоват в затворите, да им бъдат отворени банковите сметки у нас и в чужбина и да им бъдат конфискувани имотите, придобити по един особено престъпен начин ! Ето кое ще изстреля България в облаците !!!
  Мисля, че колкото повече затъва Путин, толкова повече желанието ми става осъществимо ! И за най-тъпите е ясно, че без КГБ, нашите простаци са обречени !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Поздравления за поредния превъзходен политически фейлетон на Тони Николов. Добре е нарисувал портрета на Доган, гавазите и клакьорите му в контекста на българския паноптикум.

 18. 18 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#15] от "florencia":

  " дали мадам В ще се познае като " медийна ханъма " ... "


  Мадам В списва в нашия форум и не е важно дали Валерия Велева, Илиана Беновска и другите ще се разпознаят като медийни ханъми, а Кеворкян, Блъсков, Дачков и другите слуги, като евнуси на ханъма ... По-важното е, че българите ги различават и един ден ще им потърсят сметка, а този ден НЕУМОЛИМО приближава със залязването на Путин и КГБ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 19. 19 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каква поука се крие тука?

  Догане,Догане нема да стане !!!

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  [quote#4:"marmalad68"]Браво! Тест за интелигентност колко българи могат да го прочетат до края. [/quote]
  Уважавам повечето произведения на автора..... но тук определено е река от думи.... оправдаваща заплащането на брой редове!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#12] от "xhi13317223":


  [quote#12:"xhi13317223"]Струва ми се, че авторът просто се е.ава (ако ползвам терминологията на "Библиотекаря) с Библиотекаря и неговите сол-ташаци..[/quote]

  Слабичко му излиза. Нивото е горе-долу като ,,Приключенията на Лукчо". Без да обиждам автора на ,,Приключенията на Лукчо" - все пак е писал за деца.

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#21] от "koko65bg":

  Ти си от Кириакстефчовците у нас!
  Съгласен си да сме ограбвани от президенти на вородните дружества, "библиотекарски" "професори", тути-кванти крадци, псевдо-мислители, но да си стоим на дъното на Европа!

 23. 23 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#21:"koko65bg"]Слабичко му излиза. Нивото е горе-долу като ,,Приключенията на Лукчо". Без да обиждам автора на ,,Приключенията на Лукчо" - все пак е писал за деца. [/quote]

  Е, че как иначе - то такова е нивото на обектите на "е-аването" - пародия на политик-хидролог-философ, корпулентна пародия наречена Пеевски, и останалата пародийна паплач обграждаща персонажа Доган, който, силно се надявам (въпреки, че много вероятно само с надеждите ще си остана), един ден ще отговаря за вредите и злините, които е причнил на България...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#23] от "xhi13317223":


  [quote#23:"xhi13317223"] който, силно се надявам (въпреки, че много вероятно само с надеждите ще си остана), един ден ще отговаря за вредите и злините, които е причнил на България...[/quote]

  Ами както се казва - От вашата уста, в Божиите уши. Е и ние като общество трябва да помогнем.

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Много добре написано. Прочетох го с удоволствие. И си спомних изказването на Костов, че ДПС е проклятието на България.

 28. 28 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Авторът показва. че НКВД - КГБ - ДС не се е променило и не отстъпва от здравата си теория и желязна практика. Азиатска ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  [quote#1:"koko65bg"]И какво точно е искал да каже авторът? [/quote]
  Че "библиотекарят" има всичко, дори и фолкпевици, но се крие в подземия, не смее да се покаже дори и в двора на сарая, да не говорим на улицата. Страхува се да не бъде убит, а много биха искали май да го направят.

 30. 30 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "koko65bg":

  И авторът не знае какво иска да каже

 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#29] от "historama":


  [quote#29:"historama"]Че "библиотекарят" има всичко, дори и фолкпевици,[/quote]

  Ами те не са чак толкова скъпи.

 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#30] от "buran":

  Е има време, ще прочете какво е написал и ще вземе да му светне.

 33. 33 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Направих си труда да изчета текста на този непознат, вероятно амбициозен млад автор. Струва ми се, че за подходът, който е избрал са потребни повече ерудиция, интелект и въображение. Иначе си има и авторът свой проблем, известен сред психолозите като "наполеонов комплекс", но кой в нашите напрегнати дни не изкрейзва някак си?

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4440 Любопитно

  ,,...4. Тук гневът в него наново се пробуди. Сети се за.... пожарникарят, как само у подлива вода, как само като със струя вода от пожарникарски маркуч го изтласква от политиката. Прати му най добрия си човек, а той изчезна все едно не го е имало никога, намериха само един автомат и нищо друго, а пожарникарят през това време го изкара най големият политик. Дори му призна дипломата за хидроинжинер и не позволи да проверят как я има. Така извърта работата, че кара неговите хора да му помагат, без да разберат, че крачка по крачка ги отмива все едно с пожарникарски маркуч. Ооо много добре помни думите му, че реформите не могат да се направят от раз. Че сега няколко малки крачки в едната посока, после няколко малки крачки в друга посока, с малки крачки ще направи това което по преди не е можал да направи от раз.Първия път с думите си за порциите се опита да подскаже за кого трябва да се гласува, ама този пожарникар така извъртя работата, че той стана виновен, дори от неговия вилает гласуваха за пожарникаря. Успя да го свали от власт веднаж, с няколко пукнати глави, но тия серсеми така се оплетоха с явни закани и глупави назначеиия, че и тях се принуди да свали от власт. Заповяда на тези избори да се имитира подправяне на документи и от друга страна да се надигне рев от всички, че има подправени документи, но какво се оказа, че поправките били законни, а ревът, като рев на магарета в пустиня, никой не му обърна никакво внимание. Опита се наново да разбуни хората с ,,излизане в опозиция,, но и съдии и прокурори и опозиционери така се оплетоха, че на него му стана срамно. И сега май остава едно, да си се занимава тази глупост Морфичен резонанс, да си чете книгите и да ги остави както могат да се оправят
  ПП.
  Моля за извинение: Това е едно есе на тема Библиотекарят и пожарникарят, хрумнало ми, като прочетох за ядосването на бибиотекаря

 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4440 Любопитно

  [quote#29:"historama"] Страхува се да не бъде убит, а много биха искали май да го направят. [/quote]

  Поправка: ....да не бъде самоубит.....

 36. 36 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  "Една дебела синя книга с меки корици привлече вниманието му и той с удовлетворение я измъкна от купа, струпан на масичката край отоманката. "

  Да се чете:
  Една дебела свиня с меки корици привлече вниманието му и той с удовлетворение я измъкна, заедно с майка му от купа, струпан на масичката край отоманката.

  Форумът е в будна кома...
 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#31] от "koko65bg":

  От В.В. са по-скъпи

 38. 38 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  До коментар [#1] от "koko65bg":

  Такъв въпрос навремето в комунистическото училище, задаваха "другарките" по литература. Сигурно и още го задават,защото преподаването не е мръднало особено от тогава. Какво искал да каже авторът. Човек за това има собствен разум, сам да прецени посланието на едно произведение, а не да се чуди кой какво искал да каже и да му покаже. Истинското творчество е винаги многопосочно и може да подлежи на различни тълкувания, независимо от това какви намерения е вложил авторът на творбата.

 39. 39 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 428 Неутрално

  де да беше един ; библиотекар ; , но степенуването е за количеството досиета в библиотеката

 40. 40 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Точно, но многословието ти не уморява.

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  "Чувства се преуморен, в главата му се е загнездила следпразнична тъпа болка."

  Коректно щеше да бъде Николов да сподели авторството на този иначе бездарен текст с онзи от Червения кръст!
  Нали именно от там се натрапва внушението, че т.нар. "Библиотекар" е жалък и алкохолизиран дегенерат!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво на Тони Николов ! Кефя се когато има и такива като него да пишат истината с чувство на отговорност към народа, да правят рентгенова стимка на случващото се в българската политика и автора на Морфичния резонанс, управниците и съдружниците им ! Отдавна за непредубедените стана ясно "КОЙ" се е..ва с българския народ и държава - това е триъглника БАЦЕ- ГОЦЕ- САВА ! Сокола предлага Бойко за главен секретар на МВР, назначава го Гоце, Гоце награждава Сава с орден Стара планина, защото преди това Сава му помогна да стане президент ! Баце пък връща жеста като слага чадър над ДПС и вредните практики и основа коалиция БОСТАН, а Гоце го вкара във властта защото е "достоен" политик ! Тези тримата клатят държавата правейки се на нейни спасители и благодетели ? Докато матряла блее или се разтапя от кеф като чете словоблудствата на медийните ханъми в прас-прес !

 43. 43 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Чудесен текст, уважаеми господин Николов.
  Отдавна не бях чел такава пародия!
  Впрочем пародия е целия ни т.нар. политически живот и креатурите, които се разхождат из него.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хубав текст. Сега чакаме с нетърпение и следващия, започващ примерно така:
  1. Той не можеше да си поеме въздух. Задушаваше се. След последните думи на Онзи, десетки погледи впити в него , недвусмислено му подсказаха, че.....

 47. 47 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тони Николов от известния само на спонсорите си портал, с претенциозното име - Култура, е решил да разнообрази празничната скука с кратко есе, громящо Путинова Русия и осмиващо българските й слуги. Не го прочетох съвсем задълбочено, но според мен не е отделено достатъчно внимание на водещата роля на Президента в защитата на Отечеството от подлите комунисти хибриди.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 48. 48 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ако човек си направи труда да прочете речта на Доан, а не коментарите, ще разбере, че той не казва това, което умниците му приписват! Да , коментарите са наистина необективни и злонамерени! Доан излага един точен анализ на обстановката в света, региона и страната с малко думи. Констатациите не са само негови - те повтарят казани истини и от други преди него и това не ги обезсмисля! Най-общо казано, Доан преповнаря идеята си ДПС да е балансьор в политиката в България. Подчертава необходимостта от запазване на мира и стабилността в страната и предупреждава за опасните последици от евентуални военни действия, предизвикани от външни интереси и фактори - нещо особено важно, което "коментарите" "пропускат". При това Доан набляга на необходимостта от осигуряване на спокойствието и мира на етно- и религиозно - базираните малцинства в страната и региона. Стремежът на някои среди да извлекат политически ползи и злепоставяне на ДПС от въпросното изказване и свалянето на Местан е неоправдан и вреден. Критиките спрямо тази партия и действията против вредите от дейността й следва да са на друга основа и ниво! И следва да засягат основни причини и обстоятелства, довели ни до застрашителните реалности. Естествено, Доан не би изтъкнал връзките и зависимостите, произтичащи от източниците на богатствата на лидери, псевдолидери и партия, открито купуваща гласове, влияние и елитни фигури от немалцинствен произход, които след като биват използвани достатъчно, се изхвърлят като чужди и ненужни. Една от реалностите е, че ДПС е и фасада, зад която се крие икономическото чуждо проникване и завладяване.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 49. 49 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Чудесно четиво. За жалост политическа сатира на такова ниво вече почти не се намира.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 50. 50 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#48] от "EURASIA":

  Ако вие сте прочели речта на Доган, щяхте да знаете, че говори пълни глупости за морфични резонанси. И сам казва че се ебава (при дпс е така, черното е бяло). Та като направиш една смеска от рода: водата е мокра, глупост номер 1, слънцето изгрява от изток, глупост номер две, зимата е по студено от лятото, не се ебавам ... и овцете почват да блеят : Истина говори, много мъдър политик.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 51. 51 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  Чудесно, горчиво и стряскащо реално.
  Поредния добър анализ, който ни помага не само да осъзнаем родната ни политическа картинка, а да добием представа и какво мисли мат'ряла под статията. Честно казано не знам какви са тия хора, които биха казали, че Библиотекаря е "по-българин от българите" или "най-добрия политик на прехода"?

 52. 52 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#34] от "сидер":

  Много добро

  Няма шики-мики.
 53. 53 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ebeneezer Goode":


  [quote#50:"Ebeneezer Goode"]И сам казва че се ебава[/quote]
  Не, казва следното:
  "Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам. "

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 54. 54 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ebeneezer Goode":

  Смятайки Доан за глупак, отричате реално постигнатото от него, а то не е малко. Така не заставате в светлината на истината и мъдростта, която споменавате, едва ли е инспирирала постинга. Нещо бъркате, "морфичният резонанс" не е централният пункт в речта.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 55. 55 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Браво на автора. Много тънка ирония на речта на Доган, а и изобщо на това човече, което не смее да излезе извън Сараите.

 56. 56 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Грешното при Доган, както при цялата властова кохорта, е не акъла му, а това, че този акъл е насочен към криминални действия и кражби на обществени блага. С други думи, личният интерес наделява общественият, което е пагубно за обществото.

  оанес
 57. 57 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Хубаво написано, но невярно. КОЙ стои зад Библиотекаря? На този въпрос трябва да се наблегне. Ама на пишещите не им стига куража! Библиотекаря, Прасчо и др. са само фигури. Докато не се разнищи КОЙ, нещата няма да мръднат и на йота!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 58. 58 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#53] от "EURASIA":

  Един заклет диалектически материялист, който за първи път проглежда в нематериялният свят. Това е огромен скок в еволюционото му развитие. Това е добре, ако изключим криминалният характер на неговата същност.

  оанес
 59. 59 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "lz2":

  Няма "КОЙ" друг, освен дявола рогат.

  оанес
 60. 60 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Удивително четиво ! Приятно раздвижване на мозъчните гънки след 10 дни хранителни , питейни и лентяйски уливания .
  Ако се разшири до книга и , ако обхване целият "преход" от 1985 г. досега , бих я прочел с удоволствие !
  Да умееш толкова красиво да рисуваш с думи едни от най-вулгарните истини и най-гнусните хора е талант .

 61. 61 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "koko65bg":

  псува си човека яд го е , че е пропуснал сумати години нормален живот...

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Шест пункта в само една, прекрасна политическа метафора ...
  Матриала е за дълговременен размисъл ...

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Малко в духа на Паоло Куелю.Но много ми хареса,четиво за размисъл в почивните дни.

 65. 65 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Въпреки ироничните нотки това писание ми прилича, все пак, като Похвално слово за Доган. Немога да си представя, например Винету, или друг политик, да инспира творческите сили на автора за употреба на толкова префинени слова. За това му трябва по-уникална фигура, различна от общият политически буламач.

  оанес
 66. 66 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Добър текст. Но май малко труден за нЕкои дрогарЕ.

  chavo64
 67. 67 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  тръгнали сте да коментирате доган, лекинко и срамежливичко забравяйки за НАЙ СРАМНИТЕ МОМЕНТИ ОТ жалката ви демокрацийка! В която те тоя остава БЕЗНАКАЗАН, по демократично му след "Доган, който на 4 февруари 1992 година отиде в посолството на Турция у нас и предаде на посланик Йалчън Орал „оня списък“ с имената на 1300 български разузнавачи зад граница и други строго секретни документи за службите ни?" http://bnr.bg/post/100642670/venelina-popova-starozagorskite-musulmani-se-chuvstvat-politicheski-predadeni-ot-peevski

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 68. 68 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#30] от "buran":

  Ами да!
  Руската пета колона "только Писатель".

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 69. 69 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 756 Весело

  Евала на Тони Николов

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 70. 70 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 670 Весело

  [quote#10:"Музар"] агент Сава и неговите метаморфични резонанси, амплитуди, интерференции и дЕфракции хич не ме интересуват.[/quote]

  Пропуснал си само "дефекации" в редичката.

 71. 71 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#67] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн": "тръгнали сте да коментирате доган, лекинко и срамежливичко забравяйки за НАЙ СРАМНИТЕ МОМЕНТИ ОТ жалката ви демокрацийка! В която те тоя остава БЕЗНАКАЗАН, по демократично му след "Доган, който на 4 февруари 1992 година отиде в посолството на Турция у нас и предаде на посланик Йалчън Орал „оня списък“ с имената на 1300 български разузнавачи зад граница "

  Е и какво му се случи после на Доган? Каво му направиха тези 1300 разузнавачи? Защо нищо не му направиха, а го оставиха да раздава порциите в държавата?

 72. 72 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#71:"volarok"]Е и какво му се случи после на Доган? Каво му направиха тези 1300 разузнавачи? Защо нищо не му направиха, а го оставиха да раздава порциите в държавата? [/quote]

  До коментар [#71] от "volarok":

  1)защото и те като него крадат
  2)защото така ни каза едно посолство
  3)за да не си"разваляме" отношенията с "приятелска" и евроалантическа турция
  4)защото демокрацията е да бъдеш РАЗГРАДЕН ДВОР!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 73. 73 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Бясната тревога на Наш Амет иде от това, че българите започват да сещат протичащата от 25 години насам, "модерна" Ревизия на резултатите и договореностите от Освободителната за страната ни, Руско - турска война ... България отдавна не е същата ...
  Както и да я усукваме, една от катастрофните промени наложени от "прехода", е вкарването на ПП "ДПС" в политическия ни модел - народът и обществото ни просто се оказаха с пръст в уста ...

 74. 74 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Чудно ми е едно - колко изобщо книги са прочели тия по-горе, и какъв житейски опит имат, които се прехласват от този "блестящ" политически фейлетон ???
  Щото тези "прехласи" само показват/доказват защо Доан се подиграва с обществото толкова години !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 75. 75 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Разстроено

  До коментар [#74] от "роджър":

  Твърде малко. И кого пародираме с прозвището "библиотекар" - безсребърниците, съхранили словото и книжнината ни до днес?! Авторът има добри текстове. Този не е от тях.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 76. 76 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"venci4"]Единия фес е на хранилка от Анкара, а другия от Масква, но и двамата са с една антибългарска цел...[/quote]
  Чемадан вокзал Гулак, бохча рикша Диарбекир всеки да си хваща пътя?!!!

 77. 77 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Статията е израз на боричканията между разните групировки. Защо никога Тони Николов не пише за банкерката Цветелина Бориславова ? Така нареченият портал "Култура" е хранилка за него, Калин Янакиев и др. демократи. Този портал се финансира от фондация "Комунитас", която е свързана с Бориславова.
  А тук някои наивници се захласват по написаното от Николов. Впрочем някога той да е писал са декомунизация и лустрация ?

 78. 78 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#53:"EURASIA"]отворен портал[/quote]

  [quote#54:"EURASIA"]реално постигнатото от него, а то не е малко[/quote]

  За домашно:
  1. Напишете обяснение какво е "портал". Видове портали - отворени/затворени и т.н.

  2. Изброете какво точно е постигнала най-гнусната фигура в българската политика през последните 25 години в две колони:
  От ляво "За собствено благо" - от дясно "За обществена полза".

  Не било малко. Ми не е, отраднал е милиони. Тоя нали щеше да си купува летяща чиния. Явно го влече сай-фай: чинии, портали ...
  Ама така е, алкохола не прощава. Пак добре, че още не е почнал да говори за бели мишки.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 79. 79 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 548 Любопитно

  До коментар [#1] от "koko65bg":
  Koлко е умен, красив и готин - както всеки друг път.....
  И колко ги разбира работите, а другите са смотани

 80. 80 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добре е написано всичко. За мен Доган е Балканския еквивалент на Джоузеф Фуше- бившият деятел на Френската революция. Много глави падат, много диктатори биват изритани- включае и бившият му благодетел- Наполеон Бонапарт, но Фуше знае, усеща кога и как да направи необходимия политически завой да оцелее. В края на крайщата идва старостта и един недобре оценен ход го изпраща и него на политическото бунище. За него, ловкия политик и държавник, това е било по-страшно от физическото убийство. Ако го бяха убили като Робеспиер, поне щеше да има паметник. Ако го бяха заточили, поне привържаниците му щяха да организират опит за преврат, пак щяха да го заточат,а след смъртта му да му издигнат паметник като на Императора. А то какво? Всички се отвръщат от него и си казват: " А...тоя за нищо не става вече. Гнусен е. Не ни трябва. Не щем да му слушаме брътвежите. Не щем нито да го затворим, нито да го убием."
  Ето тази е била страшната присъда над Фуше и такава ще е над Доган. Никой няма да го убие, да го осъди и т.н. Ще бъде напълно забравен. Кой днес изучава по история Фуше- бившият префект на полицията в Париж? Никой. Всички изучават Волтер, Русо, Луи XVI , Мария Антоанета, Робеспиер, Наполеон Бонапарт и т.н. Джозеф Фуше е забравен, а тогава всичките гореизброени са се страхували от него. Така ще е и с "Библиотекаря".

 81. 81 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Когато броят на хората, които четат и разбират какво иска да каже автора с подобна статия, стане по-голям от тези, които я подминават и дори не й обръщат внимание, тогава ще се появи светлината в тунела за милата ни родна действителност.

 82. 82 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Весело

  Много добра морфично-резонантна пародия Благодаря!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Не е лошо да се показва несъстоятелността на една алкохолизирана ДС/съветска маша в реалноста на деня.
  Друго е лошото.
  Перво: че освен Тони нема никой на тоя фронт. Оня клоун Радован не го броим, той е по-скоро негатив в уравнението. Нещо като "Защита от Волен = Критика от Радан". Та освен тези двамата взаимно отричащи се Мунчовци останалото е венцелейна продажна пасмина от идиоти, които с фъргане на боп виждат в алкохолните изпарения на Сопола оръфаните рубли.
  Втарое: лошото е в жанра. Хумор за един крадец на държавни пари, топ корупционер и държавен предател не бива. Така и от комунизма хумористите минаваха тънко, биейки около самара. Е, не всички.
  Другари, не пишете оди за престъпници. Дори и смешни.

 86. 86 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  По-неадекватен, по нерационален и по-неефективен начин за доказване на това, че речта на Доган е погрешна или подвеждаща, едва ли може да се измисли. Изглежда, че някой в Дневник не може да направи разлика между ОТХВЪРЛЯНЕ (ОТРИЦАНИЕ) на нещо, просто поради някакво несъгласие, от една страна, и ДОКАЗВАНЕ, че това нещо е погрешно, лъжливо или неадекватно, от друга. И не е наясно, че простото отрицание, дори когато е в псевдолитературна форма например, както е това, което ние тук коментирае, може да предизвика съгласие или несъгласие, но не може да убеди или да преубеди никого и в нищо. Докато обоснованото с фактологични и/или с аналитични доказателства приемане или отхвърляне притежава такъв потенциал.

  Не чак толкова неадекватен и неефективен, но все пак не съвсем адекватен и не особено ефективен, е начинът да опровергаеш някого в нещо като докажеш, че в нещо друго той е допуснал някакъв безспорен гаф, както съвсем глупаво, поради прекалено висока собствена самооценка на своята личност, е направил Доган. Така поне хвърляш съмнение върху всичко, което казва, доказва или прави този, когото искаш да опровергаеш, като показваш какви глупости е способобен той да каже или да направи.

  Всъщност в случая нещата, които БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА казва Доган, са ТРИ. Той казва, първо, че перспективите САЩ да наложат окончателно на света своя еднополюсният модел са станали вече несериозно малки и дори нулеви. Второ, че Китай и особено Русия са се превърнали във военни сили, които могат да се опълчат на САЩ, а от там да се опълчат и на нейната външна и международна политика. И трето, че ЕС в момента е напълно неадекватен във военно-отбранителната, административно-управленческата и външнополитическата области, в областта на вътрешните отношения между държавите-членки, както и между тях и общосъюзната администрация в Брюксел. Поради което може и да не надживее кризата.

  Вярно ли е това, което казва Доган? Дневник не е съгласен. Но своята теза Дневник и неговите автори могат да докажат първо, като докажат, че тези оценки на Доган не са верни, и второ, като докажат, че причините за това, което през последните две години става във и около Украйна, Крим и Сирия, както и това, което става по външните и по вътрешните граници на ЕС, във и между държавите-членки на ЕС, между тях и общосъюзната администрация и така нататък, са други, а не тези, които цитира Доган. Но не и със статии като тази, която коментираме тук.

 87. 87 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#48] от "EURASIA": ≪Ако човек си направи труда да прочете речта на Доан, а не коментарите, ще разбере, че той не казва това, което умниците му приписват!≫

  Браво, EURASIA! : +++++++++++++++++++

 88. 88 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Иво Андрич:" Дългото робство и лошото управление могат така да объркат и деформират разбиранията на един народ, че здравият разум и правилната преценка да отслабнат и изтънеят. Такъв народ не може вече да различава не само доброто от злото, но дори и собствената си полаз от очевидната вреда." ------
  Сякаш е казано и за нас, българите ! Опомнете си! Престанете да се захлласвате по приказките на този престъпен демагог, заслужил най-сурова присъда.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 89. 89 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Доган - Сталин, а Местан - Зиновиев, Каменев, Бухарин, че и Трайчо Костов, взети заедно!?!? Как никой не провидя Сталин в Местан, когато се снима с трите утрепани вълци, обесени с главите надолу. И вместо Каменев, Зиновиев и Бухарин да провиди Радан Кънев, Христо Иванов и ген. Атанасов, примерно. Тук възниква и въпросът що пък точно руснаците да искат да отсвирят Местан. Заради Радан Кънев, Христо Иванов и ген. Атанасов ли? Като отмъщение за тримата? Нещо не се връзва.

 90. 90 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Егати PR-кампанията, дето си спретнаха ДПС! То не бяха статии, анализи, всеки ден и час от Коледа до Нова година, че и след това. Абе Дневник, вие това безплатно ли го правите? Сигурно времето на писачите ви е платено?

 91. 91 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Това четиво,придружено с хубаво кафе ме разсъни бързо,бързо тази сутрин.....

 92. 92 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#75] от "etty1":

  Става дума за Хуниверситета по библиотекознание и други информации на ТПК "Мултигруп и сие" ...

 93. 93 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много натруфено четиво, което създава впечатление, че автора наред с показване на облика на Доган, се е страмил да демонстрира собствената си начетеност, започвайки с материялистичният диамат за да достигне до върховете на езотеричната духовна наука. Последното е много далеч от криминалната материялна същност и похотливост на Доган.

  оанес
 94. 94 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Любопитно

  До коментар [#92] от "dimko":

  И на Марс да съм била през последните няколко години, все щях да схвана за какво става въпрос. Това не променя нищо. Въпросният персонаж е философ по образование, това дава ли основание да го сравним с Аристотел?! Получава хонорари като хидроинженер, това прави ли го професионалист в тази област?! Фактът, че група цивилни ченгета са окупирали учебно заведение не прави от тях библиотекари! Всеки текст, посветен на тези хора, ги легитимира. Дори пародиен.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 95. 95 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#74] от "роджър":

  Тук няма да разбереш, влез в сайта на Валери Велев ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK