Здравна стратегия 2020 - Да очакваме ли замяна на думите с числа?

Здравният министър Петър Москов в парламента

© Надежда Чипева

Здравният министър Петър Москов в парламентаИмах възможността да коментирам здравната стратегия на предходното правителство ("Дневник", 12 март 2014 г.). Сега се запознавам с тази на днешното ни правителство.


Констатациите ми и за двете са учудващо сходни:


великолепни са
Стотина страници текст, теоретична част – що е здраве и защо и как трябва да го пазим, констативна част – анализ на текущото здравно състояние на нацията, и същинска част – описание на това, което трябва да се направи. Предната стратегия беше дори на високо теоретично равнище, с цитати на класици, много диаграми, таблици с международни сравнения, настоящата е по-непретенциозна. В предната имаше 2 панела със задачи, 8 приоритетни области, 5 главни цели, 11 политики с много подполитики, насоки, 241 мерки и 54 очаквани резултата. Днешната е много по-скромна – има само


3 приоритета, 19 политики и 158 мерки


И в двете впечатлява изключителната коректност: на теоретичните постановки, на констатациите, на предложенията. Буквално няма нито една дума или мисъл, с която да не се съгласиш – като здравен експерт, дори и като редови гражданин. Всичко звучи в съгласие с препоръки на Световната здравна организация, международни експерти и - на здравния разум.


Проблемът е отттук нататък. Добре – набелязани са много умни и належащи приоритети, политики, мерки. Но това са думи: "разширяване", "въвеждане", "създаване", "оптимизиране", "подобряване", "усъвършенстване", "прилагане", "подкрепа", "осигуряване" и други.  Думи, думи, "думи безчет". И – няма нито едно число, което да показва от къде точно ще започне и до къде точно ще стигне това "разширяване" ("оптимизиране", "подобряване" и пр.). Така, когато дойде време за отчет, всеки изпълнител ще може да твърди, че е постигнал въпросното разширяване, подобряване и пр. дори и да е направил мъничко или нищо.


Например, има по начало великолепна мярка 2.4.2. "Увеличаване на средствата за първична медицинска помощ и подобряване на системата на заплащане на ОПЛ (общо-практикуващите лекари)". Всъщност става въпрос за две отделни великолепни мерки. Те, в строго количествени категории, би могло (даже би трябвало) да изглеждат (приблизително и примерно) така:


- В разходите на НЗОК делът на средствата за първична медицинска помощ от 12 % през 2016 г., през 2020 г. да достигне 35 %.


- В заплащането на ОПЛ делът на "заплащане за дейност" през 2020 г. да достигне 80 %.


И


- Средното месечното възнаграждение на ОПЛ за страната през 2020 г. да стане 20 % по-високо от това на болничните лекари в публичните болници.


Като краен резултат:


- През 2016 г. и всяка година до 2020 г. да се постигне задържане в първичната помощ на по 100 000 пациенти – с оглед през 2020 г. броят на пациентите в болниците да се намали от сегашните
2 000 000 на около 1 500 000.


Числата (а и текстът) разбира се са примерни и условни – точните им стойности трябва да определят експертите. Но необходимостта от заместване и конкретизиране на думите с числа е безспорна.


Лесно може да ми се опонира – това е стратегия, която показва насоките. Ще следва (някога) "План за действие", който ще определи конкретните стъпки във времето и в системата.


Аз обаче си мисля друго. Въпросната стратегия има къс и обозрим хоризонт – едва пет години. Значи можеше и трябваше заедно с нея (защо не вместо нея?) да се разработи един петгодишен план с годишна (а защо не и по-кратка) разбивка. В него


всички думи "разширяване", "въвеждане" и т.н.
да се заместят с конкретни числа:


"днес" е това, а "утре" ще стане онова. Само на отделни места да се допуснат пожелателни текстове, задължително фиксирани във времето. Примерно текстът на мярка 2.5.20. би изглеждал така:


До края на 2017 г. (болд мой, Б.Д.) да се въведе рейтингова система на болниците в България.


И едно възможно мое допълнение:


До края на 2018 г. НЗОК да въведе диференцирано заплащане на дейностите на болниците, в съответствие с рейтинга им.


*
Има нещо интересно. Централизираното здравно планиране при социализма се простираше от държавно равнище (Министерство на здравеопазването) до равнище болнично отделение, респ. селски здравен участък. Социализмът отиде в музея си, днес въвеждаме пазарни механизми, мислене и поведение. По натрупана инерция обаче все още си мислим, че планирането е противопоказно на пазарната икономика.


Но планирането – дългосрочно и оперативно, остава като важна и основна функция на мениджмънта в целия свят. Нали никой не си представя, че гигантските корпорации като Лукойл, Мерцедес или Гугъл работят без детайлни многогодишни и годишни планове? Планиране има и в здравния сектор.


Пример.
Департаментът за здраве и здравни услуги в САЩ разработва стратегически план, който се актуализира всеки 4 години. В него има цели, стратегии и оперативни задачи. Ето някои от тях:


- Да се задържи или надвиши процента на обхванатите със "заплащане на дейност" в програмата Медикеър


- Да се увеличи процентът на обхванатите бездомници в ... (специална подпрограма на Медикеър, Б.Д.)


- Да се намалят болничните рехоспитализации от всички диагнози за пациенти на Медикеър с 1 % спрямо целта на предшестващата година.


Ясно проличава стремежът за количествено определяне на целите и задачите. Така планът от една страна помага за центриране на усилията. От друга – осигурява данни за текущ контрол. От трета – гарантира отчет: в края на периода се проверява дали и доколко са постигнати цели и задачи и се "раздават слонове" (според безсмъртните Илф и Петров).


Или – сериозно казано, така се предлагат на обществото данни за това дали, доколко и как даден министър се е справил със задачите си.


Да очакваме ли замяна на думите с числа?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Както винаги когато става дума за стратегия,само времето ще покаже дали работи ефективно.Останалото са добри намерения и хипотези.

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 999 Неутрално

  При непрекъснато намаляващо
  население постоянно увеличаване
  на разходите е меко казано озадачаващо.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  И накрая - все същото - "няма пари", което прави плановете неосъществими, нали така?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Да ви кажа какво ще стане със здравеопазването!
  - Кадровата криза се задълбочава.
  - Нивота на обучение пада.
  - Свръхнатовареността на медиците води то тяхната бърза амортизация. Много развиват "синдром на прегаряне".
  - Системното подценяване на кадрите и физическите посегателства срещу тях водят до промяна в техния манталитет. Развива се нежелание за работа.
  - Съсловието застарява. Липсват млади попълнения.
  - Във всяко населено място, за да има качество, следва да действа така нареченото "подпомагане". Един пропуска диагнозата, друг я открива. Ако пациентът е с две заболявания, в различни специалности, за да оцелее трябва да се лекуват качествено И ДВЕТЕ. Поради горните точки, подпомагането липсва.
  - Навсякъде по света лекарите са най-богатите представители на едно общество. Откъде-накъде Премиер или Президент ще претендират за по-големи заплати. Барак Обама получава по-малък годишен доход от един добър, американски лекар. Да не говорим, че в България има лица, които ако не бяха във властта, щаха да бъдат безработни.
  Започнахте ли да схващате какво ще се случи в здравеопазването.

 5. 5 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Е как така с числа? Нали ще излезе, че има работи, за които предишните управници не са виновни... Политиците в България не решават проблеми, а само участват в комисии, ходят по телевизионни предавания и пишат статегии, които отлежават по бюрата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От Москов и Шишарков толкова.

 7. 7 Профил на iapekareva@gmail.com
  [email protected]
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При цялото ми отвращение към екипа на МЗ, извинете, проф. Давидов, но преди да напишете този материал може би трябваше да си дадете труда да извършите едно спестяващо време действие - да отворите сайта на МЗ и да видите, че там, наред със стартегията, има отделни документи, наречени "План за действие" и дори "Финансов план"

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#2] от "Амброзия(аман от профани)":


  [quote#2:"Амброзия(аман от профани)"]При непрекъснато намаляващо
  население постоянно увеличаване
  на разходите е меко казано озадачаващо. [/quote]

  Не е много нелогично, първо намалява, но застарява, т.е. броя и сложността на медицинските проблеми, най-малкото не намалява и второ, така или иначе системата се нуждае от повее капитални средства ( ремонти и/или нов сграден фонд, съвременна апаратура) и средства за ФРЗ, за д поне намали изтичането не медицински персонал в страни с много по-високо заплащане.

 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  [quote#2:"Амброзия(аман от профани)"]При непрекъснато намаляващо
  население постоянно увеличаване
  на разходите е меко казано озадачаващо. [/quote]
  Всъщност е точно и логично. Тези дето плащат много и ползват малко (лекуват се рядко щото са млади) ги няма, а тук остават тези дето плащат малко (или въобще не плащат щото са пенсионери примерно), а ползват много (щото са възрастни и с много болежки), това при разходопокривна система на здравеопазване в съчетание с разходопокривна система на пенсиониране... Отделно, че трябват млади и работоспособни хора, които да извършват самата услуга, които хора ги няма и нещата се "затапват" рязко, яко и повсеместно...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 949 Неутрално

  СБ казва-50болници за малка Б-я стигат! Само в С-я има над 90 частни! от 350 частните болници станаха 413 при управлението на москов! Парите НЕ СТИГАТ! Частни болници се откиват в ПЕЧЕЛИВШИТЕ сектори-кардиология и други, губещите остават за държавата! Над 90% от болниците има СЕРИОЗНИ финасови нарушения....
  КАЦА БЕЗ ДЪНО за НАШИ хора, които през властта са набрали капитал за откриване я на ВЕИ, я на частна болница!
  В Румъния частните болници нямат обществено финансиране, защото източват!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 223 Неутрално

  стратегията е ясна , средства за пълнене на партини каси , да не мислите че тези или онези се интересуват от здравеопазване ? просто осигуряват постоянен паричен поток към нечии джобове

 12. 12 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  От социоглисти толкова - сладки приказки много, парите - откраднати!

 13. 13 Профил на Marella
  Marella
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Като човек, който работи в сферата на здравеопазването ( а и в момента специлизирам в Щатите обществено здраве и здравна политика) винаги съм се учудвала на точно този коментатор на дневник. Има няколко коментара, в които не казва абсолютно нищо, освен някакви общи коментари в стил "хем коментар, хем да не обидя някого".
  Примерите, които се дават, са учат от всички студени първа година, които изучават някакъв вид мениджмънт (това са т.нар СМАРТ идеи, подобен модел има в методите за повишаване на качеството Деминг (ПиДиЕсЕй съркълс). Самите примери, между другото, не отговарят изцяло на изискванията на СМАРТ идеите, защото за да бъдат СМАРТ не може да се добави само някаква мярка, а е необходима конкретност и посочен начин за постигане на идеята. Очевидни са недостатъците на здравната стратегия, но от целия коментар не разбрах има ли коментаторът някакви идеи как да се постигнат поне предложените от него цели или просто съветва как се пише по-добра стратегия. Ако е така, освен да прочете страницата на медикеър (и медикейд), има достатъчно източници по темата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK