Ако се появи силна опозиция, тя ще е извън парламента

"ДСБ, които в края на 2015г. обявиха, че минават в опозиция веднага бяха поставени и от коалиционните си партньори, и от БСП и ДПС в ситуация да изразява новата си позиция чрез неучастие в парламентарните гласувания", казва Геновева Петрова.<br />

© Анелия Николова

"ДСБ, които в края на 2015г. обявиха, че минават в опозиция веднага бяха поставени и от коалиционните си партньори, и от БСП и ДПС в ситуация да изразява новата си позиция чрез неучастие в парламентарните гласувания", казва Геновева Петрова.Какво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2016? "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Всички коментари четете в специалната тема "Годината"


Днес представяме мнението на Геновева Петрова, политолог в социологическата агенция "Алфа рисърч". То е записано преди промените в ДПС.


Какви ще бъдат най-големите предизвикателства пред централната власт?
- Във вътрешнополитически аспект - да удържи реформаторските си приоритети. Което е възможно само ако може да разчита на устойчива реформаторска подкрепа, а на не плаващи парламентарни мнозинства – задача, която в началото на януари изглежда трудна предвид трусовете в мнозинството от края на 2015 г. и предстоящото предоговаряне на коалиционното споразумение.


Във външнополитически план предизвикателство е удържането евроатлантическите приоритети предвид нестабилната международна ситуация.


А пред местните власти?


- Да опазят управлението на общините от домогванията на местни клиентелистки кръгове. Предвид новия програмен период и очакваните инвестиции дори и в малките общини има огромни апетити.


Това ще бъде последната година от мандата на президента Росен Плевнелиев. Как се представи той? Иска ли втори мандат?


- Президентът Плевнелиев успя да се справи с две много важни предизвикателства: две служебни правителства, дошли в резултат на оставки след граждански протести, и последователно отстояване на евроатлантическата ориентация на страната независимо от вътрешнополитическите и международните проблеми. Въпреки колебливите на моменти изяви, критиките и не на последно място персоналните атаки, които понасяше, той успя да запази президентската институция като една от малкото, ползващи се с обществено доверие в най-критични моменти от мандата си. Втори мандат е въпрос преди всичко на политическа и електорална подкрепа, която към момента е трудно да бъде прогнозирана.


Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?


- Възможността вероятно изглежда примамлива и доста се спекулира с нея. А и би било прецедент в съвременната българска демократична история, особено ако се стигне до ситуация на избори 2 в 1. Личното ми мнение е, че няма да се изкуши от такава възможност.


Възможни ли са вътрешни избори между ГЕРБ и Реформаторския блок за кандидат-президент?


- Тази възможност не изглеждаше реалистична още когато ГЕРБ и Реформаторският блок бяха смятани за устойчиво мнозинство. След трусовете от края на миналата година е само екзотична. Вратите към общ десен кандидат обаче все още не са напълно затворени, особено ако десните формации успеят бързо да се консолидират около обща цел.


И следващият президент ли ще бъде избран благодарение на ДПС?


- Със сигурност ДПС ще се опита да изглежда така, но реалният изход от вота не зависи само от движението. Каквито и да са неговите опити да се позиционира като решаващ фактор (ако са неоснователни), могат да бъдат неутрализирани, в случай че конкурентите му намерят успешни политически формули за президентските избори.


Ще има ли промени в мнозинството зад правителството? Ролята на ДПС ще се увеличи или напротив?


- Колебанията в мнозинството са вече са факт. Съмнявам се, че е възможно съвместяване между реализиране на приоритетни реформи и увеличена роля на ДПС. Един пример: ДПС са едни от най-силните критици на реформата в здравеопазването, която и хората, и премиерът до момента оценяват като успешна. А неизпълнението на реформите ще доведе до силен отлив на избиратели, което Борисов и ГЕРБ едва ли искат да допуснат. Тоест по-вероятно е те да пожелаят да отидат отново на предсрочни избори заедно с президентските, отколкото да рискуват силна загуба на електорална подкрепа.


Възможно ли е БСП да се съживи, при какви условия?


- Дори да има външни на БСП условия за мобилизиране на ляв вот – като например лява вълна в Европа, социални недоволства през зимата и т.н. – самата тя не дава признаци на възможност да се съживи в краткосрочен период. Социалистите не показват нито идейни, нито организационни възможности за подобно стабилизиране, а и собствените им избиратели продължават да не поглеждат към тях.


Има ли опозиция на управлението? Какъв е ефектът от липсата на опозиция? Можем ли да очакваме появата на такава?


- Опозиция на управлението са партиите, на които избирателите отреждат тази роля. Тоест в настоящия парламент такива са основно БСП и ДПС и в по-малка степен "Атака". Друг въпрос е, че целенасочено или не, те не се проявяват като силна опозиция. ДСБ, които в края на 2015 г. обявиха, че минават в опозиция, веднага бяха поставени и от коалиционните си партньори, и от БСП и ДПС в ситуация да изразява новата си позиция чрез неучастие в парламентарните гласувания. Продължителното поддържане на подобно поведение не дава перспективи за превръщането на ДСБ в силна парламентарна опозиция. В този смисъл това НС трудно може да излъчи сериозна опозиция на управлението. Ако такава се появи, тя по-скоро би била извънпарламентарна.


През миналата година гражданското общество като че позагуби енергия. Какво може да го активизира?


- През миналата година гражданското общество разчиташе, че коалиционното правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок ще реализира поетите ангажименти. Това е по-скоро гласуване на доверие, а не загуба на енергия. Дали ще се активизира нова гражданска енергия – било под формата на протест, било под формата на все по-взискателни организации – зависи от предизвикателствата пред обществото. Ако политическият елит провокира подобно на лятото на 2013 г. недоволство – гражданската енергия би се катализирала бързо. Реакции на отделни управленски решения имаше още в края на 2015 г. Най-сериозните от тях са протестите срещу бламирането на съдебната реформа, но също полицейските протести от есента, тези срещу увеличената цена на винетките, протестите на еколози.


Какво добро може да донесе 2016 г.?


- Липса на кризи – както във вътрешнополитически, така и в международен план.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Много вярно!
  В парламента единственият опозиционер е леля Пепа - чистачката...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8091 Неутрално

  Радан Кънев да се върне при морала и да се срещне с тези, които бяха на улицата и с тези формации извън парламента, които проповядват десни ценности, но не направиха исторически компромиси,без да лъжат хората или както се изрази т.нар. председател на СДС Божидар Лукарски, да правят трикове с доверието на хората.

  [email protected]
 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добър обзор на г-жа Петрова, точен и обективен!
  ГЕРБ и по-голямата част от РБ вече изгубиха моето доверие, и не мисля че съм единствен, хубавата новина е че за първи път от много време насам алтернатива ИМА - ДСБ в парламента, както и няколко партии извън него - зелените, ДЕОС!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":


  [quote#2:"karabastun"]Радан Кънев да се върне при морала и да се срещне с тези, които бяха на улицата[/quote]2013-та нали ги направи?Гледа парламента от вън.

 5. 5 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Позиционирането на ГЕРБ в центъра създава предпоставки за силна опозиция отдясно. РБ обаче е разединен, най-вече заради личните мераци на министрите му, останали в правителството, а и заради наличието на вградени агент-провокатори /Кунева, Лукарски и др./, което е стар проблем на десните партии у нас. Десницата тепърва трябва още да се преструктурира и самоочисти, но посоката е правилна, след преболедуването от седесарския период.
  В ляво има шансове за противопоставяне на ГЕРБ, само ако БСП, АБВ, Атака и формацията на Т. Дончева успеят на се обединят в голяма, русофилска, лява /псевдолява, разбира се/ коалиция. Мисля, че обновеното ДПС на Доган ще работи в тази насока, т.к.турската партия е замислена от кукловодите, за да си партнира с левите сили и да унищожава десните /правителствата на Ф. Димитров, Л. Беров, за което се твърдеше, че е на СДС и на Саксобургготски/. Единствен Местан си позволи да посегне на БСП, което му костваше главата.

 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  ДСБ-арите измислиха >
  => управляващи опозиционери

  Кокло му е да измислят
  и >
  парламенратно-представена извънпарламентарна опозиция ?!

  - Вземете пример от доктор Москов бе ....
  - стана Гербер
  - кълца лентички
  - ходи да открива магистрали
  - носи хапчета в Банк'и
  - учи се да рита топка ......

  назидателно-подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#5:"volarok"]РБ обаче е разединен[/quote]

  Откога червените никове като теб
  се загрижихте за ДСБ .... ??!
  или
  вече дори не се прикривате, че сте се сляли в едно ??!

  - Остави ги ДСБ-арите сами да се потопят.
  Това не е работа на
  ДСБ-арско/ДПС-арска агитка !

  подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ако се появи силна опозиция, тя ще е извън парламента"

  ДАНО, ДАНО, ДАНО!!!

  Най-голямото постижение на Хр.Иванов за мен е, че създаде ситуация, в която ВСИЧКИ маски паднаха и стана пределно ясно, че настоящият "политически елит" не се интересува ни най-малко от развитието на държавата, а има за основна цел запазване на собствения си властови ресурс и КРАДЕНЕ, КРАДЕНЕ, КРАДЕНЕ!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 9. 9 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Гневно

  "Какво добро може да донесе 2016 г.?

  - Липса на кризи – както във вътрешнополитически,..."

  НЕ! НЕ! НЕ! "Стабилно" да продължаваме да копаем дъното?! НЕ!

  Ако извикаме наистина силно: "Стига вече толкова!" , няма как да не настъпи вътрешнополитиеска криза, г-жо Петрова! Власт доброволно не се дава, г-жо Петрова, тя се ВЗИМА!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 10. 10 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Ако се появи силна опозиция, тя ще е извън парламента?"

  Въпроса е КОЙ ще я създаде? И ако има такава опозиция, на кого ще е тя? А след това, какво следва? Може би част от парламента и престава да е опозиция?!!!

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3819 Весело

  Както видяхме, явно 2016 ще е много удобна за Д. Пеевски и сие!

  klimentm
 12. 12 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2338 Любопитно

  До коментар [#7] от "barcelonski":

  Нещо си се заблудил.

 13. 13 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "Emil Dimov":

  "Делото по спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се!" - Все още отказвам да повярвам, че на тази територия не могат да се намерят смислени и почтени люде, които да бъдат алтернатива на Тиквоний и чичо Мишо.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 14. 14 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Единствената цел на статията е да опресни мантрата "ДСБ е в опозиция", останалото са щрихи.
  Да, ама не, както казваше един господин на достолепна вече възраст. Костовите последватели консумират държавни и обществени блага на воля.
  Понеже всеки с тъмносиня книжка в ръка парадира с "трика" на Лукарски, нека някой ми припомни кога той е отхвърлял категорично идеята за съвместно правителство с ГЕРБ и ББ за премиер, както не веднъж го направи Р. Кънев? Доколкото си спомням официалната позиция на СДС беше, че за съвместни действия с ГЕРБ ще се говори след изборите.

 15. 15 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Гражданското общество губи енергия, защото неговите представители напускат България. Те имат професии, семейства, мечти. Цяло лято се бунтуваха за да махнат правителството на Орешарски без капчица успех. Дебилите от държавна сигурност започнаха окопна война срещу гражданското общество. В тях са парите, оръжията, зад тях е Кремъл; какво могат да направят инженери, юристи, артисти срещу професионално подготвени терористи? Могат да напуснат България и естествено, гражданското общество губи енергия.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  "Да опазят управлението на общините от домогванията на местни клиентелистки кръгове."
  Че тези кметове нали затова са предложени,защото ще се грижат за нашите фирми и ще назначават наши хора.

 17. 17 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И аз съм така, ако имам 1 милион евро ще съм милионерка.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1543 Весело

  “- Дори да има външни на БСП условия за мобилизиране на ляв вот – като например лява вълна в Европа, социални недоволства през зимата и т.н. – самата тя не дава признаци на възможност да се съживи в краткосрочен период.”

  Евтаназия му е майката!
  Всички възлови играчи в столетницата да се посадят на синекурни постове, на бат Мишо каса водка и останалото електорат ще се прелее естествено в ГЕРБ, АБВ, Атака и ДПС.
  Тогава Кадиев от инат може да се върне сам на Позитано?!

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Радан Кънев да се върне при морала и да се срещне с тези, които бяха на улицата и с тези формации извън парламента...[/quote]
  Много хора омаловажават действията на Радан Кънев без дори да се замислят за ситуацията в страната и по света, без да виждат отвратителното положение в което истинските десни бяха поставени в продължение на доста време. Точно това бе и причината поради която в България доста дълго властваше статуквото и безидейността.
  Всъщност именно благодарение на действията на ДСБ и в частност на Радан, най-сетне българските граждани видяха, че въпреки всичко тук може да се стигне до реформи и един по-голям напредък наистина е възможен.
  Да! Извършеното до сега не е кой знае какво, но това все пак е максимално възможното при съществуващото разпределение в Парламента. Не, не оправдавам герберите, а просто ги прибавям към деструктивните сили в Народното събрание. Ако не бяха такива, просто щяха да гласуват за истинските реформи без значение какъв би бил окончателния резултат.
  Така ДСБ предизвика направеното до сега (разбира се не и без външно съдействие), а с излизането си в опозиция оставя исканията за още по-качествени реформи отново живи и изискващи, с което натискът върху реакцията (АБВ/ДПС/БСП а и ГЕРБ) продължава.
  Ако не сте съгласни само се замислете какво щеше да бъде положението, ако и от ДСБ се бяха съгласили да отстъпят така както направиха ДБГ, СДС.....
  Според мен РБ просто би се загубил из герберите!
  А до колко герберите са готови на реформи видяхме миналия им мандат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#10] от "Emil Dimov": Чича ти Сорос и НПО ! Готови са. Иначе за какво ги крепят толкова време.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#15:"ddemi"] До коментар [#15] от "ddemi":"... бунтуваха за да махнат правителството на Орешарски без капчица успех."
  Че нали го свалиха ? Не си ли разбрал още ?

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#17] от "cherezchur":Колко не ти достигат ?

 23. 23 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 520 Весело

  [quote#21:"ahasver"]Че нали го свалиха ? Не си ли разбрал още ? [/quote]
  Ако не беше го свалил предателя агент местан, Орешарски още да си управлява .... капиш!!!

 24. 24 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "Храбър":

  Да, бе продаде ДСБ на Пръмовица, Касим Дал и и стана за смях, че никой от неговите хора не го слуша...
  Истински висок политик!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 25. 25 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Правителството не иска да прави реални реформи, защото в нито една сфера няма интерес от тях. И това Кънев го е знаел пределно ясно още преди да подпише за правителството. Това е историческият компромис. Самите реформи, с изключение на по-голямата част от съдебната, са толкова несъстоятелни, че е абсурдно средно интелигентен човек даже да го коментира.
  Ролята на прокламираните реформи имаше следните няколко политически трикови предназначения, съгласно замисъла на гроп и няколкото им подводници в Реформаторския блок:
  1. Да изкара хората, гласували за блока в ролята да се ядосват чме са гласували а не за """истонското дясно видите ли ГЕРБ".
  2. Да подкупи образно казано с постове някои фигури в блока, които можеше много да вдигнат рейтинга за сметка на безличното и неинтелигентно послушковско гербаво войнство с емблематични фигури ала мънкащата Атанасова, на чийто фон хора като Москов щяха да светят... И Москов вместо да започне някоя реална реформа предприе самоубийствените """"реформи"""&quot;, които един десен избирател колкото да го карат да троли няма да прегърне - данк чипс и да си дадем отпечатъците на полицая Москов, вместо данните да бъдат качени и всеки да може с парола да види онлайн какво са му надписали лекарите за да фалират касата.
  3. В един момент подводниците на КОАЛИЦЗИЯТА БОСТАН бяха активирани с такава жлъч да рушат кредита на обществено доверие на блока, че здравите сили, казвам го без ирония в ДСБ решиха да спрат с тоя безкомпромисен в техен ущръб компромис.
  4. Реформата в МВР е един популистко-съсипнически абсурд, чието съдържание се състои в следното - съкращение на няколко хиляди души с гнусни срухове, като си отиват тия дето имат условията за пенсиониране и достойнство. Остават тия дето нямат. Ефекта е че на много места системата се е оголила. Простия електорат се радва на съсипията защото той под реформа очаква съсипване. И те му го дават.
  После вземат се категориите труд на част от администрацията без да се държи сметка че половината от нея е сужила години и в районните управления и е съставена от хора некорумпирани, нещо толкова ценно за МВР, като доказателството е че са се преместили от тн реален сектор дето може да се лапа в администрацията. След замисъла на тая реформа най-вероятно тези хора по закон завинаги ще бъдат закрепостени в администрацията, а на някои може и един ден да не стига за пенсиониране по първа категория. Ефекта не е на реформа а на чисто прецакване. Делът на корумпираните и не на последно място на неграмотните полицаи ще нарасне. С реформите правени от всеки от последните министри след 2001 година се стигна до целения от тях резултат доверието в полицията да се срине от 60% на десетина процента. А зад този факт се крие реалин срив в качеството на персонала и друга част е политиката на оплюване на МВР, прилагана от партия гроп последователно. РБ сигурно е набутал един зам. министър в правителството в МВР, който накрая да бъде изкаран виновен за несъстоятелната реформа. Това е вън от съмнение. Намерен е такъв който е без професионален опит или е командваем, дали е Петров, Гунев или Георгиев не е от значение, важното е да бъде дамгосан човечеца.
  4. Христо Иванов обаче грозно изненада гербаджиите, като макар и без висок професионален капацитет се захвана макар и с лутания да прави реални реформи. И онези гропарите изпаднаха в страшен шок и ужас. Нищо че сега го плюят че бил некадърен а Москов гений. Просто поредната гербава опорна точка и манипулация на операцията унищожение на коалиционни партньори.
  5. Питайте съветника Яне лесно ли е да се прегърнеш с боа-анаконда...
  6. Радан Кънев и компания имат следния проблем - как да се позиционират срещу ГЕРБ при положение че те не са партия в истинския смисъл на думата, защото те нямат идеологическо позициониране а са една организация за консумация на власт до пълно преяждане, плюс за смазване на целия реален политичедси дебат. Посмъртно не ходат на диспути, иначе отдавна народът колкото и да е ПРОССС щеше да им схване несъстоятелността и инфантилизма.

 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Най-важното и нетиповото, казано от интервюираната, както и от много коментиращи, което при това е и вярно, е, че само извънпарламентарна опозиция може, ако успее да вземе властта, радикално да промени политическата обстановка в държавата и начините на управление на държавата.

  Основната причина за това е, че всичко лошо и неприемливо, което става у нас, се генерира от особеностите на политическата ни система, в която всички уж разнородни политически партии в своята същност си приличат една на друга като от един дол дренки. Всички значими партии, които влизат в парламента, са част от една и съща политическа система, които по принцип притежават еднакви основни политически особености. Разликите са само на на партийно ниво, но на общодържавно ниво принципните разлики са почти незабележими. Ако изобщо ги има. И именно поради тази принципна еднаквост на всички парламентарни партии е възможно една обявена за определено дясна парния да се коалира с една обявена за определено лява. Както е сега в Германия. И както на практика стана при втория тур на местните избори във Франция. Което на практика показва, че между тях партийни разлики може и да има, но политико-управленчески на практика няма.

  По тази причина смяната на такива партии от опозиционни в управляващи и обратното на практика не води до сериозни промени в това, как се управлява държавата.

  Или, казано другояче, когато парламентарните партии се различават една от друга основно по своите партийни особености, но не и по своите политико-управленчески цели, смяната на една политическа партия с друга, начинът, по който новата управляваща партия управлява държавата, и реформите, които тя ще направи, ще засегнат интересите основно на партийните елити и на техните обръчи от фирми, но не и интересите на обикновените хора от народа.

  Точно такава беше предложената от ДСБ съдебна реформа, която пропадна именно защото засягаше интересите на политическите елити на другите политически партии и техните обръчи от фирми. И изобщо не засягаше, нито положително, нито отрицателно, интересите на народа. И това е една от причините опитите на ДСБ и на Протестна мрежа да организират мощни протести срещу правителството така атрактивно се провали.

  В България сега измежду видимите и значимите партии такава партия, която принципно да се различава от другите по своята политико-управленческа същност, няма. А новите партийки, които възникват напоследък, са точно обратното на това, което наистина е необходимо на България, за да може тя поне малко да се оправи.

 27. 27 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 501 Неутрално

  трябва ново, истинско дясно, а не радан - пудела на костов

  дето приятелчето му ше ми слага данък на вафлите

  Ти за мен си Мики Маус!
 28. 28 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":

  Е като го гледа отвътре та какво?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK