Новата криза в Близкия изток заплашва да придобие по-големи измерения

Протести на привърженици на Муктада Садр срещу екзекуцията на ал Нимр в Наджаф, Ирак.

© Alaa al-Marjani, Reuters

Протести на привърженици на Муктада Садр срещу екзекуцията на ал Нимр в Наджаф, Ирак.Последният път, когато Саудитска Арабия прекъсна връзките си с Иран, след като посолството в Техеран бе щурмувано от демонстранти през 1988 г., за да се постигне подобрение в отношенията, беше нужно такова значимо събитие като нахлуването на Саддам Хюсеин в Кувейт през 1990 г.


Трудно е да се види как нещо по-малко може да разреши най-горчивото съперничество в региона, което определя войните и политическите битки в Близкия изток, като Рияд и Техеран обикновено подкрепят противоположни страни, коментира Ангъс Макдауъл от "Ройтерс".


Експулсирането на иранския посланик от Рияд, този път след друго нападение срещу посолството в Техеран в отговор на екзекуцията на шиитския мюсюлмански духовник Ал Нимр в Саудитска Арабия, отново събуди страстите и направи разрешаването на по-големия конфликт още по-трудно.
В основата на новата криза е нарастващото желание на Саудитска Арабия да се изправи срещу Иран и неговите съюзници във военно отношение, след като крал Салман взе властта преди една година, казват дипломати, като той и синът му решиха да се откажат от години на задкулисна политика.


Миналата година Рияд започна война в Йемен, за да спре подкрепяните от Иран милиции да вземат властта, и засили подкрепата си за сирийските бунтовници срещу съюзника на Техеран - президента Башар Асад. Екзекуцията на Ал Нимр, макар да се дължи главно на вътрешната политика, е също част от тази открита конфронтация с Иран според политически анализатори.


Интервенциите последваха години на оплаквания от Рияд от необявена  и непризнавана иранска агресия в региона. Саудитска Арабия посочва подкрепата на Иран за шиитските милиции и обвинява страната, че снабдява с оръжие за нелегални групи в страните от Персийския залив - нещо, което Иран отрича.


"Ние няма да позволим Иран да дестабилизира нашия регион. Ние няма да позволим Иран да навреди на нашите граждани или на нашите съюзници и така ние ще реагираме", заяви външният министър Адел ал Джубейр пред "Ройтерс" в понеделник, сигнализирайки, че Рияд няма да отстъпи.


Саудитските решения Сирия и Йемен бяха отчасти в отговор на иранската ядрена сделка със световни сили, които вдигнаха санкции срещу Техеран, теоретично давайки на страната повече пари и влияние, за да преследва своите регионални политики.


Саудитска Арабия нахлу в Йемен, за да спре подкрепяните от Иран милиции.

© Khaled Abdullah, Reuters

Саудитска Арабия нахлу в Йемен, за да спре подкрепяните от Иран милиции.


Новата криза имаше ефекта на засилване на по-широка конфронтация между съюзниците на всяка от двете държави в региона - някои от съюзниците на Рияд също прекъснаха дипломатическите си отношения с Техеран след нападението на посолството, докато Иран предупреди за последствия.


Тази верижна реакция сега може да усложни сложните политически разговори за основни проблеми в региона - за формирането на правителство в Ливан, усилията за постигане на примирие Сирия, преговорите за прекратяването на гражданската война в Йемен и сближаването на Рияд с Багдад.


Нарастващо недоверие


До 60-те и 70-те години на миналия век Саудитска Арабия и Иран бяха неспокойни съюзници, считани за двата стълба  на стратегията на Вашингтон за ограничаване на съветското влияние в Персийския залив. Сектантството не беше от особено значение.


Но с парите от новото си петролно богатство Саудитска Арабия започна да пропагандира своето твърдо салафитско тълкуване на сунитския ислям, което гледа на шиитите като на еретици. И след революцията от 1979 г. Иран прие и започна да разпространява доктрината за Вилаят ал Факих, според която крайната светска власт сред шиитите пребивава с техния върховен духовен водач.


Растящата идеологическа пропаст създаде нарастващо недоверие, която скоро беше последвано от геополитическото съперничество, който стана базата за техните разпокъсани отношения за следващите 37 години.


След войната от 1980 - 1988 г. между Иран и Ирак, която беше започната от Саддам Хюсеин, Иран прие стратегията за "офанзивна отбрана", като се стремеше да използва връзките си с арабските шиити, за да изгради милиции и политически партии, които биха могли да спрат възникването на нови врагове и й даваха възпиращи способности чрез прокси сили.


Рияд разглеждаше отглеждането на шиитските групи на Техеран с голямо подозрение, страхувайки се, че те ще подклаждат революции в съюзнически държави и ще дестабилизират региона.


Саддам Хюсеин на фронтовата линия в Кувейт, януари 1991 г.

© Associated Press

Саддам Хюсеин на фронтовата линия в Кувейт, януари 1991 г.


През 1988 г. стотици ирански поклонници загинаха в сблъсъци с полицията по време на традиционния хадж. Това доведе до щурмуването на посолството в Техеран, смъртта на саудитски дипломат и изгонването на иранския посланик от Рияд. Но когато Саддам Хюсеин нападна Кувейт, Техеран и Рияд оставиха настрана своите различия заради общата кауза срещу един нов общ враг.


Свалянето на Саддам през 2003 г. промени баланса на регионалните сили, тъй като Иран използва връзките си сред голямата шиитска общност в страната, за да спечели влияние в Багдад. Това постави Рияд и Техеран по-открито един срещу друг - модел, който се повтаря в Йемен и Сирия.


В същото време гражданската война в Ирак наля гориво в нарастващо сектантско напрежение, като "Ал Кайда", която следва крайна форма на салафизма, изпращаше атентатори самоубийци срещу шиитските цивилни, което доведе до масови убийства от страна на подкрепяните от Иран милиции.


Новата ескалация


Сега има известна възможност за по-нататъшна ескалация, както в различните близкоизточни театри, където Иран и Саудитска Арабия подкрепят противоположни сили, така и на фона на световната дипломация, като Рияд се опитва да използва арабски и мюсюлмански канали в опит да изолира Техеран, смятат анализатори.


"От 1979 г. двете страни са водили множество прокси конфликти в Близкия изток и често си разменят заплахи и обиди. Но те така и не стигнаха до пряк конфликт и в крайна сметка се съгласиха на хладно примирие", заяви Карим Саджадпут, старши сътрудник в института "Карнеги" в програмата за мир в Близкия изток.


Но той каза, че Иран може да се стреми да разпали недоволство към Саудитска Арабия сред шиитските общности в Бахрейн.


Подновените протести сред саудитските и бахрейнски шиити заедно с взривяването на две сунитски джамии в Ирак могат да се разглеждат от Рияд като доказателство за иранското подстрекателство.


Рияд накара съюзниците си да прекъснат връзките си с Иран и натисна мюсюлмански организации като Организацията за ислямско сътрудничество да осъдят щурмуването на посолството. Теоретично може също така да засили подкрепата си за сирийските бунтовнически групи.


Парад на иранската Революционна гвардия

© Vahid Salemi, Associated Press

Парад на иранската Революционна гвардия


Пряк военен конфликт е нещо, което дори "ястребите" в Саудитска Арабия и Иран вероятно ще се опитат да избегнат. Въпреки това новата ескалация между основните врагове в региона показва как събития понякога може да предопределят много по-големи стратегически планове.


След екзекуцията на Ал Нимр, иранската Революционна гвардия, елитната военна сила на страната, предупреди за "тежко отмъщение" срещу управляващото семейство Ал Сауд  в близко бъдеще.


"Революционната гвардия е част от иранското правителство и техните заплахи трябва да се вземат насериозно, защото те контролират милиции в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен и аз не бих се изненадал, ако те ги използват, за да действат срещу саудитците", каза Абдулазиз ал Сагер, ръководител на базирания в Джеда Gulf Research Centre.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  То всичко,което се случва в Близкия изток,рефлектира върху целия свят.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Шиити и сунити настрана, арабите нямат шанс срещу персите във военно отношение.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За нас е най-добре арабите да се бият по между си, белким се потопят взаимно. Да покажат на света колко струва мюслюманската вяра, за да може да се намалее арабско-мюслюманското влияние в света. Така цивилизована част от света ще се поуспокои и ще достигне до нови научно-технически и културни висоти.
  Време е за нов Микеланджело, нов Шекспир и прочее.

 4. 4 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Азиатският манталитет е основан на клиентелизъм - на етническа принадлежност. Западната култура е основана на свободата на личността и нейните начинания, стига да са в рамките на демократичните и либерални закони. Демократични и либерални са важни характеристики. Иначе аиатските режими ще се окажат също западни демокрации.
  Болшевизмът си беше клиентелистка азиатска диктатура и затова пропадна в Европа и Америка, но вирее все още в Азия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 782 Неутрално

  да си скубят брадите...

 7. 7 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Ще видим игра на дсвойки: Иран-Русия срещу САр-САЩ. Мисля, че фокусираните регионали могат да надвият разпределените глобали... Ако пък заработи тройката Иран-Русия-Китай на саудитите ще им се види тесен полуострова.

 8. 8 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":

  СА е държавата с най-голям бюджет за отбрана като процент от разходите си и е четвърта в света по неговия абсолютен размер. Арабите може и да се дезорганизирани и мързеливи в сравнение с персите, но имат доста пари, а по време на война и това е важно, да не кажа определящо...

 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#7:"venelingeologia"]Ще видим игра на дсвойки: Иран-Русия срещу САр-САЩ.[/quote]

  най тъжното е че "най-демократичната държава" превърна най-ужасната ислямска диктатура във военен хегемон в името на "евроатлантическите ценности". Нали знаете - всичко се връща един ден...

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "От 1979 г. двете страни са водили множество прокси конфликти в Близкия изток и често си разменят заплахи и обиди. Но те така и не стигнаха до пряк конфликт ..."


  Прокси войните или опосредстваните войни имат многовековна история. Исто­рическият опит позволява прокси войни­те да бъдат определени като конфликти, в които в защита на собствените си интереси косвено участва трета страна, като осигу­рява на една от страните в конфликта во­енна, организационна, ресурсна, полити­ческа или друг вид подкрепа.
  Навремето президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер определи прокси войните като войни, водени с чужди ръце. Класическо определение за прокси война даде амери­канският политолог Карл Дойч през 1964 година: „Прокси войната е международен конфликт между две държави, които се опитват да постигнат собствените си цели с помощта на военни действия на тери­торията на трета държава, използвайки нейните ресурси, под прикритието, че се разрешава вътрешен конфликт в тази трета страна”.

  TAKE THE RED PILL!
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3975 Весело

  Вай, вай, вай!

  И ако го прочете това някое извънземно - ша реши, че на Земята има само араби и перси, начи!
  И си се боричкат, понякога сбиват, ама всичкото и винаги си е било само между тях си. Други палавници - ниц!

  А, и един-два мнооо умни института, които бистрят играта в пясъчника.
  И един Ройтерс, който да ни светне, разбира се!

 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Наистина саудитите си просят войната и ще я получат, както са тръгнали работите......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#3] от "pur6ing":

  да да ,за теб е много добре да се бият арабите ,а 20-30 милиона от тях да бягат насам ,ти колко стотин ще прибереш у вас да ги гледаш ,като си имал толкова голяма сметка от войната им .

 14. 14 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Медиите защо не показват геноцида в Йемен.... Уреден от правоверните саудитци..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 15. 15 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ами това си е трета Световна Война, от където и да го гледаме.
  Сега едните ще търсят подкрепа от САЩ, другите от Русия и ще падне голямо мерене на пи@ки. Това разбира се във времето.
  Лошото е, че пак атовете ще се ритат, а ще страдаме ние магаретата. Трябва много сериозна и премерена външна политика, издигане на заграждения по границите и обща армия на ЕС. Безмилостно отблъскване на псевдо бежанците, които значително ще се увеличат сега. Иначе ще станем малцинство до година две!

 16. 16 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Не виждам как кризата ще ескалира, освен ако наистина шиитите не направят атентат срещу кралското семейство на СА. Иначе ще продължат да се гледат на кръв, да се цакат с цените на петрола и да се закачат в Сирия и Йемен. И толкоз!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  Интересно защо ра,ните му там амнестита и хюман райтс уотчета не казват нищо по темата с правата на човечетата в СА!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "edin drug":

  1. Те така и така си бягат, въпросът е че ние ги пускаме вътре
  2. Африканската бежанска вълна е по-страшна, щото арабите са по-богати, а тя не зависи от арабските караници...

 19. 19 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Само ниски цени на петрола и електически автомобили ще излекуват както Иран така и Саудитска Арабия от мегаломанията им.

 20. 20 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1208 Весело

  До коментар [#8] от "bai_john_petrov":

  досега не съм видял пари да се бият срещу хора

 21. 21 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":

  Сунитските куч.ета от САрабия ще си платят на някой да ги пази. А и САЩ ще използват момента, за да ги анексират, без арабите да се усетят какво се случва

 22. 22 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4709 Весело

  На последната снимка - чисти арийци в камуфлажни униформи. Новите кумири на форумния другариат.

  Gunter glieben glauchen globen
 23. 23 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#15] от "razlichen123":

  ЕС - армия ? Кой ще я командва - Меркел ?

 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4709 Любопитно

  [quote#21:"ТМаринов"]А и САЩ ще използват момента, за да ги анексират, без арабите да се усетят какво се случва [/quote]
  Интересно. И Саудитска Арабия ще стане 51-вия щат на САЩ? Не е ли малко далеч? Гледал ли си скоро картата?

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3975 Весело

  [quote#24:"Blood Red Skies"]И Саудитска Арабия ще стане 51-вия щат на САЩ? Не е ли малко далеч? Гледал ли си скоро картата? [/quote]
  Ми ... Хавай да не е много близо?
  Пък едно кенийче дори президент им стана

  Ех, Глобализацияааа!

 26. 26 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#22] от "Blood Red Skies":

  Тука падна ниско с расистки коментар.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 27. 27 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#23] от "ТМаринов"

  Не Меркел. Тя вече е провалил се политик. Мисля, че и тя го осъзнава.
  Трябва нова независима структура, нещо като НАТО, но с независимо от НАТО командване и защита не на американски, а на Европейските интереси. Иначе с Европейският съюз е свършено!

 28. 28 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "ТМаринов":

  И шиитите и сунитите са от един дол дренки. Пренаселени са и трябва да се поразредят. Няма защо да плачем на чужди гробища.

 29. 29 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "razlichen123":
  Такива европейски сили има - тествани са в операции в Косово и Македония. Мисля, че македонската операция се казваше 'Конкордия' и бе обявена за успешен тест на европейските сили, без участие на НАТО!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 30. 30 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Забележете кога започва всичко, след Ислямската революция в Иран. Преди тази революция Иран и Ливан са били райски кътчета в Близкия Изток, след това аятоласите насъскват кучетата си срещу всеки. За шейховете да не говорим, те дори и не са били никога цивилизовани.
  А иначе във военно отношение...........хммм, саудитите въобще не са за подценяване. Иран няма сили с Израел да се справи, камо ли с коалиция от няколко страни въоръжена до зъби

 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  [quote#24:"Blood Red Skies"]И Саудитска Арабия ще стане 51-вия щат на САЩ?[/quote]
  52-ри може би, Пуерто Рико се води 51-ви щат, дори имат представител в Сената, без право на глас

 32. 32 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#28] от "Peter Stoychev":

  О, не - би било наистина полезно за Планетата, ако тези се избият взаимно, без да се месят САЩ и Русия. Но това няма как да стане.

 33. 33 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " Прокси - войни " ?

  Дневник, това е обида за българския език!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 34. 34 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  От времената на Ксеркс /5в. ВС/ Иран никога не е предприемал агресия срещу друга страна, но със сигурност ще се опита да използва възможностите си региона, които не малки.

 35. 35 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#34:"citoyen"]От времената на Ксеркс /5в. ВС/ Иран никога не е предприемал агресия срещу друга страна[/quote]
  Защо отричаш твърденията, че Иран е агресор и велика опасност? Хей сега Дефендъра ще те разобличи като мурзилка!

 36. 36 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Любопитно

  [quote#27:"razlichen123"]Трябва нова независима структура, нещо като НАТО, но с независимо от НАТО командване и защита не на американски, а на Европейските интереси.[/quote]
  Каква структура искаш, че нали всички се набутаха в НАТО за да не поддържат армии, нали искат САЩ да ги пази? Такъв хедонизъм ги е обхванал всичките , че чак и да воюват. А България и управниците са върхът и вече четвърт век унищожават армията ни! Я си виж Върховния главнокомандващ, нали каза, борбата с тероризма ще се води с толерантност и при липса на национализъм.

 37. 37 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#17:"tribiri"]хюман райтс уотчета не казват нищо по темата с правата на човечетата в СА[/quote]

  Те казват, но требе и четене не само писане.

  https://www.hrw.org/world-report/2015/country-chapters/saudi-arabia

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Третата световна е близо.

 39. 39 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Статията накратко: ако оставим циганите на мира, те сами ще се изтрепят.

  Не е лошо като идея.

  http://kaka-cuuka.com
 40. 40 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "миглен локумев":

  Да, но хора се бият за пари. И техниката струва пари. Струва ми се толкова очевидно, че парите играят огромна роля по време на война, че дори не виждам смисъл да навлизам в обяснения. Особено днес с т.нар. хибридна война, при която алтернативните форми на война надделяват над конвенционалните, парите са още по-важни. Петролът и Ал Джазира са много по-важни оръжия от автоматите и танковете. Иначе той и Сталин беше казал "Колко дивизии има папата" ама Ватикана още го има за разлика от СССР.

 41. 41 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4709 Неутрално

  До коментар [#26] от "angevins":

  Значи нищо не си разбрал. Карай...

  Gunter glieben glauchen globen
 42. 42 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#41] от "Blood Red Skies":

  Тънката шега с другариата я разбрах но не беше този начина..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 43. 43 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 475 Любопитно

  А всичко се свежда до религии... Докога?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 44. 44 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#27:"razlichen123"]Трябва нова независима структура, нещо като НАТО, но с независимо от НАТО командване[/quote]
  Европейският съюз дали може да се превърне в истински партньор на САЩ, след като тежестите са предимно върху плещите на отвъдокеанския гигант (при 1/3 от населението на страните-членки, САЩ поема 2/3 от разходите и държи 2/3 от армейския състав )

 45. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4709 Неутрално

  [quote#42:"angevins"]Тънката шега с другариата я разбрах [/quote]
  Тя не беше тънка. Затова си я разбрал.

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4709 Весело

  [quote#38:"Добрин Велков"]Третата световна е близо. [/quote]
  ...а теб ще те направят пак пълководец!

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#44] от "makadam":

  Забравяш да добавиш, че всичко това се дължи на печатането на едни зелени хартийки, които отдавна са без покритие. При задлъжнялост от над 200 хиляди долара, от всеки американец и дълг от над един квадралион, както бе поместил тук един колега, то това ще продължи още малко. И затова трябва този Европейски съюз да е готов със собствена армия и защита. Иначе го пиши бегал.

 48. 48 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#13] от "edin drug":

  +++! Ще е ужас.

 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  'Вилаят ал Факих, според която крайната светска власт сред шиитите пребивава с техния върховен духовен водач.'

  6e omra. 'Дневник', 'Дневник'...ni6to ne vi se ra3bira.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#49:"abdelhaqq"]'Вилаят ал Факих, според която крайната светска власт сред шиитите пребивава с техния върховен духовен водач.' [/quote]

  апропо, това, което "Дневник" са се опитали да преведат, може би трябва да се преразкаже така:

  "Велаят-и-факих" (на персийски), според която върховната политическа власт сред шииите е в ръцете на техния най-висш духовен водач".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#7] от "venelingeologia":

  Венелине, мнението на експертите в Русия е да стои далеч от религиозния конфликт и да се предлага единствено като място за преговори. Причините са няколко: а) шиитите са м/у 15 и 18% от арабите, останалите са сунити: б)големите мюсюлмански етнични групи в Русия - татари, буряти, дагестанци и т.п. са сунити; в)Иран има своя игра в Азербайджан, а сега води преговори за доставки на газ в Грузия; и последно, г) САЩ и съюзниците е шансът за Иран да излезе на пазара като доставчик на нефт, с Русия са само конкуренти.

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#50] от "abdelhaqq":

  Наистина, "пребивава"? Май това е една от причините за по-успешната интеграция и влиянието на сунитите в местните общини - управлението на средствата от местните настоятелства на джамиите вместо централизираният шиитски модел.

 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1":

  да, само гдето на български не се казва така...казва се "носител е", "в ръцете на е", "притежава се", по-неутрално...нищо не се разбира от тоя превод на "дневник", да не говорим за абсурдното "светска" власт. на английски, без да познавам оригинала, гадая - сигурно е "уърдли", което е ясно, че идва от западната политическа теория още от средновековието за "двете царства", "двата меча", "царството на Бога" и "земното царство, на кесаря, в света" - оттук и "светско", т.е. "уърдли". само че на български "светско" значи по-скоро "секуларно", което е косвено свързано с политическото, единствено доколкото обозначава разделението между "църковното" и "политическото" по време на реформацията. а тук в ислямския контекст е направо абсурдно - "уърдли пауър" се превежда на български не със "светска", защото това навява асоциации за (несбъднала) се "секуларизация", а с "политическа".

  и да - наистина, шиизмът е много по-централизиран. което, естествено, върви против модерната днес мантра за "разчупения шиизъм". парадоксално, но суннизмът може да е много по-плуралистичен. съвсем друг е въпросът суннитския "плурализъм" какви "плуралистични" решения генерира и в коя част на нашата ценностна скала стоят. но това е въпрос, който стои и за шиизма.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#53] от "abdelhaqq":

  В оригинала е: "And, after its 1979 revolution, Iran adopted - and exported - the doctrine of Velayat-e Faqih, which says ultimate temporal power among Shi'ites should reside with its own supreme leader."
  виж http://www.reuters.com/article/us-saudi-iran-escalation-analysis-idUSKBN0UJ0G920160105

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":

  да, това си мислех също - "темпоръл"...много често го използват, последно го гледах в книгата на патриша кроун за властта в исляма. същото, на български е "политическата". заради нашето постхристиянско политическо наследство, от една страна, и от друга - заради несбъдналата се "секуларизация" и "осветскостяване" в исляма...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Последните развития водят бавно, но сигурно до сближаване на Турция, СА и емирствата с Израел. За Турция се знае официално, че се водят преговори в тази насока, за СА се говори неофициално, но в-к Джерузалем пост излезе с подобна информация. Така, че от цялата неразбория, печалбата ще бъде преди всичко за Израел, който ще има коз в ръцете си срещу основните си противници - Иран и Хизбула и режима на Асад.

 57. 57 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#51] от "daskal1":
  Всичко изброено от теб е несъмнено така, но Пут*ин вече затъна в Сирийския конфликт на страната на Асад и заедно с Иран,изпокара се с Турция и отхвърли всички предложения на Саудите и Катар за умиротворяване на Сирия,дори синът на краля лично ходи в Москва. Колкото и да е невероятно, другарят в Кремъл върви срещу класическата логика и очевидния интерес на Русия като държава....

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#57] от "thepirineagle":

  Да се надяваме че Саудитите ще послушат американците, за които този конфликт е крайно неудобен след договора с Иран. Руснаците са доста разпънати и просто нямат потенциал за още една авантюра, макар че навярно биха искали да "си го върнат" на саудитите за проблемите по Кавказ. В крайна сметка ако има военен конфликт в Персийския залив и се блокира транспорта на нефт, те печелят, но само ако не са страна в конфликта.

 59. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1":
  Шиити,сунити...Като ги гледам в Лондон всички са ок, доколкото никой не им се меси и доколко трябва да плащат данъци. Като се радикализират нямат разлика, поне външна. Интегрират се единствено ако загърбят традиционните си етно-суеверия и традиционния ислям. Но им е трудно,мнозинството от техните общности ги изолират,престават да съществуват за близките си.....в най-добрия случай

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#59] от "thepirineagle":

  Интегрират се и при общ враг - немюсюлманите. Най-добър пример са афганите - иначе се трепят помежду си, но племената винаги се обединяват пред врага, от британците и насам.

 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#60] от "daskal1":
  Да, интегрират се помежду си в подобни обстоятелства,обаче на нас проблемът ни е как точно се интегрират в нашите общества...

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#61] от "thepirineagle":

  Ами май не се. Не знаеш кога вулканът може да изригне...

 63. 63 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Заглавието е неточно. Кризата в Близкия изток не заплашва, тя вече придоби по-големи размери, усложни се и повиши своята непредвидимост.

 64. 64 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Интересно. И в статията, и в коментарите е изпусната Турция, която за сега стои зад кулисите, но със сигурност пряко или косвено ще се намеси в този нов конфликт, тъй като той засяга и нейните интереси.

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "venelingeologia": ≪Ако пък заработи тройката Иран-Русия-Китай на саудитите ще им се види тесен полуострова.≫

  Намесата на Китай в конфликта не е сигурна. Те се бяха засилили да се намесят в Сирия, но после набързо тихомълком изчезнаха от там. За сега макар и трета военна сила в света, те са далеч от бойното ниво на САЩ и на Русия и очевидно не искат светът да разбере това. Или поне не искат да го демонстрират. А и за сега основният външнополитически интерес на Китай е към Китайското море и затова най-добрите оръжия на Китай са от областта на борбата срещу военноморските бойни средства, главно на тези срещу авианосците на противника.
  À à è ѝ ò „” –

 66. 66 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#21] от "ТМаринов":

  Грешка.
  Само путлеристите крадат чужда земя.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Може да започнат война.
  Петролна.
  Така ще сме доволни всички .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Може ли някой да обясни какво значи "прокси"?

 69. 69 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "Росен (Путлер капут)"

  Само те ? - Ти си в грешка.

 70. 70 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#69] от "ТМаринов":

  Кой друг е крал територии през 21-ви век?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK