Ще катастрофира ли оптимизмът на Меркел

Ще катастрофира ли оптимизмът на Меркел

© ReutersШест европейски държави върнаха граничния контрол към съседите си. Това спъва икономиката и залага на карта бъдещето на Шенгенското споразумение. Да не връщаме бариерите в Европа, призовава в коментара си за "Дойче веле" Барбара Везел.


Хилядите пътуващи работници, които всеки ден пресичат границата между Дания и Швеция, са възмутени от връщането на граничния паспортен контрол. Тези проверки им струват време и пари. Много от засегнатите дори обмислят да се преместят да живеят в съседната държава. Въведените отново гранични проверки пречат и на икономиката в отдавна срасналия се в едно цяло пограничен район. Затова мнозина си задават въпроса дали това не е краят на Шенген?


Преди почти 30 години в малкото винарско селце Шенген, където се събират границите на три държави - Люксембург, Германия и Франция, беше подписано едноименното споразумение за Европа без граници. Отдавна винопроизводителите от двата бряга на граничната река Мозел отглеждат заедно своите лозя. Но сега Шенген заплашва да се превърне в символ за провала на Обединена Европа.
Когато ни завладеят емоциите


Наред с единната европейска валута - еврото, Шенгенското споразумение е смятано за едно от най-големите постижения на ЕС. Отдавна на мястото на старите граници възникнаха големи ареали, където животът тече сякаш границите на съществуват. Там, където навремето имаше бариери и паспортни контроли, сега хората си живеят като съседи на една и съща улица. Всичко това сега може да изчезне, ставайки жертва на усилията за ограничаване на мигрантските потоци. И ако шведското правителство действаше рационално, то би трябвало да си зададе въпроса дали няма да му излезе по-евтино да продължи да приема бежанци, отколкото да върне граничния контрол и по този начин да срине напълно износа и да убие икономиката в граничните региони?


От понеделник по моста "Йоресунд", свързващ Дания и Швеция - се извършват проверки на пътниците с влакове, които искат да стигнат до Швеция.

© Tt News Agency, Reuters

От понеделник по моста "Йоресунд", свързващ Дания и Швеция - се извършват проверки на пътниците с влакове, които искат да стигнат до Швеция.


И точно в това е и проблемът. Защото тук не говорим за рационални аргументи, а за емоции: усещането е, че държавата губи контрола и че тя трябва да се брани срещу чужденците. Към това се прибавя и носталгичният спомен за едно минало, в което проблемите се решаваха чрез вътрешно капсулиране. Изглежда, че при всичките си успехи по пътя на своето обединение, европейците са запазили стария си манталитет. Винаги, когото стане напечено, те търсят спасение в националната държава от миналото. А политиците в ЕС се предават до голяма степен без борба. С изключение на една Ангела Меркел, те само наблюдават втрещено възхода на десните популисти, без да оказват никаква съпротива. Вместо да обяснят на хората колко много могат да загубят, политиците от всички бои в Стокхолм, Париж и Копенхаген се подчиняват на натиска отдясно.


Лошо начало на годината за Европа


Втренчването в Източна Европа, нарочена за твърдина на политическия регрес, ни направи слепи за това, че десните популисти са и сред нас. Те са силни и в либералния доскоро Север, надигат се заплашително и в съседна Франция. Тяхната разрушителна сила се усеща в почти всички европейски страни. Заради това оптимизмът на германската канцлерка може да претърпи корабокрушение. Малко преди Коледа, на срещата на върха в Брюксел, тя изрази надежда, че Европа ще успее да се справи с предизвикателството, наречено от нея "експоненциална крива", а страните-членки ще разберат, че е необходима солидарност по бежанския въпрос. Дотук обаче това не се е случило още. Напротив дори: повечето правителства са готови да понесат икономически и политически щети, вместо да си сътрудничат за намирането на конструктивни решения - за да не изглеждат отстъпчиви по бежанския въпрос.


Може ли Шенген да бъде спасен? Планираните общи контроли по външните европейски граници, общата европейска миграционна политика и много други прекрасни идеи за спасяването на Европа на отворените граници може да се забавят. Съмнителната сделка с Турция, която трябва да ограничи наплива на бежанци, също не облекчи много ситуацията. А усилията за постигане на мир в Сирия се застрашени от най-новия конфликт между Саудитска Арабия и Иран. Перспективите са мрачни. Годината започва лошо за Европа и в ситуацията е трудно да бъде внесена и капчица оптимизъм. Ако през следващите месеци не ни се удаде да спрем негативната динамика, 2016 година може да стане една истинска "annus horribilis" /кошмарна година/ за Европа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8162 Неутрално

  Ако всичките фраута , които се оплакват от посегателствата на ''бежанците'' заведат едно колективно дело за съучастие и подстрекателство срещу Меркел оптимизмът и много бързо ще спихне.....

  [email protected]
 2. 2 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Меркел стъпка Шенген!

 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Оптимизмът на Меркел? Така ли наричаме нещото родено в нечий перверзен мозък и наложено чрез продажни политици от старите демокрации?

 4. 4 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Да! Скоро, много скоро! Челно в тежкотоварен влак!

 5. 5 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Европа ще катастрофира, но оптимизмът на Меркел - не!

 6. 6 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Още не мога да разбера дали Меркел е една луда застаряваща лелка или фанатизирана ислямистка под прикритие?

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "Малко преди Коледа, на срещата на върха в Брюксел, тя изрази надежда, че Европа ще успее да се справи с предизвикателството, наречено от нея "експоненциална крива", а страните-членки ще разберат, че е необходима солидарност по бежанския въпрос. Дотук обаче това не се е случило още.”

  Нашият премиер сигурно не е знаел как да реагира на термина “експоненциална крива”, за разлика от младият вожд в Северна Корея, който днес я възпроизведе посредством термоядрена реакция!

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "... дали няма да му излезе по-евтино да продължи да приема бежанци, отколкото да върне граничния контрол ..."

  Дали на жените и девойките от площада пред катедралата в Кьолн нямаше да им е по-лесно да отнесат безропотно по едно празнично е*а*е, давайки решителен принос към интеграцията на лекарите и инженерите със слънчев загар?

  То бива самоцелна толерантност, ама това вече си е направо саморазрушително безумие.

  #killwhitey
 9. 9 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 235 Неутрално

  " И ако шведското правителство действаше рационално, то би трябвало да си зададе въпроса дали няма да му излезе по-евтино да продължи да приема бежанци, отколкото да върне граничния контрол" - както са казали някои: Евтиното винаги излиза по-скъпо .

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 10. 10 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1091 Весело

  Че той отдавна катастрофира. Сега е на изкуствено дишане и сърдечен масаж.

  Но за мъртвите - или добро или нищо

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "И ако шведското правителство действаше рационално, то би трябвало да си зададе въпроса дали няма да му излезе по-евтино да продължи да приема бежанци,..."

  Авторката определено плаче за "случайна" среща с група напращели "бежанци".

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Че кой даде старт на възхода на крайно десните националисти. Тъпоумната политика на позастарели лелки. Интересно защо точно женки спомагат за промъкването на една изключително нетолерантна идеология, какъвто е исляма. Клинтъница, Меркел и подобни подгъват колене и водят човеците към гибел. Европа ще продължава да се променя. В лоша посока. Единственото вярно в горенаписаното.

 13. 13 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1295 Весело

  Курс към мултикултуризъм до пълен разгром на демокрацията, икономиката и социалния ред в Европа! Напред!

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Според мен това ЩЕ в заглавието е за благозвучие!

  Той вече катастрофира.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 785 Весело

  И ако шведското правителство действаше рационално, то би трябвало да си зададе въпроса дали няма да му излезе по-евтино да продължи да приема бежанци, отколкото да върне граничния контрол и по този начин да срине напълно износа и да убие икономиката в граничните региони?

  Абе, верно германците са недорасляци в политическо отношение! Нали на шведското правителство ще му излезе евтино, ама избирателите ще му го изкарат през носа, защото на тях ще им излезе скъпо...

 16. 16 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Връщането на границите е тъжен факт.
  Най-голямата заплаха за свободата в Европа са десния популизъм и радикализма.
  Останалите без дом и надежда бежанци няма да престанат да прииждат. Те няма какво да губят. Връщайки се назад ги чакат смърт и разрушения.
  ЕС трябва да им наложи своите правила за живот и да подпомогне адаптирането им към собствената ценностна система. Паралелно с това да намери решение за спирането на войните.
  Фанатизираното, безпринципно отхвърляне на бежанци може да разпали световна, етно-религиозна война.


 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Меркел е за съд! И за дългогодишен затвор за престъпление против човечеството!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прочетете и вижте колко нагли и безсрамни са в Германия и Северна Европа. Не се прикриват дори!!!

 19. 19 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Еми Словакия и Полша го казаха, приемаме бежанци само християни щото в нашите страни няма нито една джамия ...Па Меркел вика - споко бе, ще ви построим !!!!!!

 20. 20 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 428 Весело

  От една определена статия насам видя ли "автор: Барбара Везел" си зная, че става въпрос за войнстваща левичарка и просто не се връзвам на написаното. Както един немски автор беше написал скоро, мнозинството немски журналисти възприемат мисията си не като информатори на обществото, а като пропагандатори на идеи.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#16:"ivanso"]ЕС трябва да им наложи своите правила за живот и да подпомогне адаптирането им към собствената ценностна система. Паралелно с това да намери решение за спирането на войните. [/quote]
  Ти виждал ли си хиени и газели да живеят заедно в мир? Или си пишеш ей тъй, да си пишеш?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 785 Весело

  Това явно е диагноза при левичарството и крайния либерализъм. Нищо различно от религия. Вярват си в нещо и скачат около шамана, докато водата придойде да ги отнесе.

  Трябвало да се борят срещу десния популизъм. Трябвало да обяснят на хората, че губят. Трябвало да воюват за правата кауза. Абе, вие луди ли сте? Не е избиртелят важен с неговите тревоги и вълнения, а вашите фанатични вярвания? Декрети няма ли да започнете да издавате? Социални инженери!

  Гледам отстрани и се радвам как поредните обществени "диваци" ще бъдат отнесени от реката на историята. И най-вероятно за добро.

 23. 23 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "2016 година може да стане една истинска "annus horribilis" /кошмарна година/ за Европа."

  Бе с тая диагноза Impetum Absorber Arabicus, шапки ще хвърляме, ако не стане annus ultimus.

  https://goo.gl/8NG90J
 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Защо "ще"? Та той вече катастрофира. О, чудо голямо - оказа се, че мюсюлманите - мигранти нямат никаква воля да се интегрират!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ОК Барбара, ОК. Разбрахме от 10тия път, не се притеснявай.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 26. 26 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Пък и ДВ са с ясноизразен левичарски уклон.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 27. 27 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Тази Барбара Везел се оказа острието на либерастията в Европа.Заключението , че "по- евтино" щяло да излезе приемането на мигрантите е не просто грешно, то е пагубно и издава мисленето на евротолерастите.

  Те приличат на някогашните източноевропейски партийни секретари.Светът се променя пред очите им, но те продължават с партийните мантри и настоящата политкоректна линия!

  Колко ни е познато!

  Е, нашите партийни секретари за една нощ се превърнаха в капитализти, да ги видим и евротолерастите!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Шенген е за европейците,не за африканците.За африканците и азиатците то не трябва да се отнася.Те и без това са достатъчно нагли да си минават границите без документи и да вдигат скандали,ако не ги пускат.

 29. 29 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Цял ЕС е една катастрофа, а шофьорът, наречен САЩ е на твърди наркотици.

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 30. 30 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Докато Барбара Везел говори как източноевропейците не били толерантни като западноевропейците и сме ги "дояли" за пари, а за отплата не сме били солидарни, съседните на Германия държави затварят границите с тях една по една от солидарност.
  Ще се събудят всички, когато е вече късно.

 31. 31 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 455 Весело

  Част от истината за Меркел: "Тоест Меркел е пълна комсомолско - партийна активистка, само рухването на ГДР предотврати да я видим някой ден в Политбюро на германската комунистическа партия - ГЕСП. И агент на ЩАЗИ. А е дъщеря на пастор, обаче не е религиозна, прави лекомислен по нейните думи брак, включително и църковен, от който обаче няма деца и в един момент се изнася от квартирата на съпруга си и казва, че се оженила, защото всички така правили. Или просто го е използвала да я издържа и да живее в квартирата му докато си прави докторантурата, а накрая се изнася, като му взема и хладилника и дори не му оставя прощално писмо. Започва връзка с преподавателя си, който е женен. После се ориентира към друг, пак женен и с деца. Цели 12 години живеят в грях без брак и накрая се омъжва за него заради политическата благовидност за пред избирателите. Вторият й "мъж" всъщност се оказва педераст, заради което го изоставя първата му жена, а самата Ангела е прикрита лесбийка, която обаче по политически причини се обявява срещу узаконяването на "гей-браковете". (Някой да не си помисли, че педерастът Зауер има деца, въпреки, че и това е възможно технически. Климов дава десетки примери от историята, как съпруги на педерасти правят деца от истински мъже за да имат пълноценен живот. В Германия при бракоразводните дела се установи статистически, че всяко десето дете е правено от друг мъж, а не от законният съпруг. Затова дълги години съдилищата имаха решение да не допускат ДНК експертизи в бракоразводните дела за да прикрият този срамен за нацията факт. Едва миналата година упорит разведен германец с частна жалба пред Конституционният съд спечели дело и отново тези ДНК експертизи са позволени в бракоразводните дела.)..."
  Понеже е дълго целият текст е тук. http://blogopisezhrabur.blogspot.bg/p/blog-page_9.html

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ако Европа не издържи този изпит по хуманизъм, ако ксенофобията вземе връх и всички ние допуснем емоцията да определя отношението ни към хуманитарната криза, ако се окажем свръхсенсибилизарани спрямо токсичността на омразата и категорично обърнем гръб на разума. Ако позволим на деволюцията ни като хомо сапиенс да вземе връх, то значи нищо не сме научили от историята на Цивилизацията. И тогава, дали ЕС ще се разпадне или не-ще е най-малкият ни проблем.
  Защото сме се отказали от битката за Човечността и сме подарили на тепсия победата на приматите от ИД.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Европа бавно и болезнено проглежда...

  Дано докато и се изясни погледът, да има нещо останало за гледане...!!!

  Форумът е в будна кома...
 34. 34 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#32:"Кери"] то значи нищо не сме научили от историята на Цивилизацията. [/quote]

  Историята на Цивилизацията учи, че често високоразвити общества са ставали жертва на нискорзвити.

  Когато това се случи, красивите фрази си остават...голи фрази.

  Сигурно като теб са разсъждавали културните и образовани римлянки, преди да бъдат изнасилени и избити от варварите.

  И на теб няма да простят, понеже си еманципирана и образована.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 35. 35 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 264 Гневно

  тази стара чанта везел е тотално изтрещяла и не спира да бълва глупости на конвеер

  [quote#0:"Дневник"]повечето правителства са готови да понесат икономически и политически щети, вместо да си сътрудничат за намирането на конструктивни решения [/quote]

  какво конструктивно решение може да има, когато всички искат да се спре това безумие, а гедеерманската тетка ни приема, ни предава и продължава да внася арабо-ромейска паплач, която после ще иска солидарно да натресе на останалите европейци?!

  reddit.com/r/The_Donald/
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#32] от "Кери":

  аби-дюмхен, ама това ти ли си? започна ли да проявяваш толерантност към българските и влашките ромеи във виена или продължаваш само да разтягаш теоретични локуми за човещината във форума, докато в реалността гнусливо подбираш с кой колко да си толерантна на доста избирателен принцип?

  reddit.com/r/The_Donald/
 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 785 Весело

  [quote#32:"Кери"]Ако Европа не издържи този изпит по хуманизъм, ако ксенофобията вземе връх и всички ние допуснем емоцията да определя отношението ни към хуманитарната криза, ако се окажем свръхсенсибилизарани спрямо токсичността на омразата и категорично обърнем гръб на разума.[/quote]

  Кое точно е хуманно? Сексуалните престъпления в Кьолн? Призивите за ограничения в обличането, придружаването на децата (най-вече момичетата) до училище, престъпността? Хората да плащат заради политиците? С какво е по-хуманно от имперските войни?

  Или може би е хуманно да навреш милион пришълци из лагери да чакат и да гледат тавана с месеци без елементарна перспектива? А, това, че и малцината способни от тях ще пропилеят живота си неспособни да се интегрират, децата им ще се радикализират от Религията на мира? Това ли е хуманност?

  Хуманност по левичасрски...

 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#12] от "baxter":
  "Интересно защо точно женки спомагат за промъкването на една изключително нетолерантна идеология, какъвто е исляма."

  Преди 40 години в България имаше единични бракове на българки с чернокожи студенти, но го нямаше обратносо с чернокожи студентки. Вероятно в природата на жените е вградено приемането на други различни мъже.

  подпис
 40. 40 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иван К":
  Не е точно така. Тогава в България идваха като студенти доста тъмнокожи младежи от братски африкански и арабски страни. Младежи, не девойки - жените там рядко следват, камо ли в чужбина. Последната година от следването се опитваха да сключат брак с българки, фиктивен или не, само за да останат в Европа. Ухажваха, а някои директно предлагаха по 3000-5000 долара за подпис в гражданското. Някои млади българки се хванаха, в тогавашната мизерия това им се струваше добър вариант. Сделка и за двете страни, с или без консумация .

  Imagination is as important as knowledge.
 41. 41 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanso":
  [quote#16:"ivanso"]Фанатизираното, безпринципно отхвърляне на бежанци може да разпали световна, етно-религиозна война. [/quote]
  В голяма заблуда си, душко. Конфликтът нито е етнически, нито е религиозен. Конфликтът, пиле, е между едни хора с възпитание, образование и трудови навици, които по стечение на обстоятелствата са и в по-голямата си част бели и християни и едни други хора, които нямат нужното възпитание да понесат спокойно гледката на неодяната от глава до пети жена, нямат образование, професия и занятие и по една случайност в мнозинството си са мургавки и религиозно фанатизирани. Истината е, че никой, независимо от расата и религията си, не желае да храни навлеци, независимо от тяхната раса и религия. Ако навлеците са нахални и агресивни - още по-малко.

 42. 42 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 651 Неутрално

  [quote#34:"mr.be quick or be dead."]
  И на теб няма да простят, понеже си еманципирана и образована.[/quote]
  Надявам се разбираш, че стигматизирането на цели етноси и милионни по численост религиозни групи, поради няколко стотици от тях, които се проявяват(както и европейците)като криминални елементи е безобидно в известен смисъл за всеки от нас като индивиди, но е безкрайно опасно да се прави от големи политически партии и правителства. За медиите да не говорим. Затова се противопоставям на всеки опит да се идентифицират отделни престъпни прояви с цялото множество на мигранти и бежанци с различна култура и вяра.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 43. 43 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иван К":

  Трудно ми е да приема подобна версия. Със сигурност се срещат и бракове на българи със черни или полутъмни дами. Няма лошо. Но мисля че проблема е друг.

 44. 44 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#38] от "puknatastotinka":

  Ей приятел, не ме вкарвай в политически ляво-десни клишета. Изказала съм становището си, придържам се към него. Което не означава, че съм в състояние да правя разлика между нормален човек и психопат или социопат с престъпни наклонности. В чужбина досега поне съм патила или съм можела да си изпатя от европейски и балкански типове. Мисълта ми е, че престъпните наклонности не са характерни за определени етноси или религии. Виж и потърси в статистиката за изнасилвания на българки от българи преди и след 1989 година.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 45. 45 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Като се учех да пиша по десетопръстната забелязах един феномен - когато съм концентриран и се старая да пиша без грешки и равномерно и скоростта ми на писане, бавно, но сигурно се повишава.

  В момента обаче, в който се фокусирам само върху скоростта, за кратко действително дигам показателя, но после е катастрофа - яко грешки и нарушен ритъм.

  Та - тарамбуките и секви други, требе да се допускат контролирано и да се интегрират или ВЪНКА от ЕС. Толерастия само заради самата толерастия е не просто глупост, а самоубийство.

  Навремето сравнително малко хора от Източна Европа са успявали да избягат от картечниците на слугите на руските поробители към Западна Европа. Сега това е военна инвазия и който не го вижда е кръгъл глупак или съучастник.

  Facing Worlds
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#42] от "Кери":

  А когато нас ни третират западните националисти като навлеци по дефиниция , много сме гневни, нали? Сега станахме изведнъж бели, образовани, образец на култура и досущ европейци. Аз съм също против стигматизирането, само толкова искам да кажа....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 48. 48 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#41] от "wiligri":

  Ако проблемът е единствено и само следствие на икономически емигранти, то няма никакво значение дали са български или сирийски гастърбайтери. Все нежелани.
  И българските са тъпи, необразовани, наивни и зависими.
  Ако затворят границите, простако, ще се ограничи движението и на нашите, родни хубавци. Въпреки мизерните си заплати, последните издържат половин България.
  Бежанците не могат да се спрат с автомати. Натиснати в разрушените им държави, те първо ще започнат да се избиват едни други, след което ще се разпрострат накъдето им видят очите. А конфликтът е религиозен, защото държавите от които прииждат бежанците не са секуларни, т.е., религията не е отделена от държавата.

 49. 49 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#30:"Mockingbird"]Докато Барбара Везел говори как източноевропейците не били толерантни като западноевропейците и сме ги "дояли" за пари, а за отплата не сме били солидарни, съседните на Германия държави затварят границите с тях една по една от солидарност. [/quote]
  +++++
  Само че тях не призовава да напуснат ЕС. За кучета и котки може, за прасета не може
  Стига с тази Везел, не е интересна.

 50. 50 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#32:"Кери"]Ако позволим на деволюцията ни като хомо сапиенс да вземе връх[/quote]

  Dümmchen, това изречение като "ако позволим на бежанците да вземат връх" ли да го разбираме?

  [quote#32:"Кери"]изпит по хуманизъм[/quote]
  Трябва да бъдем хуманни с изнасилвачи, лъжци, нарушители на всякакви закони ли?

  Я пак прочети, какво си написала, и си помисли, дали тоя коментар е подходящ за тая статия и за тая тема. Нещо вече съвсем ти се загуби логиката в коментарите, Аби...

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 51. 51 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#42] от "Кери":

  Няма смисъл да се противопоставяш, цяла Европа е вече настроена. Сърди се на медиите, че публикуват понякога истини. Трябва да се забрани тотално свободата на словото, за да си постигнеш целта.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 52. 52 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#48:"ivanso"]няма никакво значение дали са български или сирийски гастърбайтери. Все нежелани. [/quote]

  Вие изобщо нямате представа, за какво говорите, нали? Кой е нежелан? Вие изобщо имате ли представа, колко много специалисти работят в Западна Европа. Това са желани, търсени специалисти. Защо пишете такива глупости против собствената си нация?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Според краткото анотиране на статията в списъка на статиите за коментар е записано, че според Барбара Везел и Дойче веле трябва ≪Да не връщаме бариерите в Европа≫.

  В Европа обаче сега има две неща, като първото е причина за появата на второто: Ислямско нашествие и бариери по вътрешните граници на ЕС. Така че ако искаме да няма бариери по вътрешните граници на ЕС, трябва тези бариери просто да се преместят и да се поставят по външните граници на ЕС.

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ": ≪То бива самоцелна толерантност, ама това вече си е направо саморазрушително безумие≫.

  Кой е доказал, че това е само една „самоцелна толерантност”, а не добре заплатена услужливост?

 55. 55 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#16:"ivanso"]Връщането на границите е тъжен факт.
  Най-голямата заплаха за свободата в Европа са десния популизъм и радикализма.
  Останалите без дом и надежда бежанци няма да престанат да прииждат. Те няма какво да губят. [/quote]
  Обаче ще спрем фрийрайдърите (авантюристите), които, образно казано, изяждат хляба на истинските бежанци.

 56. 56 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 455 Весело

  До коментар [#32] от "Кери":
  Кажи колко ти плащат грантаджийско тролче за словоблудството?

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#43] от "baxter":Мога да го потвърдя ..Синът на българска емигрантка в щатите са ожени за една индийка,много тъмна...но и чаровна.Младото семейство са запознали в Южна Африка,но от доста врема живеят и работят в Шотландия( ...като медицински работници).Бракът им е сполучлив и бабата се радва на симпатични внучета.Макар и голяма и активна българска патриотка,моята позната се оплакваше от ксенофобията на средния българин в техния случай....Мога да повторя и че по братова линия моят племеник е също от смесен произход,защото майката е от Ямайка...Разбира се това дифузно проникване на две култури на индивидуално и контролирано ниво не отменя негативните ефекти на експонентите.Меркел ,с нейната докторска по физика май сигурно знае добре и за логистични криви.

 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Любопитно

  До коментар [#56] от "Sars Saraktos":А бе ,Сарс, поне да беше написал какъв е бил отмъкнатия от Меркел хладилник в твоята " част от истината за Меркел".
  Съветски или родно,гедерманско производство.?

 59. 59 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Съветски, обаче му забравих името, ЗИМ май беше, от ония големите, тежки и скъпи, но за сметка на това неефективни. А и още нещо интересно, като му открадва хладилника и се изнася от апартамента му, отива и се самонастанява в празно държавно жилище с взлом. Нейни приятели комсомолски активисти, каквато е и тя мотаят издаването на заповед за изваждането й и "узаконяват" беззеконието й. Ама има твърдения, че за това е помогнала ЩАЗИ. Ама темата е дълга.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#53] от "glog":
  Външните граници на Европа май ги укрепват само откъм източна посока.Нали там застрашително е надвиснала путинова Русия, а северноазиатските орки пак мечтаят да изнасилват милиони немски жени като по времето на Втората световна.
  Регулации,санкции,не купувайте "ненадеждния руски/белоруски атомен ток"...

 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#60] от "тулса": ≪Външните граници на Европа май ги укрепват само откъм източна посока.≫

  Тулса, комай че си права. По-сигурна граница от една размирна Украйна трудно се намира или създава. Макар и да струва малко скъпичко.

  Но ако погледнем нещата в по-едър дългосрочен план, за ЕС не, но за САЩ за сега съществува само един реален външен враг, който не застрашава нейната цялост, свобода, независимост и безопасност, но застрашава нейната външна политика. Нейната мечта за ПАКС АМЕРИКАНА, американския свят, в който те стават не само безпрекословен световен политически и военен лидер, но и монополен притежател на всички основни жизнени ресурси на планетата. Превърнатата в външно-политическа програма идея, особено интензивно разглеждана и дискутирана открито на високо ниво в края на Първата свитовна война, в края на Втората световна война и след 1989 година.

  За сега на техния път в тази посока е застанала само Русия. Макар и трета Велика военна сила, Китай в близките пет или дори десет години не може сериозно да се намеси в този назряващ от 2000-та година, но избухнал преди две години конфликт. И затова САЩ и нейните съюзници насочват всичките си удари, за сега основно финансово-икономически и идеологическо-пропагандни (демонизиращи), срещу Русия.

  Вярно е, че като не предприемат на практика каквито и да било сериозни действия да спрат ислямското нашествие, политиците на ЕС го водят към необмислен срив, чийто последици са непредсказуеми. Но тази очевидно обмислена операция е била планирана, подготвена и е започнало нейното провеждане, а подобни операции притежават огромна сила на инерцията, поради което веднъж стартирани, те трудно могат, ако изобщо могат, да бъдат спрени и още по-трудно или невъзможно – да бъдат насочени в обратна посока.

  По случай новата година ти пожелавам всичко най-хубаво – Глог.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK