Държавата, в която Борисов решава, Пеевски уведомява или обратното...

Делян Пеевски и Лютви Местан от времето, когато в пленарна зала се движеха в комплект

© Дневник

Делян Пеевски и Лютви Местан от времето, когато в пленарна зала се движеха в комплект"Питам как един вътрешнопартиен акт като искане на оставката ми съвпада по време с решението да се свали охраната ми."


Питането на прясно отстранения председател на ДПС Лютви Местан ("екзекутиран политически ритуално, в най-ярките образци на тоталитаризма и сталинизма" по собствените му думи) е само риторическо. То съдържа и отговора:


Съвпадението на политическата му екзекуция със свалянето на охраната не е дори подозрително, а направо доказващо, че
държавата е управлявана не от формалните й органи, а по тайни канали и неписани правила


И това прави напълно разбираем страхът на нарочения враг за собствената му сигурност, включително физическа. А дали ще отиде в турското, руското, американското или китайското посолство е подробност от пейзажа на сринатата държавност, маркерът за която е "важният посредник", който отправя ултиматума ("оставка или ти свалят охраната"). Няма значение посолството, където си се скрил, както ни представят скандала (връзката с Турция е друга тема).


А важният посредник е Делян Пеевски (в качеството на какъв?!). Местан не го назова по име, а остави това да направят журналистите. Проблемът е принципен и вътрешнобългарски - и щеше да бъде такъв независимо дали Местан или Доган застъпва евроатлантическа или прокремълска позиция.


Този е свободният прочит на съвпадението (не даваш оставка - нямаш охрана), за което уж пита г-н Местан, но чийто отговор той прекрасно знае.


Заради намесването на Пеевски в сюжета със свалената охрана - ако бяхме държава, щеше да започне веднага разследване


- да се провери, докаже дали и как. Може би щеше да си отиде шефът на НСО, но понеже сме корпорация, управлявана от Кой, прокуратурата ще се сниши, президентът едва ли ще поиска оставката му, а парламентът няма да се занимае със случая.


Най-много НСО да разпространи второ съобщение, с което напоително да обясни какво предвижда законът, а началникът на службата да даде второ подробно интервю, в което внимателно ще бъде заобикалян въпросът кога отговорната комисия, сформирана според Закона за НСО, е взела решението за сваляне на охраната, както и кога е решила и защо да му остави една кола и гард.


Защото проблемът не е в свалянето на охраната, а в съвпадението с ултиматума за оставка и във внушението от Местан, че съобщението идва от Пеевски. И защото свалянето на охрана в аналогични случаи неминуемо поражда страх и неслучайно е често срещан елемент в мафиотски сюжети.


В конкретния сюжет със свалената охрана Местан спомена, че питал президента, но той не знаел и щял да провери. "Защо Местан не се е обадил където трябва? Защото решението за това в крайна сметка го е взел министър-председателят, не президентът", възкликна обаче в тв ефира тази сутрин бивш служител на НСО.


Впрочем ролята на Борисов за свалянето на охраната се коментираше, но под сурдинка още в деня, в който медиите издирваха къде е Местан, крие ли се в турското посолство, наистина ли е без охрана. Бивш служител на службите за сигурност още тогава каза, че той е останал без държавни гардове след намеса на премиера.


Борисов още мълчи - той държеше само да подчертае, че не се намесва във вътрешнопартийни конфликти.
Но ако вървим по съобщените от Местан факти - излиза,


че ако Пеевски го плаши, че ще му свали охраната (а Местан, познавайки Пеевски явно има защо да се плаши), то Пеевски е бил уверен, че може да осигури такова действие...


На този логичен фон гадаенето дали Пеевски е наредил на НСО, или е говорил с Борисов и той се е разбрал с НСО... започва да изглежда само детайл -  основното е, че Пеевски може да разчита на такова решение. А защо може да разчита на такова решение - ще го оставя като въпрос?


Неведнъж "Дневник" е писал и аргументирал корпоративния характер на ДПС, опасана с прословутите бизнес-обръчи и осигуряваща "порциите" по волята на лидера чрез неговите инсайдери във всички институции на държавата - до степен движението да си спечели името "Корпорацията Пеевски".  И да се стигне логично до мига, в който всеки опит за еманципация (независимо с какъв мотив) да бъде наказван с екзекуция.


Този процес на вграждане на ДПС като компонент от държавното управление независимо дали участва формално в него до пълно подчинение и подмяна на публичната власт (държавните институции) с непубличната воля на центъра в Бояна в продължение на години или чрез плаващи мнозинства е на практика мафиотизиране на държавата.


В този процес Лютви Местан е имал важна роля почти две десетилетия. По тази проста причина неговият опит за еманципация - ако наистина е такъв движещият мотив, би имал не само самоочистителен смисъл, но би изиграл оздравителна роля за държавата: но само ако той е готов да назове с истинското му име подмененото управление на България, да разкрие механизмите и носителите на подмяната, наричана още преход, в която ДПС игра главна роля, да посочи хора, фирми, суми. 
Такава готовност Лютви Местан не показа след 12 дни мълчание.


Иначе няма никакво значение дали Борисов е наредил на НСО или Пеевски праща патрулка да събуди Борисов, за да му вдигне телефона посред нощ...или обратното. Да, смесих сюжетите, но и двата са знак не за правова, а за авторитарна държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK