2016-та ще донесе това, което си направим сами

Мартин Димитров (прав в средата) от Реформаторския блок каза, че от няколко месеца е в опозиция, защото не разполага с никаква власт да прави реформи

© Анелия Николова

Мартин Димитров (прав в средата) от Реформаторския блок каза, че от няколко месеца е в опозиция, защото не разполага с никаква власт да прави реформиКакво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2016? "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Всички коментари четете в специалната тема "Годината"


Днес представяме мнението на политолога Петър Щурм Константинов. То е записано преди промените в ДПС. 


Какви ще бъдат най-големите предизвикателства пред централната власт?

- Годината започва с две големи предизвикателства пред централната власт - първо, дали и в каква форма ще се задържи сегашното мнозинство; второ, дали е възможно курсът към реформи да бъде засилен. Предвид последните събития силно се съмнявам във второто. По принцип реформи се правят в началото на всяко управление, когато общественото доверие е силно. На този етап реформите стават все по-малко вероятни с всеки изминал ден. Това директно влияе и върху първото предизвикателство - дали сегашната управленска формула може да се задържи, при положение, че не е оправдала обществените очаквания. Това също става все по-малко вероятно, защото партиите и коалициите, които участват в нея ще започнат да търпят все по-сериозни негативи от властта.
Друг е въпросът, че отделните хора си правят рационални сметки за това какво печелят и какво губят, когато са във властта и тези сметки невинаги са същите, каквито са за гражданите, партиите и коалициите, които са ги пратили като свои представители във властта.


А пред местните власти?

- Зависи изцяло от мястото. Някои кметове се справят много добре с работата си и те в голяма степен имат дългосрочни планове за развитието на градовете си. На някои места и общинските съвети работят сравнително ефективно. На други места и кметовете, и общинските съветници се интересуват предимно от личните си изгоди и за тях вероятно основното предизвикателство е да си осигурят по-дългосрочно пребиваване в политиката.


Това ще бъде последната година от мандата на президента Росен Плевнелиев. Как се представи той? Иска ли втори мандат?

- Предстоят определено интересни президентски избори. В последните четири години президентската институция преживя сериозна еволюция. Президентът спря да бъде нещо средно между церемониална фигура, външен министър и кукловод на задкулисието и се превърна в политически пожарникар - появяваше се в такива моменти и на такива места, където имаше критично положение, и действаше активно, за да загаси пожара. Това се отрази и в обществените нагласи към Росен Плевнелиев, които се поляризираха значително - президентът има почитатели и то с различни политически възгледи, има и граждани и политици, които не го подкрепят и не го харесват.


Плевнелиев все още има подкрепа в ГЕРБ и на каква цена е тя, на този етап не е съвсем ясно. Другата неяснота идва от личните му планове - дали изобщо му харесва да бъде президент. Най-вероятно самият той в момента калкулира за себе си дали иска да се бори за втори мандат. Предвид че президентът беше излъчен от ГЕРБ, но не е тайна, че той самият никога не е бил член на партията и беше министър по линията на експертността си, ми се струва, че без значение какво е решението му, най-добрият вариант ще бъде политическите сили определящи се като десни, да излязат с обща кандидатура за поста на следващите избори.


Дали това ще мине през предварителни избори или през публичен и открит диалог е въпрос, който партиите могат да решат сами. Същата логика, между другото, могат да приемат и партиите в лявото политическо пространство. Ако това се направи, ще се даде положителен тласък на политическата система. Изобщо в последните години, едно от малкото хубави неща в политическия живот, бяха сравнително честните президентски избори, в които имаше сериозен диалог с обществото. Подобно нещо трябва да се направи традиция.


Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?

- Не мисля, че и самият той знае. Ако Борисов иска да стане президент, това му носи известни позитиви - почти сигурен цял мандат. Но и негативи - дали ще може да задържи цялата власт, която има в момента (пък било това и официално противоконституционно). Не мисля, че може от сега да се каже и дали това е добро за страната - Борисов като президент, опитващ се да държи и изпълнителната власт с друг премиер, или друг президент, който да балансира изпълнителната власт. При всички положения, ще съм по-склонен да гласувам за президент, който досега не е бил премиер, без значение от кой комитет или партия го подкрепя.


Възможни ли са вътрешни избори между ГЕРБ и Реформаторския блок за кандидат-президент?

- С последните събития, принципно стават по-трудно осъществими, но не невъзможни. Но това е въпрос, по който партиите и гражданите имат абсолютно еднакви интереси - в президентската власт да се влезе с максимален кредит на доверие. Аз определено бих искал да видя такива избори.


И следващият президент ли ще бъде избран благодарение на ДПС?

- Факт е, че българската партийна и политическа система предполага президентът да се избира чрез гласовете или мълчанието на голяма центристка партия, каквато е ДПС. Аз обаче мисля, че на президентските избори през 2011-ва за ДПС щеше да е много, много трудно да бъдат това, което в политологията се нарича kingmaker - партията, която в крайна сметка решава кой да спечели. Предвид слабостта на БСП в момента е възможно и през 2016-та изборът да не зависи от ДПС. Другото сигурно е, че ако дясното излезе с единен кандидат, няма как накрая всичко да зависи от избирателите на ДПС.


Ще има ли промени в мнозинството зад правителството? Ролята на ДПС ще се увеличи или напротив?

- В момента ДПС е във властта. Това е видимо от гласуванията в парламента. Когато минаха парламентарните избори, изглеждаше сякаш ДПС най-вероятно ще бъде в опозиция, но поради разнообразни причини, не се случи така. В този смисъл в момента ДПС има приблизително максималното количество власт, което може да има в сегашната конфигурация на парламента.


Дали ще има официална промяна на управляващата коалиция, няма особено значение за количеството власт на ДПС. Иначе промяната в мнозинството вече се случи и оттук нататък въпросът е дали новата формула ще издържи и за какъв период от време. Според мен става все по-малко вероятно да няма предсрочни избори, или сериозно преформулиране на коалицията.


Възможно ли е БСП да се съживи, при какви условия?

- Възможно и полезно е БСП да се съживи, но към момента не виждам социалистите да действат в тази посока. Президентските избори, включително и възможността за предварителни избори и в ляво, биха дали такъв шанс. В лявото така или иначе трябва да се случат две неща - да се намерят нови аргументи за съществуването му, и да се изкарат на преден план изцяло нови хора. Докато и двете неща не се случат, БСП ще си бъде в това трагично положение.


Има ли опозиция на управлението? Какъв е ефектът от липсата на опозиция? Можем ли да очакваме появата на такава?

- Бавно, но сигурно се движим в посока на това отново основната опозиция да станат гражданите. Иначе ДПС със сигурност не е в опозиция. БСП е по-скоро в изолация, отколкото в опозиция. Сега ще видим доколко Радан Кънев и Реформаторите му ще бъдат опозиция. Ситуацията им в момента беше най-добре изказана от Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок, когато го питаха дали ще излезе в опозиция. Той каза нещо подобно на: "Аз от няколко месеца съм си в опозиция, защото не разполагам с никаква власт да правя реформи."


През миналата година гражданското общество като че позагуби енергия. Какво може да го активизира?

- Аз не мисля, че гражданското общество е загубило енергия. По-скоро то успя да вкара свои представители във властта и им даде необходимото време за да свършат работата, за която са там. Както видяхме с Христо Иванов, не му беше позволено да си свърши своята част от уговорката с гражданите, и човекът си подаде оставката. Абсолютно коректно политическо решение. А активизацията на гражданското общество ще дойде, когато властта направи още някой гаф. В момента, между другото, има сериозно обществено желание реформата в съдебната система да бъде продължена.


Какво добро може да донесе 2016 г.?

- Годината ще донесе това, което си направим сами.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  И умната при харчене на ДБ, за да не се налага актуализация

 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Тук е заровен талант, тук - истината, а там истинско злато...
  Това не е карта на острова на съкровищата, а пътеводител в гробището.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  - Аз не мисля, че гражданското общество е загубило енергия. По-скоро то успя да вкара свои представители във властта
  _______________
  Ехааа , абе това политолозите все по-плитки лъжи споделят , пък и хората стават все по-наивни да им вярват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Докога анализаторите ще повтарят едни и същи неща.Накратко те могат да бъдат синтезирани в няколко думи – ПРИКАЗКИ ЗА 1001 реформи,партии - фирми с ограничена отговорност, олигархия, колонизация, национално унижение и безнаказани национални предателства.

  [email protected]
 5. 5 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 564 Неутрално

  "2016 ще донесе това, което си направим сами" - велико прозрение на авторът!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  2016 ще донесе това, което си направим сами"- Това е чистата истина.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  И което едни други ни направят,срещу които все още нищо не можем да направим.

 8. 8 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 750 Неутрално

  '' В момента ДПС е във властта...''

  Така е от 26 години. Едва днес, след разрива в корпорацията, умело маскирана като партия се разкриват истините. Защо е на власт? КОЙ е на власт? Как упражнява властта? Завесате бе повдигната от единия край. В общественото пространство се чу глас от отвъдното. ДПС управлява руските интереси, а Доган е резидент на КГБ у нас. Е, най-сетне някои малки частици от ''мъдрия'' народ взе да стопля. И да си отговаря на въпроса, защо е на опашката на Европа. Но, твърде малки!

 9. 9 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Този Петър Щурм Константинов къде работи? Ако работи нещо изобщо?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#9] от "Репей":

  Защо питаш, исках да го съдиш за тунеядство ли?!

  klimentm
 11. 11 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  2016 ще ни донесе това, което ще си направим сами. А това, дето ще си направим сами, никак няма да ни хареса.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Съгласен съм със заглавието, не защото е откритие, а защото няма как да е нещо друго.
  Ние си избираме ( или не за 50% от нас) каквото си изберем, ние, а не някой друг ги контролираме след това (или не) и (понякога) ги сваляме, по-често не, така че каквото си надробим, това сърбаме.
  Но не съм съгласен с следното:
  "Изобщо в последните години, едно от малкото хубави неща в политическия живот, бяха сравнително честните президентски избори, в които имаше сериозен диалог с обществото"

  Кои от последните избори за президент бяха сравнително честни, може би двойния избор на чучелото Първанов, което въпреки че е чучело успя да ни изтъркаля на главата ( е пак с наша помощ, като гласоподаватели) нерде Голям шлем, нерде тройни и прочее коалиции.

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#9] от "Репей":

  Цветанов ли пита?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  Не, че няма общи и очевидни истини в текста, но е безумно слаб, на много ниско ниво и посредствен стил. Да теглиш локуми не-знам-колко-страници за да кажеш ,че Борисов е тъп, а зимата студена е еманация на кича

  15.02.1989 - 07.02.2018
 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Иска ми си да приемем заглавието дословно и да не чакаме друг да свърши нещата

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  Боза.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 17. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Щурма пак се е изходилл.
  Абе вие да не сте абонирани за мисловните агонии на няколко псевдо-политолога ?

 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#5:"стафилокок"]"2016 ще донесе това, което си направим сами" - велико прозрение на авторът! [/quote]
  Затова се казва - АНАЛ-Лизатор !

 19. 19 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мартин Димитров от Реформаторския блок, когато го питаха дали ще излезе в опозиция. Той каза нещо подобно на: "Аз от няколко месеца съм си в опозиция, защото не разполагам с никаква власт да правя реформи."

  Прав е човека!!! Не е като няКой дето нищо не правят, но слагат етикети "риформа"!!!

 20. 20 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Що бе?! Свидетели сме и на полу, и на цели реформи, особено от страна на министър Горанов и на мин. Павлова. Такива, които директно засягат десетата кожа на данъкоплатеца.
  Едно истински реформаторско правителство ни управлява! Ура!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Уникално прозрение... ако някой го беше написал тук във форума, щяха да го отстрелят още във въздуха, че говори очевидности, но по претенциозен начин.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#8:"yorddj"]Доган е резидент на КГБ у нас[/quote]
  Никога не сьм писал нещо хубаво са Сопола но се прекалява с неговото влияние. Други вартят далавери и се оправдават с него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK