Ако прегръдката на Борисов с Доган стане натрапчива, ще има дълбока политическа криза

В парламента, гласува се недоверие на правителството на Борисов, Доган и депутатите от ДПС напускат залата, 2011 г.

© Надежда Чипева, Капитал

В парламента, гласува се недоверие на правителството на Борисов, Доган и депутатите от ДПС напускат залата, 2011 г.Какво ни очаква през 2016? "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите им. Всички коментари четете в специалната тема "Годината".  Днес представяме мнението на политолога Петър Чолаков. 


С какво ще запомните българската политическа 2015 г.?


- Станахме свидетели на следните процеси: стабилизация на ГЕРБ, но, в редица случаи, с цената на нови неясни картелни споразумения; безпътица, ерозия и все по-дълбока криза на политическата подкрепа за БСП; превръщането на ДПС, фактически, във втора политическа сила, чийто реален лидер (в случай, че някой се е съмнявал) вече двадесет и шест години е Ахмед Доган (а не Местан или настоящия "триумвират"), клиничната смърт на Реформаторския блок; вероятно, окончателното дезавуиране на Волен Сидеров.
Не на последно място, беше регистриран нов пик на междуетническото напрежение (визирам конкретно събитията в Гърмен и Орландовци). Очаквам етническата карта да бъде използвана с още по-голямо настървение през настоящата година от политическите предприемачи, особено с оглед на продължаващата криза с бежанците и все по-осезаемата за българското общество заплаха от тероризма.


Изводите, които направихте след местните избори, вдъхват надежди или опасения за пътя на страната? Защо?


- Политиката много прилича на игра на покер – не е толкова важно какви карти са ти се паднали, а как ще ги изиграеш. Резултатите от местните избори бяха благоприятни за ГЕРБ, ДПС и РБ. По-слабият резултат на етническата партия в някои традиционни за нея бастиони не дава основание да оценим представянето й като колебливо, както побързаха да направят някои колеги. Важен е общият резултат както и съотношението с вече бившата втора – БСП. Засилването на РБ породи опасения в ГЕРБ. Като се отказа от "историческия компромис" и прие варианта на съдебната реформа на Първанов и Местан, партията на Борисов съзнателно катализира процесите на разцепление в РБ.


Какво показа първата година от второто управление на Бойко Борисов? Променен ли е той?


- И да, и не. През първия мандат Борисов беше, с езика на известна политологична типология, министър-председател лидер – човек на "твърдата ръка". Сега го виждаме в различното амплоа на "пазарящ се" премиер, продиктувано от политическите реалности в края на 2014 г., когато бяха поставени основите на настоящия кабинет. Адаптивността на Борисов демонстрира, че неговите успехи на политическата сцена не са плод на случайност. От друга страна, Бойко Борисов продължава да доказва, че неговият ръководен принцип е "разделяй и владей" – илюстрация за това е политиката му спрямо "традиционната десница"; когато е необходимо той не се колебае да се "освободи" от станалия прекалено самоуверен или критичен партньор.


Това правителство е на реформите или на "историческите компромиси"?


- Имам чувството, че под "реформи" кабинетът основно разбира "даване на пари". Например (тук цитирам скорошното интервю на Борисов при Антон Хекимян) – изглежда, че министър-председателят вярва, че проблемите в тютюнопроизводството могат да се решат като на хората, заети в тази сфера, се отпуснат средства. С други думи предпочитания метод или алгоритъм е по-скоро, образно казано, на плачещото дете да се даде бонбон, вместо да се види какво точно го тормози.


Разбира се, нещата не са толкова прости – в същото интервю Борисов подчерта, че се търси и дългосрочно стратегическо решение на проблемите в отрасъла чрез откриването на нови възможности за пласирането на българския тютюн на китайския пазар. Данните на Евростат подкрепят тезата за финансовата стабилизация на страната. Когато става дума обаче за промени в сфери и сектори, които са с особена политическа чувствителност, поради факта, че в тях са преплетени интересите на редица силни на деня хора, Борисов действа понякога твърде предпазливо и нерешително. От това в крайна сметка печели статуквото. Съдебната "реформа" е доказателството.


Докога според Вас ще оцелее Реформаторският блок и на каква цена?


- Реформаторският блок е в клинична смърт. Колкото повече ДСБ отказва да признае този факт толкова по-големи ще бъдат негативите за тази партия. След като се видя същността и срокът на годност или трайността на "историческия компромис", единственият полезен ход за ДСБ беше да прекъсне ясно и изведнъж всички връзки с кабинета и да се оттегли без да поглежда назад. Предприетите стъпки бяха нерешителни и половинчати. В политиката, а вярвам и в живота изобщо, колебливостта обикновено се заплаща тежко. Беше изпусната добра възможност. Една стара китайска мъдрост казва, че понякога за да победиш трябва да се престориш на победен.


Какво бъдеще виждате за други парламентарно представени политически сили?


- БСП е заплашена от маргинализация. Необходими са спешни, дълбинни промени в цялостния манталитет и "стил на работа" на тази партия. Не мисля, че това обаче е възможно, най-малкото е много трудно постижимо при създадените партийни традиции и кадри. Влиянието на ДПС ще се засилва. Не мисля, че плановете на Местан и последователите му, независимо от подкрепата от Турция, която евентуално могат да получат, ще попречат на това. Ситуацията, в която се намира така нареченият "български етнически модел" е благодатна за Патриотичния фронт и, по принцип, за "Атака". Без да подценявам импулсивността и невъздържаността на Сидеров, подозирам, че на него му помогнаха да се "дезавуира" на "театралната", а оттам и на "политическата" сцена.


Стана ли България по-европейска, ако съдите по реакцията на институциите на бежанската криза и напрежението между Турция и Русия?


- Като цяло правителството се съобразява с решенията и курса на Брюксел по отношение на тези проблеми. От друга страна, кабинетът положи усилия, потърси гаранции за това България да не бъде оставена сама да се справя с опасността от засилването на бежанската вълна.


Има ли България ясни приоритети във външната политика?


- Да. Балансът е изключително важен в политиката, особено във външната. Този въпрос е пряко свързан с предишния. България е направила своя геополитически избор. В ЕС и особено НАТО е нашият защитен механизъм срещу имперските амбиции и на Турция, и на Русия. Кризата в отношенията между тези страни трябва да се следи изключително внимателно от българските власти.


Изправено ли е обществото пред дилема: свобода или сигурност?


-  За съжаление – да. Това личи особено ясно в малките общини, например в Северозападна България, които през последните две десетилетия се сблъскват с все по-големи трудности; живеят в условията на перманентна, задълбочаваща се криза. Там множеството механизми за осигуряване на послушни избиратели от местните феодали са всъщност базирани върху едно и също – страхът на обикновените хора за тяхната и на техните близки икономическа, а в някои случаи и непосредствена, физическа сигурност.


Какви ще бъдат тази година най-големите предизвикателства пред централната власт?


- Основната задача, която стои пред централната власт е тя да се ангажира реално с реформирането на институциите.


А пред местните власти?


- Конфигурациите в местните парламенти са специфични и често са скандално отдалечени от прокламираните политически "партньорства", "симпатии" или "ценности" на национално ниво. И в двата случая, и на двете равнища, обаче основен проблем са сделките под масата, неясните лобистки практики, политическите картели, които правят заявеното в партийните програми да изглежда само като непохватно упражнение в красноречие. Много общини, продължават да бъдат засегнати от висока безработица (надвишаваща в пъти средните равнища за страната), ниски доходи и обезлюдяване.


Това ще бъде последната година от мандата на президента Росен Плевнелиев. Как се представи той? Иска ли втори мандат?


- Росен Плевнелиев дойде с харизмата на човек успял в бизнеса. Той е технократ, човек на действието, а не оратор. Всъщност тези негови качества му помогнаха да заеме ясни, твърди позиции по редица въпроси, наложени от самата политическа ситуация – например спрямо кабинета "Орешарски", тресавището на съдебната реформа, както и по горещи външнополитически теми.


Нерядко изискването президентът да бъде "обединител на нацията" се интерпретира едва ли не като равнозначно на това той да се "харесва" на всички. Смятам, че тази интерпретация на посочения критерии е погрешна, дори вредна. Президентът трябва да бъде преди всичко лидер, да показва пътя. Плевнелиев демонстрира, че има волята за това. Там където всички са съгласни с това какво и как да се направи няма нужда от водач.


Същевременно политическото бъдеще на настоящия президент е несигурно именно поради факта, че той е експерт, технократ, а не познавач на апаратните игри или политически функционер. Той не разполага със собствена политическа легитимност или ресурс, който да му позволи да бъде своеволно амбициозен.


Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?


- Отговорът на този въпрос знае само един човек и това, разбира се, е самият Борисов. Реалната власт на държавния глава в парламентарна република като България е твърде ограничена, дори ако се опитаме критично да анализираме и "преминем", в юридически и политологичен аспект, отвъд буквата на закона и формалните разпоредби. Поради това, мисля, че Борисов ще устои на изкушението. По всяка вероятност кандидатът на ГЕРБ ще бъде обявен в последния момент. Ако това стане рано ще се повтори "феноменът" с "кандидатурата" на Цветанов; смисълът от такъв "ход" би бил само в това да се отклони вниманието на пропагандните машини на политическите опоненти от реалния кандидат.


Възможни ли са вътрешни избори между ГЕРБ и Реформаторския блок за кандидат-президент?


- Не. Вече посочих, че за мен РБ практически е в кома.


И следващият президент ли ще бъде избран благодарение на ДПС?


- Настоящият президент не се нуждаеше от гласовете на ДПС. Но публичното затопляне на отношенията между ГЕРБ и Движението вероятно цели, наред с ред други неща, разбира се, да осигури и благоразположението на етническата партия.


Ще има ли промени в мнозинството зад правителството? Ролята на ДПС ще се увеличи или напротив?


- Ролята на ДПС вече се засили, а както видяхме при провала на "историческия компромис" действат и нови мнозинства. Те обаче са променливи, плаващи.


През миналата година гражданското общество като че позагуби енергия. Какво може да го активизира?


- Гражданското общество не е изтощено. То кредитира кабинета "Борисов 2" при неговото формиране. Ако прегръдката между Борисов и Доган стане съвсем натрапчива и порнографски експлицитна, а смокиновият лист на кабинета окончателно загуби маскировъчната си способност, ще се стигне до нова, дълбока политическа криза. Надявам се, че премиерът и екипът, който го съветва си дават ясна сметка за това. В противен случай, гражданското общество ще напомни за себе си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Който се е навел на ДПС-то вече го няма в политическия спектър, да не изброявам. Така, че, тези дето сега се гласят за нещо подобно да знаят, матряла не прощава.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Когато става дума обаче за промени в сфери и сектори, които са с особена политическа чувствителност, поради факта, че в тях са преплетени интересите на редица силни на деня хора, Борисов действа понякога твърде предпазливо и нерешително. От това в крайна сметка печели статуквото. Съдебната "реформа" е доказателството."Ами за съжаление е така.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Реформаторският блок е в клинична смърт. Колкото повече ДСБ отказва да признае този факт толкова по-големи ще бъдат негативите за тази партия.[/quote]
  Радане, това е директно послание към теб! Няма време!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 426 Весело

  Колко по-натрапчива трябва да стане тази прегръдка? Колкото и да плащат на Кунева и Божо Лукавски да го играят параван, се вижда не само прегръдката, но и пускането на език.

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Точно обратното, колкото по малко се дърлят управляващите с ДПС, толкова по добре ще вървят работите в България.....
  Консенсус и разбирателство , например ГЕРБ - ДПС, ще са само от полза на страната.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Много натрапчиво взе да се говори за силата на ДПС. Явно много хора взимат много пари. Никой не говори за силата на гласоподавателите, защото ако гласуват още примерно 20% и резултатите ще са коренно различни.

 7. 7 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Е, от тук нататък колко по-натрапчива може да стане прегръдката между Борисов и Доган?

 8. 8 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]колкото по малко се дърлят управляващите с ДПС, толкова по добре ще вървят работите в България.....[/quote]

  Точно така - "преклонена главичка - сабя не я сече".

 9. 9 Профил на shmandov
  shmandov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дали края на този фарс е близо или " стабилноста " ще е по-силна ще се разбере до няколко месеца.

 10. 10 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Долнопробно заглавие. Абсурдни внушения. Преди не беше ли прегръдка с Местан, сега изведнъж стана Доган... С кой по-точно?

  dame
 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Разстроено

  "....единственият полезен ход за ДСБ беше да прекъсне ясно и изведнъж всички връзки с кабинета и да се оттегли без да поглежда назад."
  ------------------------------------------------------

  За съжаление, рефлексът за финансовото оцеляване, засега надделява, над политическото такова, защото да не се самоизългваме, ДСБ не излезе официално от РБ заради субсидията.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Няма такова нещо като прегръдка на Борисов с Доган. Всеки интернет милиционер може да ви го каже. Ей сега и тук ще се изсипят десетина, който с пяна на уста да заклеймяват лошия Радан и ДСБ.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  И тези, които се опъваха на ДПС - то, също ги няма, така че едва ли е само това причината за изчезването на много партийни формации....

  [email protected]
 14. 14 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прегръдката между Доган и Боко е достатъчно натрапчива, само че гражданското ни общество явно има доста висок праг на търпение. Достатъчно е да се види как медиите на Пеевски, разбирай Доган, са обърнали меката страна за Боко, за да разберете за какво става дума.

  Разбира се, в България няма достатъчно кртична маса, за да се противопостави на това. В България хората са филмирани: от една страна ги блъска пеевската пропаганда под всякаква форма; от друга страна много хора нямат емоционалната интелигентност да си признаят, че за пореден път са излъгани или да осъзнаят, че гледат на политиката като на един футболен мач, в който се радват на този, за когото са гласували не защото носи реално някакъв прогрес, а за да се чувстват и те съпричастни към някаква мнима победа.

  Затова не само РБ, а и гражданското ни общество е е кома. А Боко и господарите му вече са напипали точната формула на това да си на прага на търпението, но от безопасната му страна. Ей така, както сега е живота в България, ей така ще бъде винаги от тук нататък. По-добре няма да става, по-зле: ако няма някакви катаклизми - също. Това разбраха кукловодите и на това положение се спряха. Дадоха му и име: "стабилност"

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  БОСТАН е факт. Ще видим резултата на следващите избори ,а те ще са скоро.Вчера Боце беше доста изнервен и всички са му виновни.

 16. 16 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 429 Неутрално

  "От друга страна, Бойко Борисов продължава да доказва, че неговият ръководен принцип е "разделяй и владей" – илюстрация за това е политиката му спрямо "традиционната десница"; когато е необходимо той не се колебае да се "освободи" от станалия прекалено самоуверен или критичен партньор."

  Накрая да не стане хитрата сврака с двата крака! След като вместо да управлява в интерес на страната Борисов е готов да пожертва такава важна реформа като тази на съдебната система за да отслаби коалиционния си партньор, той не е държавник който ще изведе България напред. И затова не заслужава подкрепата на мислещата част от избирателите.

 17. 17 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Политическа криза ще има след дълбоката икономическа криза, която се задава в България. В държавата няма пари. Европейските фондове са спряни, въпреки че вървят разплащания от бюджета за замазване на лъжите на правителството. Преекспонираните европейски проекти ограничиха чуждестранните инвестиции. Бизнесът е скован от страх. Износът пада. Доган не е глобален играч, та прегръдката му да спаси страната от колапс. Най-много проф.Людмил Георгиев да му напише някоя нова реч с неразбираеми психоелементи, която по никакъв начин няма да промени негативните икономически тенденции в света, които неминуема ще рефлектират в България.

 18. 18 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Действително БСП се нуждае от пълна промяна - не просто на логото, а на цялостната идеология. Не може в 21-ви век да ми боравиш с архаични изрази като "едрия капитал" или "буржоазия". Съвременният човек трудно може да се припознае в тази нафталинова реторика.

  Въпрос на време е ДПС да се утвърди като втора политическа сила. По-интересното обаче е, че накъде ще поемат след като Доган незибежно си замине (никой не живее вечно) - дали ще се разпаднат или ще се преобразят.

  За мен Плевнелиев беше страхотен президент, а омразата на ордите тролове в интернет само го потвърждава. Кой каквото ще да казва, човекът е ерудит и знае как да отстоява позиции.

 19. 19 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Анализ ... долу-горе коректен.
  ааа .. истината ... никога няма да разберем!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Прегръдката на Борисов с Доган е като тази прегръдка:

  http://resources2.news.com.au/images/2014/05/09/1226912/096766-3dae6f1c-d708-11e3-89c7-698d98f6757d.jpg

  при която Борисов не е питонът...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#14:"stupid_american"]Затова не само РБ, а и гражданското ни общество е е кома. А Боко и господарите му вече са напипали точната формула на това да си на прага на търпението, но от безопасната му страна. Ей така, както сега е живота в България, ей така ще бъде винаги от тук нататък. По-добре няма да става, по-зле: ако няма някакви катаклизми - също. Това разбраха кукловодите и на това положение се спряха. Дадоха му и име: "стабилност" [/quote]
  Чудесно казано! +++++++++++++++

 22. 22 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Снимката с питона показва истинската ситуация. Доган държи службите за сигурност и прокуратурата. А те държат Борисов. Така че, първо е видно кой управлява България, и че Борисов няма много полезни ходове, освен да балансира. Пуснали са го да демонстрира власт, но тя всъщност не е негова. Ако прегръдката на питона стане още по-здрава, нищо чудно да се измъкне в президентската институция, за да оцелее.

  vesela
 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  То това между тия двамата не е прегръдка вече а чист сексуален акт.А кризата вече бушува..Народът мълчи и гледа изпод вежди..

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  [quote#14:"stupid_american"]Ей така, както сега е живота в България, ей така ще бъде винаги от тук нататък. По-добре няма да става, по-зле: ако няма някакви катаклизми - също. Това разбраха кукловодите и на това положение се спряха. [/quote]

  Много добре казано, напълно съм съгласен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#11] от "нуцо":
  Това бе една от най-големите грешки на ДСБ и лично Радан Кънев. Случаят Москов е отделно на ръка...
  И ситуацията продължава да е абсурдна от политическа гледна точка. Няма как една субсидия да е оправдание за това.

 26. 26 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Прегръдката е на Делян Пеевски (извинете, имам предвид Мултигруп) над Доган и Борисов едновременно. А Мултигруп си е ФСБ.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 27. 27 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Нови избори при задължително и електронно гласуване и никаква подкрепа за Бойко и компанията му от ДПС, АБВ и Атака ! Трябва масово да участваме в избори но преди това да настояваме да въведат задължително гласуване и електронно такова !

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  "Политиката много прилича на игра на покер"
  Той Борисов покер не играе,само белот.

 29. 29 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#5] от "boby1945":
  Бобчо, тези цифри след буквичките са точната бройка на хапчетата, които трябва да пиеш!
  Д-р Иванов

 30. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Подминаваме ли лековато "дълбочинните" промени, които текат в структурата на партийно-политическата система на "прехода" и само пишем "диагнози" за нейните части, без да се замисляме за здравословното й състояние като Цяло - полза от говоренето ни никога няма да има ...
  Моделът на партийно-политическото ни общуване е изключил всякаквата си грижа за стратегическо развитие и интегриране на националното ни Общество и Държава и няма да сгрешим с прогноза, че ни очаква не просто дълбока Политическа криза, а още по-просто казано, че влизаме в изключителна Политическа криза със "стратегическа дълбочина" ...
  Не бива да чакаме Неволята, длъжни сме да изправим каруцата си със смели Реформаторски усилия, такива, за каквито днес и въображение нямаме дори ...

 31. 31 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бе то Боцко вече се е "навел" на Сокола, ма го прави скришом, зад пердето.

  chavo64
 32. 32 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако стане натрапчива, ще се наложи да има политическа криза и ще ни я натрапва някой друг, я БСП, я някой "нов десен субект"

 33. 33 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Борисов и Доган,
  пътя им е избран!
  И отново простия избирател
  ще си остане прост мечтател!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK